Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Te strenge Fraudewet vorig kabinet wordt versoepeld

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Mensen die aangewezen zijn op een uitkering hebben net als ieder ander recht op een eerlijke en respectvolle bejegening
Fraude met uitkeringen ondergraaft ons sociale zekerheidsstelsel. Dat is immers op solidariteit gebaseerd. Bovendien komt het geld door fraude niet terecht bij de mensen die ’t het hardst nodig hebben. Maar de door het vorige kabinet (VVD, CDA en gedoogpartner PVV) ingevoerde Fraudewet sloeg veel te ver door: mensen die door de bomen het bos niet meer zagen of een formuliertje te laat invulden, werden zonder pardon gestraft met torenhoge boetes. Deze boetes liepen regelmatig op tot en met duizenden euro’s. Nadat de Partij van de Arbeid destijds al tegen de wet stemde, heb ik mij stevig ingezet voor versoepeling ervan.  En met succes: afgelopen vrijdag stuurde minister Lodewijk Asscher de wetswijziging naar de Tweede Kamer.
Daar zal de versoepeling van de wet op een meerderheid kunnen rekenen. De VVD zal ongetwijfeld tegen stemmen, maar eerdere voorstemmers als CDA en D66 steunen onze kritiek op de wet inmiddels wel. En dat is goed nieuws: Op die manier wordt er een eind gemaakt aan de situatie waarbij mensen met een uitkering nog verder in de problemen komen. Zowel gemeentes, SVB als UWV moeten bij het al dan niet opleggen van een boete en de hoogte van de boete serieus rekening gaan houden met ‘de omstandigheden van het geval’, zoals dat heet. Met de persoonlijke omstandigheden van mensen. En dat is precies wat de Partij van de Arbeid wil. Eerder onderschreven zowel de Ombudsman als de Centrale Raad voor Beroep (de hoogste rechter in zaken als deze) onze kritiek al.
Wat de Partij van de Arbeid betreft, moet overigens ook meer naar iemands omstandigheden worden gekeken bij het aan de slag helpen van mensen. Niet iedereen vier jaar lang zonder enig perspectief (en zonder loon) papieren bloemen laten vouwen, maar maatwerk leveren: ‘kijken naar wie iemand is, wat iemand kan, wat iemand wil en wat er voor nodig is om daar te komen.’ Mensen die aangewezen zijn op een uitkering hebben net als ieder ander recht op een eerlijke en respectvolle bejegening. Onlangs nam de Kamer een motie aan die ik daarover indiende.

Meer over:

politiek, pvda, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.