Op de internationale Holocaust Memorial Day, ironisch genoeg ook de dag dat het nieuwe inreisverbod van kracht werd, wilde Rutte zich 'uit respect voor de herdenking' nog niet uitspreken tégen de discriminerende maatregel
Zondag 29 januari demonstreerde een groep activisten op Schiphol tegen het inreisverbod in de Verenigde Staten. Mensen die een achtergrond hebben uit één van een lijst van zeven moslimlanden wordt de toegang ontzegd naar het land waar zij op dit moment hun huis, familie, vrienden en hun werk hebben. Deze discriminerende wet van de nieuwe president van de Verenigde Staten zorgt voor een groot aantal (persoonlijke) drama’s. Momenteel verkeren er zelfs 200 mensen in ‘limbo’ op vliegvelden, omdat ze hun reis naar huis niet kunnen voortzetten. In Amsterdam zijn dit er een tiental. Er circuleren op internet al verschillende hartverscheurende verhalen van mensen die door de nieuwe wetgeving op zijn zachtst gezegd in de problemen komen.
Een rechter in de Verenigde Staten heeft het nieuwe inreisverbod nietig verklaard, maar in de praktijk krijgen zij met een correct visum slechts een week de tijd om thuis hun zaken te regelen, om vervolgens weer het land te moeten verlaten. Het is nog onduidelijk hoe en of dit van kracht blijft. Blijkbaar staat in de VS de macht van de president boven de macht van de rechters.
KLM Onze eigen Koninklijke Luchtvaartmaatschappij, de KLM, faciliteert de nieuwe wet door passagiers met een moslimachtergrond te weigeren op hun vluchten. Het is echter niet aan een vervoerdersmaatschappij om een oordeel te vellen of iemand wel of niet het land in mag. Als de Nederlandse paspoortcontrole een akkoord heeft gegeven, is het pas aan de Amerikaanse controle om te bepalen of iemand het land in mag of niet. Het klopt niet dat KLM deze racistische nieuwe wet faciliteert. Niet verwonderlijk dus dat kamerleden Pechtold en Klaver een hoorzitting in de Tweede Kamer willen met ‘onze’ KLM. Nederland en Nederlandse bedrijven mogen immers niet de uitvoerders van een onrechtmatige Amerikaanse wet worden.
Afgelopen zondag vond in Amsterdam de herdenking van de Holocaust plaats. De vrijdag ervoor, op de internationale Holocaust Memorial Day, ironisch genoeg ook de dag dat het nieuwe inreisverbod van kracht werd, wilde Rutte zich ‘uit respect voor de herdenking’ nog niet uitspreken tégen de discriminerende maatregel. De heer Rutte ziet blijkbaar geen gelijkenissen tussen het verleden en de huidige tijd. Moslims worden nu geweerd uit de VS. Wat wordt de volgende stap, een moslimregistratiesysteem ? Een kenmerk dat alle moslims moeten dragen, zodat ze goed herkenbaar zijn? Volgens mij hebben we al eerder iets vergelijkbaars gezien.
Recht doen De heer Rutte sprak tijdens zijn toespraak bij de Holocaust-herdenking in Amsterdam over waarom herdenken belangrijk is: “Om recht te doen aan alle vrouwen, mannen en kinderen die onder barbaarse omstandigheden hun leven verloren, gedoemd om voorgoed naamloos te blijven. Laat ons zeggen: hun namen doen ertoe.” Mooi gesproken, maar laat dan ook de namen van alle onderdrukten op dít moment er toe doen: moslims, mensen van kleur, vrouwen, LGBT’s, arbeiders, et cetera.
Het wordt de komende tijd, met de racistische en seksistische Amerikaanse president Trump, en de verkiezingen in maart waarbij onze eigen variant op Trump waarschijnlijk een grote overwinning gaat behalen een noodzaak om een sterk front te vormen tegen de opkomst van extreemrechts in de wereld, want we kunnen praktijken als een nieuwe wet als deze (waarvan Wilders hem ook wil doorvoeren) niet laten gebeuren. Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme. Dat is wel zo normaal, toch?