Ook hier functioneert een dubbele moraal, zij het dat de gevolgen daarvan meestal lang zo ernstig niet zijn als in Brazilië
De rechtse media ruiken bloed sinds zij ontdekt hebben dat Cailin Kuit, raadskandidaat voor de partij Bij1, zich ten onrechte psychiater noemde. Het werd vooral groot feest toen politiek leider Sylvana Simons nogal onhandig reageerde op deze onthulling, zeker voor iemand die jarenlang in de media heeft gewerkt. Zij hield Kuit te lang de hand boven het hoofd terwijl zij zich beklaagde over haar vijandig gezinde media op het moment dat zij het voor een keer wel bij het rechte eind hadden. In dat geval is de vuistregel: Neem je verlies. Zie de nare feiten onder ogen en verdoezel die niet. Ga door het stof terwijl ondertussen de ontmaskerde de eer aan zichzelf houdt.
Dat deed ze allemaal niet en dan ben je pas goed aangeschoten wild. Voor GeenStijl, TPO Telegraaf cum annexis smaakte dat uiteraard naar meer. Nu zij hebben een nieuw slachtoffer geïdentificeerd, transvrouw Ana Paula Lima. En ze hebben wat gevonden hoor: ze jokt over haar leeftijd en ze is werkzaam in de prostitutie.
Ze roepen ‘kech’. Net als rapper Boef.
Ana Paula Lima is in 2003 naar Nederland gekomen nadat zij als prostituee in een of andere hoerenbuurt het geld voor de ticket bij elkaar verdiend had. In een zona zoals de Brazilianen het noemen. Bij ons ging zij op deze voet verder.
Dubbele moraal Onder Europese sekstoeristen leeft het praatje dat Brazilië seksueel zo’n vrijgevochten land is, net zoals men dat zo graag en zo ten onrechte gelooft over Thailand en de Filipijnen. Dat is niet het geval. Voor geen meter.
De dubbele moraal viert er hoogtij. Dankzij de uiterst ongelijke verdeling van de welvaart is goedkope seks overal verkrijgbaar. Tegelijkertijd wordt zeker buiten de metropolen de schone schijn van het zuivere gezinsleven hoog gehouden. Homofobie en maagdelijkheidscultus zijn de officiële norm en wie voor zijn geaardheid of zijn niet glasheldere man-of-vrouw gender uitkomt, zal inderdaad maar al te vaak moeten vluchten naar een plek waar je identiteit wel wordt geaccepteerd. In de praktijk zijn dat de bohème en de rafelranden van de maatschappij. En denk niet dat je, zoals Ana Paula Lima zelf zegt, als transvrouw een nette baan krijgt. Laat je niet misleiden door het hedonisme en de zogenaamde openheid in bepaalde buurten en op bepaalde stranden. Au fond kan wie niet voor huisje boompje beestje kiest, daar alleen maar open over zijn in enclaves van de zonde – althans zoals dat door de buitenwacht wordt ervaren. En uiteraard worden die op grote schaal bezocht door huisvaders die vinden dat zij recht hebben op enige ontspanning buiten het zicht van vrouw en kinderen. Alle bekende Brazilianen die een beroep maken van hun seksuele geaardheid of hun fluïde gender ten spijt.
Word evenmin om de tuin geleid door het feit dat Sao Paulo de grootste gay pride van de wereld heeft. Geen wonder: de agglomeratie telt twintig miljoen inwoners, drie meer dan heel Nederland. Het inwonertal van heel Brazilië loopt op naar de 208 miljoen. Dan kun je wel een optochtje formeren.
Lieve huisvrouw Natuurlijk: je had in de nadagen van de militaire dictatuur al het beroemde transmodel Roberta Close. Zij stond op de omslag van de glossies en op de binnenpagina’s van de Playboy. Zij was een steeds terugkerend onderwerp voor de roddelpers. En zij profileerde zich het liefst als de lieve huisvrouw, die er teder voor zorgde dat het mannetje elke dag op hoog niveau zijn natje en zijn droogje kreeg. Roberta Close woont nu al een jaar of twintig in Zurich, Zwitserland, en dat is niet voor niets. Zij heeft genoeg van de vooroordelen waarmee zij in Brazilië te maken heeft, ondanks alle glans, alle glitter en alle microfoons van het roze type maar dan in Braziliaanse stijl, die zij onder de neus geschoven krijgt, vertelden vrienden aan de EXTRA , een moord en brand-krant in Rio de Janeiro.
Denk niet dat je in Brazilië zo maar in een zona je brood kunt verdienen. Daarvoor moet je afpersing accepteren door de machthebbers in de buurt, pooiers, misdaadorganisaties en de politie. Wie zich aan deze parasieten probeert te onttrekken, daar loopt het slecht mee af.
Verlekkerde bijzinnetjes In Nederland ging Ana Paula Lima opnieuw de prostitutie in, omdat zich geen alternatief voordeed, zegt ze zelf. Dat is best een geloofwaardig verhaal. En het hoort in dit land niet iets te zijn om je voor te schamen. Maar dat is in de praktijk wel het geval. Ook hier functioneert een dubbele moraal, zij het dat de gevolgen daarvan meestal lang zo ernstig niet zijn als in Brazilië. Je kunt dat goed zien aan de manier waarop de rechtse media hun onthulling brengen. Met van die verlekkerde bijzinnetjes waaruit moet blijken dat zij het helegaar niet erg vinden van die prostitutie. Maar ja, ze heeft het allemaal niet genoeg aan de grote klok gehangen. En zo voorts. Zo probeert men de eigen ranzige kamertjeszonde-mentaliteit onder de pet te houden.
Maar het lukt niet. Onder de meeste stukjes op GeenStijl proberen de reaguurders er massaal nog een schepje bovenop te doen. Met het laatste stukje over Ana Maria Lima is dat niet het geval. Zij vindt veel verdedigers tussen de schampere opmerkingenmakers die de pit en het merg vormen van wie graag zijn zinnetje onder het proza van GeenStijl zelf plaatst.
Voor iemand die banden heeft met de seksbranche, is Ana Paula Lima zelfs verrassend open.
Ze zal het ‘kech’-geroep op de koop toe moeten nemen.