Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Ter inzage leggen, niemand zeggen

  •  
10-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
EU werkt in stilte aan 'harmonisatie' pensioenen
De Europese Commissie werkt aan een ‘harmonisatie’ van de pensioenen in de EU. Dat gebeurt – zoals de Engelsen dat zo prachtig kunnen uitdrukken – in splendid isolation. Ze heeft een heuse pensioenwebsite gemaakt om u en mij te raadplegen over ingrepen in ons nationale pensioenstelsel. Maar toen ik laatst op de 50+ beurs in Utrecht mensen naar hun mening hierover vroeg, bleek al snel dat deze EU-raadpleging – die volgende week afloopt – de doorsnee Nederlandse burger toch écht is ontgaan!
Omdat de Europese Commissie het niet doet, doe ik het als Europarlementslid maar zelf: meer bekendheid geven aan het ‘Groenboek over pensioenen’. Een bliksemactie dus om meningen van Nederlanders te peilen vóórdat er allerlei Europese beslissingen genomen zijn, die grote invloed hebben – in dit geval – op ons pensioen. Publieke druk helpt, zagen we al eerder, bij de roemruchte richtlijn van Bolkestein. Dankzij publiek verzet bleef de gezondheidszorg destijds gespaard van liberalisering.
Ik ben voor zo min mogelijk EU-bemoeienis met de nationale pensioenstelsels. In het ‘Groenboek over pensioenen’ oppert de Europese Commissie namelijk proefballonnen die heel verkeerd uit kunnen pakken voor onze pensioenen. Zo wil zij een minimumpensioen formuleren voor de gehele EU. Klinkt goed, maar als je ziet dat de EU in andere beleidsstukken vooral hamert op vermindering van overheidsuitgaven, kan het bijna niet anders dan dat een EU-minimumpensioen een minimaal EU-pensioen wordt. Mét het gevaar dat dit EU-minimum landen zoals Nederland met een fatsoenlijk pensioenstelsel mee omlaag trekt.
Een ander plan uit het Groenboek: het instellen van solvabiliteitseisen voor pensioenfondsen. Pensioenfondsen worden daardoor verplicht om een minimum aan financiële middelen in huis te hebben. Ook dit klinkt goed; maar schijn bedriegt. Want dat geld moet wel immers ergens vandaan komen: van de premiebetaler. Volgens cijfers van de kersverse Nederlandse staatssecretaris De Krom, kunnen pensioenpremies die werkgevers en werknemers betalen, met wel 30% stijgen door de eisen die de EU voor ogen heeft.
Het Groenboek bevat ook één goed punt: de Commissie wil de mobiliteit van pensioenen vergroten. Grenswerkers kunnen daardoor makkelijker gebruik maken van in het buitenland opgebouwde pensioenrechten. Dit ene lichtpuntje houdt mij er echter niet vanaf om in actie te komen tegen de vele slechte plannen die de EU heeft met onze pensioenen. Lidstaten moeten de vrijheid houden om hun sociale voorzieningen op peil te krijgen en te houden. Ze moeten niet worden aangespoord om te bezuinigen op overheidsuitgaven die burgers een fatsoenlijke oudedagvoorziening geven.
Dat is mijn mening. Maar wat is die van u? Laat uw stem horen vóórdat de uitgewerkte plannen op tafel liggen. Dat kan door mijn petitie te tekenen op www.nietzomaar.nl. Ruim 1.700 mensen gingen u deze week al voor. Hebt u een andere mening? Ook die kunt u laten horen via mijn website. Op 15 november overhandig ik alle reacties en de ondertekende petitie aan de Europese Commissie. Stel onze pensioenen veilig voor de toekomst, laat van u horen!

Meer over:

opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

JoopSchouten
JoopSchouten10 nov. 2010 - 9:31

Ik wist hier ook niets van en heb de petitie direct ondertekend.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 nov. 2010 - 9:31

Niet direct gericht aan Kartika in deze, maar hebben we hier geen europarlement voor? waarom zitten al deze overbetaalde lutsers te snurken? Een online petitie op Joop? Daar bereik je niet echt mensen mee. Waarom wordt dit niet breed uitgemeten in het nieuws? Journalistiek, TK, EP, slaap kindje slaap......

omaoeverloos
omaoeverloos10 nov. 2010 - 9:31

En weer een van de "zegeningen" van de EU. Maar het levert ons, volgens de ingewijden, bakken met geld op. Natuurlijk!

maclofty
maclofty10 nov. 2010 - 9:31

Als reeds "lang" gepensioneerde heb ik het toch ondertekend om solidair te zijn met hen die in de toekomst recht hebben op een goed pensioen. Ik merk hoe nu al de pensioenen zijn bevroren en met de bevriezing van enige jaren geleden ons al op een achterstand van bijna 17% hebben gezet, terwijl de kosten van levensonderhoud en vaste lasten drastisch zijn gestegen.

privateeye
privateeye10 nov. 2010 - 9:31

Bolkestein heeft hier reeds 10 jaar geleden over gewaarschuwd. Toen luisterde niemand al,

opmerker
opmerker10 nov. 2010 - 9:31

Ik heb gelijk getekend. Met dank aan de initiatiefneemster die ons een stem hiermee geeft. Wilt u niet alleen praten dan kunt u nu ook wat "doen".

reinouts
reinouts10 nov. 2010 - 9:31

Prima dat hier bekendheid voor komt, maar wat ik me afvraag: is die solvabiliteitseis eigenlijk wel zo onredelijk, gegeven wat er de afgelopen jaren gebeurd is met financiële instellingen?

Reinhard
Reinhard10 nov. 2010 - 9:31

Op www.nietzomaar.eu staat in de linkerkolom een handige samenvatting van het Europese 'Groenboek' over pensioenen met meteen daarbij een kort commentaar over de gevolgen van de maatregelen. In een paar dagen tijd hebben al 2.600 mensen de petitie getekend.

cormol
cormol10 nov. 2010 - 9:31

Voorlopig hebben we in Europa meer last van landen die hun pensioen niet op orde hebben en die op basis van pay as you go de problemen steeds naar de toekomst blijven schuiven. Dit heeft op termijn gevolgen voor de overheidstekorten van die landen en een verzwakking van de Euro, waar we allemaal last van krijgen.

privateeye
privateeye10 nov. 2010 - 9:31

interessant overzicht waar EU geld o.a. naartoe gaat. En dan vragen voor een 6% verhoging van budget? Waar is mevrouw in 't Veld? http://www.openeurope.org.uk/research/top50euwaste2010.pdf

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2010 - 9:31

Hoort dat niet bij het werk van een Europarlementariër om hier ruchtbaarheid aan te geven? Even rondbellen met de nationale volksvertegenwoordigers, journalisten eens aanspreken of de Jakhalzen naar Brussel lokken...Een petitie op Joop is een klein begin, een heel klein begin. Een week voor verstrijken van de deadline lijkt me een beetje laat om grote groepen mensen hiervan op de hoogte te stellen. Uit solidariteit met al die onwetenden zal ik daarom de petitie ook niet tekenen...:-)

2 Reacties
TimFey
TimFey10 nov. 2010 - 9:31

Deze actie is meerdere malen geadverteerd in de Metro en ook diverse regionale kranten en landelijke krantenwebsites hebben de actie opgepikt. Er zijn ook al bijna 2000 online handtekeningen onder de petitie gezet. De petitie staat dus niet 'alleen' op Joop!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 nov. 2010 - 9:31

graag kudo's als je mijn reactie bijna 1 op 1 overneemt ;-)