Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tekort aan mondkapjes: Centrum Tandheelkunde stelt behandelstop in

  •  
03-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-03-03 om 17.20.55
Het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) behandelt vanaf aankomende donderdag alleen nog spoedgevallen en lopende behandelingen. Uit angst voor het coronavirus is er een run ontstaan op mondkapjes, waardoor de ACTA nu een tekort heeft. Dat meldt het Parool.
Er zijn nog wel mondkapjes aanwezig op het ACTA, maar omdat de tandartsen willen voorkomen dat ze helemaal zonder komen te zitten, is de noodmaatregel ingesteld. Volgens protocol zijn tandartsen verplicht een mondkapje te gebruiken.
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn producten als mondkapjes en reinigende handgels nog maar moeizaam verkrijgbaar. Dit terwijl vooral voor mondkapjes geldt dat ze nauwelijks bescherming bieden tegen het virus. Het RIVM schrijft over het gebruik ervan:
"In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid."
Maandag waarschuwden ook huisartsen al dat het voor hen erg lastig is nog aan mondkapjes en beschermende kleding te komen:
Frankrijk In Marseille zijn zo’n tweeduizend mondkapjes gestolen uit een ziekenhuis. De kapjes werden ontvreemd uit de verkoeverruimte van het Conception ziekenhuis. In principe hebben alleen personeel en patiënten die net uit een operatie komen toegang tot de ruimte. De diefstal volgde op de bekendmaking van de Franse president Macron dat alle voorraden gezichtsmaskers gereserveerd worden voor medisch personeel en coronapatiënten. Het ziekenhuis in Marseille beschikt ondanks de diefstal nog over voldoende maskers om operaties uit te kunnen voeren. Er is een onderzoek gestart om de daders te achterhalen.
cc-foto: drshohmelian

Meer over:

nieuws, coronavirus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

de Boer2
de Boer23 mrt. 2020 - 18:40

Mensen hechten zich in het algemeen zo aan het leven dat ze er niet tegen opzien dat van anderen te stelen......

Greendutch
Greendutch3 mrt. 2020 - 18:05

mensen worden helemaal gek omdat ze zich niet goed informeren of niet goed geïnformeerd worden. ik denk dat het beter was geweest als vorige week de voorlichtingsavond namens RIVM en ministerie volksgezondheid over alle zenders en social media tegelijkertijd zou zijn gedaan want ik denk dat heel erg veel mensen alleen maar naar commerciële zenders kijken en de uitzending was daar niet te zien, volgende keer beter dus ik heb ondertussen al minstens 100x gehoord dat mondkapjes niet helpen, waarom al die mansen niet??

4 Reacties
Peterrr2
Peterrr23 mrt. 2020 - 21:32

Zwarte Piet is niet racistisch en heeft niets met racisme te maken. Logisch dat je dat niet kan uitleggen aan anderen.

Klaas Punt
Klaas Punt3 mrt. 2020 - 21:42

ikzelf - en jij uit je niet racistisch met jouw "varkensroze" burgers?

Libertain
Libertain4 mrt. 2020 - 7:26

@ikzelf, heet dit gewoon nationale cultuur.

Matthijs Dam
Matthijs Dam5 mrt. 2020 - 12:44

Natuurlijk helpen mondkapjes wel, anders zou een tandarts ze ook niet gebruiken. Er zijn ook studies gedaan, en lijkt een verlaagd risico te hebben op transmissie van influenza-achtige ziektes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662657

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 mrt. 2020 - 16:43

Kunnen we binnenkort de tandarts in mondkapjes betalen ?

[verwijderd]
[verwijderd]3 mrt. 2020 - 16:27

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Audio
Audio3 mrt. 2020 - 20:10

Een Amerikaanse dame die een slecht lopende handel in mondkapjes had, kan ze nu niet aangesleept krijgen.