Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Teeven: Wet illegaal verblijf wordt béétje anders

  •  
22-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven_300_02.jpg
Update: Strafbaarstelling illegaliteit licht gewijzigd om hulpverlening mogelijk te maken
De afgelopen weken was er veel commotie rondom de strafbaarstelling van het illegaal in Nederland verblijven. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer op verzoek van de oppositie over deze penibele kwestie, waarover de emoties hoog oplopen en de coalitiepartners VVD en PvdA het maar niet eens kunnen worden.
Het zogeheten 30-leden debat was aangevraagd nadat staatssecretrais Fred Teeven (VVD) vorige week woensdag bij Pauw & Witteman was ingegaan op de wensen van de PvdA zoals die enkele dagen daarvoor op de politieke ledenraad waren geformuleerd. De oppositie was verbolgen over dat optreden omdat de staatssecretaris Kamervragen over de kwestie met een kort briefje had afgedaan.
Teeven merkte bij P&W al op dat er een proleem was met huidige voorstel. De tekst daarvan stond op gespannen voet met afspraak in het regeerakkoord dat hulp aan mensen zonder papieren niet strafbaar mag worden. De PvdA lijkt er nu in geslaagd te zijn het wetsvoorstel waarin illegaal verblijf strafbaar wordt, te laten aanpassen met instemming van coalitiepartner VVD. Dat blijkt uit de antwoorden van Teeven in het debat. Volgens Teeven blijft illegaal verblijf in de tekst aangemerkt als misdrijf, maar zal het vastzetten van vluchtelingen die niet (kunnen) meewerken aan hun uitzetting worden herzien.
Dat er helemaal geen vluchtelingen meer worden opgesloten is hiermee niet gezegd, aldus Teeven. Hij gaf ook aan niet zonder meer aan zaken als onvrijwillige isolatie en geboeid vervoer voor gedetineerde vluchtelingen te willen tornen. Volgens Teeven zijn deze zaken in sommige gevallen nodig om de veiligheid van bewaarders te garanderen.
De staatssecretaris heeft beloofd nog vóór de zomer met een totaalplan te komen waarin alle gedane toezeggingen voor de verschillende disciplines worden meegenomen. De wet zelf wordt vermoedelijk pas in het najaar in de Kamer behandeld.
Video: Midweek Den Haag, de wekelijkse politieke rubriek van De Gids FM, over het debat. Met Peter Kee, politiek redacteur van Pauw & Witteman, D66-Kamerlid Gerard Schouw en Francisco van Jole van Joop. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

JoopSchouten
JoopSchouten22 mei 2013 - 12:20

'Inspanningsverplichting of resultaatsverplichting?' Dit verzin je niet ...

JoopSchouten
JoopSchouten22 mei 2013 - 12:20

Ja, ja ... Fret doet 10 stappen achteruit en één stap vooruit. Hij geeft die PvdA-linkmichels een excuus om hiermee in te stemmen en Zwart-1 te redden ... Ondertussen wordt er geen woord gewijd aan de ellende onder asielzoekers.

bruces
bruces22 mei 2013 - 12:20

De komma wordt er tussen gezet. Maar de rest blijft de rest.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mei 2013 - 12:20

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/132436/Dwangvoeding-asielzoeker-bij-uitzondering-mogelijk.htm http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/131347/psychische-nood-asielzoekers-hoog.htm http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/129930/leegte-levens-asielzoekers-ziekmakend-1.htm http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130905/veel-illegalen-zorg-geweigerd.htm http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132426/arts-rotterdam-blokkeert-zorg-aan-asielzoeker.htm

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 mei 2013 - 12:20

Maak van een illegaal geen Hollandse gehaktbal. Ieder mens is bijzonder, blond, krullen of helemaal kaal. Maak van een illegaal geen Hollandse gehaktbal. Iedereen leeft één keer, of Ahmed heet, Rob of Van Gaal. Maak van een illegaal geen Hollandse gehaktbal.

bruces
bruces22 mei 2013 - 12:20

Zullen wij dan nu maar verder gaan met het betalen van de zorgkosten. Ideeën over controle van de zorg. Bestrijding fraude en aanpak bureaucratie.

msj_meijerink
msj_meijerink22 mei 2013 - 12:20

Ik zag skinhead Fritsma van de boevenbende van Geert gisteren weer een onsamenhangend verhaal oplepelen over 'hordes vluchtelingen, Roemenen en Bulgaren die ons geliefde vaderland na 1 januari 2014 gaan overspoelen'. Hij glom van trots dat hij het zonder veel haperingen voor de bühne bracht, vooral toen Gerard Schouw een écht heel domme vraag stelde en hij die probleemloos pareerde. Gerard jongen, wat beloonde jij die domoor toch vreselijk, je mag op bedevaart naar Santiago de Compostella om penitentie te doen.

Peterman
Peterman22 mei 2013 - 12:20

Los van wat je van het probleem vindt valt het me op dat het van alle problemen die er in nederland zijn wel veruit de meeste aandacht krijgt. De kans dat een kabinet valt over het illegalenprobleem schat ik 10 x zo hoog in dan dat het valt over het feit dat bejaarden een week in de luiers liggen, of dat er miljarden is vespild om maar eens wat te noemen.

1 Reactie
boswachter2
boswachter222 mei 2013 - 12:20

Ja, dat dankzij de PvdA die nergens anders over weten te praten en gegijzeld worden door Dhr. Terpstra. De regering zegt open te zijn maar wat het totale asielbeleid kost durft niemand te zeggen daar de PvdA dan op 5 zetels eindigt.

degreune
degreune22 mei 2013 - 12:20

Tot ze de grote belatingonduikers 1000 miljard maar illegaal verklaren,maar daar trekt de VVD van Teeven niet aan ! Daar zitten de echte criminelen !

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 mei 2013 - 12:20

Ben het volledig met u eens wat betreft de belasting ontduiking en diefstal van de bevolking maar zie het verband niet met de illegaal stelling. Of het zou dit moeten zijn: TVC publiceren de Boom, Snel en Engbersen een studie over het verband tussen "asielmigratie" en criminaliteit. Zij gingen na hoeveel asielmigranten verdacht werden van een misdrijf in 2004. Asielmigranten zijn voor hen zowel asielzoekers als erkende vluchtelingen, zelfs als die de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Ook afgewezen asielzoekers (illegalen dus) vallen onder de term "asielmigranten". Van de erkende vluchtelingen stond in 2004 3,4% als verdachte geregistreerd. Bij de asielzoekers zelf (die nog in de procedure zaten) liep dat cijfer op tot 5,4%, bij de afgewezen asielzoekers tot 10%. De criminaliteit bij asielmigranten ligt - met een gemiddelde van 5,1% verdachten - hoger dan die van autochtone Nederlanders en van de gewone migrantengroepen, zo stellen de auteurs. In 2004 was 1,5% van alle autochtone Nederlanders geregistreerd als verdachte, 6% van de Marokkanen en 7,5% van de Antillianen. Alstublieft weet u tenminste hoe het zit, cijfertjes zijn o zo belangrijk. Kijk hoe minder illegalen des te minder heeft uw vriend Teeven te doen..haha

degreune
degreune22 mei 2013 - 12:20

Beste Vara cq Joop, ik ben de soap over oftewel het illegalendebat aan het volgen,zou u aan Fred Teeven willen vragen om ook de bedrijven die voor 1000 miljard de fiscus bestelen cq belazeren ook crimineel niet welkom en illegaal te willen verklaren ? Want ik word zo moe van die man en nog meer van de rijkeluispartij de Vee Vee Deej.

1 Reactie
lancelot2
lancelot222 mei 2013 - 12:20

Kijk ook eens naar het ontwikkelingshulp, immigratie, en het veels te grote overheid. Dáár valt héél véél geld op te besparen, kan met gemak € 30.000.000.000,- per jaar op bespaard warden. Hoeft het eigen volk en bedrijfsleven uit niet meer uitgeperst cq afgeperst worden, kan Nederland b.v. weer opgebouwd worden. I.p.v. dit afbraabeleid wat de overheid al decennia`s doet.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2013 - 12:20

Het gaat hier om mensen die niet geacht worden politiek vluchteling te zijn. Dan zijn het gewoon economische emigranten.

1 Reactie
lembeck
lembeck22 mei 2013 - 12:20

Dat gebeurt al duizenden jaren: economische vluchtelingen, of eigenlijk niets anders dan economische nomaden?

wiedemeijer
wiedemeijer22 mei 2013 - 12:20

grmbl buigen, zie em liever barsten

1 Reactie
lembeck
lembeck22 mei 2013 - 12:20

Nee hoor. Geeft zo'n rommel.

denmol
denmol22 mei 2013 - 12:20

Met geveinsde boosheid ontkent hij dat er iets verkeerd gegaan is bij het incident waarbij gedetineerde Bah, heel toevallig een dag nadat zijn vertrouwensarts bij Nieuwsuur een boekje had open gedaan over het regime en de bejegening, geweld zou hebben gebruikt tegen het personeel als gevolg waarvan hij overgeplaatst is naar Vught. Tegelijkertijd wil Fretje T. geen onafhankelijk orgaan een onderzoek naar het incident laten instellen en als een ware slager die zijn eigen vlees zou juist heeft gekeurd zegt hij dat er niets onoorbaars heeft plaats gevonden. Dit verhaal verdient het in mijn ogen bekeken te worden door een onafhankelijk iemand want als Teeven gelijk heeft dan kan hij scoren en zijn beleid daarmee verdedigen maar het verhaal van de directie van het detentiecentrum dat de camera op het moment dat het incident plaats vond niet aan stond kan duiden op een smoes waarmee men wil toedekken wat er zich werkelijk heeft afgespeeld.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 mei 2013 - 12:20

1 op 1.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2013 - 12:20

Kennelijk is illegaal zijn in Nederland nog altijd leuker dan legaal zijn in eigen land.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 mei 2013 - 12:20

Ik zou 'leuker' vervangen voor 'essentieler'. : )

degreune
degreune22 mei 2013 - 12:20

http://www.ikschaammediep.nl/

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten22 mei 2013 - 12:20

Gedaan.

lembeck
lembeck22 mei 2013 - 12:20

Gedaan

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2013 - 12:20

Veel interessanter... Hoe gaat onze regering zorgkosten terugbrengen, zorgfraude bestrijden en misbruik van zorgtoeslagen) handelen (met en zonder illegalen) ???

1 Reactie
bruces
bruces22 mei 2013 - 12:20

Robin Linschoten had het bij PenW wel over een besparing van 20 miljard en een verbetering van de zorg. Dat is de moeite waard.

BertF2
BertF222 mei 2013 - 12:20

Even de werkelijkheid als het gaat om 'illegalen', ook wel economische vluchtelingen genoemd of, in de neoliberale terminologie: gelukszoekers. Gelukszoekers, of economische immigranten of 'mede-Europeanen' verschillen niet wezenlijk van hen die doorgaans door rechts als 'illegalen' worden aangemerkt. Met dit voorbehoud, dat de 'illegalen' hier op Eigen iniatief en dankzij een vaak grote inspanning hier zijn gekomen om te werken aan een betere toekomst, terwijl de 'mede-Europeanen' hier door rechts met busjes naar toe zijn gehaald om de loonkosten voor het bedrijfsleven te drukken.

1 Reactie
lembeck
lembeck22 mei 2013 - 12:20

Er bestaan veel verhalen van deze 'gelukszoekers', of, heel normaal: economische vluchtelingen. En er is veel te vinden over hoe het nu niet moet. Voorbeeld. http://ac.home.xs4all.nl/grensgevangenis/gevangenis11.html

peterh2
peterh222 mei 2013 - 12:20

Teeven moet gewoon heronderhandelen met de PvdA, waarom wel het regeerakkoord aanpassen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie en niet voor dit onderwerp? De VVD moet goed begrijpen dat niemand verder nog met ze wil regeren en dat Samsom zo over links verder kan. Men mag wel een toontje lager zingen...

1 Reactie
bruces
bruces22 mei 2013 - 12:20

Robin Linschoten had het bij PenW wel over een besparing van 20 miljard en een verbetering van de zorg. Dat is pas de moeite waard. Dan kan oma in het bejaardentehuis ook uit de pampers en vaker naar buiten. Ook deze oma zit in een isoleer-situatie. Blijkbaar minder belangrijk.