Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Tegenstanders Zwarte Piet voeren actie tegen NTR op het Mediapark

  •  
12-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
LRM_EXPORT_304285785588674_20181112_095330869
Tegenstanders van Zwarte Piet hebben maandagochtend in Hilversum actiegevoerd tegen de NTR. Daarbij werd de loopbrug van het treinstation naar het Mediapark geblokkeerd voor voetgangers, veelal medewerkers van de verschillende omroepen. De tegenstanders verwijten de NTR in het Sinterklaasjournaal te lang vast te houden aan de racistische karikatuur van Zwarte Piet.
Bij de actie werden spandoeken gebruikt met teksten als ‘NTR komt niet over de brug’ en ‘Zwarte Piet is racisme’. Maandagavond is de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal van dit jaar. Hoewel de NTR inmiddels twaalf jaar geleden al de eerste regenboogpieten introduceerde, heeft het Sinterklaasjournaal nog altijd geen afscheid genomen van de controversiële Zwarte Piet, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tegenhangers bij RTL en Nickelodeon.
De actiegroep Zwarte Piet is Racisme zegt op Facebook dat de racistische karikatuur van Zwarte Piet een verdienmodel is voor de NTR: ‘Een garantie op aandacht voor het Sinterklaasjournaal’. De actievoerders op het Mediapark, met ongeveer 35 personen aanwezig, weerhielden de omroepmedewerkers er niet van naar hun werk te gaan. Op de loopbrug werd een alternatieve looproute aangewezen, een omweg van enkele minuten. Rond 9 uur vond de politie het wel genoeg geweest en maakte de loopbrug weer vrij.
Vorige maand leek heel even ook de NTR overstag te gaan na een aankondiging dat dit jaar in het Sinterklaasjournaal gebruik werd gemaakt van roetveegpieten. Kort daarop nuanceerde de omroep dat bericht door te zeggen dat er ook Zwarte Pieten zullen zijn. Want ‘afhankelijk van hoe vaak ze door de schoorsteen zijn gegaan, zijn de Pieten zwarter.’ In hoeverre ook de kleding van de betreffende Pieten dan zwarter is, een logisch gevolg, is de vraag.
Foto: Oscar Brak

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

johannn2
johannn215 nov. 2018 - 14:46

NB: Römer, de baas van het Sinterklaasjournaal, beroept zich erop, dat de NTR neutraal moet zijn, geen standpunt mag innemen. Onzin, en goedkoop. Wij kennen in Nederland geen staatsmedia die geen eigen mening mogen verkondigen, geen verplichting tot neutraliteit van media. Dat staat haaks op de grondwettelijke persvrijheid. Bovendien, het is volstrekt duister wat je je bij zo’n “neutraliteit” moet voorstellen. Betekent het, dat je alleen maar zonder commentaar alle partijen aan het woord moet laten, een soort doorgeefluik bent? Betekent het, dat je geen eigen kritische opmerkingen mag maken en daarop je eigen positie mag bepalen?! Media, en ook de NTR, hebben bij hun eigen producties wel degelijk de redactionele vrijheid. Ze hebben zelfs de morele plicht om daarvan gebruik te maken. .

Joop Schouten
Joop Schouten14 nov. 2018 - 14:05

Deze escalatie is aan kennisgebrek te wijten. Dieptriest dat feestvierders van een archetype door anti-pieters worden weggezet als racisten. Deze belediging heeft een averechts effect. Pro-pieters zullen minder toegeven en dit oeroud 'stijlfiguur' nooit opgeven. Voor mensen wiens geest nog niet verstart is: https://www.wildgeraasdefilm.nl/

Santa Claus Imp
Santa Claus Imp13 nov. 2018 - 8:30

Het blokkeren van de vrije weg. Ik neem aan dat dat taakstraffen worden?

5 Reacties
LaBou
LaBou 13 nov. 2018 - 10:50

Nee, want er werd een alternatief geboden in de vorm van een andere route.

Realist4
Realist413 nov. 2018 - 11:49

@LaBou Maar: dus toch blokkeren, of is dat anders dan: je kan ook naar Dokkum via de toeristische route?

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 nov. 2018 - 17:51

In welk grondrecht werden de werknemers belemmerd door deze actie? Wat was het gevaar waarin deze werknemers werden gebracht waar is de eigenrichting van de antipieten?

Santa Claus Imp
Santa Claus Imp13 nov. 2018 - 20:13

Klunend?

LaBou
LaBou 14 nov. 2018 - 6:55

@realist, op de snelweg mag/kun je niet keren. En de blokkade werd niet aangekondigd. Hier werd het aangegeven, samen met de alternatieve route. Kortom, je bent hier niet realistisch.

klaassen2
klaassen213 nov. 2018 - 5:06

(Stellen jullie hoe de gekleurde gemeenschap in Nederland over het algemeen zal zeer waarschijnlijk voelen elk jaar, namelijk bij de intocht van Sinterklaas, namelijk niet met Sinterklaas zelf maar juist met al die zwart geschminkte mensen om hij heen.) deze aanname moet ik helaas naar het rijk der fabelen verwijzen, op een zeer marginaal gedeelte na houd gekleurd Nederland van deze traditie of stoort zich er niet in zo zwaar aan dat het al deze aandacht waard is ,dit word gestaafd door diverse onderzoeken en in de praktijk bewezen door het overgrote deel aan "witte" mensen die aan anti zp demonstraties mee doet,er zijn weinig Surinamers en Antilianen te zien,juist deze mensen hebben gelden onder de verschrikking die slavernij nu eenmaal was. vechten tegen racisme is uiteraard zeer gewenst ,complete bevolkingsgroepen hiervoor neerzetten als extreem rechts of ongevraagd mensen naar je eigen kamp toe trekken niet ,in Suriname en op de Antillen word deze claim als ongepast en ongemakkelijk ervaren ,iedereen heeft recht op zijn eigen mening in deze zaak en vrijwel het overgrote deel is met andere zaken bezig zoals armoede en werkeloosheid ,iets wat eerlijk gezegd ook meer mijn energie en aandacht kan krijgen, de zeer terechte aandacht die onlangs hier op Joop werd gevraagd voor de grote ongelijkheid op onze BES eilanden kon op veel minder steun reken ,bizar want als er ergens grote armoede en ongelijkheid heerst is het wel op deze eilanden

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 nov. 2018 - 21:54

*Megyn Kelly Today* bij NBC in de VS werd onlangs blijkbaar geannuleerd na één enkele comment door Megyn Kelly. Stellen jullie hoe de gekleurde gemeenschap in Nederland over het algemeen zal zeer waarschijnlijk voelen elk jaar, namelijk bij de intocht van Sinterklaas, namelijk niet met Sinterklaas zelf maar juist met al die zwart geschminkte mensen om hij heen. Bij zoveel onderwerpen van 1e homohuwelijk ter wereld tot 1e transgender paspoort ter wereld is Nederland bijna altijd zo progressief, waarom niet bij dit onderwerp?. Een heel fijne avond verder.

10 Reacties
johannn2
johannn212 nov. 2018 - 23:59

Gabriel, Die progressiviteit is iets van heel vroeger. We leven nu in een keihard neoliberaal opportunistisch kaalslag-klimaat. Alle progressiviteit is onder het kopje 'no nonsense' afgeschaft. .

punt2
punt213 nov. 2018 - 6:24

Ik stel voor dat je het deze mensen,die met hun kinderen langs de intocht staan, gaat vragen. In plaats van invullen wat zij denken.

LaBou
LaBou 13 nov. 2018 - 10:51

@Roy, het ging toch juist om die kinderen? Waarom dan die ouders vragen?

Case65
Case6513 nov. 2018 - 12:52

@LaBou, waar bemoeien die (on)volwassen tegenstanders van Zwarte Piet zich dan mee?

punt2
punt213 nov. 2018 - 13:25

@Labou, ik heb nergens protesterende kinderen gezien, ik heb nergens kinderen gezien met spandoeken bij de intocht. Wat ik wel zie, en velen met mij, zij blije kinderen ( van allerlei bevolkingsgroepen)geschminkt als zwarte piet bij de intochten. maar invullen wat een ander denkt (of zou moeten denken) is wel een sterk punt voor velen...

jandebakker
jandebakker13 nov. 2018 - 15:24

Het homohuwelijk en transgenderpaspoort hebben gemeen dat de morele goed of afkeuring van anderen geen beperkende factor mag zijn op de manier waarop individuen de vrijheid hebben om hun eigen leven in te richten. Dus vanuit dit perspectief past de onwil om mee te gaan in het afdwingen van verandering vanwege andermans morele afkeuring juist heel goed bij Nederland

johannn2
johannn213 nov. 2018 - 16:05

Rob Roy 13 november 2018 at 14:25 Precies, Rob. De kinderen zijn en blijven blij, ongeacht de kleur(en) van Piet. Zo zie je maar: getuige jouw eigen waarneming is het niet het kinderfeestje dat verstoord wordt. Het is het 'kinderfeestje' van de ouders die hechten aan hun kindertijd dat zij verstoord zien. En natuurlijk een simpelweg niet accepteren dat er iets verandert dat zij goed vinden en waar ze dus geen kwaad over willen horen. .

johannn2
johannn213 nov. 2018 - 16:28

aanvulling: Die blije kinderen zie bij alle intochten, van welke kleur ook. .

LaBou
LaBou 13 nov. 2018 - 20:39

Johann, je bent me voor met je antwoord richting Roy. En voor Case65: het optreden van de tegenstanders van ZP getuigt van meer volwassenheid dan de voorstanders tot nu hebben laten zien. En waar bemoeien die voorstanders zich eigenlijk mee?

johannn2
johannn213 nov. 2018 - 23:51

LaBou 13 november 2018 at 21:39 Inderdaad. Laat ze overtuigende voor-standpunten genereren i.p.v. op de man/vrouw van de tegenpartij te spelen. .

Jordaan2
Jordaan212 nov. 2018 - 21:02

Hulde voor de prachtige actie van maandagochtend. Dit zal ze leren die mensen blijven volharden in de mening dat Zwarte Piet moet blijven. Succes verder.

Appi Mohamud
Appi Mohamud12 nov. 2018 - 21:02

,,Een kennis werkt bij een winkel in Leiden waar ze zwarte pieten in de etalages hadden. Op een ochtend, toen ze daar de winkel wilden openen, hing er opeens een spandoek met beledigende teksten.” Hadden ze niet zelf die beledigende beelden opgehangen? Een beledigende spandoek meer of minder zou dan niet zoveel uit moeten maken in mijn ogen.

3 Reacties
punt2
punt213 nov. 2018 - 15:34

@Appi Mohamud, zou jij mij kunnen aangeven wat jij precies beledigend vind aan Zwarte Piet, waar de verschijning Zwarte Piet jou beledigd? Ik kijk oprecht uit naar jouw reactie.

johannn2
johannn213 nov. 2018 - 23:54

Rob, Heb je niet het idee, dat je een ietsepietsie naar de bekende weg vraagt? .

punt2
punt215 nov. 2018 - 10:54

Bijzonder dat jij antwoord kan geven op een persoonlijke vraag aan Appi Mohamud.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin12 nov. 2018 - 20:53

Sommige lieden in Nederland zijn ‘van ut paadje’. Voorstanders van Zwarte Piet xenofobe racisten noemen is beneden alle peil. (Zij die dat beweren zijn die zelf niet racistisch bezig?) Overigens hebben alle mensen in Nederland het hele jaar de tijd om hun mening over Zwarte Piet te geven. Alleen tijdens de intocht van Sint Nicolaas en Zwarte Piet is het houden van een demonstratie (voor of tegen) niet gepast. Het zogenaamde heilige recht van demonstratie geldt in Nederland niet in alle gevallen. Zo is er geen recht van demonstratie tijdens de dodenherdenking op de Dam op 4 mei. Ook tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander is een vrouw het demonstratierecht ontnomen. Het is een goed recht van iedere burgemeester om de intochten van Sint Nicolaas demonstratie vrij te houden.

4 Reacties
johannn2
johannn212 nov. 2018 - 23:52

Pjotr, Je hebt wat gemist. Let op, zo zit het met dat demonstratierecht: SAMENVATTING RECHT OP DEMONSTRATIE Inhoud betoging:  Prof. Aalt Willem Heringa, univ. Maastricht  http://law.maastrichtuniversity.nl/newsandviews/tag/zwarte-piet/  “In de Grondwet en in de Wet Openbare Manifestaties staat namelijk expliciet dat openbare manifestaties niet mogen worden geweigerd op grond van hun inhoud. ”  NB: Onder openbare manifestaties vallen ook demonstraties. (Wom art.2)  Inhoud betoging:https://www.mensenrechten.nl/toegelicht/demonstraties-geen-kinderspel  Een demonstratie mag nooit beperkt of verboden worden vanwege de inhoud van de demonstratie. De burgemeester mag ook geen voorwaarden of beperkingen stellen aan de inhoud van uitingen tijdens een demonstratie. Dit zou namelijk het recht op vrijheid van meningsuiting beperken. ___  Bron: https://www.mensenrechten.nl/toegelicht/demonstraties-geen-kinderspel : NB: De bescherming van het recht op betoging geldt alleen voor vreedzame demonstraties. Dat wil zeggen voor demonstraties die niet worden georganiseerd met het doel gewelddadig te worden, haat te zaaien of anderszins de fundamenten van de democratische samenleving aan te tasten. De bewijslast voor deze intenties ligt bij de overheid.  Demonstratievrijheid Het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren vormen een negatieve verplichting voor de staat. Dat betekent dat de staat zich in principe niet mag mengen in vreedzame demonstraties. Een demonstratie mag dus niet zomaar verboden worden of verplaatst worden naar een afgelegen veldje waar niemand je ziet.  De Nederlandse Grondwet en de Wom geven als beperkingsgronden: 1. Bescherming van de gezondheid 2. Het belang van het verkeer 3. De bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, en ook volgens de principes van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE):  Staten worden opgeroepen een zekere mate van tolerantie uit te oefenen ten opzichte van vreedzame demonstraties, zelfs wanneer deze onwettig zijn. Zelfs wanneer de kans op ongeregeldheden bij een openbare demonstratie groot is, door ontwikkelingen buiten de schuld van de organisatoren, blijft het recht op vrijheid van demonstratie bestaan.  Volgens art. 11 Wom is het houden van of deelnemen aan een betoging waarvoor de vereiste kennisgeving niet is gedaan of waarvoor een verbod is gegeven, een overtreding. [Let wel: geen misdrijf – j ]  Maar:  Volgens internationale en nationale regels mag het ontbreken van een kennisgeving op zichzelf geen reden zijn voor een verbod of andere beperkende maatregel  BRON: joop.nl 15-11-16  http://www.joop.nl/nieuws/burgemeester-aboutaleb-schond-demonstratievrijheid  Zie je? Ook de toverformule van de Openbare Orde is niet geldig om een demonstratie tegen te houden. Die burgemeester mag vrijwel alleen zorgen dat de betoging zonder problemen zo goed mogelijk zijn gang kan gaan, zelfs aangemeld of niet. En elke beperking die hij (m/v) zou willen opleggen, zal nauwkeurig onder de loep worden genomen door de rechtsgeleerden, en kunnen niet snel op goedkeuring rekenen. Dat heeft Aboutaleb in Rotterdam gemerkt. Die dacht zelfs even een noodverordening (NB !!) te kunnen uitroepen. Heeft heel wat te horen gekregen! Ik neem aan, dat bij gelegenheden waarbij de koning aanwezig is speciale veiligheidsmaatregelen gelden. .

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 nov. 2018 - 15:47

@johann U heeft helemaal gelijk. Ook tijdens een herdenking, een begrafenis mag je demonstreren. Je mag ook op zondagmorgen voor de ingang van een kerk gaan staan protesteren tegen het geloof dat daar gepredikt wordt. Maar vindt u dat allemaal gepast? Je kan tenslotte ook opkomen voor uitzonderingen op de regel en dat wettelijk regelen.

Realist4
Realist413 nov. 2018 - 21:31

@johann Dank Johann voor jouw uitgebreide toelichting. Helder verhaal, maar nu toch even; ken jij ook het verschil tussen demonstreren en provoceren? Bijvoorbeeld, ik zou wellicht het recht hebben / krijgen om te demonsteren voor een moskee met m'n BBQ, maar zou ik dat MOETEN doen? Daar ligt denk ik voor velen een punt. NL is langzamerhand zo onverdraagzaam geworden, dat er altijd wel iemand vindt dat ie ergens tegen moet zijn, en dat wat een ander doet / vindt dus moet stoppen, en net zo lang doorgaan tot je je zin krijgt. Dat heeft volgens mij niets meer te maken met een 'pure overtuiging'…. Waar zijn we gebleven met ons tolerante imago?

johannn2
johannn214 nov. 2018 - 0:02

Frans, Realist, Ik heb het kader aangegeven. En over smaak valt natuurlijk altijd te twisten. Zolang het maar niet valt onder: " demonstraties die worden georganiseerd met het doel gewelddadig te worden, haat te zaaien of anderszins de fundamenten van de democratische samenleving aan te tasten. " Demonsteren voor een moskee met m’n BBQ, en dan natuurlijk met varkensvlees, komt wat mij betreft dicht bij haat zaaien. . . .

Joop den Uil
Joop den Uil12 nov. 2018 - 20:50

heb gekeken naar TV uitzending; wat een rare setup; ipv kleding en schmink hebben ze de Pieten voorgeschreven zich als onbenullen te gedragen … tegengesteld wat iedere ouder als voorbeeld wil hebben voor zijn kinderen... wat een kramp

Dividend
Dividend12 nov. 2018 - 19:42

SINTERKLAASFEEST Het vanuit links, rechts, pro, anti of welke hoek dan ook proberen om vooral het eigen - schreeuwend - gelijk te halen.... Ogenschijnlijk rationele motivaties, die inmiddels zijn uitgegroeid tot op z'n minst een aantasting van wederzijdse grondrechten... Is het misschien een idee om het GELOOF in Sinterklaas, met alles wat daarbij komt kijken, net zoals we dat met iedere andere religie zouden moeten doen, te beperken tot de huiselijke kring?

1 Reactie
johannn2
johannn212 nov. 2018 - 23:36

Dividend, Gewoon weer een familiefeestje, zoals heel vroeger. Helemaal geen omstreden intochten meer. Is veel voor te zeggen. .

johannn2
johannn212 nov. 2018 - 17:33

Actiegroep-lid Jeffrey zei: [Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken] Klopt als een zwerende vinger. Zelfs de vrijheidsartikelen van de Grondwet begrenzen elkaar, en beperken elkaar daar, Mensenrechten begrenzen en beperken elkaar. Er bestaat geen absolute vrijheid, geen grondrecht dat onbeperkt is. De vrijheden moeten hun gemeenschappelijke grenzen leren kennen. En aangezien ze voor iedereen gelden moet er een consensus ontstaan over een acceptabel onderling evenwicht vinden. Dat heeft zijn beslag gevonden in de uitgebreide jurisprudentie van de rijke ervaring met grondrechten, en die breidt zich nog steeds uit. En: is er ergens een zwarte Piet verboden? Maar organisaties hebben binnen hun eigen bereik wel de vrijheid om daar eventueel beperkingen in aan te brengen, of daarvan af te zien. Denk aan scholen, denk aan de organisaties van de volksmanifestatie die intocht van Sinterklaas heet. Denk aan de Sinterklaasprogramma’s van RTL, Nickelodeon en NTR. Al die organisaties zijn geen geisoleerde verschijnselen, maar staan midden in de maatschappij, leven in die maatschappij maken daar deel van uit, worden beinvloed door die maatschappij en passen zich op hun eigen manier aan bij die maatschappij; onontkomelijk. Er is geen sterkere onontkoombaarder integratie-machine dan een maatschappij. Wat wij nu meemaken is een breed maatschappelijk proces, waarin argumenten en sentimenten naast en tegenover elkaar staan. En we zien – dat valt moeilijk te ontkennen – een verandering in de verschijning van Z.Piet. Een verandering, geen afschaffing. Hoewel ook dat laatste niet kan worden uitgesloten. Er zijn bijvoorbeeld al scholen die alleen nog maar Sinterklaas uitnodigen, geen Piet. Op die manier proberen ze het hele conflict buiten te sluiten. En de NTR is zekergeen simpel doorgeefluik van nieuws. De NTR heeft redactionele vrijheid, vrijheid van commentarieren, creatieve vrijheid om geheel naar eigen inzichten en opvattingen programma’s te maken. En in die programma’s dus dat uit te drukken wat de programma-makers willen uitdrukken. Maar ook de NTR is niet autistisch, maar een levende maatschappelijke organisatie met zijn eigen plaats en functie daarin en aanpassingsproces daaraan. Met die aanpassingen kunnen jij en ik het niet altijd eens zijn (ik momenteel wat minder), maar dat hoort erbij. .

1 Reactie
johannn2
johannn213 nov. 2018 - 16:19

NB: Römer, de baas van het Sinterklaasjournaal, beroept zich erop, dat de NTR neutraal moet zijn, geen standpunt mag innemen. Onzin, en goedkoop. Zij hebben bij hun eigen productie wel degelijk de redactionele vrijheid. Zij waren NB de eersten die met radicale veranderingen kwamen: clowns die werden omgeschoold tot Pieten, met een schoorsteendiploma, en aan het eind Sinterklaas en Opa-Piet, die te paard de einder tegemoet reden; Sint op een zwart paard, en Opa-piet op de schimmel van Sinterklaas. Een revolutie. Maar een of andere NTR-bobo heeft blijkbaar interne druk uitgeoefend en alles is teruggedraaid. Daarna haakte een heel stel vaste coryfeeën af. Die wilden hier niet mee-verantwoordelijk voor zijn. Overgebleven is het huidige suffe product zonder kraak of smaak. .

Oki Doki
Oki Doki12 nov. 2018 - 16:35

Ik ben het met de demonstranten eens omdat ze steeds zeggen dat ze de piet gaan veranderen zodat we het gedoe achter ons kunnen laten maar toch komt de zwarte piet steeds weer terug.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks12 nov. 2018 - 12:28

En weer een groep anti- of pro- pieten die de oproep van prominente anti-piet Jeffrey alhier niet begrepen heeft. Hij meldde; [Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken] Dus; Mijn vrijheid stopt als ik de vrijheid van anderen om Sinterklaas met een Roetveeg Piet te vieren inperk. Dus; Mijn vrijheid stopt als ik de vrijheid van anderen om Sinterklaas met een Zwarte Piet te vieren inperk. En natuurlijk, de taak van de NTR is simpel, uitzenden wat er in de samenleving gebeurd, of het nu zwart is, roetveeg, regenboog of een combinatie daarvan.

4 Reacties
LaBou
LaBou 12 nov. 2018 - 15:54

Maar wat je nu zegt komt erop neer dat jouw vrijheid absoluut is. Immers, de vrijheid van de ander eindigt waar die van jou begint.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins212 nov. 2018 - 16:04

De afschaffing van de apartheid is ook zo gegaan. Dit heet demostreren

Realist4
Realist412 nov. 2018 - 21:02

@ Drunken Pumpkins Ik lees toch echt blokkeren. Zoiets als in Friesland….. Dus er zal wel een rechtszaak volgen…..

Luneau
Luneau14 nov. 2018 - 4:46

"Ik lees toch echt blokkeren. Zoiets als in Friesland….. Dus er zal wel een rechtszaak volgen….." Is er dan een snelweg geblokkeerd? Zijn andermans grondwettelijke rechten geschonden? Dat is dus niet zoals in Friesland.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins212 nov. 2018 - 12:10

Dit is nog maar het begin. We gaan MEER acties houden door het helel lamd door. Te beginnen zaterdag tijdens de nationale intocht. Wij stoppen niet todat de racistishe zwarte piet verdwenen is. De NTR kan zo van onze demostraties af zijn en het os heel simpel: verwijder de raciatishe piet. Echt waar. Zo simpel is het. Hopelijk wors sit jaar de laatste slag en zijn de mensen volgend jaar eindelijk overtuigd.

19 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r12 nov. 2018 - 13:21

Misschien moeten jullie eens gaan nadenken over de vorm van demonstratie. Want tot nu toe hebben die acties niet de gewenste uitwerking op de voorstanders van zwarte piet. En volgens mij zijn dat juist de mensen die je wilt overtuigen, toch?

Robert Follon
Robert Follon12 nov. 2018 - 13:36

[De NTR kan zo van onze demostraties af zijn en het os heel simpel: verwijder de raciatishe piet. Echt waar. Zo simpel is het.] “The bonds of friendship dwindle with age, Oliver. But a little blackmail lasts forever.”

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins212 nov. 2018 - 13:38

ch0k3r Hoezo? We hebben veel succes met de acties. Veel winkels hebben geen zwarte pieten meer en er staat geen zwarte piet meer op verpakkingen. Verder doen RTL en de kinderzenders niet meer aan zwarte piet. Die voorstanders zullen toch noet van menong veranderen. Dat zijn xenofobe racisten die net als de slavenhouders in de VS niet blij waren met de afschaffing van slavenhouden. Verder willen steeds meer "gematigde" mensen van ZP af. Wij doen het prima. Sterked nog we moeten juist nog harder demostreren.

punt2
punt212 nov. 2018 - 14:34

@Afa,,.... Quote: "Hoezo? We hebben veel succes met de acties. Veel winkels hebben geen zwarte pieten meer en er staat geen zwarte piet meer op verpakkingen." Uit vrije wil ?? Bakker haalt Zwarte Pieten uit etalage na bekladding: 'You're racisit!' http://at5.nl/s/GgE AD : Of ondernemers bang zijn voor racist te worden uitgemaakt, met zwarte pieten pontificaal voor hun winkelruiten, is voor Marcel gissen. Rosalie sluit het niet uit. ,,Een kennis werkt bij een winkel in Leiden waar ze zwarte pieten in de etalages hadden. Op een ochtend, toen ze daar de winkel wilden openen, hing er opeens een spandoek met beledigende teksten.'' Feit is dat veel winkels geen zwarte piet meer in de etalage durven te zetten uit angst dat er een steen door de ruit zal gaan .... nou nou wat een overwinning ...

M7
M712 nov. 2018 - 14:43

Drunken Pumpkins: je doet je nom de plume eer aan....

Ch0k3r
Ch0k3r12 nov. 2018 - 15:01

@Drunken Pumpkins "Dat zijn xenofobe racisten die net als de slavenhouders in de VS niet blij waren met de afschaffing van slavenhouden." Zo, jij weet even een complete groep over één kam te scheren. "Die voorstanders zullen toch noet van menong veranderen." Als dat je insteek is, los je het probleem nooit op. Hebben we straks een Sinterklaasintocht waarbij de voorstanders van ZP staan te demonstreren dat Piet weer zwartgeschminkt moet zijn. "Sterked nog we moeten juist nog harder demostreren." Nog 'harder' of nog meer? Als een antifa het over 'harder' demonstreren heeft, dan doet mij dat denken aan gooien met flessen en stenen naar oproerpolitie, à la fikkie stoken in Berlijn. Zeg maar het gebruik van geweld voor het omgooien van de huidige maatschappelijke gevestigde orde. "Verder willen steeds meer “gematigde” mensen van ZP af." Jup. Doodsbenauwd dat ze door extremisten onterecht als fascistische racisten worden afgeschilderd. Kijk. Het zal mij aan mijn ^&% oxideren welke kleur Piet heeft. Roze, oranje, wit en zwart, boeiend. Mij hoef je niet te overtuigen want ik ben hierin neutraal (wat voor sommigen betekent dat ik blijkbaar een racist ben). Wat ik alleen wel zie is dat er twee groepen lijnrecht tegenover elkaar staan en beiden denken dat als ze harder schreeuwen dan de tegenpartij, zij uiteindelijk wel zullen winnen. Niet echt het poldermodel waar NL groot mee is geworden.

Nico de Mus
Nico de Mus12 nov. 2018 - 15:19

.En als jullie daarmee klaar zijn ,dan gaan jullie....wat dan verbieden?

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins212 nov. 2018 - 16:03

Robert Follon Werkelijk? Het afschaffen van de slavenhandel en de apartheid zijn ook op deze manier bolbracht. Wat is het verscheel met ons en de afschaffing van de apartheid? Het is precies dezelfde methode.

johannn2
johannn212 nov. 2018 - 18:01

Ch0k3r 12 november 2018 at 14:21 Heb jij dan suggesties voor acties die de voorstanders van zwarte Piet beter zouden bereiken met een betere kans op het gewenste effect? .

bakkwast
bakkwast13 nov. 2018 - 4:42

typisch antwoord van de linkse gestudeerde elite die zijn knoet over de arbeider laat gaan!

tevens u aannemer
tevens u aannemer13 nov. 2018 - 7:45

@ Pumpkin U hebt u nu uw punt wel gemaakt, met verder demonstreren verzwakt u uw positie want het merendeel van de Nederlandse bevolking heeft er gewoon geen begrip voor. Bedenk dat er inmiddels € 175.000,- voor het eventuele hoger beroep van de blokkeerfriezen is opgehaald.

Realist4
Realist413 nov. 2018 - 11:56

@Rob Roy Hoe kan dat nou? ik lees altijd dat Anti-ZP-ers juist zonder dreigen of geweld zijn……

punt2
punt213 nov. 2018 - 13:29

@Realist, misschien gooien ze geweldloos stenen door de etalage ruiten ? Of verven ze vreedzaam "racist"bij de bakker op de ramen ?

Ch0k3r
Ch0k3r13 nov. 2018 - 14:18

@johann Nou, ja, misschien. Maar als iemand merkt dat iets niet het gewenste effect heeft, hoeft diegene niet persé met een alternatief te komen. Maar in dit geval is omgekeerde psychologie misschien een idee. Iets als een reclame waarin allemaal mensen verkleed als 'witte boze mannen' lopen, waarop gewone 'witte mannen' zeggen dat ze zich hierdoor toch redelijk gediscrimineerd voelen. Om vervolgens te zeggen; en zo voelen wij ons tijdens Sinterklaas. Zoiets is toch het hele idee? Een wit/blank/whatever persoon kan zich nooit inleven in hoe een donkergekleurd persoon zich voelt als minderheid (tenminste, dat argument hoor ik altijd) dus moet je de rollen zien om te keren.

Luneau
Luneau14 nov. 2018 - 4:57

Ch0k3r heeft wel een punt. Veel mensen hebben wel sympathie voor de aanpassing van Zwarte Piet, maar zijn bang voor de veiligheid van hun kinderen bij de demonstratie. Mijns inziens onterecht, maar dat is wel het onderbuikgevoel waar Jenny Douwes, Wierd Duk, PVV, FvD, etc op inspelen bij het minder ontwikkelde deel van de bevolking. Richt de demonstraties dus anders in: deel (kindvriendelijke) ballonnen uit of snoep met roetveegpieten, verzin een nieuw sinterklaasliedje, een leuk en grappig reclamespotje met het type Piet dat je wil, etc. Zoek een manier van actievoeren die leuk is voor kinderen en dan heb je de ouders in no time aan je zijde.

Luneau
Luneau14 nov. 2018 - 8:00

@tevens u aannemer, "U hebt u nu uw punt wel gemaakt, met verder demonstreren verzwakt u uw positie want het merendeel van de Nederlandse bevolking heeft er gewoon geen begrip voor. Bedenk dat er inmiddels € 175.000,- voor het eventuele hoger beroep van de blokkeerfriezen is opgehaald." Inmiddels is het 188.000 euro, gedoneerd door 9500 personen. Aangezien Nederland 17.000.000 mensen telt, is dit natuurlijk een schijntje. Ook is dit zeker weten geen teken van de steun voor of tegen Zwarte Piet. Het is een teken van hoeveel mensen het overtreden van de wet en het ontnemen van grondrechten en mensenrechten bereid zijn financieel te faciliteren. U gebruikt dus een drogredenering en nog een slechte ook. Onderzoek wijst uit dat 48% voor vrijspraak is en dat 47% een straf voor de blokkeerfriezen terecht vindt.

johannn2
johannn214 nov. 2018 - 11:45

Luneau 14 november 2018 at 09:00 Amen .

Helen2
Helen214 nov. 2018 - 21:16

Ik heb eerder de indruk dat het tegenovergestelde gaat gebeuren. Als je nu echt denkt dat het gegeven zwarte piet volgend jaar verdwenen zal zijn, dan ben je toch echt een klein beetje naief. Hoe meer aktie tegen, hoe meer de voorstanders zullen volharden. De hakken staan diep in het zand. Bovendien zijn de voorstanders zeer ruim in de meerderheid, en is de tegenstand een grote stadsgebeuren. De mensen in het hele land hebben totaal geen boodschap aan een kleine minderheid die tegen zwarte piet is. De verandering van zwarte piet zal zeer geleidelijk en over zéér lange tijd gebeuren. Dus zo simpel is het dus niet.

robheus2
robheus217 nov. 2018 - 22:02

Iedereen kan toch zelf bepalen hoe ie Sinterklaas viert? Dat je dat in de Bijlmer anders doet dan in Dokkum lijkt me evident. In Dokkum hoef je niet te bepalen hoe je in de Bijlmer Sinterklaas zou moeten vieren, en in de Bijlmer niet hoe je in Dokkum Sinterklaas viert.

johannn2
johannn212 nov. 2018 - 12:10

De redenering van NTR/Sinterklaasjournaal is een klare drogredenatie. Een kleine kinderverklaring tegen volwassen mensen. Het optreden van Zwarte Piet is Racisme is consequent. Geweldloos, confronterend, redelijk als altijd, weer precies op de juiste plaats en door zijn vasthoudendheid des te overtuigender. Waarom RTL en Nickelodeon wel en het Sinterklaasjournaal niet? Ik snap Dieuwertje niet. Ze had zich toch al eerder kritisch uitgelaten. Wees dan ook consequent. .

Krek
Krek12 nov. 2018 - 10:20

Ik heb niets met de anti-pieten, maar deze actie kan ik wel waarderen. Geweldloos, minimaal ongemak, geen verstoring van andersmans feestje en tóch de aandacht getrokken. Goed gedaan. Dit is de juiste insteek wanneer je mensen wilt overtuigen.

4 Reacties
Libertain
Libertain12 nov. 2018 - 10:43

Helemaal mee eens, hadden ze het in een afgesloten kast gedaan, was het helemaal perfect geweest, net als de laatste pakweg 20 jaren waar niemand van hun had gehoord.

Rick Hofland
Rick Hofland12 nov. 2018 - 11:13

Helemaal mee eens. Ik ben ook nog eens met hun standpunten en een actie als deze kan ik ook waarderen. Die oproer tussen kleine kinderen is voor mij niet wenselijk.

Daniel Dennett
Daniel Dennett12 nov. 2018 - 12:13

Erg he Libertain, demonstreren tegen racisme. Jij hebt liever groepen die demonstreren voor racisme?

Libertain
Libertain12 nov. 2018 - 14:20

@Daniel, van de laatste is ons land propvol, lopen er ook burgemeesters mee, mag jij ervan zeker steeds genieten.

Meta  Foor
Meta Foor12 nov. 2018 - 10:01

- de nieuwste variant voor de kleur van ZP doet nu de ronde bij kleuterscholen daar het merendeel van de kinderen geen kachelpijp en roet meer kennen: omdat de kadootjes s avonds in alle geheim worden rondgedeeld, moeten de Pieten gecamoufleerd zijn zodat ze niet opvallen; daarom is hun gezicht geschminkt en de majoos ... net als bij soldaten. Dus voortaan spreken van camouflagepieten

9 Reacties
ton14024
ton1402412 nov. 2018 - 10:24

Zie ginds marcheren de camouflagepieten vanuit de Noorse oefenterreinen weer aan?

Krek
Krek12 nov. 2018 - 10:25

Geachte Meta Foor, Dat lijkt me een creatieve oplossing. Kunnen de pieten bij het schminken ook helemaal los. Zwart, of groen, of bruin of beige, of alles door elkaar. Zelfs helderwit, voor de pieten die door zo'n witgekalkte villawijk moeten sluipen. De pakjes dan liefst wel in vrolijke kleuren houden zodat er geen enkele vergelijking met militaire kledij mogelijk is.

vdbemt
vdbemt12 nov. 2018 - 11:03

@Ton14024. Er is natuurlijk helemaal niemand die een ander Sinterklaasliedje kan bedenken.

Meta  Foor
Meta Foor12 nov. 2018 - 12:40

@Krek, kinderen op die leeftijd vinden t wel spannend soldaatje te spelen; waarom die roetveegpiet ...? ontstaan waarschijnlijk in een heidebrainstormpersoneelsuitjecreamiddag waar meligheid troef was...nu zitten we met die opgedrongen draak van compromis

Daniel Blank
Daniel Blank12 nov. 2018 - 12:47

Dit is een top idee Meta Foor!

johannn2
johannn212 nov. 2018 - 17:48

Camouflage: creatief idee. Zelfs midden in de nacht kunnen ze als camouflagekleur dan beter geen zwart kiezen, want dat steekt ook in het donker af tegen zijn niet-zwarte omgeving. Het is namelijk nooit helemaal donker, zeker niet in westerse landen met hun enorme lichtvervuiling. Als het dat wel was, was er helemaal geen camouflage nodig. Als het werkelijk om camouflage gaat, dan kunnen ze zich het best als gewone mensen kleden. Valt gegarandeerd niet op. .

johannn2
johannn212 nov. 2018 - 17:51

Meta Foor 12 november 2018 at 13:40 Ja, een compromis. Het natuurlijkste en beste idee vind ik nog steeds gewoon de eigen gezichtskleur. .

Ozon
Ozon13 nov. 2018 - 6:32

Johannn. 13:40 Tja dat vind jij, ik vind een “regenboogpiet” dan weer een veel beter idee. Dan blijft het namelijk “Piet” en niet “Oom Wim”. Ik heb zelf de indruk dat mensen die voor niet-geschminkte Pieten simpelweg tegen het hele Sinterklaasfeest zijn. Wat was het ook al weer? We moeten gewoon Santa Claus vieren van de “VN”, toch?

johannn2
johannn214 nov. 2018 - 0:11

Ozon 13 november 2018 at 07:32 O help, daar heb je het afgezaagde argument van de herkenbaarheid van oom Wim weer. Ten eerste willen kinderen helemaal oom Wim niet herkennen, zelfs als het er duimendik bovenop ligt. Sterker nog: vanuit dat motief herkennen ze hem daadwerkelijk niet. Het aloude bekende voorbeeld: De juf verkleedt zich voor de klas als Sinterklaas, en zodra dat gebeurd is, ZIEN de kinderen Sinterklaas. En ten tweede: wissel jullie oom Wim om met tante Jans van de buren. Dan is dat probleem ook weer opgelost. Beetje creatief meedenken, alsjeblieft. Dit riekt naar onwil. .

NicoSchouten
NicoSchouten12 nov. 2018 - 9:58

Ach ja. Wie eenmaal begint met suggestieve associaties aaneen te rijgen vanuit een tunnelvisie verliest geleidelijk uit het oog dat een samenleving moet kunnen omgaan met meningsverschillen. Het 'bekeer u of ik keer me van u af' kan zo gemakkelijk leiden tot een verdere verharding in de samenleving. Dit geldt overigens ook voor diverse voorvechters van Zwarte Piet.

6 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins212 nov. 2018 - 12:13

Er is geen nuance. Zwarte piet is racisme. Dat is een feit. Zelfs de VN zegt dat zwarte piet racisme is.

Daniel Blank
Daniel Blank12 nov. 2018 - 12:45

Als de VN het zegt......Wel duidelijk dat er geen nuance is. Heerlijk de wereld kunnen indelen in goed en fout. Als er zo simplistisch wordt gedacht valt er inderdaad niets meer te doen.

NicoSchouten
NicoSchouten12 nov. 2018 - 14:11

Weer zo'n essentialistische reactie van is, is, is. (Nu bij DP) Die kom ik al jaren tegen, maar argumenteren is er niet bij, of ik zou die suggestieve associaties (over uiterlijke kenmerken en gedrag) als argumenten moeten opvatten. Dat ze stuk voor stuk geen argumenten kunnen zijn heb ik al vaker toegelicht. Daar kwam nooit een inhoudelijk verweer tegen. En de VN heeft helemaal geen uitspraak gedaan. Wel een commissie, en die was niet stellig, maar suggestief interpreterend. Het gedoe, waaronder jouw antwoord, typeert een tendens tot een groeiend irrationalisme; net als bij Wilders en co.

tevens u aannemer
tevens u aannemer12 nov. 2018 - 17:47

Pumpkin, hebt u wel eens van een 'dogma" gehoord?

Realist4
Realist412 nov. 2018 - 21:04

En de Nederlandse rechter? of moeten we afgaan op die VN mevrouw die zich slecht had ingelezen…..

Ozon
Ozon13 nov. 2018 - 6:37

Drunken Pumpkin Ze zei ook dat we Santa Claus moesten vieren. #SantaClausIsCulturalAppropriation Afschaffen dus!

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 nov. 2018 - 9:46

Voor deze actie kan ik nog wel wat sympathie opbrengen, is nog enige creativiteit in te ontdekken en er worden geen kindertjes emotioneel door beschadigd. Die 35 personen lijkt mij nogal overdreven, ik tel er hooguit 15. De rest heeft waarschijnlijk de trein uit Mokum gemist.

1 Reactie
Starter2
Starter212 nov. 2018 - 12:02

Misschien moesten die anderen wel naar hun werk............... Maar zo actievoeren is prima, kort je punt maken, aandacht krijgen en weer verder.

Libertain
Libertain12 nov. 2018 - 9:24

("Kort daarop nuanceerde de omroep dat bericht door te zeggen dat er ook Zwarte Pieten zullen zijn. Want ‘afhankelijk van hoe vaak ze door de schoorsteen zijn gegaan, zijn de Pieten zwarter.’) Dit omroep moet 's een keertje ophouden met onwaarheden te verspreiden omdat mijn schoorsteen thuis wordt nog altijd regelmatig schoongemaakt waardoor de regenboog Pieten met ongeschonden kleren binnenlanden. Mijn indruk is dat degene die deze ideologie bij dit omroep verspreiden hun eigen schoorstenen nooit schoon hebben gehouden daardoor willen ze iedereen ervan betichten.

2 Reacties
MarcoG
MarcoG12 nov. 2018 - 11:23

Jouw schoorsteen waarschijnlijk wel maar een beetje gierige Nederlander (de meeste (disclaimer = vooroordeel) wachten natuurlijk op Zwarte Piet om dat te doen, dat spaart ze weer wat geld uit en het is net op tijd voor de winter begint.

niko2
niko212 nov. 2018 - 11:38

Hier ben ik het nou volledig mee eens.. Een jaarlijkse wettelijke verplichting tot het vegen van schoorstenen tussen 1 en 4 december zal het fenomeen zwarte piet doen verdwijnen. Het is trouwens zowiezo onbeschoft om, wanneer je weet dat er personen door je schoorsteen je huis binnenkomen dat ding niet even schoon te maken. Een warm en schoon welkom verhoogt de inclusiviteit in onze samenleving.