Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Telegraaf verzint 'neger'-rel

  •  
24-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
braboneger300.jpg
Eén klacht over FNV Horeca-filmpjes opgeblazen tot 'rel'
FNV Horeca is onlangs een campagne gestart om arbeidsvoorwaarden in de horeca en de naderende cao-onderhandelingen meer onder de aandacht te brengen van jongeren. Hiervoor is een aantal filmpjes gemaakt met Braboneger, een cabaretier met een flink Brabants accent. Tot ‘woede’ van antidiscriminatie-organisaties, meldt de Telegraaf. Uit navraag door de redactie van Joop.nl blijkt dat van woede noch een rel sprake is.
Door: redactie Joop
RTEmagicC_telegraaf_02.jpg
Kennelijk was de Zwarte Pietendiscussie niet voldoende voor De Telegraaf en ging de krant op jacht naar een eigen rel. En waar er geen is, kun je er prima een verzinnen, moet de redactie gedacht hebben.
Wat wil nu het geval: het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam kreeg zo’n twee weken geleden één klacht binnen over de filmpjes van FNV. Eén. Hierop heeft de Telegraaf een aantal antidiscriminatie-organisaties afgebeld en concludeert het: ‘FNV-rel om Braboneger’.
Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam laat desgevraagd weten inderdaad kritiek te hebben op de keuze van de FNV om samen te werken met Braboneger. “Neem dan iemand die zich anders noemt”, zegt de woordvoerster. Op de vraag of Braboneger zijn naam zou moeten veranderen antwoordt ze: “Braboneger moet zich noemen zoals hij wil.” Kritiek van het meldpunt focust zich op het woord ‘neger’. Het woord is weliswaar niet verboden, maar ligt wel gevoelig, aldus de woordvoerster.
De FNV is zich echter van geen kwaad bewust. Een woordvoerder verklaart aan de redactie van Joop:
Wij hebben geen klachten gehad. Er is wel op gereageerd. We hebben bewust de keuze gemaakt voor de Braboneger omdat wij een jonge doelgroep hebben en we willen graag de jonge werknemers aanspreken. Hij is al een aantal jaren een gevestigde naam. Hij spreekt onze doelgroep op een ludieke manier aan […] We snappen de ophef niet helemaal. Het is een positieve campagne, bovendien is de term Braboneger een zelfverzonnen naam.
Marysha Molthoff van het College van de Rechten van de Mens wordt door De Telegraaf aangehaald. Tegenover Joop.nl verklaart ze:
Onze mening is niet zo resoluut als in de Telegraaf is verschenen […] Wij zouden die keuze niet gemaakt hebben, de vraag is of je dat moet willen. Maar dat FNV deze persoon gekozen heeft snap ik heel goed. Ze zoeken iemand die de doelgroep aanspreekt, die in de horeca werkt en leuk kan vertellen. Dat is hij. De filmpjes die hij maakt zijn ook heel geschikt. Deze man profileert zich zo (Als Braboneger, red), dan kies je daar dus automatisch voor.
Shannah Spoelstra, tevens geciteerd door de krant van Wakker Nederland, verklaart namens Radar aan Joop:
In juridische zin is er geen sprake van discriminatie. Wel vragen we ons af wat de toegevoegde waarde van de term ‘neger’ is […] Het is een kwestie van smaak […] Er is geen sprake van een rel. Wij zijn door Telegraaf benaderd om een mening te geven. Daarin heb ik aangegeven dat het niet zo handig is, maar het is aan FNV om die keuze te maken. Er is geen sprake van klachten. We vinden het ook niet iets dat heel veel aandacht zou moeten krijgen. Daargelaten dat we de keuze [van de FNV, red] niet al te best vinden. Wij wisten hier niets van totdat de Telegraaf ons benaderde.
FNV Horeca gaat vooralsnog gewoon door met de campagne. Over anderhalve week verschijnt het derde en laatste filmpje van Braboneger op het YouTubekanaal.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 okt. 2013 - 11:59

[Wat wil nu het geval: het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam kreeg zo'n twee weken geleden één klacht binnen over de filmpjes van FNV. Eén.] Net zoveel als de klachten over Zwarte Piet vorige week. Dat gezegd hebbende is het aantal natuurlijk volstrekt irrelevant, het gaat er om of een klacht wel (zoals deze over de FNV) of niet (zoals die over zwarte piet) hout snijdt.

MichelReiziger
MichelReiziger24 okt. 2013 - 11:59

De Telegraaf en verzinnen...hoe is ht mogelijk! Staat trouwens los van negers.

Klungel2
Klungel224 okt. 2013 - 11:59

Niks mis met dat filmpje, toch? Ik vond het wel leuk en heb er smakelijk om gelachen. Ik heb de braboneger enkele keren gesproken en het is een vriendelijke man, die open staat voor iedereen en een no-nonsense mentaliteit heeft. Hij is trots op zijn afkomst en dat siert hem. Vooral doorgaan jongen!

HomoRidenti
HomoRidenti24 okt. 2013 - 11:59

"In juridische zin is er geen sprake van discriminatie. Wel vragen we ons af wat de toegevoegde waarde van de term 'neger' is […]" En buiten dat, mw Spoelstra van Radar, wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van het voorvoegsel 'Brabo'? Wat in mijn ogen een negatievere connotatie heeft dan 'neger', want alleen maar bedoeld om te kleineren. Ohh....daar had u nog niet aan gedacht, zegt u. Dat racisme zat wat minder in uw 'bewustzijn' blijkbaar. Of is dat soort racisme minder erg

politiekistuig
politiekistuig24 okt. 2013 - 11:59

Het was vorige week niet anders in de Volkskrant , die namen ook het hele eenzijdige verhaal van het AMC over betreffende zelfmoord van huisarts Tuitjenhorn. Vandaag pas een groot stuk ( kopietje van Noord-Hollands dagblad) met wat er na zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is voorgevallen. Kranten willen scoren waardoor er vaak onvolledige of onzinverhalen in staan. Telegraaf is daar misschien wel de onbetwiste koploper in maar echt niet de enige.

deltanine
deltanine24 okt. 2013 - 11:59

Telegraaf is ook echt pulp. Ik lees hem geregeld in de snackbar. Nou ja, lezen... het eerste bericht dat nieuws mag heten komt op pagina 3. Maar eerst op pagina 2 de ingezonden brieven: "ja, ik vind file echt belachelijk, we kunnen toch ook gewoon gaan rijden, ja of niet?" (kan je nagaan welke brieven ze nog meer krijgen als zulke de krant halen....) Dan af en toe een artikeltje dat het lezen waard is, maar negeer wel de telegraaf toon. Op pagina 6 of 7 is het nieuws voorbij en krijgen we allerlei vage semireclame pagina's voor vrouwen of showbizzliefhebbers. Alleen sport is een goed katern.

1 Reactie
Andy40
Andy4024 okt. 2013 - 11:59

Ach, iedereen mag toch een mening hebben en deze opsturen naar een krant. Blijkbaar zijn er ook weer mensen die interesse in deze meningen hebben. Helemaal niets mis mee.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2013 - 11:59

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Andy40
Andy4024 okt. 2013 - 11:59

U bent iemand die het de Duitsers nu ook nog kwalijk neemt toch?

bEngel2
bEngel224 okt. 2013 - 11:59

Die hebben om volstrekt onduidelijke redenen weer toestemming gekregen om in 1949 weer een krant uit te brengen.

Backtobasics
Backtobasics24 okt. 2013 - 11:59

Paul Jansen zal vanavond bij onze vrienden van de Vara Pauw en Witteman wel weer verslag doen. Werkelijk onbegrijpelijk dat ze deze man steeds weer uitnodigen, gezien het niveau van deze krant.

1 Reactie
Andy40
Andy4024 okt. 2013 - 11:59

Ik snap deze redenering niet. Het niveau van de krant (en dus impliciet de lezers) is te laag dus mogen ze hun verhaal niet doen?

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2013 - 11:59

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Andy40
Andy4024 okt. 2013 - 11:59

Ik leg u niets in de mond. Maar om nu weer met 40-45 te komen omdat de krant uw voorkeur niet heeft is een beetje zwakjes. Probeer eens op een normale manier uw punt te maken.

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl24 okt. 2013 - 11:59

Ben het dan ook volkomen, jazeker volkomen met u eens en bewonder u om uw moed om dit te schrijven. Schrijf bijna dagelijks iets over de telegraaf journalistiek, maar krijg nooit commentaar, omdat er velen bang en geen belang hebben of genieten van deze troep en het normale leven uit het oog zijn verloren.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2013 - 11:59

@ Wouter Boersen: "Werkelijk onbegrijpelijk dat ze deze man steeds weer uitnodigen, gezien het niveau van deze " Eens met het niveau van de Telegraaf, oneens met je mening over Paul Jansen. Om te beginnen is het een van de beste parlementaire verslaggevers, dat vinden zijn collega 's van andere kranten ook. Daarnaast is het heel goed van P en W dat ze iemand uitnodigen die een andere " kleur" heeft. DWDD heeft bijv steeds weer Prem, Giel Beelen, Claudia, Jan Mulder etc etc,, minder divers dus. I.p.v. Je te ergeren kun je beter blij zijn dat je bij P en W ook eens een ander geluid hoort.

1 Reactie
Backtobasics
Backtobasics24 okt. 2013 - 11:59

Even los over het niveau van Paul Jansen en de Telegraaf ,vind ik Pauw en Witteman allang niet "links" of "vooruitstrevend" meer. Ze zijn meer verworden tot twee bedaagde oudere heren die vroeger ooit eens links waren, maar nu nog maar erg weinig feeling meer hebben met de sores van de "gewone man" gezien hun uitspraken en houding. Nee .....Humberto Tan vind ik tegenwoordig verfrissender en authentieker....los gezien of hij links of rechts is.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2013 - 11:59

Is het nu zo dat iedereen de gezellige avond bij het Springer concern in Duitsland zo gauw vergeten is? Willen we ze er nog eens fijntjes aan herinneren dat we toch een zekere waarde aan authenticiteit van het nieuws hechten? Late we met ons allen dus gewoon wederom voorliegen door dat vod? En maar blijven kopen en lezen nietwaar.....

1 Reactie
lembeck
lembeck24 okt. 2013 - 11:59

Erger, Roelf. Ze geloven het ook nog.... die bagger.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2013 - 11:59

@ Eric Jan Taapken: " ik zie gewoon dat de Telegraaf net als onder de Nazi's nog steeds heel Rechts zijn en heel Rechtse journalistiek bedrijven en ik walg daar van, smaken " Net als onder de nazis.....Mijn hemel, wat een armoedige redenering .

1 Reactie
lembeck
lembeck24 okt. 2013 - 11:59

Geschiedenis over deze krant vergeten?

CliffClavin1993
CliffClavin199324 okt. 2013 - 11:59

Mensen, ik vind de aanhef: 'Telegraaf verzint...' al humor om te lachen. Want iedereen weet dat de Telegraaf pas écht opzien zou baren als hij een lang, diepgravend, en met feiten geïllustreerd verhaal zou publiceren dat níet verzonnen is. Verder is het leuk dat in deze thread ook alweer iemand die schrijft dat het niveau van de Telegraaf erg laag is, het antwoord krijgt: ja dat is Uw mening. Dat is koddig. Het is namelijk een algemeen aanvaarde realiteit dat de Telegraaf een malicieuze krant is, van laag allooi, die er niet tegenop ziet om laster en karaktermoord te plegen, zich onttrekt aan de conventie om rectificaties te plaatsen, en inspeelt op de laagste menselijke instincten (sensatie, roddel, achterklap). Ook is de Telegraaf bang voor feiten. Het is om opgemelde eigenschappen zeer beschamend dat meneer Rutte, de tijdelijke roerganger van ons mooie vaderland, bij voorkeur zich door dit revolverblaadje laat interviewen, zoals wel meer politici van reactionaire en neo-liberale snit. Het zegt veel over hun eigen morele en intellectuele gehalte (dat grotendeels absent is, zo heb ik mogen vaststellen). Wie vol wil houden dat het 'maar een mening' is, dat bijvoorbeeld NRC/Hb, of voor mijn part de Frankfurter Allgemeine of de Süddeutsche Zeiting beter zijn dan de Telegraaf, die is de weg kwijt. Zo zit dat, en dat mag men best eens zeggen.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 okt. 2013 - 11:59

Hear Hear!! Voor wie meer wil weten: google eens op: De Chocoladeletters van De Telegraaf. Kan ook op You Tube.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 okt. 2013 - 11:59

Het verschil tussen telegraaf en andere kranten in Nederland is dat telegraaf z'n verhalen zelf verzint, en de anderen verzonnen verhalen in naïef vertrouwen ongelezen kopiëren van andere bronnen. De media in NL bestaat uit fantasten en plagiërende fantasten, beide groepen plaatsen per ongeluk ook wel eens iets dat nieuwswaardig en kloppend is. http://www.joop.nl/media/detail/artikel/23565_volkskrant_staat_met_mond_vol_canard_om_dameshoedjes/