Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ter bevordering van het dialect ziet de Raad van Europa toe op tweetalig onderwijs

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
539 keer bekeken
  •  
dialect
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

adriek
adriek29 jun. 2022 - 8:01

Globalisering is een onomkeerbaar proces. Het in stand houden van de hoefsmid en de bakker op de hoek is leuk vanuit nostalgisch oogpunt maar heeft op termijn geen enkele zin. Datzelfde geldt voor dialekten en 'kleine' talen. In vroeger jaren kon je in mijn geboortedorp horen uit welk deel van het dorp (van nog geen tienduizend inwoners) iemand kwam. Nog steeds kan ik de regio van (de meeste) originele bewoners wel horen uit welk dorp ze komen. Dat verdwijnt, en dat vindt vrijwel niemand (echt) erg.

Dehnus
Dehnus29 jun. 2022 - 7:48

Beetje je best doen en je Duits en Frans kennen en je komt een heel eind. Nederland is vijandig ingesteld jegends andere talen. Wester Lauwers Fries word gedoogd en misbruikt om de anderen, zoals je Limburgs, hun rechten te ontzeggen. Maar als zelfs Vlaamse accent al ondertitels krijgt, en nee niet een dialect van het Vlaams, gewoon een accent, dat ligt dat toch echt aan de onwil van de Hollander.

badgast
badgast29 jun. 2022 - 7:46

Dialect beschermen is een beetje kansloos. Nederlands beschermen is al verdraaid lastig met alle amerikaanse tv series, youtube en instagram. Denk aan jongelui die liever Engels spreken omdat dat "cooler" is.

Sam V
Sam V29 jun. 2022 - 6:53

Niets mis met het aanpassen aan lokale gebruiken als je ergens komt wonen. Maar helaas is de norm voor velen al een tijdje anders. Je ziet het aan de randstedelingen die voor hun rust naar het platteland gaan en daar ontdekken dat er ook geluid en geuren zijn en daar dan over gaan klagen. ach, de deugden van het individualisme.

1 Reactie
adriek
adriek29 jun. 2022 - 8:05

Ze ruiken nu eenmaal liever een fijne chemische fabriek dan verse stalmest. Ze horen nu eenmaal liever een opgevoerde bromfiets of schreeuwende dronkaards op straat dan een merel, lijster of de haan van de buren. Wat ze dan op het platteland denken te vinden? Een rustige slaapplek, om 'smorgens met de auto naar hun werk te jakkeren, in het weekend 'in de stad' hun boodschappen te doen en terrasjes te bezoeken, en uiteraard met het vliegtuig op vakantie. Hoeveel plattelandsdorpen hebben nog een fatsoenlijk winkelaanbod? Individualisme? Ja, maar wel in een vertrouwde sociale context.