Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Taliban verbannen vrouwen nog verder uit het openbare leven

  •  
20-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
Afghanistan crisis -  Families visit amusement park in Kabul

© epa09473778 Taliban forces patrol a zoo and amusement park in Kabul, Afghanistan, 17 September 2021. A humanitarian crisis and alleged widespread human rights violations are among the top cha

Afghaanse vrouwen die werkzaam waren voor de stad Kaboel, zijn door de Taliban verplicht om voortaan thuis te blijven. Alleen het werk “dat niet door mannen gedaan kan worden” is nog toegestaan. Het is opnieuw een klap in het gezicht voor de Afghaanse vrouwen die na twintig jaar relatieve vrijheid opnieuw uit het openbare leven worden verbannen door de extremistische nieuwe overheid. Afgelopen week werd het meisjes ook al verboden na het primair onderwijs nog naar school te gaan.
Met de nieuwe regel komen in een klap honderden Afghaanse vrouwen op straat te staan. Tot aan de machtsovername van de Taliban, werkten er zo’n 2930 mensen voor de lokale overheid, waarvan 27 procent vrouwen. Het verbod werd aangekondigd door de nieuwe Taliban-burgemeester van de stad Hamdullah Nohmani. Een van de weinige banen die nog wel blijven bestaan, is het schoonmaken van vrouwentoiletten.
Bij de machtsovername deden de Taliban voorkomen alsof na twintig jaar afwezigheid, nu een nieuw, gematigder regime de touwtjes in handen kreeg. Zo werd beloofd dat de broze vrouwenrechten in het land gerespecteerd zouden worden, iets wat veel inwoners en mensenrechtenorganisaties al direct betwijfelden. In de nieuwe landelijke regering bleek al meteen geen plek voor vrouwen en al tijdens de laatste dagen van de evacuaties waren beelden te zien van Taliban-strijders die op straat vrouwen sloegen. Naast een onderwijsverbod voor vrouwen werd afgelopen week ook het ministerie van Vrouwenzaken opgeheven. Daarvoor in de plaats werd een departement voor een ministerie van Goede Zeden opgericht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (68)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 8:18

Overleveringen laten een heleboel ruimte voor de overleveraars en ach, mannen en hun wapens. Naar verluidt had zijn zwaard een naam: Zulfaqar. Het geven van namen aan geliefde bezittingen waaronder zwaarden is trouwens niet ongewoon. Beowulf had er twee met een naam: Hrunting en Nægling. Zouden die moderne mannen namen geven aan hun kalashnikovs of zijn die te weinig individueel?

Verver
Verver21 sep. 2021 - 8:11

Weer heel veel dappere commentaren die de 'laffe' Afghanen benoemen en de Amerikanen weer terug willen in Afghanistan. Ik ben blij dat ik, vriendin, 3 dochters hier wonen. Ook ik heb wel eens nagedacht hoe het zou zijn als Nederland bezet zou worden (of burgeroorlog) of ik wel dapper genoeg zou zijn om het leven/martelingen van de familie te riskeren om zelf in opstand te komen. Eerlijk gezegd durf ik daar geen antwoord op te geven. Ik kan me ook niet voorstellen hoe het moet zijn als vader van een gezin, die in het Afghaanse leger heeft gezeten, welke angsten je nu moet doorstaan. Ik krijg er koude rillingen van. Misschien kies je er dan wel voor, hetzij onderdrukt, om met je gezin binnenshuis relatief veilig te zijn. En welke dapperen van de pen zijn er in de commentaren die zich vrijwillig aanmelden voor de kruistocht om de Afghanen te bevrijden? Of met een rugzakje op jezelf opblazen bij de Taliban, koekje van eigen deeg. Vanuit ons luie Nederland, waar we ons druk maken om ingeënt of niet omdat je 0,0004% kans maakt om dood te gaan is het gemakkelijk praten over het onrecht wat vrouwen daar wordt aangedaan. Mijns inziens moet je met een langdurige 'propaganda' de bevolking masseren om zelf in opstand te komen en een nieuwe burgeroorlog te ontketenen. Niet fijn, maar inmenging van buitenaf helpt niet en ik ben zeker niet van plan om me daar dapper te gedragen en verlang dat ook niet van de Amerikanen of Russen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer21 sep. 2021 - 11:50

Dat is zeker niet de algemene portee hier, Verver, van Freddy misschien wel, maar al die anderen hier? Lees wat Effie en Nelis te berde brengen, onze cultuur( normen en waarden) daar niet opdringen, wegwezen, de Afganen lusten ons niet, met als commentaar van Fabian, wie mag je daar als Afghanen zien die ons niet lusten? De bevolking? Of de Taliban dapperen? Ik lees heel weinig strijdvaardigheid en verwijt van lafheid, met manmoedigheid kom je daar en nu immers niet erg ver, inderdaad, een low profile en zoveel mogelijk thuis blijven voorlopig lijkt me raadzaam, geen risico's nemen nu, maar onzin natuurlijk om het te hebben over wat " de Afghanen" nu eigenlijk willen. De Nederlander bestaat niet volgens Maxima, de Afghaan al helemaal niet, 50% is vrouw of meisje, je zal daar die sexe toch maar hebben, en niet meer hardop mogen lachen, of op het balkon verschijnen, je nagels lakken, zonder broer een ommetje maken of naar de markt voor een boodschap.....Let wel, in geen van de buurlanden, meeste ook moslim, spelen zulk soort zotheden, zelfs niet in Iran achterlijk, kan dit wel lang duren??

dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 21:23

Sommige sneakers (Pakistan mde) zijn ook toegestaan voor de strijders, ook niet bepaald 7de eeuws schoeisel natuurlijk.

Jozias2
Jozias220 sep. 2021 - 14:44

Afghanistan bevind zich op meerdere gebieden nog in de middeleeuwen. In Europa zijn vrouwenrechten (relatief gezien) nog maar zeer recent aanwezig en de emancipatie is nog gaande. Wij hebben deze veranderingen in honderden jaren doorgemaakt en nu kijken we met onze westerse bril naar Afghanistan en verwachten we dat de ontwikkeling waar wij honderden jaren over hebben gedaan direct omarmd en doorvoert.

2 Reacties
Stheno
Stheno20 sep. 2021 - 16:02

Aan de andere kant omarmt de Taliban wel westerse technieken. Internet (netjes gecontroleerd zoals dat in sommige landen kan) en technologie overnemen, moderne wapens en andere 'moderne' infra en hulpmiddelen zoals dieselvoertuigen zijn dan ook weer geen enkel probleem om te integreren in de mohammedaanse traditie van 1500 jaar geleden. Hypocrisie is ook de Taliban niet vreemd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 16:35

Afghanistan is geen homogeen land en de emancipatie kreeg momentum in de jaren 60, in Kabul, maar net als elders in de wereld kregen ze het platteland niet zo makkelijk mee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 14:38

dirk den boer 20 september 2021 at 13:23 mobieltjes ?

Freddy2
Freddy220 sep. 2021 - 14:29

Het is natuurlijk zo dat de goed getrainde en bewapende eenheden van de Afghaanse regering al heel lang niet uitbetaald kregen door de zeer corrupte regering, maar laat je je dan overrompelen door een stelletje prehistorische achterlijken die het leven van jou, maar vooral de vrouwen om je heen praktisch onmogelijk maken? Is dat niet zoiets als uit wraak in je eigen voet schieten? Wat voor een kerel verdedigd zijn moeder, vrouw, zus, of dochter niet omdat hij geen geld heeft gekregen? Dan ben je toch geen man meer.

Effie2
Effie220 sep. 2021 - 13:36

Laat ieder volk de eigen evolutie voltooien, en help ze daarmee als zij daar behoefte aan hebben. Dring hen onze cultuur niet op. Laten we onze eigen normen en waarden eens onder de loep nemen voor we die exporteren naar landen die daar niet op zitten te wachten.

9 Reacties
Fabian4
Fabian420 sep. 2021 - 15:14

Hmmm...Ik heb zo'n vermoeden dat vrouwen in Afghanistan daar wat anders over denken. We moeten zeker niet onze hele cultuur opdringen, maar basale mensenrechten zouden toch anno 2022 wel overal aanwezig moeten zijn. Mijn vraag is ook of je zomaar kunt stellen dat dit soort landen "daar niet op zitten te wachten". De leiders van het land zeker niet, maar dat wil niet zeggen dat de bevolking er ook zo over denkt....

Nelisje
Nelisje20 sep. 2021 - 16:48

Denk het ook Fabian, maar ik weet ook dat wij dat niet gaan oplossen. Roeren in deze put maakt het alleen maar erger omdat de vrouwen met hulp van buiten af denken steun te krijgen en dan ondertussen nog zwaarder gestreft worden. De Taliban in de hoek zetten zal extremisme meer laten toenemen. Dus beste is datgene wat Effie voorsteld.

Abdu
Abdu22 sep. 2021 - 10:30

@Fabian “Ik heb zo’n vermoeden dat vrouwen in Afghanistan daar wat anders over denken.” 5%? 10%? Ik denk het niet. Meer dan 90% van Afghanse vrouwen denken zoals Taliban over vrouwen denkt. Hun verschil ligt in oplossingen. En de mannen zijn in werkelijkheid meer emancipatorisch over de vrouwen dan vrouwen zelf.

dirk den boer
dirk den boer22 sep. 2021 - 19:15

Waar Fabian het nog bij vermoedens houdt over hoe Afghaanse vrouwen denken, lijkt Abdu minder twijfels te hebben maar over onbetwistbare kennis te beschikken, meer dan 90% zit op de lijn van de strenge Taliban, dus vindt bijvoorbeeld ook dat ze niet dan met mannelijk familielid over straat mogen lopen en dan zonder hakken die geluid maken, anders brengen ze de mannenhoofden maar nodeloos op hol. Zouden er sociologische studies of enquetes bestaan over een en ander? En zouden de Talban zulke enquetes wel toestaan, of er reikhalzend naar uitkijken (of Abdu wel gelijk heeft)?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 8:20

The Asia Foundation hield/houdt (?) telefoonsurveys in Afghanistan over diverse onderwerpen, ook vrouwenrechten zag ik. Nog niet iedereen heeft een mobieltje natuurlijk dus een aselecte steekproef behoort nog niet tot de mogelijkheden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 8:35

PS Geen enkele vrouw zal blij zijn met de achteruitgang van de medische zorg die naar verluidt op instorten staat.

dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2021 - 9:58

Weet je toevallig ook de uitkomst van die telefoonenquete, Danielle? Lag die in de buurt van Fabian's vermoeden, of de 90+ kennis van Abdu? Indien dat eerste, dan vrees ik dat Abdu op die aselectheid zal hameren, vrouwen in de dorpen die de kippen voeren , de geit melken, het huis schoon houden hebben nu eenmaal veel minder mobieltjes, zijn onbereikbaar voor de westerse persluitjes

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 10:37

Er werd ook wel veldwerk gedaan waarbij vrouwen werden geinterviewd door vrouwelijke medewerkers. Rapporten opzoeken kost veel tijd. Dat zal Abdu ook wel niet gedaan hebben. Vrouwen voegen zich niet, maar zoeken een uitweg links of rechtsom, maar daar zullen ze niet met mannen over praten denk ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 11:03

dirk den boer 23 september 2021 at 11:58 Het veldwerk wordt gedaan door Afghaanse medewerkers die de benodigde talen spreken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 12:50

Op de sociale media plaatsen vrouwen foto's van zichzelf in traditionele veelkleurige kleding als protest tegen de zwarte spookkleding uit Saudi Arabie. https://www.theguardian.com/global-development/2021/sep/15/donottouchmyclothes-afghan-womens-social-media-protest-against-taliban

Marcus A.2
Marcus A.220 sep. 2021 - 11:53

De vraag die wij onszelf moeten stellen is of wij het in onze gepornificeerde samenleving zoveel beter doen. In Afghanistan worden vrouwen verborgen onder een kleed, in ons land staan vrouwen in bh en string te koop achter een verlicht raamkozijn. In Talibanland worden vrouwen op straat geslagen, in Nederland worden 1 op de 4 a 5 vrouwen geconfronteerd met seksueel geweld. Bovendien hebben veel meisjes en (jonge) vrouwen hier een negatief zelfbeeld mede veroorzaakt door al die gefotoshopte vrouwen op billboards en in bladen. Nee, de tijd van het wijzende vingertje is wel zo'n beetje voorbij. Als je de multiculturele samenleving in het klein wilt omarmen, zul je zeker ook de multiculturele wereld als geheel moeten omarmen. En ja, dan heb je nu eenmaal te maken met andere opvattingen over bijvoorbeeld vrouwenrechten. Het alternatief is dat wij onze westerse cultuur, met al zijn 'vrijheden', superieur verklaren aan die andere culturen waar men het wat minder heeft op individuele gelijkheid en rechten. Dan is er gelijk een goede reden om die andere landen desnoods onder dwang te leren hoe het beter kan.

10 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra20 sep. 2021 - 13:40

@Marcus - ' In Afghanistan worden vrouwen verborgen onder een kleed, in ons land staan vrouwen in bh en string te koop achter een verlicht raamkozijn.' Het verschil is dat alle vrouwen in Afghanistan bij wet verplicht zijn om zichzelf te verhullen in een kleed. Vrouwen in Nederland worden niet bij wet verplicht tot prostututie. De vergelijking gaat dus niet op. Wat betreft het wijzend vingertje geef ik je gelijk. Wij kunnen mensen aan de andere kant van de aardbol niet voorschrijven hoe ze hun samenleving hebben te organiseren.

Freddy2
Freddy220 sep. 2021 - 14:22

@Marcus A. Gewoon maar niets aan doen dus. En iedereen die er dan niet blij mee is hier laten komen? Lijkt mij ook niet verstandig, want dan erkennen we weer dat onze cultuur beter is. We mogen deze mensen dan natuurlijk ook niet als vluchtelingen erkennen, want dan zou dat natuurlijk gezien worden dat wij onszelf superieur vinden. Dat moeten we ook niet willen. Dus mond houden en grenzen dicht en dan is het dus beter voor iedereen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 sep. 2021 - 14:30

'in Nederland worden 1 op de 4 a 5 vrouwen geconfronteerd met seksueel geweld' En dacht je dat seksueel geweld in Afghanistan niet voorkomt?

dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 14:55

Wat ik me afvraag, Danielle (al eerder op dit blog), of vrouwen nu ook niet meer op de akkers mogen wieden, irrigeren, granaatappels plukken voor de sapfabriek (bestaat die nog? was engelse management), de kippen en kalveren voeren en uitlaten. Dat kunnen de Taliban niet verbieden lijkt me, anders totale apocalyps. En wie gaat de ambtenaren betalen? En voor het graan en basisvoedsel zorgen deze winter? Dat kunnen ze helemaal niet, tenzij China en Rusland inspringen met hulpmiddelen en kredieten...of toch weer die westerse ngo's en VN organisaties, want het is al tijden, al te goed beter dan buurmans gek.

dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 15:01

Hoor ik hier imam Enes (Han's begripvolle stukje onlangs) doorklinken, Marcus? Die het maar niks vond dat nederlandse meiden gewoon in badpak aan het strand flaneren? Inderad, een doorn in hun ogen, in Afghainistan gaan ze nog wel ietsje verder om zulke zinneprikkelende en zedeloze taferelen de kop in te drukken. Maar voor hoelang nog? In onze wereld, met al die kanalen en al die blogs? Ik geef ze niet lang, jaartje of zo, dan is het globale geduld op

Fabian4
Fabian420 sep. 2021 - 15:20

Tja...er is wel een groot verschil tussen onze volledige cultuur opdringen (dat zou ik idd ook niet doen, er zitten in 'onze cultuur' namelijk nogal wat weeffoutjes) en zorgen voor fundamentele gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, gelovigen en niet gelovigen, wit en zwart etc. Ik vraag me af wat vrouwen in Afghanistan vinden. En dan werkelijk, niet voorgeprogrammeerd voor een interview met een westerse journalist....Dat zou leidend moeten zijn, niet onze comments hier. Verder mee eens dat mannen die vrouwen reduceren tot ondergeschikt aan de man geen man zijn, maar zwakbegaafde lafaards....

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 16:00

Huiselijk geweld komt overal voor, ook in streng islamitische landen. Prostitutie ook, al is niet legaal en mag het niet van de sharia. Kennelijk houdt dat de mannelijke klanten niet tegen en voor vrouwen, meisjes maar ook jongens is het niet zelden de enige manier om aan geld te komen, ook in Afganistan. https://www.dw.com/en/human-trafficking-prostitution-thrive-in-afghanistan/a-16327746

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 16:03

zie ook: https://www.theguardian.com/global-development/2021/jun/14/im-sacrificing-myself-agony-of-kabuls-secret-sex-workers-afghanistan

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 16:10

dirk den boer 20 september 2021 at 16:55 Dat wieden enzo zou moeten kunnen, mits uitzicht. Het buitenland moet trouwens so-wie-so inspringen begreep ik.

Abdu
Abdu22 sep. 2021 - 10:38

@molly Feenstra “alle vrouwen in Afghanistan bij wet verplicht zijn om zichzelf te verhullen in een kleed.” En dit is wat dient (politiek) bestreden te wirden en niet de kledij aan zich. Met het bestrijden van de kledij bestrijd je in praktijk het recht van de vrouw om eigen keuze te mogen maken.

Division Bell
Division Bell20 sep. 2021 - 11:38

Joe Biden heeft 1 groot drama achtergelaten in Afghanistan zover is wel duidelijk. De 2e kamer zou zich beter beraden over wat dit moet betekenen voor onze verhoudingen met deze bondgenoot in plaats van 2 ministers te straffen die geprobeerd hebben uit de puinhoop te redden wat er te redden valt. Toch is er een lichtpuntje, de vrouwen in Afghanistan hebben gezien hoe het wel kan en een hele generatie heeft leren lezen en schrijven. Het wapen van de pen kan een geduchte tegenstander gaan worden van de Kalasjnikovs en de stenen van de Taliban. In de tijd dat de coalitie daar zat is er bovendien een aanzienlijk aandeel radicale Taliban leiders gesneuveld, dus is die groep nu minder sterk dan voorheen. Een zachte revolutie is in de nabije toekomst daarmee niet uit te sluiten.

2 Reacties
Nelisje
Nelisje20 sep. 2021 - 16:52

Joe Biden heeft Afghinistan verlaten. En nu is het van de Afghanen. Net als voorheen en net als voor de Russen dachten er iets van te maken. Dt is het Afghanistan van de Afghanen, wen er maar aan.

dirk den boer
dirk den boer21 sep. 2021 - 20:43

Vandaag hierover in de nrc:wereldleiders moeten niet naar deze terreurgroep luisteren, maar naar ons activisten en de mensen om wie het gaat (met als woordvoerster vrouwenrechtenactiviste Fariha Easar), ze pleit ervoor dat de internationale gemeenschap druk moet uitoefenen op die Taliban. Lijkt me heel redelijk, maar die gemeenschap lijkt zich uit dat wespennest te willen terugtrekken, en zulke activisten niet te gaan steunen. Treurige waarheid..

dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 11:23

Interessant detail, We, maar toch, niet iedereen op sandalen zie ik, zouden nikes wel toegestaan zijn? Qua bewapening houden ze zich r in ieder geval niet aan, Mohammed met een Kalashnikov?

adriek
adriek20 sep. 2021 - 10:58

We maken ons terecht zorgen, maar zijn we bereid om ten strijde te trekken om er iets aan te doen? En wat dan? Letterlijk ten strijde - opnieuw een oorlog beginnen, of James bond sturen om de baas van de taliban te doden, folderen, diplomatie?

2 Reacties
rvb2
rvb220 sep. 2021 - 11:16

Van strijd en oorlog is nog nooit iemand beter geworden. We kunnen beter inzetten op de opvang van vluchtelingen, dan kunnen de rechtsextremistische talibannertjes in hun eigen sop gaar koken.

GHS
GHS20 sep. 2021 - 13:11

Eirda: Tja, de Taliban kon ongehinderd doorlopen. Kennelijk heeft de bevolking hen graag.

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 sep. 2021 - 10:04

Temidden van alle treurnis zie ik wel een interessant nouveauté daar in het verre Afghanistan - dat 'Ministerie Van Goede Zeden' (het gaat me om de naam). Zo iets kunnen wij in Mark Ruttes Oranjestan aan de Noordzee ook wel gebruiken. Een ministerie van toezicht, niet op het leven van alledag op straat, maar op het politieke bedrijf zelf. Ik zou wel een geschikte kandidaat weten die deze ministerpost als eerst kan bekleden.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 10:19

Ministerie van Goede Zeden, uitstekend idee voor NL ook inderdaad (maar niet ten koste van natuurlijk), hier in het park na zomerse dag, niemand die zijn rotzooi gewoon eventjes opruimt, en dat terwijl overal prullenmanden en afvalcontainers. Goed idee dus van die Taliban (al is de invulling bij ons natuurlijk wel ietsje anders)

Bouwman2
Bouwman220 sep. 2021 - 9:36

Het is weer het oude liedje dat domineert. Andere ledjes zijn verboden. Over Afghanistan valt nui de stilte van het kerkhof waar geen tuinman komt. . Je was gewaarschuwd, VS je moet blijven.Het proces van vrijheid gaat heel langzaam. Hier pas na zevetig jaar. Maar ook Joe Biden rapt het oude liedje: "America first"weer.

ton14024
ton1402420 sep. 2021 - 8:37

´´Een van de weinige banen die nog wel blijven bestaan, is het schoonmaken van vrouwentoiletten.´´ 10 0,0000001 fte deeltijdbanen.

Abdu
Abdu20 sep. 2021 - 8:32

Dankzij de bijdragen (westerse vrijheden en democratisering) van het wrsten!

22 Reacties
dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 9:00

Wat bedoelt U precies met die bijdragen van het Westen, Abdi? Iets positiefs (vrouwenstemrecht,andere vrouwenrechten) of meer in de negatieve richting? Wat mij opvalt dat de kritiek op de gestrengheid en vrouwonvriendelijkheid vd Taliban altijd maar weer vd westerse kant komt, de andere kant dus, en nooit eens van de broedervolken als Saudi, Qatar en Pakistan of Iran. Zijn ze het er daar misschien in hun hart mee eens? En vinden ze dat bijvoorbeeld de Saudi veel te ver zijn gegaan met al die malle vrouwenrechten, zoals dat je als vrouw gewoon alleen in een auto mag stappen en ermee wegrijden?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles20 sep. 2021 - 9:02

Neem aan dat u “westen” bedoelt maar kunt u dit ook staven?

Jozias2
Jozias220 sep. 2021 - 9:06

waarom is dit de schuld van het westen?

DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2021 - 10:09

@ Abdu Dit soort primitieve opvattingen komen geheel bij de lokale bevolking vandaan.

adriek
adriek20 sep. 2021 - 10:10

Het Westen heeft dit proces flink uitgesteld. Of dat een verdienste is weet ik niet zeker. Vraag je liever af waarom het Afghaanse leger - 350.000 man sterk, inclusief luchtmacht - de opmars van de Taliban - 65.000 man met voornamelijk lichte wapens niet eens geprobeerd heeft te stoppen.

dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 10:36

Maar hier heeft Abdu misschien toch gelijk, Eirda. Het Westen heeft de locale militair en politicus bewapend met het beste en het snelste en effectiefste op oorlogsgebied, maar in handen van gedemotiveerde en dwarse manschappen betekent dat niets, dat hebben we nu wel geleerd....

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 12:29

Dit soort primitieve opvattingen werden ook in Afghanistan niet langer door iedereen gedeeld. De universiteit van Herat had meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. De nieuwe regel dat vrouwelijke studenten apart les moeten krijgen van mannelijke en van uitsluitend vrouwelijke docenten is geen westers idee. Dit soort segregatie komt wel voor in Saudi Arabie. In Afghanistan betekent dat het einde van de meeste academische studies voor vrouwen omdat die docenten er niet zijn. Meisjesscholen voor voortgezet onderwijs zijn ook domweg niet heropend.

Satya
Satya20 sep. 2021 - 13:22

"waarom is dit de schuld van het westen?" De Taliban heeft steun gekregen wegens het misdadig gedrag van Westerse militairen. Dat heeft de Taliban doen groeien met boze jonge mannen. Voor een zeer genuanceerd beeld over het huidige Afghanistan is de documentaire op Netflix best interessant. Aan het woord komen Afghanen, Amerikaans beleidsmakers en militairen. Ik zeg niet dat alle militairen fout zijn of dit denken een door het westen opgelegde denkwijze is. Er zijn echt afschuwelijke misdaden gepleegd door het westen. Turning Point: 9/11 and the War on Terror

Jozias2
Jozias220 sep. 2021 - 14:43

Afghanistan bevind zich op meerdere gebieden nog in de middeleeuwen. In Europa zijn vrouwenrechten (relatief gezien) nog maar zeer recent aanwezig en de emancipatie is nog gaande. Wij hebben deze veranderingen in honderden jaren doorgemaakt en nu kijken we met onze westerse bril naar Afghanistan en verwachten we dat de ontwikkeling waar wij honderden jaren over hebben gedaan direct omarmd en doorvoert.

Abdu
Abdu20 sep. 2021 - 23:08

De voornameste bijdrage van bezettingsmachten in Afghanistan (Groot Britania, soviyet unie en de vs+navo) was het uitstellen van modernisering van de Afghanse cultuur, economie en hun verstedelijking. De normale ontwikkelingen kon/kan enkel in vrede, politieke stabiliteit en economische bloei bereikt worden. En Afghanistan mist al twee eeuwen deze voorwaarden. Onder de amerikaanse en westerse bezetting is een huurlingen leger gevormd die buiten de kleine kern daarvan, de rest gewoon jonge mannen van verschillende stammen waren die vooral de bevelen van hun eigen stammen leiders volgden. Zolang er geld stroomde ze werkten mee, anders volgden ze de beslissingen in eigen stammen. Nu zijn ze eigenlijk in dienst van Taliban. De kern van economie is nog steeds ouderwets de platteland economie. Onder de westerse bezetting is vooral opium industrie tot bloei gekomen en verder bijna niks. De grotste verliezers in Afghanistan zijn zoals altijd en al twee eeuwen lang de zeer kleine stedelijke populatie die telkens door conservatieve en religieuze meerderheid als handlangers van de bezettets beschuldigd en onderdrukt worden. Wat de vrouwenrechten betreft, heeft de Afghaanse vrouw niks te klagen (!?); wie geen economische waarde produceert bouwt ook geen sociale of politieke waarde (vraag het de vvd). Een land die niks heeft te overleven heeft de lukse ook niet om op mensen een kapitaal investeren die ze kunnen nooit aan maatschappij terug geven. Het voortbestaan van Taliban, Daesh of welke mujahidin dan ook berust op deze feiten. Onze westerse intellect faalt telkens om deze te begrijpen. De heersende elite daarentegen heeft begrepen dat het goedkoper is om met Taliban in de macht eigen plannen voort zetten dan honderden miljarden uitgeven en geen centimeter verder te komen. Kijk hoe het winstgevend is om de Saoedis in de macht houden dan een volk nastreven die dure rechten gaat opeisen!

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 12:24

@ Abdu Jij schrijft: De normale ontwikkelingen kon/kan enkel in vrede, politieke stabiliteit en economische bloei bereikt worden. En Afghanistan mist al twee eeuwen deze voorwaarden Er is geen enkele relatie tussen modernisering en ontwikkeling van een samenleving en vrede. Het bijvoorbeeld aannemelijk dat de oorlogsindustrieën in de VS en andere landen tijdens de tweede wereldoorlog hebben bijgedragen aan de emancipatie omdat destijds vrouwen in grote aantallen werden ingezet in de wapenfabrieken. Ontwikkelingen in het westen zijn lang niet altijd het gevolg van vrede en stabiliteit. Het is een simplistisch idee om het westen de schuld te geven van de huidige situatie in Afghanistan. Als je kijkt naar regio's in dezelfde omgeving dat zijn ook daar gebieden waar de opvattingen net zo primitief zijn als die van de taliban. Dus zal je ook de oorzaak eerder lokaal moeten zoeken dan gemakzuchtig het westen de schuld te geven. Geef het westen de kritiek die ze verdient want daar is alle reden voor. Maar jij bent nu bezig verwijten te maken die niet te onderbouwen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 15:00

DaanOuwens 21 september 2021 at 14:24 Ergo, de emancipatie werd na de oorlog in vredestijd zelfs weer tot op zekere hoogte "teruggedraaid". Zonder in antroplologische verhandelingen te vervallen over oa. de Inuit: ook in "primitieve" maatschappijen was soms sprake zijn van een grote mate van gendergelijkheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 15:40

was=kan

dirk den boer
dirk den boer21 sep. 2021 - 21:09

De noordelijke buurlanden van Afghanistan zijn in de sovjettijd wel flink gemoderniseerd, irrigatie uitgebreid en katoenareaal enorm gestimuleerd, katoen met grote pluk-combines geoogst. Deze moderne plukmachines zijn inmiddels grotendeels onklaar geraakt door matig onderhoud en de katoen weer handmatig geoogst door legers vrouwen en kinderen, met de zegen van de locale imams, in normale doch sobere kledij. Voortgaande modernisering eist wel iets meer dan alleen veiligheid en stabiliteit dus

DaanOuwens
DaanOuwens22 sep. 2021 - 6:25

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Zonder in antroplologische verhandelingen te vervallen Je hebt gelijk. Ik was Margaret Mead even kwijt. Toch genoeg van en over moeten lezen. Ouderdomskwaal denk ik.

DaanOuwens
DaanOuwens22 sep. 2021 - 6:27

@ DanielleDefoe Mooie verhalen trouwens. Niets mis met antropologie.

Abdu
Abdu22 sep. 2021 - 10:17

@DaanOuwens Ik weet niet waarom Nederlanders in WOll en onder bezetting hongers leidden en in hun ontwikkelingen zijn enorm achteruit gegaan. Volgens Daan had het niks te maken met het ontbreken van “vrede en stabiliteit”. De reden moest “lokaal” en in hun eigen “primitieve “opvattingen” gezocht worden en niet “gemakzuchtig … de schuld” de bezetters geven. Want dat is “niet te onderbouwen”. Beste Daan , de werkelijkheid van de bezetting is voor de dragers gewoon “te simplistisch” dan je ingewikkeld lijkende gedachtegang. Jij probeert een link tussen modernisme en wat ik schrijf te leggen. Dat is niet wat ik bedoel. Ik heb nergens een link gelegd tussen vrede en stabiliteit met wat jij “modernisering” noemt. De andere westerlingen (de bezetters van Afghanistan) dachten ook precies zoals jij dat modernisering niks met vrede, politieke stabiliteit en economische bloei te maken heeft; en zij gingen de “primitieven” moderniseren! Het bereiken van individuele vrijheden zijn het gevolg van een niveauw van normale ontwikkelingen waardoor de individu de basis van economie, sociaal leven en rechten (en plichten) gaat vormen. De samenleving moderniseert naarmate dit soort individualisme vorm krijgt. Het gaat niet andersom. Je krijgt geen modernisme met kudde en domkoppen, maar ook de kudde en domkoppen kunnen zich “normaal” ontwikkelen en eigen modernisme veroorzaken.

dirk den boer
dirk den boer22 sep. 2021 - 19:42

Kort lesje Nederlandse taal voor Abdu: het is niet Nederlanders die tijdens de bezetting hongers leidden, maar " honger leden". het werkwoord is honger lijden, met lange ij dus, verleden tijd leden, voor het werkwoord leiden (betekent iets heel anders) is verleden tijd leidde(n), hongers en dorsts is fout, moet altijd zijn honger en dorst, van deze begrippen bestaat de meervoudsvorm niet, een man leed honger, en 10 mannen leden honger, niet hongers dus. Bijdrage heeft meest een positieve betekenis, je draagt ergens aan bij met geld of inzet voor het goede doel of de totale gemaakte kosten, je kunt dus niet zeggen dat piraten bijdragen aan de onveiligheid op zee, wel dat ze er een aandeel in hebben, of het veroorzaken. Het Westen doet van alles fout, maar dragen niet bij aan de ellende. Tot zo ver, volgende keer meer...

Abdu
Abdu23 sep. 2021 - 10:07

@dirk den boer In Afghanistan (ook in Irak, Syrie en Libanon) is het westen de ellende zelf. (En bedankt voor je NL-les. Dat is nooit teveel.)

dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2021 - 10:41

Krijg trouwens wel sterk de indruk dat Abdu de zaak belazert met zijn kromme nederlands. Grammatica die vrij gecompliceerd is schrijft hij goed( zoals daarentegen..... naarmate dit soort individualisme vorm krijgt....) eenvoudige zaken (honger lijden) juist weer helemaal, gestudeerd lijkt het wel, fout

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2021 - 11:43

Gedurende WOII werd ook in bepaalde delen van Nederland honger geleden. Dat mag toch algemeen bekend worden verondersteld. Onderzoekers hebben er veel aan gehad om inzicht te krijgen in de gevolgen van ondervoeding.

dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2021 - 14:14

@ Abdu:: agradecido.......

Thuiszitter
Thuiszitter20 sep. 2021 - 8:24

Het aanrecht is wat overblijft voor hen . Van gematigdheid is dus geen sprake. Ik heb het te doen met vooral de vrouwen die de afgelopen twintig jaar heel anders gewend waren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2021 - 12:15

Er zijn ook een groot aantal huishoudingen waar een vrouw kostwinner is omdat er geen volwassen man (meer) was die dat op zich kon nemen. Daar gaat men het erg arm krijgen als vrouwen niet meer naar hun werk mogen.

dirk den boer
dirk den boer20 sep. 2021 - 19:09

Dat is natuurlijk het hele eieren eten, Thuiszitter, dat gewend zijn aan heel gewone mensenrechten, en dan nu ineens die terugval naar de ME.. Je hoort nooit over trubbels in de buurlandels Tadsjikistan en Uzbekistan, waar toch ook, bijvoorbeeld, hele velden katoen gewoon afgeoogst worden door vrouwen en meisjes in normale kledij, en waar weinig klachten vandaan komen, maar wat we nu in Afghanistan beleven? De moraal? nergens mee bemoeien? Ja, makkelijk praten achteraf....