Joop

Telegraaf het schip in met overname Hyves

  •    •  
07-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hyves_300_01.jpg
Gebruikers haakten massaal af na overname
De overname van de populaire netwerksite Hyves door het Telegraaf-concern is niet in goede aarde gevallen bij de gebruikers. Een jaar na de aankoop is het gebruik met meer dan een kwart teruggelopen. In tegenstelling tot de verwachting van de nieuwe eigenaar stapten Hyvers massaal over naar Facebook. De rampzalige ontwikkeling is vandaag door het concern bekend gemaakt.
De overname van Hyves door de Telegraaf Media Groep voor 42 miljoen euro leidde vorig jaar meteen tot protesten. Het Telegraaf-concern, dat met de overname de beschikking kreeg over alle gebruikersgegevens, is onder andere berucht om het gebrek aan respect voor privacy. Wim de Bie verklaarde zijn Hyves-pagina per direct op te heffen. In zijn kielzog vertrok een hele reeks prominenten. Het populaire weblog GeenStijl, ook eigendom van TMG, riep zijn bezoekers op massaal te ‘onthyven’ met als leuze ‘Hyves moet dood’. Die acties zijn erg succesvol geweest blijkt nu. Het gebruik van Hyves is de voorbije maanden met een kwart teruggelopen. De Telegraaf ziet zich genoodzaakt de verwachtingen sterk bij te stellen.
Een jaar geleden kocht TMG Hyves voor 43 miljoen euro. Toen werd benadrukt dat het sociale netwerk zou blijven inspelen op wat het voor heeft op grote concurrent Facebook: lokale relevantie (Hyves is bij uitstek Nederlands) en persoonlijke aandacht. In augustus van dit jaar passeerde Facebook Hyves desalniettemin in populariteit. Hyves zou sinds januari van dit jaar flink terugvallen in bezoek: van 200 miljoen paginabezoeken per maand toen, naar 150 miljoen in oktober.
Het tegenvallende resultaat is mede een grote tegenvaller omdat het concern in hoog tempo wil overstappen van het dode papier naar de levende digitale omgeving. Vorige week werd bekend dat een poging Hyves en ochtendkrant Spits te integreren mislukte.
Video: Gadget-goeroe Vincent Everts interviewde vorige week Hyves-topman Marc de Vries. De desastreuze resultaten waren toen nog niet bekend.
RTEmagicC_2176040106_4be88f323c_z_01.jpg
cc-foto: Roel Wijnants
Gewoon, omdat het ook kan: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

politiekistuig
politiekistuig7 dec. 2011 - 8:34

dat kon je op je klompen aanvoelen,die drie jongens die het hebben opgericht hebben hun eigen een krul in hun ... gelachen om die domme TMG.,je moet nooit een succesformule overnemen( op moment van overname 8,5 miljoen gebruikers) ,een succesvolle kroeg is nog het beste voorbeeld,tachtig procent is vaak goodwill maar wie zegt dat ze ook bij nieuwe uitbater willen komen.

boswachter2
boswachter27 dec. 2011 - 8:34

Wat een leedvermaak weer.

Yggdrasil
Yggdrasil7 dec. 2011 - 8:34

Mooi

shoarmabakker
shoarmabakker7 dec. 2011 - 8:34

Al in 2010 bleek dat Hyves aan het krimpen was en dat ze met name last hadden van het in Nederland sterk opkomende Facebook. Die lijn heeft zich doorgezet. Dat de sterke krimp veroorzaakt zou zijn door de overname van TMG zelf wordt nergens bevestigd. Wordt hiervoor nog bewijs geleverd of schudt de Joop-redactie dit uit de mouw in de zoveelste poging om af te geven op de Telegraaf?

CliffClavin1993
CliffClavin19937 dec. 2011 - 8:34

Alles wat met de Telegraaf te maken heeft, moet z.s.m. een roemloze dood sterven.

baziz
baziz7 dec. 2011 - 8:34

Het zou in ieder geval heel mooi nieuws zijn als de Telegraaf voor miljoenen het schip in gaat. Hoe sneller die krant de afgrond in gaat hoe beter. Ik heb echter niet mijn Hyves account opgezegd maar ben toen direct lid geworden van de Anti-Telegraaf Hyve. Zo ie zo gebruik ik het heel zelden, net als Facebook wat volgens mij geen haar beter is dan Hyves/Telegraaf.

lebansje
lebansje7 dec. 2011 - 8:34

Precies de reden dat mijn vrouw en ik onze accounts hebben opgezegd. Ik ga op geen enkele manier een krant ondersteunen die sympathiek staat t.o.v. rechtspopulisten.

msj_meijerink
msj_meijerink7 dec. 2011 - 8:34

En ik zal er geen traan om laten als Hyves helemaal verdwijnt!

1 Reactie
Artois
Artois7 dec. 2011 - 8:34

Ik zal er geen traan om laten als De Telegraaf verdwijnt.

macaw
macaw7 dec. 2011 - 8:34

Hyves een van de redenen is dat het een complete boevenbende is de hyves van velen die ouder waren dan 5 jaar die uit zijn gestuft door Hyves HQ omdat die hyves door het tuig wat daar het hand boven het hoofd wordt gehouden de boel terroriseren om zonodig die achterelijke NIET OP OKE knop te bedienen en de betrefffende hyves aan te merken als NEP profielen , gewone hyves met een normale mensen die de dupe zijn nvan het WANBELEID van Hyves HQ en zijn zeer DOMME mederwerkers, die dan vragen om een kopie op te sturen via een email van je volledige indenteits bewijs , dat zijn PRIVE gegevens die je niet over dat internet verspreid wat zo lek is al een mandje , maar bij wijgering wordt je hyves van 5 jaar oud gewoon UITGESTUFT dus weg hyves met al je vrienden en dat zal ze bezuren en daar en dat mag iedereen weten heb ik aan meegerwerkt , En hoe dat vraag u maar aan HYVES HQ ik heb ze duidelijk gemaakt dat ik dat niet neem , het schenden van privacy gegevens om MIJN indentiteitskaart te eisen . Dus wat mij betreft zo snel mogelijk weg iedereen van dat rechtse gedachte goed HYVES.

1 Reactie
Qizilbash020
Qizilbash0207 dec. 2011 - 8:34

Hans, mijn Hyves was nagemaakt door iemand die mijn profiel info had overgenomen. Zelfde naam, geboortedatum, geboorteplaats enzovoort. Ze vroegen mij ook om ID bewijs. Ik heb mijn ID-kaart gescand, sofi-nummer, pasnummer en andere gevoelige info onleesbaar gemaakt en per e-mail verzonden. De volgende dag was de andere Hyves account weg. Hiermee had ik alleen wel bevestigd dat ik echt zo heette en op die datum en plek geboren was. Ik heb nu mijn Hyves account verwijderd en probeer zo min mogelijk een naar mij traceerbare spoor achter te laten op het internet. Je gegevens en info kunnen altijd tegen je gebruikt worden. Een inbreker die wilt zien of je thuis bent of op vakantie. Een ex die je huidige relatiestatus, je locatie, werk en uitgaansplekken te weten wilt komen. Een werkgever die wilt controleren of je echt ziek was of naar het concert van Tarkan bent gegaan. Ik raad je dus aan om een pseudoniem te gebruiken.

marietjejansen
marietjejansen7 dec. 2011 - 8:34

Ik ben bij Hyves weggegaan juist door die overname. Ik wil niets te maken hebben met de rechts-populisten. Misschien is hun aanhang minder groot dan ze hoopten?

1 Reactie
Bernie2
Bernie27 dec. 2011 - 8:34

Ik ook, om exact dezelfde reden. Had er een account omdat de kidz dat zo leuk vonden. Met de opmarcherende rechtspopulisten van De Telegraaf in zicht vond ik (nogal wat andere ook, zo hoor ik om me heen) het hoog tijd om op te stappen. Sindsdien begrijp ik dat Teleblaag Sjuul Paradijs het ingelijfde sociaal netwerk stevig vergiftigt met ongevraagde reclame, commercials en meer van die troep. Leuk voor de achtergebleven Telegraaf Jugend denk ik.

Waterbeer
Waterbeer7 dec. 2011 - 8:34

Ja telegraafs marktplaats is ook al iets waarvan mensen afhaken omdat ze fikse bedragen zijn gaan vragen http://www.zdnet.nl/news/83934/computeradvertenties-op-marktplaats-niet-meer-gratis/

1 Reactie
shoarmabakker
shoarmabakker7 dec. 2011 - 8:34

Nou. Al is Marktplaats eigendom van eBay en heeft de Telegraaf hier helemaal niets mee te maken.

stijnvanachter
stijnvanachter7 dec. 2011 - 8:34

Ik waag te betwijfelen of er daadwerkelijk een causaal verband is tussen de overname van Hyves door de Telegraaf en het weglopen van de gebruikers. De leegloop was al eerder ingezet. Raymond Spanjer van Hyves heeft daarom niet voor niets de winkel te koop gezet op het moment dat hij de hete adem van Facebook begon te voelen. Facebook was en is internationaler en zit qua functionaliteit beter in elkaar. Hierdoor werd het ook logisch om naar Facebook over te stappen.

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik7 dec. 2011 - 8:34

Voor mij was dat wel de reden om mijn account op te zeggen. De opkomst van Facebook kan er mee te maken hebben dat mensen minder doen met hyves, maar het is prima mogelijk beide accounts gewoon te behouden. Toch hebben veel mensne opgezegd. Ra ra.