Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terreurslachtoffer Parijs leest Eagles of Death Metal de les

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-25-om-15.35.49
Ismael El Iraki, een fan van de band Eagles of Death Metal, heeft op Facebook een brief geschreven aan de frontman van de band waarin hij hem ‘een verspreider van haat’ noemt. Saillant detail: El Iraki is zelf een van de overlevenden van de terreuraanslag in de Parijse concertzaal Bataclan.
Met de open brief reageert El Iraki op een interview dat leadzanger Jesse Hughes gaf aan het Canadese Taki’s Magazine. In het interview herhaalt Hughes zijn eerder geuite beschuldigingen dat Bataclan-beveiligers betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen en dat hij na afloop van de aanslagen moslims op straat feest zag vieren. Ook zei Hughes dat westerse landen zich in slaap laten sussen door moslims, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanslagen. De uitspraken zorgden er eerder al voor dat de band op diverse Franse muziekfestivals werd geweigerd.
Hoewel Hughes dezelfde uitspraken al in eerdere interviews gedaan heeft, was na het gesprek met Taki’s Magazine de maat vol voor El Iraki. ‘Ik dacht dat het niet erger kon zijn dan de andere interviews. Maar het is erger,’ schrijft hij. ‘Fans houden van je omdat je een beetje een domme dwaas bent. Nu heb je bewezen dat je eigen domheid gevaarlijk is.’
Wat El Iraki vooral schandelijk vindt, zijn de beweringen van Hughes dat de beveiligers van Bataclan alle Arabisch uitziende personen zouden hebben gewaarschuwd.
"Ik ben een Arabier en ik zie er ook nog eens heel erg Arabisch uit. Ik heb een grote zwarte gekrulde baard en de huidskleur die erbij hoort, maar verdomme, ze vergaten me te waarschuwen. En ze vergaten ook Djamila te waarschuwen, en alle andere Arabieren die neergeschoten en vermoord werden die avond. Stomme moslim-samenzweerders. Ze kunnen ook niets goed doen."
Ook wijst El Iraki Hughes op de 35-jarige Algerijnse man Didi, die volgens El Iraki de echte held van de avond was.
"Toen hij veilig buiten op straat stond, ging hij terug naar binnen om nog meer mensen te redden. Hij is een held. Jij bent dat niet. Jij bent, net zoals ik, een gewone man die in een akelige situatie terechtkwam en deed wat je kon om naar buiten te komen en mensen om je heen te helpen. Dus je opmerkingen zijn niet ok."
"Ik geloof dat de mensen die ik geholpen heb het niets uitmaakte dat ik Arabisch ben. We bloeden allemaal rood, broeder."
"Jij zegt dat de Islam het probleem is. Ik zeg: ‘Racisme en weigeren om elkaar als complexe menselijke wezens te zien is het probleem.’ Anderen reduceren tot wat je denkt te weten, is het probleem. Je hebt de aanslagplegers gezien die avond. Deze vreselijke moordenaars waren niet in staat om een gelijkwaardig menselijk gezicht te herkennen. Gast, wees niet zoals zij. Doe het niet."
Lees hieronder de hele brief:
Bron: De Morgen cc-foto: Kmeron

Meer over:

parijs, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.