Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Telegraaf-columnist associeert zwarte WOII-bevrijders met neo-nazi's

  •  
18-07-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-07-18 om 12.29.22

© Beeld: Wikipedia

Het is inmiddels vrij bekend dat de grenzen van ethiek en journalistieke zorgvuldigheid op de Telegraafredactie nogal vaag zijn
Op 17 juli 2019 publiceerde de Telegraaf een column vol feitelijke onjuistheden over Mitchell Esajas, Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en The Black Archives. Het is een goed voorbeeld van negatieve media-framing. Ik schreef een open brief zodat ook anderen hiervan kunnen leren. Telegraaf journalist Rob Hoogland schreef onder andere het volgende:
"“De Holocaust is een detail in de geschiedenis”, zei Jean-Marie ooit. De hele wereld viel over hem heen, zijn dochter gooide hem zelfs uit de partij die hij zelf nota bene had opgericht. En nu zeggen ze bij The Black Archives, een van de 13.897.785 Nederlandse anti-racisme clubjes waarvan Mitchell Esajas lid en in dit geval zelfs medeoprichter is, hetzelfde."
Beste Telegraaf-redactie, beste Rob Hoogland,
Bedankt dat u wederom aandacht aan The Black Archives en mij besteedt. In november schreef uw collega Wierd Duk reeds een uitgebreid artikel over mij, Jerry King Luther Afriyie en de organisaties waar wij werken. Dat artikel stond net als dit stukje vol feitelijke onjuistheden en gebruik ik tegenwoordig tijdens colleges om te laten zien hoe negatieve media-framing en institutioneel racisme vanuit de media werkt.
U lijkt er een sport van te maken om fake news over mij en KOZP te verspreiden. Chapeau, u bent er erg goed in! U stelt dat The Black Archives “een nieuwe indeling van de geschiedenis nastreeft, vastgelegd via een alternatieve wereldhistorische invulling van de ’tien tijdvakken’ en samengevat in een poster voor het Nederlandse onderwijs”.
Hoewel u dit bijna goed heeft begrepen, heeft u uw huiswerk net niet goed genoeg gedaan. De poster is namelijk niet bedoeld om de huidige indeling – die inderdaad zeer eurocentrisch is – te vervangen. Het doel is om discussie te prikkelen én het huidige geschiedenisonderwijs *aan te vullen*.
Afijn, ik had wellicht niet beter moeten verwachten van een Telegraafjournalist. Het is inmiddels vrij bekend dat de grenzen van ethiek en journalistieke zorgvuldigheid op de Telegraafredactie nogal vaag zijn. Is dit de reden dat u niet bent aangesloten bij de Raad van Journalistiek?
Het klopt dat de Holocaust niet expliciet genoemd wordt op de poster. Dat is niet omdat wij “het vermelden in de geschiedenisboeken niet of nauwelijks waard” zouden vinden. De reden is dat de poster over Verzwegen Geschiedenis gaat en nogmaals, aanvullend gebruikt kan worden op bestaand schoolmateriaal. Het is waarschijnlijk lang geleden dat u een schoolboekje heeft gezien maar wanneer u er een openslaat, zult u zien dat er al aardig wat aandacht uitgaat naar dit verschrikkelijke deel van de geschiedenis.
Uw krant heeft dan ook wederom een ethisch en journalistiek dieptepunt bereikt door dit initiatief gelijk te stellen aan het ontkennen of bagatelliseren van de Holocaust en het te vergelijken met Jean-Marie Le Pen. Als u goed had opgelet zou u namelijk weten dat er wel degelijk (indirecte) verzwegen verhalen over de Holocaust op staan.
Neem bijvoorbeeld het verhaal van Anton de Kom, een Surinaamse anti-koloniale activist die na deportatie uit Suriname actief werd in het verzet tegen de nazi’s en omkwam in concentratiekamp Neuengamme.
De poster kwam voort uit een serie artikelen over Verzwegen Geschiedenis, die we in samenwerking met de Correspondent en auteur Karin Amatmoekrim publiceerden. Een van de meest gelezen verhalen was het verhaal over de miljoenen zwarte en gekleurde soldaten die zich hebben ingezet voor de bevrijding van Europa en tegen het geweld van de nazi’s.
U heeft waarschijnlijk ook gemist dat The Black Archives het archief van de vereniging Ons Suriname beheert, een vereniging die al decennialang op 4 mei een herdenking organiseert met voormalig zeelieden van de KNSM omdat er tientallen Surinaamse en Antilliaanse zeelieden zijn omgekomen op KNSM-schepen. Ik gaf hier enkele jaren geleden een toespraak waarin ik vroeg wat een Dodenherdenking waard is wanneer wij niks van dit verleden leren en dezelfde fouten begaan ?
Ik zou hier boos over kunnen worden maar ik kan lachen om de ironie.Het is namelijk ironisch dat juist de Telegraaf dit soort ethisch en journalistiek armoedige artikelen publiceert. De Telegraaf was immers “ de foute krant ” van Nederland die collaboreerde met de nazi’s en hierdoor een verschijningsverbod van 30 jaar kreeg.
Zelfs de NCTV heeft een rectificatie geplaatst na een verzoek van KOZP. Toen wij in november om een rectificatie vroegen kregen wij nul op het rekest, daarom deze open brief.
Alle lezers kunnen de poster gratis downloaden of een fysiek exemplaar bestellen via de website. Deze zaterdag hebben we een dialoog over eurocentrisme in het onderwijs en het zichtbaar maken van verzwegen geschiedenis tijdens het Books & BBQ festival van The Black Archives met Karin Amatmoekrim, Pepijn Brandon, Guno Jones en Miguel Heilbron.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

OlavM
OlavM21 jul. 2019 - 0:00

Prima weerwoord van Mitchell Esajas. [Het is inmiddels vrij bekend dat de grenzen van ethiek en journalistieke zorgvuldigheid op de Telegraafredactie nogal vaag zijn.] Dergelijke grenzen kent de Telegraaf m.i. helemaal niet. Als het uitkomt liegt men daar erop los om mensen, tegen wie men een hetze wil voeren, verdacht te maken. Het artikel tegen The Black Archives is daarvan weer een helder voorbeeld. [De Telegraaf was immers “de foute krant” van Nederland die collaboreerde met de nazi’s en hierdoor een verschijningsverbod van 30 jaar kreeg.] Maar al gauw werd clementie betoond voor de Telegraaf. Die mocht in 1949 al weer verschijnen: de collaboratie met de Duitsers zou onder zware druk hebben plaatsgevonden. Dit gebeurde dus tijdens de “politionele acties” in Indonesië, met de PvdA-er Drees als premier en kennelijk niet toevallig vergevingsgezinde katholieke ministers van justitie en binnenlandse zaken. (De toenmalige paus Pius XII, telg uit de antisemitische familie Pacelli, had tijdens de Tweede Wereldoorlog een passieve houding aangenomen ten opzichte van de jodenvervolgingen en daarna nazi's helpen ontvluchten naar Zuid-Amerika via Genua (de "rattenlijn")).

2 Reacties
OlavM
OlavM21 jul. 2019 - 0:10

Terzijde: er zijn ook wel eens goede journalisten bij De Telegraaf. Ik lees die krant niet, maar Saskia Belleman -die ik van radio en TV ken- vind ik een uitstekende verslaggeefster van strafzaken. (Soms verbeeld ik me dat presentatoren in sommige gevallen roepen: "Even Saskia bellen, man!"). Ik verbaas me er nog steeds over dat ze aan deze krant verbonden blijft.

OlavM
OlavM21 jul. 2019 - 0:14

Tweede terzijde: Anton de Koms boek "Wij slaven van Suriname" zou verplichte kost moeten zijn in het onderwijs.

Toon262
Toon26219 jul. 2019 - 15:39

Telegrof lieden zijn stuk voor stuk fascistoïde figuren, waarbij Hoogland al jaren de kroon spant. Dan is die eikel van een Paul Janssen daarmee vergeleken bijna, ik zeg bijna, gematigd rechts. Walgelijk volk en zo fout als maar zijn kan. Ze zouden het land zo weer verraden voor 30 zilverlingen. Om Paul alhier te citeren "Sie sind wieder da", maar eigenlijk zijn ze nooit weggeweest!

Bell2
Bell219 jul. 2019 - 11:31

Met een rode pen iets doorstrepen en het juiste antwoord neerzetten is niet aanvullen. Aanvullen doe je doorgaans met een * en een bijschrift.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jul. 2019 - 15:00

Wie heeft iets doorgestreept?

JanKlaasen
JanKlaasen18 jul. 2019 - 19:43

Wat is precies de link tussen onjuiste feiten, 'negatieve framing' en racisme? Waarom zou er aan enige vorm van onenigheid racisme ten grondslag moeten liggen?

1 Reactie
Robbels
Robbels19 jul. 2019 - 5:48

Dat is inderdaad niet perse noodzakelijk. Ik kan mij echter net als de schrijver niet aan de indruk onttrekken dat de beschreven onenigheid niet voorkomt uit een oprecht visieverschil over feiten. Dit is meer een geval van dat een gekleurde non-native zijn mond moet houden omdat wat hij te melden heeft de ongekleurde native niet bevalt. Alsof de laatste vindt dat hij het recht heeft om dat zwijgen überhaupt op te leggen.

Joop den Uil
Joop den Uil18 jul. 2019 - 19:18

ik lees de columns van Hoogland nooit om de simpele reden dat ik geen abonnee van de Telegraaf ben, en zodoende niet zoals al onderstaande reageerders hier een mening over kan hebben.

Sarajlija
Sarajlija18 jul. 2019 - 19:09

Beste Mitchell, Laat mij zo vrij zijn om enige opmerkingen te plaatsen op uw schrijven. Uw strijdmakker Jerry kan nooit meer stuk in mijn ogen na zijn optreden bij Twan met die blokker Friezin, Hij deed dat geweldig en voor eeuwig mijn respect gekregen. Ik lees Telegraaf helemaal niet omdat ik genoeg onzin elders lees. U maakt handig gebruik van deze medium om uw strijd meer bekendheid te geven. Veel sterkte en wijsheid gewenst.

Joop Schouten
Joop Schouten18 jul. 2019 - 17:14

Helder stuk. Naast deze terechte kritiek is meer dubieus schrijfselwerk. Ik noem die krant daarom consequent De Telegrof. Even wat anders. Huidskleur zegt me geen ruk. Heeft het nooit gedaan. Ik ben duidelijk.geen 'held'. (Die gaan te snel dood.) Het zijn kleine reacties die gif uit angels haalt voor ze gaan steken. Bijvoorbeeld door naast het 'doelwit' van een treiterkop te staan en daar een vriendelijk gesprek mee aangaan. Doet me denken aan Bas. Die had opvallend rood haar en bleke huidskleur. : )

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 jul. 2019 - 15:50

De internationale van de nationalisten, racisten, fascisten, alt-right en meer van dat gajes doet weer van zich spreken, door Trump en wat er in de VS gebeurt krijgen ze hier ook vleugeltjes, een innige band, zeg maar een symbiose.

Starter2
Starter218 jul. 2019 - 15:07

Het gaat hier toch om een column en niet om een redactioneel stuk? Maakt wel een verschil lijkt mij.

6 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 jul. 2019 - 15:58

Ik kijk nooit naar de telegraf, als columnist ben je inderdaad iets vrijer maar dat kan geen vrijbrief zijn om een ander te proberen te vernederen, heeft met beschaving te maken. Ik vermoed dat je het eens bent met de inhoud van de column, dan zie je mensen vaak vallen over procedures e.d. zonder verder wat te vinden van de inhoud.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 jul. 2019 - 16:01

corr: "zonder verder wat te vinden van de inhoud." vinden=vermelden, lijkt me beter.

Auslander
Auslander18 jul. 2019 - 16:37

@ Starter Wordt het daarmee minder “fout”?

Joop Schouten
Joop Schouten18 jul. 2019 - 17:01

De lezer leest wat er staat. Niet in welke vorm.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2019 - 18:45

welk verschil?

Starter2
Starter218 jul. 2019 - 22:17

Ik denk dat jullie ook wel weten (althans dat hoop ik dan maar) dat de inhoud een column niet de mening van de redactie hoeft te reflecteren. Dat vaak ook niet doet, daar zijn het columns voor. In de Volkskrant staan ook columns die erg schuren, dat mag. @Raymond, je correctie is een stuk beter. Want je weet niet wat ik er van vind. Maar ik heb hem wel even gelezen. Niet al te best. Ik weet niet wat voor punt hij probeert te maken, maar door het, aan de haren, erbij slepen van de holocaust wordt het niet beter.

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 13:33

Wat ik me afvraag waarom huidskleur zo belangrijk is. Waarom blijft deze schrijver maar in zwart en wit denken? De meeste mensen zijn nauwelijks geïnteresseerd in geschiedenis, laat staan dat ze hun huidige denkbeelden daardoor laten vormen. Ik zag net dat Brazilië ooit een kolonie van Nederland is geweest en dat schijn ik dus te moeten weten. Maar waarom zou ik dat moeten weten? Wat heb ik aan die kennis? Ik ben me er al van bewust dat kolonisatie en slavenhandel enorme fouten in onze geschiedenis zijn geweest. Moet ik nu anders tegen Brazilië aankijken? Ook lees ik regelmatig dat Marokkaanse soldaten meegeholpen hebben Nederland te bevrijden tijdens WOII. Wat is daar zo bijzonder aan, dat dit telkens benadrukt wordt? Moeten we daardoor ineens anders tegen Marokkanen aankijken of zo? Ik zie Marokkanen gewoon als landgenoten en behandel de Marokkanen die ik ken net als wie dan ook, op een manier zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden. Waarom is het dan toch zo belangrijk om dit stukje geschiedenis te leren? Ik snap werkelijk niet wat de meerwaarde is om alles en iedereen in gekleurde hokjes te duwen. Helpt dat nou echt om racisme en discriminatie te bestrijden?​

23 Reacties
Libertain
Libertain18 jul. 2019 - 14:12

@Peterrr, jou vraag is eigenlijk - waar is onderwijs uberhaupt voor nodig? Weg ermee, mag je daardoor zelf de (historische) feiten invullen of weggooien, helemaal naar je eigen zijn. Wel, zeer wijze mensen hebben veel eerder vastgesteld dat maastchappijen die van de geschiedenis helemaal niets willen weten, begaan metertijd hetzelfde fouten.

vdbemt
vdbemt18 jul. 2019 - 14:51

Ik geloof dat jij niet door hebt, dat dit een reactie is op het racisme van de Telegraaf. Dáár zit dat zwart-wit denken.

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 15:56

@Libertain, ik vraag me soms wel eens af waarom ik bepaalde lessen moet geven. Daar heb je gelijk in. Bepaalde geschiedenisonderwerpen vind ik totaal niet relevant voor hoe we nu leven en met elkaar om moeten gaan. Jij slaat in je reactie meteen door door te stellen dat ik feiten zelf wil invullen of weg wil gooien. Tja, mijn reactie past ook niet in jouw denkwijze, dus ik snap je ook wel. @VdBemt, bovenstaand verhaal is idd een reactie op een Telegraaf stuk, zo begrijp ik. Maar wat ik bedoel gaat daar niet over. Ik lees De Telegraaf al meer dan tien jaar uit principe niet. Zelfs als ze hem gratis aanbieden bij de supermarkt bedank ik vriendelijk. Gaat mij erom dat de schrijver tien 'gekleurde' verhalen aan onze geschiedenis wil toevoegen. Ik zou graag weten wat daar nou de meerwaarde van is.

Auslander
Auslander18 jul. 2019 - 16:55

@ Peterrr “Waarom blijft deze schrijver maar in zwart en wit denken?” Wat deze schrijver niet doet is in “zwart en wit denken”. Wat hij wel doet is als Afrikaan denken waarin de zwarte bewustzijn nog niet voltooid is. Dit bewustzijn is nog steeds hard nodig om de nasleep van slavernij en de witte kolonialisme achter zich te laten. Dat is wat je als de witte man dwars zit.

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 17:54

"Dat is wat je als de witte man dwars zit." Volgens mij zit dat mij niet dwars. Ik ben alleen van mening dat als je racisme wil bestrijden je naar een situatie van 'wij samen' moeten gaan ipv 'wij en zij'. Ik geloof alleen niet dat jij dat begrijpt, of dat jij daarop zit te wachten. Jij ziet denk ik liever twee kampen - gebaseerd op huidskleur, nota bene iets waar niemand invloed op heeft gehad bij zijn of haar geboorte - tegenover elkaar zetten. Dat werkt natuurlijk veel beter. Toch?

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2019 - 18:50

Peterrr, Als jij racisme hand in hand met racisten wil aanpakken, doe dat dan en breng er verslag van uit. Waarom ga je iemand de maat nemen die racisme anders wil aanpakken? Heb je trouwens een voorbeeld van dat jouw aanpak werkt? Wat mij namelijk fascineert is hoe mensen die hun emoties niet oncer controle hebben (en daarom racistisch denken), van hun tekortkomingen overtuigd worden door iemand die hun gedachtegoed als racistisch benoemt. Of wil je het ook niet meer benoemen?

Auslander
Auslander18 jul. 2019 - 19:31

@ Peterrr “Jij ziet denk ik liever twee kampen – gebaseerd op huidskleur, nota bene iets waar niemand invloed op heeft gehad bij zijn of haar geboorte – tegenover elkaar zetten.” Kan je deze ook onderbouwen of zit je je denkbeeldige vijand, die je eigen kenmerken draagt, ten strijde treden? Jij doet hetzelfde wat de telegraaf al langer doet en hier nogmaals aangekaart wordt.

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 19:48

@Kick, nee ik wil niet hand in hand lopen met racisten. Hoe kom je daarbij? Racisten moet je keihard aanpakken. Dat heb ik hier vaak genoeg gezegd. Jij denkt dus dat er minder racisme in NL of in welk ander land dan ook is als we op school gaan vertellen dat Marokkaanse soldaten Nederland geholpen hebben met de bevrijding? Ik pak er maar even een willekeurig voorbeeld uit?

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 21:24

Nee hoor Auslander, je probeert mij al tijden lang een 'fout' etiket op te plakken, maar dat lukt je niet. Ik ben al jaren van mening dat je het racismeprobleem niet kleiner maakt door in kleuren te denken en dat gebeurt helaas veel te vaak. Dat heb ik vaak genoeg beargumenteerd. Ook nu weer. Het enige wat jij bij mij telkens doet is één ding uit een verhaal halen en daar op inhakken. Als jij daar blij van wordt, moet je er vooral mee doorgaan. Je kan ook eens proberen serieus te lezen wat ik schrijf en misschien kom je dan tot de conclusie dat ik niet degene ben die jou in het werkelijke leven probeert tegen te werken. Met Calimero gedrag red je het niet in het leven, ongeacht je huidskleur of afkomst.

Robbels
Robbels19 jul. 2019 - 5:52

@Peter ‘Jij denkt dus dat er minder racisme in NL of in welk ander land dan ook is als we op school gaan vertellen dat Marokkaanse soldaten Nederland geholpen hebben met de bevrijding? Ik pak er maar even een willekeurig voorbeeld uit?’ Als het heersende dogma onder bang rechts is dat ze hierheen komen ter islamitische verovering dan schetst zo een les wel een andere context inderdaad.

Libertain
Libertain19 jul. 2019 - 6:28

@Peterrr, ("Jij denkt dus dat er minder racisme in NL of in welk ander land dan ook is als we op school gaan vertellen dat Marokkaanse soldaten Nederland geholpen hebben met de bevrijding? ") - Is volgens jou eigen logica het tegenovergstelde geldig? Totale omerta over de bijdrage van Marokkanen voor onze samenleving toen en nu? Totaal overbpdige informatie, volgens jou? @Peterrr, (" ...dat ik feiten zelf wil invullen of weg wil gooien. ") - Je bevestig zelf het harde feit dat je door feiten niet te willen inzien, of door niet te vermelden ("wil gooien") je onthoudt informatie die belangrijk is voor het totstand komen van het wereldbeeld van toeschouwers of leerlingen bijvoorbeeld in het onderwijs. Mogelijk is dit een vaste onderdeel van je denken, dit begrijp ik ook omdat typerend voor bepaalde cultuur.

Autofiets
Autofiets19 jul. 2019 - 6:40

@Robbels: Als je het gedwongen meevechten van de Marokkaanse divisies van koloniale legers nodig hebt als tegenwicht om aan te tonen dat 50-80 jaar later Marokkaanse Nederlanders hier met goede bedoelingen deelnemen aan de maatschappij ipv het door jou genoemde bang rechtse dogma, dan is er iets goed mis. Je trapt dan namelijk in dezelfde generaliserende valkuil die je de ander verwijt. Je trekt een anekdote over het deelnemen aan de (gedwongen) bevrijding gelijk aan een volksaard, tegelijkertijd verwijt je rechts dit met negatieve anekdotes hetzelfde te doen. Wat dat betreft moet ik Peterrr gelijk geven, de toegevoegde waarde voor het hier en nu van details uit de geschiedenis, hoeven niet zo relevant te zijn als we ze doen voorkomen. We maken ze echter enorm belangrijk, waardoor iedereen aan cherry-picking doet om zijn/haar eigen denkbeelden te rechtvaardigen. Houd je gewoon vast aan de grondwet en zorg dat er een politieapparaat is dat onze wetten handhaaft, dan heb je geen enkele geschiedkundige rechtvaardiging nodig om een mooie samenleving met elkaar op te bouwen.

Auslander
Auslander19 jul. 2019 - 9:39

@ Peterrr “je probeert mij al tijden lang een ‘fout’ etiket op te plakken,” Ik ben niet zo naïef in politiek maar ook niet gebaat om iemand die “tegen” racisme is anders gaan “etiketteren”. Dus dat ben je (tegen witte racisme) zeker niet. Je doet alsof je er tegen ben maar dan beargumenteer je je “onschuld” telkens racistisch. “maar dat lukt je niet.” Ik hoef eigenlijk niet veel moeite doen hoor. Gezien de andere reacties, hier en elders, op je uitlatingen het is je gelukt om zelf het doen! “Dat heb ik vaak genoeg beargumenteerd. Ook nu weer.” Nee dus, nu weer ook niet. Mijn vraag is telkens niet beantwoord! “Het enige wat jij bij mij telkens doet is één ding uit een verhaal halen en daar op inhakken.” Dan betekent die andere dingen voor mij niet van belang zijn of ik daarmee eens ben. Je kan ook zo denken, maar nee, je verwacht dat ik je reacties totaal afwijst of ertegen niks doet. Doe eens zelfkritiek, misschien helpt het je. Zie je ergens sporen van kleur in mijn reacties? Ik zal je dankbaar zijn deze als je blootlegt.

Peterrr2
Peterrr219 jul. 2019 - 10:31

@Robbels, wat jij aanhaalt is nou precies waar het om gaat. Het is zaak om bang rechts goed te informeren. Zodat ze niet in die onzin die door PVV, FvD enz roepen gaan geloven. Dat informeren doe je niet door met voorbeelden van 70 jaar terug aan te komen. @Libertain en Auslander... Laat maar. Ik ben 'wit' en dus fout in jullie ogen. Jullie proberen niet eens te begrijpen wat ik bedoel. Zonde van mijn energie om jullie proberen te overtuigen.

Auslander
Auslander19 jul. 2019 - 14:03

@ Peterrr Probeer maar mij niet “te overtuigen”, red je eigen (door jezelf besmeurde) haagje.

Toon262
Toon26219 jul. 2019 - 15:29

Merkwaardige discussie hier. Misschien mis ik de achtergrondinfo over eerdere bijdragen van deze of gene. Het gaat hier toch om een feitelijke toevoeging aan de geschiedenis van ons land. Zoals we ook telkens nieuwe nog oudere feiten ontdekken over de oudheid of de middeleeuwen en dan vullen we de boekjes (of nu Wikipedia) toch aan, wat is daar mis mee??

Peterrr2
Peterrr219 jul. 2019 - 16:28

@Toon, Wikipedia aanvullen is alleen maar leuk. Ik lees dergelijke interessante verhalen graag. Mijn punt is dat ik het onzin vind om het aan de geschiedenislessen toe te voegen. Wat is de meerwaarde van dergelijke verhalen? Dat 'we' dan ineens anders gaan denken over Marokkanen? Sorry hoor, maar je moet je toch kapot schamen als je een dergelijk verhaal nodig hebt om de Marokkanen van nu ineens positief te beoordelen, terwijl je dat eerst niet deed? En voordat Auslander en Libertain hier weer selectief op gaan reageren. Ik beoordeel Marokkanen niet op hun afkomst, maar gewoon op hoe ze zijn. Dat doe ik met iedereen. Ik kijk niet naar kleur en afkomst.

Libertain
Libertain19 jul. 2019 - 17:19

@Peterrr, tevens vind je onderwijs overbodig, alle feiten naar het prullenbak, jij mag zelfstandig bepalen wat geschiedenis is en wat niet. Heb ik je helemaal door - wat jij aandraagt heet obscurantisme. Nu jij om te vertellen dat helemaal niet bestaat.

Peterrr2
Peterrr219 jul. 2019 - 18:50

@Libertain, jij schrijft: "tevens vind je onderwijs overbodig, alle feiten naar het prullenbak, jij mag zelfstandig bepalen wat geschiedenis is en wat niet." Waar zeg ik dat? Je trekt conclusies die werkelijk kant noch wal raken. Tip voor je, lees eerst eens precies wat iemand zegt, probeer dan eens na te denken wat die persoon bedoelt en ga daarna niet selectief één stukje tekst - uiteraard zonder context - eruit halen om je punt te maken, want dat maak je dan niet. Ter info: Als leerkracht vind ik het belangrijk dat je kinderen een goede basis meegeeft en je ze daarna zelf keuzes laat maken. Dus als die kinderen graag meer willen weten over de Marokkaanse inbreng in WOII dan stimuleer ik ze om op onderzoek uit te gaan en daarmee wat te doen. Ook als ze andere dingen willen weten, maar ik ga ze niets opleggen. Onderwijs is niet opdringen. Dat werkt niet.

Auslander
Auslander19 jul. 2019 - 19:36

@ Peterrr “Ik beoordeel Marokkanen niet op hun afkomst, maar gewoon op hoe ze zijn.” Zoals “blanken zijn door en door racist”? Ik beoordeel hen niet naar afkomst “maar gewoon op hoe ze zijn”? Je probleem is dat (waarschijnlijk) je racisme (denkwijze) en discriminatie (negatief onderscheid maken) door elkaar haalt. In bovenstaande zin van mij (“blanken zijn door en door racist”), het gedeelte “blanken zijn …” is al racistisch en het gedeelte “… door en door racist” is discriminatie. De denkwijze mag men niet strafbaar stellen, hoe die ook mag verwerpelijk zijn (zoals racisme), maar discriminatie op deze basis is wettelijk niet toegestaan en strafbaar is.

Peterrr2
Peterrr219 jul. 2019 - 20:36

@Auslander, wat wil je me nou duidelijk maken met je laatste post? Ik vind het totaal niet relevant of ik nou wel exact weet wat de definities van racisme en discriminatie zijn of niet. Het is beide fout gedrag. Dus ik snap werkelijk niet wat voor jou de aanleiding is om mij hierop te wijzen. Ik had het prettiger gevonden als je nog eens rustig gelezen had wat ik nou probeer te betogen en had nagedacht over wat mijn bedoelingen zijn. Misschien kom je dan eindelijk eens tot de conclusie dat ik niet zo fout ben als jij me probeert neer te zetten.

vdbemt
vdbemt20 jul. 2019 - 14:02

@Peterrr " Ik ben alleen van mening dat als je racisme wil bestrijden je naar een situatie van ‘wij samen’ moeten gaan ipv ‘wij en zij’. Zoals zij, bijvoorbeeld, ook heel graag een leuk Sinterklaasfeest hebben met hun kinderen. Zodat wij, met zijn allen, een leuk feest hebben. Die 'vanuit wij' gedachte wordt voor de gediscrimineerden wel erg moeilijk gemaakt. Zeker als je als racist een landelijk medium tot je beschikking hebt als de Telegraaf. En WNL (Is natuurlijk de Telegraaf)

Auslander
Auslander20 jul. 2019 - 15:19

@ Peterrr “Ik vind het totaal niet relevant” Ah man, als het over je mening over Marokkanen gaat is het ineens relevant, niet racistisch, niet discrimineren en vooral een feit. Andersom wordt alles “niet relevant”. Ga je eigen teksten nogmaals lezen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jul. 2019 - 13:04

Dus eigenlijk is de Telegraaf de bevrijder geweest! Nu begrijp ik het pas goed. Als het niet om te huilen was dan zou ik er hard om lachen. Die lui zetten letterlijk alles op z'n kop.

MountEverest
MountEverest18 jul. 2019 - 11:54

"Wij" hebben onze versie van de geschiedenis en Mitchell de zijne en als we ze in elkaar schuiven, moet dat een aardig beeld opleveren van de "10 tijdvakken".

Bert de Vries
Bert de Vries18 jul. 2019 - 11:45

De Telegraaf is de laatste die het recht heeft om zich uit te laten over deHolocaust, tenzij in verontschuldigende vorm. Door haar felle bijdragen aan het anti-semitisch klimaat vóór en tijdens WOII is ze mede schuldig aan de dood van tal van joden. Daar heeft ze voor geboet, maar dat betekent niet dat ze een schone lei heeft gekregen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 jul. 2019 - 13:33

De Telegraaf - lees het proefschrift over dat dagblad maar - was niet beter of slechter dan de andere dagbladen die bleven verschijnen na de bezetting. In de herfst van 1944 echter nam de zoon van de juist overleden eigenaar de macht in het bedrijf over. Hij was een fanatiek SS-er en wist nog tot de bevrijding met SS-vrienden een krant te maken. Dat heeft de krant de das om gedaan bij de perszuivering. Je kunt de krant een heleboel verwijten maar niet dat ze tijdens de tweede wereldoorlog zo fanatiek pro nazi waren, behalve in die laatste maanden toen de krant eigenlijk gekaapt was. Het Algemeen Handelsblad was onder de hoofdredacteur Hoogterp zeker nazistischer. Toch mocht het in augustus 1945 al weer verschijnen.

BigKnor
BigKnor18 jul. 2019 - 15:14

De Arbeiderspers was ook behoorlijk fout in de Tweede Wereldoorlog.

Bert de Vries
Bert de Vries18 jul. 2019 - 15:27

Han, merci. Ik weet dat de Telegraaf geen uitzondering was. Dat het Algemeen Handelsblad extremer was, wist ik niet. Het is overigens nog steeds geen vanzelfsprekendheid dat destijds het antisemitisme breed werd gedeeld en dat de Holocaust bepaald geen exclusieve Duitse aangelegenheid is. Integendeel. En dat bijna een eeuw nadien. En voor zover de erfzonde betekenis heeft, en die terzake de Holocaust het Duitse volk belast, belast die evenzeer 'ons'.

JohnVKR
JohnVKR18 jul. 2019 - 17:09

@HanvaderHorst heeft gelijk wat betreft de oorlogsjaren van De Telegraaf. Los van nieuwsmedia waren er ook talloze andere bedrijven wiens bestuur was overgenomen door de nazi's, zoals bijvoorbeeld vakbondsverzekeraar De Centrale, waar ook ASN Bank uit is voorgekomen. De verwijzing naar het oorlogsverleden van De Telegraaf vind ik daarom nooit zo sterk. Dat De Telegraaf momenteel richting organisaties als KOZP, Black Archives aan ronduit verwerpelijke journalistiek doet, staat overigens als een paal boven water. Daarom begrijp ik oprecht niet dat Telegraaf-journalisten kind aan huis zijn bij Jeroen Pauw. Een krant die willens en wetens leugens verspreidt om zwarte Nederlanders en moslims in een kwaad daglicht te stellen, een krant die willens en wetens haat zaait, moet worden genegeerd door de redactie van Pauw en heel veel anderen. Neem het ongelooflijk schofterige artikel waarin onder meer de toenmalige eigenaar van Espresso Dates in Rotterdam even met een pennenstreek aan IS werd gelinkt. Sorry voor mijn woorden, maar zo'n vuile krant hoort geen platform te krijgen bij andere media. Wat De Telegraaf doet is wat mij betreft goed vergelijkbaar met het 'send her back' racisme van Donald Trump.

vdbemt
vdbemt20 jul. 2019 - 14:11

@JohnVKR "Daarom begrijp ik oprecht niet dat Telegraaf-journalisten kind aan huis zijn bij Jeroen Pauw. " Dat deel ik volledig.

Paul250371
Paul25037118 jul. 2019 - 11:23

Die Hoogland en met name Leon de Winter zijn volslagen het pad af. Ik vind Weird Duk een regelrechtse schoft. Het is een journalistieke rioolput. Het Volk en Vaderland voor de PVV, FVD en rechts in het algemeen.

4 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2019 - 12:02

Dat je het journalistiek noemt, voor mij komen ze niet verder dan opinie en propaganda

Nico de Mus
Nico de Mus18 jul. 2019 - 14:13

Je leest hun stukken elke dag aan het commentaar te lezen. Vanaf 7 uur s`morgens je hele dag verpest, elke dag weer opnieuw.

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 16:14

Nico, je slaat de spijker op de kop. Gewoon negeren die krant, zou Paul ook moeten doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2019 - 18:56

deMus het is altijd goed aan de andere kant te kijken? Ik zit iedere dag op Breitbart, heel leerzaam. De Telegraaf heeft met die Jansen bewust op het GS verdienmodel ingezet: 'we're doomed, tenzij onfris', overgoten met een saus van slachtofferschap. Het werkt voorlopig.

vdbemt
vdbemt18 jul. 2019 - 11:01

" De Telegraaf was immers “de foute krant” van Nederland die collaboreerde met de nazi’s en hierdoor een verschijningsverbod van 30 jaar kreeg." Kennelijk vinden ze het weer een geschikte tijd om dat allooi nieuw leven in te blazen. Het is te hopen dat ''wakker Nederland" deze walgelijke houding door gaat krijgen en de krant rechts laat liggen.

DiederikZeeman
DiederikZeeman18 jul. 2019 - 10:57

De Telegraf is ronduit gevaarlijk. Dit soort systematisch leugens leiden tot vergaande polarisatie en tot rechts-radicalisering. Zoals Fox News in de VS mede de weg heeft vrijgemaakt voor een racistische president met fascistische neigingen, zo probeert de Telegraf ons land richting een fascistische heilstaat te duwen.

msj_meijerink
msj_meijerink18 jul. 2019 - 10:44

Inderdaad: de Telegraaf is weer 'lekker' bezig. Trumpiaans zou ik het noemen. Met de z.g. 'white supremacy' meent men de geschiedenis te moeten herschrijven. Schande!

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 jul. 2019 - 11:40

Inderdaad. Herschreven niet op basis van feiten maar op basis van bijval van de rechtse achterban. Exact hetzelfde wat Trump doet, alles voor de doelgroep, de waarheid doet er niet toe.

MountEverest
MountEverest18 jul. 2019 - 12:40

@Martin Bij nader inzien: een (Nederlandse) geschiedenis waar de holocaust niet in voorkomt is niet compleet. Het is de grootste misdaad tegen de menselijkheid ooit.

nico1943
nico194318 jul. 2019 - 13:53

Pauw en Jinek nodigen graag Telegraaf 'journalisten' uit. De omroepen hebben volgens mij ook boter op hun hoofd.

Peterrr2
Peterrr218 jul. 2019 - 16:17

@N van Gogh, ze doen alles voor de kijkcijfers. Het gaat niet meer om inhoud, maar om sensatie. Herinner me nog die uitzending met die vrouw uit Friesland en Jerry Afriyie. Je zou denken dat Twan Huys een goed programma wilde hebben, maar zijn enige doel was het creëren van sensatie, zodat er de volgende dag over gepraat zou worden.

vdbemt
vdbemt20 jul. 2019 - 14:18

@N van Gogh. De publieke omroep doet het natuurlijk nooit goed. Als ze niet te links zijn, dan hebben ze wel 'boter op hun hoofd" omdat ze ook de rechtse mening ruimte geven. Ik zie wel een verschil tussen 'de rechtse mening ruimte geven' en racisten/fascisten ruimte geven. Dat laatste gaat te ver. Dan begrijp ik bijv. Paul Jansen en, helemaal, Wouter de Winther, bij Pauw of Jinek niet. Overigens is die linkse omroep, met overal Jort Kelder, toch aardig aan het verrechtsen.