Joop

Teeven: Asielzoekers die zichzelf aangeven krijgen onderdak

  •  
16-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_FredTeeven_RoelWijnants_300_01.jpg
Update: 'Aanbod voor asielzoeker onacceptabel' ... Staatssecretaris Justitie geeft uitgeprocedeerde asielzoekers deadline: vrijdag om 16.00
Asielzoekers die in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag bivakkeren, kunnen onderdak krijgen, als ze zich bekendmaken en aan hun terugkeer meewerken. Dat is de oplossing waarmee staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid donderdag gekomen is voor de situatie rond de uitgeprocedeerde asielzoekers die al maanden demonstreren in tenten in Amsterdam Osdorp en op het Malieveld in Den Haag. Dat meldt de Volkskrant.
Update Asielzoekers die in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag verblijven, zullen niet ingaan op het aanbod van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid, meldt onder andere Trouw vrijdagmiddag. Dat verwacht Jo van der Spek, die het met zijn organisatie Migrants2Migrants opneemt voor de asielzoekers in Amsterdam Osdorp.
Volgens Van der Spek vinden de asielzoekers drie zaken belangrijk. “Ze willen samen zijn, zich veilig voelen en zichtbaar zijn”, zo legt hij uit.
Nu worden ze een maandje op een azc neergezet en is er geen uitzicht op een humane oplossing. En daar gaat het om. Het aanbod is ook een beetje ongepast. Zo’n voorstel moet met een hoop mensen worden besproken, terwijl de deadline al op 16.00 uur ligt.”
Eerder Asielzoekers die zich bekendmaken en in een toelatingsprocedure zitten, krijgen zelfs maximaal een maand onderdak, áls ze zich voor vrijdagmiddag 16.00 uur hebben aangemeld, aldus de Volkskrant.
In Amsterdam Osdorp ‘wonen’ sinds september ongeveer 80, voornamelijk Afrikaanse, uitgeprocedeerde asielzoekers in een kampement. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de vluchtelingen laten weten dat ze hun demonstratie moeten beëindigen, maar zij hebben aan dit verzoek nog geen gehoor gegeven. In Den Haag zijn het er enkele tientallen.
In Nederland zijn veel asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, maar die niet terug kunnen naar hun land, schrijft de Volkskrant. Dat kan als het land van herkomst geen identiteitspapieren kan of wil afgeven of de asielzoeker gewoon niet accepteert. Veel van deze asielzoekers belanden uiteindelijk op straat.
Van der Laan pleitte onlangs voor een andere aanpak van deze mensen die tussen wal en schip vallen. De opvang is nu vanuit het Rijk alleen mogelijk als ze meewerken aan de terugkeer naar hun vaderland. Van der Laan wil een “lichter criterium” waarbij deze asielzoekers in aanmerking komen voor opvang zolang ze meewerken aan een oplossing.
Foto-cc: Roel Wijnants
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

MichelReiziger
MichelReiziger16 nov. 2012 - 10:27

Moehahahaha...tuurlijk. Eerst 3 maanden in een vochtige ***tent en dan gaan opgeven om te worden uitgezet.

JoopSchouten
JoopSchouten16 nov. 2012 - 10:27

Deze empathiearme kafkaëske hardliner wil deze mensen het liefst uit het zicht deporteren. Ik wens hem hetzelfde toe. Teeven dient zelf te kramperen.

Klungel2
Klungel216 nov. 2012 - 10:27

Alsof die asielzoekers (dat zijn dus mensen die asiel zoeken, dus hier willen blijven!) hiermee akkoord zullen gaan! Wat is dat voor een stel, die Opstelten, waar de politie al niet meer mee wil praten en zijn knechtje Teeven, die iedere keer maar wat roept, zonder te beseffen dat zulke uitspraken nooit (maar dan ook écht nooit) serieus genomen zullen worden? Misschien moet ik ook maar minister of staatssecretaris worden. Ik weet in ieder geval zeker dat mijn IQ stukken hoger is dan dit stelletje! BAH!

wvdstraat
wvdstraat16 nov. 2012 - 10:27

Het absurde, kafkaëske beleid in Nederland neemt groteske vormen aan die Joseph Conrad niet had kunnen bedenken. Dat is niet leuk meer, en doet tegelijkertijd denken aan een mop: Twee blanke ontdekkingsreizigers worden gevangen door een woeste Afrikaanse stam. Zij mogen kiezen van het stamhoofd tussen de dood of mommbassa. De eerste denkt dat 'dood' wel heel definitief is en kiest dus voor het tweede. De andere gevangene ziet hem na lange tijd, op sterven na dood, wegkruipen; verminkt, kreupel en verkracht. Dus verkiest hij de dood, waarop het stamhoofd zegt: "very well....but first a little mommbassa...."

Reprehensionem
Reprehensionem16 nov. 2012 - 10:27

"Teeven: Asielzoekers die zichzelf aangeven krijgen onderdak" Teeven komt deze belofte nu al na: asielzoekers krijgen onderdak in een detentiecentrum.

Fatou
Fatou16 nov. 2012 - 10:27

http://www.youtube.com/watch?v=V9fwPJoUiQA&feature=fvsr Bloedstollend mooi nummer over "illegalen" van Manu Chao. Een uitverkocht voetbalstadion enjonge mensen van alle afkomsten zingen het nummer mee. Fred Teeven kent het ongetwijfeld niet, hij is ouwe politiek die meewerkt aan een uitbuitingssysteem.

vriest
vriest16 nov. 2012 - 10:27

Teeven heeft nog nooit zich aan zijn beloftes gehouden ,daar is menigeen al slachtoffer van geworden .dat is al begonnen in de tijd bij de fiod /DOUANE .Het eigenbelang viert hoogtij bij deze man ,vandaar dat hij zo goed met van opstelten door een deur kan .

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 nov. 2012 - 10:27

Is de cel een onderdak?

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans16 nov. 2012 - 10:27

Ja!!!

joão76
joão7616 nov. 2012 - 10:27

Goh, een maand extra opvang zelfs.... alsof het hier een gunst betreft. Het gros van deze mensen heeft al meegewerkt aan terugkeer, en toen dat niet lukte, werden ze achteloos door de overheid op straat geklinkerd. De Vreemdelingenwet schrijft nochtans voor dat in dergelijke gevallen de asielzoeker op grond van het buitenschuldcriterium een vergunning dient te krijgen. Maar die wet stamt uit 2000 en inmiddels wordt de invulling van het asielbeleid vooral bepaald door de druk vanuit de politiek om de instroomcijfers ten alle koste zo laag mogelijk te houden. Deze 'handreiking' door Teeven is dan ook vooral ingegeven door zelfbelang. Een weigering door de asielzoekers zal Teeven gebruiken als rechtvaardiging voor een ontruimingsactie. De asielzoekers die deze 'handreiking' wel accepteren verdwijnen vervolgens uit het blikveld van de camera's en de burgers, en kunnen over een paar maanden weer in de schemering van een winteravond ergens in een uithoek van dit land -ver weg van camera's en getuigen- bij een NS-station worden geklinkerd, met een treinkaartje en de boodschap uiterlijk binnen twee dagen het land op eigen kracht te moeten verlaten.

1 Reactie
denmol
denmol16 nov. 2012 - 10:27

Grappig, zou je bijna zeggen maar zo gaat het inderdaad en de hulpverlening aan dak en thuislozen waar deze mensen, want daar gaat het om, uiteindelijk terecht komen kan ermee dealen maar is ook weer aan handen en voeten gebonden,want illegalen hebben geen recht op gebruik van voorzieningen, en dan gaat het maar door en door en door.

meijerlahn
meijerlahn16 nov. 2012 - 10:27

Moeten we nu massaal een danklied aanheffen omdat rednek Teeven zogenaamd de hand over z'n hart heeft gestreken terwijl het geen moer voorstelt? http://nos.nl/artikel/441276-asielzoekers-verlaten-tenten-niet.html

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus16 nov. 2012 - 10:27

Nee ze moeten gewoon opgepakt worden en uitgezet.

Voice
Voice16 nov. 2012 - 10:27

Ik snap niet wat het probleem is? Als deze mensen zich melden en ze kunnen niet terug, doordat ze niet meer toegelaten worden door het land van herkomst, dan verblijven ze toch in het ACZ of worden gelegaliseerd. Als deze mensen zich melden en het blijkt dat ze wel terug kunnen naar het land van herkomst, maar ze drukken zich ervoor om de hoop te hebben hier toch te kunnen blijven, door zich illegaal op te houden, nou dan blijven ze maar in de kou zitten. Ik heb geen medelijden met gelukszoekers.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar16 nov. 2012 - 10:27

Dan heb je geen medelijden met mensen. U bent ook een gelukszoeker, en een economische vluchteling. Als u geen geluk zou zoeken en niet bereid zou zijn om te verhuizen voor uw baan ging het niet goed komen met uw leven. Dit wist u natuurlijk ook al, maar u bent nog niet in staat geweest om dat ook te projecteren op anderen. Empathie heet dat. Jammer.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2012 - 10:27

Je hebt ook dat argument "het is onmogelijk om terug te gaan". Dan vraag ik me af: er wonen toch allemaal mensen in (bijvoorbeeld) Somalië? Wat moeten die dan? Het kan niet onmogelijk zijn om in Somalië te verblijven want anders had je al die personen daar niet!

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar16 nov. 2012 - 10:27

Dus dan begrijp je hoe onvoorstelbaar het is dat je door een papieren werkelijkheid je land van herkomst niet meer in kan. En dat terwijl je door een papieren werkelijkheid het land waar je nu in bent uit moet. Wal en schip willen je allebei niet hebben, dus wat moet je dan? Wat heb je nog te verliezen? Hoeveel beleid zou er beter zijn met een beetje empathie. Als je dan nog steeds van die mensen afwilt dan breng je ze maar terug en verwijder je de papieren blokkade in het land van herkomst. Of we houden natuurlijk op met de totale exploitatie van het continent Afrika.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 nov. 2012 - 10:27

Een ezel met twee lange oren in de ezelopvang krijgt in Nederland verse eten, drinken, vitamines, dak boven zijn kop en af en toe een dikke kus op zij kaken van zijn verzorger en verzogster, een asielzoeker vol trauma's en verdriet krijgt alleen maar een broddje ''wegwezen'' met sambelsaus? Geef ze geen onderdak, geef ze recht om te leven als waardige mensen, minimaal namens de Hollandse gastvrijheid!

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus16 nov. 2012 - 10:27

Geef ze geen onderdak, geef ze recht om te leven als waardige mensen, minimaal namens de Hollandse gastvrijheid! uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd. terug naar het land van herkomst hun verhaal was niet zielig genoeg.