Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Terreuraanslag in Californië

  •  
02-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
calif_300.jpg
14 doden bij schietpartij in San Bernadino  ... Terroristenechtpaar omgekomen bij vuurgevecht met politie
In het Californische San Bernardino hebben terroristen tientallen mensen neergeschoten, ten minste veertien slachtoffers hebben de aanslag niet overleefd.
map_300
Updates onderaan
De schietpartij vond plaats rond 11 uur ’s ochtends plaatselijke tijd in het  Inland Regional Center , een medisch centrum voor mensen met ontwikkelingsstoornissen. De terroristen stapten een zaal in waar op dat moment een receptie plaatsvond van lokale politici. Volgens getuigen begonnen de mannen direct na binnenkomst te schieten. 
De politie is op zoek naar de daders. Het zou gaan om drie zwaar bewapende mannen in legerkleding en kogelwerende vesten. Over hun identiteit is op dit moment nog niets bekend. Volgens een officiële politieverklaring zijn er inmiddels 14 doden gevallen. 
San Bernardino is een stad van ongeveer 200.000 inwoners, zo’n honderd kilometer ten oosten van Los Angeles. Een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis laat aan persbureau Reuters weten dat iedereen op stand-by staat om de slachtoffers op te vangen die elk moment binnengebracht kunnen worden.
De schietpartij volgt slechts enkele dagen op de aanslag in Colorado Springs waarbij een christelijke terrorist vijf mensen doodschoot in een abortuskliniek. Na de aanslag zei president Obama in een toespraak dat het nu echt genoeg geweest is en dat de wapenwet dringend moet worden aangescherpt.
sb_tweet_300
Update 0:45 uur: Speciale eenheden hebben de SUV waarin de verdachten zich bevonden onder vuur genomen. Volgens berichten van nieuwszender ABC7 die met een helikopter ter plaatse is, zijn daarbij de drie inzittenden om het leven gekomen. Ook vertelt een van de verslaggevers dat ze vanuit de lucht gezien hebben dat in elk geval één persoon is gearresteerd. Of het hier om de daadwerkelijke daders gaat is vooralsnog niet bekend.
suv_300
Update 1:00 uur: Bij het vuurgevecht tussen de politie en de verdachten is één verdachte gedood, één verdachte zwaar gewond geraakt en is mogelijk nog een derde verdachte voortvluchtig. Dat meldt de plaatselijke politie in een persconferentie. Ook is er een agent licht gewond geraakt.
Update 09.30 Op een persconferentie heeft de Amerikaanse politie inmiddels laten weten dat twee verdachten zijn doodgeschoten. Het zou gaan om de 28-jarige Syed Farook, een werknemer van het zorgcentrum waar de schietpartij heeft plaatsgevonden. Hij zou eerder aanwezig zijn geweest op het feest, voortijdig boos weggegaan zijn en uiteindelijk zijn teruggekeerd. De vrouw van Farook, de 27-jarige Tafsheen Malik is de andere verdachte.
Update 22.00 uur: In de Verenigde Staten is de discussie over de vrijheid van wapenbezit opnieuw losgebarsten, nu gebleken is dat de aanslag in San Bernadino – net als de meeste andere mass shootings die er dagelijks plaatsvinden – gepleegd is met vier legaal verkregen zware vuurwapens. Bij huiszoeking op het adres van het terroristenechtpaar Farook , werd een compleet arsenaal aan munitie aangetroffen evenals diverse zelfgemaakte explosieven. Volgens de FBI wijzen de vondsten erop dat de aanslag niet spontaan was. Diverse media melden dat Farook banden zou hebben met islamisten.
Zowel president Obama, als de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben naar aanleiding van de schietpartij opgeroepen om nu eindelijk eens het wapenbezit aan banden te leggen. De Republikeinse presidentskandidaten hielden vooral bij ‘thoughts and prayers’ voor de slachtoffers en hun families, maar het lijkt erop dat de Amerikanen daar niet langer genoegen mee nemen.
Update vrijdag 17.00 uur: Amerikaanse opsporingsautoriteiten denken dat de vrouwelijke terrorist Tashfeen Malik (27) voorafgaand aan de aanslag op trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat (IS) op Facebook. Dat meldt Reuters. Hoewel IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag vermoedelijk gretig zal accepteren, kan het motief volgens de FBI ook werkgerelateerd zijn, omdat Syed Farook schoot op zijn collega’s. 
Beeld: screenshot MSNBC

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

Modern
Modern2 dec. 2015 - 19:42

Het is jammer dat dit stukje niet vermeld op basis waarvan de link met de aanslag in Colorado Springs gelegd wordt.

Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Vreemde aanslag, ik kan niets verzinnen wat het motief zou kunnen zijn om dit doel te raken... Van de aanslag op de abortuskliniek wist je, op basis van het doelwit, dat het waarschijnlijk een christelijke pro-life terrorist was, maar dit? Wie kan er tegen zo'n zorgcentrum zijn? Of dit "gewoon" een moordpartij is geweest of terrorisme is voor mij afhankelijk van het motief en valt dus nog niet te zeggen.

Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Daders hebben inmiddels een naam, de politie heeft bekend gemaakt dat de twee daders die gedood zijn Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik heten. http://www.theguardian.com/us-news/live/2015/dec/02/san-bernardino-shooting-live-coverage

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst2 dec. 2015 - 19:42

Het schijnen twee schutters geweest te zijn, namen bekend, allebei dood. Motief is een raadsel. We gaan het wel horen.

Paul22
Paul222 dec. 2015 - 19:42

Zwaar bewapend, militaire kledij, moslims, net terug uit Saoedie Arabie, 14 doden en talloze gewonden, en wat schrijft de Nationale Propaganda Omroep? Ik citeer: "Volgens Amerikaanse media zou die georganiseerde aanpak kunnen wijzen op terrorisme, maar het lijkt meer op een conflict in de werksfeer", zegt correspondent Wouter Zwart.

Meta Foor
Meta Foor2 dec. 2015 - 19:42

blijkt weer eens dat je zulke figuren in de gaten moet houden; dan was dit verschrikkelijks niet gebeurd

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 dec. 2015 - 19:42

Behandel de gore criminele moslims als de christelijke sekten, dan voorkom je de koppijn.

holstein7
holstein72 dec. 2015 - 19:42

hallooo, hij kwam uit de ballieu in san bernadino, wat wil je... zijn vader zei: "hij was een heeel gelovig man en zijn schoondochter hielt heeel veel van hun half jaar oude new born dochtertje...

polkuid
polkuid2 dec. 2015 - 19:42

Als je apart naar Saoedi-Arabië afreist om een bruid te vinden, dan kun je je afvragen wat voor binding zo'n man ooit met de VS heeft gevoeld. Het beter geweest als ze in Saoedi-Arabië waren gebleven.

Meta Foor
Meta Foor2 dec. 2015 - 19:42

op CNN werd gemeld dat de daders een gebed uitriepen... dan kun je niet meer volhouden dat het geen terroristische aanval was. Behoort dat tot de ''voorzichtige'' journalistiek of ''bange'' ?

Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

De dader had blijkbaar banden met terroristen. "Yet Farook himself had communicated by phone and via social media with more than one person being investigated for terrorism, law enforcement officials said. A separate U.S. government official said the 28-year-old has "overseas communications and associations."" http://edition.cnn.com/2015/12/03/us/san-bernardino-shooting/index.html

nielss2
nielss22 dec. 2015 - 19:42

wat vreselijk.....

nielss2
nielss22 dec. 2015 - 19:42

dit is dus een islamitisch geinspireerde schietpartij. en de man was ook nog eens boos op zijn collega s.... wat een gedoe allemaal.....

thunderbird2
thunderbird22 dec. 2015 - 19:42

Zo, klaar, next. http://www.volkskrant.nl/buitenland/-schutter-san-bernardino-beloofde-trouw-aan-is-leider~a4201797/

JanB2
JanB22 dec. 2015 - 19:42

Wel een hoop gezeik omdat het rechtse smaldeel het woord "lijken" niet kent. Aan alle roeptoeters: opzoeken in de van Dale en dan mijn eerste reactie nog eens lezen. En nog eens indien nodig. Net zolang tot je het doorhebt.

Haastig
Haastig2 dec. 2015 - 19:42

Wat voor een leipo's zijn dit nu weer? Dat je dat dan ook nog doet in zo'n centrum, dan ben je echt extreem treurig.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo2 dec. 2015 - 19:42

"Extreem treurige leipo's" dus. Gelukkig maar, dat het geen "gewone mensen" zijn.

janwijn
janwijn2 dec. 2015 - 19:42

De tweede grote terroristische aanslag deze week in de Christelijke Staat (CS) in de VS En hier nog zo iets: vermoord worden door je moeder omdat je uit de kerk treed: http://www.ed.nl/algemeen/buitenland/moeder-sloeg-zoon-dood-in-amerikaans-kerkgebouw-1.5503026 Brits parlement stemde vanavond in met luchtaanvallen op Christelijke Staat, sorry ik bedoel op IS. Ik wacht op de Twitter van Wilders.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Die is er inmiddels: een retweet van een nieuwsbericht waarin de namen van de daders worden genoemd. "Suspects named as Syed Rizwan Farook and Tashfeen Malik"

peterh2
peterh22 dec. 2015 - 19:42

Men heeft het nu toch over 2 moslims, sluit terroristisch motief niet uit.

WendyB2
WendyB22 dec. 2015 - 19:42

Je zou toch denken aan een aanslag van sociaal-darwinisten, oftewel neo-nazi's. Hier in Nederland wordt het sociaal-darwinisme vooral vertegenwoordigt door de neo-liberale partijen zoals VVD, D'66 en PvdA.

2 Reacties
JanB2
JanB22 dec. 2015 - 19:42

Dit lijkt inderdaad op een aanslag uit rechtse hoek: white supremacists, christenfundi's, "gewone" neo-nazi's (de VS is rijk aan kandidaten). Wat we weten en het patroon van de actie wijzen allebei ook in die richting: blanken in camouflagepakken, niemand die zich opblaast of met opzet het gevecht met de politie aangaat in de hoop te worden neergeschoten (vingerafdruk van de jihadist) maar in plaats daarvan een kennelijk goedgeplande aftocht. Een breivikje dus zoals ik het nu inschat.

pietdeg2
pietdeg22 dec. 2015 - 19:42

Als het sociaal-darwinisme hier zo groot was dan was jij hier niet meer.

SvenHoek
SvenHoek2 dec. 2015 - 19:42

Namen van twee verdachten die circuleren: Syed Farook Tayyeep Bin Ardogan 2e naam bleek een hoax te zijn. Opvallend is dat zo snel na de schietpartij al een naam bekend is.

2 Reacties
AlBundy
AlBundy2 dec. 2015 - 19:42

Een van de twee werkte in dat centrum. Ze zijn verloofd of al getrouwd! Daarom kon men al snel de identiteit weten!

peterdh2
peterdh22 dec. 2015 - 19:42

Ja? Je vind het vreemd dat de namen van schutters snel bekend zijn die a) daar dood op de vloer liggen en b) eentje ook nog eens een werknemer daar was?

Ratelaar
Ratelaar2 dec. 2015 - 19:42

Wat is dat toch met mensen die vinden dat ze andere ongewapende mensen mogen doodschieten. Laf, achterbaks en arrogant.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo2 dec. 2015 - 19:42

Het antwoord is vrij simpel: Omdat er talloze "gewone" mensen zijn die om hun moverende redenen vinden dat "bepaalde" mensen de dood verdienen. Vindt iemand bijvoorbeeld dat mensen die dit soort aanslagen plegen de dood verdienen, dan kan zo iemand toch moeilijk verbaasd zijn over mensen die andere redenen aanvoeren waarom mensen de dood verdienen.

Haastig
Haastig2 dec. 2015 - 19:42

Jan Kass, do 03 december 2015 07:45 "Wat is dat toch met mensen die vinden dat ze andere ongewapende mensen mogen doodschieten. Laf, achterbaks en arrogant." Ja, je hebt volkomen gelijk. Vermoedelijk zijn dat mensen die het begrip "proportionaliteit" niet snappen. Dat zie je wel vaker.

Bernie2
Bernie22 dec. 2015 - 19:42

The Shooting Party. VS'ers trekken weer een blik 'sitting ducks' open om de zwakzinnige maar vurige aanhang van de Rifle Association op maat te bedienen. En sitting ducks, daar hebben ze er zat van in de VS. Een onuitputtelijke bron die de altijd opgewonden rednecks als infuus laat binnendruppelen. Het is bijna aandoenlijk. De schietlustige vuurwapenbezitters zijn goeddeels Republikein, zo begrijp ik. Wellicht kunnen deze idioten verplicht worden een klein schietschijfje op de linkerborst te dragen waarmee men zich ontvankelijk verklaart voor binnenvliegend lood.

1 Reactie
Grozny
Grozny2 dec. 2015 - 19:42

Als je een partij de schult wilt geven is het de democraten. Harry Reid, obamas rechterhand, heeft tot nu toe praktisch altijd wapenwetten niet op de senaatsvloer laten komen.

bEngel2
bEngel22 dec. 2015 - 19:42

De familie van de dader is verrast en geschokt. ...het was zo'n lieve jongen... Dat het moslims zijn is puur toeval.

3 Reacties
Nuanimo
Nuanimo2 dec. 2015 - 19:42

Het principe van de naastenliefde in optima forma.

7anpau1
7anpau12 dec. 2015 - 19:42

In de VS zeker (gesteld dat uw veronderstelling al juist blijkt). Daar zijn dit soort incidenten schering en inslag en tot op heden waren de daders geen moslims op 1 geval na. Dat ging om een doorgedraaide militair met ptss als ik het mij goed herinner. Misschien moet u videogames de schuld geven ipv de koran. Doet het ook altijd goed als simpele verklaring voor 'grote denkhoofden'

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 dec. 2015 - 19:42

Hier een overzicht van alle mass shootings met fatale afloop van dit jaar, in de VS: https://i.imgur.com/0PobSlB.jpg Dacht je echt dat dat allemaal Moslims waren? Of zelfs maar een meerderheid? Of zelfs maar meer dan proprtioneel, in verhouding tot het aantal inwoners dat Moslim is?

MarinusCalamari
MarinusCalamari2 dec. 2015 - 19:42

Voor de liefhebber de Engelse wikipedialink. https://en.wikipedia.org/wiki/2015_San_Bernardino_shooting Ik ga hem niet vertalen, maar de daders zijn een werknemer van de instelling die het feestje gaf, en zijn vrouw of verloofde. Het zou dus ook een "normale" Amerikaanse schietpartij kunnen zijn, want terrorisme is meestal wat minder persoonlijk dan dit, zeg maar.

1 Reactie
Herculaan
Herculaan2 dec. 2015 - 19:42

Vreemd is dat de man wel de moeite heeft genomen om bommen mee te nemen.

hugo bergveen
hugo bergveen2 dec. 2015 - 19:42

Probeer het filmpje eens in je hoofd af te spelen: man is op een feestje, is of wordt ergens boos over, gaat naar huis en komt terug met zijn vriendin, in gevechtstenue en voorzien van zware wapens, en begint om zich heen te schieten. Als iemand zich daar iets bij kan voorstellen hoor ik dat graag, want mij lukt het niet. Als je een aanslag wil plegen: waarom ga je dan eerst naar het feest? Als je boos bent en wil meppen: waarom jezelf eerst verkleden? Als je vriend thuis komt en vraagt: 'Waar zijn mijn gevechtskleren?' en naar zijn wapenkast loopt: vraag je dan 'Wat is er, schat?' of zeg je 'Wacht even, ik ga met je mee.'? Ze zijn dood, dus zullen we daar wel nooit een behoorlijk antwoord op krijgen.

3 Reacties
polkuid
polkuid2 dec. 2015 - 19:42

Plus ze hadden een baby van een maand als ik het goed begrijp. Dit verhaal is inderdaad zeer ongeloofwaardig.

ArnoldX
ArnoldX2 dec. 2015 - 19:42

Waarschijnlijk iets te veel Ninja films gekeken of games gespeeld. Je hebt die spullen natuurlijk ook gewoon in huis voor het geval je ze een keer nodig denkt te hebben. Nee, dit is terrorisme, maar van welke aard is nog niet duidelijk.

janwijn
janwijn2 dec. 2015 - 19:42

In de VS met hun tot de tanden bewapende bevolking verbaast mij niets meer.

TruusBeek
TruusBeek2 dec. 2015 - 19:42

en geen hond die zegt: dit ligt aan de Amerikaanse cultuur. Die cultuur is achterlijk. Ze moeten door de Verlichting.

9 Reacties
Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Kan ook niet want we kennen het motief nog niet

mans5
mans52 dec. 2015 - 19:42

Als je Joris Luyendijk citeert doe dan ook een bronvermelding https://twitter.com/jorisluyendijk/status/672175419882369024

Kellhus
Kellhus2 dec. 2015 - 19:42

Als u Joris Luyendijk quote, geef dat voortaan even aan - is wel zo chiq. Overigens lijkt dat zomaar een achterhaalde uitspraak te kunnen zijn, afgaande op de informatie die nu naar buiten komt. Een religieuze link lijkt steeds waarschijnlijker.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 dec. 2015 - 19:42

In Charleston, in South Carolina, heeft een man 9 kerkgangers gedood in een historische kerk. Volgens de politie is er sprake van racistische motieven. De dader, een naar schatting 21-jarige blanke man. Is de Amerikaanse cultuur racistisch volgens jouw ?

Keerf
Keerf2 dec. 2015 - 19:42

??? dader was toch moslim???

ratio2
ratio22 dec. 2015 - 19:42

Het probleem is ze zijn door de verlichting gegaan. En nog steeds hebben ze een achterlijke wapencultuur. De Verlichting heeft ze niet geholpen. Verder is dit wel een vreemde schietpartij. De man werkte daar blijkbaar, wat op een persoonlijk dispuut/boze werknemer achtig scenario duidt. Anderzijds lees ik in Amerikaanse media dat de man in kwestie onlangs naar Saudi-Arabië is geweest, daar onverwacht getrouwd is en terug is gekomen. Plus het feit dat de aanslagplegers blijkbaar wel erg goed voorbereid waren. Dat strookt ook niet met een 'boze werknemer die in een vlaag van woede zijn wapens is gaan halen' scenario. Kortom, ik kan er nog geen chocola van maken wat hier nu precies de aanleiding voor is geweest. Zelfs een discussie over wapenwetten in de VS is daarmee wat prematuur op basis van dit incident. Als het echte terroristen waren, dan waren ze toch wel aan wapens gekomen (zie Parijs) en maken strengere wapenwetten minder veel uit. Als het een boze werknemer is die toevallig een klein arsenaal in zijn kelder had liggen, komt het spotlicht wel meer te staan op de wapenwetten. Voordat ik waar dan ook een oordeel over zou vellen, zou ik eerst afwachten welke informatie nog meer komt bovendrijven.

zweistein
zweistein2 dec. 2015 - 19:42

Je zegt dit op een ongelukkig moment. Wacht ermee tot er weer eens een blanke christelijke amerikaan om zich heen gaat schieten. Dat komt vast snel genoeg!

TruusBeek
TruusBeek2 dec. 2015 - 19:42

Pardon het waren moslims

Herculaan
Herculaan2 dec. 2015 - 19:42

Waar heb je het over? De daders blijken niet echt vertegenwoordigers van de Amerikaanse cultuur te zijn toch? Meneer schijnt zich sinds enkele jaren zeer te interesseren voor de Koran en heeft dientengevolge zijn kleding daarop aangepast.

kassakijker73
kassakijker732 dec. 2015 - 19:42

En ik maar 2 weken lang denken dat het niet zieker en laffer kon dan ongewapend theaterpubliek executeren...

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo2 dec. 2015 - 19:42

Of iets zieker of laffer kan, dat bepaalt u en niemand anders. Als u iemand die "zo maar" iemand doodt bijvoorbeeld zieker of laffer zou vinden, dan wat de eigenaar van een sigarettenfabriek doet, dan is dat aan u.

peterh2
peterh22 dec. 2015 - 19:42

Begint steeds meer op een goed voorbereide actie te lijken: https://twitter.com/search?q=pipe%20bombs&src=typd Stel dat deze man 'gewoon' ruzie had gekregen op een feestje dan heb je niet de tijd om in een heel korte tijd zo'n professionele militaire uitrusting te regelen en pijpbommen te fabriceren. Komt bij dat de dader recent nog naar Saudi-Arabië geweest was, daar zijn vrouw heeft ontmoet en daarna blijkbaar zich anders was gaan gedragen. Het enige wat nog vreemd is voor een terreuraanslag is het doel: niet heel 'high profile', wat natuurlijk het niet minder triest maakt voor de slachtoffers.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen2 dec. 2015 - 19:42

Ik herinner me een hele serie films over 'preppers' die de meest onzinnige vestingen en wapenarsenalen hadden om zich in het geval van Armageddon te kunnen verdedigen. Het bezit van een gevechtsuitrusting en bommen hoeft dus niet per sé op terrorisme te wijzen. Bovendien denk ik dat je een aardig legertje op de been kunt brengen met rednecks met vergelijkbare uitrustingen. De ruzie op het feestje kan best zijn ontstaan door slappe grappen van de collega's over 's mans islamitische achtergrond. Kortom: we speculeren allemaal lustig voort en passen ieder nieuw feit naadloos in onze lievelingstheorie.

ArnoldX
ArnoldX2 dec. 2015 - 19:42

Het enige wat nog vreemd is voor een terreuraanslag is het doel: niet heel 'high profile', wat natuurlijk het niet minder triest maakt voor de slachtoffers. High profile wordt natuurlijk ook steeds lastiger. Betere bescherming leidt vanzelfsprekend richting 'soft targets'. En wat is er voor een terrorist nu mooier dan volledig onschuldigen te treffen ? Daarmee raak je de samenleving meer dan met de 'high profile targets'.

EdjePedje
EdjePedje2 dec. 2015 - 19:42

Het ligt weer aan alles, behalve aan de Islam lees ik hiet al weer. Schiet een blanke een anders gekleurde dood, dan is het per definitie altijd een racisme. Je kunt natuurlijk blijven spinnen, ontkennen, de schuld overal zoeken waar het jou het besten uitkomt en noem maar op, feit is dat de realiteit niet zo maakbaar is als sommige mensen hier denken. De vraag is wat er moet gebeuren om deze toch vrij grote groep in te laten zien dat er een situatie aan het ontstaan is die niet meer langer weg te nuanceren valt.

1 Reactie
Mandara
Mandara2 dec. 2015 - 19:42

De mohammedaan is geneigd links te stemmen, en aangezien er een miljoen in Nederland wonen, gaat links uiterst behoedzaam het mohammedanen om. Christenen mogen geridiculiseerd worden, mohammedanen niet. Ook zal zijn hun beginselen in wezen niet verenigbaar met algemene westerse principes zoals gelijke behandeling van mannen en vrouwen, homoseksuelen etcetera.

RonVa
RonVa2 dec. 2015 - 19:42

Waarom wordt het geloof van de christelijke aanslagpleger wel genoemd en het geloof van deze aanslagplegers niet?

4 Reacties
peterh2
peterh22 dec. 2015 - 19:42

Omdat het dan een pleonasme zou zijn?

ZafferY
ZafferY2 dec. 2015 - 19:42

Nou laten we zeggen dat dit schietincident een is in een serie van vuurwapengerelateerde aanslagen. Dat dit twee moslims zijn staat hier los van en mag wel degelijk als een bijkomstigheid worden gezien. Want totdat het wordt geclaimd als een religieus terroristische daad is het gewoon het zoveelste schietincident dat zich voordoet in het doorgedraaide Amerika waar ze alles de schuld geven van deze tragedies behalve hun achterlijke wapenwetten.

holstein7
holstein72 dec. 2015 - 19:42

tegen alle religieuzen zou ik willen zeggen "denk zelf"

Nuanimo
Nuanimo2 dec. 2015 - 19:42

Omdat nog niet duidelijk is of de religie hier van belang is.

richarrd
richarrd2 dec. 2015 - 19:42

Die paar doden maakt ook niet veel indruk in de VS. Er zijn er meer dan 10.000 die ieder jaar om het leven komen door vuurwapengeweld in de VS.

1 Reactie
holstein7
holstein72 dec. 2015 - 19:42

wat wil je daar mee zeggen, zo kun je alles weg relativeren en je kop in het zand steken.. uit politiek-correcte overwegingen wellicht? pechthold had een andere relativerende kreet; hij had het n.l. op radio 1 daags na #parijs over 'knullen' en doelde op de killers die daar hun gang gingen. die man is helemaal de weg kwijt omdat hij de zaken niet bij de naam noemt uit politiek idealisme..

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 dec. 2015 - 19:42

Ik neem als humanist afstand van deze terreurdaad.

2 Reacties
bakkwast
bakkwast2 dec. 2015 - 19:42

dat is uw goed recht,de relevantie ontgaat mij maar u mag doen wat u goed dunkt

BlowingBubbles
BlowingBubbles2 dec. 2015 - 19:42

Ik vrees dat het de doorgedraaide reli-fascisten niks kan schelen wat wij humanisten en atheïsten hiervan vinden. T wordt zo langzamerhand tijd voor grootschalige erkenning van het feit dat de groei van een religieuze ideologie in onze samenlevingen daadwerkelijk gevaar betekent. Leuk of niet.

janwijn
janwijn2 dec. 2015 - 19:42

Het is nog niet duidelijk wat het motief van deze moordpartij is, maar het lijkt er op dat het weer uit extreem religieuze overweging is. Overigens mag je elke moordpartij terrorisme noemen Leve het atheïsme en humanisme.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Elke moordpartij terrorisme? Nee, dat slaat nergens op.

Blisss
Blisss2 dec. 2015 - 19:42

En er stonden binnen 4 minuten na de aanslag 300 politiewagens rondom dat gebouw daar, publiek stond op 100 meter ongestoord te appen en politieagenten liepen vrij bijna onbeschermd ontspannen bij dat gebouw, ondersteund door een grote vrachwagen waaruit een luifel getrokken werd en van waaruit twee grote loungestoelen naar buiten gesjouwd werden terwijl er op dat moment gezegd werd dat er nog drie zwaarbewapende schutters rond liepen ??? Rare jongens die amerikanen. Merkwaardig Hollywoodland daar.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird22 dec. 2015 - 19:42

Beter dan hier in Europa, waarin een paar schutters bijna drie uur lang hun gang kunnen gaan in een theater.

Michiel Online
Michiel Online2 dec. 2015 - 19:42

Iedereen heeft het over moslims maar (bijna) niemand heeft het over het feit dat gewapende mensen een gebouw binnen dringen voor mensen met een ontwikkelingsstoornis. En dat vind ik toch wel heel erg, dat niemand dat opmerkt.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Hoezo is het relevant? Of die man nou voor een tankstation of voor een hulpinstelling werkt, hij is bij zijn werkgever in de rondte gaan schieten...

JanB2
JanB22 dec. 2015 - 19:42

Ronduit belachelijk kleinzielig, de reactie's van het rechtse smaldeel hier (met de nadruk op smal). Met name de reactie's in de richting van diegenen die heer tot dusver GEEN jihadistische aanslag in zien en daarmee op dezelfde lijn zitten als de professionals van de amerikaanse overheid. Die laatsten houden ook alle optie's open, noemen terrorisme (links of rechts) slechts als mogelijkheid. Simpelweg omdat de modus operandi (zoek maar op wat dat betekent) bijvoorbeeld totaal afwijkt van het vaste patroon bij een jihadistische aanslag. Dat gaat het rechtse brein echter teboven, een arabisch klinkende achternaam is bij dat soort lieden al voldoende voor de meest wilde confabulatie's. Ook de vondst van pijpbommen, befgranaten of wat dan ook is geen concrete aanwijzing. Het aantal amerikaanse woningen waarin een arsenaal schuilgaat waar een peletonscommandant bij de landmacht jaloers op zou zijn (hij mag sinds kort alleen nog "pang pang" roepen door rechts bezuinigingsbeleid (ja ik wrijf het erin)) is onrustbarend groot. Verder moet de veronderstelling van een aantal benepen rechtse lieden dat men zich op links zou verkneukelen bij het idee dat deze daad uit rechtse hoek zou komen worden afgedaan als een ziekelijke projectie van het eigen perverse wensdenken op "tegenpartij". Als aanwijzing hiervoor kan onder andere het verschil tussen het aantal reactie's op de artikelen over San Diego en die over de anti-abortus griezel worden aangevoerd. Die laatste past niet in het plaatje, een Moslim die erop los knalt des temeer en dat moet worden uitgemolken. Welnu, San Diego zal blijken te zijn wat de werkelijke feiten al suggereren: een opgefokte figuur die zijn gelijk met kogels heeft proberen te halen cq zijn ongenoegen van zich af heeft geschoten. En ook al had hij wellicht hogere ambitie's op de terreurladder, zijn moment kwam toen hij pissig werd op een feestje van zijn werkgever en daar met twee anderen uiting aan wilde geven. Waarvan akte in de vorm van 14 lijken: de zoveelste uitwas van het door amerikaaans rechts gesteunde en gepropageerde wapenbezit.

7 Reacties
JanB2
JanB22 dec. 2015 - 19:42

Ter info: http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2015/12/03/san_bernardino_shooting_doesn_t_fit_islamic_terrorism_mold.html

Gringo2
Gringo22 dec. 2015 - 19:42

U heeft veel tekst nodig. Dat zie je vaak bij mensen die zich ergens uit proberen te praten.

Mark Gh
Mark Gh2 dec. 2015 - 19:42

Was jij het niet die belachelijk snel conclusies trok die keer op keer onjuist bleken te zijn?

TruusBeek
TruusBeek2 dec. 2015 - 19:42

"een opgefokte figuur die zijn gelijk met kogels heeft proberen te halen cq zijn ongenoegen van zich af heeft geschoten." Zoiets als iemand die amok maakt bij sociale dienst omdat hij tegen een muur van bureaucratie zit te praten, ja dan slaan de stoppen door. Zou kunnen wanneer het een impulsactie zou zijn geweest maar gezien de wapenvooraad en de bommen moet je toch eerder denken aan een geplande aanslag met een religieuskarakter net als de aanslagpleger bij abortuskliniek. Of het aangestuurd is door derden is nog de vraag.

Kellhus
Kellhus2 dec. 2015 - 19:42

Ik quote u, eerder in deze thread: "Dit lijkt inderdaad op een aanslag uit rechtse hoek: white supremacists, christenfundi's, "gewone" neo-nazi's (de VS is rijk aan kandidaten). Wat we weten en het patroon van de actie wijzen allebei ook in die richting: blanken in camouflagepakken, niemand die zich opblaast of met opzet het gevecht met de politie aangaat in de hoop te worden neergeschoten (vingerafdruk van de jihadist) maar in plaats daarvan een kennelijk goedgeplande aftocht. Een breivikje dus zoals ik het nu inschat." Eerst post u bovenstaande, waar u verschrikkelijk kort door de bocht gaat, om vervolgens met een belerende toon mensen de maat te nemen terwijl u het zelf bij het verkeerde eind heeft? Als ik u was zou ik na zo'n rare uitspraak geen vraagtekens stellen bij andermans intelligentie, meneer.

peterh2
peterh22 dec. 2015 - 19:42

Toch knap dat u blijft ontkennen zelfs als de bewijzen zich opstapelen: pijpbommen, IEDs met afstandsbediening, militaire uitrusting en 1600(!) patronen in de auto is niet echt iets dat je in een boze opwelling even 'pakt' uit je schuur. Zelfs in het vuurwapen-gekke Amerika zijn bommen niet iets wat mensen zomaar in huis hebben, dat heeft niets meer met de NRA te maken. Daar is maanden voorbereiding aan vooraf gegaan, hooguit dat hij op dat feest zo op zijn islamitische pik getrapt is geraakt dat hij impulsief dit doel op dit moment gekozen heeft en niet een meer prominent doel later op een ander tijdstip. De hoofdreden waarom de Amerikaanse media hier zo terughoudend mee zijn is Donald Trump, die meer en meer de 'Wilders' manier van campagnevoeren ontdekt en merkt dat de islam als onderwerp aanslaat bij de kiezer. Dit soort 'incidenten' zijn koren op zijn molen met als gevolg dat hij werkelijk de republikeinse kandidaat zou kunnen worden. Een spookbeeld voor de politiek-correcte elite daar en iets waar ook wij ons zorgen over zouden moeten maken.

TruusBeek
TruusBeek2 dec. 2015 - 19:42

Met je voorbarige conclusie bevindt jij je in goed gezelschap met Joris Luyendijk. Laat dat een troost zijn.

ArnoldX
ArnoldX2 dec. 2015 - 19:42

Simpelweg omdat de modus operandi (zoek maar op wat dat betekent) bijvoorbeeld totaal afwijkt van het vaste patroon bij een jihadistische aanslag. Probeer eens deze modus operandi in de context van US cultuur en gewoontes te plaatsen. Als je dat doet kun je de rest van je tekst weglaten en kun je gewoon wat efficiënter reageren hier. En o ja, de term 'modus operandi' is normaal gebruik in heel veel werkomgevingen. Dus met jouw advies om de betekenis zelf maar op te zoeken suggereer je dat velen hier niet zouden weten wat het betekent. Terwijl je in dezelfde alinea nog eens uitlegt wat een van de betekenissen (een vast patroon) is. De arrogantie ten top !

3 Reacties
ArnoldX
ArnoldX2 dec. 2015 - 19:42

Bedoeld als reactie op Jan B.

JanB2
JanB22 dec. 2015 - 19:42

Probeer eens deze modus operandi in de context van US cultuur en gewoontes te plaatsen. Bij deze (was een kleine moeite, dit soort info ligt voor het oprapen): https://nl.wikipedia.org/wiki/Timothy_McVeigh https://nl.wikipedia.org/wiki/Branch_Davidians https://en.wikipedia.org/wiki/Militia_of_Montana http://www.thenation.com/article/americas-militia-movement-rise/ https://en.wikipedia.org/wiki/Militia_organizations_in_the_United_States http://www.theguardian.com/world/2010/mar/04/us-surge-rightwing-extremist-groups

JanB2
JanB22 dec. 2015 - 19:42

De arrogantie ten top! Klopt. Sommige mensen kunnen zich dat veroorloven.

nielss2
nielss22 dec. 2015 - 19:42

ik dacht eerst nog even aan drugsgeralateerd geweld vanuit mexico oid. maar nu blijkt het een islamtoestand te zijn. ik had niet direct daar aan gedacht, maar het komt wel erg dichtbij nu..... eerst parijs en nu een gemiddelde californische stad....

1 Reactie
Buzzer
Buzzer2 dec. 2015 - 19:42

U woont in de VS neem ik aan omdat het wel erg dichtbij komt? Helaas is het weer een salafistische extremist, dit soort aanlsagen zijn niet te voorkomen. Het zou fijn zijn wanneer de veiligheidsdiensten hun sleepnet methodes overboord zouden gooien en zich op de extremisten zouden richten.