Joop

Talpa koopt persbureau ANP

  •    •  
28-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Presentatie SBS-plannen van Talpa

© 2017-11-23 18:31:09 AMSTERDAM - John de Mol tijdens de presentatie van de plannen van Talpa voor SBS in het DeLaMar Theater. ANP KIPPPA LEVIN EN PAULA

Talpa, het mediaconcern van John de Mol koopt persbureau ANP van de huidige eigenaar, Vereniging Veronica.
De Mol wil een mediabedrijf creëren wat naast entertainment ook journalistiek aanbiedt. Eerder probeerde De Mol tevergeefs al de Telegraaf Media Groep te kopen, maar verloor van het Belgische Mediahuis. Hij toonde ook interesse in de aankoop van Nu.nl, maar eigenaar Sanoma had daar geen oren naar.
Het Algemeen Nederlands Persbureau werd in 1934 opgericht door verschillende dagbladen en heeft bijna alle grote Nederlandse media als klant. In 2003 werd ANP opgekocht door een investeringsmaatschappij om in 2010 bij Vereniging Veronica terecht te komen. De omzet van het ANP was al jaren tanende en daarom werd gezocht naar een nieuwe eigenaar die kapitaal in het persbureau kon steken. Met Talpa is grootste persbureau van Nederland opnieuw in commerciële handen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

L.Brusselman
L.Brusselman30 mrt. 2018 - 8:53

Zal er niets van merken,kijk of luister toch al niet meer naar de Nederlandse MSM. ANP is vooral goed in het copypasten van andere persbureaus.

Bluesboy
Bluesboy29 mrt. 2018 - 9:02

Het nieuws wordt commercieel straks wordt een vreselijke aanslag onderbroken door ''Vlees bakt je het lekkerst in Croma'' :-(

1 Reactie
Libertain
Libertain29 mrt. 2018 - 15:21

Jahoor, (”Vlees bakt je het lekkerst in Croma”) - wordt het belangrijkste nieuws voortaan 24 uren per dag.

Geesteman
Geesteman29 mrt. 2018 - 8:57

Misschien ziet de Mol wel weer een gat in de markt. Het ANP zal ongetwijfeld over veel meer nieuws beschikken waar de Nederlandse mainstream media niet in geïnteresseerd is. Een nieuwe zender met niet populair burgerlijke berichtgeving zou fantastisch zijn. Iedereen die wel eens naar buitenlandse zenders luistert/kijkt weet dat dat nieuws er is. Overigens heeft de Mol wel meer gaten in de markt gezien die niks zijn geworden. Maar het idee is goed.

Laadklep2
Laadklep229 mrt. 2018 - 6:52

Dat John de Mol de duivel is dat staat ondertussen wel vast. Ik zie alleen in de koop van ANP niet zo heel veel kwaad. Dat hij drie tv-zenders en 2 van de drie best beluisterde radiozenders vind ik veel veel gevaarlijker. Het gevaar zit hem veel meer in de meninkjes van presentatoren die populair zijn bij kijkers en luisteraars, Een uitspraak van Linda de Mol of Johan Derksen of Edwin Evers heeft veel meer invloed op de mensen dan droge nieuwsvoorziening

1 Reactie
Geesteman
Geesteman29 mrt. 2018 - 9:04

[Het gevaar zit hem veel meer in de meninkjes van presentatoren die populair zijn bij kijkers en luisteraars] Klopt. Vaak zijn het die gesprekjes met correspondenten die de kans krijgen hun gal te spuwen en die een verhaal vertellen waar honderden vragen over te stellen zijn. Maar de presentator zal je niet horen. Het zal wel iets met collega's onder elkaar te maken hebben. Het kan ook zijn dat de presentatoren geen idee hebben dat de wereld groter is dan hun studio. Presentatoren zijn ook geen journalisten natuurlijk.

jsbijl
jsbijl28 mrt. 2018 - 16:30

Alles is te koop voor de Vvd. Zelfs objectieve journalistiek. De man van Big Brother en Andere hijgerige kul programma's.

punt2
punt228 mrt. 2018 - 13:13

ANP was eigendom van Vereniging Veronica, toen was er geen enkele vraag of het nieuws in goede handen zou zijn, nu in handen van de John de Mol vraagt men zich dit wel af... heeft er iemand ervaringen met John de Mol waaruit zou blijken dat het ANP niet in goede handen zou zijn? Dat de nieuwsvoorziening niet onafhankelijk zou zijn zoals het nieuws van de NPO onafhankelijk zou zijn? Of is de persoon John de Mol, een miljardair, voldoende om om te (ver) oordelen?

8 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin28 mrt. 2018 - 15:07

Of John de Mol miljardair is, of niet, dat interesseert me geen biet - wel ben ik van mening dat hij onovertroffen is in het geld slaan uit vulgaire bagger en sadistisch georiënteerd leedvermaak. Daarom prijs ik mij gelukkig geen afnemer van zijn troep te zijn.

punt2
punt228 mrt. 2018 - 16:08

@Cliff, zelfs dat is arbitrair, ik zie op de NPO net zulke "bagger" voorbij komen.

Tina Hosa
Tina Hosa29 mrt. 2018 - 8:54

"uit vulgaire bagger en sadistisch georiënteerd leedvermaak." Het zit er zeker tussen, en misschien ook heel veel. Ik ben da ook zeker geen fan van de producties van Talpa televisie. Ik denk John de Mol rondloopt met dollartekens in zijn ogen, en dat dat de reden is waarom hij het uitzendt. Het is geen kwestie van slechte smaak, maar een kwestie van desinteresse in de inhoud. Bij zo'n man kan een nieuwsdienst in goede handen zijn. Hij wil dat het winst maakt. Hij heeft het gekocht omdat het winst maakt, en omdat hij, naar eigen zeggen, nieuws wil integreren in sommige van zijn formats. Hij zegt juist dat de waarde zit in de kwaliteit van het ANP, en daar wil hij niets aan veranderen. Het ANP heeft veel klanten, daarin zit de winstgevendheid. Het domste dat hij zou kunnen doen is het ANP bagger laten creëren, dan had hij het geld net zo goed gelijk in een sloot kunnen gooien.

webmaatje
webmaatje29 mrt. 2018 - 9:15

Kan iemand mij vertellen waarom ik in Nederlandse online-kranten deze week nauwelijks iets gelezen heb over achteruithollende kwaliteit van leven op aarde i.t.t. de kranten in onze buurlanden. 1) gletsjers smelten gewoon door ook al wordt nu abrupt met fossiele brandstoffen gestopt. Pas in de volgende eeuw kan beperking van opwarming invloed hebben en zijn enkele hooggelegen gletsjers nog te redden. 2) snelle achteruitgang biodiversiteit door o.a. grootschalige consumptie is zo groot dat onze gezondheid, welzijn en economie bedreigd worden nb.een IPBES-rapport (IPBES is een VN-orgaan voor biodiversiteit. Rapport is opgesteld door 550 wetenschappers uit 100 landen) Ook kom ik in media van de Alpenlanden dagelijks berichten over Felsstürze tegen die gelukkig hoofdzakelijk wegen blokkeren. Vrijwel elke dag ook doden door lawines, omdat de sneeuw niet genoeg vastvriest door klimaatverandering. het aantal dodelijke slachtoffers is veel hoger dan gebruikelijk in een jaar.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 mrt. 2018 - 13:02

@ Webmaatje - uitstekende bijdrage. Nederland blinkt inderdaad uit door het vrijwel permanent negeren van het grootste probleem van de mensheid, dezer jaren. In een normaal universum zouden NRC/Hb en de Volkskrant dagelijks een halve voorpagina besteden aan het monitoren van de toestand van het wereldklimaat. Maar we leven niet in een normaal universum. Collectief hebben we (niet ik) gekozen voor 'de vlucht in de ziekte', om de ernst van die bedreiging niet te hoeven zien. Ik kijk nog zelden Nederlandse TV; het komt me voor dat 95% van alle zendtijd gevuld wordt met escapisme, lege showformules, Formule 1, ondermaats maar overbetaald voetbal, en sadistische reality-televisie. Doe daar de fake-actualiteit van DWDD en Jinek bij, en het beeld is even compleet als infantiel en afstotelijk. Ons land is een open inrichting geworden, die bestaat bij de gratie van stupide entertainment. Webmaatje, ik heb hier in het verleden links aangeboden met goede informatie over de klimaatverandering. Ik denk aan het werk van Naomi Oreskes en Erik M. Conway, bijvoorbeeld. Ik kreeg niet de indruk er veel interesse voor was. Als ik goeie zin houd, vandaag, dan kom ik er nog op terug.

José
José29 mrt. 2018 - 14:41

@webmaatje Daaraan gerelateerd: mij is altijd de column van Tine Hens bijgebleven, waarin ze schreef dat de journalistiek bij elke beslissing de vraag moet durven stellen wat de consequenties van die beslissing zijn voor het klimaatbeleid. “Klimaat past niet in een sector, het overlapt en doorkruist alle sectoren. Alleen daarom zou het in een volgende regering de belangrijkste ministerpost moeten zijn. Voor het zo ver is, is het aan de journalistiek om het klimaat overal ter sprake te brengen. Of het nu gaat over de begroting, over het federale stimuleringspakket voor de economie of het uitrollen van flexi-jobs, altijd moeten we de vraag durven stellen: is dat verenigbaar met de klimaatdoelstellingen? Wat zijn de gevolgen op lange termijn?” Een boeiende en logisch doordachte column: https://www.mo.be/opinie/journalistiek-in-tijden-van-klimaatverandering

webmaatje
webmaatje29 mrt. 2018 - 22:14

Cliff en José bedankt voor jullie reactie. Al koopt John de Mol het ANP en wordt er nog rijker door, toch geldt nog altijd: geld kun je niet eten als er niks meer te eten is. De zeeen zijn voor 2050 vrijwel leeg. Er zijn nu al meer dan 400 plekken waar de zee/oceaan dood is door zuurstofgebrek. Ik ben ook geen aanhanger van de Nederlandse tv. Hebben zelfs de commerciële zenders niet van een kanaalnr. voorzien. Alleen RTL4 staat op 4, maar dat is om het journaal van 19.30 uur niet te missen als er op buitenlandse zenders om 20.00 uur een natuurdocu is zoals vanavond op BBC2: De Andes. Verder aanvulling van mijn vorige bijdrage: ad1) Gletsjers reageren heel traag op veranderingen. Daarom direct stoppen fossiele brandstoffen, effect pas na 2100. Nu reageren ze op alle klimaatopwarming sinds de industriële revolutie. Smeltproces krijgt ook eigen dynamiek. Gevreesd wordt dat ook het smelten op de Noordpool en Antartika een eigen vrijwel niet te stoppen dynamiek krijgt. Op zuidpoolijs wordt ook steeds meer mos aangetroffen. Berekend door onderzoekers: 500 meter autorijden doet 1 kg gletsjerijs smelten. ad2: Versneld verlies aan biodiversiteit bedreigt menselijk welzijn, economie en voedselzekerheid https://www.mo.be/nieuws/rapporten-teloorgang-biodiversiteit-bedreigt-menselijk-welzijn Het Belgische Nieuwsblad deed er nog een schepje bovenop door over een ander onderzoek te berichten: Mens zorgt voor eerste “massavernietiging” sinds dino’s Zesde massa-extinctie volop aan de gang: “We moeten nu handelen voor het te laat is” https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170711_02966946 De mens wordt door eigen toedoen zelf is ook slachtoffer van het massa-sterven.

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 mrt. 2018 - 16:42

@ Webmaatje - bravo! Hier drie zinvolle verwijzingen, ter aanvulling: https://countercurrents.org/2018/03/15/there-is-no-planet-b/ https://overland.org.au/previous-issues/issue-210/feature-philip-mirowski-jeremy-walker-antoinette-abboud/ http://researchdirect.westernsydney.edu.au/islandora/object/uws%3A38405 (bij de derde kan een PDF-versie van de gehele tekst geladen worden)

Inspector Gadget
Inspector Gadget28 mrt. 2018 - 13:13

Nog meer rechtse media om te laten geloven dat 77% van Nederland tegen de komst van asielzoekers is!

OlavM
OlavM28 mrt. 2018 - 12:41

[ANP: "Onze berichtgeving blijft volledig onafhankelijk,.....] O ja? Ook als er pittig nieuws over John de Mol te melden valt?

Aurora01
Aurora0128 mrt. 2018 - 12:13

Laat hem vanavond even aanschuiven bij DWDD. Dan kan hij die andere grootverdiener even uitleggen waarom deze overname zo belangrijk is.

H.Witte
H.Witte28 mrt. 2018 - 11:24

Het is per definitie een slechte ontwikkeling dat alles te veel in een paar handen komt. Een dergelijke ontwikkeling zal op termijn zelfs de democratie uitschakelen of op zijn minst tot een wassen neus maken, zo ze dat al niet is.

6 Reacties
H.Witte
H.Witte28 mrt. 2018 - 12:19

Dat zogenaamde vrije markt mechanisme gaat anderen steeds meer beknotten.

Tina Hosa
Tina Hosa28 mrt. 2018 - 12:35

Niemand staat jou in de weg om een eigen nieuwsdienst te beginnen. Simpel idee, met een netwerk van nieuwsleverancier en slimme screeningspunten, een soort social network. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Dat deed John de Mol ook, hij heeft niets voor niets gekregen in zijn leven.

H.Witte
H.Witte28 mrt. 2018 - 14:59

Tina Hosa, als u al wenst te reageren waarom dan niet ingaan op de essentie van mijn opmerkingen i.p.v. met een eigen in dit geval niet ter zake doend mini betoogje te komen. Mag ik u nogmaals uitdagen?

jsbijl
jsbijl28 mrt. 2018 - 16:32

Tuurlijk Amerika is immers ons voorbeeld.

Tina Hosa
Tina Hosa28 mrt. 2018 - 19:17

Beste Henk Witte, je zeg: "dat alles te veel in een paar handen komt". Dan voeg je eraan toe dat de democratie in gevaar is, en mogelijk al een wassen neus. Ik neem aan dat jij ook niet mee mocht stemmen met de Gemeenteraad vorige week. Jou zou eens een paar weken moeten meedraaien in een land waar democratie werkelijk een wassen neus is, ik denk dat je heel snel weer naar ons land zou terug verlangen. Een beetje respect kan geen kwaad.

Geesteman
Geesteman29 mrt. 2018 - 9:15

Misschien begrijp ik het niet maar wat is er slecht aan dat het ANP een andere eigenaar krijgt. Het ANP heeft nu ook zo goed als een monopolie op het verspreiden van nieuws in Nederland. En om nu te zeggen met dat monopolie moeten we blij mee zijn. Nee toch. Misschien gaat er wat veranderen ten gunste van een evenwichtige nieuwsvoorziening. Slechter kan het niet.

omaoeverloos
omaoeverloos28 mrt. 2018 - 11:05

Sumsamg radionieuwsdienst verzorgd door het anp en de Tapijtsmijter. met vandaag: Gigantische aanbieding van Jumbo, 2 kratten bier halen, 1 betalen. Patty Brard heeft aambei Corendon zet extra vliegtuigen naar de zon in. Trump verstuikt duim en Vanavond weer een nieuwe spelshow op SBS6

3 Reacties
OlavM
OlavM28 mrt. 2018 - 12:47

Met "Trump verstuikt duim" -waarop hij al te lang heet gezogen- zouden ze wel bewijzen boven op het "breaking news" te zitten!

OlavM
OlavM28 mrt. 2018 - 12:52

Herstel: "heet" = heeft

Opa2
Opa228 mrt. 2018 - 13:25

ah, wist ik niet van Jumbo; snel even ernaar toe, kan nog net voor 5 uur

Bouwman2
Bouwman228 mrt. 2018 - 10:50

Alles is divertissement en het doel van de mens is vermaak. Brood, het liefst ruimschoots belegd en spelen daar doen we het om in Nederland. De vaak gestelde vraag Wie is de Mol kan nu zonder blikken of daarbij te blozen beantwoord worden met het ANP is de Mol. Alles is ijdel, niets te vertrouwen. En zeker niet De Volkskrant. Die schreef vanmorgen als commentaar dat ze het idee van het Kabinet het referendum af te schaffen maar niets vindt. Niks over het feit dat het onderliggend idee van een referendum berust op de waanzin dat de meerderheid, zelfs al is die nipt, permanent gelijk heeft. De Volkskrant krijgt de Galileo Galilei prijs daarvoor uitgereikt uit handen van hun collega van het ANP.

1 Reactie
Zapata
Zapata28 mrt. 2018 - 12:09

Maar Bouwman, een nipte meerderheid in het parlement wil het referendum met terugwerkende kracht afschaffen. En volgens de laatste peilingen is een meerderheid van het Nederlandse volk voor referenda en heeft deze regering geen meerderheid meer. Wat vind u daarvan? Of vind u dat een minderheid haar wil moet kunnen opleggen aan de meerderheid?

Daniel Dennett
Daniel Dennett28 mrt. 2018 - 10:43

Go John!

JohnVKR
JohnVKR28 mrt. 2018 - 10:40

Onafhankelijk? Op papier ongetwijfeld. Maar of dat ook in de praktijk zo zal zijn? ANP wordt toch geacht een bepaalde rol binnen Talpa te gaan spelen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er een zwaarder accent op shownieuws komt. En er misschien wel populistischer zal worden geschreven. In volledige onafhankelijkheid geloof ik eerlijk gezegd niet. Talpa wil uiteindelijk gewoon geld verdienen.

2 Reacties
Tina Hosa
Tina Hosa28 mrt. 2018 - 12:40

"In volledige onafhankelijkheid geloof ik eerlijk gezegd niet. " Nieuwsleveranciers zijn bijna allemaal commercieel. Diegenen die niet commercieel zijn, die moet je wantrouwen. De staatsnieuwsdienst van China of Noord Korea of Syrië. Lees verder, hieronder de reactie van Piet de Geus 28 maart 2018 at 13:47, ik sluit me daar volledig bij aan.

DeRedeMist
DeRedeMist28 mrt. 2018 - 13:39

Het is een schande, een rol spelen in Talpa in plaats van een rol in Veronica. Tja...

Libertain
Libertain28 mrt. 2018 - 10:35

Straks krijgen Talpa en ANP gezamenlijk de naam "Agentie voor de Waarheid".

Zapata
Zapata28 mrt. 2018 - 10:34

O ja... en wat is dat ANP toch onafhankelijk. Joehoe, het ANP is een commerciële organisatie en wil geld verdienen aan het nieuws wat ze verkoopt. En aangezien ze nu dus eigendom is van Talpa zal ze nieuws brengen wat de zienswijze van de Mol niet zal afvallen. Dus als u weer eens hoort radio nieuwsdienst verzorgt door het ANP, of bron ANP denk dan gewoon verzorgd door John de Mol of bron John de Mol. Net zoals Reuters niet onafhankelijk is. Het zijn commerciële bedrijven die gemakkelijk te gebruiken zijn door lobby en spindoctors als die maar genoeg schuiven. Pecunia non olet.

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus28 mrt. 2018 - 11:47

"het ANP is een commerciële organisatie en wil geld verdienen aan het nieuws wat ze verkoopt" En wat denk je dat je aan meer partijen kunt verkopen: neutraal nieuws of gekleurd nieuws? Kleine hint: dat inkleuren doen de afnemers wel naar hun smaak.

Zapata
Zapata28 mrt. 2018 - 14:59

@De Geus, nieuws wat het beste verkoopt. Dat hoeft niet neutraal te zijn, maar slechts neutraal te lijken. Ook nieuws wat door overheden wordt geleverd moet je natuurlijk met op zijn minst een kritische blik beschouwen. Kortom, er bestaat geen onafhankelijke journalistiek.

Piet de Geus
Piet de Geus28 mrt. 2018 - 18:20

"Dat hoeft niet neutraal te zijn, maar slechts neutraal te lijken." Denk je dat de afnemers van persbureau's (zelf ook mediabedrijven) daar in zullen trappen? "Kortom, er bestaat geen onafhankelijke journalistiek." Wat een kletskoek. Als het ANP schrijft dat Rutte iets op een persconferentie heeft gezegd, dan is dat strikt neutraal. Waar het vaak mis gaat is de verdere verwerking van het nieuws. Als het CPB bijvoorbeeld met een onderzoek komt, dan wordt dat altijd uitgebreid verantwoord tot en met de foutmarges van eventuele toekomstverwachtingen. Daarvan lees je vervolgens niets terug omdat niemand de tijd neemt om meer te lezen dan de samenvatting...

Zapata
Zapata28 mrt. 2018 - 21:16

Tuurlijk de Geus, net zoals Reuters met die bewerkte foto's van die Palestijnen op dat schip. En het ANP neemt weer over van Reuters. Natuurlijk zullen er best wel neutrale berichten tussen zitten maar dat wil nog niet zeggen dat een organisatie met winstbelang neutraal is.

Tina Hosa
Tina Hosa29 mrt. 2018 - 8:34

"Natuurlijk zullen er best wel neutrale berichten tussen zitten maar dat wil nog niet zeggen dat een organisatie met winstbelang neutraal is" Een organisatie met winstbelang is niet neutraal, ze wil winst maken. Nieuws dat voorspelbaar niemand interesseert zal ook niet onderzocht worden. Dat is de filter die commerciële nieuwsleveranciers hebben. Niet commerciële nieuwsleveranciers zijn erger. Want die zijn afhankelijk van een betalende partij die dat doet zonder winstbelang. Wat is dan het belang van die partij? En hoe crystal clear zijn de belangen die meespelen? Vaak helemaal niet. Vaak spelen politieke belangen een rol, vaak is het ook zo dat media alleen van die nieuwsdiensten nieuws mogen betrekken. Kortom, ideaal zal het nooit worden, en je zal altijd op je hoede moeten zijn. Maar commerciële nieuwsdiensten bevinden zich in het krachtenveld van de vrije markt, en als ze te vaak naast het potje pissen dan zetten ze zichzelf buiten de vrije markt, en dreigt een faillissement. Nu zeg jij dat Reuters een fout heeft gemaakt, maar je moest wel diep graven voor een voorbeeld. Nu, dat zegt wel iets. Daarom vind ik je stelling: "er best wel neutrale berichten tussen zitten" erg gechargeerd. Ik denk dat je hem moet vervangen met: "er best wel verkeerde berichten tussen zitten" Want anders verklaar je eigenlijk de wereld voor gek (ze zouden immers een liegende nieuwsdienst commercieel aantrekkelijk houden), en alleen gekken zeggen dat de rest van de wereld gek is. Ik denk niet dat jij jezelf daartoe wilt rekenen.

Piet de Geus
Piet de Geus29 mrt. 2018 - 8:41

"net zoals Reuters met die bewerkte foto’s van die Palestijnen op dat schip" Je doelt op die door Turkse activisten bewerkte foto's van dat haatflottieltje? In dat geval was Reuters het eerste slachtoffer van de manipulatie en corrigeerde zodra ze daar achter kwamen. "dat wil nog niet zeggen dat een organisatie met winstbelang neutraal is" Niet per definitie. Maar in het geval van het ANP zit de grootste waarde toch vooral in de neutraliteit. John de Mol is teveel zakenman om die waarde niet uit te buiten en zal er dus wel voor waken dat af te breken: dat zou pure kapitaalsvernietiging zijn.

Bernie2
Bernie228 mrt. 2018 - 9:58

Ongelooflijk. De zeer rechtse gluurspecialist en boulevardchef De Mol doet een 'Robert Murdochje' en kaapt het ANP om natuurlijk eigen agenda na te streven. Waarmee Nederland een respectabel onafhankelijk pers- en nieuwsbureau is kwijtgeraakt. Jammer, de overheid had moeten ingrijpen.

3 Reacties
JStokx
JStokx28 mrt. 2018 - 11:07

Misschien heb je het gemist, maar het was al in commerciële handen.

Purper Floyd
Purper Floyd28 mrt. 2018 - 12:12

Onafhankelijke nieuwsvoorziening bestaat niet. Alles, maar dan ook alles wordt mede ingevuld met de ervaringen uit de eigen context van het leven.

Bernie2
Bernie228 mrt. 2018 - 13:27

Dat was mij al langer bekend JStokx, maar ditmaal lijkt het anders. Heel anders. Met zijn expansiedrang om boulevardmedia op te kopen, ook de diepe wens om Telegraaf (dus ook het extreemrechtse GeenStijl) alsnog in te palmen doet mij sterk denken aan Murdoch-capriolen. Ik denk dat voor onafhankelijkheid moet worden gevreesd.