Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Te koop aangeboden: vlees van vrije uitloop-honden

  •  
25-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20858 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-07-25 om 17.05.09

Via de sociale mediakanalen van Elwood’s Organic Dog Meat Farm stromen de bedreigingen binnen. Elwood’s biedt namelijk vlees aan van lokaal gefokte vrije uitloop-honden. Het biedt naar eigen zeggen ‘de beste kwaliteit hondenvlees’. De advertenties bevatten foto’s van sappige hamburgers, steaks en spareribs.

Wie de moeite neemt om Elwood’s te bedreigen, had echter beter even de moeite kunnen nemen om door te lezen. De site is namelijk bedoeld om aandacht te vragen voor het feit dat het ene dier onder erbarmelijke omstandigheden klaargemaakt wordt voor de slacht, terwijl dat voor het andere dier ondenkbaar zou zijn. Volgens bedenker Molly Elwood heeft dat er onder meer mee te maken dat vleesproducten niet meer werkelijk worden geassocieerd met het dier waar het vandaan komt: ‘Als het op je bord ligt, zie je het dier niet en dan is het makkelijk om er niet verder over na te denken. Deze website verandert dat.’

Elwood, zelf veganistisch, was al langere tijd op zoek naar een manier om actie te voeren toen het idee voor de fictieve hondenfokkerij ontstond. Eerst wilde ze alleen bumperstickers maken, maar dat idee groeide al snel uit tot een website en bijbehorende sociale media. Ze snapt wel waarom met name vleeseters zo heftig reageren op het aangeboden hondenvlees: ‘Het is erg ontregelend, ze vatten het heel persoonlijk op.’

Meer over:

honden, dierenleed,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

omaoeverloos
omaoeverloos27 jul. 2022 - 9:29

Simpel, als je honger hebt vreet je alles wat maar enigszins eetbaar is.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 jul. 2022 - 21:20

Ik heb ooit hond gegeten, in Suriname hadden we chinese buren, kreeg op een dag een stuk vlees in handen gedouwd, was best lekker totdat ik vroeg wat het was, hond, ik ging bijna over m’n nek en voelde me vernederd, wat men onderling vreet is niet zozeer mijn zaak maar op deze manier mij daar deelgenoot van maken vond ik een tering streek, ik walg er nog steeds van.

Olav Meijer
Olav Meijer26 jul. 2022 - 18:24

Broodjes belegd met hondenvlees: lusten de meeste mensen die niet? Broodjes belegd met mensenvlees: zouden de honden daar wél brood van lusten? Het zijn prangende vragen waarnaar onderzoek zou moeten worden gedaan.

Vervatte
Vervatte26 jul. 2022 - 15:03

Typisch dat dierenliefhebbers mensen bedreigen als een soort underdog. Dat was vroeger al op televisie met Pistolen Paultje die met dierenmishandelaars wel even een kopje koffie had willen drinken.... Was toen al zo, nu niet anders. Alles voor het goede doel. Ik ben vleeseter en vindt het wel een ludieke campagne die aanzet tot nadenken. Alhoewel ik vooral zit te denken hoe hond zou smaken...en kat.

Sam V
Sam V26 jul. 2022 - 13:04

Ik zag laatst een veganist een mug doodslaan. Waarschijnlijk was het knuffelgehalte van de mug niet hoog genoeg.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer26 jul. 2022 - 18:17

En, werd die mug ook opgegeten? Insecten komen steeds meer in de belangstelling voor menselijke consumptie.

wittecisnoot
wittecisnoot26 jul. 2022 - 8:23

Ik ben hondenliefhebber en als je hond wilt eten: jouw zaak. zolang het dier een prima leven heeft gehad. Ik heb ex broodfokteven opgevangen: magere, kale, bange scharminkeltjes. Pas na een paar jaren worden het weer gezellige honden, hoewel ze altijd schrikachtig blijven. Die puppy-fabrieken, daar heb ik problemen mee. Als die verdwijnen: eet smakelijk.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer26 jul. 2022 - 18:15

@ wittecisnoot: [k ben hondenliefhebber en als je hond wilt eten: jouw zaak. zolang het dier een prima leven heeft gehad.] O? Dus als je zelf arbitrair vindt dat een hond wel voldoende tijd van "prima leven" heeft gehad, mag je die doden voor je eigen consumptie?

wittecisnoot
wittecisnoot26 jul. 2022 - 18:40

@Olav: het woord 'arbitrair' komt uit jouw koker, niet de mijne.

Abma
Abma26 jul. 2022 - 4:34

Zoals zo vaak op Joop men slaat elkaar in competitie met kennis. Cq spitsvondige tekst om de oren waardoor de essentie veel te vaak op de achtergrond raakt. Jammer.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2022 - 7:44

@Abma Gelukkig lever jij met deze opmerking wél een essentiële bijdrage aan de discussie. Nu begrijpt plots iedereen waar het om gaat. Bedankt. Of...? Is Molly Elwood's Dog Meat Farm als concept reeds zo geniaal dat elke reactie hierop in wezen overbodig is? Wat kan ons immers nog meer over de tegenstrijdige aspecten van vleesconsumptie doen nadenken dan Molly's concept?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 8:28

Molly Elwood's Dog Meat Farm zou in China wellicht minder opzien baren al wordt door Chinese dierenbescherming geijverd voor afschaffing. Het meest hondevlees komt van gestolen huisdieren.

adriek
adriek26 jul. 2022 - 8:33

Dank voor deze doordachte en zorgvuldig geformuleerde inhoudelijke reactie. Wat wilde je eigenlijk zeggen?

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2022 - 10:22

@DD "Het meest hondevlees komt van gestolen huisdieren." Je moet Abma nu niet met kennis om de oren gaan slaan Danielle... 😉 Maar je hebt gelijk, honden worden veelal om hun vlees gestolen. Gelukkig zijn er ook veel actiegroepen in China, die zich tegen deze handel verzetten (blijkbaar gedoogd door de regering!). En er bestaat ook een steeds grotere weerzin in dat land tegen het eten van dergelijk vlees. Blijft natuurlijk staan dat het slachten van een hond op hetzelfde niveau staat als het slachten van een schaap.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 10:37

Schapen moet je ook niet opeten. Ze zijn vnl geschikt voor het opvrolijken van heidevelden.

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2022 - 0:06

Christian Jongeneel in het kwadraat.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 8:38

Doet me vooral denken aan de mantra "als ze maar een goed leven hebben gehad..." Daar krijgen ze de tijd helemaal niet voor.

Mount
Mount26 jul. 2022 - 21:51

@daniel. Dat is wat Rutte ook denkt over de gemiddelde Nederlander, die heeft een goed leven gehad tot nu toe, dus die mag ik nu wel naaien

BobDobb
BobDobb25 jul. 2022 - 20:36

Is vooral een cultureel dingetje. In China stond hond in sommige restaurants ook gewoon op het menu en heb ik het gewoon besteld. Beetje hetzelfde verhaal met het eten van paard. In de Angelsaksische wereld gruwelt men hier van terwijl het in grote delen van Europa de normaalste zaak van de wereld is. In Nederland eet eigenlijk niemand paard behalve dan op de boterham. Paardenrookvlees ligt bij elke supermarkt in het schap.

2 Reacties
itsme3
itsme326 jul. 2022 - 8:18

Paardenbiefstuk is ook erg lekker. Helaas kom je het weinig meer tegen.

Jan Wijn
Jan Wijn26 jul. 2022 - 15:03

Paardenvlees is de laatste jaren bijna nergens meer verkrijgbaar. Dat komt vooral doordat het vaak oude rensport paarden waren die tijdens hun leven volgespoten werden met medicijnen en dus zeer ongezond is voor menselijke consumptie. Paardenbiefstuk is lekkervlees.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 jul. 2022 - 19:22

Tja, wat we wel of niet normaal vinden om te eten is gewoon cultureel bepaald en met de paplepel ingegoten. Moslims eten geen varken, hindoes geen koe, wij geen hond.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2022 - 22:10

de hond had toch een speciale plaats als aanvankelijke bondgenoot lang voor de introductie van de veeteelt. Domesticatie al zo'n 20.000 -40.000 jaar geleden. Maar sindsdien is er het nodige misgegaan. Niet alleen in onze relatie met honden.

jandebakker
jandebakker26 jul. 2022 - 7:52

Het fokken van vleeseters voor consumptie is ook niet heel efficient Een koe, konijn, Paard etc. zet (voor ons oneetbare) planten om in vlees. Een vleeseter zet echter vlees om in minder vlees.

adriek
adriek26 jul. 2022 - 8:35

@jandebakker een hond kan dan wel weer - voor ons oneetbare - kadavers en ander afval omzetten in goed hondenvlees ...

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 jul. 2022 - 15:10

@Danielle, Naja inderdaad. In dit deel van de wereld hebben we een lange relatie met honden en vandaar dat velen van 'ons' zo met afschuw reageren op het idee van het eten van honden. In andere delen van de wereld is die relatie er niet of veel minder. @Jandebakker, Fair punt maar ik denk dat het culturele aspect een stuk zwaarder weegt dan het praktische aspect @Adriek, Dat is ook wel weer zo maar doen varkens niet hetzelfde?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 11:24

Duizenden jaren was ook in China de hond vnl een gezelsschapsdier. Het is twijfelachtig of het nu zo populaire Yulin “hondevlees” festival kan bogen op een (oer) oude traditie.

Gio Servas
Gio Servas25 jul. 2022 - 19:20

Tja, zo heb je dieren gedomesticeerde dieren voor verschillende redenen, sommige als hulp, veelal zoals honden, paarden en katten en anderen weer voor de lol, zoals cavia's, hamsters en anderen weer om te eten. Om het voor veganisten duidelijk te maken, niet elke plant wordt opgegeten. Wij hebben planten voor de sier zoals tulpen, planten als hulp, bijvoorbeeld om incecten aan te trekken of te verjagen, planten voor de geur en planten om op te eten. Ik wil best een een stukje hond proberen als alle veganisten maar een stukje wonderboom proberen. Dat is dan misschien wel een zelfde soort vergelijking en zijn we daarna van een heleboe gezever af.

5 Reacties
r v b
r v b26 jul. 2022 - 0:49

Hond is niet giftig. De afkeer van het eten van hond is cultureel bepaald.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 8:30

De hele veeteelt is cultureel bepaald.

Gio Servas
Gio Servas26 jul. 2022 - 9:31

@RVB, daar doelde ik ook niet op. Ik doelde dat een hond bij ons een andere functie heeft dan voedsel, net als de Wonderboom die ook een andere functie heeft dan voedsel.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 jul. 2022 - 15:14

Voor deze ene keer ga ik met rvb mee. Hond heeft een andere functie door culturele redenen. Wonderboom heeft een andere functies door biologische redenen - je kan het gewoon niet eten.

Gio Servas
Gio Servas27 jul. 2022 - 5:09

@Rechtdoorzee, ik gebruikte wonderboom omdat dat ik dat feitenloos gezever van veganisten zo zat ben. Daarbij kan ik mij verschuilen om de andere functie.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 jul. 2022 - 18:47

Als je een dierenliefhebber bent dan verbied je ook alle doorgefokte soorten, zoals die o.a. PUG met zijn ademhalingsproblemen en alle andere rashonden met ingebouwde kwaaltjes. En zet deze website maar in Korea op het web waar hond nog steeds op het menu staat. LG en Samsung boycotten?

Andreas4
Andreas425 jul. 2022 - 16:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."