Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Telegraaf: Marx Rutte

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-Rutte_Blok2_300_01.jpg
Update: VVD-fractie gaat akkoord met inkomensafhankelijke zorgpremie ... Wiegel maakte Rutte uit voor Den Uyl ... Telegraaf gaat nog een stap verder met 'Marx Rutte' ... VVD-lid Ed Sinke (wie kent 'm nog?): 'Politiek verraad van kameleon Rutte' ... Joost Eerdmans: Ik stem nooit meer VVD!
De VVD-achterban is woensdag in blinde woede ontstoken toen de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie doordrongen. Partijcoryfee Hans Wiegel maakte Mark Rutte uit voor Den Uyl, zo’n beetje het ergste wat je tegen een liberaal kunt zeggen. De Telegraaf doet er met ‘Marx Rutte’ donderdag nog even een schepje bovenop. Al deze stuiptrekkingen ten spijt lijkt het er toch echt op dat Rutte binnenkort met zijn ministers om de koningin heen staat.
De gehele VVD-fractie blijkt achter het regeerakkoord staan. Dat heeft nieuwe fractievoorzitter Halbe Zijlstra laten weten. De fractie heeft een lange middag vol vergaderingen achter de rug. Ze spraken voornamelijk over de invoering van de inkomensafhankelijke premie in de ziektekostenverzekering. Bij de achterban is daar veel rumoer over ontstaan. Zijlstra noemde de maatregel pijnlijk, maar de fractie steunt hem wel. Volgens de fractievoorzitter is het hele pakket verdedigbaar.
Update 16.05 uur De Tweede Kamerfractie van de VVD is bijeen gekomen om te praten over de inkomensafhankelijke zorg. Ook is bij de vergadering voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra gekozen als fractievoorzitter.
Update 12:57
WNL-presentator Joost Eerdmans verklaarde op Radio 1 ‘nooit meer VVD te stemmen’ als de plannen doorgaan (video).
Update 12.37 uur De beoogde vicepremier Asscher denkt dat de onrust over de zorgpremies een voorbode is van nog veel meer onrust. Tijdens zijn sollicitatiegesprek met formateur Rutte heeft hij aangegeven dat er heel veel maatregelen zijn die pijn gaan doen bij heel veel mensen in het land, meldt NOS.
Eerder De media schrijven de driftbui toe aan een diepgewortelde weerzin tegen nivellering, ofwel de herverdeling van inkomsten, bij de liberalen.
“Rutte II loopt al eerst kras op”, kopt het Algemeen Dagblad. “Na een storm van protest lijkt het erop dat het kersverse regeerakkoord al moet worden aangepast.” Binnen de VVD heerst grote onvrede, zo schrijven Edvin van der Aa en Axel Veldhuijzen in een analyse:
Niemand minder dan VVD-prominent Hans Wiegel opende gisterochtend de aanval op de plannen uit het regeerakkoord. “Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat. Wiegel roept de eigen fractietop op zich te herbezinnen. Dit is niet goed. De plannen lijken op een nationalisatie en ons zorgvuldig opgebouwde zorgstelsel gaat onderuit.
BNR :
Een inkomensafhankelijke zorgpremie: het raakt een rechtgeaarde VVD’er in zijn liberale hart. Nivellering was taboe bij de VVD. Tot voor kort, want Rutte stemde in met een inkomensafhankelijke zorgpremie. 
Ondernemer en VVD-lid Ed Sinke (die door Rita Verdonk werd beticht van gesjoemel met geld van haar partij Trots op Nederland) schrijft in de Volkskrant een vlammende aanval op partijleider Rutte:
Eerst conformeerde de partij zich aan de PVV, toen aan de SGP en nu aan de PvdA. Een goede leider slaat met de vuist op tafel, maar Rutte waait met alle winden mee. (..) Na het behagen van PVV en SGP in Rutte I, fietsen de principeloze Rutte en zijn volgzame VVD nu de andere kant op en gaan ze een sterk socialistisch beleid voeren.
Maar met de kop “Marx Rutte onder vuur”, compleet met foto van Karl Marx, lijkt de Telegraaf toch wel het meest boos op de voorman van de liberalen. De Volkskrant citeert:
Volgens de krant lijkt de partijtop ‘inmiddels volledig de kluts kwijt door de storm van protest’. Een prominente liberaal die anoniem wil blijven geeft de regeringsambities van Rutte de schuld. ‘Het geeft aan hoe graag Mark Rutte wil regeren. De grootste partij zit straks gevangen in een links kabinet.’ En: ‘Het was regeren tegen elke prijs. Daar moest alles voor wijken’, siddert de liberaal.’
Hoofdredactioneel commentaar In het hoofdredactioneel commentaar zet de krant de aanval voort: ‘Hier worden gewone, hardwerkende Nederlanders keihard gepakt. Alle zekerheden vallen voor hen weg.’ Dat de liberaal Rutte deze ‘linkse ideologie verdedigt, is een kardinale fout’. En hij pleegt ‘ronduit kiezersbedrog’ door de hypotheekrente alsnog aan te pakken. Met de inkomensafhankelijke zorgpremie ‘wordt geen brug geslagen naar de samenleving. Dit is een brug te ver. Een klap in het gezicht van hardwerkende Nederlanders.’
Maar, onkarakteristiek als de maatregelen voor de zorg lijken, de VVD-top heeft er wel degelijk bewust voor gekozen. Dat schrijft onder andere Dagblad de Limburger donderdag: 
De liberalen hadden de keuze de opbrengst van de afschaffing van de zorgtoeslag, vier miljard euro, te gebruiken om de premie minder te laten stijgen. Maar ze kozen ervoor het geld te gebruiken om het belastingtarief van de derde schijf te verlagen van 42 naar 38 procent. Dat bevestigen bronnen die bij de onderhandelingen over het regeerakkoord waren betrokken.
Alle woedeaanvallen en boze brieven ten spijt zal Rutte toch echt binnenkort op het bordes staan met zijn ministersploeg. Ook daar zijn alle media het over eens. De NOS meldt dat Rutte woensdagavond bij koningin Beatrix langs is geweest om te vertellen hoe hij het wil gaan aanpakken:
Vandaag praat hij eerst met de fractievoorzitters van PvdA en VVD. Daarna ontvangt hij alle kandidaat-bewindslieden. De eerste beoogde ministers die hij ontmoet zijn Lodewijk Asscher en Stef Blok. PvdA’er Asscher wordt vicepremier en minister van Sociale Zaken. VVD’er Blok wordt minister voor Wonen en Rijksdienst. Rutte wil zaterdag zijn formatiewerk afronden. Het nieuwe kabinet kan dan maandag door koningin Beatrix worden beëdigd.
En de plannen voor een inkomensafhankelijk zorgpremie, die ‘staan’, heeft PvdA-leider Samsom donderdagochtend nog maar eens benadrukt tegenover de NOS.
cc-foto: Meisje van de Slijterij / Joop.nl

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (188)

boeie
boeie1 nov. 2012 - 9:12

Ik denk dat de meeste VVD-ers de nivelering niet het grootste probleem vinden, maar het top tarief voor mensen met een inkomen 2 keer modaal. Als je 2 ton verdiend lag je je een ongeluk met de verlaging van de hoogste schijf, met 1 keer modaal ook omdat de vaste bijdrage naar benden gaar, maar iemand met 2 keer modaal gaat er honderden euro's per maand op achteruit... De gemiddelde VVD stemmer is vooral die groep, daarom ook nogal vreemd dat de VVD hiervoor kiest, en voor een belasting stelsel kiest dat niet progressief is, maar piekt rond 2 keer modaal. Overigens snap ik de keuze net zo hard niet van de PVDA, waarom de inkomens boven een zeg een ton een belasting verlaging toestaan. Ik heb geen van beide partijen gestemd, dus mag niet klagen, maar ik zie de logica achter deze plannen niet, zowel vanuit PVDA als vanuit VVD perspectief.

bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

Wiegel de grote leider, die samen met van Agt, Nederland financieel naar de kloeten hielp. Als er één in zijn hol moet blijven in Nederland, dan is dat deze HANS-worst.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder1 nov. 2012 - 9:12

De meeste onrust over de zorgpremies komt van personen die in een microfoon praten. Het is opmerkelijk dat de boosheid komt van leden uit een partij die de ongelijkheid hoog in het vaandel heeft staan en die nu ontevreden zijn dat zij ongelijk behandeld worden.

Geleen
Geleen1 nov. 2012 - 9:12

VVD-achterban raakt alleen in een stuip door al die negatieve berichtgevingen in de media. In de praktijk zal blijken dat ze er in 2014 amper iets van zullen merken.

rgeurtsen
rgeurtsen1 nov. 2012 - 9:12

Zoals ik hier vaker betoogde speelt de VVD sinds ze de grootste partij is het politieke spelletje superslim. Zelfs de meeste media, inclusief de dombo-politieke redactie van Pauw en Witteman, zie niet dat de VVD stevig vast houdt aan haar belangrijkste revolutionaire Nederland veranderende doelen - kleinere overheid, minder invloedrijke overheid, harder op veiligheid en justitie, meer individualisme. Wat je ook verzint, welke weerstand de VVD ook krijgt, dit is hun koers... Nu is er opeens ene cruciale moment dat Rutte moet uitleggen dat aan die VVD koers kan worden vastgehouden - ondanks inkomensafhankelijke zoprgpremie - wordt de overheid kleiner, en de maatschappij individualistischer... laten we wel wezen zorgpremie inkomensafhankelijk is individualisering van de zorg. Niet het product bepaald wat je betaald maar jij zelf, namelijk hoe welvarend en rijk je bent, qua inkomen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 nov. 2012 - 9:12

Ik begrijp het niet. De hoge inkomes gaan er juist op vooruit! De middeninkomens zijn de pineut. De hoge inkomens betalen het bedrag dat iemand met 66.000 aan inkomen verdient, en betalen dus, hoe het inkomen, een steeds lager percentage. Daarbij komt dat het percentage belasting dat ze betalen wordt verlaagd. Vanaf zo 135.000 gaan mensen er daardoor op *vooruit*. Hoe je dat Marx in de schoenen kunt schuiven is mee een raadsel...

freaky33
freaky331 nov. 2012 - 9:12

Begin van het einde dit. Slecht begin, voorspelt niet zoveel goeds voor de toekomst en de houdbaarheid van het nieuwe kabinet.

MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2012 - 9:12

Het is niet ongelofelijk...

Bernie2
Bernie21 nov. 2012 - 9:12

Sjuul Paradijs en zijn roddelblad moeten wel een heel erg grote hekel hebben aan alles dat niet ultrarechts is. Grappig dat ze dat zo openlijk etaleren. Zo amateuristisch. Zo plastic...

eeweew
eeweew1 nov. 2012 - 9:12

In plaats van het kabinet voor alle Nederlanders lijkt dit het kabinet van niemand te worden. Het hangt aan elkaar van belachelijke compromissen en is op veel gebieden heel erg vaag. Ook het liegen over onderwijsbezuinigingen is weer begonnen.

CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

BTW: de foto van Joost Eerdmans (nijver strijder voor zwaardere straffen en de doodstraf ook nog) lijkt griezelig veel op die van de gewezen topwethouder van de gemeente Juinen, de heer Hekking. M.a.w.: ik moet er onbedaarlijk om lachen.

seniorg
seniorg1 nov. 2012 - 9:12

Het is natuurlijk voor elke partij een vreugde en een voorrecht te mogen vernemen dat Joost Eerdmans niet meer op je zal stemmen. Dan mag de vlag uit. Ik luister onder de afwas wel eens naar zijn Telegraafprogramma op radio 1 en het is werkelijk verbluffend (en daardoor ook wel uiterst amusant) hoe deze 'jurist' elke keer weer kans ziet elk onderwerp, ook het allereenvoudigste, door totaal onbegrip en inhoudelijke verhaspeling tot een totale warboel te reduceren. Joost is er zo een die alles letterlijk neemt, vrij is van elk gevoel voor humor, geen abstractievermogen heeft, niet weet te nuanceren en al helemaal niet in staat is enige afstand tot zijn onderwerp te nemen. In die zin past hij natuurlijk naadloos op de Telegraaf die nu helemaal is losgeslagen en onverbloemd het activistisch forum is van 'hardwerkend Nederland'.

karuna2
karuna21 nov. 2012 - 9:12

Ik hoop onderhand dat ze echt aan dit plan gaan vasthouden. Stomweg omdat ik er ook simpel van wordt dat de groep die nu meer moet gaan betalen zó eenvoudig een hoop stennis kan maken. Zie de Telegraaf en Joost Eerdmans, met een eigen radioprogramma. En wat een onzin reden waar hij mee komt: de overheid moet van iedereen hetzelfde vragen voor hetzelfde. Oh, maar dat is toch nu juist ook zo? Ze vragen nu 11% van (vrijwel) iedereen, maar nu moeten dat ineens de hele getallen zijn. Het argument dat een artsenbezoek voor 2x modaal nu veel duurder is is ook al onzin. Wanneer 2x modaal heel veel gebruikt maakt van een arts wordt dat bedrag al snel veel lager. Terwijl het voor iemand onder modaal die nooit naar een arts gaat dus heel duur is als die een keer gaat. Het hangt er maar net vanaf hoe vaak je het nodig hebt. Okay, bij gelijk gebruik betaald 2x modaal meer. Wat is daar voor vreselijks aan?

meijerlahn
meijerlahn1 nov. 2012 - 9:12

Al meer dan 30 jaar afbraak van de verzorgingsstaat heeft nooit ophef van dit kaliber veroorzaakt. Zegt veel over de hebzucht en egoïsme van de laatste 30 jaar.

peterh2
peterh21 nov. 2012 - 9:12

Ach, gewoon een dag per week minder werken. Scheelt kinderopvang en is straks bijna 'gratis'. .

vriest
vriest1 nov. 2012 - 9:12

Door het opheffen van de zorgpremie komt er 4miljrd vrij samson en rutte hebben hierover de deal gesloten dat rutte dit bedrag mag gebruiken voor de belasting verlaging van de tweede schijf daardoor wilde rutte eeninkomensafhankelijke ziekenfonds premie dus rutte heeft dit zelf gewild

hphilippens
hphilippens1 nov. 2012 - 9:12

Helaas, solidariteit kost geld. Want ik val mogelijk onder een hoog tarief, misschien wel het hoogste. Kan ik eindelijk iets terug doen. Zelfs meneer van Delft lijkt nu SP-aanhager te zijn geworden.

cormol
cormol1 nov. 2012 - 9:12

Misschien is het sommige VVD-kiezertjes en een landelijke ochtendblad ontgaan dat zij ook 12,15% AWBZ-premie en 1,1% AnW-premie betalen in de eerste en tweede schijf tot € 33.863? Daar hoor ik ze nooit over terwijl die tweede schijf ook wel wat hoger kan en daarmee de premie met name in de eerste schijf wat omlaag. Voor de SP: boven de 33.863 wordt niets betaald.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

Net lees ik in de NRC dat tien procent van de VVD-leden een extra partijcongres kan afdwingen. Dit betekent dat er 3700 handtekeningen nodig zijn, staat erbij.

nico1943
nico19431 nov. 2012 - 9:12

Wiegel begint aardig op Drees te lijken; een oude heer die de weg kwijt is. Lachen moet ik om die man.

rvonk2
rvonk21 nov. 2012 - 9:12

Jammer dat het alleen maar gaat over de zorgpremie. omg de rekening wordt wat eerlijker verdeeld schande! Nevermind dat op alle andere vlakken de zwaksten de rekening gepresenteerd krijgen: studenten, ontwikkelingssamenwerking, het milieu, mensen in de bijstand, immigranten, enz. Wat een rare selectieve verontwaardiging is dit

karuna2
karuna21 nov. 2012 - 9:12

Het zal misschien aan mij liggen maar ik vind de reacties van VVD leden vaak onder de maat. Neem deze: "Dat werkende mensen meer zorgpremie moeten betalen, kan ze begrijpen, maar ze begrijpt niet dat dit direct zoveel meer moet zijn dan mensen met een uitkering. ‘Het kan niet zo zijn dat werken gestraft gaat worden.’” Blijkbaar is het dus zo dat mensen onder modaal en modaal niet werken!!!! Pfff, kom aan de vette portemonnee van een VVD'er en de pleuris breekt uit. Kan je nagaan dat er dus de afgelopen decennia niets gebeurd is wat echt vervelend voor de VVD'er uitpakte. Neem daar dan even de maatregelen bij die heel vervelend voor de mensen met een smalle portemonnee uitpakte en je weet hoe verwend een VVD'er in Nederland eigenlijk is. Ik ga steeds harder hopen (alhoewel ik er ook last van ga krijgen) dat het allemaal doorgaat.

Geleen
Geleen1 nov. 2012 - 9:12

"Wiegel maakte Rutte uit voor Den Uyl...." Dat Wiegel nog ergens zijn mond durft open te trekken. Het wordt tijd voor die blaaskaak, dat hij met een goed boek achter de geraniums gaat plaatsnemen. Ik hoor hem nog zeggen bij DWDD dat hij een coalitie VVD-SP wel ziet zitten. We weten allemaal wat de SP van deze inkomensafhankelijke zorgbijdrage vindt: Het is niet voldoende..!!

NicoSchouten
NicoSchouten1 nov. 2012 - 9:12

Merkwaardig toch dat de veel"verdienende" vriendjes van Wientjes (ver boven tweemaal modaal) niet meer dan een maximum hoeven te betalen. Hier is opvallend weinig aandacht voor, terwijl die het meest gaan profiteren van de belastingverlaging.

ErwinB2
ErwinB21 nov. 2012 - 9:12

och jee... al die lui die hoopten dat een financiële crisis af kon worden gewenteld op anderen schieten in de stress... Deze reacties zijn duidelijk voor wat er in Nederland gaande is: Je kiest voor jezelf en zorgt dat alle ellende, bezuinigingen e.d. bij anderen terecht komt. Alles afwentelen op anderen, en dan dan kies je VVD met de mantra: 'Ik ben een hard werkende Nederlander' dus iemand anders mag voor mijn luxe, vakanties, langer leven, hoger onderwijs, geluk e.d. betalen. Want echt, al die mensen die heel veel verdienen, verdienen dat niet, maar krijgen het wel... En waar komt dat geld vandaan? groeit dat in de tuin van een miljonair? Nee... dat komt van iedereen want we zitten met elkaar in 1 samenleving.

EricDonkaew
EricDonkaew1 nov. 2012 - 9:12

Wat mij betreft komen er nieuwe verkiezingen. Dit is duidelijk niet het kabinet dat de kiezer heeft gewild. Natuurlijk, na het bekend worden van de verkiezingsuitslag hadden de meeste mensen iets van: het moet maar zo. Maar vóór de verkiezingen was de combinatie VVD-PvdA een van de minst gewenste opties. Graag nieuwe verkiezingen dus, zonder opiniepeilingen en zonder debatten (= wedstrijdjes verplassen). Gewoon kiezen op basis van partijprogramma's en hun respectieve doorberekeningen door het CPB (je moet wel íets als richtlijn hebben).

Simbro
Simbro1 nov. 2012 - 9:12

{In het hoofdredactioneel commentaar zet de krant de aanval voort: 'Hier worden gewone, hardwerkende Nederlanders keihard gepakt. Alle zekerheden vallen voor hen weg.'} Daar zijn ze weer, de gewone hardwerkende Nederlanders. Kennelijk zijn dat alleen de mensen met inkomens tussen de 45.000 en 70.000, want die hebben van deze maatregel echt last. Iedereen beneden de 45.000 euro is blijkbaar een luie donder, dat is de opvatting die je in rechtse kringen vaak aantreft. Overigend is het een draak van een maatregel: - alleen bedoeld om de wens van de PvdA om te nivelleren tegemoet te komen - draagt geen cent extra bij aan de kosten van de zorg - zorgt ervoor dat de allerrijksten procentueel minder belasting betalen dan de hogere middengroepen, wat idioot is Nivelleren had ook met belastingverhoging gekund. De nu gekozen methode geeft beide partijen hun zin: nivellering (wens PvdA) en belastingverlaging (wens VVD). In werkelijkheid is het een verkapte belastingverhoging voor de inkomensgroep 45.000- tot omslagpunt en een belastingverlaging voor de hoogste inkomens. Veel beter was het geweest als er geen beperking zou zijn aan de inkomensafhankelijkheid van de zorgpremie, het voorstel van de SP. Voor iedereen het zelfde percentage, dat dan (volgens de SP) op ca 4% was komen te liggen. Dan waren er ook minder VVD-ers in het geweer gekomen. Principieel vind ik dat ook verdedigbaar: voor iedereen is het evenveel waard bij ziekte geholpen te worden. Dat mag uitgedrukt worden in een percentage van je inkomen. Wel vind ik dat op een of andere manier extra betaald moet worden voor een ongezonde levenswijze, b.v. roken , overmatig eten en drinken. Dat is alleen moeilijk om uit te voeren.

rbakels
rbakels1 nov. 2012 - 9:12

Al die stuurlui-aan-wal begrijpen niet dat Rutte minister-president wordt van heel Nederland en niet alleen van de VVD. Die inkomensafhankelijke zorgpremie is natuurlijk wel bedenkelijk, als die niet binnen zekere grenzen blijft.

witch11
witch111 nov. 2012 - 9:12

Ik kan heel veel ex rijken die hun goede baan hebben verloren en nu de lul zijn . zij die eens 65/70k hebben verdient en nu op een minimum zitten dromen en beloven deze premie zonder moren te betalen en zelfs met liefde en een flinke bos rode rozen voor hun heilige Marx de eerste . De hardwerkende Nederlander heeft een bestuursbaan bij archemedia waar men een miljoen binnen sleept per jaar en dat heel eventjes maal 5 als je wilt nivileren pleur die zorgverzekering er uit en geef die huilebalken hun ziekenfonds terug och nee dat wilt men niet want dan zullen de koste voor hen nog meer stijgen . Wim van Delft, voor het eerst een goede bijdrage die het logo waard is

FrenkMahon
FrenkMahon1 nov. 2012 - 9:12

En denken die VVD-ers dat als ze niet akkoord gaan, en Samsom een links kabinet maakt , het beter voor ze wordt?

ericdere
ericdere1 nov. 2012 - 9:12

Besparingstips voor VVD-stemmers: - ruil je BMW 7-serie in voor een kleiner model - rij 90 km/u ipv 130 km/u op de snelweg - stop met roken - zeg de Telegraaf op en lees voortaan de Spits

Backtobasics
Backtobasics1 nov. 2012 - 9:12

Dat gelul over de "hard werkende nederlander" begint langzaam ook te vervelen. Je werkt of je werkt niet, werk zou gewoon bij het leven moeten horen om iedereen een zinvol bestaan te geven. Helaas is het systeem nu zo geregeld dat er met steeds minder mensen het zelfde gedaan moet worden(zelfs vrijwilligers doen tegenwoordig dingen waar je vroeger gewoon voor betaald werd) en je permanent het risico loopt gedumpt te worden, om de aandeelhouders maar tevreden te houden. Vandaar dat men zich tegenwoordig niet gewoon "werkende" noemt, maar "hard werkende" want anders zou je er wel eens "uitgesodemietert" kunnen worden, .........kortom ....geen hardwerkende nederlanders maar bange nederlanders.

JoopSchouten
JoopSchouten1 nov. 2012 - 9:12

De geestesgesteldheid van vele Nederlanders is 'sociaal darwinistisch' geïnfecteerd. Zij vinden zonder blikken of blozen dat het erger is als welgestelde 'hardwerkende Nederlanders' gepakt worden dan wanneer arme of minder goed bedeelde 'hardwerkende Nederlanders' gepakt worden. Velen voelen zich dus 'meer gelijk dan anderen'. Het zijn dezelfde mensen die graag wijzen naar militair communistische dictaturen. Je kunt dus stellen dat deze eencellige met het opdringen van hun nieuw-liberale misvattingen net zo gevaarlijk zijn voor een samenleving zijn als de dictaturen waar zij zo graag naar verwijzen.

geila
geila1 nov. 2012 - 9:12

Alsof een hoog inkomen te relateren is aan "hard werken". Iedereen (ook parende vrouwen die nog nooit (fulltime) gewerkt hebben en of cent belasting hebben betaald) roept altijd "ik werk zo hard" of "altrijd hard gewerkt".

peterh2
peterh21 nov. 2012 - 9:12

Waarschijnlijk gaat het toch meer de Roemer variant worden: geen (of veel hogere) grens met een veel lager percentage... Denk dat dan heel veel mensen beter af zijn.

Spelchecker2
Spelchecker21 nov. 2012 - 9:12

Liever zou ik 'dat wat zo verschrikkelijk krom gegroeid is' (de inkomensverschillen dus) zo dicht mogelijk bij de bron corrigeren. Dus veel liever een zeer progressief verlopend inkomstenbelastingtarief dan in de marge wat fröbelen via de band van deze inkomensafhankelijke zorgkosten. Dit is toch second best.

hierisharry
hierisharry1 nov. 2012 - 9:12

Best lachen met die Rutte eerst schoothondje van PVV en daarna van Gr.L en D66. En nu een U bocht lekker links zou je denken, maar hij is gewoon de Mitt Romney van Nederland. Hij zit er voor de superrijken en Samson doet onbegrijpelijk mee. De zwaksten gaan de rekening gepresenteerd krijgen: studenten, ontwikkelingssamenwerking, het milieu, mensen in de bijstand, immigranten, enz. Zelfs over Kernenergie ligt nog open. Er is een belastingsverlagen voor de rijken de AWBZ wordt ook premie geheven tot een bepaald inkomen " dacht" 35.000 daana geld voor ieder het zelfde tarief. Ook de hardwerkende Nederlander is de klos als hij ontslagen wordt jaartje WW en daarna bekijk het maar. Werken en niet je hand ophouden "VVD slogan" 110.000 vcatures en tig keer meer mensen zonder werk. Laten we hopen dat de FNV uit zijn as herrijst en gewoon landelijke stakingen afkondigd. tegen het onrecht waar niet voor ieder 4% van je inkomen voor zorgpremie en waarom de Hypotheek aftrek niet aftoppen boven 300.000 euro die snel aftoppen en later terug naar 250.000. het lijkt links beleid, maar het lijkt alleen maar zo

bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

Bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) aan de Belastingdienst, laten zoals het was en het maximumbedrag afschaffen. OPGELOST. Belastingschijven zo laten. Plus een nieuwe schijf 55% vanaf 100.000,00 Euro en een schijf 60% vanaf 150.000,00 Euro. Dan snap iedereen het. Zelfs de SP, D66 en het CDA.

Xoral
Xoral1 nov. 2012 - 9:12

De godmedia helpt even de aankomende premier Roemer en oppositieleider Wilders aan zetels (boze VVD kiezers die gaan strax vooral naar de PVV toe, worden de extemen in gedrukt. Blijven stemmen omdat zij denken de VVD af te straffen, straffen zichzelf af zonder er erg in te hebben) Het was al voor de verkiezingen van 12 september duidelijk dat het om de SP en PVV ging (de flankenpartijen), precies zoals in Griekenland, Rusland, Spanje, IJsland en Frankrijk al de grootste partijen werden over de afgelopen jaren (de 'extreem linksen' en 'extreem rechtse' partijen, of de 'rode' en 'blauwe' partijen, of de 'socialistische' of 'nationalistische' partijen (vele labels voor hetzelfde beeld), gaat ditzelfde beeld er ook hier komen op een dag (zal niet lang duren), het politiek proces is alweer keihard gaande.

geila
geila1 nov. 2012 - 9:12

Grijpman Groenink, Zalm, Kok, Lodewijk de Waal, Scheepmaker (ongeveer 1 mio mee bij vertrek ?, week erna kondigde zijn opvolger al massa ontslagen aan ?) c.s., Staal c.s., ze lachen allemaal in hun vuistje

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

Pauw noemde omschreef net de politieke rol van Halbe Zijlstra als het aapje van de orgelman. Het aapje van de orgelman Die houden we erin.

mrwonkish
mrwonkish1 nov. 2012 - 9:12

De media moet ook eten. Ze zorgen zelf voor de maaltijd

peterh2
peterh21 nov. 2012 - 9:12

Het echte probleem is natuurlijk dat die 1,5-2x modaal gezinnen nu in dure vinex-hokken wonen die ver onder water staan. Ik heb veel collega's die op papier best goed verdienen maar die onder de streep weinig overgehouden er maand. Gisteren was dit echt een heel gevoelig onderwerp bij de koffieautomaat. Ik denk dat na al die jaren de crisis nu pas echt binnenkomt bij deze mensen. Simpel gezegd: veel mensen raken in paniek omdat ze zelf die honderden euro's per maand nu echt niet overhouden, en heel veel hoge vaste lasten hebben waar je niet echt iets aan kunt veranderen. Tel daar de stijgende kinderopvang en hogere BTW en accijnzen bij op en ik snap de paniek wel. .. Eigenlijk kan je zeggen dat nu 1-2x modaal ook gaan voelen wat de lage inkomens al tijden ervaren: elk dubbeltje moet omgedraaid worden. Dat is aan deene kant zeker rechtvaardig, maar het is onbegrijpelijk dat boven 2x modaal zo buiten schot blijft. Ander groot probleem is dat nu deze middengroepen waarschijnlijk keihard op de rem gaan staan en niets meer uitgeven, dat zou pas echt een doodsteek voor de middenstand zijn...

meijerlahn
meijerlahn1 nov. 2012 - 9:12

Dat de verzorgingsstaat weer een enorme aderlating ondergaat, schijnt geen hond te interesseren. Dankzij die flutkrant is verdere kritiek op de echte onrechtvaardigheid die zich bezig is te voltrekken ver te zoeken. "Dat alle aandacht is gericht op de concessies van de VVD komt doordat 'de ijzeren man' Diederik Samsom zich zowel in debatten voor de verkiezingen als in het optreden na de radiostilte inhoudelijk zoveel sterker toont dan het goedlachse marketingfenomeen Mark Rutte. Niettemin zitten onder het mom van hervormingen in het regeerakkoord veel maatregelen die de VVD-achterban in de glorietijd van Hans Wiegel als te rechts zou hebben afgewezen." http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3341458/2012/11/02/Heeft-Diederik-Thatcher-de-touwtjes-in-handen.dhtml

Klapschaats2
Klapschaats21 nov. 2012 - 9:12

Prominenten hullen zich in zwijgen en de VVD verwijdert nu ook beschaafde en normaal geformuleerde kritiek van de website. Liberale beginselen voor Vrijheid en Democratie anno 2012.

bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

De hele grap zit in feite indirect bij de heilige HRA-koe van de VVD. Via de achterdeur wordt nu de HRA aangepakt, maar het mag niet HRA heten.

JongLinks
JongLinks1 nov. 2012 - 9:12

De afgelopen week is wel duidelijk geworden dat de SP ook niet voor de lage inkomens is. Het gemiddelde inkomen in Nederland is in de ogen van alle politici enorm gestegen de afgelopen weken.

bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

De eerste kamer gaat akkoord met de ziektekosten, maar gaat niet akkoord met de verlaging van de 52%. Dat is een betere oplossing. Dat raakt de zeer hoge inkomens en snijdt het mes aan twee kanten. De eerste kamer hoeft dan maar éénmaal voor en éénmaal tegen te stemmen.

Zjenny
Zjenny1 nov. 2012 - 9:12

Gelezen op twitter; de liefde van de VVDer gaat nog steeds door de eigen portemonnee.

Zjenny
Zjenny1 nov. 2012 - 9:12

De mythe van de hardwerkende Nederlander wordt wel prachtig opgeblazen, nietwaar?

peterh2
peterh21 nov. 2012 - 9:12

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/02/binnenland/vertrouwen-in-vvd-daalt-dramatisch.xml Volgens Maurice de Hond mogen we zondag waarschijnlijk de grootste daling ooit verwachten van een partij. De SP heeft al recent -9 gedaan dus ik verwacht -10 tot -15 zetels in een week... Dat wordt smullen komend weekend :-)

witch11
witch111 nov. 2012 - 9:12

Ach kom op zeg , ik roeptoeterd al meer dan twee jaar ,dat de zetels afkomstig zijn van de HRA die zorg is gewoon een uiting van frustatie . Mensen met gratis geld net zoals Griekenland willen dit nu eenmal houden. Mijn buurman jankt niet over die zorg maar wel over die HRA want hij kiest voor de VVD al zins jaar en dag hier voor . zijn tweede auto en zijn vakantie woning waar hij 2 tot 3 maal per jaar na toeging over de rug van een huurder ect ect vallen nu in het water. Zij verdienen samen netto 73.000 per jaar mijn vriend is invalide en heeft aangeboden om te ruilen met z,n 18.000 per jaar br en vertel ook nog eens erbij dat hij een foto van marx rutte op de schoorsteen zal zetten . helaas mijn goede vriend ziet dit ook weer niet zitten want die pure armoede kan bij een VVDer niet en past ook niet

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2012 - 9:12

Beter iets dan niets,nu heeft Nederland een beleid, tenminste. De acht Balkenendes VOC-mentaliteit en vier jaar Ruttes-Wilders-griep in het Nederlandse beleid, nu komt Samsom en heeft aan dat 12 jaar niets-beleid iets eraf gehakt. Als socialist vind ik het een grote prestatie van Samsom. Ik loop ook achteruit met mijn geld, maar ik zie nu een beleid, niet helemaal leuk, maar wel een beleid die wij 12 jaar niet meer gezien in dit mooie land. Naatuurlijk kunnen wij hier als volk niet zonder klagen, klagen is een Nederlandse begrip, zonder klagen kunnen wij niet door het leven! Klaag-se, maar wij hebben toch een beleid die op een beleid lijkt, ik zie ook een positieve toekomst...als het zo doorgaat.....straks komt de heer Roemer terug en het grote feest mag beginnen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 nov. 2012 - 9:12

Het is heel simpel. Er moet 16 miljard bezuinigd worden. De Telegraf wil dit persé ook. We zijn met 16 miljoen mensen. Dat betekent 1000 euri per persoon, inclusief kinderen. De Telegraf wil dit kennelijk hoofdelijk omslaan, wat asociaal is t.o.v. de gehandicapten, niet-vermogende ouderen, etc. Ik stel dus voor de Telegraf zich voortaan de Krant van Cynisch Nederland noemt i.p.v. van Wakker Nederland.

ElChe
ElChe1 nov. 2012 - 9:12

Ik zie de vvders al op het Malieveld. http://www.dailymotion.com/video/xp7nzf_topless-vrouwen-protesteren-tegen-poetin_news

CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Kindertranen van rijke mensen, die in de praktijk van de maatregelen niets zullen merken. Ze zouden eens een jaartje op een minimumuitkering gezet moeten worden, en tweemaal per maand gesommeerd worden bij de Dienst Sociale Zaken op te draven. En ook een controleur aan huis moeten krijgen, op zijn tijd. Infame en abjecte lui, ik wil aan die lieden (die ik het échte proletariaat van de samenleving vind, overigens - gajes met geld, in andere bewoordingen) verder geen woorden vuil maken. Dat verdienen ze niet.

3 Reacties
Andy40
Andy401 nov. 2012 - 9:12

Inderdaad allemaal gajes die harde werkers. Hoe durven ze...de uitslovers..Samen hard werken tssss

boswachter2
boswachter21 nov. 2012 - 9:12

ach ja, huili, huili

seniorg
seniorg1 nov. 2012 - 9:12

Als dit echt doorgaat dan is dat natuurlijk wel degelijk een probleem. Stel je bent alleenverdiener met twee keer modaal en twee studerende kinderen. Dan houd je, als de verhalen kloppen, zo maar € 1000 per maand minder over. Wat zal er dan resteren? € 1800? Je kunt wel net doen of al die twee keer modalen miljonair zijn, maar dat is kletskoek. De vraag is natuurlijk hoe serieus dat hele zorgpremie verhaal eigenlijk is. Als ik het goed begrepen heb (maar dat valt nog niet mee) levert het de schatkist niets op en is het direct afgelopen met concurrentie tussen de verzkeraars (of zou de Belastingdienst gaan dienen als intermediair? Lijkt me niet waarschijnlijk). Dus doemt heel vaag een plaatje op waarin de PvdA optisch een fraai, nivellerend resultaat heeft gehaald (dank aan VVD) dat vervolgens -'helaas! Wat jammer nou'- door de Eerste Kamer wordt afgeschoten. De wel echte bezuinigingen, waarmee de PvdA ook heeft ingestemd, blijven staan. De VVD scoort punten op de weg naar een kleine overheid en haar overige libertaire beginselen. Overigens wordt ik zo langzamerhand spuugziek van al dat geleuter over die zogenaamde 'harde werkers. Dat zijn kennelijk alleen mar lui die meer dan twee keer modaal verdienen. De rest voert in die optiek kennelijk geen bliksem uit.

JongLinks
JongLinks1 nov. 2012 - 9:12

Dit laat weer zien dat regeren met de Sp nooit was gelukt. Ze zien zelfs nu niet dat het toch een prestatie is van de PvdA om zoiets moeilijks voor de vvd in het regeerakkoord te krijgen.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Ik vind de stellingname van de SP inderdaad erg raadselachtig - óf die partij slaagt er niet in de ratio achter haar bezwaren te verduidelijken, óf ik zie iets totaal over het hoofd. Wie het begrijpt mag het zeggen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

rechtser dan VVD-PVV, helpt de telegraaf de VVD graag mee om het regeerakkoord links te maken.

1 Reactie
eeweew
eeweew1 nov. 2012 - 9:12

En dat is dus het grote probleem van dit regeerakkoord, het is zowel voor rechts als voor links onacceptabel. Voor mij is het belangrijkste bezwaar dat de onderwijs en wetenschap paragraaf gewoon slecht is (wel 75 miljoen voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, maar dat is veel te weinig) en dat de milieuparagraaf nogal vaag is. Verder lijkt er helemaal niets te gebeuren aan de luchtkwaliteit in steden.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Ik zie het met genoegen aan: om een paar stuivers vreten ze mekaar op. Wat mij betreft maakt dat tuig elkaar onderling letterlijk af.

3 Reacties
Poelly
Poelly1 nov. 2012 - 9:12

Beste Ralph, denk je dat je ook eens zou kunnen reageren zonder beledigingen ?

CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Zeer scherp verwoord.

Andy40
Andy401 nov. 2012 - 9:12

Makkelijk praten als de stuivers naar jou toe rollen inderdaad.

dino_radja
dino_radja1 nov. 2012 - 9:12

nivelleren is prima, maar er is geen sprake van echte nivellering doordat de hoge inkomens geen inkomensafhankelijke zorgpremie hoeven te betalen. of je nu 80.000 of 1.000.000 euro verdient... de zorgpremie blijft gelijk. andere belastingen voor hoge inkomens zijn wel omlaag gegaan.

1 Reactie
cormol
cormol1 nov. 2012 - 9:12

Heeft u zich wel eens verdiept in de AWBZ? Daar hoor ik niemand over. Daar is toch ook veel geld mee gemoeid ca 24 miljard.

bob b.
bob b.1 nov. 2012 - 9:12

Nu duidelijk lijkt te worden hoe de eerste ruwe schetsen eruit zien, met name die van de zorgpremie, is duidelijk dat het teveel drukt op de middengroepen. Ik denk dat het daarom nog even schaven wordt voor de heren. Toch getuigt het van moed, van beide partijen, om aan elkaars wensen toe te geven. Het is geven en nemen. En dat is beter dan waterige compromissen waardoor problemen structureel niet worden opgelost. Dat gebeurt nu wel.

1 Reactie
calimero1
calimero11 nov. 2012 - 9:12

Beste Bob, dit is idd wat ik gisteren wilde zeggen. Dit regeerakkoord gaat zorgen voor een veel progressievere (ik bedoel de steilheid) belasting/ zorg-premie druk tot 2x modaal om daarna vlak te worden. Economisch gezien is dat waanzin. En voor iedereen die wat lacherig doet over de (in sommige gevallen overtrokken) reacties op dit regeerakkoord. We moeten maar hopen dat deze reacties niet gaan zorgen van een verandering (lees: sterke afname) van hun uitgavenpatronen. Ook al schetst het CPB een redelijk matig beeld wat betreft de verandering, als de perceptie van de mensen anders is zal dit erge gevolgen kunnen hebben voor de economie. Economie is en blijft voor een deel emotie.

gt2012
gt20121 nov. 2012 - 9:12

Om heel eerlijk te zijn ben ik geen fan van meneer Rutte maar met deze regeerakkoord heeft hij in ieder geval veel moed getoond. Ik wens het nieuwe kabinet Rutte II (Rutte-Aascher) heel veel succes toe en vooral met al haar nieuwe plannen voor (in de lange termijn) een wat beter en ook wat eerlijker Nederland: mijn felicitaties!!! Misschien moet er z.s.m. ook een nieuw inkomensafhankelijke zorgpremie voorstel komen voor Nederlanders die wel boven 70.000 euro bruto per jaar verdienen.

1 Reactie
JanB2
JanB21 nov. 2012 - 9:12

Misschien moet er z.s.m. ook een nieuw inkomensafhankelijke zorgpremie voorstel komen voor Nederlanders die wel boven 70.000 euro bruto per jaar verdienen. Lijkt me een prima voorstel maar de kans is groot dat het er niet door komt. De VVD is namelijk een partij voor de zeer rijken en het grootkapitaal. Het VVD-electoraa,t dat voor een groot deel uit loonslaven bestaat, kan de top van deze zelfverrijkingsclub geen reet schelen. De stemmen zijn binnen (daar ging het om) en nu moet het plebs 4 jaar zijn kop houden.

rgeurtsen
rgeurtsen1 nov. 2012 - 9:12

Nederland raakt in de liberale kramp en die b eperkt zich dus echt niet tot VVD en D'66 aanhangers. Ziektekosten premie - solidariteit ja - maar niet als ik er zelf voor moet betalen. De nivellering - ha ha arme Rutte, the price you pay, ga maar eens naar oude nummers en het laatste album van Bruce Springsteen luisteren ontzettende hork. Wat voor keuze denkt de VVD te hebben...

1 Reactie
karuna2
karuna21 nov. 2012 - 9:12

"Ziektekosten premie - solidariteit ja - maar niet als ik er zelf voor moet betalen." Precies!

Monique Sparla
Monique Sparla1 nov. 2012 - 9:12

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAAAAA sorry jongens, whauuuhhhhhh hahahaha

1 Reactie
calimero1
calimero11 nov. 2012 - 9:12

Jaja lach jij maar, Pechtold sprak gisteren alleen wel uit waarvoor ik bang ben: dit slaat de solidariteit onder het stelsel uit. Als je bedenkt op welke manier menig Nederlander dacht over de prijs van de Pompe en Fabry medicijnen toen "wij" nog 100 Euro betaalden. De toonzetting was is sommige gevallen bikkelhard. Moet jij eens opletten hoe over 2 jaar over diezelfde medicijnen gepraat zal worden. Dan kun jij nu wel gaan stellen dat het gore asocialen zijn etc etc etc maar je zult het toch met ze moeten doen. De kille, harde Amerikaanse samenleving is niet ver weg want als mensen iets zo voelen dan is het zo.... Daar verandert geen CPB-doorrekening iets aan.

karuna2
karuna21 nov. 2012 - 9:12

Ik zag de cijfers in de VK en het NRC Next en echt, ik begrijp de commotie van de VVD'ers niet. Laten we eerlijk zijn, degene die het kunnen betalen gaan het nu ook betalen. Natuurlijk, voor 2x modaal is 450 euro een hoop geld, maar met een salaris van 66.00 euro waar je toch zo'n 45.000 euro van over zult houden (meer dan 3500 euro per maand) kan ik me toch echt niet voorstellen dat in de problemen raakt als je die 450 euro moet betalen. Mocht dat toch zo zijn dan heb je toch echt iets niet helemaal handig aangepakt. Wat mij betreft mogen de mensen boven 2x modaal nog wel iets meer gaan betalen, maar verder vind ik de inkomensafhankelijke zorgpremie een van de dingen die het regeerakkoord evenwichtig maken. Ik vind het regeerakkoord echt een hard en vervelend, maar redelijk, volwassen en evenwichtig akkoord waarvan ik vind dat VVD en PvdA er trots op kunnen zijn. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik de VVD weer een beetje begin te vertrouwen en dat wil wel wat zeggen na de afgelopen jaren. Jammer dat de VVD leden toch weer laten zien dat je echt niet aan hun weelde moet komen want dan ontsteken ze in woede. En die Telegraaf.......pff......wat een flutkrant.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt1 nov. 2012 - 9:12

tuurlijk kunnen ze die 450 makkelijk ophoesten, ze moeten gewoon even hun huis verkopen en kleiner gaan wonen, ook een kleiner auto kan eea misschien oplossen en voor de rest gewoon minder uitgeven (minder in de economie pompen) en sparen maar even achterwegen laten. Wat een zot idee dat iemand met 66k zomaar 10% kan inleveren en jij vind dat dat zelfs meer kan zijn. ter info, ik heb die 66k niet.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

De onderklasse laat zich gemakkelijker knechten dan de middenklasse. Over de beperking van de WW hoor je niemand en over een paar honderd euro minder voor mensen van 70.000 euro en meer breek een storm los. Of komt dat doordat journalisten en opinie wetenschappers tot de getroffen groep behoren?

2 Reacties
trujac
trujac1 nov. 2012 - 9:12

Weet je, vroeger was er een stilzwijgende afspraak tussen de clerus en het kapitaal, die luidde; als jij het volk dom houdt zal ik ze arm houden zij de baas tegen de pastoor of dominee. Tegenwoordig zijn de pastoors en de dominees vervangen door politieke partijen.

RvDugt
RvDugt1 nov. 2012 - 9:12

Zucht id gaat de discussie niet over 70k of meer meer over de groep onder die 70k, pak em beet vanaf 50k.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

Dat blijkt anders niet al die metertjes die op het internet staan. Hier is bijvoorbeeld die van RTL. Ga maar eens spelen met bruto jaarinkomens en kijk naar de resultaten. http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/30/binnenland/dit-betekent-inkomensafhankelijke-zorgpremie-voor-jou.xml

MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2012 - 9:12

***De VVD-aanhang lijkt te vergeten dat men in ruil voor een beetje nivellering minder overheidsuitgaven en lagere belastingen krijgt.*** Dat is waar, maar de belasting verlaging wordt teniet gedaan door de toename van de kosten in zorg.

rgeurtsen
rgeurtsen1 nov. 2012 - 9:12

erwin, keer op keer verkondig je de noodzaak van bezuinigingen voor het land... deze keer schrijf je: "... bezuinigingen. Dit is een enorme opgave waar de PvdA mee akkoord gaat, maar wel nodig om de staat weer gezond te maken." Waarom is het een enorme 'opgave' en waarom is de staat gezonder na de bezuinigingen. als je schrijft check dan ook even VOX.eu (bijv. http://alturl.com/p29dt) en het IMF... over de multiplier discussie... en dat allemaal in een tijd dat we onze schulden kunnen saneren (super lage rente ook voor 30 jaarsleningen) en uitermate goedkoop kunnen investeren. Slim bezuinigen - is daar sprake van? Ik ben echt benieuwd naar je argumenten, want anders lijken je bijdragen eerder een zelf-repeterende breuk te worden, dan interessant nieuw.

gt2012
gt20121 nov. 2012 - 9:12

Volgens Joost Eerdmans: **Ik stem nooit meer VVD!** *** Sorry hoor maar ik dacht altijd dat hij op een andere partij stemt! Trouwens zet ik altijd de radio uit om 18.30 uur als ik zijn stem hoor!!!

1 Reactie
bob b.
bob b.1 nov. 2012 - 9:12

Precies, wie in godsnaam is Joost Eerdmans?

Andy40
Andy401 nov. 2012 - 9:12

"en tweemaal per maand gesommeerd worden bij de Dienst Sociale Zaken op te draven" erg inderdaad..oh nee, ik moet iedere dag bij mijn werkgever op draven...

1 Reactie
Brama
Brama1 nov. 2012 - 9:12

"erg inderdaad..oh nee, ik moet iedere dag bij mijn werkgever op draven..." Ja... alleen zit je dan in een heel andere situatie en is de reden voor het 'komen opdraven' een heel andere. Veel mensen die langdurig thuis zitten vanwege een psychosociale en/of somatische problematiek zouden graag komen opdagen bij een werkgever. Mensen die door omstandigheden langdurig uit de roulatie zijn, zitten doorgaans niet de hele dag thuis op de bank zelfvoldaan een dikke sigaar te roken of over de grond te rollen van het lachen. Bij een bepaald deel van de bevolking lijkt dit echter wel een populaire automatische aanname te zijn.

eelke2
eelke21 nov. 2012 - 9:12

Weet je wat ik denk? dat het allemaal een psychologisch truukje is,de groep die straks gem.480 euro meer zorgpremie zou gaan betalen staat nu op de achterste poten en zal straks wanneer de uiteindelijke plannen definitief worden (aangepast)bijvoorbeeld 250 euro ipv 480 euro meer gaan betalen,dit zal een stuk minder agressie opwekken dan wanneer men dit plan direct had verteld. De vooruitzichten zullen in ieder geval stimuleren minder te gaan werken(op papier.....)

1 Reactie
peterdebakker
peterdebakker1 nov. 2012 - 9:12

Het is sowieso grotendeels psychische trucage die nu alle ophef veroorzaakt. Die 480 euro premie gaat namelijk niemand betalen, integendeel de premies gaan juist omlaag. Dat gedeelte wat nu verkocht wordt als premieverhoging is de facto belastingverhoging die verwerkt wordt met de lagere IB-tarieven en hogere arbeidskorting en uiteindelijk aan de fiscus wordt betaald en niet aan de verzekeraar. Dat het nu als een enorme premieverhoging wordt ervaren is de schuld van het uitruilen van VVD/PVDA en het complexe belasting systeem. Veel beter was bijvoorbeeld geweest als ze bijvoorbeeld de premie helemaal hadden afgeschaft en dan de zorg uit algemene middelen (door verhoogde belasting) betalen. Dat zou worden ervaren als premieverlaging terwijl het nu wordt ervaren als premieverhoging. Door de marktwerking is dit echter niet mogelijk omdat dan geen prijsvergelijking meer mogelijk is. De zorgpremie op zich is dus niet het probleem omdat toch niemand die werkelijk gaat betalen, wordt verreked met de IB. Wat wel het probleem is is dat door de riedel complexe maatregelen van aan de ene kant lastenverzwaring die aan de andere kant weer via de belasting wordt teruggegeven de allerhoogste inkomens ontzien worden. Als ze hier wat aan kunnnen doen (bijvoorbeeld HRA wat meer aftoppen, toptarief niet verlagen, inkomensgrens zorgpremie doortrekken) zodat de middeninkomens ontlast kunnen worden is het problem eigenlijk opgelost.

trujac
trujac1 nov. 2012 - 9:12

In en in triest. Ik heb zo juist met een aantal vrienden afgesproken dat we een voedselbank oprichten uitsluitend voor die arme aller rijkste landgenoten. Wij laten deze groep niet verkommeren. Binnenkort starten we met uitdelen in Wassenaar. De eerste flessen kwaliteitswijn hebben al cadeau gekregen en ook een aantal kilo's kaviaar waarvan de uiterste verkoop datum volgend jaar verloopt zijn al binnen.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Geweldig! Alleen ben je de escortdames in het hoogste prijssegment vergeten. Ga naar: http://www.diertjesvanpleziertjesvoorverarmdeVVDpatsersindiepegeslachtsgemeenschapsnood.eigenvrouwtjemerktertochniksvanwantdieisaltijdindelorem.com

opgeheven
opgeheven1 nov. 2012 - 9:12

"De liberalen hadden de keuze de opbrengst van de afschaffing van de zorgtoeslag, vier miljard euro, te gebruiken om de premie minder te laten stijgen. Maar ze kozen ervoor het geld te gebruiken om het belastingtarief van de derde schijf te verlagen van 42 naar 38 procent. " Dit bevestigd in één keer wat iedere oplettende bezoeker van Joop.nl natuurlijk al lang weet. De VVD is er niet voor de hardwerkende Nederlander, maar alleen voor de grootverdienende Nederlander. Die profiteren natuurlijk veel meer van een verlaging van de derde schijf dan van een lagere premie. Eigenlijk ben ik blij met het resultaat. Dat zal ze leren, die VVD stemmers. Velen stemmen op de VVD omdat ze ten onrechte denken bij de hoge inkomens te horen.

4 Reacties
calimero1
calimero11 nov. 2012 - 9:12

"ten onrechte bij de hogere inkomens denken te horen". Blijkbaar hadden zij het dan toch bij het juiste eind want vanaf plusminus 45000 Euro (meen ik me te herinneren) gaat je koopkracht achteruit. Zij horen blijkbaar al tot de "sterkere schouders". Ik denk dat dit regeerakkoord de grens voor het wij-zij denken juist zal verlagen.

JanB2
JanB21 nov. 2012 - 9:12

Volstrekt mee eens.

Nico de Mus
Nico de Mus1 nov. 2012 - 9:12

"Eigenlijk ben ik blij met het resultaat. Dat zal ze leren, die VVD stemmers. Velen stemmen op de VVD omdat ze ten onrechte denken bij de hoge inkomens te horen" Volgens mij hoor je daar al bij als je meer dan 30.000 bruto p/j verdiend gezien vanuit iemand die bij all right "werkt"en het ook nog schandalig vindt dat hij wel elke maand bij de gemeente zijn neus moet laten zien.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 nov. 2012 - 9:12

Goed gezien.

arieroos
arieroos1 nov. 2012 - 9:12

Ik moet zeggen dat ik me hier kostelijk over vermaak. Al die mensen die blind achter de VVD verkiezingspropaganda aanliepen krijgen het deksel op hun neus. Maar dit kan nog wel eens een staartje gaan krijgen. De VVD heeft geen andere optie dan dit kabinet, terwijl Samsom eventueel nog wel wat anders kan formeren. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen, misschien wordt die wel het kortste kabinet ooit.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

Dit lijkt sterk op wat Groen Links overkwam, nadat Jolande Sap zich sterk had gemaakt voor het Kunduz-akkoord. Die VVD-ledenopstand gaat niet voorbij, wat ik je brom.

MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2012 - 9:12

***Maar dit kan nog wel eens een staartje gaan krijgen. De VVD heeft geen andere optie dan dit kabinet, terwijl Samsom eventueel nog wel wat anders kan formeren. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen, misschien wordt die wel het kortste kabinet ooit.*** Dit is geen bruggenbouw coalitie maar dit is een polder coalitie, en wel de grootste polder coalitie die we ooit hebben gehad. Het enige gevaar wat er nu kan onstaan is dat het een kolder coalitie wordt. Met andere woorden, dat de voorgenomen plannen zoals die er nu liggen niet doorgaan..dat we ergens in het midden uitkomen, voor de lagere inkomensgroepen het als nog zwaardere tijden worden. De PvdA, maar zeker de VVD zijn tot elkaar veroordeeld. Een rechts kabinet zal nauwelijks iets van plannen tot uitvoer kunnen brengen. Staat dan nog even los van allerlei protest en stakingsacties dat dit tot gevolg zou hebben. Een links kabinet idem dito. Dit polder kabinet is mogelijk nog de beste oplossing gezien de uitslag van de verkiezingen. Eigenlijk heeft de kiezer met haar keuze een soort van kabinet van nationale eenheid in het stemhokje gekleurd. De VVD krijgt haar JSF en haar inkomstenbelasting verlaging, de PvdA haar ontzien van de minima. Iedereen blij en vooral gewoon blijven lachen.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

Ik heb eens zitten spelen met het tooltje van RTL4. Wie een inkomen heeft tot 34000 euro hoeft zich geen zorgen te maken. Daarna gaan de zorgkosten stijgen, aanvankelijk maar een beetje, daarna steeds sneller. Hier is dat tooltje http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/30/binnenland/dit-betekent-inkomensafhankelijke-zorgpremie-voor-jou.xml Ga ook maar eens een beetje experimenteren. Dat is leuk.

5 Reacties
LastShadowPuppet
LastShadowPuppet1 nov. 2012 - 9:12

Helaas klopt dat tooltje van RTL voor geen meter, Han. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de inkomensafhankelijke premie ZVW die je nu, anno 2012 dus, al betaalt. Volgens het tooltje betaal ik momenteel iets meer dan 1400 euro. Dat klopt inderdaad als je alleen naar de nominale zorgpremie kijkt. Echter: op mijn loonstrook staat ook nog een premie ZVW (die naar ik aanneem komt te vervallen in de nieuwe plannen) van €296 per maand. Dit gaat van mijn netto loon af, en hiervoor krijg ik van mijn werkgever €296 bruto vergoed. Daar betaal ik dus belasting over, en dat is ongeveer €150 per maand bij toptarief van 52%. Oftewel ik (en iedereen!) betaal per jaar in 2012 al zo'n €1.800 meer dan wat RTL mij wil doen geloven!

JanB2
JanB21 nov. 2012 - 9:12

Han, het ziet er beroerd uit. Mensen die nu al zorgtoeslag hebben gaan er nagenoeg allemaal op achteruit. Alleen de zeer lage inkomens houden per maand een bedragje over waarvan ze net 2 keer de voedselbank kunnen overslaan.

bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

Wat moet je daar nu invullen ? Bruto-inkomen ? Belastbaar-inkomen ? Hoe zit het met 65-plus ? en 65-min ? Verschillende belastingschijven ? Ook zo'n punt. Hoe bij ZZP-ers ? andere zelfstandigen ? V.o.f.-deelnemers ? Etc.. Het is echt geen 1-2-3-tje. Het is gewoon chaotisch. Het is gewoon nietszeggend zo'n tooltje.

peterdebakker
peterdebakker1 nov. 2012 - 9:12

Die metertjes zeggen niks, die misleiden alleen maar. Ze kijken niet naar het hele plaatje maar sec naar de 'zorgpremie'. Als je het hele plaatje bekijkt zul je zien dat de werkelijke premie, datgene dat mensen overmaken aan de zorgverzekeraar, juist fors omlaag gaat. Het inkomensafhankelijke gedeelt is eigenlijk fictief en wordt verrekend met de IB. Hier zal je het merendel van de mensen dat geen idee heeft hoe de IB wordt berekent nooit over horen maar desondanks is nu de indruk ontstaan dat de premie dus echt zo hoog wordt. Die indruk is vooral schadelijk voor de Rutte en de VVD doordat Rutte alleen naar het totaalplaatje heeft gekeken en één negatieve maatregel nu wordt uitgvergroot. Dit is eigenlijk zijn eigen schuld want hij wilde per se belastingverlaging als compensatie voor deze maatregel (waardoor het nu zoiets als 1000 euro betalen en 900 terugkrijgen is, de burger ziet natuurlijk alleen die 1000 euro betalen). Hij had er veel beter aan gedaan om Samsom het hele zorgpplan te gunnen (terug naar het ziekenfonds) en hem veel succes te wensen met de uitvoering. Samsom had dan met steun van de SP mogen aantonen dat - zoals zij stellen - de stijgende kosten echt het gevolg zijn van marktwerking en niet van de vergrijzing. Bovendien had hij dan de zorg uit algemene middelen kunnen financieren en het kunnen verkopen als gratis zorg ;-) Dan had hij een tegenovergestelde perceptie gecreeerd als nu, terwijl de feitelijke lasten naturlijk hetzelfde zijn.

MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2012 - 9:12

Wij gaan duidelijk meer betalen, dat vinden we prima. Ik ken genoeg collegae die ook meer gaan betalen en die daar ook geen moeite mee hebben. Het wordt door die rechtse strijdkreet (Telegraaf) nu een beetje gebracht alsof er in Nederland een politieke splitsing aan het ontstaan is tussen diegene die meer en minder gaan betalen maar dat zal in de praktijk wel meevallen.

TheRealHandyman
TheRealHandyman1 nov. 2012 - 9:12

Met de wetenschap dat de eerste kamer nooit akkoord zal gaan met deze regeling heeft de VVD het toch wel slim gespeeld. Wat heeft de PvdA hiervoor moeten inleveren?

1 Reactie
sam tosha
sam tosha1 nov. 2012 - 9:12

Ongebreidelde groei voor Schiphol over de nu al gek gevlogen hoofden van de Amsterdammers. Vrijgeven van huurmarkt zodat Amsterdam door nog meer verwende doch immer klagende VVD-ers kan worden bewoond

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Mag ik ook zeggen dat niet iedereen in de bijstand ongezond leeft. Ik ben vegetariër, geheelonthouder, beweeg een half uurtje per dag, lees de voedingswijzer op de producten en als het kan pak ik eens wat biologisch of lokaal voedsel mee. Verder was het mij ook wel opgevallen dat veel bijstanders overal pakjes sigaretten en wiet hebben slingeren.

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa1 nov. 2012 - 9:12

Niet iedereen, maar daar gaat het ook niet om: over de hele groep vind je bij bijstandsgerechtigden meer rokers en meer overgewicht a.g.v. ongezond leefpatroon. Individuele gevallen voor wie dat niet geldt maken de statistieken niet anders.

Michiel Online
Michiel Online1 nov. 2012 - 9:12

goed bezig :)

watsgebeurt
watsgebeurt1 nov. 2012 - 9:12

Ik ben dus iemand die ongeveer 65k tot 70k verdien. Dat is bruto 4250 euro per maand (14 keer) en een auto van de zaak. Per saldo is dat een jaarinkomen van bijna 70k. Volgens de meeste mensen ben ik dus super rijk. Mijn netto maand inkomen (14 keer) is na bijtelling auto bijna 2400 Euro. Dit in tegenstelling tot de gedachte dat een inkomen van ongeveer 65k per jaar meer is dan 3500 euro netto per maand…… Ik woon in een koophuis met mijn vrouw en 2 kinderen. Een hoekwoning met een waarde van ongeveer 260k tot 270k. Ja een hele normale woning zonder garage of wat dan ook. Ik probeer netjes ook mijn hypotheek af te bouwen zoals dat hoort. Per saldo zijn mijn netto maandlasten als volgt, waarbij ik opmerk dat ik geen autokosten hoef te maken. Netto maand lasten huis 1100 euro per maand (inclusief aflossing) Gas en licht 180 euro per maand Water 20 euro per maand Telefoon mobiel van mijn vrouw en mij 30 euro per maand (geen smart phones, gewoon sim only) Internet, televisie en huistelefoon ongeveer 70 euro per maand Zorgverzekering voor mijn gezin (matig gedekt) 220 euro per maand Verzekering huis, onszelf, rechtsbijstand 95 euro per maand Gemeentelijke heffingen/Waterschap 100 euro per maand Uitvaartverzekering 10 euro per maand Abonnementen voor ons gezin ongeveer 25 euro per maand Zwemles kinderen 40 euro per maand Totaal dus afgerond 1900 euro vaste lasten. Per saldo heeft mijn gezin dus 500 euro per maand om van te eten en kleding van te kopen. Eten kopen voor een gezin bij de Lidl en C1000 (jazeker gewoon kilo knallers!!!) is simpelweg 100 tot 150 euro per week. Dan heb ik nog 2 maandsalarissen om het gewone leven en 1 vakantie mee aan te vullen. Overigens gewoon op een camping! Dus nu gaan mijn netto lasten nog eens met 250 netto per maand omhoog en hier moet ik blij mee zijn omdat ik RIJK ben? En nog eens 595 Euro eigen risico? Ben erg benieuwd naar de reacties. Ik vind dit asociaal beleid! Ten eerste leef ik heel gewoon verder, niets gek doe ik, aangezien ik sowieso al geen luxe kan permitteren. Ten tweede vind ik het niet normaal dat iemand die 100 miljoen heeft maar geen inkomen heeft geen heffing krijgt en alleen maar die 250 euro per jaar basisverzekering. Per saldo gaat een multimiljonair er dus 1000 euro per jaar op vooruit. Ten derde maakt het voor de topmannen zoals PvdA’ers Bos (400k per jaar) en Kok ook geen moer uit, aangezien deze heffing gemaximeerd is op 70k. Voordeel zit in de verlaging van het ib tarief van 52% naar 49%. Ofwel een besparing van 12k per jaar voor Wouter Bos. Echt heel eerlijk dit allemaal!!! Gelukkig ben ik wel RIJK…….

4 Reacties
Andy40
Andy401 nov. 2012 - 9:12

Goede posting Willem, genuanceerd en onderbouwd.

CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Willem - dank voor je gedetailleerde uiteenzetting. Die geeft een inkijkje in een wereld die ik zelf niet ken. Het mag je verbazen: in de veronderstelling dat je heel precies alle veranderingen hebt meegenomen die door het nieuwe regeerakkoord op jou en je gezin van toepassing zullen zijn (en ik heb geen redenen om daaraan te twijfelen - ik bedoel slechts: ook wat er buiten de zorggerelateerde wijzingingen op je af komt, ten goede of ten kwade); dan geloof ik dat er voor jou reparaties aan zullen komen. Ja, dat is een schrale opmerking, zeg maar: een dooie mus. Maar ik veronderstel dat de ophef van nu voorzien en gepland is. Dat die onderdeel uitmaakt van een opzet, waarin het nieuwe kabinet kan laten zien dat het best ruimhartig is. Dat voel ik aan mijn water. Jij hoort niet tot de 'rijken' waarop ik in mijn soms heftige kritiek doel, en volgens mij ben je ook niet zo iemand die, gelijk de luide VVD-achterban, meteen als een speenvarken aan het krijsen geslagen is. In elk geval: ik gun je die aanpassing. Frank.

EricDonkaew
EricDonkaew1 nov. 2012 - 9:12

Wat een hoge hypotheeklasten heeft u, en dat voor een woning van 260/270k. Heeft u dat wel goed gedaan? U weet toch dat de rente (voorlopig nog steeds) aftrekbaar is?

Jaap19
Jaap191 nov. 2012 - 9:12

Om het uitgebreide voorbeeld nog wat uit te breiden: inkomensafhankelijke premie komt in de plaats van ZVW, dit scheelt jou ongeveer 300 euro per jaar. De hoogste belasting schijf gaat van 52% naar 49% dit scheelt jou 400 euro per jaar. De midden schijf gaat van 42% naar 38% dit scheelt jou 900 euro per jaar. Totaal belasting voordeel in jou geval 1600 euro per jaar, of 133 euro per maand, De netto kosten stijging is dus 117 euro. Dit is nog steeds bijna 5% koopkrachtdaling (als je niet ziek wordt, want dan komt het eigenrisico er nog bij).

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

En gelijk heeft de telegraaf. Kan iemand alsjeblieft een einde maken aan deze linkse nachtmerrie. Dit wordt een drama voor elk gezin en iedereen met een baan. Links Nederland heeft weer gewonnen, Mark Rutte is gewoon een socialist of ontzettend machtsgeil dat hij bereidt is alle principes van de meeste Nederlanders overboord te gooien.

2 Reacties
freaky33
freaky331 nov. 2012 - 9:12

Links? Was het maar links. Wat een geneuzel...

nico1943
nico19431 nov. 2012 - 9:12

Ik hoorde je helemaal niet toen dhr, de Kromme de sociale uitkeringen wilde verlagen. En nu er iets van u wordt gevraagd is het mis? Ik vind dit redelijk aso gedacht. Zolang het nog druk is in de P.C. Hooftstraat valt het nog wel mee, toch?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

Hier is een stukje uit de NRC http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/31/einde-onduidelijkheid-hier-zijn-de-cijfers-over-de-zorgpremie/ Wat blijkt bijvoorbeeld: tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 66.000 euro gaan erop vooruit, als ze maar allebei hetzelfde verdienen. Heeft een partner geen of een klein baantje, dan schiet de premie ineens stevig omhoog. Als dat klopt, is dat toch wel vreemd.

2 Reacties
opmerker
opmerker1 nov. 2012 - 9:12

Goed opgemerkt. Ik ben daardoor tot de conclsie gekomen dat het de nieuwe regering er om te doen is, dat alle vrouwen, ook parttimers, volledig gaan deelnemen aan het arbeidsproces.

opmerker
opmerker1 nov. 2012 - 9:12

We moeten ons realiseren dat alle gekrakeel een gevolg is van de afbraak van een (eens) zeer goed zorgstelsel. Hiermee geachte VVD stemmer krijgt u een koekje van eigen deeg. Zou het zorgstelsel er niet geweest zijn dan hadden we hier amerikaanse toestanden. Dan zou u nog veel slechter af zijn geweest.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 nov. 2012 - 9:12

Politiek is niet voor bange mensen luidt een gezegde, dat kan je natuurlijk makkelijk zeggen als een ander of misschien een heel volk daar de dupe van kan worden, je kan hooguit de geschiedenisboeken als incompetent in gaan. Rutte behoort wat mij betreft tot een categorie die niet bang is enorme risico’s te nemen om hetgeen hem voor ogen staat tot stand te brengen, bij de omstreden Kunduz missie zou hij zonder blikken of blozen hebben toegegeven aan een GL eis dat die agenten in opleiding alleen maar met snelheidscontroles mogen worden ingezet, geen zee te hoog, eventuele dode en of gewonde instructeurs nemen we op de koop toe en hoewel ik Verhagen de motor achter de missie acht voert Rutte het rücksichtlos uit, met tomeloze inzet. Hetzelfde patroon ontwaar ik bij het aangaan van het huwelijk met de pvda, zoveel links altruïsme had ik niet gezocht achter iemand die tot voor kort uitsluitend rechts de vingers had willen laten aflikken, in zekere zin kan ik me de kritiek van de achterban voorstellen, wat volgens mij duidelijk is dat zowel Rutte als Samsom hoog hebben ingezet, hoewel ik de indruk heb dat de pvda achterban minder reden tot klagen heeft mag het toch opmerkelijk heten dat dit tot stand is gekomen, elkaar iets gunnen lijkt hier geen loze kreet en met het commitment zit het volgens mij wel goed gezien het gezamelijke verdedigen van het akkoord, toen Pechthold er fijntjes aan herinnerde dat voorstellen wel eens zouden kunnen sneuvelen in de eerste kamer antwoordde Samsom in feite als Rutte, we gaan met de pet rond. Hoe dan ook, elkaar iets gunnen is volgens mij een novum in de parlementaire democratie en opent misschien wegen tot nuchtere, pragmatische en redelijke politiek en in dat opzicht zou ik deze plastische combinatie zich willen zien ontwikkelen, als voorbeeld van opofferingsgezindheid tot aller welzijn, toch petje af voor de inzet van Rutte en hoop er het beste van.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Misschien verrast het menigeen: ik ben het met de strekking van je verhaal eens. Ik vind noch Rutte, noch Samsom hautain overkomen. Dat is een goed teken (wie herinnert zich niet de zelfingenomenheid van een Balkenende, ook en met name wanneer hij grote flaters sloeg?). Wel één ding: Rutte moet ruggegraat tonen. Hij heeft zich in een positie gemanoeuvreerd van waar hij niet meer terug kan. Doet hij dat toch té opzichtig *), dan is hij gezien. *) je kan niet van de gratuite rechtse positie (het vingerlikgebeuren) naar het huidige standpunt, en weer terug. Dat koopt niemand.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

"Wat is rijk? €70.000 bij elkaar is al rijk volgens dit kabinet" Als het er op aankomt is niemand rijk natuurlijk. Je kunt nooit rijk genoeg zijn. Mensen met 2x modaal behoren zeker bij de rijkste 1% van de wereld. Mag ik dan zeggen dat je in dat geval best wel een beetje rijk bent?

1 Reactie
Andy40
Andy401 nov. 2012 - 9:12

Dat geldt ook voor mensen met een bijstandsuitkering

JoopSchouten
JoopSchouten1 nov. 2012 - 9:12

Het komt nu aan de oppervlakte dat dit landje een gespleten persoonlijkheid heeft. We hebben duidelijk een identiteitscrisis. Partijen met diametrale ideologieën die de burgers tegenstrijdige ideeën opdringt alsof het uitwisselbare producten zijn onverkoopbaar. Je moet wel heel erg machtsgeil zijn om hiermee door te willen gaan. Wat de burgers aangaat is mij duidelijk dat meeste een verkeerde opvoeding hebben genoten. Ze zijn verwend en in de steek gelaten.

1 Reactie
JanB2
JanB21 nov. 2012 - 9:12

Je analyse geldt zonder meer voor de VVD-stemmers. Punt is echter dat ook veel SP-stemmers (doorgaans niet vies van de hele solidariteitsgedachte) onnodig de dupe worden van graai naar cash door Rutte II. Want dat is het: een greep uit de kas van de gewone man. Het is puur een truc om de zorgtoeslag de nek om te draaien en daar bovenop nog wat extra geld binnen te halen. Dit alles verpakt in een PvdA-appoved pseudosociaal jasje door partijen die het feitelijke probleem (de dictatuur van de financiele markten) niet bij de bron willen aanpakken.

denmol
denmol1 nov. 2012 - 9:12

Zoals ik gisteren al voorspelde is het paniek in de tent bij rechts en dat ten aanzien van een maatregel die er toch niet zal komen maar de reacties van de vermeende slachtoffers zijn veelzeggend. Rutte 2 heeft hiermee nu al averij opgelopen en de gemoederen onder de VVD stemmers zijn dusdanig verhit dat hier snel een oplossing moet komen want anders komt het nooit tot regeren en gaat hetgeen ik giste. Zo te zien heeft het kabinet Rutte 2 meer te vrezen van de VVD achterban dan van die van de PvdA waarbij het wachten is tot de kabinetsleden rollebollend over de straat gaan. Ook deze combinatie tussen links en rechts lijkt een vechtkabinet op te gaan leveren omdat het VVD smaldeel de druk van de eigen achterban niet zal kunnen blijken te weerstaan. Als het zo doorgaat is het kabinet al gevallen voordat ze het levenslicht ziet en dat zou sneu zijn voor dit land dat wat mij betreft zoveel beter verdient. Helaas is de neoliberale koers van bezuinigen om uit de crisis te komen die nu gevaren wordt niet de richting waar het land uit moet en daarom zou een centrumlinkse regering een zegen zijn voor dit land.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 nov. 2012 - 9:12

Helemaal mee eens. Ik heb alleen mijn vraagtekens bij de namaak sociaal-democraten als partner. Zij hebben er klaarblijkelijk (alweer) geen moeite mee om mee te gaan in de onderliggende economische neoliberale aannames. Ik vind ze volstrekt ongeloofwaardig. Als Clara Legêne die toko overneemt is er misschien nog hoop.

vriest
vriest1 nov. 2012 - 9:12

En ik stem nooit meer op eerdmans ,moet deze mediageile stomzinnige roeptoeter ook weer van zich laten horen .ik dacht dat hij sinds onleefbaar nederland totaal niet meer stemde .maar hij is weer terug op honk .Hoort bij de hardliners opstelten en teeven ,en een beetje wilders .Opportunist van het zuiverste water net als marx rutte

1 Reactie
Klaas3
Klaas31 nov. 2012 - 9:12

Nooit meer stemmen op een mediageile stompzinnige roeptoeter? Vertel eens, wanneer was de laatste keer?

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

veel gehoord hier: nu zijn die egoistische, niet-solidaire rechtse vvd'ers aan de beurt, en hoor ze eens gillen. even wat perspectief: eind september kwam het sociaal cultureel planburo met een onderzoek: 60% van de bevolking wil 20 miljard bezuinigen op ontwikkelinsghulp en cultuur. 60%, dat zijn dus niet alleen vvd'ers. daar zitten gewoon ook al die "solidaire" sp'ers en pvda'ers tussen. Voor hen duurt solidariteit immers net zo langs als dat je er zelf beter van wordt. Makkelijk solidair zijn als het geld naar jou toestroomt

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Denk je dat je cijfers kloppen, Peter?

denmol
denmol1 nov. 2012 - 9:12

"60% van de bevolking wil 20 miljard bezuinigen op ontwikkelinsghulp en cultuur" Hoeveel denk je dat in de pot van ontwikkelingshulp zit als je uitgaat van dat bedrag?

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Mag ik een kanttekening maken bij die vaak genoemde "hardwerkende Nederlander". Die bestaat niet, bij wijze van spreken dan. Gemiddeld genomen werken Nederlanders juist erg weinig. De Nederlander werkt gemiddeld 5 uur. Maar de uren dat de Nederlander werkt, verdient hij ook echt veel geld. Nederlanders zijn extreem productief in hun arbeid. Hard werken zie ik als veel energie in je werk steken. Dat doen de Nederlanders ook, maar het steekt echt heel schril af bij de onwaarschijnlijke moeite die de horden armen van de wereld doen om een schamel loon te verdienen. Grieken werken veel meer uren. Egyptenaren hebben 3 banen de man tegenwoordig. En in de omvangrijke derde wereld woon en slaap je naast je werkplek. Vrije tijd is een onbekend verschijnsel. Afgezien van die 2 dagen per jaar dat je naar huis mag om je kinderen te zien. Allemaal extreem hard werk in vergelijking met het comfortabele, luie luxeleventje van de Westerse Nederlander. De globale economie is blind en kijkt niet naar hoe hard je werkt, maar hoeveel je opbrengt. En wat dat betreft is de Nederlander koning want hij produceert per hoofd van de bevolking een recordhoeveelheid aan goederen en diensten.

1 Reactie
Ryder
Ryder1 nov. 2012 - 9:12

Dat klopt natuurlijk van die hoge arbeidsproductiviteit in Nederland. Maar anders dan veel mensen denken heeft een hoge arbeidsproductiviteit erg weinig te maken met hoe hard men werkt maar alles met de mate van mechanisering en automatisering.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Als de belastingtarieven voor hoge inkomens naar beneden gaan hoor je niks van de liberalen. De rijken met een belastbaar inkomen (niet te verwarren met het veel hogere bruto salaris/inkomen voor aftrek HRA e.d.) van 34.863 - 56.491 krijgen een belasting verlaging van 42 naar 38%. En de super rijken krijgen dat ook, plus nog eens over het meerdere van 56.492 een belastingverlaging van 52 naar 49%. Rekent u even mee: Verdient u 56.491? Uw PvdA/VVD cadeau elk jaar weer 865 euro netto. Uw partner verdient ook 56.491? nog een keer 865 euro netto. Verdient u 125.000? Uw PvdA/VVD cadeau elk jaar weer 865 + 2.055 is 2.920 euro netto. Uw partner verdient ook 125.000? nog een keer 2.920 euro netto. Verdient u 500.000? Uw PvdA/VVD cadeau elk jaar weer 865 + 13.305 is 14.170 euro netto. De rijke liberaal dacht blijkbaar even nog ruim extra geld toe te krijgen met de crisis. Nu er ook van de VVDer een bijdrage wordt verlangd in de vorm van een hogere zorgpremie is de wereld te klein. Jammer dan, als dit niet doorgaat dan trekt de PvdA 100% onzeker de stekker er uit.

2 Reacties
Klaas3
Klaas31 nov. 2012 - 9:12

Wanneer de PVDA voor 100% onzeker, of zeker, de stekker eruit trekt, zou dat een zegen zijn voor Nederland.

WiperX
WiperX1 nov. 2012 - 9:12

Mensen die meer dan 56.000 euro bruto verdienen de 'superrijken' noemen.. Laat me niet lachen zeg, er zijn universitair geschoolde mensen met 0 jaar werkervaring die dat als STARTSALARIS krijgen... Daarbij moest dit ook dienen als compensatie van de absurde zorgpremie verhoging en ohja, ook nog de afschaffing van de HRA.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
arieroos
arieroos1 nov. 2012 - 9:12

[@Rob Geurtsen: ik ben ben voor bezuinigen omdat de staat reeds 50% van het BNP kost (volgens Wikipedia is het 45%). Een staat van 40% zoals in Amerika lijkt gezonder aangezien de lasten voor iedereen dan acceptabel kunnen blijven. Dit is bovendien goed voor de economie en de werkgelegenheid.] Dit is natuurlijk volstrekte flauwekul. De lasten in de VS zijn juist helemaal niet voor iedereen betaalbaar. Er is daar een enorme onderklasse, die eigenlijk niet kan rondkomen van hun 2 baantjes. Daarnaast is er groep aan het ontstaan met enorme studieschulden, maar zonder mogelijkheid om die ooit af te betalen. Verder, de publieke infrastructuur (wegen, bruggen, scholen, etc. ) staat zo ongeveer op instorten omdat er al jaren is bezuinigd op het onderhoud. Als de VS iets laat zien, dan is het wel dat een kleine overheid het recept is voor grote ellende.

rgeurtsen
rgeurtsen1 nov. 2012 - 9:12

Erwin Lame is tenminste eerlijk, hij verkondigd een mening die het liberale geloof vertegenwoordigd en op geen enkel feit is gebaseerd. "ik ben ben voor bezuinigen omdat de staat reeds 50% van het BNP kost (volgens Wikipedia is het 45%). Een staat van 40% zoals in Amerika lijkt gezonder aangezien de lasten voor iedereen dan acceptabel kunnen blijven. Dit is bovendien goed voor de economie en de werkgelegenheid" beste Erwin, 5)% van het BNP betekent niet dat we 50% van het BNP aan de staat betalen, maar dat de staat 50% bijdraagt aan het BNP. Dat kan zomaar betekenen dat we met 30% betalen 5)% van het BNP genereren. Dat heet in economische termen het multiplier effect. Één van de belangrijkste discussies is dat de overweging te groot aandeel van staat in BNP, of te grote schuldenlast (belangrijker voor de flexibiliteit van de staat) altijd afgezet moet woden tegenover de slimste oplossing omdat politieke doel te bereiken. Daarbij is de laatste tijd heel belangrijk dat steeds meer instituties ontdekken dat een paar miljard bezuinigingen leidt tot een veelvoud aan meerjarige economische krimp. De oproep om dus niet stuk te bezuinigen zodat het geld steeds langzamer langs economische spelers ronddolt en de economie (BNP ook) krimpt is gebaseerd op het idee dat geld door de overheid dusdanig flexibel besteedt kan worden dat het veel meer opbrengt voor de economie - modern Keynesiaanse macro-economie. Het feit dat Martijn van Dam en Diederik Samsom nu ook, net als de VVD, roepen we moeten bezuinigen maar niet meer roepen we moeten slim bezuinigen is een verontrustend macro-economische blunder.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Een goede frame van de Telegraaf om zo de VVD kiezers van de SP af te laten snoepen, als er één achterban idolaat is van ome Karl is het wel die van de SP...

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics1 nov. 2012 - 9:12

Opmerkelijk hoe vals sommige VVD ers worden als ze een fractie van hun inkomen moeten missen.....nou,nou....communistische toestanden hoor. Ze gedragen zich als een stel verwende kinderen, die alles puur voor zich zelf willen houden. Hebben zij nog wel in de gaten dat we in een "samenleving" wonen? weet u nog wel? met andere mensen?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 nov. 2012 - 9:12

SP-kiezers die zouden staan te juichen dat inkomens vanaf 130.000 euro er steeds meer op vooruit gaan naarmate hun inkomen hoger is? In welke wereld leef jij?

bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

Tijd voor NIEUWE VERKIEZINGEN.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew1 nov. 2012 - 9:12

Ik ben vóór, zoals ik al schreef. Maar dan niet meer 'strategisch stemmen' en geen debatten en peilingen meer. Alleen nog de partijprogramma's en hun doorberekeningen.

Xoral
Xoral1 nov. 2012 - 9:12

En dan eens flink gas terugnemen i.p.v nog harder proberen 'af te straffen' (woede leidt tot het omgekeerde) Dat zogenaamde 'afstraffen van een partij of politici werkt averechts, de allerlaatste partij die overblijft kan je namelijk niet meer afstraffen (nog woedender) Wij gingen van Kok (PvdA) naar Fortuyn (LPF), daarna Balkenende (CDA), nu Rutte (VVD), dus wat blijf er over, Roemer (SP) en Wilders (PVV), en wat blijft er daarna over? Wordt het Wilders (PVV) of een terugval naar de VVD en SP? Het eind van het hele proces is in ieder geval duidelijk zicht, mits de kiezer op tijd gaat inzien dat zij niet die kant in moeten slaan. Terugvallen is net zo riskant, want dat gaat dan misschien wel vijfig procent van de opkomst doen, een grote massa kiezers. De kiezer wordt geforceert telkens op de volgende grote partij te stemmen, uiteindelijk blijft er een grote partij over met een absolute meerderheid aan zetels, m.a.w absolute macht (einde politieke proces, en daarmee einde vrijheid, democratie, op naar een systeem dat niemand wil, maar dan niets meer kan doen. En hierom is het huidige 'democratische' (is het alleen als je nog kan stemmen, een partij met een absolute meerderheid stem je niet meer kleiner) ... politieke systeem een groot gevaar voor een volk. Het politieke systeem moet fundamenteel veranderen (had het allang gemoeten)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2012 - 9:12

Ik heb vandaag alle kranten gelezen en overal in de lucht geweest, één ding trok mijn aandacht: De Nederlandse rijken ( burgers die genoeg geld hebben) schijnen gierig te zijn, de Belgen zijn hier mij voor! De rijken willen niets extra betalen dan de armen en de gewone werknemers in de moeilijke tijden, terwijl zij rijke en rijker geworden door de zelfde armen ( de werknemers). Want als deze rijken de gewone hard werkende Nederlanders goed hebben betaalt,goede salaris, raken de gewone burgers niet in de armoede, ''de werlende armen'' ? die bestaan nu in Nederland wel. Een ding had ik mis: ik dacht altijd dat de rijke Nederlanders gewone leuke sociaal en hulpzaam burgers zijn, maar.....

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2012 - 9:12

''De werkende armen'' bedoelde ik. Correctie.

Voice
Voice1 nov. 2012 - 9:12

In Duitsland heeft dit laatst ook al eens op tv gespeeld. Nu nog, maar is niet meer zo in de publiciteit. Daar kwamen economen eigenlijk met het statement, dat de meest a-socialen, de armen en de rijken zijn, omdat zij navenant, niks doen voor hun geld. Wie betaalt dat gelag dan? De middeninkomens en MKB. Er was en is daar een onderzoek gedaan wie of wat er het meeste ingeleverd had/heeft in de afgelopen ca. 10 jaar. Raad eens wie dat waren, juist de middeninkomens, en MKB. In Nl is dat precies hetzelfde, al sinds het aantreden van Balkenende I wordt er geroepen naar het zuur komt het zoet. Wat blijkt, niks zoet, steeds meer bitter en wie draagt er het procentueel het meeste aan bij? Juist, de middeninkomens en MKB. Ik vind het gewoon een schande, dat er niet maximaal eens gesneden gaat worden in de overheid. Kijk eens hoe zeer de overheid gegroeid is in de laten we zeggen afgelopen 20/30 jaar. We hebben een stad, zo groot als Amersfoort aan asielzoekers/gelukszoekers binnen gelaten, de afgelopen 20 jaar. HALLO, die mensen, die hebben allemaal een baan, die dragen flink bij aan ons BNP.(NOT) Dan hebben we het nog niet gehad over Brussel en de stelletje zwendelaars, die daar zitten. Haal 't maar weg bij de middenmoot en MKB, de opstand komt nog wel.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

En dan wordt je ook nog gedwongen om van de belastingcenten naar Boer Zoekt Vrouw te kijken, he, Noud. Dat was je nog vergeten.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Pure roof wordt onder het mom van 'eerlijk delen' verkocht. Het steeds verder uitknijpen van heel gemiddelde burgers, om de groeiende, - in financieel opzicht niets tot weinig bijdragende - onderklasse maar van zoveel mogelijk welvaart mee te laten profiteren, zal echter desastreuze gevolgen hebben. Eenvoudigweg omdat het steeds minder zinvol is om te werken. Het is overigens zeer opmerkelijk dat - naast socialistische partijen - nu ook de VVD vindt dat eenieder recht heeft op gelijke zorg, maar dat het overgrote deel van rekening door de (boven)modale minderheid moet worden betaald. Dit houdt, gezien de groeiende onderklasse en de vergrijzing, geen stand. In het socialistische denken heeft iedereen dezelfde rechten, ook al is de inzet verschillend. Dat deze - in economisch opzicht - verlammende manier van denken nu (verder) bezit van ons neemt, is natuurlijk niet de methode om 'uit de crisis te komen'.

3 Reacties
hasp52
hasp521 nov. 2012 - 9:12

Dit soort reacties geeft exact de gedachtenwereld van de gemiddelde rechtsdenkende mens weer. De Uebermensch gedachte dat er een onderklasse bestaat die weinig of niets toevoegt aan de maatschappij en die gerust mag worden uitgeknepen, zolang als je maar van zijn centjes afblijft. Geld afpakken van mensen die toch al niets hebben (Ontwikkelingsgeld) who cares? PGB afaschaffen, who cares? Maar owe wanneer de eigen portemonnee in het geding komt, dan heet het ineens pure roof. Bah, bah, bah

geejeehaa
geejeehaa1 nov. 2012 - 9:12

[Het is overigens zeer opmerkelijk dat - naast socialistische partijen - nu ook de VVD vindt dat eenieder recht heeft op gelijke zorg, maar dat het overgrote deel van rekening door de (boven)modale minderheid moet worden betaald.] Tja, hoe rechts ik ook ben, ik vind ook zeker dat iedere burger recht heeft op gelijke zorg. Het kan niet zo zijn dat je minder (goede) zorg krijgt als je geen inkomen hebt. En ja, dat wordt vooral door de bovenmodale minderheid betaald. Maar dat geldt voor alles in Nederland toch? (overigens is het nu allang zo dat de rijkere Nederlanders betere zorg krijgen: zij sluiten vaker een aanvullende zorgverzekering en hebben dus betere dekking) Wat m.i. wél moet gebeuren is het fors afstraffen van een leefstijl die gezondheidsrisico's vergroot. In de lage inkomensgroepen komen aandoeningen a.g.v. ongezonde leefstijl bovengemiddeld vaak voor. Dus de accijns op een pakje sigaretten kan m.i. met 2 euro omhoog, vettaks op ongezond eten, meer accijns op alcoholische dranken etc. Waarbij de extra inkomsten hieruit 1 op 1 worden besteed aan zorg.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 nov. 2012 - 9:12

En dan te bedenken, brave jongen, dat deze gedachtengang kennelijk woont tussen de oren van Henk Kamp en Halbe Zijlstra.

Miesje3
Miesje31 nov. 2012 - 9:12

Ergens vindt ik deze discussie hoogst vermakelijk! Eindelijk zijn het de rijkepoepers die eens een keer gepest worden. En wat laten ze zich kennen zeg. Voor een jantje-modaal is deze frustratie erg vreemd, want als je 6000,- euro netto per maand verdient (of meer) zou je toch niet moeilijk doen als je wat meer zorgpremie zou moeten betalen. Toch begrijp ik het (denk ik) wel.. want als je méér verdient ga je namelijk ook méér uitgeven. De rijkepoepers hebben natuurlijk allemaal een dikke hypotheek en 2 of meerdere auto's voor de deur en natuurlijk allemaal dure hobby's, kleding, etentjes en noem het maar op. 6000,- euro (of meer) is eigenlijk zo op. Ik denk dat er veel rijkepoepers zijn die een duur leven leiden om vervolgens daadwerkelijk maar 50,- euro per maand over te houden om te sparen. De rest is opgegaan aan rekeningen, zulke rijkepoepers zullen er vast zijn. Dus als je dan ineens 380,- euro per maand meer moet uitgeven kom je dus 320,- euro te kort, en heb je een serieus probleem. Maar wie zijn schuld is dat nou eigenlijk? Ondertussen vermaak ik me nog even.. aagoshie, die arme arme welverdieners!

3 Reacties
bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

Met leedvermaak komen wij niet uit de crisis.

boswachter2
boswachter21 nov. 2012 - 9:12

Het gaat om mensen met € 6.000,- BRUTO die al de hoofdprijs betalen voor de zorgverzekering. De afgunst gaat bij jou zover dat je maar even de cijfers verdraaid.

Arend Wortel
Arend Wortel1 nov. 2012 - 9:12

Ik gun je je leedvermaak hoor Megan, maar ik denk dat je er helemaal niets van begrepen hebt. Die 'rijkepoepers' waar je het over hebt, die gaan er juist op vóóruit en die hoor je dus niet. Die lachen zich rot. De mensen die je wèl hoort, zijn de mensen die twee, tweeënhalf keer modaal verdienen. Je denkt misschien dat dat de mensen zijn die in een Bentley rijden en de hele dag met champagne lopen te spuiten? Nee, we hebben het hier over tweeverdienende politie-agenten, onderwijzers, verpleegkundigen, gemeenteambtenaren en (andere) mensen met een doodgewone kantoorbaan. Die dreigen er honderden euro's per maand op achteruit te gaan. Nou, lach maar. Geniet ervan. 'Dan hadden die mensen maar geen huis moeten kopen waar ze voor krom moeten liggen', dat hoor je ook zo vaak. Waar moeten die mensen dàn wonen? Voor een sociale huurwoning verdienen ze te veel. Huren in de vrije sector is net zo duur als kopen. Om € 6000 netto per maand te verdienen, zoals je schrijft, moet je bruto trouwens een gigantisch salaris hebben. Dan moet je wel denken aan € 11.000 bruto of meer, en dìe mensen lopen hier echt niet te klagen. Want die gaan er niet op achteruit. Ik erger me er enorm aan, dat doodgewone mensen met een doodgewone baan hier elke keer weer worden weggezet als graaiende asocialen die 'best wel een keer flink aangepakt mogen worden'. Terwijl ze in werkelijkheid nauwelijks iets overhouden, zeker niet als ze kinderen hebben. Die mensen zouden zich moeten schamen dat ze een baan hebben en een ander niet? Lachen omdat doodgewone mensen financiëel de afgrond ingedreven worden, terwijl de echte rijken erop vooruit gaan... Ik doe niet mee.

Emery
Emery1 nov. 2012 - 9:12

De PvdA heeft nivellering uitgeruild tegen de korting op ontwikkelingshulp. Weten we nu eindelijk wat ze precies met "eerlijk delen" bedoelen.

1 Reactie
nico1943
nico19431 nov. 2012 - 9:12

Heb je ook aan tafel gezeten bij de onderhandelingen? Kunnen we eens objectief over zaken praten. Dat nattekrantengedoe dient nergens voor.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
denmol
denmol1 nov. 2012 - 9:12

Ik mis het Europa verhaal in je betoog Erwin.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 nov. 2012 - 9:12

++ Er zitten een aantal minpuntjes in het akkoord zoals verlagen van de bovenste belastingschijf waardoor de allerrijksten er op vooruit gaan. Tegelijk worden hoge middeninkomens hard geraakt door een stapeling van maatregelen. Dit kan dus beter, bijvoorbeeld met een maximum aan zorgpremie zoals iemand hier op dit forum schreef. ++ >> Eens met je analyse, maar met je oplossing gaan de rijken er per saldo nog meer op vooruit. Er moet dus weer een belastingschijf voor inkomens boven de anderhalve ton of zoiets komen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 nov. 2012 - 9:12

Als *iedereen*, dus ook de rijken, evenredig mee zouden betalen zou het om 5% gaan. Nu de rijken niet meebetalen gaat het om 11% voor de middeninkomens die de pineut zijn. Hoe kun je dat "links" noemen? Het lijkt meer op de tijd van Bush, die de rijken ontzag ten koste van de rest...

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2012 - 9:12

Twee dingennetjes willen de rijken hier weten, meer niet: De golfballen naar de gaten moet gaan hollen en de luxe bitterballen naar de maag moeten gaan rollen en klaar! Het volk van ''Mijne''': Mijne chauffeur'' ''' Mijne huishoudelijke meisje'' ''Mijn secretress'' Mijne pipe'' ......ect.... Fijne dag wens ik je, beste Sylvia.

Blisss
Blisss1 nov. 2012 - 9:12

Nogmaals die Rutte en zijn companen zijn zo glad als een paling in een emmer snot. Ze wisten van te voren dat deze regeling zoveel protest zou opleveren. Wedden dat ze de pvda hiermee onder druk gaan zetten om eieren voor hun geld te kiezen om dit zogenaamd sociaal zorgbeleid te herroepen. En dan kan de pvda niet meer terug, want ze zitten in het schuitje.....of klapt de boel al na een paar maand?????

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn1 nov. 2012 - 9:12

Maar inmiddels heeft de VVD de verkorting van de WW-duur binnengehaald, de ontslagrechtversoepeling binnengehaald en een snellere verhoging AOW-leeftijd binnengehaald. En dat wordt echt niet meer teruggedraaid, hoor. Dus je vraagt je af, wie is de slimste geweest?

CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

"Arme Patiënten Straks Spekkoper" kopte de Telegraaf. Dat is alleszeggend. De ware aard van de Rechtsmensch toont zich dezer dagen ondubbelzinnig. Sensatiegericht, dom, enorm agressief en hebzuchtig. Ik heb ook een kop verzonnen: "Kijk Godverdomme Uit Voor De Rechtsmensch!" En lees ook deze goede column van iemand die intelligent is, dus niet rechts: http://www.nrcnext.nl/columnisten/2012/11/02/rijsttafelakkoord/

1 Reactie
bruces
bruces1 nov. 2012 - 9:12

En nu de oplossing ? Losse kreten lossen niets op.

Bakoe
Bakoe1 nov. 2012 - 9:12

Toch is het hilarisch, dat diegenen die zich onze elite noemen, de hardwekende elite wel te verstaan, zichzelf druk maakt om een luizige paar honderd Euro per maand. Kom nu toch jongens dat schud je toch uit je mouw? Jullie zijn toch geen paupers? Of zou het misschien zo kunnen zijn dat je eigenbeeld groter is dan je budget?

2 Reacties
ElChe
ElChe1 nov. 2012 - 9:12

raak! :-)

geejeehaa
geejeehaa1 nov. 2012 - 9:12

De reactie van een aantal linkse personen leert ons 2 zaken: 1) zij hebben geen flauw benul waar ze het over hebben: kakelen over 'de rijken' die nu eindelijk moeten inleveren. Terwijl de rijken juist relatief goed eruit komen en de categorie 50-70k (voor de beeldvorming: daarvoor kun je een huis van 3 ton kopen, geen kapitale villa dus) enorm hard wordt getroffen. 2) ondanks dat ze zichzelf oh zo sociaal vinden, zwelgen ze nu in het leedvermaak om mensen die keihard worden getroffen door de maatregelen. Dus zo sociaal als ze zichzelf vinden blijken ze toch helemaal niet te zijn...

arieroos
arieroos1 nov. 2012 - 9:12

Het is echt niet te geloven, dit relletje wordt steeds verder opgestookt. Ik snap best dat VVD stemmers kwaad zijn; maar ja, eigen schuld dikke bult, dan moet je maar niet achter inhoudsloze verkiezingspropaganda aanlopen. In ieder geval, het is slikken of stikken; als de VVD niet akkoord gaat, dan is er geen coalitie, en is Samsom aan de beurt om een regering te vormen.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Goede observatie, Arie. Ik begrijp niet dat de Telegraafmaffia niet inziet dat zij de VVD geen enkele dienst bewijst met haar gemanipuleerde hysterie (WNL toeterde ook al de hele ochtend mee, weerzinwekkend - alle andere onderwerpen moeten wijken. En die Paul Jansen, dat die voor die drollenvangers werkt... hij moet wel een paar miljoen per jaar toucheren om zich zo te verlagen). Als immer, je Jan Prins.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

Het is nu al crisis bij de VVD, nog niet eens begonnen en de prille coalitie met de Pvda staat al op springen. Het is angst voor deze afloop die de VVD verlamt, het is de Pvda die alleen maar achter over hoeft te leunen en de bui van de VVD af te wachten. Rutte kan niet terug maar moet terug, zijn kiezers staan op de achterste benen. Als er nu verkiezingen zouden komen dan is de VVD de loser en de PVV de winnaar. Het imago van Rutte breekt hem nu ook op, de problemen weglachende politicus, die zich als een cameleon door de politiek beweegt, om maar tot een kabinet Rutte 2 te komen. Overal anders praat maar ook anders tekent. De betrouwbaarheid si weg, en geeft een willekeur aan die niet past in deze crisistijd. Misschien was de coalitie van PVV en VVD en CDA toch van een beter gehalte als deze met de Pvda. In ieder geval, de problemen en conflicten liggen al weer voor het oprapen. De oppositie met de PVV voorop heeft vrij kuur. Elk schot op dit bolkwerk is raak. Is de conclusie gerechtvaardigd dat Rutte een slechte Minister President is in crisistijd? Ook met de problemen in Europa? Nieuwe verkiezingen, is dat de oplossing, om verkeerd stemgedrag van de kiezer weer te kunnen herstellen?

1 Reactie
Backtobasics
Backtobasics1 nov. 2012 - 9:12

"Het is nu al crisis bij de VVD, nog niet eens begonnen en de prille coalitie met de Pvda staat al op springen". Die crisis is helemaal niet nodig, als VVDers bereid zijn ook hun steentje bij te dragen. Helaas laten veel VVDers nu hun ware gezicht zien. Niet van "liberale" en ruimdenkende mensen, maar van bekrompen egoisten.

Monique Sparla
Monique Sparla1 nov. 2012 - 9:12

Piet, Op een of andere wijze is mijn reactie niet geplaatst, waarschijnlijk door het systeemonderhoud is ie weggevallen. Enfin, ik lacht vanwege de foto die er gemaakt is van Marx Rutte. En hoe de Telegraaf eigenlijk gewoon ordinaire beïnvloedende politiek bedrijft. En ik vraag me af of we werkelijk met z’n allen hier op zitten te wachten. Deze “pre-kabinetsvormings-crisis” is zo typerend dat wederom, in deze de telegraaf groep de waarheid in pacht denkt te hebben. Hoe komt het dat ze de werkelijke kern van het probleem in het zorgstelsel niet onderzoeken? Hebben we daar iets vernieuwend of innoverend van vernomen? Ze maken zich druk over de verdeling van de middelen en de daarbij behorende kosten, terwijl er geen enkel woord gerept wordt over het conservatieve systeem wat behoorlijk achterhaald is. Zeker omdat de zorgketen gericht is op ziekte ipv gezondheid. Als de Telegraaf dan zo graag invloed wil uitoefenen om de kosten voor iedereen laag te houden, mogen ze wel een ander pad gaan bewandelen. Dat zie ik ze ook niet doen. Kortom, Rutte krijgt een RoemersQoute500je van de Telegraaf. Het zou me ook niets verwonderen als men straks liever zo’n intens conservatieve Halbe Zijlstra op Rutte z’n plek zou zien. Zo zijn de jongens ook wel weer, toch? De vraag is zijn we als Nederland daar blij mee? Ik in ieder geval niet. Het is bijna grotesk en tevens ook zorgwekkend dat de telegraaf gewoonweg nu voorde 2e keer in een korte tijd zoveel politieke invloed uitoefent op de democratie. Dat neemt niet weg dat ik uiteraard ook de gang van zaken rondom de zorg niet helemaal in evenwicht vind. De SP heeft in deze een veel rechts evenredige plan nl om ipv 11 % 4 % van het inkomen te gaan berekenen. Uiteraard blijf ik erbij dat deze aanpak wederom dweilen met de kraan open is en dat dit Oldschool-Economische-Heren-Jonges-kabinet behoorlijk conservatief het probleem politiseert en op beleidsniveau wil gaan managen en inrichten. We zullen er in de kern niets mee gaan opschieten. Misschien is het wel handig om de mensen van de telegraaf eens bij te gaan spijkeren over de werkelijke stand van zaken in de zorg, want over de gehele linie zijn ze behoorlijk oldschool, conservatief en belemmeren ze vanuit hun invalshoek nieuwe perspectieven te onderzoeken. Of wordt ik nu op de brandstapel gebracht omdat ik deze heren en de enkele dame bekritiseer. Want wat mij is opgevallen is dat ze alles en iedereen tegenhouden en bespottelijk maken die de mogelijkheden willen onderzoeken en aandragen om Nederland en onze samenleving nieuw vorm willen gaan geven. Het is door hun behoorlijke conservatieve kijk op wat er is, niet mogelijk om nieuwe perspectieven en alternatieve wegen te belichten en te bewandelen. Omdat alles bijvoorbaad Maoïstisch, Marxistische en mag Joost weten wat ze nog meer ervan gaan brouwen. Onder de streep telt nu dat ze geen werkelijke verbetering aan dragen maar grote groepen aanmoedigen te blijven doen wat ze altijd gedaan hebben. En de mensen die alternatieve willen onderzoeken afzeiken zo publiekelijk afbranden dat zelfs de honden er geen brood meer van lusten. Lijkt me dat het blijven doen wat we tot nu toe gedaan hebben ons met elkaar niet verder gaat brengen, toch, jongens? En een type Habbe Zijlstra kan het kunstje en weet hoe door de conservatieve hoepel te springen, toch? Blijft enkel de vraag open gaan we daar het verschil in welvaart mee maken?

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 nov. 2012 - 9:12

Uitstekend stuk, Monique. Vanochtend dacht ik nog: de Telegraafmaffia maakt tegenwoordig de politiek in Nederland. Met alle mogelijke middelen (en dat zijn er helaas nogal wat). Ik dacht ook aan William Randoph Hearst, Rupert Murdoch, en FOX-News. Als Sjuul Paradijs deze invloed nog uitbreidt, dan hebben we volgend jaar een kabinet Moskowicz-Wilders.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 9:12

de mensen die hier klagen over het voorstel voor de zorgverzekeringen worden hier neergezet al jankerts, zieligerd, kleine kinderen, baby's etc allemaal prima, vrijheid van meningsuiting en zo. in ieder geval is er niet de minste sympathie of medeleven met deze aso mensen. het is meer "lekker puh, nu zijn jullie aan de beurt." vreemd genoeg wordt wel van deze aso mensen verwacht dat ze sympathie en medeleven hebben met mensen aan de onderkant. of moet de solidariteit afgedwongen worden. dan ben ik bang dat dit nog wel eens in de gezichten van de juichers hier kan gaan ontploffen. want het is natuurlijk wachten tot een aso partij wordt opgericht, die zegt: "wat zullen we nog solidair zijn met die lui die ons alleen maar uitlachen." die "jankerts" hier, die ontevreden zijn over de vvd, gaan echt bij de volgende verkiezingen geen SP of PVDA stemmen. en verder heb ik toch sterk het vermoeden dat de solidariteit van alle lachers hier toch vooral met zichzelf is. op joop nog geen artikel gezien over het snijden in de os

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics1 nov. 2012 - 9:12

want het is natuurlijk wachten tot een aso partij wordt opgericht, die zegt: "wat zullen we nog solidair zijn met die lui die ons alleen maar uitlachen." U doelt waarschijnlijk oop een soort "Thea Party" als afsplitsing.

Backtobasics
Backtobasics1 nov. 2012 - 9:12

"in ieder geval is er niet de minste sympathie of medeleven met deze aso mensen. het is meer "lekker puh, nu zijn jullie aan de beurt." In alle redelijkheid: Waarom zou je "medeleven" moeten hebben met mensen, die een fractie van hun inkomen moeten missen, en dan ook nog moord en brand gaan schreeuwen,terwijl er steeds meer voedselbanken komen en anderen amper nog de zorgpremie kunnen ophoesten. Dit getuigt toch van een zeer beperkt inlevingsvermogen, en zelfreflectie, en roept niet bepaald sympathie op.

calimero1
calimero11 nov. 2012 - 9:12

Even een heel ander punt. In mijn ogen veel belangrijker dan de aanpassing van de HRA en de zorg-premie. Wat denkt men hier over de Witteveen-aanpassingen. Geen fiscale facilitatie boven de 100000 Euro en een afname van het opbouwpercentage (nu 1.75%). Tevens geen spiegeling maar aan het eindloon. Daar wordt ik namelijk pissig van. Toen ik nog op de middelbare school zat gingen de oudjes nog met een eindloon-regeling naar huis. Nu is dat inmiddels na 40 jaar werken nog maar 70% van het middenloon. Dat samen met een uiterst creatieve rekenmethode gaat dit geheid leiden tot een gigantische aanslag op ons pensioenstelsel. Sorry dat ik dat zeg maar ik vind dit ronduit asociaal naar onze jongeren toe. Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse overheid ervoor kiest om de problemen binnnen stelsel dat blijkbaar te duur is om te faciliteren volledig maar dan ook volledig afwendt op de jonge Nederlander. De oudere Nederlander heeft tenslotte de mogelijkheid gehad om tegen zeer mooie tot iets minder mooie omstandigheden pensioen op te bouwen. De kosten die dat met zichzelf heeft meegebracht wordt niet verhaald.

1 Reactie
calimero1
calimero11 nov. 2012 - 9:12

Overigens valt mij op dat het hele regeerakkoord de lasten onevenredig bij de jongeren neerlegt. Het leenstelsel/kortingskaart is in mijn ogen daar een mooi voorbeeld van. Het zal mij benieuwen hoe dit gaat uitpakken. Verder zijn de veranderingen van de HRA ook dusdanig opgetuigd dat de jongeren (die door hun leeftijd weinig tot niets hebben kunnen aflossen en tegelijkertijd de hoofdprijs hebben betaald zonder overwaarde uit het verleden) het hardste gaan bloeden door de vermindering van de HRA terwijl de ouderen door aflossingen/ overwaardes uit het verleden minder zullen merken van de afname van de aftrekbaarheid maar wel volledig profiteren van de belastingverlaging die daarmee gepaard gaat. De reden dat ik dit allemaal aanhaal is omdat ik naast mijn werk mijzelf aan het bijscholen ben op de UvA en daardoor relatief veel omga met studenten die half zo oud zijn en ik bespeur bij deze studenten dat hun loyaliteit naar ons toe wel erg laag is. Vaak worden dit soort argumenten aangedragen en om heel eerlijk te zijn begrijp ik hun motieven wel. Dit is niet iets waarmee wij lichtzinnig moeten omgaan.