Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijf dodelijke slachtoffers bij terreur in Wenen gepleegd door IS-aanhanger

  •  
02-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-11-02 om 21.13.15
Update:
De gedode dader blijkt een 20-jarige man te zijn met zowel Oostenrijkse als Noord-Macedonische nationaliteit. Hij werd vorig jaar tot 22 maanden cel veroordeeld omdat hij naar Syrië wilde afreizen. In december werd hij vervroegd vrijgelaten.
Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot vijf: een oudere man en vrouw, een serveerster en een jonge voorbijganger. Een 21-jarige gewonde is in het ziekenhuis overleden.
Update:
Drie burgers, twee mannen en een vrouw, zijn in Wenen vermoord door een aanhanger van IS. Er zijn ook zeventien gewonden , waaronder een politieagent. De dader droeg een nepbomgordel en is door de politie doodgeschoten. Het blijkt te gaan om een aanhanger van IS, zo is bekendgemaakt op een persconferentie van de autoriteiten.
Onduidelijk is nog er sprake is van meerdere daders en zo ja hoeveel. De politie gaat uit van maximaal vier. Op zes verschillende plaatsen in het centrum van de stad is het vuur geopend.
Inwoners van Wenen worden verzocht binnen te blijven. Op diverse plaatsen worden huiszoekingen verricht.
Eerder:
In Wenen is een terreuralarm afgegeven na een schietpartij en mogelijk een explosie nabij een synagoge. De Oostenrijkse krant Kronen Zeitung meldt dat een dader zichzelf heeft opgeblazen met een bomgordel, maar dat bericht wordt vooralsnog niet bevestigd door de politie. Diverse Oostenrijkse media maken melding van meerdere doden en gewonden.
De Weense politie heeft bevestigd dat er een grootschalige operatie aan de gang is in het centrum. Die houdt mogelijk een klopjacht in op ontvluchte daders, in elk geval één persoon zou zijn aangehouden. Op videobeelden gedeeld op Twitter zijn politieauto’s te zien en zijn schoten te horen. Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een aanslag. Het is nog niet bekend of de synagoge inderdaad het doelwit was, die was in elk geval gesloten op het moment van de aanslag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (159)

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:54

Ekiz Wij zijn geen "gastvrij land". Wij zijn een democratische rechtsstaat. Waar iedereen zich aan de wet moet houden. En waar mensen, wanneer ze de wet overtreden, pas veroordeeld kunnen worden, wanneer daar voldoende bewijs voor is. Wat u in uw laatste alinea stelt, is dus de groots mogelijke gevaarlijke onzin. Dat soort ideologie wat u op het oog hebt, kán in Nederland helemaal niet bestaan, want die is, mits dat aangetoond kan worden, verboden. U doet net, of de regels van de democratische rechtsstaat bv niet voor het FvD of de SGP gelden, maar bv wel voor, ik generaliseer maar even zo u doet, moslims. Kortom: We hebben de plicht om te bestrijden wat DUIDELIJK (dus te bewijzen) niet in overeenstemming is met de wet. ONZE democratische rechtsstaat laat niet toe, dat we wereldwijd onze normen opleggen. Terreur wereldwijd bestrijden? Prima. Maar niet zoals u zo vals schetst.

realistisch rechts
realistisch rechts3 nov. 2020 - 21:27

Wat helpt screenen?

1 Reactie
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:32

In ieder geval niets wanneer je het niet doet.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 nov. 2020 - 21:14

Kijkende naar de daders van de afgelopen weken was veel ellende te verkomen met een strenger en gelimiteerder migratiebeleid. Ik denk dat dat inmiddels een haast niet meer te ontkennen feit is geworden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 nov. 2020 - 21:12

Gelukkig heeft de dader het niet overleefd. Met alle respect maar ik vind dat onze rechtssystemen niet met dit soort situaties om kunnen gaan. Na een verblijf in een comfortable gevangenis komen ze vroeg of laat vrij. Om het dan nog maar net te hebben over de eindeloze mogelijkheden tot het traineren binnen het rechtssysteem.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:39

Recht. Ons rechtssysteem kan inderdaad niet met dergelijke maar in feite met geen enkele zaak omgaan. Als het om garanties gaat, zit het recht in zijn maag met iedereen die er mee te maken krijgt. Als die 'iedereen' het dan op de een of andere manier niet overleeft, dan is het recht inderdaad een stuk effectiever.

Lopez
Lopez3 nov. 2020 - 17:55

@Fidelio Ekiz [Dit waren net als in Frankrijk geen oorspronkelijk Oostenrijkse burgers] De aanslagpleger is in Oostenrijk geboren. Zijn ouders zijn uit Noord-Macedonië afkomstig. Na hoeveel generaties telt hun nageslacht volgens u als ‘oorspronkelijke Oostenrijkse burgers’? [Wat Oostenrijk, Frankrijk, en andere landen eerder hebben ervaren is geweld dat ons werd aangedaan door mensen die ergens anders opgroeiden en hun ideologie elders leerden.] Zoals in dit en vele andere gevallen blijkt, kun je je zo’n ideologie dus overal eigen maken. Ideologieën trekken zich niets van grenzen aan. [We hebben een verantwoordelijkheid om die (ideologie) uit te roeien waar hij bestaat] Een ideologie laat zich niet ‘uitroeien’. Wil je het daaruit voortkomende terrorisme bestrijden, dan zul je je de vraag moeten stellen onder welke omstandigheden mensen radicaliseren en de wapens opnemen.

LaBou
LaBou 3 nov. 2020 - 17:07

Ik heb geen enkele zin in een avond tekst verklaren, dus als je nog eens, maar dan nu in gewoon Nederrlands kunt vertellen wat hier staat zou dat gewaardeerd worden.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren3 nov. 2020 - 15:08

@ Fidelio Ekiz Ik kan mij zeer vinden in wat u schrijft, zeker de laatste alinea was zeer treffend. Spijker/kop. Mij verbaast het weleens hoe men hemel en aarde lijkt te willen bewegen om vooral naar de 'welgevallige' conclusie toe te willen redeneren "Dit heeft niets met de Islam te maken!" In mijn zeer directe omgeving heb ik mensen zozeer zien radicaliseren dat ze naar Syrië vertrokken, aangesloten bij IS (Islamitische Staat). En dan elke keer redeneringen als zou het niets met Islam te maken hebben? Onzin. Niets is minder waar. Eerst nog zeg maar gemiddelde moslims, zeg maar een traditionele Islambeleving zoals in Marokko. Maar hoe verder gedoken werd in de Islam, hoe verder het misliep. Tot aan aansluiting bij IS.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 14:37

Het was een zeer verstandig besluit van onze regering om de IS-strijders niet terug te halen. Degene die hier zijn verdienen een zware straf, uit te zitten in de EBI in Vught. Als degenen die nog gevangen zitten in het voormalig kalifaat, worden opgehangen, is dat een goede oplossing.

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 14:38

Degenen die pleitten voor terugkeer van IS-strijders waren en zijn niet wijs. "Ja...maar" mensen zijn zo wie zo niet wijs.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 nov. 2020 - 21:13

Dat ligt er aan wat je met zo doet bij terugkeer..

Lopez
Lopez3 nov. 2020 - 21:46

@GoudenBergen U weet toch dat het debat over het terughalen van Nederlanders uit IS-gebied vooral gaat om personen - met name vrouwen en kinderen - die in Koerdische kampen of detentie zitten, hè? De Koerden willen van ze af en vinden dat Nederland zijn eigen onderdanen moet berechten. U vindt dat ze ‘niet wijs zijn’, ze moeten de Nederlanders ophangen. Komt daar ook nog een proces aan te pas, of moeten ze hetzelfde doen als IS en deze mensen zonder pardon executeren?

axetothehead
axetothehead4 nov. 2020 - 8:19

@Lopez Vrouwen kunnen geen moordenaars zijn? Als ik in het buitenland de wet overtreed is het toch logisch dat ik daar berecht wordt..

Lopez
Lopez4 nov. 2020 - 15:16

@Axe Natuurlijk kunnen vrouwen moordenaars zijn of zich schuldig maken aan andere misdaden, en natuurlijk moeten ze dan gestraft worden, maar dan wel na een eerlijk proces. Die stap lijkt GoudenBergen met zijn/haar pleidooi voor ‘ophangen is een goede oplossing’ te willen overslaan. [Als ik in het buitenland de wet overtreed is het toch logisch dat ik daar berecht wordt..] Ja, maar de mensen waarover ik het heb zitten niet op de plaats waar zij al dan niet de wet hebben overtreden, maar zijn na de val van het kalifaat in Koerdisch gebied terechtgekomen, waar ze tijdelijk worden opgevangen in gigantische kampen als Al-Hool. De Koerden vinden dat niet zij, maar Nederland verantwoordelijk is voor de pakweg honderd Nederlanders (met name vrouwen en kinderen; zie de website van de AIVD voor de aantallen) die daar zitten. Nederland wil die verantwoordelijkheid pas nemen als zij zich bij een ambassade of consulaat in de regio (Ankara bijvoorbeeld) melden, en vindt het ‘te gevaarlijk’ om ze op te halen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:30

"Maar ik zou daar een wereldwijde strijd van maken." Laten we ons eerst even concentreren op Europa. Daar valt nog genoeg winst te behalen. Ga maar na hoe makkelijk die Tunesiër onlangs kon doorreizen, onze buitengrenzen zijn zo lek als een mandje. Ook asielzoekers beter screenen op fundamentalistisch gedachtegoed.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:20

"Het blijkt te gaan om een aanhanger van IS" En dan te bedenken dat linkse partijen IS-strijders/strijdsters die actief zijn geweest in Syrië en Irak wil repatriëren naar Nederland. Onbegrijpelijk en levensgevaarlijk natuurlijk, maar ja onze superieure Westerse normen en waarden en de andere wang toe keren en zo.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:41

Nou ja Wat een risico inhoudt, is niet per definitie iets wat je daarom niet zou moeten doen. Ik zou niet graag een overheid zien, die op zo'n manier dacht, als het om uw en mijn welzijn gaat.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 nov. 2020 - 13:26

Ik hoop dat de Oostenrijkers slimmer zijn dan Macron, wiens maatregelen hoofdzakelijk voor de bühne zijn. Ze hebben een omgekeerd effect. Ze moedigen het terrorisme juist aan. Het lijkt wel of niemand iets geleerd heeft van eerdere aanslagen. Die ban je niet uit met stoere woorden en grootspraak maar met betere opsporing. Daarnaast zullen we er rekening mee moeten houden dat dit soort eenlingen nooit te stoppen zijn. We zullen als vrije westen doelwit blijven van dit soort maniakken. Tenzij we het opgeven nog langer het vrije westen te zijn en daarmee precies doen wat zij willen.

5 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:23

Niets doen zal zeker niet helpen. Ik denk dat krachtige leiders als Macron en Kurz zullen zorgen voor de broodnodige ommekeer. Van de Rutte's en Merkels in de unie valt helaas weinig te verachten

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 14:32

Nou inderdaad, zeker groepen van 4 eenlingen. Blijf vooral ontkennen dat het hier om een structureel probleem gaat. En dat heet islam.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:35

verwachten

Salama.
Salama.3 nov. 2020 - 16:19

Wat is dan jouw oplossing?

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 16:30

Oostenrijkers staan bekend om hun gematigde taal tegen specifieke (religieuze) minderheden toch? Las net in de Telenepkrant dat 'Kurz de oorlog heeft verklaard"

Djennica
Djennica3 nov. 2020 - 13:14

Hoeveel eenlingen hebben we de afgelopen tijd al voorbij zien komen?

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:09

Een eenling is en blijft een eenling als je alleen handelt. Er kunnen gewoon meer eenlingen zijn die hetzelfde doen en handelen, maar het blijven eenlingen

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 20:00

Of het nu eenlingen zijn, of ze zijn aangesloten bij IS. Wat maakt het uit? Maakt dat de daad minder erg? Ze zijn allemaal geïnspireerd, gehersenspoeld, compleet verzopen in hun geloof. Daar halen zij hun inspiratie uit, hun interpretatie van de teksten uit de Koran.

Joop den Uil
Joop den Uil3 nov. 2020 - 11:50

afschuwelijk , en nog 3 van de 4 terroristen op vrije voeten ? ongelofelijk

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:12

Inmiddels al achterhaald. Om dit te voorkomen zou ik eigenlijk willen dat er 24 uur geen berichtgeving is over het hoe en wat. Pas als er meerdere controleerbare feiten elkaar onafhankelijk bevestigd worden moet je het naar buiten brengen

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 11:34

Jammer dat de Oostenrijkse veiligheidsdienst dit niet heeft kunnen beletten , een of meer daders waren in beeld van de dienst, wilden afreizen naar Syrië , waren geradicaliseerd. Hopelijk worden alle daders gepakt .

3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed3 nov. 2020 - 13:02

De veiligheidsdienst heeft de nu bekende dader op laten pakken, deze is ook veroordeeld maar na een paar maanden weer voortijdig vrijgelaten.

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 14:32

Ook in Oostenrijk hebben ze rechters die voor terrorisme veroordeelden na 5 maanden weer laten lopen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:33

De gesneuvelde dader was eerder veroordeeld en zelfs vervroegd vrijgelaten. Best wrang natuurlijk.

snieanders
snieanders3 nov. 2020 - 11:03

Het hele kabinet zal wel weer geschokt en verbijsterd zijn om vervolgens weer over te gaan tot de orde vd dag. Waarom niet zoals Macron maatregelen nemen voor het te laat is en er weer zoiets gebeurd?. Dat is een kwestie van tijd.

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 12:03

Hoezo we zijn toch gewoon IS aan het bestrijden ? Of wilt u soms de schuld aan de moslims geven?

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 12:04

En wat voor maatregelen moeten wij nemen ? , wanneer was de laatste aanslag door geradicaliseerde moslims hier in het land ?

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 14:54

@Thuiszitter: 18 maart 2019. Bij een aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 vielen in deze Nederlandse provinciehoofdstad vier doden en zes gewonden. Met een handvuurwapen werd door één persoon, Gökmen Tanis, geschoten in en rondom een tram op het 24 Oktoberplein. Hij werd later die dag aangehouden. In een eerder die dag door hem achtergelaten briefje had hij aangegeven zijn daad te hebben gepleegd omdat hij vond dat er pogingen werden ondernomen om moslims te doden, evenals dat ten onrechte geprobeerd werd om ze van hun geloof af te brengen. Geradicaliseerd genoeg voor je? Of heb je voorbeelden van Boedhisten, Taoisten of Christenen die dit in NL doen?

elmolientje
elmolientje3 nov. 2020 - 15:55

@griezel U en vele met u zijn IS aan het bestrijden. Helaas is de Islam in oorlog met het vrije westen. Een beetje zoals "wij voeren oorlog tegen de nazi's" ,als dat zo was geweest hadden we nu Duits gepraat. Of wilt u nu zeggen dat Alle Duitsers nazi's waren in de oorlog.

Mr Ed
Mr Ed3 nov. 2020 - 16:10

“En wat voor maatregelen moeten wij nemen ? , wanneer was de laatste aanslag door geradicaliseerde moslims hier in het land ?“ Iets met een tram in Utrecht niet zo lang geleden?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 17:56

nee de islam is niet in oorlog met het westen het westen is wel graag landen aan het kapotschieten waar veel moslims wonen

Hakkepuf
Hakkepuf3 nov. 2020 - 10:59

In Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije spelen deze problemen niet. Hoe zal dat nu toch komen? Hebben Orban, Kazinski en anderen dan toch gelijk? Nu is Oostenrijk niet het handigste land om aanslagen te plegen. Het is een gastvrij land, maar maak van de gastvrijheid geen misbruik, dan schoppen ze je er zo uit vandaan. Binnenkort zal Erdogan wel heel boos op Oostenrijk gaan worden.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 12:09

Hakkepuf- daar spelen deze problemen wel alleen andersom geradicaliseerde Polen die aanslagen voorbereiden op moslims . Of is dat minder erg ?

Sam V
Sam V3 nov. 2020 - 13:53

Moeten we al croissantjes gaan bakken?

White Knight
White Knight3 nov. 2020 - 14:31

@Thuiszitter: Kunt u dat onderbouwen met bronnen? Anders wekt u de indruk van stemmingmakerij.

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 14:35

@thuiszitter: wanneer was ook al weer de laatste geradicaliseerde pool die een aanslag op moslims heeft gepleegd?

JoostV52
JoostV523 nov. 2020 - 10:49

Hier gaan de 'maar zeggers' nog een harde kluif aan hebben. Immers in Oostenrijk geen cartoons, geen onvrijheid betreffende religie en ook geen koloniaal verleden.

7 Reacties
AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 11:45

En zo'n beetje het hoogste het wapenbezit, 30 van de 100 bewoners in Europa. Tot zover het argument van de "we moeten ons bewapenen" zeggers dat meer wapens terrorisme gaat voorkomen :)

Satya
Satya3 nov. 2020 - 13:53

Ach een pvv er.

Drostemannetje
Drostemannetje3 nov. 2020 - 14:40

Het maakt de Islamitische terrorist niet uit welk europees land. Ik ben bang dat Nederland ook niet gespaard zal worden. gelukkig was een aanslag op de Gay-pride voorkomen (ook al ging het niet door) door iemand op te pakken die er plannen voor had. Waarschijnlijk zijn er honderden lieden die maar iets nodig hebben om dit ook te doen. Maar niet te spreken van de duizenden in Europa die dit stilzwijgend goedkeuren. We kunnen dit alleen maar aanpakken als zowel links en rechts de handen in 1 slaan. Niet meer wegkijken maar benoemen en handelen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:56

@ Satya "Ach een pvv er." Want? Ik ben het als SP'er eigenlijk wel met Joostv52 eens.

JoepJos
JoepJos3 nov. 2020 - 15:30

@Satya: dat is ook een bekende; roepen dat iemand een PVV'er is en m daarmee de mond proberen te snoeren. Ik moet u helaas teleurstellen. Mijn stem is altijd in het linkse spectrum terecht gekomen en zal ook zo blijven. U had alweer een 'maar' klaar liggen? @AlleenSamen: dat geoorloofde wapenbezit en bijbehorende vergunningensysteem lijkt mij niet te gelden voor het bezit van volautomatische wapens, maar eerder voor 'het lichtere spul'. Hoop niet dat ik er naast zit.

elmolientje
elmolientje3 nov. 2020 - 16:12

@Satay Werkelijk waar? als je geen weerwoord kan verzinnen noem je iemand met een mening die je niet bevalt of kan weerleggen een PVVer? Besef je dat op deze manier het geen belediging meer is maar een geuzennaam. Of zijn in jou wereld alle PVVers bruinhemden? Als je hierop ja antwoord zou ik je het advies willen geven om het woord rascist eens op te zoeken en tegelijk in de spiegel te kijken.

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 17:45

@Satya "Ach een pvv er." 1. Dat ben ik niet. 2. Al was ik het wel... 3. ik geef hier juist een argument tegen iets wat o.a PVV stemmers roepen ;) 4. Had eigenlijk niet zoveel zin om op je opmerkingen te reageren want je ziet in wat ik schrijf van alles wat er niet staat....maar misschien is het nu duidelijker voor je.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 10:49

'Ja...maar mensen' zijn in deze context niet goed wijs. Onze maatschappij is niet verantwoordelijk voor deze aanslagen. Onze overheid is wel verantwoordelijk voor een keiharde aanpak van deze misdadigers. Macron heeft inmiddels de eerste stap gezet, laten andere Europese regeringen hem volgen.

2 Reacties
Satya
Satya3 nov. 2020 - 13:55

Jouw reactie is een ja maar. Door het zwart wit te maken.

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 14:36

Onze maatschappij is verantwoordelijk voor het feit dat deze mensen hier überhaupt rondlopen. Vluchtelingen uit Albanie of Noord-Macedonie? Belachelijk.

Zandb
Zandb3 nov. 2020 - 10:00

Ekiz Geen idee wat u bedoelt. Terreur is, in een dictatuur, in een democratie, waar dan ook, per definitie niet legitiem. Maar daarmee zeg je in feite toch niets over welke waarde je aan terreur toekent. Ook niet, welke aanleiding er kan zijn voor of gegeven kan worden aan terreur.

Drostemannetje
Drostemannetje3 nov. 2020 - 9:56

White Knight De islam maakt geen onderscheid tussen links of rechts.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 9:42

Is het nou niet opmerkelijk, dat wanneer we reacties zien van politici ter linker zijde dat men niet verder komt dan 'afschuwelijke aanslag' ' laffe daad' etc, terwijl we wanneer het om extreem rechts gaat we gewoon wel man en paard noemen en de verwijzingen naar WO2 etc niet van de lucht zijn? Hoelang gaan we daarmee door, en scheiden we ook in woorden het kaf van het koren zodat de gewone moslim er niet onder lijdt, of is de angst voor het religieus extremisme al zover gevorderd? Waar is de vrijheid van meningsuiting om ook dit te benoemen?

2 Reacties
Tante Truus
Tante Truus3 nov. 2020 - 13:22

Dit zal vanuit de moslimorganisaties moeten komen. Het afkeuren van geweld en niet de discussie aanzwengelen dat je bij wet geregeld wilt zien dat er geen tekeningetje van Mohammed mag worden gemaakt! Zo blijft "de gewone moslim" er onder lijden

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 13:41

Norm: ` ...ter linker zijde dat men niet verder komt dan ‘afschuwelijke aanslag’ ‘ laffe daad’ etc, terwijl we wanneer het om extreem rechts gaat we gewoon wel man en paard noemen.... ' Dat deze aanslag verwerpelijk is staat buiten kijf. Wat is je punt? Wil je hier komen dicteren hoe er gereageerd moet worden? Voorts is je gebruikelijke we een persoonsvorm waarmee geen weldenkend mens hier op deze site zich kan identificeren. Voor emotionele peptalk zijn er voor jou geschiktere uitlaatkleppen toch?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 nov. 2020 - 9:31

In de achtergrond roept een Turkse man naar iemand, Cikma cikma cikma yanindan (ga er niet uit, ga niet weg van daar.) Deze terroristen kijken niet naar religie of kleur. Zouden wij ook niet moeten doen!

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet3 nov. 2020 - 13:06

Heel goed. Wil je nu een sticker?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas4 nov. 2020 - 9:34

En reacties als deze hieronder zijn precies de reden waarom er ellende is in de wereld. U weet zeker ook niet dat er politieagenten gered zijn door mannen met een Turkse achtergrond? Zij verdienen geen sticker maar een medaille. En u Jerry (echte naam Thierry), u verdient maar 1 vinger met zo een uitspraak. Zegt u maar stop terwijl ik ze een voor 1 opsteek. U kunt wel raden waar deze op belandt. ;) Z_edje “Het westen is een schande, koloniale onderdrukkende moordenaars met wat ze hebben aangericht. Terrorisme kan echter niet iets zijn dat door moslims wordt uitgevoerd”. Sinds de illegale invasie van Westerse troepen in het Midden Oosten Afhanistan en Libië zijn er meer dan 10 miljoen mensen gedood, gemarteld en/of verkracht. Laten wij stellen dat 1/3 vrouwen en kinderen waren. Dat zouden er dan ruim 3 miljoen zijn. Dus wat is mis met uw stelling boven? Waren het niet onze regeringen die mee deden aan de bombardementen? Heb een beetje fatsoen en medeleven man! Elke Irakees, Syriër, Afghaan of Libiër heeft tenminste 1 dierbare verloren! Islam is een geloof dat gebaseerd is op de Koran en de Hadith (overleveringen van de Profeet). Als u een claim wilt maken dat het toegestaan is om een onschuldige persoon te doden in de naam van Allah, dan moet u die maken vriend! Kunt u deze claim niet onderbouwen dan moet u stil zijn. Ik wacht. U mag ten alle tijde religie erbij bertrekken maar zolang u geen bewijs heeft dat de Islam geweld goedkeurt en dan al helemaal op onschuldige mensen kunt u dit niet linken aan de Islam. Als wij op die manier alles een label gaan geven dan was die gek in Christchurch een secularist of een Christen of een "Geert Wilderser". Iemand die Allahu akbar zegt maakt hem nog geen Moslim. En als ik miauw roep bij een aanslag maakt dat mij ook geen kat.

Norsemen
Norsemen3 nov. 2020 - 9:09

Als je een aantal reacties hier leest zou je zou bijna gaan denken dat mensen een terreuraanslag in Wenen met 3 doden erger vinden dan een hongersnood in Afrika of een burgeroorlog in Syrië.

3 Reacties
axetothehead
axetothehead3 nov. 2020 - 12:30

Ja zo kan je alles wel relativeren.

Mokker
Mokker3 nov. 2020 - 12:38

Net als een ongeval in je eigen huis je harder raakt dan een gevalletje bij de buren... is het eigenlijk niet vreemd dat sommige mensen wel gaan demonstreren bij een moord op een ander continent, maar als het in een buurland gebeurt lekker thuis blijven.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 14:42

@Norsemen Wat een zwakke "ja...maar" opmerking.

Ivan61
Ivan613 nov. 2020 - 9:01

Mijn gedachten zijn bij slachtoffers en nabestaande in Wenen en Kabul. Wij moeten niet gaan wantrouwen maar elkaar sterker maken. Durven voor elkaar zijn en samen vechten tegen duisternis. Ik spreek uit eigen ervaring. Wij moeten stoppen met wegkijken. Natuurlijk er zijn genoeg hokjesmensen zoals Gijs-Jan en Daniel Blank. Zielig en verbitterd. Elke weldenkende mens is bezorgd over toekomst en bang voor terreur.

elmolientje
elmolientje3 nov. 2020 - 8:58

Loop een willekeurige kerk binnen en roep "jezus was een homo" met een brandend kruis in je handen. daarna een synagoge met een SS pak aan en roep "Raus raus" Daarna een willekeurige moskee en roep "Mohammed was een homo" met een spotprent in je handen. Zodra je uit het ziekenhuis bent ontslagen. kunnen we het nog eens hebben over dat gezellige vredelievende geloof met een meerderheid van onschuldige mensen die niks willen weten van extremisme en niks liever willen dan vredelievend samenwonen naast anders denkende. Toch?

4 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank3 nov. 2020 - 12:34

Helaas denk ik dat je gelijk hebt. Gelukkig is een groot deel van de moslims niet zo en deze groep moet heviger stelling nemen tegen die geweldgebruikende deel.

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:16

@elmolientje 3 november 2020 at 09:58 Loop een willekeurige kerk binnen en roep “jezus was een homo” met een brandend kruis in je handen. daarna een synagoge met een SS pak aan en roep “Raus raus” Daarna een willekeurige moskee en roep “Mohammed was een homo” met een spotprent in je handen. Waarom zou je dat willen doen? Aandacht nodig?

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2020 - 20:10

@ elmolientje Als je tussen Feyenoord hooligans Ajax kampioen roept wordt het ook erg vervelend. Of die boeren dat je GroenLinks lid bent. Dit soort nogal domme voorbeelden zeggen veel over je zelf. Het hangt af van moskee waar je dat doet. Mensen zullen sowieso woedend en diep beledigd zijn. In een Joodse synagoge rijt je diepen wonden open. Persoonlijk vind ik dat als iemand van de aanwezigen je een klap voor je bek geeft heel begrijpelijk. Zowel in de kerk, de synagoge als de moskee mag dat van mij. Maar dat is inderdaad mijn persoonlijke opvatting. Ik vind dat er geen enkel recht legitimeert dat je zoiets flikt. Ook de vrijheid van meningsuiting niet. Maar het feit dat jij zoiets overweegt laat zien dat je wat andere normen en waarden hebt.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 jun. 2021 - 16:56

Helaas heeft u ongelijk. WIlt u het bewijzen? Ga eens een Kerk Synagoog of een Moskee binnen en roep dit. Mar voordat u dit doet moet u ook even nadenken waarom u dit doet. Dat is veel belangrijker!

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2020 - 8:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:17

Onwettig is onwettig. Hoe je het ook went of keert

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -3 nov. 2020 - 8:40

van eenlingen (die met instemming geradicaliseerd zijn) tot georganiseerde groepen.... Daar valt geen Defensie of Politie op te trainen . De aanval van Macron is een naieve poging ; ik vrees dat algehele verdediging effectiever is.

RonaldMokens
RonaldMokens3 nov. 2020 - 7:48

Het succes en welvaart van de Westerse cultuur is gelegen in haar aspiratie een open samenleving te bieden waarin mensen van allerlei komaf in kunnen floreren. De extremist weet dat hij daar niks tegenover kan zetten. Het enige dat hij probeert is angst en wederzijds wantrouwen en haat te verspreiden. Laat je niet uit elkaar spelen.

White Knight
White Knight3 nov. 2020 - 7:14

Als een moslim een aanslag pleegt: "Laten we niet te vroeg oordelen, het is een éénling, dit is niet de islam". Als een 'rechtsextremist' een aanslag pleegt: "Het is de schuld van Wilders, Baudet en Trump!!!!!!"

19 Reacties
Berend5
Berend53 nov. 2020 - 7:57

Volgens mij is het eerder anders om

RudolfRendier
RudolfRendier3 nov. 2020 - 8:29

Ik kan alleen spreken vanuit mijn ervaring maar toen ik nog in Kenia woonde met het Al-Shabaab terreur waren het voornamelijk mensen die, onder het mom van een groot geldbedrag voor de nabestaanden, aanslagen plegen. Veel terreur wordt in de naam van de Islam uitgevoerd. Maar het is niet specifiek een moslim die dit doet. Het geloof van iemand heeft in mijn optiek weinig betrekking op aanslagen. Het is voornamelijk een combinatie van indoctrinatie vanuit radicale en extremistische gelovigen naar kansarme jongeren toe waarbij het Westen als excuus wordt gebruikt waarom de situatie van deze jongeren zo slecht is. Men krijgt haat tegen het Westen en, onder een belofte van een groot geldbedrag naar de resterende familieleden, plegen dan deze aanslagen. Of onder de illusie dat, als het Westen "zwakker" wordt men een betere situatie krijgt. Het probleem begint bij de indoctrinatie vanuit extremistische groeperingen. Of dit nou haat imams zijn, IS terroristen of anderen. Daarom is moslims verantwoordelijk houden voor deze aanslagen ook geen oplossing. Het versterkt alleen maar de spreekbuis van de extremistische groeperingen. En leid tot meer terrorisme. Terwijl een moslim alleen maar ziet hoe zijn geloof wordt misbruikt in naam van terrorisme. Wilders, Baudet en Trump zijn ook niet verantwoordelijk voor aanslagen vanuit rechtsextremistische hoek. Echter veel aanslagen vanuit rechtsextremistische hoek zijn een reactie op de "dreiging" van de islam. Iets wat wordt versterkt door de taal die b.v. Trump of Wilders gebruikt. Het probleem is dat deze personen het terrorisme gebruiken om moslims en de islam aan te wijzen als schuldigen. En dat voed weer de spreekbuizen van de extremistische groeperingen die het gebruiken als olie op het vuur om meer mensen te "brainwashen" om aanslagen te plegen in naam van de Islam want zie het Westen de vijand zijn. In mijn optiek zou een Wilders zich veel zachter moeten opstellen ten opzichte van de Islam en moslims en veel harder moeten opstellen tegen extremisme vanuit radicale oogpunt.

LaBou
LaBou 3 nov. 2020 - 8:31

"Als een ‘rechtsextremist’ een aanslag pleegt: “Het is de schuld van Wilders, Baudet en Trump!!!!!!" Lullig voor jou maar dat is wel waar.

Norsemen
Norsemen3 nov. 2020 - 8:57

Volgens wie? En ben je het daar dan mee eens?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart3 nov. 2020 - 9:03

Gaap. De trollen worden steeds simpeler, Don't feed them.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 nov. 2020 - 9:28

White Knight. Beide onzin natuurlijk. Als alle Moslims zouden denken zoals u dan zouden alle Moslims u haten alleen al vanwege de aanslagen in Iraq, Libië en Afghanistan die gepkleegd zijn door westerlingen! Denk dan ook maar aan Abu Ghraib en Guantanomo Bay waar ook onschuldigen zitten die werden vernederd en gemarteld.

Sonic2
Sonic23 nov. 2020 - 9:41

Los van moslims is het sowieso erg dom om op 1 van die 3 heren te stemmen. Dus ik neem het u niet kwalijk als u van zo beetje alles de schuld legt bij die drie. Niet dat u dat doet, want normaal gesproken collaboreert u er vooral mee. En u laat zich vooral zo kennen. De eerste 2 zinnen gaan nou niet bepaald over het leed van de slachtoffers, maar vooral weer een misplaatste schop naar links. Om hun vermeende hypocrisie aan te tonen of zoiets. Of om u gram te halen. Moet bij uw reactie denken aan een reactie van een D66'er in Maart 2017. Die zei dat Wilders blij was als er een paar dagen voor de verkiezingen een aanslag kwam. Dat kon hij eindeloos gebruiken voor zijn eigen propaganda. Iedereen viel over die man heen. Maar hij had natuurlijk gelijk. Wat zijn alle nationalistische knaapjes blij als er wat gebeurt. Wat hopen ze dat dit ten goede komt aan "rechtse partijen". En wat vinden ze het heerlijk om links te schofferen. En om hun "gelijk" te claimen. Voor dat "gelijk" mogen er best een paar doden vallen. Als ze maar kunnen drammen. Als ze maar links kunnen afzeiken. Als ze maar kunnen polariseren. Na Brussel 2016 kreeg PVV er virtueel wat bij. Maar iedereen begint een beetje door te krijgen hoe ziek het brein van een nationalist is. Dus dat uitbuiten van aanslagen, verkrachtingen gaat gelukkig steeds minder electoraal effect hebben. Het geeft weer goed aan waarom nationalisten gevaarlijk zijn. En hun aanhang ook. Los van dat de radicale islam ook gevaarlijk is,.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 10:15

@Sonic Oh, dus toch wel... "......los van dat de radicale islam ook gevaarlijk is...." Blijft toch een beetje een bijzin in uw verhaal..... Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit als bijzin niet vaak tegenkom bij u, wannneer het ineens rechts extremisme betreft. En misschien is dat ook wel het probleem....Natuurlijk gaat het primair om de slachtoffers, maar wellicht is de 'bron' iets nadrukkelijker benoemen ook geen luxe.... Dat schuwen we hier op JOOP anders ook niet, en terecht. Geweld dient altijd geadresseerd te worden, anders blijft het terug komen, of het nu van rechts, links of uit religieus extremisme voortkomt

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 10:18

De D'66er maakte in 2017 een harde opmerking maar had natuurlijk volledig gelijk volgens Sonic. Nu doet White Night precies hetzelfde en is hij kleinzielig en wil hij zijn gram halen? Wat white night aangeeft klopt. Hoewel er vele onderzoeken, bewijzen, aanwijzingen zijn dat een hele grote groep moslims de geloofsregels belangrijker vinden dan de geldende wetten in Europa, wordt er door sommigen hier constant gewezen op dat het eenlingen zijn. En volgend LeonTROLsky mogen we daar zelfs niet Islamitisch bijzetten. Misschien is het te confronterend, maar dit zijn geen eenlingen en ze zijn geïnspireerd door de geloofsregels van de Koran.

Zandb
Zandb3 nov. 2020 - 11:01

Witte ridder Misschien is het ook wel in werkelijkheid zo, weet u veel.

De Baas
De Baas3 nov. 2020 - 11:06

hahahahahahahahahahaha , omgekeerde wereld spelen noemt mijn zoontje van 5 het lol

Sonic2
Sonic23 nov. 2020 - 12:58

@ Norm Welnee. Het is bewust niet luisteren. Het is bewust een frame neerzetten. Alsof links dit wil. Alsof links dode mensen wil. Alsof links morgen deze IS'ers op de thee wil vragen. Als u en nog een paar een fair debat hadden willen hebben en daar ook toe bereid waren. Net als White Knight en nog een paar. Dan ga je ervan uit dat niemand hier voor is. Dan ga je er vanuit dat iedereen tegen de radicale islam. Dan ga je ervan uit dat iedereen tegen mishandelen van vrouwen is. Dan ga je ervan uit dat niemand voor zoiets uit Keulen is. Iedereen staat hier aan de kant van het slachtoffer. Het is ultra rechts hier die dat gewoon nooit vermeld. Net doet alsof alle linkse reageerders hier morgen nog een groepsknuffel wil doen met IS'ers. Het is ultra rechts die 100.000 keer moet horen dat links dit ook niet wil. Het is ultra rechts die zo nodig de koppeling moet maken met het immigratie beleid. Het is ook ultra rechts die net doet alsof die de laatste 20 jaar niet overal besproken is. Alsof de aanslag in Wenen de eerste is sinds 11 September. En het is uw bewuste keuze om ten eerste al te jennen en te provoceren om naar een bijzin te verwijzen. Ten tweede al volledig onterecht de indruk wil wekken dat ik hier voor ben. En ten derde moeilijk gaat doen dat ik de dader grote malloten of dan wel psychopaten vind. Net als het in het vorige topic over Paty niet goed was toen ik de daad afzette tegen miljoenen mensen die in grote Franse steden wonen. U en vele met u kiezen om dingen niet te vermelden. Jullie kiezen om links elke keer herhaaldelijk te vragen hier afstand van te doen en net te doen alsof ze weg kijken. En op basis van jullie eigen fantasie gaan jullie boos doen over links. @ 2e Kans Het is nooit inhoudelijk weerlegd. Omdat het niet valt te weerleggen. Wilders en Baudet en ook Trump hebben geen probleem met aanslagen omdat het hun electoraal geen windeieren legt. En voor de rest is het sowieso een flut tegenstelling. Omdat het beide niet volledig waar is. DE enige die zei dat we niet te vroeg moesten oordelen was Gouden Bergen. Absoluut geen doorsnee linkse reageerder. Maar meer iemand die genuanceerd oordeelt. Die eerste is sowieso altijd goed. En dat tweede punt wat White Knight meent te moeten zeggen, zul je mij zelf niet hardop horen zeggen. Wilders of Baudet hebben de kogels niet klaar gelegd voor Breivik zeg maar. Doet niemand hier. Verzinsel dus. Gebruikelijke nationalistisch rechts ritueel. Eerst verzinnen dat de tegen partij iets naars over je zegt. Dan op basis van je eigen verzinsel in een slachtoffer rol duiken. Los daarvan vindt radicaal rechts dat de kogel bij Fortuyn van links kwam. Vindt ultra rechts het elke keer nodig om te vermelden dat het om de islam of moslims gaat. Terwijl het toch eerst moet gaan over het leed van de slachtoffers. Wil ultra rechts naast dit enorme leed er perse ook een vorm van een debat over voeren. En mag je niet verwijzen dat het inderdaad geen honderden moslims zijn die die aanslagen doen. Bij zulke zware criminele feiten mag je volgens mij wel selectief schuld benoemen. White Knight is minimaal van hetzelfde laken en pak wat hij links verwijt. En over dat confronterend. Het is voor 1 groep vooral extreem confronterend. Voor rechts en nationalistisch rechts. Die altijd op de anti islam trom slaan. Die het altijd beter weet als links. Maar in heel Europa echt helemaal niets voor elkaar krijgt. Hele grote mond en 0,0 oplossingen en verandering. Apart dat er altijd naar links wordt gekeken omdat ze zogenaamd weg kijken en niet benoemen. Nou rechts en ultra rechts hebben het al 20 jaar agressief benoemd. Ze strijken iedereen tegen de haren in. En ze brengen het op zo manier dat het tot polarisatie leidt. Laat ik het kort samenvatten. Ik heb het nog nergens zien werken. En degene met de grootste anti islam waffel heb ik ook nog niets voor elkaar zien krijgen. Wilders. Dus het is voor 1 groep confronterend. Veel schelden op islam en moslims. Algemeen en agressief dingen verwoorden en niet eens benoemen. En 0,0 oplossen. White Knight moet in zijn eigen stal kijken. U ook. @ Fidelio Ekiz In eerder topics al meerdere malen benoemd dat de extreme islam problematisch is. IS staat voor islamitische staat. Je kunt wat dat betreft de vergelijking goed trekken met socialisme en communisme. Sociaal democratie is prima. Democratisch socialisme is prima. Bernie Sanders of SP socialisme ook. Communistische partij programma's in het Westen zagen er prima uit. In het Oosten een ramp. En zo zou ik het ook met de islam en moslims willen zien. Maar dat is weg kijken. Niet benoemen. Of meer van dat soort totale quatsch. En verzinsels. En het zou u sieren diepe excuses te maken tegen mij. Want u zet mij volstrekt ten onrechte neer als iemand die nooit benoemd heeft dat deze aanslagen iets met de islam te maken hebben. Nou ik heb regelmatig naar de radicale islam verwezen. Net als er hier gewoon aantoonbare leugenaars zijn die melden dat ik iets tegen rechts heb. Ik heb weinig tegen normaal rechts. Ik ben bijvoorbeeld tegen belasting verlaging voor middenklasse. Voor een goed veiligheidsbeleid. Voor een goed klimaat voor ondernemers. Ik heb wat tegen alt right. En dan vooral tegen de Haagse varianten.Eindeloos uitgediept inmiddels. Overigens heb ik een werkzame achtergrond binnen de Geestelijke gezondheidszorg. Veel mensen die godsdienstwaanzinnig zijn hebben ook een heleboel mentale problemen. Volledig ten onrecht wordt verward gedrag nooit benoemd, want dan ben je een linkse theedrinker. Verward gedrag is een erg groot probleem. In Nederland en in heel Europa. En het niet benoemen omdat je anders een weg kijker bent maak je juist een weg kijker. Kijk niet weg van mentale problemen. Ook niet van de radicale islam. Sterker nog. Verward gedrag en verwarde personen is in Nederland een veel en veel groter probleem als terrorisme. In Nederland komt terrorisme nauwelijks voor. Het aantal verwarde personen die op de radar staan loopt al in de tien duizenden. En voordat er "grappend" naar mij wordt verwezen. Ik heb het over veel meer als een bijdrage op Joop van iemand waarmee je het politiek oneens ben. Ik heb het over hele grote mentale problemen. Psychoses. Alleen de focus leggen op de islam is ook fout. En niet naar de situatie er ook om heen.

michellekepen
michellekepen3 nov. 2020 - 13:09

Fidelio Ekiz, Goed opgemerkt! Als ik in 3(!) zinnen wijs op het volkomen misplaatste gebruik van het woord 'psychopaten' door @Sonic, dan krijg ik vervolgens een brij van 22 zinnen over me heen. Waarin echter volledig voorbij wordt gegaan aan het aangestipte punt. Kennelijk mag alles aangegrepen worden, om het directe verband tussen de ideologie islam en terreur te kunnen ontkennen. Een terreur die toch echt rechtstreeks geïnspireerd is op hoe in bijna de hele islamtische wereld met zaken als spotprenten, blasfemie en onderwerping wordt omgegaan! Tenzij die islamtische wereld natuurlijk louter uit psychopaten blijkt te bestaan. Dan neem ik mijn woorden terug...

Satya
Satya3 nov. 2020 - 13:52

Rudolf Eens met jouw analyse. Al Shabaab voedt zich ook met de terreur van het westen in Somalië. Iets wat vooral in de kust regio in Kenia niet lekker valt. Geweld lokt geweld uit, altijd. Wie er dan begonnen is is niet van belang.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 14:25

Alweer iemand van het rechtse trollenblok dat wil dicteren hoe er gereageerd moet worden op een gebeurtenis die ons allen raakt en daarmee het `links' zoals dat hier op Joop meningsrecht heeft, ter discussie wil stellen.

michellekepen
michellekepen3 nov. 2020 - 14:26

aanvulling op mijn eigen schrijven: op het moment van mijn reageren was ik niet bekend met de brij, die toen kennelijk al in de pijplijn zat. Een brij die, zonder daar verder ook maar specifiek op in te gaan, niet anders dan als één grote bevestiging beschouwd kan worden, van wat ik eerder schreef...

Sonic2
Sonic23 nov. 2020 - 14:39

@ Michel Ach als ik morgen kanker genees dan ben je nog negatief over mij. Zo bekrompen en vooringenomen ben je. Elke reactie die ik je geef is er 1 te veel.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 15:43

Sonic, Ik waardeer uw antwoorden altijd erg en discuseer graag met u. White knight gaat over zijn eigen woorden. Ik weet niet of hij een tweede punt wil maken zoals u aangeeft. Niemand zegt dat Wilders de kogel klaar heeft gelegd voor Breivik zegt u, en dat klopt. Maar ook niemand hier zegt dat Mohammed de kogels of het mes klaar heeft gelegd voor deze daders. Zowel extremistische debielen zoals Breivik als deze moslimterroristen zijn geïnspireerd door hetgeen zij geloven. U zegt dat Wilders en Baudet geen problemen met aanslagen hebben omdat dit hen electoraal gewin geeft. Ik zie dit toch anders en vind dit best een enge uitspraak van u. Ik denk dat zij (vooral Wilders) hier altijd bang voor zijn geweest. Omdat in hun ogen vele onderdelen van de Islam en de totale onderwerping hieraan niet goed samengaan met de westerse waarden en manier van leven. En laten wij eerlijk zijn. Als de moslimgemeenschap zaken zoals gelijkheid tussen man/vrouw, LHTBIQ rechten accepteren, geen gedwongen (kind)huwelijken, uittreding uit de Islam vergemakkelijken, dan zou Wilders helemaal geen bodem meer hebben en zou de PVV op sterven na dood zijn. Oorzaak en gevolg. Bij Fortuyn kwam de kogel ook van links. In charlottesville kwamen de kogels van rechts. Ik vind het juist goed om dat te benoemen. Het is geen wedstrijd. Maar je moet wel duidelijk zijn. Geweld waar ook vandaan kan en mag niet. Wilders is inderdaad degene met de grootste anti-Islam waffel. En hij heeft, met "dank" aan de extremistische geweldplegers vaker het gelijk aan zijn zijde. De extremisten moeten tussen de goedwillende moslims worden uitgehaald. Ook voor de goedwillende moslims, zodat wij (autochtone Nedelanders en goedwillende moslims) samen een geïntegreerde toekomst kunnen opbouwen. Zodat Wilders en Baudet geen bodem onder hun voeten meer hebben.

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:20

@White Knight 3 november 2020 at 08:14 Als een moslim een aanslag pleegt: “Laten we niet te vroeg oordelen, het is een éénling, dit is niet de islam”. Met de kennis van nu is het dus ook gewoon een éénling geweest. En 'de' Islam bestaat niet, net zo min als dat 'het' christendom bestaat. Zijn beide verzamelnamen voor ontelbare stromingen in het geloof

Zandb
Zandb3 nov. 2020 - 6:58

Ekiz Terreur is per definitie niet gelegitimeerd.

Fabian4
Fabian43 nov. 2020 - 6:38

@Gijs-Jan...er zijn mensen doodgeschoten en zwaargewond. Een hele binnenstad is afgesloten en jij maakt ke zorgen over opmerkingen van rechts?? Ga je diep diep schamen! Voor iedereen die vind dat dit ‘onze’ eigen schuld is....Wat is de volgende stap? Bij verkrachtingen klagen dat dit weer voer is voor feministen en iedereen vertellen dat vrouwen die rokjes dragen dit toch vooral zelf hebben uitgelokt? Oh wacht....dat doen jullie al! Om misselijk van te worden! Deze daders zijn volgens de laatste berichten gelieerd aan IS en dus onderdeel van een door islamitische extremisme gedreven tereur organisatie. Dit bagetaliseren maakt je voor mij mede schuldig aan deze ellende ...

5 Reacties
Satya
Satya3 nov. 2020 - 9:03

Fabian als jij je niet druk maakt over de opmerkingen van rechts ben jij degene die zich moet schamen. Ik zal inderdaad nooit bij jouw 'ons' horen. Die eenzijdige berichtgeving en schoonwassen van eigen gedrag hou ik niet van. In de volgende podcast kun je een gevluchte Iraanse horen die zeer genuanceerd kan vertellen over de opkomst van extreem vorm van Islam. Daar speelt het westen zeker een rol in, zoiets ontkennen is belachelijk en zal nooit bijdragen aan een oplossing. Geniet van de humanist en voor open grenzen Maryam Namazie. I love The Origins Podcast with Lawrence Krauss | Maryam Namazie, let's play it! https://www.podbean.com/ea/dir-5nmgd-bc4e37f

Norsemen
Norsemen3 nov. 2020 - 9:05

"Voor iedereen die vind dat dit ‘onze’ eigen schuld is..." Waar haal jij de bizarre gedachte vandaan dat er hier mensen zijn die vinden dat dit onze eigen schuld is?

De Baas
De Baas3 nov. 2020 - 11:08

sorry maar jij spreekt enkel voor jezelf en niet Onze! Men bagatalisseert het omdat ze het opzich afgeroepen hebben door stoer en stigmatiserend gepraat . Of ben je onder een steen geweest de laatste weken

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 16:17

`Voor iedereen die vind dat dit ‘onze’ eigen schuld is…''' en .Wat is de volgende stap? Bij verkrachtingen klagen dat dit weer voer is voor feministen en iedereen vertellen dat vrouwen die rokjes dragen dit toch vooral zelf hebben uitgelokt? Oh wacht….dat doen jullie al! Om misselijk van te worden!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 16:22

Citaat dus, iets te vroeg verstuurd. Wat bedoel je hiermee Fabian? En wat wil je hiermee bereiken? En wie zijn die `jullie'? Plus dat `O wacht', kun je ook beter weglaten, elke rechtse boosman gebruikt dat al hier. Zó 'n cliché zeg.... Tot slot als je misselijk wordt, je hoéft je hier niet te komen ergeren zég!

Petra Privacy
Petra Privacy3 nov. 2020 - 6:00

Het geweld van de laatste maanden, is genoeg reden om juist maandag 9 november 2020 de Kristallnacht samen te herdenken. Even wat geschiedenis, de naam Kristallnacht heeft te maken met de nacht van 9 en 10 november 1938 waar de nazi's begonnen met het in brand steken van joodse gebouwen, winkels en huizen en het deporteren van mensen. Dat was het begin van de Tweede Wereldoorlog. De naam verwijst naar het breken van alle glas door de ruiten die kapot gingen. Aan gemeenten vragen we om een vorm van herdenken te realiseren waardoor mensen samen hun bezorgdheid, verdriet en angst kunnen delen. Zoals het lijkt zal het weer dat ook mogelijk maken. Voordeel is ook dat de herdenking dit jaar op een maandagavond is, een dag waarop winkels en horeca gesloten zijn. En voor wie dat toch niet de beste keuze is, het verzoek om thuis te herdenken. Het geweld op aarde is zo enorm en zo vaak, dat het meer dan nodig is om te beseffen dat we als mensen iedere dag andere keuzes kunnen maken. Voor meer solidariteit en saamhorigheid van jezelf met anderen. Het aansteken van een kaars, symboliseert onze verbondenheid met toen en met nu, de velen die hun leven verliezen door anderen die zomaar levens nemen. Aan het onderwijs, ouders en ouderen het verzoek om het verhaal te vertellen aan onze jeugd. Want wat toen gebeurde, gebeurt nog steeds.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 8:27

@Petra Ben een beetje bang dat uw nobele poging toch verwordt tot alleen anti-fascisme, en alleen die aandacht beoogt u toch niet? toch?

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 nov. 2020 - 10:11

Dat zal ze leren, de schobbejakken.

Pardoes2
Pardoes22 nov. 2020 - 22:55

Precies! Goed verwoord.

Karl Proudhon
Karl Proudhon2 nov. 2020 - 21:53

Rechtse elementen kunnen in elk geval weer likkebaardend hun gram halen hier zo te zien.

11 Reacties
Wilco4
Wilco42 nov. 2020 - 22:39

En daar maak jij je op dit moment druk om? Ik heb vooral veel medeleven met de slachtoffers, maar goed..n

Pardoes2
Pardoes22 nov. 2020 - 22:41

Waarom zou je rechts moeten zijn om dit krachtig te veroordelen?

Zapata
Zapata2 nov. 2020 - 23:13

Zo hee, persoonlijk denk ik meer dat iedereen die dit verafschuwd van dit soort zaken afstand neemt. Of maakt u zich meer zorgen om rechtse elementen?

Folkert2
Folkert23 nov. 2020 - 4:59

Denk dat menigeen liever niet elke keer zijn gram hoefde te halen. De meesten zijn wel een beetje klaar met de schuld steeds bij onze maatschappij leggen. Zoals afgelopen periode verschillende media goed in waren. Maar ook daar zie je een kleine kentering zoals Politico die een duidelijk blaming the victim artikel offline haalt omdat het niet aan de redactionele standaard voldeed. U blijft liever nog even ageren tegen mensen die wel klaar met terreur zijn in plaats van ageren tegen terreur. Prima, vrij land en dergelijke. Maar op die manier maakt u meer onderdeel uit van het probleem dan van de oplossing.

Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 6:14

De aanslag komt zelfs van rechts, extreem rechts, dat zijn deze geloofsfanaten namelijk.

Daniel Blank
Daniel Blank3 nov. 2020 - 6:47

Is ook wel een hele simpele reactie. Niet veel beter dan rechtse stromingen die dit alleen gebruiken om het vuurtje aan te wakkeren.

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 7:11

Waarschijnlijk een aanslag gepleegd door een groep collectief verwarde mannen. Heeft uiteraard verder nergens iets mee te maken, gewoon een incident zoals er wekelijk plaatsvind in heel Europa. Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen. Blijf maar ontkennen waar de kern van het probleem zit. Kijk vooral niet naar de overeenkomsten tussen de daders, de grootste kenmerkende factor. Als mensen lid zijn van een OMG dan wordt de OMG verboden. Daar is wetgeving voor. Niet alle leden van de OMG zijn crimineel, maar het verbod komt er toch. Waarom ook de bron van dit probleem niet op dezelfde manier aanpakken?

Robert Follon
Robert Follon3 nov. 2020 - 7:11

Wat natuurlijk véél erger is dan de dodelijke slachtoffers.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 8:07

@Gijs-Jan Wat een trieste opmerking. Ga het vooral daar over hebben. Linkse bubbledenker.

Norsemen
Norsemen3 nov. 2020 - 9:01

@Rick Inderdaad. Op één of andere rare manier blijven bepaalde mensen maar denken dat religieus extremisme onder kopje extreem links valt. Dat christen extremisten onder extreem rechts vallen is nog enigszins te accepteren voor ze, maar dat moslimextremisten daar ook onder vallen gaat er maar niet bij ze in.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 20:16

` likkebaardend hun gram halen hier zo te zien...' Zo te lezen hier klopt dat; en wordt een kritische kanttekening bij dit verschijnsel door schuimbekkend rechts niet in dank afgenomen.

GoudenBergen
GoudenBergen2 nov. 2020 - 21:42

Laten we vooral onze kalmte bewaren en voorlopig maar afwachten tot we weten wat er precies gebeurd is.

6 Reacties
sjaak5
sjaak52 nov. 2020 - 22:33

Ja, en ook even wachten wie hier verantwoordelijk voor zijn. Ik ben reuze benieuwd.

OlavM
OlavM2 nov. 2020 - 23:13

@ GoudenBergen: Een verstandige opmerking. Hieronder worden meteen al weer allerlei conclusies getrokken. Niet alleen is nog onduidelijk wat precies is gebeurd, maar ook van welke kant het komt.

Sonic2
Sonic22 nov. 2020 - 23:17

Ondanks dat wij het regelmatig oneens zijn, vind ik het een prachtige reactie. Hoe wel u iets rechts van het midden zit en ik niet bepaald, waardeer ik uw reacties zeer. Klasse reactie. Hulde voor u. En voor de rest kunnen de psychopaten die dit geflikt hebben niet hard genoeg gestraft worden. Walgelijke daad. Maar laten we het bij de psychopaten houden inderdaad.

GoudenBergen
GoudenBergen2 nov. 2020 - 23:32

@Sonic Bedankt voor je reactie! Ik zal jou en anderen tot de verkiezingsdag in maart 2021 adviseren om op een middenpartij te stemmen. Dat is een garantie voor een stabiele coalitie.

michellekepen
michellekepen3 nov. 2020 - 0:44

Sonic, Natuurlijk, vooral even wachten met reageren, totdat duidelijk is wat er precies aan de hand is. Maar de daders wel alvast (voor de zekerheid?) als psychopaten wegzetten... Variant van het stempel 'verwarde personen'.

Sonic2
Sonic23 nov. 2020 - 9:46

@ Michel Klopt. Omdat ik morgen in de moskee moet zijn dacht ik: laat ik ze weg zetten als psychopaat. Ik ben dol op de radicale islam. Stem al jaren Bij1 en DENK. Nederland mogen ze door de plee trekken. Wat mij betreft komen hier vijf duizend islamitische gebedshuizen. Iedereen vanaf de rechtervleugel van Groenlinks is extreemrechts of een fascist. Alle immigratie problemen moeten onder het tapijt. Het woord Turk noemen is al racistisch. Chocolade is bruin/zwart dus laten we het verbieden. Dan meteen Zwarte Piet ook maar. En koffie ook. En uw mening moeten we ook verbieden. En voor de rest van iedereen die het mij oneens is. En niet alleen die meningen verbieden. Ook een enkeltje Oost Groningen op eigen kosten. Dat komt omdat ik een gigantisch intolerante linkse weg kijker bent. En ik ben blij dat u een briljant persoon zoals u mijn ontmaskert als de landverrader die ik ben. Zal morgen de redactie van Joop vragen of ik een ban kan krijgen, zodat u zonder afleiding een groep gesprek kan houden. Waar er alleen mensen een beurt krijgen die het met u eens zijn. Heb ik het zo allemaal goed verwoord? Volgens mij is zo'n reactie effectiever als elke keer 100 duizend keer misverstanden hier moeten corrigeren.

realistisch rechts
realistisch rechts2 nov. 2020 - 21:25

We zijn in een soort van oorlog alleen dan van binnenuit.

MaxMax2
MaxMax22 nov. 2020 - 21:24

Overigens, weet je wie nu het laatste redmiddel zijn? Juist, de politie. Voorop in de strijd.

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen2 nov. 2020 - 21:45

Inderdaad. Als iedereen er vandoor gaat, gaan zijn er, met gevaar voor eigen leven, in.

JanB2
JanB22 nov. 2020 - 21:52

De achterdeur is ook nog open. Trap die ook even in graag.

sjaak5
sjaak52 nov. 2020 - 21:54

De politie mag iedere keer komen nablussen. Beter kan de politiek dit voorkomen door mensen die deze aanslagen willen plegen tijdig uit onze samenleving te verbannen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2020 - 10:48

@ MaxMax Jij schrijft: Juist, de politie Niet de verpleegkundigen? De schoonmakers? De buschauffeurs? Of allemaal bij toerbeurt. De ene keer sturen we de tandartsen en de volgende keer is weer een andere beroepsgroep aan de beurt? De piloten komen nu als eerst aan de beurt denk ik. Tijd om wat terug te doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2020 - 12:59

[Tijd om wat terug te doen. ] Het advies is "binnenblijven".

Salama.
Salama.2 nov. 2020 - 21:23

Het zullen wel weer mannen zijn.

3 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus2 nov. 2020 - 21:38

En verward natuurlijk., zoals dat altijd netjes verwoord wordt,. Neen, het zijn gewoon nietsontziende massamoordenaars...

Zapata
Zapata2 nov. 2020 - 23:13

Nee het zijn eenlingen een groepje eenlingen.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 8:10

@Zapata Wel een groot groepje inmiddels, noemen we dat niet een beweging of organisatie?

MaxMax2
MaxMax22 nov. 2020 - 20:19

Weer een joodse instelling, na Toulouse, na Parijs, na Kopenhagen, na dat restaurant in Amsterdam. Zal allemaal wel toeval zijn.

1 Reactie
AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 11:48

Alle andere aanslagen negeer je maar even? Waarom?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!2 nov. 2020 - 20:15

Hoe dit te stoppen?

17 Reacties
AlleenSamen
AlleenSamen2 nov. 2020 - 20:52

Harder ingrijpen. Mensen die eromheen draaien, het verzwijgen, het bagatelliseren (zoals bij radicale scholen/moskeeën/online) confronteren en uitsluiten. Waar nodig vervolgen. Mensen die oproepen tot geweld, dat aanmoedigen, het verheerlijken, allemaal consequent (religieus extremist of anders) bestraffen. Hard. Lang. Er is een gigantisch probleem. De jeugd heeft geen idee wat ze te wachten staat. Ze zijn opgegroeid in de Instagram wereld. De fake wereld. De wereld van leugens. Jonge, slimme, empathische mensen die onthoofden verzwijgen en enkele dagen later over "discriminatie van moslims' durven te beginnen. Terwijl de volgende slachtpartij alweer bezig is. Van de mensen die zij verdedigen. Vanavond weer. Het is genoeg geweest. Er moet keihard, rechtvaardig maar streng in gegrepen worden.

MaxMax2
MaxMax22 nov. 2020 - 21:11

Of het nou in Kabul is (22 doden vandaag!!) of in Wenen, mijn hart huilt als ik lees en hoor.

LBNB
LBNB2 nov. 2020 - 21:50

[Er is een gigantisch probleem. De jeugd heeft geen idee wat ze te wachten staat. Ze zijn opgegroeid in de Instagram wereld. De fake wereld. De wereld van leugens.] Er is geen gigantisch probleem, we kloppen het op. We zijn nog nooit zo veilig geweest als de laatste jaren.

rupsje2
rupsje22 nov. 2020 - 23:03

@LBNB U wint de kop in het zand steek prijs voor deze week. Terreur meet je niet met de hoeveelheid doden maar met de angst en verdeeldheid die er gezaaid wordt.

Zapata
Zapata2 nov. 2020 - 23:24

LBNB Inderdaad, ik heb gisteren ook weer het touwtje uit de brievenbus laten hangen voor de melkboer en mijn fiets staat niet op slot voor mijn deur. Weet u dat ik die tijd nog meegemaakt heb. Amsterdam, Mesdagstraat begin jaren 60. moeder bracht me naar school en het touwtje hing uit de brievenbus. Voor de melkboer. Fiets op slot? Nee dat kwam pas in de jaren 70 maar toen ook nog sporadisch. Eind jaren 70 was het uit met de pret. Toen werd alles al onder je kont vandaan gestolen als je niet oppaste. Geweld en moorden. Een moord was in de jaren 50 en 60 wereldnieuws, Kranten konden er dagen over schrijven. Een bierblikje naar een keeper zijn hoofd? heel Nederland was verbijsterd. Wij konden vroeger nog heerlijk griezelen met een romannetje van inspecteur Lund die een moord oploste. Dat was iets wat zo ver van ons weg stond. Gelukkig leven we niet meer in die onveilige wereld maar in het knusse gezellige heden.

Satya
Satya3 nov. 2020 - 5:49

"Jonge, slimme, empathische mensen die onthoofden verzwijgen en enkele dagen later over “discriminatie van moslims’ durven te beginnen. Terwijl de volgende slachtpartij alweer bezig is. Van de mensen die zij verdedigen." Haatzaaiers als jij moeten dus volgens jou nu opgepakt worden en uitgesloten? Ik ga een haatzaaier als jou altijd tegenwoord geven. Je laat me geen keus.

Luneau
Luneau3 nov. 2020 - 6:59

"Jonge, slimme, empathische mensen die onthoofden verzwijgen en enkele dagen later over “discriminatie van moslims’ durven te beginnen. Terwijl de volgende slachtpartij alweer bezig is. Van de mensen die zij verdedigen." Die jonge, slimme, empathische mensen verdedigen niet terroristen, maar ze verdedigen onschuldige moslims, die niets met de aanslagen te maken hebben, maar die wel door mensen als u onterecht op 1 hoop gegooid worden met terroristen. En dan durft u het hypocriet te hebben over "rechtvaardig". Wat dat betreft doet uw reactie me denken aan die van de NSB-krant van 18 november 1938, waarin de NSB alle Joden verantwoordelijk hield voor de aanslagen op Duitse schepen, op Vom Rath en op Gustloff. Met als enige verschil dat u de ene bevolkingsgroep inruilt voor de andere.

Zandb
Zandb3 nov. 2020 - 7:02

AlleenSamen 'Hard aanpakken' kan nooit meer zijn, dan dat de rechter bepaalt, wat de straf is voor iemand die op grond van bewezen feiten schuldig is aan een misdaad.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 8:19

@Zandb Dat is idd de weg die t moet gaan. De vraag blijft of wij als samenleving, en als gevolg daarvan wetgeving, ons voldoende hard maken om dit structureel opkomende gevaar te onderkennen. Hoeveel verliezingsprogramma's wijden een belangrijke paragraaf aanspecifiek deze terreur, terwijl mn op links men wel direct in vuur en vlam staat over opkomend rechts terrorisme?

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 10:01

@Luneau: Het collectief veroordelen van mensen is klaarblijkelijk prima als het gaat om Outlaw Motorcycle Gangs of andere vormen van georganiseerde misdaad. Niet alle leden van een dergelijke organisatie zijn crimineel, maar deslaniettemin worden ze op 1 hoop gegooid met de leden die dat wel zijn. Dat vind u prima. Behalve in dit soort gevallen. Een extreem-rechtse dader word door u uiteraard meteen geassocieerd met iedereen die niet links is. Geen probleem. Maar omgekeerd moeten we het vooral niet willen. En dat is pas echt hypocriet.

LBNB
LBNB3 nov. 2020 - 10:13

@Rupsje [U wint de kop in het zand steek prijs voor deze week. Terreur meet je niet met de hoeveelheid doden maar met de angst en verdeeldheid die er gezaaid wordt. ] Bedankt voor deze prijs in ieder geval! Oh dus het draait om de angst en verdeeldheid niet meer om de feiten? Het is gewoon een feit dat er in de jaren 70/80/90 meer terreuraanslagen waren met meer doden. Toen was de aandacht gewoon niet zo groot. Overigens is dit wel weer verschrikkelijk voor de nabestaanden en mensen die het mee gemaakt hebben. @Zapata [Inderdaad, ik heb gisteren ook weer het touwtje uit de brievenbus laten hangen voor de melkboer en mijn fiets staat niet op slot voor mijn deur. Weet u dat ik die tijd nog meegemaakt heb. Amsterdam, Mesdagstraat begin jaren 60. moeder bracht me naar school en het touwtje hing uit de brievenbus. Voor de melkboer. Fiets op slot? Nee dat kwam pas in de jaren 70 maar toen ook nog sporadisch. ] Oh, ja dit was vroeger natuurlijk. In de jaren 50/60 viel er ook minder te stelen, omdat mensen collectief weinig hadden om te stelen en er dus ook minder jaloezie etc was. Tevens denk ik dat dat touwtje uit de deur in grote delen van Nederland nog gewoon kan, maar dat men tegenwoordig meer nieuws hoort en daardoor banger is.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 10:18

@Zapata Wat een heerlijk nostalgisch beeld. Er is sinds de jaren '60 veel veranderd. Deze periode heeft ons veel vrijheid opgeleverd maar ook autoriteit en stabiliteit ondermijnd. Sindsdien is de maatschappij in beweging. Daarvan plukken we nog dagelijks de vruchten, goede en kwade.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 10:26

Satya/Luneau, Jonge, slimme, empathische mensen die onthoofden verzwijgen en enkele dagen later over “discriminatie van moslims’ durven te beginnen. Terwijl de volgende slachtpartij alweer bezig is. Van de mensen die zij verdedigen. Alleen samen heeft het niet over uw onschuldige hardwerkende vredelievende buurman die de aanslag vreselijk vindt. Hij heeft het over slimme mensen die empathisch overkomen, maar ondertussen de geloofsregels boven de wet stellen en alle schuld bij het westen leggen. Wat is daar haatzaaiend aan? Is dat niet het benoemen van een feit? Misschien een ongemakkelijk feit voor u, dat kan.

Satya
Satya3 nov. 2020 - 13:57

2e kans dat is niet wat daar staat.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 15:07

Satya, AlleenSamen heeft het over mensen die onthoofdingen verzwijgen en vervolgens wel beginnen over "discriminatie van Moslims" terwijl de volgende aanslag alweer gepleegd is. Uiteraard kan ik ook niet precies inschatten net als u hoe AlleenSamen het exact voelt, alleen denk ik dat mijn versie dichter bij de waarheid ligt dan de uwe. Dat kan alleen hij aangeven. Stel dat mijn aanname klopt, wat is er dan haatzaaiend aan?

Zapata
Zapata3 nov. 2020 - 23:25

@Gouden Bergen Welke vrijheid dan? Controle door overheden is groter dan ooit, schuldenslavernij ook. Dat je zonder een paspoort de grens over kan? Stap maar eens een vliegtuig in zonder paspoort naar een EU bestemming. Gaat je niet lukken. Met de auto? Lang voor Schengen werd er niet meer gecontroleerd binnen de meeste Europese landen.

Zapata
Zapata3 nov. 2020 - 23:34

@LBNB. Ach kom nu toch, je kan nergens meer een touwtje uit je brievenbus laten hangen. Inbraken en diefstal zijn overal nu. Hadden mensen minder toen? Ja minder schulden, dat wel maar de meeste mensen hadden een fiets, een auto was gemeengoed en begin jaren 70 had ook iedereen een TV. Het is gewoon gelul dat de maatschappij veiliger is geworden. Er worden minder aangiftes behandelt dat dan weer wel. Ja zeker in de jaren 70 en 80 was er ook terrorisme RAF, IRA, Rode brigades. Nationalistisch, extreem links maar niet gericht tegen alles waar we voor staan. Dat is het verschil.