Joop

Tekort aan belangrijk coronamedicijn dreigt in Nederland

  •  
06-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-410473596

© DEN HAAG - Zorgmedewerkers verlenen zorg aan een patient op de intensive care (IC) van het HMC Westeinde ziekenhuis. Het ziekenhuis breidde het aantal bedden op de IC-afdeling aan het begin v

Nederlandse ziekenhuizen kunnen op dit moment geen remdesivir bestellen, meldt Het Financieele Dagblad. De virusremmer is van levensbelang voor coronapatiënten met zware klachten. Dankzij het middel dat ooit werd ontwikkeld tegen ebola, herstellen patiënten sneller.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid verklaart tegenover het FD dat Nederland in gesprek is met de Europese Commissie ‘om meer remdesivir deze kant op te krijgen’. De Commissie koopt het middel centraal in en verdeelt het over de verschillende lidstaten. Deze zomer kocht de VS bijna de gehele wereldvoorraad remdesivir op. Daardoor ontstonden elders tekorten.
Het dreigende tekort aan remdesivir in Nederland had nauwelijks op een slechter moment kunnen komen. De afgelopen maanden is het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus razendsnel toegenomen. Maandag meldde het RIVM 4.581 infecties: het hoogste aantal tot nu toe. Er werden 82 mensen opgenomen in het ziekenhuis, waarmee het totaal op 892 kwam.
Remdesivir wordt toegediend aan mensen die op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen liggen. Zij hoeven daardoor in sommige gevallen niet aan de beademing en kunnen sneller naar huis. Ook Donald Trump kreeg het middel de afgelopen dagen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Libertain
Libertain7 okt. 2020 - 13:01

("Tekort aan belangrijk coronamedicijn dreigt in Nederland") Dat kan toch niet, hoor ik steeds rondbazuinen dat we de beste gezondheidszorg zouden hebben. Wat moet ik nu denken als anderen met "minder" goede zorgstelsel alles hebben om de coronapandemie het hoofd te bieden?

Taline
Taline6 okt. 2020 - 15:54

zucht... According to international experts from the British Medical Journal, "the drug probably has no important effect on the need for mechanical ventilation and may have little or no effect on the length of hospital stay". Because of the high price, the authors point out that remdesivir may divert funds and efforts away from other effective treatments against COVID-19.

Bert de Vries
Bert de Vries6 okt. 2020 - 14:53

Hoofdoorzaak van het Nederlandse falen bij de aanpak van de coronapandemie: het ontbreken van een krachtige centrale leiding.Daardoor werken allerlei organisaties los van elkaar en soms tegen elkaar. Die ontbrekende centrale leiding is kenmerkend voor de kabinetten Rutte. Ze is geen toeval, maar een strategische keuze van onze premier. Het heeft de schijn van ieder maximale verantwoordelijkheid geven voor het eigen beleid, maar is bedoeld om de hoogste in rang te vrijwaren van blaam als het misgaat. Meest illustratief voor dit verstoppertje spelen is de slogan: "Wij volgen het advies van onze deskundigen." Je zag in de loop van de tijd het gewicht van de deskundigen dan ook groeien. Dames-deskundigen gingen steeds vaker met hun armpjes zwaaien, heren-deskundigen straalden steeds meer gezag uit en Rutte werd zelfs, zij het slechts enkele maanden, gekroond tot de nieuwe Vader des Vaderlands. Zelfs het virus werd bewierookt. Het virus, zo zei De Jonge, heeft ons ingehaald. Nu stort het beleid inelkaar door een veel te versplinterde en veel te late voorbereiding. En de zorg dreigt te imploderen doordat er alweer tekorten aan middelen ontstaan. Zowel in de personele sfeer als bij het testen en bij de medicatie. Dat het besmettingspercentage en het sterftepercentage in Nederland extreem veel hoger zijn dan in Duitsland, komt niet door een falende aanpak maar doordat Nederland Nederland is, en Duitslqnd Duitsland. Zoals een bekende tv-persoonlijkheid annex micro-bioloog gisteren in Op1 kon vertellen. Verantwoordelijkheid, hoezo? Uitstraling, uitstraling, uitstraling!

6 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend6 okt. 2020 - 17:51

@Bert En nu je verhaal over Nederland in vergelijking met Spanje, Frankrijk, VS, Italië.. enz... Zo makkelijk scoren om Nederland alleen met Duitsland te vergelijken? Beetje lui ook..

Bert de Vries
Bert de Vries6 okt. 2020 - 20:00

Hoofdschuddend, vergelijken met eie het slechter doen, is iets voor kneuzen. Vergelijken doe je met wie het beter doen omdat je daarvan kunt leren.

LBNB
LBNB7 okt. 2020 - 5:38

@Bertdevries Duitsers zijn over het algemeen een stuk volgzamer dan Nederlanders. Nederlanders luisteren niet zomaar en vragen waarom iets moet. En inderdaad in andere landen doen ze het niet veel beter met hun, hier heilig verklaarde, strengere maatregelen. Kunnen ze bij op1,5 niet eens wat anders uitnodigen dan een viroloog of arts microbioloog?

Bert de Vries
Bert de Vries7 okt. 2020 - 7:50

LBNB, volgzaamheid speelt zeker een grote rol. Maar als bekend is dat wij niet zo'n volgzaam volkje zijn, dan moeten andere, meer dwingende, maatregelen worden genomen. Ik denk dat dat laatste niet gebeurt omdat het systeem van handhaven naar de knoppen is bezuinigd. Overigens geldt ook voor de zorg dat die naar de knoppen is bezuinigd. Met als gevolg versplintering, meer concurrentie dan samenwerking, structurele onderbezetting, enzovoort. De zwakte van een systeem komt meestal pas bij zware belasting aan het licht. En die belasting is er nu. De zwakte is het gevolg van decennia lang beleid door de huidige regeringspartijen plus PvdA. Daarom wordt de mysterieuze volksaard opgetrommeld. Of de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. (En natuurlijk heb je overal grote groepen paupers die denken dat ze zelf geen risico lopen en die het risico voor anderen koud laat. Zoals onze Vindicaters. Die pak je alleen met een strafblad.)

LBNB
LBNB7 okt. 2020 - 11:07

@Bertdevries [volgzaamheid speelt zeker een grote rol. Maar als bekend is dat wij niet zo’n volgzaam volkje zijn, dan moeten andere, meer dwingende, maatregelen worden genomen. Ik denk dat dat laatste niet gebeurt omdat het systeem van handhaven naar de knoppen is bezuinigd.] Ik ben structureel tegen dwingende maatregelen. Mensen blijven toch wel tegen of het nou verplicht is ofniet. Bescherm jezelf als je wilt, maar dring anderen dit niet op. Ik denk overigens ook dat een hoop mensen er klaar mee zijn omdat we non stop op tv maanden in angst zijn gehouden bij iedere massademonstratie of wanneer mensen lekker naar buiten gingen. Steeds waren er dan virologen in de talkshows die zeiden dat het uit de hand ging lopen. Als dit dan steeds niet gebeurd verliezen ze hun geloofwaardigheid.

Bert de Vries
Bert de Vries7 okt. 2020 - 12:47

LBNB, onze uitgangsposities verschillen fundamenteel. Het zij zo. Prettig dat je zorgvuldig reageert.

Joop Schouten
Joop Schouten6 okt. 2020 - 13:08

Dan maak je het zelf. (...)

Thuiszitter
Thuiszitter6 okt. 2020 - 12:20

Dit was op 1 juli reeds bekend , https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5168727/trump-koopt-voorraad-coronamedicijn-op-remdesivir Patenten van de medicijnen afhalen is het antwoord hierop. Een winstdeling voor de uitvinder werkt ook.

1 Reactie
Mokker
Mokker7 okt. 2020 - 17:06

Patenten van de medicijnen afhalen, ik geloof dat u de patentwetgeving niet helemaal begrijpt... Maar met een beetje geduld vervalt het vanzelf, een patent is maximaal 20 jaar van kracht, met max 5 jaar verlenging als het medicijn pas zeer laat tot de markt wordt toegelaten.

Piet Helmons
Piet Helmons6 okt. 2020 - 11:18

Vroeger hadden we het gezegde: Regeren is vooruit zien. Blijkbaar doet de VS dat beter dan Nederland.

1 Reactie
Peter1957
Peter19576 okt. 2020 - 13:15

Belachelijk dat één land alles kan opkopen.

Betrokken
Betrokken6 okt. 2020 - 11:14

Het zoveelste bewijs dat de Europese Commissie niet functioneert. Naast dat Trump maar weer bewijst dat hij doortastend is, is de Europese commissie nog aan het bakkeleien of ze dwanglicenties willen gaan inzetten.

5 Reacties
ton14024
ton140246 okt. 2020 - 13:50

Spanje doet het binnen de EU het slechtste als je kijkt naar doden per miljoen inwoners. Maar wel 25% beter dan de VS.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 okt. 2020 - 15:12

'Naast dat Trump maar weer bewijst dat hij doortastend is' Hebben ze jou thuis niet geleerd dat je ook een beetje aan anderen moet denken. Trump had het ook kunnen verdelen ipv alleen aan zichzelf te denken.

LBNB
LBNB6 okt. 2020 - 15:26

@Ton Niet waar, Spanje staat op 689 doden per miljoen en de VS op 649. Spanje heeft 6.2 procent meer doden dan de VS per miljoen inwoners.

Betrokken
Betrokken6 okt. 2020 - 16:39

@ joe speedboot, mag ik je eraan herinneren dat in het begin van de crisis de zeer “sociale “ landen zoals Frankrijk en Duitsland als eerste een export verbod oplegde op beschermende kleding zoals mondmaskers en handschoenen. En aangezien veel andere Europese landen juist in deze landen hun centrale magazijnen hebben, konden zij dus niet eens meer aan hun eigen voorraden konden komen voor weken. Medicijn wordt gefabriceerd door Amerikaans bedrijf en logisch dat Trump als eerste zorgt voor zijn eigen land ( dat Trump een egoïstische narcist is staat hier los van).

EricDonkaew
EricDonkaew7 okt. 2020 - 3:17

@Speedboat: Trump had het ook kunnen verdelen ipv alleen aan zichzelf te denken. --------------------------------------------- Zeker. Maar zijn verkiezingsbelofte 'America First' maakt hij wel waar. Dat dan weer wel.

Djennica
Djennica6 okt. 2020 - 10:07

We lopen weer hopeloos achter de feiten aan dus.