Joop

Tango, de dans van migranten die de wereld veroverde

  •    •  
17-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tango
In de hoofdstad van Argentinië wordt deze weken het Internationaal Tango Festival en Wereldkampioenschap gehouden. Overal in Buenos Aires zijn uitvoeringen en wedstrijden van deze misschien wel beroemdste dans ter wereld. De dans raakte voor de Tweede Wereldoorlog populair onder arme migranten uit Europa en andere delen van de wereld die in de miljoenenstad een betere toekomst zochten. De gepassioneerde muziek en dans zijn daarom gedrenkt in emoties als verlangen en weemoed, legt Teresa Bo uit in onderstaande reportage voor Al Jazeera. Het was indertijd ook een rebelse dans, die verboden werd door de elite, de kerk en de militairen vanwege onder meer het sensuele karakter. Nu is de tango een van de belangrijkste culturele exportproducten van Argentinië en uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Joop den Uil
Joop den Uil18 aug. 2018 - 9:07

Prachtige dans, opzwepende muziek, losbandigheid … maar dat Argentinië een emigrantenland was, wist ik niet … onee, wacht eens , ja toch

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra18 aug. 2018 - 23:01

Een immigrantenland, Joop. Geen emigrantenland.

Meta  Foor
Meta Foor18 aug. 2018 - 8:26

- voordat men nu met de Salsa mag beginnen moet er eerst een checklijstje afgevinkt worden : ''mag ik ...., heb je bezwaar als ...., wil je niet dat .... '' Nee , geen lol aan .. laten we dan maar weer het oerhollandse slijpen herintroduceren.

Max Eisenmann
Max Eisenmann17 aug. 2018 - 17:31

De tango is een dans met een hoog erotisch gehalte, vermengd met wederzijdse seksuele aantrekkingskracht, en het daarbij betrokken machtsspel, en zelfs enig geweld wat heden ten dage bewegingen als #metoo niet weten te onderscheiden van seksime waaraan het spelelement ontbreekt.

ton14024
ton1402417 aug. 2018 - 17:08

Zeer aanbevelenswaardig.