Joop

Te veel kankerverwekkende stof in vervuilde diabetesmedicijnen

  •    •  
29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
mylan
Er zijn in Nederland diabetesmedicijnen in omloop waar te veel van de kankerverwekkende stof NDMA in zit. Dat blijkt uit Amerikaans laboratoriumonderzoek in opdracht van Zembla en NRC Handelsblad. Het gaat om het diabetesmedicijn metformine van het merk Mylan. Bij vergelijkbare medicijnen van andere merken blijft de hoeveelheid NDMA onder de veiligheidslimiet. Zembla meldt :
" Bij een doorsnee dagdosis van 2.000 milligram metformine (vier pillen van 500 milligram) wordt bij Mylan-tabletten van twee verschillende batches de limiet overschreden. Wie deze tabletten inneemt, krijgt 128 nanogram respectievelijk 124 nanogram NDMA per dag binnen. De veiligheidslimiet is 96 nanogram NDMA per dag. Bij de maximale dagdosis van 3.000 milligram metformine scoren vier Mylan-pillen boven de limiet, tot 193 nanogram NDMA."
De bevindingen van Zembla en NRC Handelsblad zijn voor de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aanleiding om de vervuiling bij Mylan te onderzoeken. Het onderzoek moet uitwijzen of er een terugroepactie nodig is.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Greendutch
Greendutch29 okt. 2020 - 12:39

moeten patiënten ook voortaan eerst een opleiding medicijnen volgen voordat ze medicijnen krijgen?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje31 nov. 2020 - 8:20

@Greendutch: ik zou in ieder geval goed de bijsluiter lezen en dan niet alleen bij de eerste keer dat je ze slikt. Alle medicijnen kennen bijwerkingen. Zo ook Metformine. Bij gebruik van dit spul waarschuwt het Diabetesfonds voor een afname van de vitamines in het lichaam. Laat daarom regelmatig vitaminegehaltes meten. Met name is een gebrek aan B12 erg vervelend.

Cherry2
Cherry229 okt. 2020 - 8:17

Ik wil altijd precies genoeg kankerverwekkende stoffen in mijn medicatie. Te veel kan echt niet!