Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Terreur in Nice: drie doden bij mesaanval in kerk

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
burgnice
Bij een mesaanval in de Notre-Dame in Nice zijn ten minste drie mensen om het leven gekomen. Volgens Nice Matin is een 70-jarige vrouw in de kerk onthoofd. De politie heeft een verdachte opgepakt. Agenten schoten hem neer. Terwijl de verdachte werd behandeld, riep hij ‘Allahu akbar’.
De burgemeester van Nice Christian Estrosi spreekt van een terreurdaad en van ‘islamofascisme’. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin roept mensen op om de binnenstad van Nice te mijden. De buurt rond de kerk is volledig afgezet.
Nog geen twee weken geleden vermoordde een islamitisch geïnspireerde terrorist van Tsjetsjeense afkomst de leraar Samuel Paty, omdat hij tijdens de les Mohammed-cartoons had laten zien. Vorige maand stak een migrant uit Pakistan in op voorbijgangers nabij de plek waar voorheen de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo was gevestigd.
In 2016 kwamen bij een terroristische aanslag in Nice 86 mensen om het leven. Een Tunesiër reed met een truck in op een menigte die Quatorze Juillet vierden.
Geen video? Klik hier
Update:
President Macron heeft de Fransen opgeroepen een eenheid te vormen.
De Franse president is naar Nice afgereisd en heeft voor de basiliek waar de terreurdaad plaatsvond nog een duidelijk gemaakt dat Frankrijk niet zal wijken voor terroristisch geweld. Hij kondigde aan dat het aantal soldaten dat op straat patrouilleert verdubbeld zal worden naar 7000 en sprak zijn steun uit aan de katholieke gemeenschap.
Macron bracht in herinnering dat in 2016 de priester Jacques Hamel in Normandië werd vermoord door twee terroristen. “Frankrijk wordt aangevallen,” verklaarde de president. “Drie van onze landgenoten zijn vandaag omgekomen in Nice en tegelijkertijd is een Frans consulaat in Saoedi-Arabië aangevallen. Ik wil allereerst mijn steun uitspreken aan de katholieken in Frankrijk en daarbuiten.” De president herinnerde er aan dat het net voor Allerheiligen is, een katholiek feest dat zondag plaatsvindt. “Mensen kunnen geloven of niet-geloven, alle religies kunnen worden gepraktizeerd maar vandaag staat de natie naast onze katholieke landgenoten.”
Ook zei hij dat Nice nu voor de derde keer het doelwit was van islamistische terroristen. “We worden aangevallen vanwege onze waarden, onze vrijheid, de vrijheid om te geloven wat je wilt en niet te zwichten voor terreur. We zullen geen millimeter toegeven.”
Na de moord op Paty heeft Macron aangekondigd islamistisch extremisme te zullen aanpakken door moskeeën waar extremisme wordt gepredikt te sluiten en zo ook organisaties die geweld en radicalisering aanmoedigen. Een andere maatregel is dat Frankrijk af wil imams die vanuit het buitenland worden ingevlogen en geen banden hebben met de samenleving. Dat plan wekt de woede van regeringen, zoals die van Turkije, die gewend zijn via dergelijke imams invloed te blijven uitoefenen over de diaspora.
In een aantal islamitische landen werd, zoals gebruikelijk bij een conflict over de religie, opgeroepen tot een boycot van Franse producten.
De politie sprak van horrortaferelen in de kerk. Volgens media is de dader een 21-jarige Tunesiër die begin oktober via het Italiaanse eiland Lampedusa naar Frankrijk is gereisd. Hij heeft geen asielverzoek ingediend. Twee mensen, een vrouw van 70 en de 55-jarige koster zijn door hem in het kerkgebouw vermoord, een derde vrouw van in de 40 in een bar tegenover de kerk waar ze dekking zocht.
Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid om nieuwe aanslagen te voorkomen. In Lyon is een man opgepakt in “traditioneel Afghaanse kleding” die een mes bij zich droeg.
Eerder werd gemeld dat in Avignon een man mensen zou hebben aangevallen onder de uitroep Alluh Akbar. Dat blijkt te gaan om een man die met een vuurwapen omstanders bedreigde. Het gaat volgens de politie om een lid van de extreemrechtse Identitaire beweging. Agenten hebben de man doodgeschoten.
De Franse Raad voor het Islamitisch Geloof heeft de aanslag in Nice krachtig veroordeeld. “Als teken van rouw en solidariteit met de slachtoffers en hun nabestaanden, roep ik alle moslims in Frankrijk op alle vieringen van het feest Mawlid an-Nabi (de geboortedag van de profeet Mohammed) af te gelasten,” verklaarde een woordvoerder. Dat feest wordt vandaag gevierd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (276)

Mostafa
Mostafa30 okt. 2020 - 9:39

Beste blind voor de feiten, ik ga u helpen. DE FEITEN ! De gore moordenaars van 50 moskee bezoekers : Ik heb ze gedood omdat zij moslims zijn. Conclusie : deze moordenaar verdient die de vrijheid niet meer. De gore moordenaars van 3 kerkbezoekers : ik heb ze gedood omdat zij mijn Profeet hebben beledigd. Conclusie : ik als moslim neem ik ver afstand van deze gore gare moordenaar, gooi hem de zee in. Mijn Islam is vrede en mijn Islam is : ‘ wie doodt 1 persoon doodt de hele mensheid, ook door beledigende cartoon mag je niemand doden. Reageer hier inhoudelijk en hou op met dingen zien die je graag wilt zien, kijk naar de feiten.

9 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:20

Sarajlijla Wanneer we dan inhoudelijk moeten reageren, wijs ik u er op, dat u de mensheid doodt. U wilt dar iemand de zee in wordt gegooid.

Mostafa
Mostafa30 okt. 2020 - 11:52

Een Marokkaanse uitdrukking : gooi hem de zee in, maar ik ben geen rechter en ik ben tegen de doodstraf. Maar deze moordenaars zin wel eng. De zee in is een detail van het verhaal, maar wat heb ik geschreven ?!

Ivan61
Ivan6130 okt. 2020 - 12:18

@ Zandb, Dat zijn heel ernstige woorden uit jouw toetsenbord niet uit mijne. Probeer niet jouw donkere verlangens in mijn schoenen schuiven,

Wappie Kappie
Wappie Kappie30 okt. 2020 - 12:26

Hoi Mustafa, Je schrijft: "Mijn Islam is vrede en mijn Islam is : ‘ wie doodt 1 persoon doodt de hele mensheid,..." Je vraagt hierop inhoudelijk te reageren en dat doe ik graag. Welke Islam is jouw Islam? Shia, Sunni of ? En wat volg je van de Quran en de Hadith? Doe je aan een persoonlijke jihad? Hoe ver ga je daarin? Welke pilaren van het geloof praktiseer je? Hoe ver gaan voor jou concepten zoals halal en haram? Hoe kijk je aan tegen scheiding tussen staat en religie? Geloof je in gelijke behandeling ongeacht religie, geslacht of afkomst? Wat is jouw beeld van de westerse samenleving? Positief? Negatief? Ben daar wel benieuwd naar!

Mostafa
Mostafa30 okt. 2020 - 14:27

Wappie en wat.., Welke Islam ?...is niet uw pribleem. Reageer inhoudelijk op waf ik scheerf..

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 okt. 2020 - 16:42

Mostafa, Er is al heel veel inhoudelijk gereageerd naar u, alleen komt er geen reactie. U wilt feiten zegt u. Wat vindt u van dit feit? 70 procent van de moslimbevolking in Nederland vindt dat de regels van de Koran belangrijker zijn dan de wet in Nederland. https://stellingchecker.nl/fact/70-procent-van-de-moslims-vindt-de-regels-van-de-koran-belangrijker-dan-de-regels-in-het-land/check-de-volkskrant-b53f Laat het 50% zijn. Dan hebben we het over 500.000 moslims in Nederland die dat vinden. Daar schrik ik van en ik vind het eng. Heel eng. Wat vindt u Mostafa?

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 17:32

Sarajlijla Niet zo onvriendelijk. Dat ben ik ook niet tegen u. Inderdaad was ik met m'n gedachten elders. Mostafa Ik ken de uitdrukking niet maar iemand in zee gooien is niet om hem even lekker te laten rondzwemmen. Dan doemt voor mij het beeld op: Heel ver van de kant in zee gooien en dan weg. Maar goed. Wanner u niet bedoelt dat de man dood moet. Prima. Dan is het wat mij betreft prima om hem even te laten zwemmen. Voor de rest. Prima verhaal.

gravin2
gravin21 nov. 2020 - 8:28

Mostafa, ik ben bang voor uw geloof, niet zozeer voor u, ik zie de islam niet als geloof maar als ideologie, die mij bijzonder verontrust.

Mostafa
Mostafa7 nov. 2020 - 15:41

Gravin Ik ook van uw mentaliteit en eigenschap eng....pak de spiegel !

Ivan61
Ivan6130 okt. 2020 - 9:30

@ Mostafa, In 2006 had Madonna confessionstour. Zij deed Jezus na. Verhaal van kruising is jou bekend neem ik aan. Christenen waren zeer tegen en hebben geprobeerd om haar optredens te verbieden. Niet alleen hier in Nederland maar wereldwijd. Zij had 60 optredens gegeven en niemand is onthoofd. The Monty Python hebben in 1979 Life of Brian uitgebracht en hebben Christendom en Jodendom belachelijk gemaakt. En weer is niemand onthoofd. Veel dingen kunnen als belediging beschouwd worden en mens kan kwaad om worden maar iemand onthoofden gaat mij te ver. Zelfs mijn grootste tegenstander mag alles tegen mij zeggen zolang hij mij en mijn naaste niet beledigt of bedreigt. Wat hij over mijn afkomst of levensbeschouwing zegt of vindt kan altijd onderwerp van een gesprek zijn. Wij leven in een land waar iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn. Iedereen kan zich vrij uitspreken en zelfs over koning kunnen wij alles zeggen. Wijs mij een land in Midden Oosten of Noord Afrika waar dat kan. Een 18-jarige heeft een leraar onthoofd en hij kende helemaal niet. Achter hem zat een groep mensen die hem ondersteunde in zijn plannen. Hij heeft aan een leerling paar honderd euro gegeven om leraar aan te wijzen. Hele tijd had hij kans om zich te bedenken en toch deed hij dat. En dat vind jij raar dat Macron vermoedelijke brandhaarden aanpakt. Gisteren heeft andere " verwarde " eenling mensen afgeslacht in de naam van. Niemand spreekt jou aan op wat zij gedaan hebben.

2 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 10:40

@Saralija Hou eens op met die onzin van je. Wist die man in Christchirch wie die Moslims waren voordat hij ze vermoordde? Extremisme heeft geen religie of kleur! Het moet overal aangepakt worden. Het probleem is dat Macron deze gebeurtenissen gaat misbruiken om ALLE moslims aan te pakken. Wie is hij om te zeggen dat Islam in crisis is? Islam is een wereld religie. Hijkan stellen dat Islamitische landen (wat alsnog onzin is) in crisis zijn maar NIET Islam. En de landen die in crisis zijn zijn allemaal landen die bezet waren/zijn door westerse landen. Laten wij dit niet vergeten. Landen die 20 jaar terug in de tijd zijn gebombardeerd. Irak, Syrië, Afghanistan, Libië, Yemen, Somalië. Gelukkig dat Turkije bezig is in al die landen om het weer op te bouwen. Kijk hoe die terroristen in Syrië, Irak, Somalië, Libië worden aangepakt. En nu ook die landdieven in Armenië. Ja Nagorno-Karabakh is van Azerbaijan, en die zgn. vredelievende Armenen kunnen alleen maar burgers aanvallen. Check de beelden maar van Armeense soldaten die het enige doelwit zijn van de Azerbaijaanse leger door middel van precisie aanvallen (met beeld) door middel van drones. En dan komen ze steeds met onzin dat Turken uit zijn op een genocide terwijl zij zelf alles zijn opgestart. "Hodjali massacre" waar jong en oud werd vermoord door Armenen. Die Premier die alles bijelkaar liegt dat Armenië geen soldaten zou hebben gestuurd naar die regio maar wel toegeeft dat zijn eigen zoon daar strijdt. Allemaal "strijders" die zijn afgereisd naar Nagorno-Karabakh om de "Azerbaijaanse aggressie" te weerstaan. Het is Azerbaijaans land verdorie. ????

Ivan61
Ivan6130 okt. 2020 - 12:06

@ Tamar, De enige wat klopt in jouw betoog is dat extremisme geen kleur of religie kent. Jij mag Erdogan hemel in prijzen wat mij betreft en Turkije als beloofde land beschouwen dat is jouw keuze, Wat jouw eenzijdige beeld van Nagorno-Karabakh betreft geldt zelfde. Blijf maar geloven en veel plezier in jouw bubbel. Jouw ontkenning van Armeense genocide is ook alles behalve verassend. Best saai eigenlijk.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander30 okt. 2020 - 9:20

'Ik geloof in jou en mij' Godsdienstwaanzin/godsdienstfundamentalisme gericht tegen willekeurige mensen met onomkeerbare in dit geval dodelijke gevolgen. Geloofsfundamentalisme, wat kun je er tegen doen? Streng optreden, ja natuurlijk. Maar dat is nooit voldoende. Ook de voedingsbodem wegnemen. Daar is ook nog heel veel werk te doen. .Hoe moeilijk het ook zal zijn laat angst en haat niet de boventoon gaan voeren. Daar, van machtsfundamentalisten, hebben we er in de (wereld)politiek inmiddels ook al genoeg van.

Vrij zinnig
Vrij zinnig30 okt. 2020 - 8:43

Misschien ook eens kritisch kijken hoe daders zoals deze Tunesiër ons continent binnenkomen en ongestoord kunnen doorreizen.

2 Reacties
adriek
adriek30 okt. 2020 - 9:45

Gewoon met het vliegtuig, wat anders?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 14:16

Simpel, met een smokkelboot die Lampedusa wist te bereiken. Eenmaal op het vaste land is Frankrijk niet ver meer.

Mostafa
Mostafa30 okt. 2020 - 6:56

De religieuze moordenaar van Bijvoorbeeld meer dan 50 moskeebezoekers mag in het stilte de gevangenis In , maar de religieuze moordenaar van 3 kerkbezoeken moeten alle moslims op aard op twee benen gaan staan ? Pak alle moordenaars namens hun geloof of ongeloof aan en gelijk en hou op. Trouwens, hoe gaat het met Corona en het uitvinden van een vaccin in het moderne westen die alles weet en kan ?!

10 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie30 okt. 2020 - 7:55

Op meerdere platformen op het internet las ik soortgelijke reacties van moslims. Het doet me altijd een beetje verbazen dat zelfs op deze manier het slachtofferschap gezocht wordt. Er is wekenlang superveel aandacht geweest voor de aanslag die jij hier benoemd. Ook de rechtsgang is al in het nieuws geweest. En ook corona en het vaccin is voortdurend in het nieuws. Wat wil je dan? Dat we dodelijke vormen van extremisme (in welke vorm dan ook) ontkennen en verzwijgen en wegkijken als het weer opduikt? Of moeten we er zelfs maar een beetje begrip voor hebben? Was die Franse terrorist ergens ook slachtoffer van iets? De negatieve berichtgeving misschien?

Max6
Max630 okt. 2020 - 8:06

Tja, ik denk eigenlijk dat deze reactie van een gematigde moslim al aangeeft hoe ver we inmiddels van elkaar afstaan. Iemand die hier al jaren woont en moet uithalen naar "het westen"... (verder denk ik dat de bevolking van Nieuw Zeeland en zijn regering al voldoende afstand hebben genomen van deze moordenaar)

Marcus A.2
Marcus A.230 okt. 2020 - 8:10

"De religieuze moordenaar van Bijvoorbeeld meer dan 50 moskeebezoekers mag in het stilte de gevangenis In" Waar heb je het over?! "maar de religieuze moordenaar van 3 kerkbezoeken moeten alle moslims op aard op twee benen gaan staan " Op 2 benen staan? Je mag ook op handen en voeten als je dat prettiger vindt.

Olieman31
Olieman3130 okt. 2020 - 8:12

Ach wat een onzin. De daad in Christchurch was net zo verderfelijk en heeft terecht hier ook de nodige aandacht gekregen. Misschien moeten de gematigde moslims eens laten zien dat dit soort barbaarse aanslagen ook hun treft en opstaan om zich hierover tegenuit te spreken. Maar dat zie je gewoonweg niet. In plaats daarvan word er weer met het vingertje gewezen naar “het Westen”

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 okt. 2020 - 8:24

Mostafa, Er zijn vele islamitisch geïnspireerde aanslagen geweest de afgelopen jaren in Europa. Veel onbegrip over keuzes die gemaakt worden binnen de Islamitische gemeenschap. Enkele zaken zijn LHTBQ rechten, ongelijkheid man/vrouw, moeilijkheid om geloof te verlaten door druk van familie, eerwraak enzovoort. Daar is onbegrip over. Vergeet niet Mostafa, dat 50 jaar geleden de Islam in Europa niet voor kwam. Misschien moeten Europeanen ook wennen. Samenleven doe je met elkaar. Beide kanten moeten stappen zetten. En is het dan zo erg om je uit te spreken tegen het geweld? Is het zo erg om he uit te spreken dat de geldende wetten in een land voorgaan op geloofsregels? Is het zo moeilijk dat ondanks dat het zwaar is, je snapt dat cartoons en belediging onderdeel zijn van de MVVU die Europeanen belangrijk vinden? Dat ze aangeven dat daders en diegene die oproepen tot geweld (en ook die het stilzwijgend goedkeuren) niet tot hun Islam behoren. Dat ze lijden onder hun daden. Dat ze niet willen dat iemand hun profeet te schande maakt door op te roepen tot moord (of goedkeuren) of het daadwerkelijk doen. Dat integratie door deze geradicaliseerden voor hen moeilijk gemaakt wordt. Dat ze hun geloof willen beleven binnen de geldende wetten. Is het zo moeilijk om de trots op zij te zetten en dit te doen? Of speelt er bij veel moslims mee dat ze stilletjes de geloofsregels en het respect voor de profeet veel belangrijker vinden? Ik ben oprecht benieuwd.

Vrij zinnig
Vrij zinnig30 okt. 2020 - 8:32

Dit vind ik nu weer typisch een staaltje van "wij versus zij" denken. Helpt de discussie echt enorm vooruit.

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 8:33

Hoe gaat het trouwens met een vaccin voor corona in landen die schatrijk zijn geworden door verkoop van olie? En vergeet dan voor het gemak de socialistische heilstaat Venezuela maar even, dat land is door mismanagement failliet!

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 8:41

Hoezo in alle stilte? Mischien woon je aan de verkeerde kant van de wereld om het te horen en zien. Ook was ie gedreven door 'white supremacy' van de 'great replacement' soort. Niet een religieuze text of organisatie.

adriek
adriek30 okt. 2020 - 9:50

Vaccins worden niet uitgevonden. De uitvinding 'vaccin' is al heel oud. Nieuwe vaccins worden ontwikkeld, dat kost veel tijd en moeite, er is helaas nog geen superformule met een gegarandeerd resultaat. Het Westen, noch het Oosten 'kan alles', er is er - om bij het geloofsonderwerp te blijven - maar eentje die alles schijnt te kunnen, en die ene verschilt nogal per geloofsgroep. (Misschien helpt het als genoeg mensen bidden om een vaccin? Ik vertrouw toch maar liever op de wetenschap.)

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 12:35

[Waar heb je het over?!] De toespraak van Jacinda Ardern: Geef de moordenaars geen podium, maak ze niet beroemd ..... Een zeer verstandige vrouw. https://www.youtube.com/watch?v=_nsIrHSR7lg

Zapata
Zapata29 okt. 2020 - 22:41

Wat er over te zeggen? Zou het niet weten. Het is allemaal al gezegd. De scheiding tussen kerk en staat bewonder ik aan de de Franse staat. Maar die scheiding beschermt een samenleving niet tegen extremisten. Dat blijkt. Toch naar mijn vaste overtuiging kan en mag er geen politieke invloed zijn van welk geloof ook binnen de trias politica van welke staat dan ook. Wel mogen mensen natuurlijk vrij zijn om te geloven wat ze willen. Iedere vorm van extremisme moet keihard worden bestreden. Of dat nu links of rechts extremisme is. Van welk geloof ook dat extremisme afkomt. Wij hebben het woord, de democratie en tal van middelen om datgene waar we in geloven op de voorgrond te plaatsen. Geweld is daarbij niet 1 van die middelen. Verder natuurlijk heel veel medegevoel voor mensen die slachtoffer worden van idioten die vanuit een geloof of een overtuiging menen te mogen moorden. Terwijl onze wereld zoveel vraagstukken kent die opgelost moeten worden. Maar we moeten dus weer tijd steken in deze waanzinnige polarisatie. Wat een enorme verspilling van tijd en moeite.

[verwijderd]
[verwijderd]29 okt. 2020 - 21:57

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 7:17

Z_edje Het is natuurlijk maar wat u onder "strengere aanpak van moslimfundamentalisme" wilt verstaan. Als dat is, dat je dan eindelijk gaat doen wat je dus al lang had kunnen en moeten doen. Zo bezien, hebben nog meer mensen bloed aan hun handen, dan die u terecht noemde, namelijk de mensen die er tegen zijn, dat er tegen terrorisme door moslims wordt opgetreden.

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 7:19

OK, dus als de regering de oorzaak van de vele aanslagen in Frankrijk wil aanpakken en er komen opnieuw aanslagen, dan heeft de regering het gedaan? Dat is de wereld op zijn kop!

Vrij zinnig
Vrij zinnig30 okt. 2020 - 8:48

@ Zandb "Zo bezien, hebben nog meer mensen bloed aan hun handen, dan die u terecht noemde, namelijk de mensen die er tegen zijn, dat er tegen terrorisme door moslims wordt opgetreden." Gelukkig is er nu ook bij linkse politieke partijen op dit punt sprake van voortschrijdend inzicht. Reportages van Nieuwsuur over praktijken in gebedshuizen in de Randstad waren een eye-opener.

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:35

Tampert Misschien moet u nog eens rustig mijn reactie doorlezen en overdenken en dan eens reageren op wat ik wel zeg. Vrij Idiote conclusie. Links is over het algemeen net zo goed tegen elke vorm van terreur. Reportages waarin aangetoond wordt, dat mensen bedenkelijke dingen doen, zijn nuttig. Dank aan de onderzoeksjournalistiek waarop zo bezuinigd wordt! Maar het is niet altijd zo duidelijk of die 'misstanden' dan ook door de overheid aangepakt kunnen worden. Ik heb het al eerder genoemd: Wat kun je nu doen tegen het 'vriendelijke' bezoekje van het FDF aan Rob Jetten? Iedereen wil het maximale doen, hoop ik, om terrorisme te bestrijden. Maar het is echt niet zo, dat wanneer je maar roept dat je het 'streng' aan gaat pakken dat je veel meer resultaat haalt, dan dat je doet wat je 'gewoon' doen moet. Al die overspannen verwachtingen leiden alleen maar tot no meer frustratie. En niet alleen bij de 'vermeende slachtoffers' maar ook bij de 'vermeende' daders.

Zandb
Zandb31 okt. 2020 - 12:36

Z_edje Je kunt niet alles voorkomen. Dat ben ik met u eens. Maar waarom suggereren dat nu, door dat harde aanpakken (wat we blijkbaar niet deden), dat dan wel kunnen? Of in ieder geval beter. Begrijp me goed; ik ben er voor om dit probleem met alle mogelijke middelen aan te pakken. Maar je kunt er toch op zijn minst eerlijk over zijn. En je kunt ook op z'n minst woorden kiezen, waarmee je geen lonten in diverse kruitvaten aansteekt.

Zandb
Zandb1 nov. 2020 - 11:44

Z_edje Macrons woorden geven simpelweg gewoonweg veel te veel aanleiding om te vermoeden, dat hij eigenlijk bedoelt, dat de islam aangepakt moet worden. Macron head veel duidelijker moeten zijn in wat hij precies bedoelt. Als het kalf verdronken is dempt men de put, zegt het spreekwoord. Hier zijn al meer dan -tig kalveren verdronken en nu zegt Macron dat hij eindelijk de put gaat dempen, door te zeggen dat het islamterrorisme hard aangepakt gaat worden. Hoe geloofwaardig is dat?

Tampert
Tampert29 okt. 2020 - 21:40

Wat me nu opvalt is dat bepaalde commenters die je na de aanslag op de leraar nog hoorde en die Macron mede de schuld gaven dat het zover was gekomen nu echt óórverdovend stil zijn.

3 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 7:26

Tampert Weer zo'n fletse losse flodder. Kom op Tampert: Wie hebt u precies op het oog. En wat hebben die precies gezegd. Wat ik zei, bijvoorbeeld, was dat als Macron meent dat hij nu ineens veel meer mogelijkheden ziet om terrorisme door moslims te bestrijden, hij een hele onnozele hals is. Als u dat zo wilt wilt uitleggen dat ik beweer Macron 'medeschuldig' is...... Helaas voor u, ben ik niet oorverdovend stil. Verder kan ik niets bedenken, waar u op kan doelen

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 8:29

@ zandb Als u de comments wat beter gelezen had (of u heeft gewoon een selectief geheugen) dan had u geweten wat ik bedoelde. Ik noem er twee: “Macron heeft bloed aan zijn handen” en “Islam is vrede en vrede”, welke allebei deze week al zijn voorbijgekomen en dan ook nog enkele afgeleiden hiervan die menen dat wij de moslims hebben geprovoceerd middels de bewuste cartoons. En nee, ik heb het niet over commenter Zandb.

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 17:40

Tampert Ik erger me aan dat soort reacties. Volkomen onduidelijk. Kan van alles en niets betekenen. En ik ben niet van plan te onthouden, wat u van belang vindt en dan te gokken of ik het wellicht wel goed heb. Ik lees zo veel, ik kan ook nog eens niet voor u denken. En nog, na uw toelichting heb ik geen idee, wat u nu precies bedoelt. Bepaalde mensen zijn stil. Nou en? Ze zijn misschien een weekendje weg, hebben geen zin in reageren, doen andere zinnige dingen of weet ik wat. Misschien is het ook wel zo, dat ze niets meer weten te zeggen. Wie zal het zeggen. Kortom. Een reactie waar niemand in feite wat mee kan. Fijn dat u het trouwens niet over mij hebt. hele geruststelling.

RealistischLinks
RealistischLinks29 okt. 2020 - 17:31

"Islamofascisme", dat woord moeten we erin houden, want naar mijn mening goed gekozen. En nee, daar valt het merendeel van de moslims niet onder want je mag aannemen dat ze dit niet goedkeuren.

1 Reactie
JanB2
JanB229 okt. 2020 - 20:52

Volstrekt mee eens.

HarrieJ
HarrieJ29 okt. 2020 - 16:17

Het trieste is, dat de Europese (neo-)liberalen deze moorden niet slecht uitkomen in hun drang om dom nationalisme te kunnen prediken, waarachter men de toenemende armoede wil verstoppen, terwijl het casino- en roofkapitalisme (waar beleidsmatig alle ondersteuning naar uit gaat en de oorzaak is van de sociale afbraak) vrij spel heeft en wordt gegeven. Het verklaart ook de gretigheid van Rutte om zich aggressief aan Macron's zijde te voegen. NOS: "De president [Marcon] zei verder dat er "maar één gemeenschap is, de nationale gemeenschap" en riep op tot eenheid."

6 Reacties
Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 18:23

Waarom een whataboutism? Kan best zijn dat er groepen zijn die voordeel uit de situatie, maar dat neemt niet weg dat er, niet voor de eerste keer, mensen dood zijn gegaan om tekeningetjes.

HarrieJ
HarrieJ29 okt. 2020 - 20:52

mensen zijn niet dood gegaan om een paar tekeningetjes. Ook moslims zien meestal wel (ook de fascisten onder hen), dat God niet echt bestaat. Maar men DOET ALSOF men gelooft. Dat mensen toch gaan doen, alsof men diep getroffen is door tekeningetjes, heeft dus een andere reden. Ja, dan komen mensen als Rutte, Macron, Erdogan etc in beeld, de verdeling van rijkdom, discriminatie. Maar dat is door mensen als u ("waarom een whataboutism?") tot verboden discussie terrein gemaakt. En doordat u bent gaan geloven in wat rechtse logica (no whataboutisms) heet (of u dat nou stemt of niet), zitten we nu op een dood spoor.

HarrieJ
HarrieJ29 okt. 2020 - 21:07

edit: "...doordat u bent gaan geloven in wat rechtse logica heet". Maar DOET U niet ook alleen maar ALSOF?

Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 21:12

neo-liberalen hebben niks met nationale zelf beschikking. Juist met multi-nationalen en individualisme voor de rijken.

Zapata
Zapata29 okt. 2020 - 21:44

Neolibjes hebben maar 1 belang. Zoveel mogelijk goedkope arbeidskrachten om zo een surplus aan werkzoekenden te houden zodat onderhandelingspositie en lonen van werkenden onder druk blijven. Dat is namelijk winstmaximalisatie. Wat ook het gevolg van die gedachte is zal altijd voor de neoliberaal collateral damage zijn want het doel heiligt de middelen. Verontwaardigde kreetjes van een Rutte of Macron zullen best wel gemeend zijn maar maakt ze niet minder hypocriet.

HarrieJ
HarrieJ29 okt. 2020 - 22:58

@ Paulus en Zapata: Eens. Maar als neoliberalen een bepaald (internationaal) belang hebben, is nog wat anders dan het ook beleidsmatig en wetgevend kunnen realiseren. In een democratie moet daarom het gewone volk (dat binnenlands consumeert en produceert) gemanipuleerd en gelijmd worden met de ILLUSIE van nationalisme. Nationalisme staat haaks op wat Anders is. Een moslimterrorist wordt daarom retorisch gretig op ingehaakt en uitgebuit. En met succes: Rutte staat virtueel op 42! zetels.

Rick Hofland
Rick Hofland29 okt. 2020 - 15:56

30 jaar geleden las je af en toe berichten dat in het Midden-Oosten sjiieten en soennieten elkaar rond bepaalde feestdagen naar het leven stonden, letterlijk wel te verstaan. Dat leek een ver van onze bed show, maar helaas is de werkelijkheid dat dit bloedvergieten richten onwelgevalligen zich ook in Europa heeft gevestigd. Ik denk dat de burgermeester het bij de naam durft te benoemen met "islamofascisme", dit impliceert voor mij niet dat iedere moslim hier onderdeel van uit maakt, maar wel dat er een stroming binnen de islam is die daar wel onder valt, dat kan toch niemand meer ontkennen lijkt mij. Dit moet openlijk besproken worden en samen met de vele goedwilende moslims die ook slachtoffer zijn van de "kwaden" gezocht worden naar wat we hier als samenleving met z'n allen tegen kunnen doen.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber1 nov. 2020 - 16:33

@Rick Hofland 29 oktober 2020 at 16:56 30 jaar geleden las je af en toe berichten dat in het Midden-Oosten sjiieten en soennieten elkaar rond bepaalde feestdagen naar het leven stonden, Wat was het leven toen eenvoudig. Geen Facebook, Geen Joop, geen Twitter, geen Instagram....geweldig

michellekepen
michellekepen29 okt. 2020 - 15:36

Zolang er niet een heel duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen religie en ideologie, zullen we eindeloos te maken hebben met mensen die kritiek op islamitische wandaden (aanslagen, vrouwenonderdrukking, whatever), zullen proberen af te doen als islamofobie. Namelijk zogenaamd als kritiek op een religie. Terwijl het in praktijk in bijna alle gevallen gaat om kritiek op de ideologie! Zie alle voorbeelden die hieronder al verschenen zijn. Zoals overigens bij elke islamtische terreurdaad. (een ander slag wegkijkers zal elke kritiek 'onschadelijk' proberen te maken, door stellen dat DE islam niet bestaat. Dus kritiek niet toegestaan zou zijn. Zelfs niet wanneer die verschillende 'islammen' gemeenschappelijk kenmerken hebben, zelfs dan mag je daar geen kritiek op geven!)

2 Reacties
Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 21:28

Ideologie is hoe religie verspreidt en motiveert en organiseert. Dan wordt de ene ideologie under de algemene noemer wel een/de Islam en de ander niet een/de Islam, zoals het instrumenteel uitkomt. Neem bv het idee dat de Quran het patroon of programma is voor de gemeemschap. De ene neemt dat meer serieus of totaal dan de andere. De ene zegt, de fundametalen, dat is het. De andere ik heb liever hoe latere wijsgeren of rechters het gemengt met Griekse leer en staatskunde gehumaniseerd hebben. En nog meer proberen het aan de kant te houden of in het persoonlijk mystiesche naast hun reguliere seculaire levens als hun stammen en families dat maar lieten en er goede instap plekken zijn in die seculaire gemeenshap. Waar verdeel je die religie van ideologie? Het is nu net zo dat, omdat of wanneer beiden los kunnen staan van wetenschappenlijke autoritiet, dat ze in elkaar overgaan. Wat dat betreft is ideologie dat religie is erger, omdat het gebaseert is op de autoriteit van mensen die als of voor een absolute god plachten te spreken en bevelen.

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 7:36

michel 'De' islam bestaat niet. Dus inderdaad is kritiek op 'de' islam dan wel te geven maar uitermate lastig. Maar dat die niet zou zijn toegestaan, dat is natuurlijk je reinste nonsens. Wanneer u kritiek heeft en ik ben het er niet mee eens, zeg ik niet dat u die kritiek niet mag hebben. Zo lang mensen zich aan de wet houden, mag je alles beweren. Dat er mensen rondlopen, die menen anderen, die van de vvmu gebruik maken, te mogen bedreigen of doden dat is helaas een feit en daar moeten we alles aan doen, om dat tegen te gaan. Op zich is een ideologie niet erg. Het kan erg worden, wanneer je probeert jouw ideologie te verwezenlijken. Het is verboden, om jouw ideologie dwingend op te leggen.

Sonic2
Sonic229 okt. 2020 - 15:12

Zeer tragisch. En ook zeer tragisch dat alle onfatsoenlijke nationalisten hieronder dat weer politiek gaan uitbuiten. Niets anders verwacht. Elke dode is er 1 te veel, maar het zijn niet meer de 86 doden van een paar jaar geleden. Het zijn indivualistische gekken. Achter de aanpak van Macron sta ik wel. Niets buigen voor radicale gestoorden. Niet buigen voor eenlingen. Op een fatsoenlijke manier. Niet op een half fascistische manier.

17 Reacties
Djennica
Djennica29 okt. 2020 - 15:32

Al die racistische politieagenten in de VS zijn ook individuen. Hoeveel individuen zijn er nodig om een groep te vormen?

Rick Hofland
Rick Hofland29 okt. 2020 - 15:41

Helemaal met je eens behalve dat het individualistische gekken zijn. In het geval van Samuel Paty was het niet 1 doorgedraaide leerling die zijn leraar te lijf vloog tijdens de les, maar een hele keten van mensen die niet eens in die les aanwezig waren en uiteindeljke via anderen, via ouders daar weer van, via een imam en weet veel wie nog meer uiteindelijk de dader. Die gevallen van vandaag kunnen idoten zijn geweest, maar het zou niet vreemd zijn als die zich gesteund voelden door berichten van kennissen uit landen zoals o.a. Pakistan of misschien slechts beelden uit dergelijke landen waarbij grote massa's mensen elkaar aan het opjutten waren dat er Frans bloed moest vloeien. Waren het maar eenlingen, het is blijkbaar helaas zo dat een onwelgevallige opmerking van één ieder tegen een willekeurige Islamitische kennis zo maar door die kennis onbedoeld tegen een meer radicale kennis van hem kan worden verteld waarna je de kans loopt ineens voor je deur geconfronteerd kan worden door een "individualistische gek" zoals jij ze bestempelt. Dit is precies waarom het geval van Samual Paty zo verontrustend is.

Piet Helmons
Piet Helmons29 okt. 2020 - 15:45

Sonic: de 86 doden van een aantal jaren geleden waren ook het werk van individualistische gekken. Alleen toen met een vrachtwagen nu met een mes. En laten we inderdaad hopen dat iedereen zijn gezonde verstand gebruik want anders kan het helemaal uit de hand lopen.

Jan Diederik
Jan Diederik29 okt. 2020 - 16:12

Wat bedoel jij eigenlijk precies met "politiek uitbuiten" en "onfatsoenlijke nationalisten"? Misschien is het nog niet helemaal tot je kleine hoofdje doorgedrongen, maar dit afdoen als een "enkele radicale gestoorde" of een "incident veroorzaakt door een eenling" is vragen voor problemen. En de aanpak om dit soort extremisten keihard aan te pakken, liefst doodschieten is inderdaad prima.

Loebkesman
Loebkesman29 okt. 2020 - 17:29

Mensen zijn vermoord en Sonic maakt zich weer druk om wat nationalisten.????????

Sonic2
Sonic229 okt. 2020 - 17:56

@ Djennica Als ik het van u een groep moet noemen dan doe ik dat. Eenlingen is goede formulering wat mij betreft. Radicaal en extreem islamitisch wil ik ook wel als groep zien. Overigens typ ik dit al jaren. Dat ik de radicale islam gevaarlijk vind. Maar op een of andere manier wordt dat nooit hier benoemd. Want liever zet een deel hier mij neer als een links extremistische zot die morgen nog bij Bij1 wil solliciteren. Dat scoort lekker makkelijk. @ Rick Hofland Het is zo raar dat we overal percentages op drukken. We hebben overal grafieken voor. Overal is rechts en nationalistisch rechts van de inhoud.Zogenaamd dan. Immigratie moet in geld worden uitgedrukt, maar naar percentages over islamitische aanslagen wordt nooit gevraagd. Ook wordt dat nooit afgezet tegen het totale aantal moslims in Frankrijk. Want dan kom je met een cijfer van 0,000001 . U mag me voor alles uitmaken, maar 1 ding smeek ik u en vele met u bijna. Zie mijn betoog niet als relativerend. Het is een betoog tegen overdrijving. Overdrijf islamitisch extremisme nu ook weer niet. Doe niet alsof je morgen niet naar de AH kan alsof je kop er dan af ligt. Dat doet u inderdaad niet. Maar een heleboel hier wel. En niet alle moslims zijn slecht. En moslims kunnen ook slachtoffer zijn. Je moet alles kunnen zeggen over de islam en moslims. Maar overbodige polarisering daar moeten we mee kappen. En dat is ook een les voor mezelf. Ook ik polariseer waarschijnlijk overbodig. Maar wel in het besef dat mijn mening maar 1 van de zovelen is onderaan een site. Die goed gelezen wordt. Maar ik heb 0,0 macht. En mijn invloed is nihil. Heel wat anders als de mensen in de politieke arena die niets anders doen. Gepast polariseren mag. Maar laten we niet overdrijven als het niet hoeft. En veel mensen doen dat hier wel. @ Jan Diederik Dus als ik nationalisten uit buit gedrag verwijt, zie ik het probleem niet. Lees mijn laatste alinea maar. En je ziet dat ik niet zo soft ben. Maar ook niet harder als nodig is. Satya bijvoorbeeld hier is wat mij betreft een echte Nederlander . Daar kunnen een aantal hier die zich nationalist noemen behoorlijk wat van leren. Die maken dit land alleen maar kapot met hun haatzaai politiek. Een grote middelvinger voor de mensen die deze gebeurtenissen aangrijpen voor grenzen dicht retoriek. Voor islam haat. Voor moslims schofferen. En ook een middelvinger voor malloten die mensen onthoofden. Overigens is iedereen hier tegen onthoofden. Rechts en ultra rechts hier doen net alsof links de champagne openen als dit gebeurt. Helemaal niemand is op de hand van de dader. Iedereen vindt dit vreselijk. @ Mark Wilders fan Brevik heeft ook wat op zijn geweten, maar dat laat je even achterwege. Lees mijn 2e alinea. Stop met liegen. Weergeef eens mijn woorden goed. Dat zou eens fatsoenlijk zijn. Overigens is het beide gevaarlijk. U maakt er zo'n domme tegenstelling van. Radicaal islamisme is vreselijk. Alt Right ook. Twee soorten gif uit een andere hoek. Als je tegen de radicale islam bent dan ben je ook tegen radicale nationalisten. Het enige wat Samsom een aantal jaar geleden goed heeft gezegd. Alleen doet Wilders het (nog) zonder geweld. De radicale islam verdeelt ook mensen. De radicale islam is ook tegen andersdenkenden. De radicale islam is ook autocratisch. Wilders en Baudet zijn geen tegenhangers. Zijn geen medicijn. Verdienen vreedzame bestrijding. Groot probleem dat mensen die 2 nog zien als een medicijn.

Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 18:29

Individualistisch is echt een oude reflex van je die niet klopt met de werkelijkheid, de bewijzen daarvoor zijn overvloedig aanwezig.. De extremisten zijn georganiseerd, hebben netwerken, hebben financiering, en niet alleen de persoon die uiteindelijk het mes hanteert is verantwoordelijk voor de brute moord. Hoe jij dit soort zeloten die graag gewelddadig sterven voor hun geloof 'op een fatsoenlijke manier' aan denkt te pakken ben ik heel benieuwd naar.

erikbos
erikbos29 okt. 2020 - 19:00

@Sonic "Dat ik de radicale islam gevaarlijk vind. Maar op een of andere manier wordt dat nooit hier benoemd" U hinkt op twee gedachten de radicale islam is gevaarlijk maar elke keer als zo'n radicale aanhanger een aanslag pleegt heeft u het over eenlingen. Dit zijn geen eenlingen maar radicalen die een heel ecosysteem hebben vanwaaruit ze de motivatie en steun halen om dergelijke gruweldaden te plegen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 19:34

Sonic, Vandaag is er één moordaanslag in Nice gepleegd, en zijn er drie (Avignon, Lyon en Parijs) op het laatste moment voorkomen. Daarnaast is een bewaker van de Franse ambassade in Saudi Arabië neergestoken. Dat zijn geen eenlingen of individuele gekken.

JanB2
JanB229 okt. 2020 - 21:00

@ Sonic Wat noem je half fascistisch?

Sonic2
Sonic229 okt. 2020 - 22:32

@ ErikBos Frankrijk heeft bijna 67 miljoen inwoners. De kans om bij een aanslag om te komen is gering tot 0. 0,0027 in per 100.000 Europese inwoners. Het land kent miljoenen moslims. Omdat ultra rechts alleen maar liegt en overdrijft alleen maar om electoraal te kunnen scoren moet ik het nuanceren. In Nederland is het risico op een aanslag verwaarloosbaar. Nice is ook een miljoenen stad. Ook ik zie het leed wel. En ook ik zie het gevaar van de radicale islam wel. In Nederland heb je meer kans om aan Corona te sterven. En in Frankrijk ook. Los van dat het verschrikkelijk is he. Ik zie me op dit punt niet als ultra links. Maar nationalisten en andere ophitsers hier moeten eens stoppen met liegen, opruien, overdrijven. En met algemeniseren. Natuurlijk is actie nodig. Maar gepaste actie. Gerichte actie en niet op alle moslims gericht. Ook hier weer nergens percentages. Nergens uitgerekend hoeveel kans je hebt dat je onthoofd wordt. Omdat zelfs de meest grote rechts leugenaars wel weten dat je nooit boven de 0,000000001 % uitkomt. Dit gaat om het leven van mensen. Dit gaat om een gepaste reactie. Het gaat niet om iets economisch. Kijk eens naar de cijfers en percentages. Meet het af aan een heel land en laat vooral nationalistisch rechts eens ophouden met overdrijven en opruien.

Folkert2
Folkert230 okt. 2020 - 5:23

Sonic, er bestaat ook 0,0000000001% kans dat je een vlieg doorslikt als je op de fiets zit. Gebeurt het een keer, dan geeft dat hoogstens een smerige smaak in je mond maar je gaat er niet dood aan. Het met percentages strooien om de aanslag te downplayen is echter veel onsmakelijker. En je bent net zo weinig deel van de oplossing als Wilders.

erikbos
erikbos30 okt. 2020 - 7:22

@Sonic "0. 0,0027 in per 100.000 Europese inwoners" Dat is het downplayen van de ernst van de situatie, immigranten in Duitsland hoeven zich ook niet druk te maken over het geweld door neonazis? Want het risico dat ze door een neonazi worden vermoord is ook maar 0,000x per 100.0000 immigranten. Het gaat bij terreur om de impact om de samenleving, hoeveel duizenden docenten in Frankrijk durven nu niet meer bepaalde onderwerpen aan te roeren? " Nergens uitgerekend hoeveel kans je hebt dat je onthoofd wordt. " De kans dat je onthoofd wordt vanwege een mening met 0% zijn. Elke cijfer hoger dan 0 is niet acceptabel. Er zijn deze week al 4 mensen doodgestoken omdat radicalen zich opwinden over een lullig tekeningetje. Maar u had waarschijnlijk al berekend dat de kans dat dat gebeurt 0,000001% was.

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 7:56

Allen Ik meen dat Sonic probeert te zeggen, dat het oprekken van de daad van eenlingen tot die van grote groepen of zelfs de totale islam, de zaak alleen maar veel en veel erger maakt tot zelfs onoplosbaar en tot ondergang gedoemd. En ook al, wanneer we de 'wij' tegenover de 'zij' plaatsen, maken we de zaak onoplosbaar. Probeer je te realiseren, dat we een heel groot probleem moeten oplossen. En dat doen we niet door dat probleem onoplosbare proporties te geven. Hier is veel kritiek op mogelijk. Maar dat Sonic daar kwalijke bedoelingen mee heeft, zou ik hem goed weergeven, dat is grote onzin. Mensen. Wanneer we willen dat we dit ooit oplossen - helaas ben ik bang dat dat al niet lukt - maak het dan niet zo groot, dat er alleen maar veel en veel meer ellende ontstaat. Zouden echt moslims wezenlijk andere/slechter mensen zijn dan niet moslims? De geschiedenis van het christendom heeft toch bewezen dat dat niet zo is.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 okt. 2020 - 9:35

Zandb, Ik ben absoluut met u eens dat Sonic goede bedoelingen heeft. Ik vind ook dat hij zich kwetsbaar opstelt op sommige vlakken. U geeft zelf aan dat er een groot probleem is. En dat is er ook. Jarenlang werd het gedownplayed, de problemen vielen wel mee. Het aantal daders afzetten tegen het aantal moslims. En dat is waar sommigen over vallen bij de woorden van Sonic. Maar het valt niet mee. Is het dan raar dat niet moslims van Moslims vragen om ook heel scherp afstand te nemen van de daders en degenen die oproepen tot geweld en fatwa's uitvaardigen? Natuurlijk mogen moslims gekwetst zijn, maar geweld toepassen kan niet. Niet nu, nooit. Geloofsregels mogen nooit voor de geldende wetten in een land gaan. Juist omdat de problemen zo groot zijn en niet bekend is hoeveel moslims het geweld eigenlijk stilletjes goedkeuren, moeten moslims afstand nemen. Niet alleen omdat veel niet moslims daar behoefte aan hebben, maar ik denk ook veel moslims die dat wel willen maar niet durven uit angst voor represailles vanuit het geloof. Het geloof of de groepsdruk mag nooit winnen van de vrijheid die wij hier hebben. En om die strijd te winnen, hebben wij ELKAAR nodig in plaats van verdeeldheid.

Sonic2
Sonic230 okt. 2020 - 11:53

@ ZandB Hulde voor u. Eindelijk iemand die de intentie heeft om mij te begrijpen. We moeten NIET downplayen. Ook ik zie de ellende in het Midden Oosten. De (radicale) islam heeft genoeg problemen. We moeten ook niet naïef zijn. We moeten stoppen met veralgemeniseren. We moeten stoppen met overdrijven. We moeten gericht kritiek leveren op de mensen die dit doen. En stoppen met de islam als geheel aan te pakken. Of moslims. Verbind met moslims van goede wil. Veel mensen doen aan over reageren hier. Had de 2e wereldoorlog anders gelopen als Chamberlain na zijn eerdere appeasement niet een rode lijn had getrokken. Rechtvaardigde de reactie op de moord op Franz Ferdinand achter eigenlijk een 1e wereldoorlog? Een aanslag van een groep of eenling rechtvaardigt nooit het algemeen wegzetten van een bevolkingsgroep. Of het weg zetten van een hele religie. Waarbij ook beleid er aan vast hangt. Lijkt me een genuanceerd standpunt i.p.v een extreem links standpunt. Kan de emotionele reacties hier erg goed voorstellen. Ook ik ben boos en verdrietig over de aanslag. Maar dat rechtvaardigt niet een demonisering van een religie of een bevolkingsgroep. Waardeer het zeer dat u tenminste het fatsoen heeft om te lezen wat ik stel. Niets uit zijn verband te rukken. Niet te doen alsof ik aan de kant van IS sta. Niet te doen of ik vergoelijk. Overigens ben ik voor het hard aanpakken van islam extremisme. Snap niet wat het probleem van een aantal hier is. Totale hysterie. Wat is er in vredesnaam mis met islam extremisme bekritiseren en pleiten voor een gepaste reactie zonder een hele religie en bevolkingsgroep weg te zetten? Hoe kan dat radicaal zijn? Hoe radicaal zijn een aantal anderen hier dat ze dat punt als links of extreem links zien? Het zijn vragen die ik heb.

Folkert2
Folkert231 okt. 2020 - 23:31

"Ik meen dat Sonic probeert te zeggen, dat het oprekken van de daad van eenlingen tot die van grote groepen of zelfs de totale islam, de zaak alleen maar veel en veel erger maakt tot zelfs onoplosbaar en tot ondergang gedoemd. En ook al, wanneer we de ‘wij’ tegenover de ‘zij’ plaatsen, maken we de zaak onoplosbaar." Zandbergen en Sonic. het herhaaldelijke gedrag van eenlingen uit een bepaalde hoek zegt mij dat het niet om eenlingen gaat. Deze fascisten die met geweld hun mening willen opleggen laten een duidelijk patroon zien. En zoals ik al elders stelde, je kan beter alle moslims in concentratie kampen gooien dan een spotprent publiceren want bij het eerste feit is er geen ophef en bij het tweede wel. Dus ook wat door moet gaan voor de "gematigde" islam ondersteunen veel liever fascisme dan free speech. En ook de gematigde imam Yassin Elforkani voelt zich inmiddels vrij genoeg om zijn ware gezicht te laten zien. (over taqiyya gesproken) Hoewel ik er van walg wordt het tijd voor een loyaliteitsvraag. Fascistenondersteuners horen gewoon niet thuis in NW-Europa.

Sailor2
Sailor229 okt. 2020 - 14:37

Tijd voor een EU actie. Even de horizon scannen welke landen zo overtuigd de boel ophitsen en de ambassadeurs terugroepen. Ik denk dat landen die zich zo openlijk bemoeiden met Frankrijk terwijl er net een leraar was onthoofd (en Bataclan, Nice etc.) ter verantwoording moeten worden geroepen. Ik eet voortaan Italiaanse pizza.

Max6
Max629 okt. 2020 - 13:13

Triest allemaal... zeker voor de gematigde moslims in Europa. Aan de ene kant hebben ze extremisten die hier met aanslagen de boel op scherp zetten... en vervolgens hebben ze leiders (en bevolking) in de islamitische landen (zoals Erdogan) die er nog eens een schepje bovenop doen. Wat te doen?... het enige dat gaat helpen is denk ik toch afstand nemen (van beide)... maar ben bang dat dit niet gaat gebeuren.

5 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk29 okt. 2020 - 14:57

"Triest allemaal… zeker voor de gematigde moslims in Europa." Hoe zou nou weer zeker triest voor de gematigde moslims? Zou het niet zeker vooral triest zijn voor de echte slachtoffers en hun nabestaanden? Wat is dat toch voor absurde reflex om meteen alle andere moslims zielig te gaan vinden als geloofsgenoten weer eens een absurde geweldsdaad tegen andersdenkenden plegen? Waar blijft die massale afkeur van jouw gematigde moslims, die afkeur die wel massaal geuit kan worden als Wilders wat roept of wanneer iemand een tekeningetje maakt.

Mr Ed
Mr Ed29 okt. 2020 - 15:10

"Triest allemaal… zeker voor de gematigde moslims in Europa." Nou, vooral voor de mensen die onthoofd of ontzield op straat liggen natuurlijk

Jake123
Jake12329 okt. 2020 - 15:31

De dag gaat komen dat moslims gevraagd wordt een keuze te maken. Onze samenleving met wat er bij hoort accepteren of het heil ergens anders zoeken.

Baggiebor
Baggiebor29 okt. 2020 - 16:15

@Maximus "Triest allemaal… zeker voor de gematigde moslims in Europa" Volgens mij is het voornamelijk triest voor de slachtoffers van dit islamitisch terroristisch geweld en hun nabestaanden.

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 18:09

Jake123 herhaalt een zin in Nederlandse vertaling uit een toespraak die zo'n 80 jaar geleden is gehouden. Blijkbaar heeft hij vergelijkbare opvattingen.

Mr Ed
Mr Ed29 okt. 2020 - 13:03

Als ik vandaag een boek zou publiceren met een inhoud zoals die van 1 van de “heilige” boeken zou dat boek direct verboden worden. De uitzonderingen die voor religies gemaakt worden zijn veel te groot in onze maatschappij. Laat gelovigen maar aantonen dat ze passen in onze maatschappij door hun boeken te redigeren en oude exemplaren in de ban te doen. Dat moet toch geen probleem zijn? Alle religies claimen liefde te vertegenwoordigen, last dat dan maar blijken.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter29 okt. 2020 - 16:53

Abel - van de 7 miljard zijn er 5 miljard gelovig en die wil jij even de les gaan lezen. Dat er door sommigen een verkeerde manier van belijden wordt toegepast is een feit. En jij mag gerust een geschrift schrijven alhier, wij hebben een vrijheid van godsdienst.

Berend5
Berend529 okt. 2020 - 13:02

En weer was de dader een man. Wanneer gaan alle mannen nu eens de straat op om zich hiervoor te verontschuldigen? #sarcasme

8 Reacties
sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 15:45

Als veel mannen, inclusief ikzelf, lid zijn van een geloof of ideolgie die haat predikt dan ben ik de eerste die zich verontschuldigt en afstand neemt wanneer mannen die ook lid zijn anderen gaan vermoorden. Je hebt de verbindende factor in dit probleem gemist.

NoahAmber
NoahAmber29 okt. 2020 - 16:37

Wanneer gaan alle katholieke mannen eens boetedoening doen en de straat op om zich te verontschuldigen voor het massaal verkrachten van jongetjes.

Tante Truus
Tante Truus29 okt. 2020 - 17:22

@Noah Alle katholieke mannen verafschuwen wat daar destijds is gebeurd. Zij zullen dit openlijk doen. Het feit blijft dat vanuit de moslimgemeenschap het over het algemeen heel stil blijft. Je moet niet online de berichten van Franse moslimjongeren lezen want dan springen de tranen in je ogen. Ik vond in een redevoering van Franse Imam een lichtpuntje; hij sprak zich openlijk uit vóór de vrijheden van de westerse wereld.

Berend5
Berend529 okt. 2020 - 18:03

@sjaak ongeveer 60% van de terroristische aanslagen heeft een religieuze oorsprong (sinds 2013) en bij ongeveer 1% was een vrouw de dader. Ik denk dat jij degene bent die de verbindende factor mist.

sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 18:15

@NoahAmber De kerk heeft verontschuldiging aangeboden via de paus en priesters en veel mensen wenden zich af van de kerk. Ze hebben smartengeld betaald. Mensen zijn uit hun ambt gezet. De kerk zet zich als geheel in om deze misstanden niet meer plaats te laten vinden Een ander verschil met de islam is dat in de katholieke kerk de leiders de fout in zijn gegaan en niet de katholieke mannelijke kerkgangers. Een ander verschil is dat er nergens in de statuten staat dat je mensen moet verkrachten laat staan vermoorden.

Stheno
Stheno29 okt. 2020 - 18:37

NoahAmber, Goed toch dat het de afgelopen jaren uitgebreid ter sprake is gekomen en ook vervolgd, zo lijkt mij. Nu nog ter sprake brengen binnen die andere religie, en wel de religie waar deze moordaanslag over gaat. Durf jij dat ook? Of denk je dat dat daar niet speelt?

Evert5
Evert529 okt. 2020 - 20:29

@Berend, Man zijn is geen ideologie die je kan verwerpen of verdedigen. Wat denk je wat b.v. Rutte gaat doen als iemand uit naam van de VVD iemand vermoord?

Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 21:31

Waarom sarcasme? Het zijn inderdaad meestal verloren mannen zo in het midden van de hoog testosteronen periode.

Tony Soprano
Tony Soprano29 okt. 2020 - 12:14

Erdogan nu (nog meer) bloed aan z'n handen.

8 Reacties
Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 13:10

Tony Stel nu eens dat n.a.v. deze opmerking iemand zich geroepen voelt om Erdogan (of Turken) te vermoorden, hebt u dan ook bloed aan uw handen?

sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 13:16

"Om Erdogan of Turken te vermoorden" Dat kan je wel stellen maar dat gebeurt niet. Blijkbaar. Weet je zelf ook wel. Daar heb je een geloof/ideologie voor nodig.

Tony Soprano
Tony Soprano29 okt. 2020 - 13:24

@Zandb Wel als ik de leider zou zijn van een land met ruim 80 miljoen inwoners (met ook nog eens tentakels naar alle andere Europese landen).

axetothehead
axetothehead29 okt. 2020 - 13:29

@Zandb Wilders is toch ook verantwoordelijk voor Breivik, dus waarom heeft Erdogan dan weer een uitzonderingspositie?

Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 15:47

Axe Ik heb nooit beweerd dat Wilders verantwoordelijk was voor wat Brievik deed. Ik heb altijd gezegd, dat Breivik Wilders als inspiratiebron noemt en daarbij altijd de vraag gesteld of we Wilders dat kunnen aanrekenen. (Overigens, ik vind van niet.) Ik vind wel, dat Wilders zich wel eens achter de oren mag krabben, wanneer Breivik hem als inspiratiebron noemt. Tony U 'snapt' het weer helemaal. Elke moord met een islamitisch motief is vanaf nu de schuld van Erdogan. Maar wanneer iemand te kennen geeft, dat uw opmerking hem er toe aan zette om Erdogan (of een Turk of Turken) een kopje kleiner te maken, dan treft u geen blaam. sjaak Ik mag het hopen. Maar waarom is het absoluut zeker wel zo, dat Erdogans woorden regelrecht tot bloedig geweld leidt? Ekiz Wat u beweert, daar ben ik het mee eens. Erdogan is een absoluut gevaar. Voor zijn land en het buitenland. Verder doet u net of we het recht hebben om te beledigen. Dat is niet zo. Beledigen is strafbaar. (Het is niet zo makkelijk om daar iets heel concreets over te zeggen; zie mijn discussie met Z_edje) We mogen in vrijheid onze mening uiten, maar binnen gestelde grenzen. De hamvraag is echter, waarom Erdogan met zijn uitspraak betreffende Macron, dan verantwoordelijk is voor deze specifieke daad?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 17:49

Zandbergen (ea,) hebt u Breivik's manifest gelezen?

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:38

Danielle Nee. Ik heb dat meerdere malen in artikelen gelezen, dat Breivik Wilders als inspiratiebron noemt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2020 - 0:55

Zandbergen m.i. haalde Breivik zijn inspiratie niet bij Wilders. Wel meende hij in Wilders een medestander te hebben. Wilders' naam wordt een aantal malen genoemd in connectie met Fitna. Daar laakt Breivik de houding van de Nederlandse regering die bang was voor een boycott door moslimlanden.

Greendutch
Greendutch29 okt. 2020 - 12:10

heeft Erdohan bijgedragen door zijn woorden en aanklacht m.b.t. wilders, met zijn klacht over Macron, met zijn opjutten vanuit islam in plaats dat hij het politiek houdt? het is wel heel erg verwarrend ( ja ook Erdohan is verwar(ren)d ) als geloof en politiek door elkaar heen lopen. hoe kan ook de niet-gelovige begrijpen wat er gezegd wordt? als Erdohan steeds zo'n door een wesp gestoken mannetje blijft, voelen velen die níet alles een plaats kunnen geven of last hebben van andere problemen zoals bv. armoede en/of achterstand, zich aangesproken en nemen zomaar rechtvaardiging in de vorm van een mes ter hand dat kan nog begrepen worden maar krijgt geen begrip. maar, de cultuur om niet-gelovigen te doden ? en staat dat in een koran ? kan die gewist worden ? het belang van imams opleiden in het vrije westen is al heel lang gewenst, net als spreken in de taal waar men leeft. ook christenen hebben in het verleden, en mogelijk ook nu nog(?), kwaad gedaan en bedreigd, gemarteld, gedood uit overtuiging. blijft ook onacceptabel. tijd om religie uit de politiek en onderwijs te halen lijkt mij

12 Reacties
Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 12:17

Nergens voor nodig Erdogan erbij te halen, de arrestaties naar aanleiding van Paty laten zien dat binnen Frankrijk ook netwerken zijn waarbinnen moslims worden opgehitst en die leiden tot fatwa's waar sommigen hun terroristische acties gelegitimiteerd zien.

Tony Soprano
Tony Soprano29 okt. 2020 - 12:17

Waarom verwarrend? Waarom al die vraagtekens? Het is toch zo duidelijk als wat. [tijd om religie uit de politiek en onderwijs te halen lijkt mij] Ja, laten we de christelijke scholen (=meerderheid/in praktijk zo goed als seculier) en politieke partijen verbieden (CU/SGP/CDA en dan neem ik aan ook Denk). Dan is de terreur wel verdwenen. Doe toch normaal.

GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 12:27

"tijd om religie uit de politiek en onderwijs te halen lijkt mij " Het lijkt me NIET nodig om artikel 23 GW af te schaffen omdat een enkele school hier misbruik van maakt. Het onderwijs in Frankrijk is grotendeels seculier maar dat voorkomt dergelijke aanslagen niet.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 12:32

@greendutch "tijd om religie uit de politiek en onderwijs te halen lijkt mij" Na een aanslag binnen een kerk geef je de christenen nog een schop na begrijp ik.

Thuiszitter
Thuiszitter29 okt. 2020 - 12:47

Tony - dat gaat nooit lukken !!

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 okt. 2020 - 13:11

@Soprano [ christelijke scholen (=meerderheid/in praktijk zo goed als seculier) ] Ik ken een aantal Artikel 31 scholen die van alles zijn, maar niet seculier.

Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 13:18

Tony U bent een simpele denker. En niet gehinderd door al te veel behoeft aan diepgang en nuance kan dit type altijd heel snel en gemakkelijk verstrekkende beslissingen nemen. (Dat zie je bv wel aan Erdogan). Tuurlijk zou het bijzonder onderwijs helpen om het onderwijs wat neutraler te maken. Maar in Nederland is daar nog nooit een meerderheid voor gevonden. En zonder meerderheid zaken opleggen, dat doet men alleen in een dictatuur. Verder kun je de SGP misschien verbieden. Maar die andere partijen die u noemt, dat lukt zeker niet. Er is een verschil tussen je in je politiek laten leiden door een bepaald principe (socialisme, liberalisme, een bepaalde religie) of dat je meent dat wat jij denkt dat jouw god gebiedt, voor iedereen moet gelden.

Tony Soprano
Tony Soprano29 okt. 2020 - 15:12

@Nick Natuurlijk. Zo zijn er ook reformatorische en islamitische scholen, dat weet ik ook wel. Maar dit is een minderheid van de totale christelijke onderwijsinstellingen. Een reguliere christelijke school verschilt in de praktijk helemaal niet zo met een openbare school. Zeker niet de leerlingen en de gezinnen waar zij uit komen.

Tony Soprano
Tony Soprano29 okt. 2020 - 15:14

@Zandb U heeft kennelijk de ironie gemist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 17:55

RK scholen zijn vaker "seculier" dan PC. Daar zul je ook eerder ongelovige kinderen aantreffen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 okt. 2020 - 21:39

Tony Soprano 29 oktober 2020 at 16:12 [ Een reguliere christelijke school verschilt in de praktijk helemaal niet zo met een openbare school. ] Alweer een reden om bijzonder onderwijs onmiddellijk af te schaffen.

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:40

Tony Ik heb de ironie gemist.

NoahAmber
NoahAmber29 okt. 2020 - 12:09

Hoe dit absurde extremisme uit te rotten. Ik blijf weigeren mijn moslim buren hierdoor op een andere manier te benaderen dan dat ik doe. Ik weiger hen ook daarover aan te spreken. Deze mensen kunnen wel goed met hun geloof omgaan en verschillen niet van anderen die een leven en een toekomst opbouwen.

6 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 12:42

Noah, Er is toch ook niemand die van u vraagt om uw buren anders te behandelen? U geeft zelf al aan dat uw buren goed met hun geloof omgaan en omdat zij niet van anderen verschillen ook niet iemand zullen vermoorden die iets anders denkt, omdat ze een leven en een goede toekomst willen opbouwen. Uw buren behoren dus niet tot de radicale groep die aanslagen pleegt of geweld tegen anders gelovigen verheerlijken.

Satya
Satya29 okt. 2020 - 14:00

Gezond verstand, het bestaat. Ik hoop dat je in de meerderheid blijft de weg naar beneden gaat in duizelingwekkend tempo.

NoahAmber
NoahAmber29 okt. 2020 - 16:41

@Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! 29 oktober 2020 at 13:42 Er is toch ook niemand die van u vraagt om uw buren anders te behandelen? Uw buren behoren dus niet tot de radicale groep die aanslagen pleegt of geweld tegen anders gelovigen verheerlijken. Ach, als je de reacties hier zo doorleest dan moet de islam verboden worden, de moslims het land uitgejaagd worden, moeten de moslims collectief boete doen en noem maar op. Zo vreemd is mijn reactie dus niet.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 17:36

Noah, Ach, als je de reacties hier zo doorleest dan moet de islam verboden worden, de moslims het land uitgejaagd worden, moeten de moslims collectief boete doen en noem maar op. Ik kan niet voor anderen praten, maar wat u hier aangeeft zie ik niet of leeft in ieder geval niet bij mij. Ik zie namelijk vooral mensen die graag willen dat de goedwillende moslims zich uitspreken tegen de geradicaliseerde moslims. Dat ze aangeven dat daders en diegene die oproepen tot geweld (en ook die het stilzwijgend goedkeuren) niet tot hun Islam behoren. Dat ze lijden onder hun daden. Dat ze niet willen dat iemand hun profeet te schande maakt door op te roepen tot moord (of goedkeuren) of het daadwerkelijk doen. Dat integratie door deze geradicaliseerden voor hen moeilijk gemaakt wordt. Dat ze hun geloof willen beleven binnen de geldende wetten. En juist voor goedwillende moslims zoals jouw buren vind ik dit ook verschrikkelijk. Omdat hun naam besmeurt wordt door die idioten. En niet door Macron. Daders van misdrijven/Moordenaren moeten hard aangepakt worden. Door iedereen die hun misdrijven afkeuren. Helaas is het al te vaak voorgekomen. En het is misschien niet goed of terecht dat veel mensen nu vinden dat vredelievende moslims zich nu moeten uitlaten over die idioten, maar is dat nu echt een zo grote moeite om dat te doen om samen verder te kunnen? Om dingen samen te bereiken is het denk ik wel nodig.

NoahAmber
NoahAmber30 okt. 2020 - 9:02

@Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! 29 oktober 2020 at 18:36 Noah, Ik zie namelijk vooral mensen die graag willen dat de goedwillende moslims zich uitspreken tegen de geradicaliseerde moslims. Los van het feit dat dat ook gewoon gedaan wordt blijft dat natuurlijk ook flauwekul. Waarom moeten zij collectief boete doen voor wat een ander heeft gedaan.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 okt. 2020 - 9:46

Noah, Los van het feit dat dat ook gewoon gedaan wordt blijft dat natuurlijk ook flauwekul. Waarom moeten zij collectief boete doen voor wat een ander heeft gedaan. Als het al gedaan wordt, is het in combinatie met de opmerking dat Europa het zelf uitlokt door de profeet te beledigen. Belangrijkste reden is denk omdat het geweld slecht afstraalt op goed willende moslims. En alles helpt om dat te verminderen. Boeren worden over één kam geschoren, klimaatontkenners, zwarte piet liefhebbers. Dat gebeurt nu éénmaal. Wil niet zeggen dat het goed is, maar de realiteit. De goedwillende moslims hebben ook last van de geradicaliseerden. Neem afstand! Zeg niet uit naam van mijn geloof moorden. Hoe kunnen mensen die pleiten voor excuses voor ons slavernijverleden zeggen dat moslims die in dezelfde tijd leven geen afstand moeten nemen van geweld?

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 okt. 2020 - 12:06

Als de verlammende consensus een aanpak in de weg blijft staan, zitten we straks met extreem rechts aan de macht. Dat willen we niet.

6 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot29 okt. 2020 - 12:53

Dat vrees ik ook, maar de spagaat van links met de islamitisch extremisme is niet zo snel op te lossen ben ik bang. Over het algemeen zijn linkse partijen niet guitig met kritiek op de islam, omdat hiermee het multiculturele ideaal wordt verstoord. Met name bij GL en D66 zul je nauwelijks een overtogen woord over (de uitwassen) van de islam horen. Islam kritiek wordt door linkse partijen onterrecht gezien als angst en afkeer van de islam.

Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 13:24

Raymond Wat u precies onder "verlammende consensus" verstaat, is mij niet duidelijk. Wil je dit soort zaken eenzijdig aanpakken, dan zit er helaas inderdaad niets anders op dan extreem rechts aan de macht te helpen. Onze democratische rechtsstaat maar zelf te grabbel gooien, is geen optie.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 okt. 2020 - 13:33

@zandb Hiermee bedoel ik dat de afkeer tegen wilders en baudet zo groot ia, dat men weigert beleid te maken tegen islamisme binnen de islamitische gemeenschap, omdat men met w en b niet geassocieerd wenst te worden. In Frankrijk stelt 70% vd moslims eigen geloof en regels boven de wet. Zal hier niet anders zijn. Macron heeft het eindelijk durven benoemen en Rutte maakt een beginnetje. Uiteindelijk mag dit wat mij betreft bijvoorbeeld leiden tot een seculiere maatschappij met alleen maar openbaar onderwijs.

Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 15:51

Raymond De oplossingen van Wilders en Baudet verstaan zich niet met de wet- en regelgeving van onze democratische rechtsstaat. Al zouden we het daarover eens zijn, het kan niet. Wanneer we dit soort eenzijdige oplossingen willen, moeten we eerst de huidige democratische rechtsstaat - waar Wilders en Baudet zo zuinig op zijn - afschaffen.

JanB2
JanB229 okt. 2020 - 20:58

Raymond duidt haarfijn op een groot onderliggend probleem die dit soort aanslagen vormen, los van het menselijk drama.

Folkert2
Folkert231 okt. 2020 - 23:55

Zandbergen, Als je wilt dat B en W niet aan de macht komen zul je toch echt niet langer achter internationale verdragen kunnen schuilen. Baudet schermt niets voor niets met het afschaffen van internationale verdragen. Fascisme is geen gedachtegoed wat bescherming verdiend en dient ten alle tijden aangepakt te worden. Erdogan, Imran Khan, Mahathir Mohamad zijn allemaal fascisten steuners die de islamitische wereld op jutten om meer fascistische aanslagen te plegen. En die 50 demonstranten in Arnhem bewijzen maar weer dat het fascisme ook bij alledaagse moslims niet ver weg is. Maar als je dat allemaal niet wil benoemen moet je niet raar opkijken dat het rechtspopulisme alleen maar zal blijven groeien. Maar ja, je hebt al gezegd dat je liever fascisten aan de macht ziet om de andere groep fascisten aan te pakken. Zandbergen is dus synoniem voor wil niet, kan niet, durft niet.

Willem Heerema
Willem Heerema29 okt. 2020 - 12:05

Het is wederom een erg triest voorval. Sterkte aan allen. Overigens vreesden velen hiervoor na de generaliserende uitspraken van de Franse president vorige week en na de nieuwe provocatie door Charlie Hebdo deze week. Hopelijk neemt de Franse president de juiste volwassen beslissingen om nog meer slachtoffers te voorkómen

7 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot29 okt. 2020 - 12:32

Provocatie van Charlie Hebdo? Statire valt nog steeds onder de vrijheid van meningsuiting. Het is al een schandaal dat grappen over de Islam niet meer gemaakt kunnen worden, want dat kan je je leven kosten. Onze vrijheden staan onder druk! En ja ik hoop ook dat ze de juiste volwassen beslissingen neemt, nl. de islamitische extremisten opsporen en vervolgen. De regering in Frankrijk snapt tenminste dat het 2 voor 12 is.

sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 12:39

Het is dus eigenlijk een reactie op Macron? Die had dit kunnen voorkomen. Dan hoop ik ook dat Macron de juiste beslissingen neemt om meer slachtoffers te voorkomen. Welke beslissingen en/of uitspraken moet hij volgens jou doen?

Pieterplezier
Pieterplezier29 okt. 2020 - 12:58

Willem, bedoel je dat de oorzaak van deze terroristische aanslag gezocht moet worden in de woorden van Macron, en de tekeningen van Charlie Hebdo? De wereld op zn kop!

Daniel Blank
Daniel Blank29 okt. 2020 - 13:04

Provocatie door Charlie Hebdo.....had deze persoon toch kunnen reageren door ook een provocerende cartoon te maken.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 13:13

Macron na onthoofding nabij Parijs: “Acties tegen radicale islam worden opgedreven” Macron stelde vandaag tijdens een bezoek aan een voorstad van Parijs concrete maatregelen in het vooruitzicht. Hij noemde onder meer het opheffen van het collectif Cheikh Yassine, een groep die is vernoemd naar de oprichter van Hamas. Daar zal morgen formeel toe besloten worden tijdens een kabinetsbijeenkomst, aldus de president. De oprichter van dat collectief, Abdelhakim Sefrioui, zit momenteel vast vanwege het onderzoek naar de moord. Hij plaatste onder meer een video op YouTube waarin werd uitgehaald naar Paty. De autoriteiten willen ook tijdelijk de moskee laten sluiten die via Facebook een boos filmpje over de docent verspreidde. Wat is er generaliserend aan de woorden van Macron?

w.vanamerongen
w.vanamerongen29 okt. 2020 - 14:04

rofl. doe je oogkleppen eens af i.p.v. de vrijheid van meningsuiting te verbieden!

FonsRietdijk
FonsRietdijk29 okt. 2020 - 14:20

Welje leg de schuld maar weer bij Macron en Charlie Hebdo, ben je wel helemaal lekker?

Oki Doki
Oki Doki29 okt. 2020 - 12:01

Wanneer zullen moslims het geweld dat gebruikt wordt gaan veroordelen? Dan kunnen we lang wachten denk ik. In plaats van het geweld af te keuren en te veroordelen, veroordelen en keuren ze de mensen af die de cartoons maken.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter29 okt. 2020 - 12:49

Heb jij geen moslims in je netwerk ? Mijn moslimvrienden denken er net zo over als ik doe.

Willem Heerema
Willem Heerema29 okt. 2020 - 14:22

Oki Doki, Waarschijnlijk keuren ze het af nadat de joden de al ruim 50 jaren durende illegale bezetting van not bene hun gastland en thans buurland Palestina afkeuren. Herstel: ziet u niet dat beide niet reëel zijn: vele moslims keuren dit extremistische gedrag af, zoals veel joden het zionistische gedrag van bezettersstaat Israël afkeuren.

White Knight
White Knight29 okt. 2020 - 17:43

@Willem: het is heel lastig om het land dat al duizenden jaren van jouw gemeenschap is te bezetten, nadat je het weer terug hebt veroverd.

wegmetons
wegmetons29 okt. 2020 - 11:33

Gadverdamme, houdt dat moorden vanwege geloof of politieke mening nou nooit op? Bestrijd elkaar met woorden, niet met messen, bommen of ak47's. Dat je in een vlaag van verstandsverbijstering je geliefde doodslaat als je die met de buurman/vrouw betrapt kan ik me nog iets bij indenken maar dit?????

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter29 okt. 2020 - 13:19

Moorden vanwege je geloof kun je ook zien als een soort van crime passioneel . En nee dat zal niet ophouden.

michellekepen
michellekepen29 okt. 2020 - 17:11

Thuiszitter, Vreemde vergelijking die je maakt, "als een soort van crime passioneel" Denk eeerljk gezegd dat eerwraak heel wat dichter in de buurt komt. Zowel wat betreft de ideologie die hier speelt, als het niet-impulsieve karakter. (eerwraak zowel als terrorisme vinden meestal weloverwogen plaats, de traditionele crime passionnel per definitie niet, zie aspect van 'op heterdaad betrappen'!) ps wellicht verwarde je deze twee termen? Ik zie op internet dat dit veelvuldig gebeurt!

wegmetons
wegmetons29 okt. 2020 - 17:40

Als u gelijk heeft, ik hoop het niet, dan zou je bijna vinden dat Wilders gelijk heeft in zijn opvatting dat de moslims dan maar moeten vertrekken. Ik hoop eigenlijk dat die extremistische debielen gewoon zelf oprotten, dit is onze samenleving in dit gedeelte van de wereld. Kan je daar niet mee leven, dat je hier een cartoon mag maken of een grapje over een geloof/profeet? Vertrek dan alsjeblieft, je heb hier niets te zoeken! Kan je dat wel, zoals 99,9% van de moslims, dan ben je hier van harte welkom. Bij mij op de hoek zit een heerlijk Egyptisch bakkertje, die wil ik voor geen goud kwijt in ieder geval...

korheiden2
korheiden229 okt. 2020 - 11:33

Verschrikkelijk. Er komen weer heel politici die hun afschuw uitspreken, geschokt reageren enzovoorts. Maar er is in feite sprake van een oorlog tegen de radicale islam. Verbied dit soort organisaties, houd haatpredikers buiten de deur en verbied financiering vanuit het buitenland. Maar wat we ook bedenken, dit soort terrorisme is voorlopig niet afgelopen.

7 Reacties
frankie48
frankie4829 okt. 2020 - 12:27

Beste Korheiden, Als dit jouw constatering is en je dit soort stappen voorstelt, zeg je eigenlijk nu pas tegen de politiek neem je verantwoordelijkheid. Maar waar was die bewustwording voor dit gevaar in het verleden, en waarom liet ook jij alle mensen die hier voor gewaarschuwd hebben als racisten wegzetten door een politieke elite die toen net als nu, zijn oren alleen naar de verlangens van het bedrijfsleven liet en laat hangen. Vindt je niet dat jij en zoveel andere hiervoor hun excuus zouden moeten gaan aanbieden.

Nico de Mus
Nico de Mus29 okt. 2020 - 12:29

!!dit soort terrorisme is voorlopig niet afgelopen.!! Het wordt alleen maar erger , Ik vrees zelfs dat daar nooit een einde aan komt, het wachten is op iets dergelijks in andere Europese landen. In het M.O. (moslims onderling) zijn er ook wel elke dag aanslagen...

Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 13:35

Kor Organisaties kan je niet zo maar verbieden. Dan moeten ze wel bewijsbaar zich buiten wettelijke kaders bewegen. Vergelijk het met vertegenwoordigers van het FDF die een 'vriendelijk' bezoekje aan Rob Jetten brengen. Hoe wilt u bewijzen, dat die kwaad in de zin hebben en de wet overtreden? In feite is alles wat u hier noemt, al verboden. Ook een financiering (vanuit het buitenland of niet) van een organisatie die zich met onwettige zaken bezighoudt is al lang en breed verboden. Er is geen sprake van een oorlog. Er is sprake van dat de wet overtreden wordt en dat we daar tegen optreden.

korheiden2
korheiden229 okt. 2020 - 13:48

@Zand : Inderdaad kun je organisaties niet zomaar verbieden, en ik besef ook dat het niet eenvoudig is om de radicale islam te bestrijden. Maar er is meer aan de hand dan alleen de wet overtreden. Er is helaas een groep moslims die aanslagen wil plegen. Lees de tweet van Dr. Mahathir Mohamad, de oud-premier van Maleisië : 'Muslims have a right to be angry and to kill millions of French people for the massacres of the past.' Deze man heeft meer dan een miljoen volgers. Het beangstigende is dat er altijd weer moslims zijn, die na jaren braaf burgerschap plotseling radicaliseren. Daar zal bovengenoemde tweet ongetwijfeld aan bijdragen. Er is sprake van een oorlog. De radicale islam verfoeit onze manier van leven.

Zandb
Zandb29 okt. 2020 - 15:56

Kor Ik vind niet dat we met verkeerde middelen verkeerde middelen moeten bestrijden. Dan maken we van onze democratie een dictatuur. Ik snap uw zorg. En we zullen alle zeilen bij moeten zetten. Maar ons eigen graf graven uit angst voor wat we dan tot onze vijand noemen (en misschien gaan maken), dat lijkt mij zeker niet de weg.

korheiden2
korheiden229 okt. 2020 - 18:01

@frankie : 'waarom liet ook jij alle mensen die hier voor gewaarschuwd hebben als racisten wegzetten ' . Ik voel me niet aangesproken. Het is m.i. eerder zo dat er grote aarzeling bestaat om zaken te benoemen. @Sonic zegt het zo : 'Elke dode is er 1 te veel, maar het zijn niet meer de 86 doden van een paar jaar geleden. Het zijn indivualistische gekken. ' Dit is een onderschatting van het probleem. Zeer vele radicale moslims staan achter deze aanslagen, zoals de oud-premier van Maleisië vandaag liet zien in een van zijn tweets, waarin hij in feite de aanslagen goedkeurt. Op twitter ziet men bij het nieuws over Nice een heleboel smileys. Kortom, het kan het werk van één gek zijn, zeer velen vinden deze aanslagen terecht.

frankie48
frankie4830 okt. 2020 - 8:00

Beste Korheiden, Dus jij vindt het normaal dat door jouw een onwenselijke moeilijke situatie in onze samenleving is ontstaan. Jij vindt het schijnbaar ook normaal dat door jouw politieke keuze in ons verleden mensen beschadigd konden worden die aandacht voor dit probleem vroegen? Door mensen zoals jij Kor, die 40 jaar de ander kant opgekeken hebben en met hun politieke keuze dit helemaal uit de hand hebben laten lopen, daarom zitten wij als samenleving nu opgescheept met dit probleem, en nu veroordeel jij jouw gekozen politici omdat die in "een oorlog" niet anders doen dan "hun afschuw uitspreken, geschokt reageren enzovoorts."?

tinekea2
tinekea229 okt. 2020 - 11:13

Ik zie wel in een aantal landen grote islamitische demonstraties tegen Macron. Ik zou het ook prettig vinden als er eens in Europa een islamitische demonstratie komt dat niet-extremistische mohammedaan tegen moslim extremisme is. Dan laten ze ook eens zien dat we samen tegen (welke vorm van) extremisme staan. Ik mis die massale steunbetuiging uit islamitische hoek in Europa nog al.

3 Reacties
rupsje2
rupsje229 okt. 2020 - 11:55

#tinekea Mijn conclusie is dat dus de overgrote meerderheid deze aanslagen wel best vindt. Ik kom tot deze conclusie omdat men wel massaal tegen Macron de straat op gaat. Of bijvoorbeeld als er weer een of ander spotprent op duikt.

Tony Soprano
Tony Soprano29 okt. 2020 - 12:07

Je mist die massale steunbetuiging simpelweg omdat ie niet massaal is.

prgrssf
prgrssf29 okt. 2020 - 13:56

Wat mij opvalt is dat jijzelf ook geen steunbetuiging toont, maar wel anderen in een verdomhoekje plaatst.

snieanders
snieanders29 okt. 2020 - 10:45

Nu is iedereen in rep en roer, over een maand gaat de politiek weer over tot de orde van de dag. Ongekend hoe het wegkijken van dit gezwel aan terroristen mag blijven bestaan. Macron kondigt maatregelen aan en een levende cartoon uit Turkije draait door. Maar net zoals ik zeg hier in NL is de politiek weer geschokt en verbijsterd (zoals altijd) en weet je wat er over 1 of 2 maanden gebeurt? totaal niets..............................helaas

5 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 11:10

Wat stel je voor?

Mr Ed
Mr Ed29 okt. 2020 - 11:26

"Wat stel je voor?" Misschien kunnen we met z'n alleen weer Imagine gaan zingen?

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 11:35

@Marcus sluiten die tenten erachter en mensen uitzetten?

snieanders
snieanders29 okt. 2020 - 11:54

Beste Marcus A. wat stel jij voor zo door modderen met pappen en nathouden??.

Nico de Mus
Nico de Mus29 okt. 2020 - 12:34

@Marcus A. 29 oktober 2020 at 12:10 !!Wat stel je voor?!! Te beginnen met die haatpredikers het land uit te knikkeren.. De moskeeën waar die haat gepredikt wordt sluiten ,, Die dubieuze geldstromen uit het buitenland stoppen.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 10:44

Het lijkt me wel tijd dat Macron nu niet olie op het vuur gooit, maar dit juist probeert te doven.

22 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 10:59

Ah, daar is de man van de joods vlag weer. Dat was pure uitlokking, daarom moest het restaurant gesloopt worden..???? Ook hier zit u mis. Macron gooit geen olie op het vuur. Hij verdedigt de grondwet in zijn land en wil organisaties die het geloof boven de wet stellen aanpakken. Macron wil juist het vuur doven. Het vuur van Islamitisch geweld.

tempest
tempest29 okt. 2020 - 11:02

Het zal in dezelfde lijn zijn als tot nog toe: keihard veroordelen en extra maatregels, maar een een verbindend nationalistisch “wij zijn allen Frans” sausje. Fransen zijn trots en moedig (of noem het arrogant en koppig), en Macron net zo, die verandert niet snel van mentaliteit.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 11:12

@2e kans: Jihadistisch geweld moet bestreden worden, maar het is er belangrijk daarbij niet gewone moslims te bestrijden. Macron maakt dat onderscheid te weinig. Daarmee gooit hij olie op het vuur.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 11:22

@2e kans: je liegt trouwens over wat ik over dat Israëlische restaurant zei. Ik heb het geweld tegen de Israëlische vlag veroordeeld. Uiteraard is het wel zo dat zulk geweld tegen de vlag van een apartheidsregime niet automatisch antisemitisme is.

Djennica
Djennica29 okt. 2020 - 11:29

Ah tuurlijk, de vrijheid van meningsuiting verdedigen is olie op het vuur gooien.

wegmetons
wegmetons29 okt. 2020 - 11:30

Dat kunnen de moslims dan net als Macron doet met woorden bestrijden. Niet met messen. Hoe kunt u zulk gedrag downplayen?

axetothehead
axetothehead29 okt. 2020 - 11:41

@JaapBo Het wordt tijd dat de gewone moslims zich eens gaan afzetten tegen dit geweld..

Ivan61
Ivan6129 okt. 2020 - 11:43

@ Jaapbo, Hoe weet jij dat zo zeker? Of is dat jouw aanname? Misschien moeten mensen stap naar voren doen om zich van kwaadwillende te onderscheiden. Op deze manier helpen zij iedereen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet29 okt. 2020 - 11:48

@Jaap Inderdaad, zo hadden de geallieerden ook nooit terug moeten vechten tegen de nazi's. Heel Europa in puin en talloze doden. Ze hadden het beter op het beloop kunnen laten. had een hoop ellende gescheeld.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 11:52

Macron wil o.a. CCIF verbieden, een organisatie die islamofobie bestrijdt. Macron is echt de weg kwijt hier en gooit hiermee olie op het vuur.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 11:54

@Sarajlija: geef zelf eens het goede voorbeeld, d.w.z. je van kwaadwillenden te onderscheiden, door duidelijk te zeggen dat gewone moslims hier niet verantwoordelijk voor zijn!

Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 12:05

Tja Jaap, als je de vrijheid wilt verdedigen kun je helaas niet iedereen te vriend houden. In het bijzonder mensen die enig begrip kunnen opbrengen voor het koppen afsnijden wegens tekeningetjes zullen de komende tijd wel vaker boos worden.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 12:37

JaapBo, Dit is wat je zei.. Zijn aanval op het restaurant is natuurlijk fout, maar antisemitisme lijkt het mij niet. Het ging hier om een Israëlische vlag, de vlag van een apartheidsregime. Als je dit al antisemitisme noemt, dan is wel duidelijk dat de misdaden van de Joodse staat een oorzaak zijn van dat antisemitisme. Je neemt het mensen die radicale moslims die de hier geldende wetten niet respecteren willen aanpakken (Macron, mij, velen hier) kwalijk dat wij vredelievende moslims niet genoeg in bescherming nemen, terwijl jij alle Joden over één kam scheert. Macron heeft zich expliciet uitgesproken over de moslim (organisaties) die zich niet aan de geldende Franse wet houden en geloofsregels laten prefereren. Ook ik heb het constant over verschillende groepen moslims. Ik val de moslims niet aan die hier wonen en de Europese wetten respecteren. Ik val zelfs de moslims niet aan die in het Midden-Oosten wonen en de islamitische wetten daar volgen. Het gaat over moslims die in Europa wonen en de hier geldende wetten niet serieus nemen maar islamitische geloofsregels voor laten gaan. En volgens mij wist jij dat zelf ook wel.

GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 12:49

@JaapBo Ik ben ook niet altijd kapot van wat Hebdo doet, maar het is nu eenmaal de taak van conferenciers, cabaretiers, satirische blaadjes, comedianten en narren om iedereen en alles op de hak te nemen. Als je daar niet tegen kunt, kun je altijd nog naar de rechter stappen. Maar als je niet met spot en satire om kunt gaan, heb je hier, in het Westen, eigenlijk niets te zoeken. Voor sommige mensen is dit een pijnlijke en moeilijke discussie. @Bernie legt de schuld bij de cartoontekenaars, blaming the victim. @Daan probeert de aandacht af te leiden door in de aanval te gaan. Anderen houden wijselijk hun kaken op elkaar en wrijven niet in de vlek.

Ivan61
Ivan6129 okt. 2020 - 13:54

@ Jaapbo, Laten wij dat zo zeggen. Jij draait dat helemaal om. De slachtoffers moeten beschermd worden en niet de daders. Als de ouders of begeleiders of wie dan ook zien dat iemand verandert en niet ingrijpen en zwijgen hoe kan een buitenstander iets van weten? Leg eens uit Jaap?

Willem Heerema
Willem Heerema29 okt. 2020 - 14:23

JaapBo: inderdaad. Het was juist Macron die vorige week generaliseerde i.p.v. aan verbinding deed. Als hij vorige week had verbonden, was het leed van vandaag waarschijnlijk niet geschied en hadden de gedode slachtoffers nog geleefd.

Herr Vorragend
Herr Vorragend29 okt. 2020 - 14:53

Tjeemig Jaap.... Ik weet bijna niet meer hoe ik op zoveel onbenul en/of naïviteit moet reageren. Nationaal-islamistische en islamo-fascistische organisaties die worden gefinancierd door de alom bekende regimes, die fatwa's uitspreken, waardoor mensen aangemoedigd worden om "de anderen" te onthoofden, en die gooien geen olie op het vuur ? Nee, dat doet Macron, door eindelijk eens hard stelling te nemen tegen dit fascistisch tuig ? Midden jaren dertig werden mensen in b.v. Engeland (Churchill) en Nederland, die het waagden om Hitler te bekritiseren, of te waarschuwen voor het verderfelijke nazisme, weggezet als oorlogshitsers en dus mensen die olie op het vuur gooiden........

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 16:12

@zelf nadenken alstublieft, want 2e kans wil dat niet: waaruit blijkt dat ik alle Joden over een kam scheer? Volgens mij doe jij dat juist door Israël met Joods te vereenzelvigen. Ik maak altijd het onderscheid tussen zionisten (aanhangers van een racistische ideologie) en Joden (in principe onschuldige mensen). In navolging van de zionisten noemde ik hun apartheidsstaat de "Joodse staat", maar eigenlijk is dat een zeer foute en stigmatiserende benaming en een benaming die antisemitisme alleen maar erger kan maken. "Zionistische staat" dekt de lading veel beter.

wegmetons
wegmetons29 okt. 2020 - 17:44

Jaap, de CCIF die oproep om die leraar aan te pakken? Wat nogal letterlijk genomen werd? Aan pakken omdat hij les geeft over de vrijheid van meningsuiting en daarbij wat plaatjes laat zien? Die mag niet verboden worden, een stichting die achter dat soort dingen staat? In wat voor land wilt u wonen, een land waarin het aangemoedigd wordt om geweld tegen anders denkenden te gebruiken zoals de CCIF voorstaat? Ik niet, ik vind u maar eng.

JaapBo
JaapBo29 okt. 2020 - 21:02

@wegmetons: je liegt, CCIF heeft zeker niet tot geweld tegen Paty opgeroepen

wegmetons
wegmetons30 okt. 2020 - 11:23

Niet tot geweld, wel tot dingen waarvan ze hadden kunnen weten dat het kan leiden tot geweld. Die ccif is geen lekker clubje hoor. Die vind vrijheid van meningsuiting iets waar je tegen moet zijn

JaapBo
JaapBo30 okt. 2020 - 12:22

@wegmetons: volgens jij ben jij eerder tegen de vrijheid van meningsuiting van CCIF dan andersom En dat "niet zo lekkere clubje" van jou veroordeelt de aanslag in Nice krachtig!

tempest
tempest29 okt. 2020 - 10:41

Diep treurig, drie zinloze moorden. En je weet dat elke keer dat zoiets gebeurd zaken weer gaan escaleren. Copy-cat idioten die zich ook “geïnspireerd” voelen en zo’n aanslag proberen te plegen en daar tegenover een populistisch anti-islam geluid dat harde maatregels zal eisen en waarbij ook altijd wel gekkies rare dingen gaan uithalen (vandalisme, intimidatie, bedreigingen of erger etc.) Eigenlijk een beetje vies om nu al over politieke consequenties te speculeren, maar reken maar dat daar verdere polarisatie zal ontstaan. En niet alleen in Frankrijk, dit werkt door in de hele EU. Iedereen die inhaakt op vormen van identiteits-politiek gaat profiteren, het wij-zij denken wordt gevoed, van links tot rechts.

1 Reactie
Hemk
Hemk29 okt. 2020 - 17:27

Vraag is of dit een copy-cat was of een kat in het nauw die zijn plannen versneldt heeft uitgevoerd in verband met crackdown op radicalisme.

Pieterplezier
Pieterplezier29 okt. 2020 - 10:10

In welk een moeilijke spagaat komen we als westerse samenleving. Ik voel me hier echt zo verdrietig bij. Hoe gaan WIJ (zowel de westerse samenleving als het Islamisme) hier een antwoord op vinden? Wanneer gaan we vredelievende moslims stellen boven terreur? Vrijheid van meningsuiting boven 'uitzetten van alle moslims'. Wanneer gaat de moslimgemeenschap een zelfreinigend vermogen ontwikkelen? Gezamenlijk aanwijzen waar de rotte appels zitten? Welke moskeeën drgan niet bij aan onze westerse vrijheden? Wanneer gaan we opstaan voor onze eigen cultuur? Onze verworven vrijheden, zonder daarbij af te doen aan de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting? Dat de tijd van pappen en nathouden voorbij is betekent niet dat we alle moslims over één kam moeten scheren, maar wèl dat we echte actie moeten ondernemen!

1 Reactie
Maurice073
Maurice07329 okt. 2020 - 11:12

Ik sluit niet uit dat we alleen uit deze spagaat komen door organisatie die het verwerpen van democratische waarden en mensenrechten als peiler van hun ideologie hebben gaan ontbinden of verbieden. Dit hebben we ook met facistische- en nationaal socialistische organisatie gedaan. Ook in die organisaties was maar een heel klein deel gewelddadig. Toch hebben we die organisatie verboden op grond van hun ideologie en de misdaden van enkelingen. Iedereen begreep dit toen, zelf de braafste meelopers (‘die van niets wisten’) begrepen dit en haalden het niet in hun hoofd om zich te verzetten tegen opheffing omdat 99% geen enkele misdaden had begaan.

Van Tax
Van Tax29 okt. 2020 - 10:07

Deze ontwikkelingen in Frankrijk zijn veel enger dan de hele coronapandemie.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -29 okt. 2020 - 10:06

zeer triest wat er gebeurt ; afwachten reacties van Macron, Merkel en Rutte ... worden bepalend wat ons verder te wachten staat .. opmerkelijk de stilte van EU leiders .. die zien dergelijke incidenten nog steeds als een lokaal / regionaal probleem.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 10:45

@ Rechtse Bal - Revisited Jij schrijft: opmerkelijk de stilte van EU leiders .. die zien dergelijke incidenten nog steeds als een lokaal / regionaal probleem. O. Heb je nog enige onderbouwing voor die onzinnige stelling?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -29 okt. 2020 - 11:05

@DO, Von der Leyen ? graag van jou dan een linkje

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 11:39

@Daan Onzinnig? Hoe lang was t wachten vanuit Europese landen, mensen in NL voordat de reactie kwam na Parijs? En wat is dan die reactie? op kousevoetjes, want handel met.... Bij rechts extremisme staan we te dringen; artikel na artikel.... hier alleen Sadet, moedig van haar.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 11:47

@ Rechtse Bal - Revisited Jij schrijft: Von der Leyen ? graag van jou dan een linkje Waarom? Geef eerst maar een onderbouwing van je stelling.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -29 okt. 2020 - 13:58

@DO, hoe kan ik nu iets aantonen dat niet gebeurd is ... iets van ongerijmde dus ... of had ik -in uw trant- moeten zeggen: ''Brussel houdt weer eens zijn/haar bek''

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 20:49

@ Rechtse Bal – Revisited Jij schrijft: of had ik -in uw trant- moeten zeggen: ”Brussel houdt weer eens zijn/haar bek” Jij vind dat Brussel hier iets over moet zeggen. Onderbouw die stelling. @ Norm Jij schrijft: Bij rechts extremisme staan we te dringen Als je serieus wil beweren dat er geen reacties zijn als er aanslagen door moslims worden gepleegd maak jij jezelf erg belachelijk. En je schrijft: Bij rechts extremisme staan we te dringen; artikel na artikel…. hier alleen Sadet, moedig van haar. Ik snap niet eens wat je bedoel. Wil je een reactie van de Europese leiders? Nieuws gezien? Wil je een reactie van mensen op dit forum? Al beetje rond gebladerd? Sommige tekstjes snap ik werkelijk niet.

Gaitj
Gaitj29 okt. 2020 - 9:45

De moordenaar van Paty een "islamitisch geïnspireerde terrorist" noemen is nogal een eufemisme, ook al omdat "geïnspireerd" meestal een positieve bijbetekening heeft. Noem het dan een "islamitisch geradicaliseerde terrorist".

15 Reacties
JasDon
JasDon29 okt. 2020 - 10:08

Juist, die man werd al vanaf zijn jeugd geïndoctrineerd met een bepaald geloof. En ging op basis van die geïndoctrineerde denkbeelden moorden.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 10:47

@ JasDon Jij schrijft: Juist, die man werd al vanaf zijn jeugd geïndoctrineerd met een bepaald geloof. En ging op basis van die geïndoctrineerde denkbeelden moorden. Dus die man ging moorden slecht alleen vanwege dat geloof. Alle mensen die dat geloof aanhangen gaan moorden. Welke geloof is dat dan?

sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 10:59

Daan@ De islam.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 11:16

@Daan "Dus die man ging moorden slecht alleen vanwege dat geloof. Alle mensen die dat geloof aanhangen gaan moorden. Welke geloof is dat dan?" Het geloof wiens centrale figuur, de profeet Mohammed, ook rechtstreeks betrokken was bij moord, sterker nog, daar zelf opdracht voor had. Google maar eens op Ka'b ibn al-Ashraf bijvoorbeeld, maar er zijn meer voorbeelden.

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 11:41

@Daan Goh, gaan we nu heel genuanceerd doen ineens?; dat zie ik je ook niet doen als het uit extreem rechtse hoek komt, dan ga je vaak direct heel strak en ongenuanceerd op t orgel. Het kan verkeren....

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 11:57

@Marcus A Misschien wel het meest onnozele van sommige religieuze mensen is dat ze denken dat hun 'eigen' religie beter is.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 11:58

@ sjaak Jij schrijft: De islam. O. Alle moslims plegen dus volgens jou aanslagen. Dat valt het aantal nog reuze mee. Marcus A. Jij schrijft: Het geloof wiens centrale figuur, de profeet Mohammed, ook rechtstreeks betrokken was bij moord, sterker nog, daar zelf opdracht voor had. Dat kan niet. Mohammed is dood die kan nooit de opdracht geven. En als het een opdracht is uit de koran zouden alle moslims mensen vermoorden. @ Norm Jij schrijft; Goh, gaan we nu heel genuanceerd doen ineens?; dat zie ik je ook niet doen als het uit extreem rechtse hoek komt, Er is een groot verschil tussen de islam en de extreem rechtse ideologie. Het geloof is maar wat mensen er van maken. Van extreem moordzuchtig tot vredelievend. De nuance is noodzakelijk. Het kenmerk van het extreem rechtse gedachtegoed dat jij vaak verwoordt hier is de afwezigheid van nuance. Alle moskeeën moeten dicht was punt 1 van de PVV. Alle moslims moorden is de tendens in vele reacties hier. Alle Turken steunen Erdogan, alle moslim vluchtelingen zijn verkrachters tweette Wilders. Het gebrek aan nuance en diversiteit is inherent aan het extreem rechtse gedachtegoed, niet van de islam. In mijn reacties hou ik daar rekening mee. Ik veroordeel islamitische moordpartijen maar veroordeel niet de islam. Ik heb sowieso niets op met geloven. Met dictatoriale ideologieën ook niet trouwens. Daarom ben ik het nooit met jouw reacties eens. Maar ik begrijp wel dat het voor verwarrend is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 11:59

18-jarige gefrustreerde jongeling die niet kon of wilde begrijpen dat zijn reli-regels niet gelden voor anderen. Geef hem en zijn soortgenoten geen podium.

sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 12:34

Daan@ Dus jij vindt het aantal moorden uit naam van de Islam nog meevallen? Bij welk aantal moordenaars/moorden vind je het niet meer meevallen en moet je een ideologie verbieden?

PVDB2
PVDB229 okt. 2020 - 12:37

Een terrorist is meestal geradicaliseerd. In welke vorm dan ook. En ja, het is een klein clubje dat de boel verziekt voor de gehele bevolkingsgroep. En nee, niet iedereen gaat moorden. De naam zegt het al: extremist. Voornamelijk zullen het jongeren, die zeer beïnvloedbaar zijn. En ja, waar mogelijk zou je extreem vormen van een religie kunnen verbieden maar dan zit je me de grondwet. Pas men echt zich een dermate grote manier de grondwet of strafrecht overtreed zou je dat juridisch kunnen doen. Deporteren zal niet gaan ook al wilden bepaalde politici dat maar weten ze dondergoed dat het (juridisch) niet gaat. Een demonstratie zou kunnen maar daar zal je de heethoofden aan de uiterst rechts kant van het geloof niet mee overtuigen ben ik bang. En de tegenpool, de alevieten zitten er mee. Financiering komt meestal uit het Midden Oosten. De landen waar we onze olie vandaan halen om onze auto's te laten rijden en de industrie te laten draaien. En voor die vele miljarden die er mee gemoeid zijn kan men weer voor vele miljarden wapens kopen. Er zal nog veel discussie blijven over religie. Het is triest dat het vaak zo ver moet komen, in welke religie dan ook. Voor mijn part mag alles opgeheven worden. Iedereen vrij en seculier opgevoed. Maar dat gaat niet gebeuren, zeker niet zolang men invloed heeft of probeert te krijgen in de politiek en beleidsvorming.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 12:41

@Daan "Dat kan niet. Mohammed is dood die kan nooit de opdracht geven. En als het een opdracht is uit de koran zouden alle moslims mensen vermoorden." Ik bedoel natuurlijk dat wanneer je iemand als voorbeeld neemt die zelf moord, je eerder geneigd zult zijn in diens voetsporen te treden. Bovendien zegt het wat over de boodschap en inhoud van de islam.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 12:44

@norsemen "Misschien wel het meest onnozele van sommige religieuze mensen is dat ze denken dat hun ‘eigen’ religie beter is." Zo te horen heb ook jij een mening. Maakt niets uit, zolang je maar geen mensen gaat onthoofden omdat ze een andere mening hebben.

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 13:00

@Daan Je bent echt een meester in het verdraaien. Als JD stelt dat het gaat om 'die man'. Wat maakt Daan ervan: 'alle' mensen. Misschien moet je je beperken tot wat er gebeurde en niet zo'n wegbewegende move maken. Dat is wegnuanceren. En dat is iets wat je bij andere groepen niet doet. Rechts is voor jou rechts, om erop af te kunnen geven, en daar nuanceer je nauwelijks in. Helder?

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 okt. 2020 - 13:08

JasDon 29 oktober 2020 at 11:08 [ Juist, die man werd al vanaf zijn jeugd geïndoctrineerd met een bepaald geloof. ] De praktijk leert juist dat veel geradicaliseerden pas op latere leeftijd geïndoctrineerd werden.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 19:00

@Marcus “ Zo te horen heb ook jij een mening. Maakt niets uit, zolang je maar geen mensen gaat onthoofden omdat ze een andere mening hebben.” Of andere mensen bepaalde rechten ontzeggen omdat ze bijvoorbeeld homo zijn

Bernie2
Bernie229 okt. 2020 - 9:40

Misschien moet Frankrijk eens ernstig nadenken over het plaatsen van zuigende cartoons zoals Charlie Hebdo dat doet onder het mom van 'vrijheid van meningsuiting.' Een zeer groot goed trouwens dat in een moderne democratie thuishoort. Maar hier even niet. Waarom kokende olie gooien op een zo'n kwetsbare situatie? Ik noem dat een kinderlijk ziekelijke dwang om verhaal te maken. De vermoorde leraar daarentegen die de kwestie in zijn klas aan de orde had was goed bezig. Educatie, laten zien wat speelt in de wereld.

40 Reacties
Robert Follon
Robert Follon29 okt. 2020 - 9:44

“Censorship is to art as lynching is to justice.” – Henry Louis Gates

sjaak5
sjaak529 okt. 2020 - 9:45

Helemaal eens. Inderdaad, geen cartoons meer. En dat gedoe met die christelijke kerken moet ook maar een keer afgelopen zijn. De vermoorde leraar was inderdaad goed bezig...stukje educatie van de bovenste plank. Maar ja, .. ook dood!

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 9:46

Bernie, Is dat niet de omgekeerde wereld? Toegeven aan geweld?

Wilco4
Wilco429 okt. 2020 - 9:47

Victim blaming

Ivan61
Ivan6129 okt. 2020 - 9:48

Wat een bijzonder kromme reactie Bernie.

Wilco4
Wilco429 okt. 2020 - 9:49

Misschien moeten we in t Westen eens gaan nadenken of de islam wel compatible is met onze normen en waarden. Misschien moeten we is gaan nadenken over de import van de islam in t Westen

frankie48
frankie4829 okt. 2020 - 9:49

Beste Bernie, Je kunt in dit geval niet de woorden van de Turkse president gaan bestempelen als 'olie op het vuur gooien'!

erikbos
erikbos29 okt. 2020 - 9:53

@Bernie "Een zeer groot goed trouwens dat in een moderne democratie thuishoort. Maar hier even niet. " U wilt toegeven aan terreur en de vrijheidsvan meningsuiting inperken. Jezus wordt continue belachelijk gemaakt in allerlei films, cartoons, etc. Ik zie daar geen moordende christenen andere mensen afslachten. Zou dit ook uw reactie zijn geweest als een streng gereformeerde clubje uit Staphorst mensen ging afslachten omdat ze zich gekwetst voelen omdat Jezus beledigd wordt? Als mensen niet om kunnen gaan met de vrijheid van meningsuiting horen ze niet thuis in de westerse samenleving. Maar we gaan zeker niet onze grondrechten inperken omdat geweldadige radicalen daar niet mee kunnen omgaan.

axetothehead
axetothehead29 okt. 2020 - 9:56

Je bedoeld, die Fransen moeten hun vrijheden opgeven om de islamofascisten te vriend te houden. Ik noem dat lafheid van de bovenste plank.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 9:57

Leg mij eens uit wat christenen met die cartoon van doen hebben? Hoeveel cartoons en grappen zijn er de afgelopen decennia wel niet over christenen gemaakt? Het lijkt er op dat je het allemaal niet meer zo begrijpt.

BlackUhuru
BlackUhuru29 okt. 2020 - 9:59

Wat een goed idee Bernie, we gaan ons aanpassen zodat mensen geen aanstoot nemen aan tekeningen. Wellicht daarna ook damesmode evalueren om te kijken of niemand er aanstoot aan neemt. Museum collecties, andere geloofsuitingen, openbaar uiten van je geaardheid kunnen we daarna altijd nog op de schop nemen. Dat wordt een hele fijne samenleving die we dan kirjgen.

Tampert
Tampert29 okt. 2020 - 9:59

Bernie, ik ben na zoveel goedpraterij nu wel aan een teiltje toe hoor!

Pieterplezier
Pieterplezier29 okt. 2020 - 10:03

@Bernie. Wacht even.. in je eerste twee zinnen een tegenstelling: zin 1: geen vrijheid van meningsuiting aub, is kwetsend... zin 2: vrijheid van meningsuiting is een groot goed... Lees dit heul even terug alsjeblieft...

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 okt. 2020 - 10:04

'Maar hier even niet. ' Dus terreur loont?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen29 okt. 2020 - 10:05

@ Bernie: pakt u even een bakje koffie of thee. Neem even rustig plaats op een gemakkelijke stoel of bank en laat u dan uw eigen reactie even in uw eigen hoofd de revue passeren. Stel uzelf de volgende vraag: "hoeveel vrijheid ben ik bereid in te leveren voor de lieve vrede?"

GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 10:09

@Bernie Dit lijkt me een provocatie van jouw kant. Als dat niet het geval is, ben je ver heen.

Starter2
Starter229 okt. 2020 - 10:15

Bernie, jij bent onderdeel van het probleem, niet van de oplossing. Wat een stuitende reactie.

Fredje3
Fredje329 okt. 2020 - 10:15

@Bernie..... Die opmerking is wel flink ziek en de zienswijze net zo. Als men niet tegen deze vrijheid kan, dan heeft men niets te zoeken in landen waar men beschaving en vrijheid kent.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 10:20

Degene die de tekening plaatst moet de afweging maken of dat het waard is. Verbieden door de overheid zou onbespreekbaar moeten zijn, en dat is het gelukkig ook.

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 10:21

Het is altijd moeilijk om een verantwoorde balans te vinden tussen een (vrijheid van) mening mogen hebben, en hoe je daar mee omgaat wanneer je weet dat mensen zich beledigd voelen, of sterker nog je weet dat je mensen beledigt. Dan is fatsoen of respect ook een ding. Daar kan je veel van vinden, maar nooit mogen we accepteren dat als gevolg daarvan mensen domweg vermoord worden. En als narcistische, vaak hypocryte leiders dat vuurtje moedwillig opstoken, moeten we afvragen of alleen 'onacceptabel' uitspreken wel voldoende is, en ons ook nog laten gijzelen door een vluchtelingen deal.... Maar goed, net zo goed als we in NL blijven zeveren over Coronamaatregelen, zijn we ook zo aan het zeveren over het (mogen) sluiten van scholen waar doelbewust zaken worden 'gepredikt' die volstrekt tegen onze grondwet waarden indruisen. En maar polderen.... en d'r is er een die in z'n vuistje lacht bij zoveel onmacht....

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 10:21

@ Bernie Ik snap je gedachtegang maar denk dat je gezien de gebeurtenissen van de laatste weken en de reacties overal ter wereld daarom ongelijk hebt. Dit soort terreuracties komen voort uit een intolerante opvatting die anderen hun manier van leven wil opdringen. Daar past alleen een repressieve tegenactie op. Het gaat niet om grondrechten zoals vrijheid van godsdienst of vrijheid van meningsuiting het gaat om te recht te leven zoals mensen zelf verkiezingen. Er kan in een vrije samenleving geen ideologie of geloof bestaan dat anderen in die samenleving hun wil, wil opleggen. En dat is wat dit soort terroristen doen. Dit soort mensen hoort niet thuis in de Europese samenleving.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 10:29

@erikbos "Ik zie daar geen moordende christenen andere mensen afslachten" De periode dat christenen te pas en te onpas overal ter wereld mensen afslachtten is gelukkig afgelopen. Maar die is er zeker geweest, ook nog eens op een veel grotere schaal dan die extremistische moslim idioten nu doen. Overal waar religie, welke dan ook, een overheersende plek in de samenleving inneemt. worden er uit naam van die religie mensen onderdrukt en afgeslacht.

MaxMax2
MaxMax229 okt. 2020 - 10:40

@Norsemen 'Maar die is er zeker geweest, ook nog eens op een veel grotere schaal dan die extremistische moslim idioten nu doen.' Die periode ligt gelukkig achter ons, maar weet je ook hoe die katholieke haar macht is kwijtgeraakt? Juist, door ze te bekritiseren en te ridiculiseren.

kassakijker73
kassakijker7329 okt. 2020 - 10:44

Ik zou eerder pleiten voor geen Koran meer. Die zet namelijk aan tot geweld tegen ongelovigen en joden, is beledigend tot het bot, verwerpt homosexualiteit enz. Of mag dat wel?

erikbos
erikbos29 okt. 2020 - 10:52

@Norseman "Overal waar religie, welke dan ook, een overheersende plek in de samenleving inneemt. worden er uit naam van die religie mensen onderdrukt en afgeslacht." Hier in Europa neemt religie geen overheersende plek in en maar toch worden hier mensen afgeslacht uit naam van een religie. In het westen worden alle religie's op de hak genomen maar de enige die hier met geweld op reageren zijn de extremistisch aanhangers van de islam.

Bernie2
Bernie229 okt. 2020 - 11:15

Wat mij betreft is het geen knieval naar religies als de islam of het agressievere Christendom. Wel even buigen voor zieke patheten die democratieën ondermijnen.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 11:23

@bernie "Wat mij betreft is het geen knieval naar religies als de islam of het agressievere Christendom. " Je bent gewoon aan het provoceren. Triest. Vertel eens, hoeveel moorden heeft de centrale figuur in de islam, mohammed op zijn geweten? En hoeveel Jezus, de centrale persoon in het christendom? Vergelijk deze twee personen eens en trek dan eens een eerlijke conclusie.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 12:07

@MaxMax "Juist, door ze te bekritiseren en te ridiculiseren" En dat is een uitstekende manier, maar ik hoop niet dat je denkt dat dit is gebeurd zonder slag of stoot. De RK kerk heeft voor ontelbaar veel slachtoffers gezorgd voordat ze niet meer de macht hadden om dat bekritiseren en te ridiculiseren te verbieden.

Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 12:09

Gefeliciteerd Bernie, de meest succesvolle trol-reactie op dit onderwerp. Ben je eigenlijk een PVV-stemmer die probeert bewijs te creëren dat Joop vol domme linksgekkies zit?

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 12:09

"Ik zou eerder pleiten voor geen Koran meer. Die zet namelijk aan tot geweld tegen ongelovigen en joden, is beledigend tot het bot, verwerpt homosexualiteit enz. Of mag dat wel?" Hetzelfde geldt voor de bijbel. Maar als je bedoelt dat dit beide achterlijke boeken zijn ben ik het met je eens.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 12:14

@erikbos Het geweld van de islam is veel zichtbaarder inderdaad maar dat betekent niet dat er geen christelijk geweld is. Wat denk je bijvoorbeeld van de abortuswetten in Polen, de misbruikzaken in de RK kerk, het geweld tegen homo's in Oost Europa.

erikbos
erikbos29 okt. 2020 - 12:19

@Bernie "Wel even buigen voor zieke patheten die democratieën ondermijnen" Neemt u deze houding ook aan als neonazis mensen vermoorden om hun uitlatingen? Laten we maar niks zeggen waar neonazis boos over worden?

erikbos
erikbos29 okt. 2020 - 13:02

@Norseman "Het geweld van de islam is veel zichtbaarder inderdaad" Het is niet alleen veel zichtbaarder het is gewoon simpelweg veel meer dan het "christelijk geweld" waar u mee komt. En dat terwijl slechts een zeer beperkt gedeelte van de bevolking in de EU moslim is. "Wat denk je bijvoorbeeld van de abortuswetten in Polen, de misbruikzaken in de RK kerk, het geweld tegen homo’s in Oost Europa." Rare voorbeelden waar u mee komt dat misbruik heeft niet plaatsgevonden uit naam van het geloof. Dat zijn simpelweg priesters die hun positie misbruiken. De abortuswetten zijn een keuze van een conservatieve religieuze samenleving maar zou ik niet als geweld willen betitelen. Het geweld tegen homo's is een wat beter voorbeeld. Dat kom volgens mij wel meer uit de conservatieve hoek dan dat het religieus gemotiveerd is. Alhoewel conservatieve priesters daar wel mee helpen het agressieve klimaat tegen homo's te creëren.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2020 - 13:02

@norsemen Kun je uitleggen waarom je een aanslag in een kerk op christenen door een islamitische extremist ziet als een gelegenheid om hier op meerdere plekken het christendom aan te vallen? Je lijkt wat in de war te zijn. Maar gezien dit gruwelijke nieuws is dat ook niet zo verwonderlijk.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 okt. 2020 - 14:04

Bernie 29 oktober 2020 at 12:15 [ Wel even buigen voor zieke patheten die democratieën ondermijnen. ] Even buigen is voor altijd buigen. Bijzonder onwenselijk en laf.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 16:09

@erikbos Veel meer? Dat denk ik toch niet.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 16:14

@Marcus A Omdat jij en anderen daarom vragen. Niets is zo hypocriet dan een aanhanger van de éne religie die zegt dat de andere religie niet spoort.

erikbos
erikbos29 okt. 2020 - 17:40

@Norseman "Veel meer? Dat denk ik toch niet." Dat is niet zo moeilijk te achterhalen, de lijst van dodelijke aanslagen door radicale islamisten is lang en makkelijk te googlen. Van Manchester, Parijs, Berlijn, Nice, Madrid, Amsterdam, Brussel, etc. Ben benieuwd met wat voor lijst aan dodelijk christelijk gemotiveerd geweld in Europa u komt aanzetten.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 18:56

@erikbos Geweld heeft vele vormen en kan ook van de overheid komen. Maar om je vraag te beantwoorden, wat denk je van wat er in bijvoorbeeld allemaal in Noord Ierland en Srebenica is gebeurd.

Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 21:38

Waar en wanneer even niet? Het is het punt dat een mening vrij moet zijn van geweld. Zodat respect voor meningen in debat de plaats in neemt voor de machthebberij van geweld. Hoe kan dat nu als je meningen niet vrij laat als er dreiging van geweld is?

Wilco4
Wilco429 okt. 2020 - 9:21

Alweer een Christen die om zich heen is gaan steken?

4 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 9:44

In dagblad Trouw staat het volgende: Het gaat volgens burgemeester Christian Estrosi om een terreurdaad: ook na diens arrestaties zou de dader ‘Allahuh Akbar’ hebben geroepen, aldus de burgemeester tegen verslaggevers Ik denk niet dat een Christen dit roept.

Wilco4
Wilco429 okt. 2020 - 10:25

@ Tweede kans Sarcasme mn beste

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 10:51

Ik snapte u wel. Ik word alleen zo verdrietig van de geweldsuitbarstingen gepleegd uit naam van het geloof. Ik snap niet dat mensen zo gekwetst kunnen worden door een cartoon of uitspraak van een president (Macron) of desnoods Wilders over een in hun ogen bestaande profeet dat ze tot geweld over gaan.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 13:25

https://www.geo.tv/latest/314419-two-muslim-women-stabbed-under-eiffel-tower-in-paris U bedoelt bij de Eiffeltoren? Zit deze ook niet in Parijs? Wat is uw punt nou? Moet ik nu alle niet-Moslims wantrouwen en denken dat zij het op mij en mijn geloofsgenoten gemunt hebben?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 9:18

Vreselijk nieuws. Twee mensen zinloos vermoord. Afwachten wat de beweegredenen zijn geweest.

6 Reacties
Robert Follon
Robert Follon29 okt. 2020 - 9:45

[Afwachten wat de beweegredenen zijn geweest] Vast iets met eb en vloed....

Piet Helmons
Piet Helmons29 okt. 2020 - 10:04

En wat denk je zelf over de beweegredenen?

JdV2
JdV229 okt. 2020 - 10:09

Gewoon. Islam.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 10:12

Ik denk dat het een radicale moslim is die boos/gekwetst is door Macron of de cartoons, of geïnspireerd door ophitsers als Erdogan en zich niks aantrekt van de rechtstaat zoals Frankrijk is maar zich volledig laat leiden door zijn geloof en dat boven alles stelt. Maar dit is een aanname/onderbuikgevoel.

Buitenstaander
Buitenstaander29 okt. 2020 - 10:27

'Allahuh Akbar' en dan heel zorgvuldig gaan zoeken wat de beweegreden waren? of misschien moeten we eerder nog kijken hoe het nou toch mogelijk is dat iemand tot zo'n daad komt? jeugd, achterstand etc, misschien toch maar jeugdzorg? Idee: talkshow en weer 7 experts uitnodigen, Maar, oh wacht.... er zijn ook slachtoffers.... Zijn weer er nu niet een beetje klaar mee om telkens wetenschappelijk correct te blijven doen?...

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 okt. 2020 - 10:46

Norm, Ten tijde van mijn reactie om 10:18 uur was het nog niet bekend gemaakt (of het had mij nog niet bereikt) dat er ‘Allahuh Akbar’ was geroepen en dat er iemand onthoofd was. Mijn onderbuik gaf wel aan dat het zeer waarschijnlijk een geradicaliseerde moslims zou zijn, maar ik had die feiten nog niet. Persoonlijk denk ik dat jeugdzorg, 7 experts in een talkshow of andere initiatieven weinig uithalen. Dit geweld zal keihard uitgeroeid moeten worden. Dus per direct wetten invoeren die het mogelijk maken dat alle organisaties die religie boven de wet stellen verboden worden. Subsidies aan dit soort instellingen direct stopzetten, ook buitenlandse giften. Kei- en keihard optreden hiertegen.

Hakkepuf
Hakkepuf29 okt. 2020 - 9:14

Ik vrees dat Frankrijk naar een burgeroorlog toestevent. Dit zal niet onbeantwoord blijven. 'Vrijheid in ruil voor vrede', zoals we in Nederland kennen is niet op de Fransen van toepassing.

11 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 9:45

@Hakkepuf Terreur is niet alleen bedoeld om vrees aan te jagen, maar dient ook een groter, hoger doel, bijvoorbeeld onafhankelijkheid zoals bij de IRA of ETA. Of het omverwerpen van de kapitalistische maatschappij zoals de RAF dat in de zeventiger jaren voor ogen had. Het kan ook een poging zijn om een burgeroorlog te ontketenen, met als einddoel de invoering een nieuwe maatschappelijke orde, bijvoorbeeld de sharia.

Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 9:56

Welnee. Gewoon uitschot met religieuze beweegredenen erbij. Natuurlijk heef Frankrijk ook sociale contracten. Alleen, is er minder integratie en zijn er minder toekomst door participatie perspectieven. Daarom ontploffen de flat complexen zo vaak.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2020 - 10:17

@ GoudenBergen Jij schrijft: Terreur is niet alleen bedoeld om vrees aan te jagen, maar dient ook een groter, hoger doel, bijvoorbeeld onafhankelijkheid zoals bij de IRA of ETA. Wat een haatzaaiend tekstje schrijf je hier weer. Een hoger doel leidt volgens jou per definitie tot terreur. Het kenmerk van groeperingen die een hoger doel nastreven is volgens jou altijd terreur. Moslims extremisten streven volgens jou naar een hoger doel. Veel dommer kan het niet worden.

Sam V
Sam V29 okt. 2020 - 10:41

@ DaanOuwens Hoewel GoudenBergen het helemaal niet nodig heeft dat iemand hem verdedigd, kan ik deze nonsens niet voorbij laten gaan. Hij zegt terreur dient een hoger doel. NIET een hoger doel leidt tot terreur. Als u dat verschil niet begrijpt, kunt u beter niet meer reageren. Dat leidt alleen maar af van de gruwelijkheden die deze terreur met zich meebrengen.

Ivan61
Ivan6129 okt. 2020 - 10:42

@ Daan Ouwens, Veel dommer kan het niet worden. Dat zijn jouw woorden. Volgens mij keek jij in de spiegel toen jij dat schreef. Als jij denkt dat terreur zonder doel is dan ben jij inderdaad heel beperkt Daan.

GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 10:48

@Daan "Wat een haatzaaiend tekstje schrijf je hier weer. Een hoger doel leidt volgens jou per definitie tot terreur. Het kenmerk van groeperingen die een hoger doel nastreven is volgens jou altijd terreur. " Je draait mijn woorden bewust (?) om. Terreur is bedoeld om mensen angst aan te jagen maar terroristen hebben meestal ook een ander doel voor ogen: een andere maatschappij, onafhankelijkheid etc. Het omgekeerde is natuurlijk niet waar. Een hoger doel kan en wordt meestal met andere middelen bereikt, bijvoorbeeld via de stembus of door propaganda of prediking. Terrorisme is gelukkig een uitzondering.

Case65
Case6529 okt. 2020 - 10:53

DaanOuwens 29 oktober 2020 at 11:17 @ GoudenBergen Jij schrijft: Terreur is niet alleen bedoeld om vrees aan te jagen, maar dient ook een groter, hoger doel, bijvoorbeeld onafhankelijkheid zoals bij de IRA of ETA. Wat een haatzaaiend tekstje schrijf je hier weer. Een hoger doel leidt volgens jou per definitie tot terreur. Het kenmerk van groeperingen die een hoger doel nastreven is volgens jou altijd terreur. Moslims extremisten streven volgens jou naar een hoger doel. Veel dommer kan het niet worden Jij draait het om DaanOuwens, het kan dus toch nog veel dommer

tempest
tempest29 okt. 2020 - 10:55

Hangt er vanaf hoe je een burgeroorlog definieert. Frankrijk zal absoluut hard ingrijpen. Het is een trots land dat niet met zich laat sollen. Meer bewaking, sneller en harder ingrijpen van politie, en de veiligheidsdiensten zullen meer mensen en organisaties gaan volgen etc. Maar is dat een burgeroorlog? Heeft eerder trekjes van een politiestaat.

GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 12:19

In mijn post hierboven is "hoger doel" natuurlijk gezien vanuit het standpunt van de terrorist. De aanslag tegen Paty was gericht tegen de vrijheid van meningsuiting. De aanslag in de kerk heeft een hoge symbolische waarde. Deze is niet alleen gericht tegen het christelijk geloof maar ook tegen de Westerse vrijheden, waaronder die van geloof. Het is voor veel mensen te beangstigend om te accepteren dat deze aanslagen niet op zichzelf staan maar passen in een groter geheel. Deze mensen hebben liever dat de terrorist een "verwarde man" of een "gestoord persoon" is. Als die dan doodgeschoten of opgesloten wordt, is voor hen kous af en het boek gesloten. Het lijkt erop dat men een harde reactie van de Franse staat probeert uit te lokken, met het uiteindelijke doel groepen tegen elkaar op te zetten. Dat vergt van Macron dat hij moet balanceren op een smal koord. Hij moet extremistische groepen verbieden, illegale extremisten uitzetten en aanslagen voorkomen. Maar hij moet zich tegelijkertijd niet vervreemden van de moslimgemeenschap. Hij moet bovendien samenwerken met andere landen om islamitische terreurgroepen kort te houden. Dat kan door het liquideren van de leiders zoals Al-Baghdadi en Soleimani. Daarvoor is de grootschalige inzet van drones, in combinatie met operaties van commando's op de grond, een goede aanpak.

prgrssf
prgrssf29 okt. 2020 - 13:45

Dus jij gaat nu hengelen naar motieven voor een burgeroorlog; jij bent zelf in oorlogsmode! Dit zijn verschrikkelijke incidenten, maar houd het hoofd koel! De meeste moslims deugen gewoon.

Folkert2
Folkert231 okt. 2020 - 3:24

Ik lees nergens dat Goudenbergen terreur onderschrijft als een toegestane manier van protesteren. In tegenstelling van de closetfascisten dat je maar geen tekeningen moet maken van Mohammed. Terreur heeft altijd een doel. Islamistisch terrorisme is even zo goed nationalistisch van aard. Ze strijden wellicht niet voor landsgrenzen, maar ze strijden wel degelijk voor gebied waarin ze hun regels kunnen opleggen. Zolang men niet wil accepteren dat terreur een hoger doel nastreeft dan enkel de aanslag dan blijft men altijd in het ongewisse. En om mijn linkse broeders en zusters wakker te maken. Religieus extremisme is nationalistisch van aard.