Joop

Tanden voor de Tijger?

  •  
26-03-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Witte rook: de EU Raad heeft overeenstemming bereikt over hulp aan Griekenland.
Dat is goed nieuws, want nog langer dralen zou funest zijn voor de stabiliteit van de euro, onze gemeenschappelijke munt.
In politieke debatten die aan elkaar hingen van karikaturen over vlijtige, brave Noorderlingen en luie, sjoemelende Zuiderlingen, verklaarden Nederlandse en Duitse politici ferm dat er geen cent van hun belastingen naar Griekenland zou gaan. Dat was vooral bedoeld voor de buehne (in beide landen zijn er binnenkort verkiezingen), want Griekenland laten vallen was nooit een serieuze optie. De stabiliteit van de euro in gevaar brengen door misplaatst nationalisme zou een fout van de eerste orde zijn.
Het IMF is een respectabele instelling, met een enorme deskundigheid en het instrumentarium om landen te helpen hun huishoudboekje op orde te brengen. Maar toch is het jammer dat Europa een beroep doet op het IMF om Europese problemen op te lossen. De onwil en onvermogen van Europa zullen het vertrouwen van de wereld in de euro aantasten. Ook is het een rare situatie dat het IMF, waar ook concurrerende landen in vertegenwoordigd zijn, grip krijgt op een deel van de eurozone. Uiteraard is het IMF onafhankelijk en neutraal, maar het is toch lastig voor te stellen dat de Verenigde Staten een beroep zouden doen op het IMF om, laten we zeggen, een failliete staat Californië te helpen.
De Grieken hebben gefraudeerd met de statistieken. Dat is onvergeeflijk. Er moet dan ook een diepgaand onderzoek komen, met strafrechtelijke sancties voor de verantwoordelijken. In dat onderzoek moet ook worden bekeken wie er binnen de EU allemaal op de hoogte waren dat de cijfers van de Grieken niet klopten.
Maar de fraude is een heel andere kwestie dan de hoge tekorten en schulden. Griekenland is niet de enige. Groot Brittannie heeft bijvoorbeeld een tekort van 12%, Nederland van ruim 6%. Er zijn ook ernstige zorgen over Portugal, Spanje en Ierland. En ook voor de economische crisis waren er al (grote) landen die stelselmatig niet binnen de normen van het Stabiliteitspact bleven. Ironisch genoeg deden juist de armere Oost-Europese landen het niet slecht.
Griekenland is dus eerder het symptoom dan het probleem. Griekenland is een wake up call voor Europa: de crisis toont de zwakte van een muntunie zonder politieke onderbouw. Een munt waar geen politieke macht achter zit, een macht die besluiten kan nemen en problemen kan oplossen, is een zwakke munt die geen vertrouwen zal krijgen van de markten. In dat verband is het verheugend dat de Lidstaten nu eindelijk over willen gaan tot het bindend maken van het Stabiliteitspact. Het Stabiliteitspact heeft goede regels, maar bij gebrek aan handhavingsinstrumenten is het een papieren tijger. Het Stabiliteitspact is de laatste weken ineens weer zeer populair. Iedereen erkent het nut van begrotingsdiscipline. Dat is niet altijd het geval geweest. Vooral de linkse partijen vonden de regels van het Stabiliteitspact te knellend, en tijdens de economische crisis bepleitten ze zelfs een buitenwerking stellen van het Stabiliteitspact.
De situatie in Griekenland toont glashelder aan dat bevoegdheid tot ingrijpen door de EU in nationale zaken essentieel is. Het gister gesloten akkoord lijkt in die richting te wijzen, en dat is toe te juichen. Misschien krijgt de Europese tijger dan toch nog tanden.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

ratio2
ratio226 mrt. 2010 - 14:51

Er zijn helemaal geen ernstige zorgen over Ierland. Dat land heeft wel direct en hardhandig orde op zaken gesteld, net zoals Griekenland zou kunnen doen. Nu Griekenland helpen maakt van de Ieren een beetje Gekke Jetje. Gelukkig vatten zij het nog wel sportief op. Maar u zou zich meer zorgen moeten maken over Spanje en Portugal, die weten nu dat ze niet al te dramatische ingrepen hoeven te doen, de Noord-Europeanen trekken de portemonnee wel. Maar goed, gebeurd is gebeurd. Nu mag u aan de kiezers gaan uitleggen waarom Nederlanders die straks met 67 met pensioen gaan, de Grieken moeten helpen die straks met 63 met pensioen mogen. Of waarom de Nederlanders die 45% en de Denen die 55% van het BBP aan belasting betalen, de Grieken mogen helpen die nog geen 40% van het BBP aan belasting betalen. Kunt u dat? Ik niet. En hoezo ingrijpen in nationale regels? Het enige wat ik zie is een land dat met liegen de Euro in is gekomen, omdat pro-europese krachten te verblind waren door hun mooie projectje, waardoor ze geen fatsoenlijke check hebben gedaan op de landen die mee wilden doen. Waarom zijn hiervoor geen koppen gerold in Brussel, zij zouden toch de uitvoering van de verdragen moeten controleren? En nu zeker weer nieuwe regels invoeren, terwijl het probleem met name is dat we de bestaande regels niet fatsoenlijk hebben uitgevoerd.

ErwinW2
ErwinW226 mrt. 2010 - 14:51

Het is juist slecht nieuws dat de EU bijspringt. In Italië ( de derde schuldenaar van de wereld: http://www.neurope.eu/articles/Italys-debt-third-largest-in-the-world/88916.php ) lopen de nationale politici zich al warm om ook eens een beroep te doen op "solidariteit".

vanessa2
vanessa226 mrt. 2010 - 14:51

U verzwijgt een paar dingen, mevrouw In 't Veld. Ten eerste dat we niet de 'grieken' gaan helpen, maar de 'Griekse regering'. Dat zijn mensen die U in Brussel met bedelende handen aantreft, maar niet de mensen die in het land wonen. We gaan die regering helpen de Grieken een hoop armer te maken de komende jaren, met als doel de verkeerd opgezette Euro te redden. Verder zou het leuk zijn als U er meteen bij vermelden wil dat het de Nederlanders alleen voor Griekenland al 800.000.000 Euro gaat kosten, en dat de rekening voor die andere landen daar nog achter aan komt. En, wat U echt even erbij moet zeggen is, dat U bij het landelijk programma van D'66 dat geld gaat optellen bij de staatsschuld en ons dan komt vertellen hoeveel miljarden er meer bezuinigd er gaat worden. Maakt U het plaatje even compleet?

myrdinwylt
myrdinwylt26 mrt. 2010 - 14:51

Ik ben het eens met schrijver dezes. De Grieken zijn mede het slachtoffer van speculanten die profijt willen trekken van een scherpe daling van de euro. Door dit probleem niet 'in eigen huis' op te lossen laten de EU-landen zien dat ze eigenlijk niet in staat zijn om over sociaal-economische vraagstukken overeenstemming te bereiken. Je moet nu eenmaal zowel de wortel als de stok kunnen hanteren.

lexel
lexel26 mrt. 2010 - 14:51

Toen Zalm zes jaar geleden protesteerde tegen de overtreding van de regels van het stabiliteitspact had de Nederlandse politiek hem moeten steunen. Helaas hadden en hebben de meeste politici niet het vereiste niveau.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2010 - 14:51

dus eerst moest die munt er komen nu blijkt dat het niet werkt moet er een politieke unie komen, ondanks dat de overgrote meerderheid dat niet wil paard van troje alles wat de crisis bewijst is dat de euro een stap te ver was

1 Reactie
Spelchecker2
Spelchecker226 mrt. 2010 - 14:51

Beste Ton, Volkomen met je eens. Die euro blijkt inderdaad een paard van Troje. Ik begrijp ook niet dat ze nu die weeffout, t.w. de onmogelijkheid om een land uit de eurozone te gooien als het de stabiliteit van de munt in gevaar brengt, niet meteen gerepareerd hebben!