Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tekort aan beveiligers wordt nog een probleem in dit land van haat en nijd

  •  
03-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1836 keer bekeken
  •  
ANP-485242782

Dat er een groot tekort aan beveiligers is tekent de huidige staat van ons land. Het komt nog zo ver dat de ene helft van het land beveiligd moet worden tegen de andere helft. Als de vrijheid van meningsuiting zodanig onder druk komt te staan dat je niets meer kunt zeggen zonder te worden bedreigd, dan zijn we echt op de verkeerde weg.

Onze mogelijk toekomstige premier moet worden aangesproken op zijn voorbeeldgedrag. Wat denkt hij dat het doet met groepen die door hem met moreel grensoverschrijdende uitspraken worden weggezet, denk aan “criminele Marokkanen”, “gelukzoekende immigranten”, “baantjesinpikkende arbeidsmigranten” of “woninginpikkende asielzoekers”? Eigenlijk zegt onze mogelijk toekomstige premier: “zonder jullie zou het veel beter gaan met ons land, en zouden onze problemen zijn opgelost, dus wegwezen hier”. Daarmee raken we hele bevolkingsgroepen in hun ziel.

De naïeve, simpele redenering die achter deze uitspraken schuilt is niet alleen onjuist, maar ook gevaarlijk, en roept op tot gevoelens van haat en rancune. Discriminerende en laatdunkende uitingen dragen op geen enkele wijze bij aan een oplossing van de problemen, laat staan dat de samenleving er door verbetert. Politici, leraren, bestuurders en ouders hebben een voorbeeldfunctie. Niet alleen of juist niet door een mooie boodschap, zoals “ik ben er voor alle Nederlanders”, maar door in gedrag consequent te laten blijken waar je voor staat. Niet aan de ene kant sussen en aan de andere kant het vuurtje opstoken. Uiteindelijk word je als beleidspersoon afgerekend op je daden, en op een bepaald moment prikken mensen door mooie woorden heen.

Ondanks dat extreme standpunten op korte termijn tot politiek gewin kunnen leiden, wat we nu een aantal keren hebben gezien, wil ik in brede zin oproepen tot matiging, verbinding en positief liefdevol voorbeeldgedrag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

pahan
pahan4 dec. 2023 - 5:41

'matiging, verbinding en positief liefdevol voorbeeldgedrag' Op zich natuurlijk een mooie oproep. Maar wie men lief heeft kastijdt men, toch? Ik zou wel op willen roepen tot uitbundigheid, positieve polarisatie en voorbeeldgedrag waar uit blijkt dat lief zijn ook zeer kan doen.

Willem D2
Willem D23 dec. 2023 - 23:46

De laatste 2 maanden schrik ik ook van de verbale agressie op dit forum. Het lijkt wel of iedereen (links en rechts) aan het radicaliseren is. Waar is een gezonde reset knop?

Mathijsco
Mathijsco3 dec. 2023 - 19:02

Deze reactie is verwijderd

Bert van der Neut
Bert van der Neut3 dec. 2023 - 18:39

Waarom moeten mensen überhaupt beveiligd worden? Dat kijkt mij iets zorgwekkender.

1 Reactie
Bert van der Neut
Bert van der Neut3 dec. 2023 - 19:23

kijkt = lijkt

Olav Meijer
Olav Meijer3 dec. 2023 - 16:31

[Onze mogelijk toekomstige premier moet worden aangesproken op zijn voorbeeldgedrag.] Dat kan Wilders dus überhaupt niet zijn. (Zo'n aanfluiting moet Nederland bespaard blijven).

Gert van Dam
Gert van Dam3 dec. 2023 - 16:28

Sterk verwoord dat voorbeeldgedrag navolging geeft in zowel negatieve als in positieve zin. Daarom onderschrijf ik van harte de laatste zin van Raf : ", wil ik in brede zin oproepen tot matiging, verbinding en positief liefdevol voorbeeldgedrag." Gert

Joop  den Uil
Joop den Uil3 dec. 2023 - 14:33

Aantal beveiligers dat iemand heeft bepaalt zo langzamerhand zijn/haar status en pikorde in de politiek. Maar petje af hoe de beveiligers -tot op heden- hun werk serieus en confidentieel aanpakken met goed resultaat.

1 Reactie
Henk Douma
Henk Douma3 dec. 2023 - 19:09

*kuch*Tekortschietende 'beveiliging' Thierry Baudet*kuch*

Gert Boenders
Gert Boenders3 dec. 2023 - 13:57

Deze reactie is verwijderd

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig3 dec. 2023 - 13:42

Hello Misschien als Geert Wilders op houdt met zijn zeer intense haatpreken, dag in dag uit, 17 jaar al inmiddels, heeft hij in no time ook geen beveiligers meer nodig denk ik. Ik bedoel onze demissionaire Premier Mark Rutte kan blijkbaar overal heen op zijn fiets of te voet. Geen fan van Mark Rutte maar wie zal het beeld van hem op een fiets met een appel in zijn hand snel vergeten? Met andere woorden ook een extreemrechtse politicus zoals Geert Wilders kan zijn of haar vak uitvoeren zonder een leger van beveiligers als hij of zij niet zeer bewust zo veel haat oproept of verspreidt naar mijn mening. Of is dat juist het verdienmodel van Geert Wilders, zich express overal in Nederland laten zien met een leger van beveiligers? En wie betaalt dat trouwens? De Nederlandse belastingbetalers, ook zijn Henks en Ingrids natuurlijk. Vele en vele miljoenen euros heeft het inmiddels gekost tot nu toe. Fijne dag.

2 Reacties
Willem van der Decken
Willem van der Decken3 dec. 2023 - 18:14

‘heeft hij in no time ook geen beveiligers meer nodig denk ik.’ Een kleine herinnering aan de recente moordaanslag van een moslim op Salman Rushdie, 35(!) jaar na de islamitische fatwa, volstaat wel bij dit wensdenken, denk ik. https://www.rtl.nl/entertainment/showbizz/artikel/5385292/schrijver-rushdie-verschijnt-voor-het-eerst-openbaar-sinds

pahan
pahan4 dec. 2023 - 5:38

Dat zorgvuldig gecultiveerde beeld van Mark op de fiets heeft zijn beveiliging tot wanhoop gedreven.

Dehnus
Dehnus3 dec. 2023 - 13:38

Zou je denken, maar nee hoor. Want volgens de volgers van de Grote Geile Geerbeer en zijn eigen "culturele revolutie", word alleen hij bedreigt. Want kijk maar hoe ze te keer gaan jegens andere politici. Hoe ze joelden toen mensen bij het huis van Sylvana Simons langs gingen, hoe ze gieren en brullen toen ze achter Kaag aangingen en hoe ze aan het ginnegappend waren, toen de kinderen van een VVD politica zaten te beven in een huis. De beveiliging is er alleen voor de grote lijder (opzettelijke zo gespeld) met de rare haardos, die straks waarschijnlijk wel een boekje uit gaat brengen. Ik ginnegap wat, maar de beveiliging komt er niet voor de zondebok. Ik denk dat je niet helemaal door hebt wat hij bedoelt met "Ik ben er voor alle Nederlanders". Het is een hondefluitje, eentje van "jullie! Die op mij stemden! Dat zijn de Nederlanders, die anderen zijn geen echte Nederlanders. ". Het is iets wat uitgelegd kan worden, zoals op deze pagina, als iets van "zie je nou wel!" maar op de andere manier gebruikt word door zijn achterban als het niet zien als "Nederlands"van de tegenstander.

Deugkeizer
Deugkeizer3 dec. 2023 - 13:27

Het beschermen van Wilders zal nu extra veel kosten. Iets wat de belastingbetaler mag betalen...

1 Reactie
Joop  den Uil
Joop den Uil3 dec. 2023 - 16:12

de belastingbetaler betaalt nog veel meer aan zaken waar ik het niet mee eens ben. maar je kunt nu eenmaal nergens iets aanvinken in je taxformulier.