Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tekort aan arbeidskrachten is komende jaren immens probleem

  •  
15-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1898 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

© cc-foto: Maria Godfrida

Werkgevers schreeuwen om personeel dat competent en voldoende opgeleid is om de openstaande banen te kunnen vervullen.
Nederland heeft in een kleine vijftig jaar nog nooit zo’n laag werkloosheidscijfer gehad als nu, blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). In vroegere tijden zouden economen daar enthousiast op hebben gereageerd. Een lage werkloosheid is altijd een goed teken geweest als dat vergezeld ging met een laag aantal openstaande vacatures. Maar dat is anno 2022 niet het geval. Werkgevers schreeuwen om personeel dat competent en voldoende opgeleid is om de openstaande banen daadwerkelijk te kunnen vervullen. Die groep is schaars. Terwijl er gelijktijdig genoeg werkzoekenden zijn die maar niet aan de bak kunnen komen, omdat ze de gevraagde kwaliteiten voor veel openstaande functies missen.
Voornoemde schaarste op de arbeidsmarkt laat haar invloed gelden in tal van strategische sectoren. In de zorg, bij de politie, het onderwijs en in de bouw-  en energiesector. In welke sector niet ? In de technische sector is al bekend welk tekort aan geschoolde arbeidskrachten er bij ongewijzigd beleid zal zijn als alle plannen van de energietransitie moeten worden uitgevoerd en het tekort aan woningen moet worden opgelost. Om nog maar te zwijgen over het oplossen van de klimaatproblematiek.
Rutte IV zal met een doortimmerd masterplan moeten komen om dit allesomvattende schaarsteprobleem effectief op te lossen. Een masterplan dat zal moeten breken met alle tot nu toe gekozen beleidsregels die er onder de vorige drie Rutte-kabinetten voor hebben gezorgd dat deze uiterst alarmerende situatie is ontstaan.
Het zal bijvoorbeeld de moeite waard zijn om eens met een geheel ander blik te kijken naar het grote aantal werkzoekenden dat er maar niet in slaagt om betaald werk te kunnen krijgen. Inmiddels is er ook een grote schaarste aan arbeidskrachten voor werk waarvoor geen diploma vereist is. Mede veroorzaakt door een te lage beloning in relatie met het aantal te werken uren.
Maar ook van werkgevers mag wat verwacht worden ten aanzien van het gemakkelijker aannemen van werknemers met een beperking of een verleden van ziekte-uitval. Veel oordelen over de geschiktheid van die categorie werknemers berusten vaak meer op onjuiste vooroordelen dan hard bewijs dat die groep niet geschikt zou zijn om betaalde arbeid te kunnen verrichten. Dat geldt ook voor de leeftijdsdiscriminatie van veel oudere werkloze werknemers ten opzichte van jongere werklozen om weer aan de slag te kunnen komen.
Tel voornoemde factoren op bij het in Nederland hoge aantal deeltijdbanen van werknemers. Een kleine verhoging van het aantal werkzame uren zou een immense sprong vooruit betekenen in het oplossen van het schaarste probleem op de arbeidsmarkt.
Het goede nieuws van de recente CBS cijfers voor werknemers is nu wel dat zij in een luxe positie zijn gebracht om in onderhandelingen met hun bazen fikse loonsverhogingen eruit te kunnen slepen. Uiteraard zal als dat massaal gebeurt de kostenstijgingen van veel diensten en producten ook flink doen toenemen. Ook daar mag Rutte IV rekening mee houden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

JanB2
JanB216 feb. 2022 - 21:00

Je oogst wat je zaait. Ik heb weinig medelijden met “de” ondernemer in deze.

Jansen7
Jansen716 feb. 2022 - 17:24

Het artikel poogt genuanceerd te zijn maar nu ik de titel nog eens teruglees wordt mijn vermoeden bewaarheid dat economen aan de kant van de werkgevers staan (inclusief de overheid als grootste werkgever). Niet zo heel lang geleden werden de economisch best presterende landen gemeten aan het BNP per inwoner waarbij er wel veel getouwtrek was over de verdeling. Het economisch vraagstuk van de 21e eeuw onder economen lijkt echter te zijn geworden of werkgevers aan voldoende GOEDKOPE arbeidskrachten kunnen komen (want als Nederlandse werkgevers het criterium goedkoop laten vallen dat kunnen ze heel veel 50plussers gaan aannemen), ondanks enkele nuanceringen in dit artikel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 3:31

Afgelopen week nog vernomen dat werkgevers het nog steeds verdommen mensen van boven de 50 aan te nemen die alle vaardigheden in huis hadden. Dus niet zeiken maar die mensen gewoon een baan geven alvorens te klagen!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 3:32

in huis hebben.....

JanB2
JanB216 feb. 2022 - 21:01

Inderdaad een voorbeeld in lijn met mijn uitspraak hierboven (“je oogst wat je zaait”).

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 3:22

Daarom heffen ze de teststraten op. Kunnen al die mensen weer terug naar hun werk!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2022 - 19:14

Zelftests zijn voor heel wat doeleinden veel geschikter. In het algemeen zijn teststraten zonder auto ook moeizaam te bereiken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 feb. 2022 - 21:48

mooi! dan stijgen de lonen

2 Reacties
JanB2
JanB216 feb. 2022 - 21:02

Gaat lekker met de inflatie dan. Van mij mag het hoor. Niks mis met een verdampende hypotheekschuld.

JanB2
JanB216 feb. 2022 - 21:05

PS Niet vilein bedoeld trouwens. Inflatie hééft nu eenmaal ook zijn positieve kanten. En de lonen zullen omhoog moeten, ook al raken we daarmee mogelijk in een spiraal naar beneden.

zekernietjoops
zekernietjoops15 feb. 2022 - 20:38

Allereerst, wat is de betrouwbare bron van dat “Tekort aan arbeidskrachten is komende jaren immens probleem”?: want dat lijkt me - en ook mijn gevoel zegt dat - uiterst onwaarschijnlijk! Immers, de wereld verkeert in meerdere zeer ernstige en fundamentele crises tegelijkertijd, waardoor het ook zeer logisch is dat dat niet KAN kloppen. Immers, men kijkt dan liever “de kat uit de boom”: zelfs als, wat toch al een heel ongezonde en eigenlijk ontoelaatbare(!) basis is voor degelijk en gezond ondernemen, dat ondernemen grotendeels op lenen is of kan worden gebaseerd, wat vooral economisch maar ook ethisch sowieso bedenkelijk is. Bovendien, is het voor een overvol en overbevolkt - en daardoor hectisch en vaak zenuwslopend - land als Nederland niet tijd om EINDELIJK eens op een aantal cruciale punten te consolideren en dus gedurig pas op de plaats te maken: en dat dus vooral economisch en qua inwonertal, temeer omdat beide onverbrekelijk verbonden zijn met de – rigide – ‘vergroenings’- en klimaatdoelstellingen die ons ook al dwingend opgelegd zijn! Voorts doet dit bericht me sterk denken aan wat ik vroeger – 10tallen jaren geleden - vaak hoorde en bevestigd(!) wist: dat zulke berichten verspreiden en vooral ook loze, dus valse, vacatures opgeven, moesten dienen om in moeilijkheden verkerende bedrijven een leugenachtige schijn van soliditeit te geven… of en vaker, uit kwaadaardige bron stemming kweken tegen “al die luie werklozen” om deze nog meer in de tang te nemen en te koeioneren met verplicht solliciteren naar banen die er toch al niet waren en eventueel zelfs op hun karige uitkering te korten. En last but not least: met dit soort (uiterst) twijfelachtige berichten wordt eens temeer, maar - maar impliciet - erin geramd dat ‘ons’ sociaaleconomisch systeem ‘onvermijdelijk’ is.

1 Reactie
zekernietjoops
zekernietjoops16 feb. 2022 - 12:24

correctie 3e alinea, 3e regel "...moesten dienen..." moet zijn ...moest dienen...

wittecisnoot
wittecisnoot15 feb. 2022 - 16:50

Mij hebben ze op de middelbare school het volgende geleerd met economie: tijdens hoogconjunctuur komt er inflatie waarna de zaak ontspoort tot een recessie. Tijdens die recessie is er een overschot een productiefactoren, zoals arbeid. Eerst werd geroepen (door Klaas Knot) dat die inflatie een kortdurend dingetje zou zijn. Maar geen hogere rente (we lijken Erdogan wel) en lekker doorgaan met scheldscheppen als EU. De recessie is dichterbij dan men denkt en dan zijn er arbeidskrachten genoeg...

Roadsurfer2
Roadsurfer215 feb. 2022 - 16:44

Ik had de afgelopen maanden al vier maal een andere baan kunnen hebben. Op alle vier de vacatures was ik uitgekozen als nummer 1. Ik geen van de vier banen aangenomen, geen klik bij de ene werkgever, te laag ingeschaald bij de andere werkgever etc. Ze zullen toch echt met gunstiger arbeidsvoorwaarden moeten komen!

Joop den Uil2
Joop den Uil215 feb. 2022 - 16:10

stapje terug in de economische expansie kan helemaal geen kwaad. Idem dito met energie; wat minder mobiliteit en CV graad lager geeft ook minder fossiele energie afhankelijkheid. Automatisering, duurzaamheid/ Tering naar nering, weetje wel

Jansen7
Jansen715 feb. 2022 - 15:46

Citaat: "Het goede nieuws van de recente CBS cijfers voor werknemers is nu wel dat zij in een luxe positie zijn gebracht om in onderhandelingen met hun bazen fikse loonsverhogingen eruit te kunnen slepen. " 1) Ik vraag me af of die "fikse loonsverhogingen" boven de inflatie uitkomen. Als er royale percentages worden genoemd de afgelopen jaren dan zijn dat is dat vaak loonsverhoging die gemeten is over meerdere jaren: dan lijkt het meer te zijn dan de inflatie. Of er tekorten zijn aan personeel meet ik zelf altijd af aan de loonniveaus. Niet aan de klaagzangen van de Telegraaf (werkgeverskrant) of van de overheid (grootste werkgever). Het lijkt me zelfs een kwestie van "aanval is de beste verdediging". 2) de overheid is de grootste werkgever: jarenlang heeft ze de belastingen verlaagd (waarschijnlijk ook op advies van veel economen) waarbij vooral de bovensten helft van Nederland profiteerde . Nadeel is dat de overheid op een gegeven moment geen geld meer heeft om haar personeel goed te betalen:

DuRoiSoleil1
DuRoiSoleil115 feb. 2022 - 15:41

Normaal is een prijsstijging de reactie op schaarste. Door arbeidsmigratie wordt dit effect gematigd. Hierdoor zijn de lonen onnatuurlijk laag in Nederland, wat innovatie remt en laagbetaalde arbeid die eigenlijk niet meer in Nederland thuishoort mogelijk maakt. Hierdoor ontstaan de zogenaamde “tekorten” op de arbeidsmarkt. Oplossing is heel simpel: laat de lonen maar stijgen en op die manier bepaalde bedrijvigheid onaantrekkelijk maken. Daar wordt Nederland en het Nederlandse volk ook niet slechter van, in tegendeel.

Winterdepressie
Winterdepressie15 feb. 2022 - 14:35

Doe dan maar eerst eens een beter bod baas! Begin eens met maximaal 20 uur per week, zelf in te delen. Graag zoveel mogelijk zelfstandig werken en zelf tijd in kunnen delen. Geen gezeik over wanneer ik wel of niet vrij kan hebben en ik kies de klusjes die mij bevallen graag zelf! Wat salaris betreft hoef ik verder echt niet de hoofdprijs, maar als ik er zat van ben wil ik ook morgen kunnen stoppen. Alles minder dan dit maakt het bijzonder onaantrekkelijk om ooit nog voor een baas te gaan werken. Heb ik al eens gedaan en dat was de leukste periode in mijn leven..

JoostV2
JoostV215 feb. 2022 - 14:17

Jonge werkelozen genoeg in Europa, maar waar moeten ze wonen in de randstad?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2022 - 19:30

Op kamers bij een hospita?

FredD2
FredD215 feb. 2022 - 14:11

Wegwerpbaantjes zoals in de zorg, de bouw en het onderwijs? Dat deze mensen zodra het maar even kan weer weggegooid kunnen worden zoals altijd? Hmmm ik vraag me af hoe het kan dat daar personeelstekorten zijn.... Misschien is het handig als we deze mensen, maar ook de banen wat meer respect zouden geven... En verder moeten we ook stoppen met denken aan groei, maar moeten we juist kleiner worden. Er is geloof ik iets met het klimaat aan de hand en groei werkt in dat opzicht alleen maar meer problemen in de hand.

1 Reactie
Hansje6
Hansje615 feb. 2022 - 14:59

Tja groei, dat is altijd een lastig begrip. De Nederlandse bevolking groeit met ongeveer 100k mensen per jaar. Die moeten toch echt ook eten, drinken, slapen, wonen, vervoerd worden etc. Maar ik ben het met je eens: het stoppen van de bevolkingsgroei is een van de belangrijkste maatregelen die we kunnen nemen tegen bijna al het leed in de wereld. Maar dan ook niet bij vervanging van apparaten etc. vragen naar groter, sneller, mooier - want dat jaagt ook groei aan..

KM2
KM215 feb. 2022 - 14:09

Een goed salaris alleen is niet genoeg voor de energiesector. Per Januari ben ik gestopt met mijn werkzaamheden in deze sector, en dan niet vanwege het salaris, dat was zeker zeer goed. Bedankt Nederlanders voor het betalen van jullie hoge energierekening, ik heb er goed van gegeten en een leuk centje op de spaarrekening van overgehouden. Tijd om afscheid te nemen van de laagopgeleiden waarmee je veel werkplezier hebt en de incompetente managers die het werkplezier vergallen met hun tegenstrijdige regeltjes, "toolboxmeetings" en 9 tot 5 mentaliteit. Het waren 4 leuke jaren in deze sector. Zwaar werk, vroeg opstaan en in regen, sneeuw en wind grote zonneparken bouwen, veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen in het wanproduct zonnepaneel.

Hansje6
Hansje615 feb. 2022 - 14:05

Ja we komen er inderdaad niet onderuit om ook het aantal werkzoekenden en mensen in de bijstand een extra zet in de rug te geven, er is werk genoeg om in je eigen levensbehoefte te voorzien "Het zal bijvoorbeeld de moeite waard zijn om eens met een geheel ander blik te kijken naar het grote aantal werkzoekenden dat er maar niet in slaagt om betaald werk te kunnen krijgen." Ja binnen deze groepen zitten ook mensen die door allerlei omstandigheden niet meer kunnen werken, maar het is onacceptabel dat een hele grote groep (enkele honderd duizenden) langdurig afhankelijk is van een uitkering. Dus dan ook: helpen met opleiding, opvang, taal - maar ik denk ook dat je de bijstand eindig moet maken en bijvoorbeeld moet stoppen na een jaar of 5 als een extra stok achter de deur: werken is belangrijk om zelf in je levensbehoefte te kunnen voorzien, en belangrijk voor sociale ontwikkeling.

4 Reacties
rvb2
rvb215 feb. 2022 - 14:50

nee, we moeten juist de bedrijven een extra por geven om een goed loon te betalen, vaste contracten aan te bieden en hun eisen aan te passen aan de mensen. Bijstand is armoede, dat is al straf genoeg.

watcher3
watcher315 feb. 2022 - 15:13

en altijd is er dan wel iemand die het over mensen in de bijstand begint.... Net alsof daar ook maar het begin van een oplossing ligt.

Hansje6
Hansje615 feb. 2022 - 17:20

Ja watcher - daar ligt een deel van de oplossing want dit is een arbeidspotentieel van een paar honderd duizend mensen.... bijna voor het oprapen. Dus daar hoef je niet allemaal ingewikkelde arbeidsconstructies voor op te tuigen.

rvb2
rvb215 feb. 2022 - 20:29

@hansje: met een vast contract voor een modaal loon kan je genoeg mensen krijgen. Dat is niet ingewikkeld.

lmgikke
lmgikke15 feb. 2022 - 13:34

Maar ook van werkgevers mag wat verwacht worden. Inderdaad. Het wordt tijd dat het mantra anders wordt. In geval van economisch slechte tijden wordt loonmatiging betoogd. Gaat het weer goed, dan wordt loonmatiging betoogd (teneinde de groei niet te stoppen). Ondertussen worden de aandeelhouders en durfkapitalisten achter de grote concerns stinkend rijk. DAT mag/moet anders. Als werk fatsoenlijk betaald zou worden, zou je een verschuiving zien van alle Bullshit banen (40-50%?) naar banen die daadwerkelijk de samenleving in zijn geheel vooruit helpen (en niet de natuur kapot).

GHS
GHS15 feb. 2022 - 12:43

Aan een Filistrijse verpleegster werd gevraagd waarom zij zo graag naar Nederland wilde komen. Antwoord: In Nederland werkt men 36 uur, hier 48. Zelf heb ik nog de tijd meegemaakt, dat ik 48 uur moest werden: 6 dagen 8 uur.

3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot15 feb. 2022 - 14:23

Mooi, GHS, maar wat wil je nu eigenlijk zeggen?

Cam Millo
Cam Millo15 feb. 2022 - 17:41

@WillemdeGroot 15 februari 2022 at 15:23 Mooi, GHS, maar wat wil je nu eigenlijk zeggen? Mijn vermoeden is dat hij wil zeggen dat onze arbeidsweek tekort is en dat we weer terug moeten naar een 48 urige werkweek of meer. Dat lost het tekort aan werknemers in de zorg meteen op voor een groot deel en uiteraard ook in andere branches

GHS
GHS16 feb. 2022 - 13:35

CAM"ik wil hiermee zeggen, dat een ieder vrij moet zijn om te beslissen meer uren te werken. Als ik b.v. nu hoor, dat gepensioneerde leerkrachten aanbieden om weer voor de klas te gaan staan dan vind ik dat ( als het allemaal verantwoord is) een teken van solidariteit.

voorburg2
voorburg215 feb. 2022 - 12:29

Er staan honderdduizenden banen open waar salarissen worden geboden die niet passen bij de locatie. Amsterdam is nu eenmaal duurder dan Heerlen, dus waarom hetzelfde salaris? Techniek, met ervaring en verantwoordelijkheid voor net boven het minimumloon. Wie biedt? Als de markt zo meteen de correctie doorvoert (hogere salarissen), dan vervallen de meeste van deze vacatures weer: veel te duur. Echte vacatures, zoals die in het onderwijs, zorg maar ook in de energietransitie, die blijven. Maar ook daar: dat gaat vast lukken buiten de Randstad, maar erbinnen?