Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terrin wint de AKO

  •  
29-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
terrin_300.jpg
Opnieuw een boek over relatie vader en door het noodlot getroffen kind bekroond
De AKO Literatuurprijs is toegekend aan het boek Post Mortem van Peter Terrin, een boek dat volgens de Vlaamse auteur gaat over de liefde voor het schrijven en over de liefde voor een kind. De winnaar werd bekend gemaakt in Nieuwsuur.
Nadat eerder dit jaar de Libris literatuurprijs ging naar A F Th van der Heijden die Tonio schreef, een roman over zijn overleden zoon, gaat ook de literatuurprijs naar een auteur die schrijft over zijn door het noodlot getroffen kind. Zijn boek Post Mortem gaat over zijn dochtertje dat door een herseninfarct werd getroffen. De Morgen schreef over Post Mortem:
 “Het diep ontroerend, radeloos-poëtisch opgeschreven verslag van een vader op zijn kwetsbaarst.”
Het juryrapport over Post Mortem:
In Post mortem werkt een schrijver, Steegman, aan een roman over een zekere T., een succesvol auteur met een vrouw die nooit jeans draagt en een kleutertje dat voor en na schooltijd verantwoord op de stoep wacht. Ondertussen mengt zich ook nog een biograaf in het geheel, zodat de lezer steeds meer het idee krijgt in een puur artificiële wereld terecht te zijn gekomen.
Maar zo werkt de wereld niet; de realiteit laat zich niet inpakken in een plotstructuur. Zeker niet wanneer het dierbaarste dat je hebt opeens dreigt weg te vallen: de dochter krijgt een herseninfarct en haar leven hangt aan een zijden draadje. Het geluid van de typemachine moet haar uit haar coma halen, maar het geratel van de verbeelding is niet opgewassen tegen deze werkelijkheid. De ontroerende passages over de dochter in doodsnood en haar angstige ouders hakken er door de strakheid van de taal extra in. Indrukwekkend is de manier waarop het besef zich opdringt: je kunt schrijven wat je wil, uiteindelijk kiest het verhaal jou uit.
Andere genomineerden waren Grip (Stephan Enter), De man zonder ziekte (Arnon Grunberg), Liefde heeft geen hersens (Mensje van Keulen), Dinsdag (Elvis Peeters) en Het boek Ont (Anton Valens).
Heb je Post Mortem gelezen? Terechte winnaar? Reageer!

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

JoopSchouten
JoopSchouten29 okt. 2012 - 21:23

Leuk hem en zijn familie. Schrijven is afzien en confronterend.

stolat
stolat29 okt. 2012 - 21:23

Eerlijk gezegd ben ik allang blij dat deze prijs nu eens niet gaat naar 'Tonio'.