Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tekort aan verpleegkundigen brengt kwaliteit van zorg bij nieuw dieptepunt

  •  
15-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1975 keer bekeken
  •  
ANP-455872759

Zorgtaken mantelzorgers niet alleen thuis maar ook in ziekenhuis.

Ons ooit internationaal zo geroemde zorgstelsel erodeert sinds jaren in een steeds rapper tempo, tot een in 2024 inmiddels uiterst bedenkelijk niveau. Weinig sectoren in de zorg leveren hun patiënten nog die kwalitatief hoogwaardige zorg zoals dat bij de introductie van ons zorgstelsel in 2006 ooit wel bedoeld was.

Vanaf het begin was er kritiek op de geïntroduceerde marktwerking in ons zorgstelsel, waarin zorgaanbieders met elkaar moeten concurreren om de laagste prijs en hoogste kwaliteit van zorg te kunnen borgen. Zorgaanbieders zijn in ons zorgstelsel “ondernemers” die met de zorgverzekeraars of gemeentes als betaalloket van de zorg samen jaarlijks afspraken moeten maken om de financiering van hun bedrijf en praktijk geborgd te krijgen.

Afspraken primair gebaseerd op wantrouwen jegens elkaar in plaats van vertrouwen, met een overkill aan administratieve lasten ter controle van deze afspraken. Bureaucratie die ten koste gaat van de netto behandeltijd van patiënten.

Dit stelsel barst inmiddels bijna uit haar voegen van de weeffouten en tekortkomingen. Zoals bijvoorbeeld de vele mogelijkheden om te frauderen. Fraude die naar het oordeel van het Openbaar Ministerie moeilijk te bestrijden valt en geschat wordt op 10% van de ruim 100 miljard euro die de zorg nu al kost. Een immens groot bedrag.

Dat ziekenhuizen moeten concurreren is in een tijd van blijvende krapte aan medisch en zorgpersoneel onzinnig. Evenals het vasthouden aan het financieringsmodel van ziekenhuizen die betaald worden aan de hand van het aantal behandelingen, Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s), waar het belang van de patient niet centraal staat maar het verdienmodel van het ziekenhuis dat is gebaseerd op omzetmaximalisatie. Arts en klokkenluider Jim Reekers heeft over deze misstanden en angstcultuur in ziekenhuizen een opmerkelijk boek geschreven : “De medische omerta”

Ook voormalig universitair ziekenhuisbestuurder en internist Marcel Levi heeft al jaren geleden kritiek geventileerd op deze wijze van financieren van ziekenhuizen. Alsmede over de waanzin van het in tijden van krapte en schaarste van medisch en verpleegkundig personeel, het moeten concurreren met elkaar.

Vanuit Zuid-Europa is de laatste verandering in de Nederlandse ziekenhuiszorg komen overwaaien en in Nederland na een kort praktijkonderzoek als revolutionaire innovatie gebracht: verzorgingstaken afsplitsen van de taken van verpleegkundigen en die overdragen aan familie, zodat de verpleegkundige méér tijd heeft voor medische verpleegkundige taken die een leek niet kan verrichten. Een nieuwigheid voor Nederlandse patiënten en mantelzorgers. In Spanje en andere Zuid-Europese landen is dat heel normaal. Landen waar families in het dagelijks leven van jong tot oud méér centraal staan dan in onze in 2024 sterk geïndividualiseerde samenleving.

Wanneer zal eindelijk het kwartje bij de politiek, regering en alle beleidsambtenaren gaan vallen dat ons zorgstelsel zoals het nu is georganiseerd gewoon niet meer houdbaar is. De zorg kost alleen maar méér geld en de kwaliteit zal op alle fronten zorgwekkend blijven. Met innovaties en robotisering kunnen de scherpe kantjes ervan af maar het blijft behelpen voor veel zorgbehoevenden.

De marktwerking zoals dat nu is georganiseerd moet als eerste aanzienlijk worden verminderd en wellicht geheel worden afgeschaft. Dat geldt ook voor de bovenmatige lastendruk en kostenverslindende bureaucratie in het systeem.

De wettelijke eisen van ons zorgstelsel, kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid zijn aan een grondige herijking toe die meer aansluit bij de huidige en toekomstige ontwikkeling van onze samenleving. Het dichten van gaatjes in ons zorgsysteem kan nog lang doorgaan maar zal uiteindelijk de dalende kwaliteit zeker niet doen stoppen. Hoogste tijd om na te denken over een grondige renovatie van ons zorgstelsel of een geheel nieuw zorgsysteem dat wel toekomstbestendig kan worden geacht.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
17 aug. 2024 - 18:01
Het is niet een markt te noemen. Want ze krijgen subsidie en mensen zijn verplicht om zich te verzekeren Als het een markt zou zijn, zouden ziekenhuizen geen subsidie krijgen, niet bekostigd worden door belastingbetalers en zou je geen verzekering hoeven nemen. Je zou dan het risico kunnen nemen om letterlijk te sterven op straat Er zijn wel bewegingen die écht alles willen vermarkten. Denk dan aan de libertarische beweging. Bij hen is ook de zorg helemaal een échte markt. Hier kan je voor of tegen zijn, maar het is een duidelijk consistent verhaal. Volgens hen zouden de prijzen dan enorm omlaag gaan, van de ziekenhuiskosten, want er zouden vele, vele concurrenten komen Het neoliberale model is daarentegen compleet verward. Ziekenhuizen moeten doen alsof ze een bedrijf zijn, maar ze zijn geen bedrijf. Ik denk niet dat het zinkende schip genaamd Nederland nog te redden is. Vele mensen vertrekken dan ook naar het buitenland.
Frits Jansen
Frits Jansen
16 aug. 2024 - 6:54
De kop van dit artikel zet je op het verkeerde been. het lijkt erop of het probleem is dat niet genoeg mensen in de zorg willen werken. Maar het probleem is natuurlijk het zorgstelsel. Minister Agema wilde dat voortvarend hervormen, maar is teruggefloten door haar baas: voor Wilders blijft islambestrijding de hoogste prioriteit. Omdat je met de islam veel meer mensen bang kunt maken dan met een tekort aan verpleegsters. Ik moet opeens denken aan de regel dat bewindslieden ook politiek verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor fouten van hun voorgangers. Dan kan Aagje Agema meteen haar droombaan van Minister van Volksgezondheid opgeven, want dan is ze dus mede verantwoordelijk voor het totale falen van ons zorgstelsel. Je kunt over allerlei aspecten van de zorg redetwisten, maar één falen staat als een paal bovenwater: de beoogde kostenbeheersing draaide uit op een kostenexplosie. "Market failure", noemen economen dat. En dat is geen pech, want het was voorspelbaar. Ik voel een nieuwe affaire aankomen die de toeslagenaffaire nog helemaal in de schaduw stelt.
Amandla
Amandla
15 aug. 2024 - 21:20
Jaren lang VVD beleid met steun van geert W.
Kees Flipsen
Kees Flipsen
15 aug. 2024 - 17:44
Er is een belangrijke oorzaak van die tekorten in de zorg en andere essentiële beroepen dat voortdurend over het hooft word gezien. Dat is de grote koopkracht waar een heel groot deel van de bevolking over beschikt. Die koopkracht is een banen motor. Veel nieuwe beroepen en extra banen zijn daardoor ontstaan. Bijna allemaal banen die eigenlijk van weinig belang zijn. Bij de vrijetijdssector en de cosmetische beroepen bijvoorbeeld. Dat kan best wat minder. Dus nog een belangrijke reden om te stoppen met die voortdurende economische groei. Ik kan zo 10 problemen opnoemen die ontstaan zijn uit dat te veel. Denk bijvoorbeeld aan de milieuproblemen, de vele files op onze wegen, te kort aan woningen enz. Dus stop ook met het aantrekken van steeds meer arbeidsmigranten die mede de oorzaak zijn aan een te kort aan woningen en extra groei. Helaas durft geen enkele politieke partij te pleiten voor nul groei. We zitten gevangen en willen steeds meer. Allemaal super materialistisch geworden. Dit vooral door de vele reclame, uit alle hoeken en gaten worden wij er mee overspoeld. We zitten gevangen in het systeem. Ga de reclame bijvoorbeeld maar eens sterk inperken. Onmogelijk met al die belangen, bij de media vooral. We zitten te diep in die fuik en er is geen weg terug. De wal zal het schip moeten keren. Ondertussen kunnen de meeste van ons van alles doen en dingen kopen die niet perse nodig zijn. Wat echt belangrijk is zoals de eerste levensbehoeften staan daardoor onder druk. Waanzin!
3 Reacties
Joop1961
Joop196116 aug. 2024 - 5:10
Je hebt mijn bijval ! Onze ( mijn) ouders hebben mij geleerd werk hard niet zeiken. Er is veel veranderd en daar is n prijs voor betaald. Gemeenschap zin is er niet echt . De ene auto moet nog groter zijn als die van mn overbuur . Dit is zo geenceneerd en daar varen de banken en aandeelhouders het beste bij ( zie Bloemendaal) . Het draait nog meer om de duit en de fluit gezien de reclames en de meest domme programmas ( B&B oa) . Farmaceuten bepalen wat n ZH de patiënt geboden wordt Ziekenfondsen bulken van de poen. Change is gone come!
Kees Flipsen
Kees Flipsen16 aug. 2024 - 13:23
@Joop1961 Er verandering, maar nog steeds de verkeerde kant op. De reactie uit de maatschappij en de politiek ook. Mensen richten zich tot de gene of groepen die eigenlijk geen schuld dragen aan de problemen waar we in zitten. De grote bedrijven en de superrijken daar moeten we zijn. Die verdienen onze boosheid.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2024 - 13:32
Het bestaan van superrijken is irritant maar niet het echte probleem.
Jozias2
Jozias2
15 aug. 2024 - 14:13
En toch zijn er maar heel weinig landen op deze wereld waar ik liever in het ziekenhuis zou liggen.
8 Reacties
LaBou
LaBou 15 aug. 2024 - 18:52
Als het er op aan komt heb je helemaal niets te willen en ben je blij met wat er is. En vaak blijkt dat nog wel mee te vallen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 21:49
Soms heb je het gewoon niet voor het kiezen.
Jozias2
Jozias215 aug. 2024 - 22:25
@labou en Danielle Klopt, maar dan nog besef je je op dergelijke momenten hoe goed de zorg in Nederland is.
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 aug. 2024 - 9:04
Mijn ervaringen met het Noorse en Zweedse zorgstelsel zijn ook goed. Ook daar zijn er wel grote personeelstekorten.
DaanOuwens
DaanOuwens16 aug. 2024 - 18:08
@ Jozias2 Jij schrijft: maar dan nog besef je je op dergelijke momenten hoe goed de zorg in Nederland is. Of hoe slecht. https://nos.nl/video/441624-doden-door-fout-ruwaard-van-putten-ziekenhuis De ziekenhuiszorg in Nederland is niet constant. Met sommige medische problemen kan je beter naar België, Frankrijk, Duitsland. In sommige ziekenhuizen functioneren afdelingen erg slecht. Op de OK-s, SEH-s, IC-s en diagnostische afdelingen zijn al 30 jaar personeelstekorten. In Spanje ook prima ziekenhuizen. Je kan beter in een ziekenhuis in Valencia in Spanje liggen dan een willekeurig ziekenhuis in Nederland. Maar jouw bijdrage was slechts bedoeld om een serieus probleem te bagatelliseren. In Spanje ook prima ziekenhuizen. Je kan beter in een ziekenhuis in Valencia in Spanje liggen dan een willekeurig ziekenhuis in Nederland. Maar dat sluit niet aan bij jouw rechtse bagatelliseer tekstje.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2024 - 13:37
Spanje ken ik niet uit ervaring maar Zwitserland weer wel omdat mijn zus daar een tijdlang werkte .
Jozias2
Jozias217 aug. 2024 - 21:58
@daan Ik zeg niet dat Nederland wereldwijd de allerbeste ziekenhuizen heeft. Situatie in Spanje ken ik niet maar in bijvoorbeeld Italië wel. Dan kies je echt wel voor een Nederlands ziekenhuis. En als er van de 200 landen een handvol landen is (Scandinavië, Duitsland Zwitserland) waar het gelijkwaardig of beter is dan klopt mijn punt toch nog steeds?
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 aug. 2024 - 8:19
Daan Ouwens Mee eens. In Spanje is het helemaal niet zo slecht gesteld met de ziekenhuiszorg.
EA-traveler
EA-traveler
15 aug. 2024 - 12:39
Bij een kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg hoort effectieve preventie. Helaas hebben zo ongeveer alle partijen hun electorale redenen om daartegen te zijn of effectieve maatregelen te saboteren. Van “eigen verantwoordelijkheid” tot “niet stigmatiseren”.
Arbeider69
Arbeider69
15 aug. 2024 - 10:45
''Wanneer zal eindelijk het kwartje bij de politiek, regering en alle beleidsambtenaren gaan vallen dat ons zorgstelsel zoals het nu is georganiseerd gewoon niet meer houdbaar is.'' De puinhoop die door de rechtse Rutte kabinetten van VVD/CDA/PvdA/D66/CU is achtergelaten is zonder twijfel enorm. Ga dat maar eens ombuigen als rechts Schoof kabinet. Met een oppositie die alleen maar tegenwerkt in plaats dat ze ook proberen met plannen te komen hoe het beter kan. https://www.ewmagazine.nl/uncategorized/blog/2024/07/als-naoorlogse-verzetsstrijders-ligt-de-oppositie-op-ramkoers-tegen-kabinet-schoof-1421648/ https://eenvandaag.avrotros.nl/item/groenlinks-pvda-leider-frans-timmermans-voor-het-eerst-in-debat-met-kabinet-schoof-mijn-doel-is-dat-ze-zo-kort-mogelijk-zitten/
3 Reacties
de passie preker
de passie preker15 aug. 2024 - 11:17
Marktwerking in de zorg is begonnen met Wim Kok (PvdA). Balkenende (cda) en Rutte (vvd) hebben dit met democratisch mandaat van de kiezer voortgezet.
DaanOuwens
DaanOuwens15 aug. 2024 - 12:07
@ Kees Jij schrijft: Ga dat maar eens ombuigen als rechts Schoof kabinet. Dat is extreem rechts helemaal niet van plan. En naar mate jouw helden minder lang het landbestuur vormen richten ze minder schade aan. Dus Timmermans heeft helemaal gelijk.
EA-traveler
EA-traveler15 aug. 2024 - 12:27
Zo ongeveer de meest creatieve manier om de PvdA de schuld te geven.
JoostdeF
JoostdeF
15 aug. 2024 - 9:20
Probleem is de lobby van de grote zorgverzekeraars. Net als bij zoveel andere collectieve voorzieningen als onderwijs, energie, drinkwater en openbaar vervoer, zie je dat marktwerking niet leidt tot efficiëntie maar tot een concentratie van geld en macht op bepaalde plekken in de keten en uitbuiting en kaalslag op andere plekken.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 12:44
De automobiliteit doet het OV de das om.
Gerygrr
Gerygrr
15 aug. 2024 - 9:16
Exact! De Zuid-Europese inzet van (schoon)familie is hier niet te doen. Dat kan daar wel, omdat niet beide partners hoeven te werken. Men ruilt als het ware zorg en oppassen, opvoeding van de kinderen onderling uit. Lees het boek allemaal, het is schokkend. Gisteren eindelijk geholpen aan mijn ogen. Opluchting! Fleur Agema heeft de toegezegde 50 miljoen voor post covid, long covid ingetrokken. https://docs.google.com/document/d/1pzIYKW02LM2M0tXvqjQauyTXGptp1O9LzoS65MfSkyE/edit Schandalig! Mulitisysteemziekte, die nog steeds niet wordt begrepen in Nederland. Wat er gebeurt? Bagatelliseren en multiple choice vragen naar de ernst van gezondheidsklachten. De antwoordmogelijkheden zijn niet toereikend… En dan moet je iets fout invullen, als je door wil ten minste. Bureaucratie dus en aannames……. Daarom weten huisartsen, die aangeven zelf niet geïnformeerd te worden ook niet wat ze met onze nieuwe symptomen aan moeten.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 11:29
De lage arbeidsparticipatie van Italiaanse vrouwen is een gevolg van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Die komt hier niet terug.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 11:49
Het gebrek aan kinderopvang is in Italië ook een belangrijke reden om niet aan kinderen te beginnen.
Gerygrr
Gerygrr15 aug. 2024 - 12:08
Niet aan kinderen beginnen, dat doen ze hier nu ook. Geen huis geen kinderen. De Griekse huizen zijn niet opgebouwd door geld te lenen. De mensen bouwen langzaam op. Eerst werken en sparen, daarna een stukje opbouwen. Kan wel tot het pensioen doorgaan. Maar dan heb je ook wat voor de kinderen. Als het niet affikt uiteraard.
Vuurrood
Vuurrood
15 aug. 2024 - 9:04
Is er echt een tekort aan verpleegkundigen? Is er ooit uitgezocht wat het totale aantal verpleegkundigen is en hoe dan de verdeling is? Hoeveel verpleegkundigen werken in de reguliere gezondheidszorg en hoeveel in particuliere gezondheidszorg zoals prive klinieken? Als er steeds minder verpleegkundigen werken in de reguliere gezondheidszorg waar blijven die verpleegkundigen dan? Gaan die soms over naar prive klinieken omdat dat beter betaald?
5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr15 aug. 2024 - 11:29
Ook zorgmedewerkers met post covid. Dan ben je arbeidsongeschikt. Daarnaast zijn er meer mensen, die afhaken door werkdruk en slechte betaling, dan er mensen de opleiding starten.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 11:57
De uitstroom uit de sector is erg hoog. Ook onder jonge verpleegkundigen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 11:58
Over "de zorg" zijn genoeg bronnen.
DaanOuwens
DaanOuwens15 aug. 2024 - 12:02
@ Vuurrood Jij schrijft: Is er echt een tekort aan verpleegkundigen? Is er ooit uitgezocht wat het totale aantal verpleegkundigen is en hoe dan de verdeling is? Ja alle data zijn in detail beschikbaar. Desnoods op organisatieniveau. https://www.azwinfo.nl/. Ook is al 25 jaar inzichtelijk hoe de personeelsstromen tussen de verschillende zorgsectoren verlopen. De oorzaak van het tekort is ook al jaren bekend. Er wordt net te krap opgeleid. Werkgevers zijn bang om leerlingen na diplomering te ontslaan vanwege de imagoschade en vanwege de hoge kosten van de leren/werken (BBL) variant. Ook schatten individuele ziekenhuizen structureel hun eigen personeelsverloop te laag in. Dat zijn de belangrijkste oorzaken. Met salaris of met de concurrentie van privéklinieken heeft het weinig te maken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 14:09
Zoveel privéklinieken zijn er ook niet.
Frits Jansen
Frits Jansen
15 aug. 2024 - 8:50
De eerste prioriteit van Minister Agema van Volksgezondheid is toch islambestrijding. Ze had wel goede ideeën maar is door blonde Geert teruggefloten. Ik ben erg voor marktwerking waar het kan, maar elke goede econoom had je tevoren kunnen vertellen dat in de zorg een massale "market failure" dreigt. Alleen is het systeem zo ingewikkeld dat dat ook niet 123 kan worden afgeschaft. De wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) regelt hoe je zorg "aanschaft". Op zich is "informed consent" (geïnformeerde instemming) geen slecht idee, maar de "aanschaf" van zorg is toch iets anders dan de aanschaf van een fiets. Ik heb een kwaal die in potentie gevaarlijk is maar waarvan ik geen last heb. Behandeling is goed mogelijk maar zal mij geen merkbare verbetering brengen - want ik voel geen probleem. En dan mag ik zorg gaan "aanschaffen". maar daar ga ik niet voor shoppen. Ik moet de dokter kunnen vertrouwen - en erop kunnen vertrouwen dat het systeem zorgt dat dokters te vertrouwen zijn. Zoals ik ook de piloot moet kunnen vertrouwen als ik in een vliegtuig stap. Maar een vliegtuig levert je een duidelijke prestatie: vervoer. Of de dokter altijd zinvolle behandelingen aanbeveelt kan ik niet beoordelen. En mijn huisarts heeft me al zoveel onzin wijs proberen te maken dat ik haar oordeel volstrekt niet vertrouw
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 9:13
Neem een andere huisarts. De meesten doen prima werk.
LaBou
LaBou 15 aug. 2024 - 10:33
DD, dat doet jansen dan weer niet. Hij vertelt hier liever verhaaltjes.
MG1968-2
MG1968-215 aug. 2024 - 10:35
@Frits "En mijn huisarts heeft me al zoveel onzin wijs proberen te maken dat ik haar oordeel volstrekt niet vertrouw" Je woonde toch in Duitsland. Dan heb je geen vaste huisarts in Nederland (die mag namelijk jou niet bezoeken) en kun jij als jij je in Nederland bevind (tenminste als je een nederlandse verzekering hebt) bij iedere huisarts binnen lopen. Probeer eens een ander zou ik zeggen.
Frits Jansen
Frits Jansen16 aug. 2024 - 7:05
Alleen maar zeikreacties, maar mijn voorbeelden zijn authentiek. - Mijn Nederlandse huisartsen werken in een gezondheidscentrum. Mijn eigen huisarts heeft me een keer hinderlijke onzin verkocht, een vervangende huisarts gevaarlijke onzin. Maar waar we het over hadden was niet hoe goed huisartsen vaak ook zijn, maar dat het beleid om mensen te bewegen niet te snel naar de specialist te lopen wel eens heel slecht kan uitpakken. "Meestal betrouwbaar" is niet betrouwbaar. - Ik woon wel een deel van het jaar in Duitsland maar heb nog steeds een Nederlandse huisarts.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
15 aug. 2024 - 8:04
Verzorging door de familie is in NL steeds meer een fictie. De families zijn er te klein voor en de familieleden wonen vaker niet langer bij elkaar in de buurt.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 8:08
Ondertussen verhuizen verpleegkundigen uit zuidelijke landen waaronder Italië naar Nederland vanwege de ondraaglijke arbeidsomstandigheden in eigen land.
Volrin
Volrin15 aug. 2024 - 8:41
Of hebben er geen tijd voor, met alle sectoren waar tekorten aan mensen zijn en er dus fulltime gewerkt moet worden.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 9:04
Of werken in sectoren die we kunnen missen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor