Joop

Te koop: Afrikacollectie Wereldmuseum

  •  
16-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wereldmuseum.jpg
Tot afgrijzen museumwereld
Het Wereldmuseum in Rotterdam is van plan zijn unieke Afrikacollectie te verkopen. Het museum biedt de collectie aan voor zo’n 70 tot 110 miljoen euro. Tot afgrijzen van een groot deel van de museumwereld.
Het plan doet denken aan Museum Gouda, dat in 2011 een schilderij van Marlene Dumas verkocht voor bijna 1 miljoen euro, om ternauwernood een faillissement af te wenden. De kritieken die op de stiekeme verkoop volgden, waren overweldigend. Dumas zelf zei destijds over de verkoop:
Als dit gewoonte wordt, dan loopt Nederland de kans kunstwerken te verliezen waar men veel om geeft. Als wij een werk aan een museum verkopen, gaan we er van uit dat men het per definitie niet koopt om later te verkopen op de markt.
Die voorspelling lijkt nu uit te komen.
Naast mooie en educatieve tentoonstellingen maken, is het doel van musea ook het conserveren van waardevolle stukken. Het Wereldmuseum heeft daar vooralsnog geen boodschap aan. Volgens de Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten (LAMO), dat als doel heeft het voorkomen dat collecties verloren gaan voor het publiek, moet het museum zijn collectie eerst voor bijna niets aanbieden aan andere musea, voordat het over mag gaan tot veiling. Ook daar heeft het museum lak aan. Het is van plan om direct het gehele erfgoed aan de publieke markt te koop aan te bieden.
Sjarel Ex, directeur van het Boijmans Van Beuningen, spreekt in dagblad Trouw zijn afschuw uit over de plannen van het Wereldmuseum:
We zijn het enige land in de wereld waar dit gebeurt. Je moet je erfgoed niet kapitaliseren. Zeker niet omdat de Afrikacollectie uit giften bestaat.”
Stanley Bremer, directeur van het Wereldmuseum, heeft er vanaf zijn aanstelling geen doekjes om gewonden een meer commerciële koers te willen varen. Zo werd het gebouw door hem omgetoverd en kreeg het een reisbureau, een theater, een wijnbar, een restaurant (inclusief Michelin kok), en werd de balzaal zo heringericht dat het voortaan verhuurd kon worden als boardroom. Bremer wil nu dat het museum zich meer gaat focussen op Azië, vanwege de banden tussen de Rotterdamse haven en het continent.
Een deel van de collectie van het Wereldmuseum is in handen van de gemeente Rotterdam, wat betekent dat de opbrengst niet per se ten goede zal komen aan de museumcollectie. Er kan ook, bijvoorbeeld, een nieuwe garage van worden gebouwd.
Trouw: Wereldmuseum biedt Afrikacollectie te koop aan Interview met Stanley Bremer, de Groene Amsterdammer (2009): ‘Transparantie zit ’m niet in glazen deuren’

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Jakko2
Jakko216 jan. 2013 - 10:19

Dat is de visie van het neo=liberale gedachtegoed: geen tijd, zin in geschiedenis. Die dient tenslotte slechts om 'ons' hardwerkenden te knechten, te kritiseren en te belasten. De markt als enige toetssteen van het culturele bewustzijn. Barretje, buro'tje, eventje.

Coropa
Coropa16 jan. 2013 - 10:19

Er zal nog wel meer verdwijnen. Cultuur was een linkse hobby en dat moest kapot. De voorstanders zullen blij zijn: het begin is er!

michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum16 jan. 2013 - 10:19

Kunnen meneer John de Mol, meneer Joop van de Ende enz. (er zijn toch behoorlijk veel Nederlanders met vermogen boven 100 miljoen euro of zelfs boven 1 miljard euro per persoon of per familie) niet per persoon of per familie 10 miljoen euro b.v. doneren aan dit museum? Een verdeiping van dit museum kan b.v. voortaan *The John de Mol Wing* genoemd worden als dank en een andere verdieping *The Joop van de Ende wing* b.v. ook als dank zoals in onze buurland Groot-Brittanië (daar heeft ze *The Salisbury* wing enz. b.v. in hun musea).

Ewout2
Ewout216 jan. 2013 - 10:19

Dit is verschrikkelijk. Misschien kan museum rijke mecenas vinden, die alles opkopen wil. Dan blijft de collectie bewaard.

lembeck
lembeck16 jan. 2013 - 10:19

Het meest frappante vind ik dat men zich nog altijd een WERELD museum noemt. Maar de enige kunst (en die is wel heel mooi) die men heeft komt uit Azië en Polynesië en Micronesië, maar niets gezien van Afrika, de Amerika's, de Inuit, de Europeanen zoals Vikingen en Saksen en Kelten. Het museum is al flink aan het aftakelen en gebruikt leegstaande zalen voor luxe diners voor het bedrijfsleven. Commercieel verkopen van de kunst vind ik een vreselijk idee. Rotterdam sloopt een museum dat schitterende kunst heeft.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 jan. 2013 - 10:19

Sinds die affaire met dat bedrog van Daniel Goldreyer ben ik het vertrouwen in de museumelite en de kunstpausen wel kwijt geraakt. Die heiligverklaring van het bezit, wat grotendeels is opgeslagen en niemand te zien krijgt, rechtvaardigt kennelijk dat er met geld gesmeten wordt. Goed dat de veren in deze wereld af en toe wat ordinair maar ontnuchterend opgeschud worden. Wat ooit is aangekocht kan ook worden verkocht.

ElChe
ElChe16 jan. 2013 - 10:19

"De mens wordt letterlijk 'van nature' door cultuur en kunst bepaald. Individueel of collectief; cultuur smeedt mensen aaneen tot een groep, verschaft hen identiteit. " Leo Samama, Coma maastricht Ach gooi onze hele cultuur maar op straat. Identiteit drukt men in Nederland uit in euro's en dollars.

mensje1
mensje116 jan. 2013 - 10:19

Vreselijk nieuws, de collectie Afrikaanse kunst is van ongekende kracht en schoonheid. Een enorm verlies voor ons land als dit uit het publieke domein verdwijnt.

koloniaalpassee
koloniaalpassee16 jan. 2013 - 10:19

Nederlanders zijn al eeuwen aan het reizen gewend om te halen, zouden we nu uit respect niet eens de collectie terug kunnen brengen naar de musea in Afrika? Rembrandt bij ons en we hebben dan nog voldoende om ons, zonde kinderen en kleinkinderen kennis te laten maken met de kunst van andere culturen (mag wel bij staan dat de rest van de collectie uit respect is terug gebacht naar waar het hoort: geboortegrond) en dat je er naat toe kunt reizen, niet om te halen, maar om te bewonderen.

eeweew
eeweew16 jan. 2013 - 10:19

Wanneer is het VVD feestje hierover?

1 Reactie
JanB2
JanB216 jan. 2013 - 10:19

Dat is al aan de gang. De handel in goede kunst floreert, juist door de economische crisis, als nooit tevoren.