Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De tandarts en de fysio moeten juist wel in het basispakket

  •  
05-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
3222565762_b4b9129306_b
Toegankelijke gezondheidszorg is een kwestie van solidariteit tussen alle burgers, gezonden en zieken, ouderen en jongeren, mannen en vrouwen
De Nederlandsche Bank vreest dat het binnenkort voor de zorgverzekeraars onrendabel zal zijn om tegen betaling extra dekking te verstrekken voor behandelingen die anders direct voor rekening van de patiënten komen. In het bijzonder de fysiotherapeut en de tandarts zorgen ervoor dat het oligopolie van verzekeringsbedrijven moet toeleggen op dit product. Daarom zou het wel eens van de markt kunnen verdwijnen. Daardoor worden de tandarts, de opticien en de fysiotherapeut een luxe voor mensen met een spaarpotje. Wie van een AOW-tje moet leven of in de bijstand zit, kan dit soort zorg dan niet meer betalen. Zeker als het om de fysiotherapeut of een behoorlijke bril gaat, verkleint dat ook nog eens de kansen op het verkrijgen van betaalde arbeid.
De Nederlandsche Bank komt dan ook met suggesties om de extra pakketten toch overeind te houden: verschillende vormen van eigen risico, lagere premies als je een gezondheidsprogramma volgt enzovoorts, wat doet denken aan de korting die automobilisten op hun verzekering krijgen als zij schadevrij rijden.
Waar maakt de bank zich pas echt zorgen over? Als straks die extra verzekeringen niet meer worden aangeboden, ontstaat er misschien politieke druk om fysiotherapeut en tandarts in het basispakket onder te brengen. En dan wordt de verplichte verzekering onbetaalbaar.
Dit is een rare redenering. Mensen sluiten een verzekering af als zij naar eigen inzicht ergens risico voor lopen. Anders niet. Het is dan ook geen wonder dat jongeren de extra verzekeringen mijden. Die hebben ze toch niet nodig, want ze zijn nog gezond. Pas als het in je rug schiet, ga je eens denken aan een verzekering voor fysiotherapie. Dat is logisch. Het gaat over het stellen van prioriteiten en het afwegen van risico’s. Het is het soort gedrag dat marktfundamentalisten anders zo toejuichen, ja ze gaan er zelfs van uit dat alle mensen in principe zo denken en handelen. Daarom levert naar hun inzicht de markt ook de beste van alle werelden op.
Wat zichtbaar niet het geval is.
Je kunt de zaak ook anders bekijken: toegankelijke gezondheidszorg is een kwestie van solidariteit tussen alle burgers, gezonden en zieken, ouderen en jongeren, mannen en vrouwen. Als nu blijkt dat bepaalde vormen van nuttige en noodzakelijke zorg voor veel burgers onbetaalbaar worden, dan is het logisch om ze juist wel aan dat basispakket toe te voegen. Natuurlijk, een 23-jarige zal niet gauw bij de fysiotherapeut belanden, maar ooit wordt hij vijftig en dan is de kans een stuk groter dat hij diens zorg nodig heeft. In de laatste fase van ons leven worden we allemaal heel duur voor de gezondheidszorg, bijvoorbeeld als we voor ons ontslapen een jaar of acht met Alzheimer in een verpleeghuis zitten omdat we altijd zo goed voor onze gezondheid gezorgd hebben, stopten met roken, matig alcohol gebruikten, de coffeeshop schuwden, laat staan de cocaïnedealer of de pillenboer.
Daarom is het logisch dat je vanaf je achttiende meebetaalt aan het totale pakket. Je gaat er immers op uitgebreide schaal gebruik van maken. Dat staat al vast als je achttien bent.
Overigens is het dreigend kapseizen van de extra verzekeringen – althans volgens de Nederlandsche Bank – een reden te meer om te kappen met de marktwerking in de zorg.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.