Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Techwereld waarschuwt dat AI te slim wordt

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2136 keer bekeken
  •  
Artificial-Intelligence(Robot+Mens)+

Meer over:

cartoon, ai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

JaHe
JaHe5 apr. 2023 - 10:17

Welnee... AI is zo slim als wij het maken. We zouden onszelf moeten afvragen of het slim is om alles wat AI ons zegt te geloven of op te volgen zonder er zelf over na te denken...

Déjà vu
Déjà vu31 mrt. 2023 - 0:34

Een paar figuren uit deze populatie maken niet dat de rest er ook zo over denkt!

Eric Minnens
Eric Minnens30 mrt. 2023 - 11:31

De technologie ontwikkelde zich de afgelopen eeuwen vrij geleidelijk, tot aan de industriële revolutie zegmaar volgens een lichte rekenkundige reeks. Sindsdien gaat alles veel sneller, meer volgens een meetkundige reeks, de grafiek maakt een sterkere kromming naar boven. Sinds een of twee decennia, zegmaar sinds de explosie van internet met allelei app'jes op je telefoon, plus bijvoorbeeld de ontraadseling van het DNA, gaan de technologische ontwikkelingen bijna in een verticale lijn omhoog. En tel daar nog eens de klimaatverandering bij op en de rol van homo sapiens daarin. Of moet ik zeggen: de CROCODILUS sapiens? Het gaat immers zo snel, dat de krokodillenhersentjes van de meeste mensen het niet meer kunnen overzien. Zij (wij) lopen permanent achter de feiten aan en begrijpen die feiten /apparaten /apps ook niet meer (zoals de oermens nog wel zijn knots begreep). Ik ben heel pessimistisch en voorzie eigenlijk alleen maar rampzalige gevolgen.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger30 mrt. 2023 - 8:02

Wat is slim? Met AI kan inmiddels best veel. Robots worden ingezet om mensen met ziektes te ondersteunen. Dat is al best knap, maar het gaat steeds verder. Robots kunnen al communiceren met spraak. “Wil je een spelletje doen?” bijvoorbeeld of “Het is tijd voor je pilletje”. Nieuw is dat robots ook emoties leren kennen. Blijdschap, teleurstelling, boosheid, het is al mogelijk. Ze worden al zo geprogrammeerd dat er wordt omgegaan met de diverse emoties. Daar zit al een klein gevaar omdat een volgende stap naar daden bijvoorbeeld bij teleurstelling of verdriet nu nog mensenwerk is, maar met AI kan je robots ook zelf laten leren. Bedenk zelf wat dan de gevolgen kunnen zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens30 mrt. 2023 - 4:37

Uiteindelijk wordt het plaatje zo: De robot achter zijn bureau stuurt een fysiek arbeidende robot aan. De mens hoeft er dan echt niet met een bezempje op te worden uitgestuurd, maar kan op zijn lauweren (of luie reet) gaan roesten. God schiep de mens. (Bij wijze van spreken.) En de mens schiep de robot. De mens is eigenlijk een soort Tussengod (Intertheos*). Nu maar hopen dat de robots geen a-intertheïsten of zelfs anti-intertheïsten worden. (* Sorry voor de 'vreemde' combinatie van Latijn/inter en Grieks/theos, maar het leverde voor het Nederlands mijns inziens het duidelijkste woord op.)

GilbertM
GilbertM29 mrt. 2023 - 16:44

Wel neen AI wordt niet te slim. Ik heb zelf AI uitgedaagd in mijn eigen vakgebied en de enig antwoorden die ik kreeg waren verwijzingen naar Wikipedia!! En, die waren dan nog fout ook! Knap toch!

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens30 mrt. 2023 - 5:50

@Gilbert "Wel neen AI wordt niet te slim" Volgend jaar misschien nog niet. Maar denk eens over 10 of 100 jaar?

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger30 mrt. 2023 - 8:53

@Gilbert: Dan is de vraag: Wat is je vakgebied? Ik ben zelf inmiddels gepensioneerd automatiseerder. Bij mijn bedrijf (UWV) wordt inmiddels op veel afdelingen hard gewerkt aan diverse vormen van AI. Niet alles loopt natuurlijk nog even soepel, maar denk aan verzekeringsartsen die aan de hand van geautomatiseerde vragenlijsten dankzij AI veel werk uit handen wordt genomen. Zelf had ik daar tien jaar geleden nog niet aan kunnen denken, maar ontwikkelingen gaan best snel.

onyxcumulus
onyxcumulus29 mrt. 2023 - 16:23

AI is net zo dom als degenen die het voeden..

Juppé🎗
Juppé🎗29 mrt. 2023 - 16:21

Mijn AI zegt dat dat nep nieuws is.

Mathijsco
Mathijsco29 mrt. 2023 - 15:59

Eigenlijk al lang de verhouding tussen boven- en onderkant van deze verrotte arbeidsmarkt. Een programmeur werkt voor Tesla Een orderpicker, wordt aangestuurd door een computer. Niks tegen automatisering, wel iets tegen mensen verheffen tot slaaf.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 mrt. 2023 - 3:23

"Niks tegen automatisering, wel iets tegen mensen verheffen tot slaaf." Tot slaaf verheffen n.b., hoe verzin je het, lijkt me eerder een vernedering, het is natuurlijk afhankelijk welk werk binnen welke tijd en onder welke omstandigheden moet worden verricht, dan zal het mijn laatste zorg zijn of de opdracht van een computer of een mens komt, kortom een zinloos argument.