Inzamelingsacties leveren boodschappen, kleding en medicijnen op voor de uitgeprocedeerde asielzoekers
Het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel heeft zaterdag van alle kanten hulpgoederen ontvangen. Een inzamelingsactie van locale politici leverde zo’n duizend euro aan boodschappen op en een geldbedrag van nog eens 350 euro, zo meldt de Volkskrant. Dagblad van het Noorden en het VPRO-radioprogramma Argos maakten reportages.
Argos verslaggever Willen de Haan was de eerste vertegenwoordiger van de audiovisuele pers die er een week lang opnames mocht maken. Op de website van het programma wordt het Oost-Groningse Ter Apel omschreven als “het hart van de Nederlandse asielindustrie”. Niet alleen wordt hier het leeuwendeel van de asielaanvragen afgehandeld, ook verblijven er ruim 500 mensen in de zogenaamde VBL, de Vrijheids Beperkende Locatie, omdat ze -als uitgeprocedeerde asielzoeker- het land uit moeten, aldus Argos.
In het tentenkamp zitten ongeveer 80 uitgeprocedeerde asielzoekers, meldt de Volkskrant. Het is vorige week opgezet door Irakezen uit protest tegen hun situatie. Ook Somaliërs en Iraniërs, die zeggen niet terug te kunnen naar hun eigen land, sloten zich aan bij de demonstranten.
Bij de ingang van het asielzoekerscentrum staat inmiddels een kamp van meer dan zestig tenten. Een paar honderd Irakezen, Somaliërs, Iraniërs en Afghanen die eigenlijk Nederland moeten verlaten, kamperen er. “De mensen hebben maanden, soms jaren op straat gezworven en komen hier even tot rust, maar dan komen de medische problemen de kop op”, zegt Cindy Raat uit Eindhoven, die de medische hulp wat probeert te coördineren.
Een stel huisartsen, Elke en Zack noemen ze zich, houdt provisorisch spreekuur in een blauwe tent en al snel staat er een rij van een tiental Somalische vrouwen en Irakese mannen voor de deur. De een heeft buikpijn, de ander een geopereerde wond die open gaat. Maar er loopt ook een man rond die ‘schurft’ heeft, al kan het volgens de dokter ook een minder besmettelijke herpes zijn.