Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Taliban hebben zwarte lijst en gaan van deur tot deur

  •  
20-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
TOPSHOTS - AFGHANISTAN - CONFLICT

© An image grab taken from Qatar-based Al-Jazeera television on August 16, 2021, shows Members of Taliban taking control of the presidential palace in Kabul after Afghanistan's president flew o

De Taliban maken jacht op mensen die ervan worden verdacht dat ze banden hebben met de vorige Afghaanse regering. De extremistische groep heeft een zwarte lijst en brengt huisbezoeken om de mensen op de lijst op te sporen. Dat stelt de RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses.
Volgens de Noorse inlichtingenorganisatie lopen met name mensen die vooraanstaande functies vervulden bij het leger en de politie grote risico’s. Als zij worden opgepakt, worden ze gemarteld of geëxecuteerd. Ook familieleden van mensen op de zwarte lijst moeten zich grote zorgen maken.
Het is duidelijk dat ook journalisten en hun familieleden niet veilig zijn in Afghanistan. Zo hebben Taliban-strijders een familielid van een journalist van Deutsche Welle vermoord. Een ander familielid raakte zwaar gewond. De Taliban gingen van deur tot deur om de journalist, die inmiddels in Duitsland werkt, op te sporen. “Het is duidelijk dat de Taliban georganiseerd op zoek zijn naar journalisten, zowel in Kabul als in de provincie”, stelt de directeur van Deutsche Welle, Peter Limbourg.
Tegenover de buitenwereld slaan de Taliban de afgelopen week een verzoenende toon aan. Zo beloofden ze “ geen wraak ” te zullen nemen, en riepen ze vrouwen op zich aan te sluiten bij de nieuw te vormen regering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (164)

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 22:02

De Amerikaanse aanwezigheid en hun activiteiten de laatste 20 jr in Afghanistan verdient geen geopolitieke schoonheidsprijs en wordt terecht van alle kanten bekritiseerd. Maar het alternatief: plotseling terugtrekken zoals nu gebeurt en de boel de boel laten, we hebben jullie getraind, zoek het nu zelf maar uit, we zullen zien...... lijkt mij een fraai voorbeeld van van de wal in de sloot..............al speelt het wel de criticasters van een neokoloniale instelling en politiek danig in de kaart...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 aug. 2021 - 14:40

Inmiddels is het Taliban beulsregime heer en meester dankzij hightech US wapens. https://edition.cnn.com/2021/08/21/politics/us-weapons-arsenal-taliban-afghanistan/index.html Op kosten van de belastingbetaler in Navolanden.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer28 aug. 2021 - 15:45

Kunnen ze daar wel mee omgaan, Hannes, hebben ze wel onderhoudsmonteurs en onderdelen? De jongens op sandaal met kalashnikov op de rug, het is toch een schande dat het rijke en beschaafde en oppermachtige westen zich hier zo laat kennen? Rusland en China lachen in hun vuistje, en zien de loper uitgelegd....

ton14024
ton1402421 aug. 2021 - 11:43

´´Als zij worden opgepakt, worden ze gemarteld of geëxecuteerd.´´ Bij de CIA wordt je eerst gemarteld en dan geëxecuteerd.

2 Reacties
Salama.
Salama.21 aug. 2021 - 15:49

Als je in handen valt van om het even welke geheime dienst, of het nu van Amerika, Iran, Israel, Rusland, Sirië of China is, ziet het er niet best voor je uit.

frankie48
frankie4822 aug. 2021 - 8:20

Beste Ton14024, Heb jij toch het slaap uit je ogen gewreven!

Mostafa
Mostafa21 aug. 2021 - 11:20

De juiste vraag bij dit onderwerp is: waarom werkt de Amerikaanse 'afstandbediening' in Afghanistan niet? ! Niet gelukt om vriendjes in Afghanistan aan de macht te zetten en de benen nemen zoals het geval is bij de Arabische landen en Irak is het mooiste voorveeld van. Taliban in mijn oog moet bestrijden worden door hun eigen volk en kiezen zelf hun eigen politiek voorkeur en kiezen hoe zij willen verder leven....Afghanen moeten zelf gaan strijden voor hun vrijheid en democratie en het zelfde deed Europa ook in de vorige eeuw..

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 14:28

Hoor ik hier president Biden op de achtergrond meepraten en -denken (en foezelen), Mostafa? ja, de mensen daar moeten het helemaal zelf doen en uitvogelen, helemaal ook volgens het recept van Woodrow Wilson's zelfbeschikking (zoek op bij wikipedia wat dat ook al weer was...)

Fons Wijers
Fons Wijers20 aug. 2021 - 23:48

Ik vrees dat we over drie, misschien vijf jaar, de Taliban weer all-out ter plekke moeten gaan bestrijden.

4 Reacties
ton14024
ton1402421 aug. 2021 - 9:39

Ik denk het ook, waar anders kun je oefenen en wapens testen.

Mostafa
Mostafa21 aug. 2021 - 10:24

Fons Verkoop geen wapens aan ze eerst!!! Hoe komen die boeven daar aan die wapens daar om hun eigen volk te onderdrukken en te bestrijden?.....daar kijk je niet aan ?!

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 11:33

Maar wie zullen dat "we" zijn dan, de USA, en de Russen niet meer, die likken hun wonden, China ook niet natuurlijk, die hebben andere manieren om met anders denkenden om te gaan en op goede voet te verkeren, maar rivaliserende facties misschien? En wat zal de rol van Pakistan, Iran, India en Saudi Arabie zijn??

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2021 - 8:57

Steek een spa in de grond en vind een geweer. Afghanistan ligt er vol mee.

dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 23:35

Inmiddels hebben de Taliban het hele land (op splintertje na) en alle steden in handen, maar tot ze in Kabul kwamen hoorde je niet van vluchten, wanhoop, vliegtuigen of transport van doodsbange mensen. Hoe kijken al die miljoenen Afghanen buiten Kabul aan tegen die Taliban? Hoor je weinig van. Sympathie? Gelatenheid?Of toch ook angst en beven? Je hoort het niet.....

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 10:39

Het is lastig Kabul te bereiken terwijl je daar moet zijn als je uitgevlogen wilt worden. De BBC geeft ook wat informatieve kaartjes. https://www.bbc.com/news/world-asia-58271517

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 10:44

en niet te vergeten meer links zoals het verhaal van vertaler Ahmad die voor de tweede keer het land uit wil nu hij verhalen hoort over vermoorde dorpsgenoten.

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 11:09

Vandaag in de nrc video boodschap van een ngo medewerkster, van de Hazara minderheid: - gisteren voor het eerst de Taliban gezien,en in lange jurk en met mannelijk familielid de straat op geweest. De Taliban deden volstrekt normaal, beetje verlegen zelfs. Buurtbewoners groetten hen - Let wel, niet de woorden van een journalist, die gaan meestal over vertrapping van vrouwenrechten, over 12 jarigen die gedwongen worden met strijders te trouwen en daarna verkracht worden. Het is een locale (goed uitziende) jonge dame, die voor het buitenland heeft gewerkt, en zich schikt in uiterlijk vertoon. Punt is hier natuurlijk: hoe vaak komt dit voor, is het uitzondering of toch tamelijk normaal, is het tijdelijk misschien, hoe zijn verschillen platteland en stad, waar de meiden veel meer geproefd hebben van de zegeningen vh vrije westen. Nogmaals: denk hier weinig over te zullen lezen, de framing is oppermachtig in de pers...

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2021 - 9:31

Afghanen vonden de rivaliserende krijgsheren en de daaruit voortvloeiende onveiligheid een groter probleem dan de Taliban. Ik sta niet in voor de kwaliteit van de enquêtes uitgevoerd door de Asian Foundation in 2004 ev.

dirk den boer
dirk den boer28 aug. 2021 - 15:51

Zelfs de engelse fabriek Pomegreat nabij Kabul die granaatappelsap voor ons (te koop bij appie) maakt vd vruchten van locale boeren, vond de taliban minder erg dan de bandieten overal in het land. Kijken wat dat wordt met die fabriek, misschien dat ze er als ongelovigen toch weg moeten. Maar wat moet het worden met een fabriek van wel-gelovigen?? Hoeveel pakken sap nog voor ons sapliefhebbers?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2021 - 13:59

De bandieten zullen zich wel bij de Taliban hebben aangesloten.

The Apple
The Apple20 aug. 2021 - 21:26

Hoe moeilijk kan het voor de Taliban zijn om een vliegtuig vol met vluchtelingen uit de lucht te halen en ouden de westerse landen daarna ook nog steeds proberen om die luchtbrug ik stand te houden? Lieten de Amerikanen toen de Taliban werden verdreven voor hun tegenstanders ook de mogelijkheid open om te ontsnappen? "De Taliban maken jacht op mensen die ervan worden verdacht dat ze banden hebben met de vorige Afghaanse regering.". Deden de Amerikanen dat niet toen de Taliban werden verdreven? Hoeveel aanhangers van de Taliban werden daarbij om het leven gebracht en hoeveel in gevangenissen gestopt en hoe werden ze daar behandeld? Wat zouden we ervan vinden als de Taliban hetzelfde zouden doen? Jamaar wij zijn goed en zij zijn slecht? Nee, ik verdedig niemand, -geheel in tegendeel: het gaat om -zware- inbreuken op de mensenrechten. Ik ben alleen zo ontzettend ziek van dat hypocriete gelul. En Nederland spreekt weer een woordje mee. Maar wat voor woordje? Ik word er kotsmisselijk van....

ManekiNeko
ManekiNeko20 aug. 2021 - 16:12

Hulpjes van de vijand aanpakken, koppie kleiner maken. Het is wat radicaal, maar begrijpelijk dat men wraak neemt.

6 Reacties
Andre6
Andre620 aug. 2021 - 19:25

@ManekiNeko Lees even op de site van Amnesty International hoe de Taliban tekeer gaan. En noem het dan nog eens begrijpelijk.... https://www.amnesty.nl/actueel/afghanistan-taliban-verantwoordelijk-voor-slachtpartij-onder-hazara-minderheid En dit is slechts een van de vele horror verhalen

EenMening
EenMening20 aug. 2021 - 21:11

@ManekiNeko Mensen die zeer anti-Amerikaans zijn, encanailleren zich regelmatig met zeer foute regimes. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze zich herkennen in de Taliban, de Raad der Hoeders of IS. Afghanen die buiten de grote steden wonen zijn zeer conservatief, hun wereldbeeld zal niet zoveel afwijken van dat van de Taliban. Dat verklaart mogelijk de snelle verovering van het land en het veelal ontbreken van verzet. De aanwezigheid van de Amerikanen hield de Taliban enigszins in toom en zorgde voor meer vrijheid voor vrouwen en meisjes. Die zijn na de komst van de Taliban dan ook in no time uit het straatbeeld verdwenenen.

MichelD
MichelD21 aug. 2021 - 5:27

Het is maar wat je begrijpelijk wil noemen. Onmenselijk is het woord wat bij mij opkomt.

ManekiNeko
ManekiNeko21 aug. 2021 - 11:41

Heren hierboven. Vanuit het oogpunt van de Taliban gezien is het begrijpelijk. Niet meer en niet minder

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 17:08

Onmenselijk, en begrijpelijk, is hier sprake van enige tegenstrijdigheid? Sluit het een het ander uit?

ManekiNeko
ManekiNeko22 aug. 2021 - 12:32

@dirk den boer 21 augustus 2021 at 19:08 Onmenselijk, en begrijpelijk, is hier sprake van enige tegenstrijdigheid? Sluit het een het ander uit? Neen

Overwicht
Overwicht20 aug. 2021 - 15:40

Waar hebben we dit eerder gezien -.-‘

1 Reactie
Hallahan2
Hallahan220 aug. 2021 - 18:28

Zo'n beetje elke oorlog?

Martinel
Martinel20 aug. 2021 - 15:29

Wie was ook al weer de voorganger van Kaag? Blok, VVD, nou dan weet je het wel. De VVD heeft zoveel kapot gemaakt en nu spelen met mensenlevens. Blok was overigens ook diegene van de woningnood. En waar zat die nog meer? Maw, de VVD, hoewel constant de schuld elders leggen, is toch echt de vernietiger van dit land op werkelijk ieder gebied. Het wordt tijd dat Rutte eens zelf een kijkje gaat nemen in Afghanistan en neem dan Broekers-Snol, Blok en Kaag mee. Laat die lui, overigens ook de Kunduz-coalitie GL en anderen ervaren hoe het daar in de echte wereld toegaat ipv hun papieren werkelijkheid.

1 Reactie
The Apple
The Apple20 aug. 2021 - 21:40

En als je dan ook nog bedenkt dat de VVD de grootste partij is (en de PVV de grootste "oppositiepartij"), begrijp je dan hoe ik hier van grote afstand met afgrijzen toekijk en blij ben dat ik weg ben? Bolsonaro? Diens dagen zijn geteld (tenzij hij er in zou slagen om een staatsgreep te plegen) en dan wordt Lula president. Nog effe geduld.....

Hallo4
Hallo420 aug. 2021 - 14:50

Gelukkig gaat het hier om een geloofwaardigheidstest van de NAVO en niet van ons. Althans als we D66 Kaag willen geloven. https://www.nu.nl/288743/video/kaag-evacuatie-is-geloofwaardigheidstest-voor-navo.html

Mostafa
Mostafa20 aug. 2021 - 14:20

Taliban had roen namens Amerika Rusland verslaan nu namens Rusland heeft Taliban Amerika verslaan. ..Een Amerikkaan zei ooit : Afghaanse grond is veel rijken aan olie dan Saoudi Arabie en naast goede olie hebben zij ook goud en nog veel waarde grondstoffen... Ik dacht toen ....en voor de wereld gezelligheid hebben zij de Cocaine voor de rijken en Herouine voor de armen.

10 Reacties
dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 15:38

Mostafa, studeer jij soms politicologie of iets dergelijks in Nederland? Dat je zulke aperte onzin durft te spuien hier??

Mostafa
Mostafa20 aug. 2021 - 22:36

Dirk Graag reageer met inhoud.....laat zien wat niet klopt in mijn verhaal.....wijs beschaafd en reageer met een duidelijke inhoud.

Fons Wijers
Fons Wijers20 aug. 2021 - 23:51

Wat lastig te lezen (niet te snel plaatsen svp). Wat je je punt?

Fons Wijers
Fons Wijers20 aug. 2021 - 23:53

Wat is je punt, bedoelde ik. Tsja, de pot verwijt de ketel...

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 8:47

Eerder namens China. Het Chinese consortium MCC wil in Afghanistan koper gaan winnen maar dan moet er wel een stabiele situatie zijn.

Mostafa
Mostafa21 aug. 2021 - 10:17

Fons Inhoud van uw reactie is zeer lastig en leeg maar mijn ongedul tijdens het schrijven is mijn zwakke punt en het is minder lastig.

Mostafa
Mostafa21 aug. 2021 - 10:19

Danielle Misschien heb je gelijk !

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 10:35

Natuurlijk heb ik gelijk. China heeft er al een concessie sinds 2007.

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 11:20

Jouw " veel waarde grondstoffen", Mostafa, gaan binnenkort naar de Chinezen, die daar geen oorlog van 100en miljarden en duizenden slachtoffers voor hoeven te voeren, de tijden van het aloude kolonialisme (koper in Zambia, olie in Kalimantan, sisal in Tanzania) zijn toch echt voorbij, dat hoeft nu niet meer, je kunt er veel goedkoper en veiliger aan komen sinds ca halve eeuw.

Mostafa
Mostafa21 aug. 2021 - 13:45

Direk ' zijn toch echt voorbij '..??.....hhhh

Poeh, poeh
Poeh, poeh20 aug. 2021 - 13:57

Het is te hopen dat de humaniteit nu wint. Wat ruimhartiger opstelling van het kabinet moet dient de inzet te zijn. Nu zie je ook dat we een bescheiden landje moeten zijn. Niet te grote broek aantrekken en daar waar we kunnen bijdragen aan de inzet van de 'grote' jongens is het beste. En dat Kaag boos is over het preventieve handelen van Franktijk en Engeland, geeft gewoon aan dat ze zelf of haar voorganger(s) niet op de gedachte is gekomen dat toen ook te doen.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren20 aug. 2021 - 13:53

Las gisteren op de Facebook pagina van CIP dat Taliban bij mensen op de telefoons controleren of er een bijbel(app) op staat. Is dat het geval, dan worden dezen meteen door de Taliban doodgeschoten. Dit klinkt mij als vindt er genocide plaats op christenen, zoals IS jacht maakte op Yezidi's. https://www.facebook.com/193937973958596/posts/4619493808069635/

8 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko20 aug. 2021 - 16:03

Sociale media als geloofwaardige nieuwsbron. Hellup

The Apple
The Apple20 aug. 2021 - 21:42

Heeft het CIDI zich nog niet gemeld?

Andre6
Andre621 aug. 2021 - 8:26

@ManekiNeko: Misschien dit even lezen: https://cip.nl/86796-telefooncontrole-door-de-taliban-het-bezit-van-een-bijbel-is-dodelijk https://nos.nl/artikel/326170-is-jouw-telefoon-taliban-proof https://www.ad.nl/buitenland/taliban-vriendelijke-ringtones-kunnen-je-leven-redden~a62e98ce/ Om maar een paar bronnen te noemen.

Andre6
Andre621 aug. 2021 - 8:40

Christenvervolging is niet vreemd. Gebeurd vaak door moslimextremisten. https://www.trouw.nl/nieuws/steeds-meer-christenvervolging-in-afrika-oorzaak-islamitisch-extremisme~b56abee1/

ManekiNeko
ManekiNeko21 aug. 2021 - 11:43

@Andre 21 augustus 2021 at 10:26 @ManekiNeko: Om maar een paar bronnen te noemen. Dan nog het zijn niet controleerbare bronnen. Je kan het roepen, maar bewijzen is en wordt lastig

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren21 aug. 2021 - 12:55

ManekiNeko Ik krijg bij jou de indruk dat zelfs als de Taliban hoogopgestapelde lijken in Kaboel tentoonstelt, jij het wellicht zal afdoen met opmerkingen als " oncontroleerbaar" en dergelijke. Iemand wees ook al op mensenrechtenschendingen jegens de Hazara. Toen reageerde je ook al behoorlijk vreemd. Wat wat gaat er schuil achter die opmerkingen van je?

Andre6
Andre621 aug. 2021 - 19:01

@ManekiNeko: "Dan nog het zijn niet controleerbare bronnen. Je kan het roepen, maar bewijzen is en wordt lastig". U steekt u hoofd wel heel diep in het zand. Maar goed: "Niemand is zo blind als degen die niet wil zien"

ManekiNeko
ManekiNeko22 aug. 2021 - 12:33

@Peter van Bijsteren 21 augustus 2021 at 14:55 ManekiNeko Ik krijg bij jou de indruk dat zelfs als de Taliban hoogopgestapelde lijken in Kaboel tentoonstelt, jij het wellicht zal afdoen met opmerkingen als ” oncontroleerbaar” en dergelijke. Het ging hier over telefoons waar men inzicht in zou hebben.

Thuiszitter
Thuiszitter20 aug. 2021 - 13:33

Ik mag hopen dat zij er geen krijgen te pakken. Ik lees net dat er volgens Kaag nog 700 Afghaanse Nederlanders daar zitten dus vluchtelingen / asielzoekers die reeds een Nederlands paspoort hebben en daar op familiebezoek waren, tegen alle reisadviezen in. Ik schrok een beetje van de hoeveelheid. De mensen wisten dat de westerse militairen weggingen en de taliban in aantocht was, dan ga je daar toch niet heen, ik zou in ieder geval mijn kinderen niet meenemen. Ik hoop van harte dat ze heelhuids thuis kunnen komen .

3 Reacties
Green boots
Green boots20 aug. 2021 - 19:20

Wellicht wat kort door de bocht. Velen zullen dit als laatste kans beschouwd hebben om familie in Afghanistan nog te bezoeken.

Thuiszitter
Thuiszitter20 aug. 2021 - 21:25

Green b - zit net naar op1 te kijken en hoor een Afghaanse jongen met moeder uitleggen dat het al vijf jaar geleden was dat ze daar op familiebezoek waren geweest en er eigenlijk geen rekening mee hadden gehouden dat tijdens de data van hun verblijf de taliban al Kabul zou zijn . Over het negatief reisadvies werd niet gerept.

The Apple
The Apple20 aug. 2021 - 21:44

Thuiszitter doet zijn naam eer aan.

Kit2
Kit220 aug. 2021 - 12:48

Ben ik nou de enige die vraagtekens heeft bij het feit dat er 700 voormalige Afghaanse vluchtelingen met nu een Nederlands paspoort daar vrolijk bij hun familie zitten?

7 Reacties
Nina4
Nina420 aug. 2021 - 13:34

Nee Kit jij bent veruit de meest cynische.

robert vos
robert vos20 aug. 2021 - 13:47

Nee, u bent zeker niet de enige maar op dit moment daar vraagtekens bij zetten komt kennelijk niet goed uit als er terzelfder tijd hevige kritiek is op een regeringsbesluit om Afghanen terug te sturen omdat het niet veilig zou zijn. Voor die 700 met inmiddels Nederlands paspoort gold dat tot voor kort niet. Ik vrees dat het nu wel onveilig is alhoewel ton 14024 (exemplarisch) gelooft dat er ook goede taliban bestaat.

Oki Doki
Oki Doki20 aug. 2021 - 13:55

Bedoel je dat vluchtelingen in Nederland een uitkering aanvragen en als ze die dan hebben dat ze dan meteen terug gaan naar het land van herkomst om daar van hun uitkering te genieten? Dat zou kunnen, ik weet het niet, het is me niet helemaal duidelijk.

Oki Doki
Oki Doki20 aug. 2021 - 13:57

Het kan wel zo zijn dat ze op vakantie zijn in het land van herkomst omdat het wel vakantietijd is.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles20 aug. 2021 - 15:21

Het is algemeen bekend dat grote groepen asielzoekers na het verkrijgen van het Nederlands paspoort naar het land van herkomst vliegen om daar een bruid te zoeken. Die schijnen namelijk in de rij te staan als ze ook naar Nederland mogen komen.

Mohawk2
Mohawk221 aug. 2021 - 1:59

Ik heb zelfs gehoord dat ze maagdenbloed drinken, baby's eten en dat als ze een bruid uit hun geboorteland hebben gehaald ze daarna onze vrouwen afpakken -- en dat met een uitkering, allemaal!

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 9:25

Er zitten sinds de vluchtelingenronde voor 2001 een kleine 50.000 Afghanen en nakomelingen in Nederland. Dat dat leidt tot grote aantallen familiebezoeken is niet zo vreemd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 11:45

Hoezo 'bontgenoten' ?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2021 - 14:51

bondgenoten!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 11:33

Jaap de Hoop Scheffer snoeihard voor Biden en Amerikanen! https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/19/scheffer-navo/

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 11:35

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/19/scheffer-navo/

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 11:43

Of deze: https://twitter.com/terzaketv/status/1428422175858561034?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles20 aug. 2021 - 10:43

Volgens GroenLinks Enschede zijn het jongemannen die op leeuwen jagen.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 aug. 2021 - 10:56

Damocles Lekker zeg, zo zonder context. Trouwens waar leest u zoiets? Ik kan dat nergens vinden, dat GL Enschede zoiets beweerd heeft. Laat staan dat ik of een ander kan beoordelen hoeveel deze losse flodder opmerking waard is. Ik hou het tot nader orde maar op niets.

Mostafa
Mostafa20 aug. 2021 - 10:25

Deze Afghaanse criminelen met hun hersenloos lijken op die Westerse militairen die hebben een paar jaar geleden de Irakezen gemarteld op een onmenselijke manieren in de gevangenis van Abougrib in Irak en ook lijken ook op de Chinezen die de Oeigoerse in concentratiekampen deponeren en de ouders scheiden van hun kinderen.....ect.....de wereld kijk naar en doet niets ?!...hoe kan dat nou ?! selectief de boeven aanpakken door machtige landen is onbegrijpelijk. Hoezo mensen rechten ? Trouwen, alle die duizenden Afghanen die met de Amerikanen jaren hebben gewerkt, hoe beschermt nu Amerika deze Afghanen ?!....zijn zij nu aan hun lot gelaten ?!....ik snap de wereld niet !

14 Reacties
dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 15:05

Amerikanen en Nederlanders met Chinezen vergelijken die de Oeigoeren in kampen heropvoeden en culturele genocide plegen, terwijl de Amerikanen daar 20 jr geprobeerd hebben hun democratische en andere vrijheidswaarden ingang te doen vinden (met gering succes natuurlijk, het is feodaal en fundamentalistisch centraal Azie daarzo) waar slaat dit op Mustafa? ben je wel goed wijs, waar zit je, dat je dit allemaal kunt roeptoeteren?

ManekiNeko
ManekiNeko20 aug. 2021 - 16:07

@dirk den boer 20 augustus 2021 at 17:05 terwijl de Amerikanen daar 20 jr geprobeerd hebben hun democratische en andere vrijheidswaarden ingang te doen vinden Hoe krijg je het uit je toestenbord gerammeld..ROTFLMAO ????

dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 20:29

Dat is wel de overtuiging van nederlandse politici geweest om daar met missie Uruzgan te helpen, Manek, als ze ons gelokt zouden hebben met een anti-terrorismecampagne sec zouden wij dat niet hebben gedaan. Wat Biden zei over Nation Building (nooit de bedoeling geweest) was puur lijfsbehoud.

Satya
Satya20 aug. 2021 - 21:50

Dirk De hele top van IS zat in Amerikaanse martelgevangenissen. De kampen met migranten in Europa en Amerika zijn concentratiekampen. Europa kiest ervoor mensen te laten verdrinken. Europa rooft de 3e wereld leeg, toen Khadaffi daar actie tegen ondernam werd Libië vernietigd. Amerika heeft al queda gecreeerd dat veel meer slavhtoffers in de 3e wereld onder moslims maakt als in het westen. Frankrijk pleegt ernstige terreur in Mali en Niger, Amerika oorlogsmisdaden en terreur in Somalië. Jullie zijn zo verschrikkelijk hypocriet, de grootste terrorist is het westen maar jullie vinden dat jullie dat recht hebben. Jullie verkeren inmiddels in een constante staat van verontwaardiging om wat anderen doen maar zijn blind waar het eigen gedrag betreft. Hoeveel daklozen zijn er de laatste jaren bijgekomen? Waarom lopen jonge meisjes allemaal met een zwembroek in het zwembad? Maar jullie zondebok, die zijn erg.

Eric Minnens
Eric Minnens21 aug. 2021 - 3:32

@ManekiNeko "ROTFLMAO" Hé is madbako terug?

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 11:27

Met een zwembroek, Satya? Dat zou al te onmodieus zijn, toch?? je bedoelt slipje en topje (want dat is het sinds een jaar of 20 toch weer geworden, in de 1980er jaren hoefde dat niet meer, heeft niet lang geduurd trouwens, is ook maar voor kleine minderheid esthetisch verantwoord, tenminste als je je (zoals algemeen nu) wilt meten aan de standaarden van de modebladen.

ManekiNeko
ManekiNeko21 aug. 2021 - 11:45

@Eric Minnens 21 augustus 2021 at 05:32 @ManekiNeko “ROTFLMAO” Hé is madbako terug? Alles goed taalnatie

Satya
Satya21 aug. 2021 - 15:11

Dirk jonge meisjes trekken een zwembroek aan om hun billen te bedekken, de sexualisering van vrouwen is compleet.

dirk den boer
dirk den boer21 aug. 2021 - 21:34

Taalnatie, of taalnazi.....nogal een verschil, Maneki......!

ManekiNeko
ManekiNeko22 aug. 2021 - 12:35

@dirk den boer 21 augustus 2021 at 23:34 Taalnatie, of taalnazi…..nogal een verschil, Maneki……! Dikkie mannie, de enige die die woordpeling gebruikt is Minnens. Dus bemoei je er niet mee

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2021 - 17:42

- woordpeling- of - woordpeiling -, nogal een verschil maneki......

Eric Minnens
Eric Minnens22 aug. 2021 - 18:33

Taalnawie? O, taalnadie!

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2021 - 18:47

Taalibanie?

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2021 - 20:38

Of talibranie.....

ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 10:19

Ik denk niet dat de Taliban met één stem spreken, en de goeden moeten we niet onder de kwaden laten lijden.

19 Reacties
Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht20 aug. 2021 - 10:26

De goeden?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 aug. 2021 - 10:57

Exemplarisch

Zandb
Zandb20 aug. 2021 - 11:00

Ton Wat een onnozele opmerking. U kunt net zo goed als ik bedenken, dat bijvoorbeeld een goede Nazi een foute Nazi is, net als de goede Taliban de foute Taliban is.

Ik weet het wel
Ik weet het wel20 aug. 2021 - 11:07

Dat kunnen er nooit veel zijn.

Mostafa
Mostafa20 aug. 2021 - 11:12

Taliban haten iedereen die niet op hen lijken omdat een half Talibanist bestaan niet.

Cave Canem
Cave Canem20 aug. 2021 - 11:24

De goeden? Allebei?

Mostafa
Mostafa20 aug. 2021 - 12:14

De goede kolonist en de slechte kolonist ?!....bestaat ook zoiets ?!

Ik weet het wel
Ik weet het wel20 aug. 2021 - 12:16

@Brenda Briljant

ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 12:32

B, exemplarisch voor wat?

ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 12:40

Z, niet elke Duitse militair was een nazi.

Thuiszitter
Thuiszitter20 aug. 2021 - 13:23

Ton elke vrijwillige Duitse militair was een nazi .

Zandb
Zandb20 aug. 2021 - 14:54

Ton Ja, hallo; beweer ik dat dan? Denk nu eens eerst 'goed' na, zodat u het niet nog erger maakt. Ik weet het wel, want dat kan er geen één zijn.

Ik weet het wel
Ik weet het wel20 aug. 2021 - 15:09

@Ton ‘B, exemplarisch voor wat?’ Ja, dat vroegen wij ons ook af.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 aug. 2021 - 15:21

Ja Ton, leg dat inderdaad maar eens uit

dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 15:57

Goede en slechte Taliban, dat kan best lijkt mij, en dat zal binnenkort ook wel blijken. Dat was trouwens met de nazies ook zo, ik kwam dit jaar in de krant verhaal tegen van een nazi die ergens in een NLs huis moest controleren of er onderduikers zaten, hij zag er een in een kast (jongen van 17), maar meldde aan zijn superieuren beneden dat hij niemand gezien had, die had thuis natuurlijk ook een zoon van 17, ja, zulke dingen komen voor, overal, en telkens weer, de mensheid is divers.

Oki Doki
Oki Doki20 aug. 2021 - 16:23

Als er goede Taliban zijn dan zijn dat wel de meest naïeve Afghanen die er rondlopen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 aug. 2021 - 17:15

Ook Ton heeft een ongecontroleerde reactie op artikelen, een soort Pavlov. Of het relevant is wat er uit het penseel komt, is een goede tweede..

dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 21:03

Wanneer sluit je je aan bij de Taliban? Als je (als kleine jongen bijv.) familie verloren hebt in gevechten met Russen of Amerikanen? Lijkt me al een hele goede reden, dan hoef je verder nog niet verantwoordelijk te zijn voor allerlei misdaden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 8:57

[Ik denk niet dat de Taliban met één stem spreken] Jawel, ze hebben een officiele woordvoerder. Wat de Taliban in de provincie en in de stad verder uitvreten is een andere zaak.

Freddy2
Freddy220 aug. 2021 - 10:18

Onze mensen (ook onze Afghanen) eruit halen, land op slot. Prima als je terug wilt naar de vroege middeleeuwen (alhoewel de Islam toen enorm verlicht was, zeker vergeleken met de Taliban nu), maar dan zonder ons. Het is niet verenigbaar, dus moet je dat ook niet willen. Gewoon niet meer mee bemoeien (je zou toch niet willen dat men denkt dat wij de Taliban cultuur achterlijk vinden) maar ook niemand meer toestaan om iets met ons te maken te hebben.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 17:12

Toen zo verlicht en progressief, inderdaad Freddy, en nu?? Het verschil kan nauwelijks groter zijn, hoe komt dat toch? Maar zal best wel veel studie aan verricht zijn, en menige doctorstitel mee verdiend, in het academische circuit dan. En daar blijft het dan bij natuurlijk....

JanB2
JanB221 aug. 2021 - 20:33

@ den Boer Mensen die hun promotieonderzoek aan dit onderwerp hebben gewijd hebben zich in ieder geval ingelezen. Kan van u niet worden gezegd.

dirk den boer
dirk den boer22 aug. 2021 - 10:25

Inlezen, Jan? Dat is voor de leunstoel criticaster. Ik heb gewerkt en gewoond in oostkust Kenya, waar de islam de dienst uitmaakt, maar christenen welkom blijven (al mogen ze de kerkklokken niet overal luiden), Ali Mazrui, zoon vd groot Mufti van Mombasa is mijn grote held waar het inzicht in multiculturalisme enzo aangaat.Met zijn kennis in de rugzak kwam ik in NL aan toen het hele multiculturele drama zich nog moest gaan ontvouwen, en stond versteld van zoveel naiveteit en onnozelheid ten onzent. Rest mij slechts het koeterwaals van de blogs (en een enkele ingezonden boze brief in de nrc, vandaag gaat er weer een de deur uit)

johannn2
johannn220 aug. 2021 - 10:13

De Taliban lijken ons te verlossen van een hooglopend conflict over "een golf van asielzoekers" en de bijbehorende "aanzuigende werking". (sic !) .

johannn2
johannn220 aug. 2021 - 9:42

BRON: https://www.nu.nl/strijd-in-afghanistan/6152274/zeker-40-nederlanders-weg-uit-chaotisch-afghanistan-zo-gaan-de-evacuaties-nu.html Zeker 40 Nederlanders weg uit chaotisch Afghanistan: zo gaan de evacuaties nu [citaten] “Veel Nederlanders en Nederlandse Afghanen staan op de evacuatielijst, maar zijn nog niet opgehaald op het vliegveld in Kaboel. Volgens verschillende media gaat het om zeker honderden Nederlanders, maar de cijfers lopen uiteen. Ook willen steeds meer mensen op de lijst komen.” “"Honderden mensen is zeker een goede schatting. Het blijft lastig te zeggen, want alles is snel achterhaald. Er komen steeds nieuwe mensen bij op de lijst, maar er gaan ook weer mensen af", vertelt de woordvoerder. “De lijst met mensen wordt steeds groter en dat komt ook doordat de Tweede Kamer wil dat zoveel mogelijk Nederlanders worden opgehaald. Nederlandse staatsburgers, maar ook Afghanen die op wat voor manier dan ook Nederland hebben geholpen staan bijvoorbeeld op de evacuatielijst. het goede nieuws. Defensie heeft zeker veertig Nederlanders weg weten te halen uit Afghanistan: 4 met een Frans vliegtuig, eerder 35 met een NAVO-toestel en daar kwam er vrijdag nog 1 bij met het eigen vliegtuig. De Nederlandse overheid probeert met twee evacuatievliegtuigen drie keer per dag mensen weg te halen van het vliegveld in Kaboel. Er wordt dan eerst naar een veilige locatie gevlogen om van daaruit met een groter toestel naar Nederland te vliegen. Zo simpel als het lijkt, is het natuurlijk niet. Zo kampt een van de twee Nederlandse toestellen met een defect. “ [einde citaten] Tot nu toe hebben “we”dus zelf éen (1 !!) hele Nederlander weten te redden, de rest door de inzet van andere landen. En van de twee Nederlandse vliegtuigen is er éen defect……... Tot zover de deplorabele Nederlandse overheidshulp. Waar een klein lande klein in kan zijn. .

22 Reacties
johannn2
johannn220 aug. 2021 - 9:53

vervolg Te weinig, te laat. Zélfs wié er geëvacueerd moeten worden werd pas besloten toen de Taliban de macht al hadden overgenomen. En een defect vliegtuig.... Er had een reserve klaat moeten staan. T.t.v. Srebrenica waren we klein. Nu zijn we ook nog kleinzielig. En onempathies. Een verantwoordelijk regeringslid ging liever naar de film. .

johannn2
johannn220 aug. 2021 - 10:01

empathisch

rvb2
rvb220 aug. 2021 - 10:18

Dan vraag ik me toch af hoeveel mensen er gered zijn. Hoeveel daarvan Nederlander zijn is minder van belang.

Jim De boer
Jim De boer20 aug. 2021 - 10:49

Tja als Nederland niet het defensie apparaat had kapot bezuinigd en wat meer eigen vliegtuigen had gehad dan was dit probleem er echter niet. Defensie materiaal schijn je altijd op ongelegen momenten nodig te hebben. Maar goed daze fout maakten we al eeuwen lang. Marineschepen hadden we niet nodig totdat de Engelsen, Spanjaarden of Fransen weer eens langs kwamen.

johannn2
johannn220 aug. 2021 - 12:02

rvb, De Nederlandse regering is verantwoordelijk voor de Nederlanders en degenen die met hen hebben samengewerkt. Ik zou ze daar graag op willen blijven aanspreken. Ze hadden en hebben hun zaakjes niet op orde. .

zekernietjoops
zekernietjoops20 aug. 2021 - 13:55

Johannn, “Waar een klein land klein in kan zijn.” Nederland is letterlijk inderdaad klein en werd DUS al meer dan 60 jaar geleden officieel “vol en zelfs overvol” bevonden, met een bevolking van toen ca. 10.300.000. Sindsdien groeide de bevolking met ca. 7.200.000, waarvan ruim meer dan 4.000.000 immigranten, met alle daarbij behorende groei van woningen (bijna 4 X meer), enorm vergrote infrastructuur en gemotoriseerd verkeer, herrie, toegenomen problemen, spanningen, stress, enz. enz. Het zou eigenlijk crimineel en zeker immoreel zijn als de gevolgen van door de zoveelste(!) misdadige bemoeienis van wereldoverheerser en bullebak V.S. veroorzaakte totale ontwrichting, vernieling en talloze vermoorde mensen wederom VOORAL in Europa worden gedumpt – bij vooral, zoals altijd al, de minder draagkrachtige bevolking - zonder toch al overbelaste inwoners ook maar iets te vragen. Een beperkt aantal vluchtelingen toelaten die, als de situatie dat toelaat DUS ook weer weg moeten en wier verblijf in de tussentijd dan ook geheel op uiteindelijke terugkeer gericht moet zijn, hoort in de huidige, allang door kwaadaardige machten en krachten geforceerde en opgedrongen wereldtoestand, de gangbare norm te zijn. En in zo’n wereld – die vrijwel geheel wordt overheerst en bepaald door hecht georganiseerd, met alle politiek innig vervlochten grootkapitaal en daarbij systematisch ondersteund door de V.S. – is het dan ook hoog tijd om m.n. verdragen die N.L. en andere Europese landen afsloten over opvang van vluchtelingen, grondig te herzien en aan de huidige werkelijkheid aan te passen. Vooral de verwerpelijke en sterk gegroeide praktijk van immigratie onder het mom van “vluchtelingenopvang” moet - zeker voor Nederland - eindelijk eens stoppen en voor de toekomst geheel worden uitgesloten.

johannn2
johannn220 aug. 2021 - 21:41

zekernietjoops Het klimaatrapport vertelt ons, dat de hele wereld overvol is. Maar dat is heel been ander “overvol”dan jij hanteert. De mensheid richt zijn eigen habitat, zijn ecologie te gronde, met vrijwel niet meer te voorkomen desastreuze gevolgen. Of een land “vol” is is veelal een gevoelskwestie, zoals ook jij weer duidelijk maakt. Een rijk land kan objectief gezien met hetzelfde bewonersaantal per vierkant km nog veel ruimte hebben voor meer, terwijl een arm land al te vol is, overbelast is met een veel geringere bewonersdichtheid. Nederland is een immigratieland, vanwege de vergrijzende bevolking. We hebben meer mensen nódig. De ‘gangbare norm’ zou behulpzaamheid moeten zijn. Kúnnen zijn ook; zie hiervoor. We hoeven onze morele verplichtingen niet te verloochenen; mógen dat natuurlijk ook niet. Er is geen objectieve reden – onmacht, overmacht - waarom wij deze Afghanen zouden moeten verraden. En daarom is het dan ook verraad. Onze wereld wordt inderdaad beheerst door het grootkapitaal. Onze wereld wordt ook beheerst door xenofobie. .

zekernietjoops
zekernietjoops21 aug. 2021 - 12:24

Johannn, Wederom iemand - u - die objectiviteit en (wetenschappelijke) feiten ‘gewoon’ negeert en dwingend vervangen wil zien door eigen ad hoc subjectiviteit en z.g. ‘emotie’ voor steeds weer opdringen van eigen ‘inzichten’ en/of onweersprekelijke, dus dictatoriaal getinte, ‘strategie’. Een strategie - en marsorders…?! - die door een uiterst kleine minderheid ook wordt aangewend om onophoudelijk, d.m.v. de schreeuwerige en zelfs kwaadaardige waanzin van “Woke” en “gender”, hele samenlevingen te destabiliseren en ontregelen en vooral, verregaand te verdelen, zoals duidelijk blijkt: Dit alles om vrijwel elke inhoudelijke - en zeker wetenschappelijke - discussie bij voorbaat zinloos en onmogelijk te maken... waardoor de kwaadaardige status quo zeer gediend wordt. Bovendien, “we” zijn niet “xenofoob” en hebben - nogmaals - wel objectief en feitelijk duidelijk vastgesteld dat Nederland een der dichts bevolkte landen ter wereld is: en vooral, dat almaar toenemende en prangende problemen als gevolg daarvan, in toenemende mate door de overgrote meerderheid ook dagelijks overduidelijk worden gezien en ervaren. Overigens: eventuele “xenofobie” is, in een land onder de zeer problematische omstandigheden zoals ik beschreef, een natuurlijke reactie en van alle tijden en - zeker in Nederland - eventueel gevolg van 10tallen jaren(!) lak hebben aan de volkswil. Voorts hebben “we”- de overgrote meerderheid van de bevolking - geen diplomatieke en geen morele verplichting zoals u die - nogmaals, op louter subjectieve gronden - stelt: Mijn reactie beschrijft helder en ondubbelzinnig waarom. Tenslotte, onderzoek ook eens hoe vooral vele verdragen eigenlijk - en zeker feitelijk - op nationaal niveau wetteloosheid(!) en rechteloosheid bewerkstelligen m.b.t. vitale delen van grondwet en wetgeving: zeker voor de niet-kosmopolitische meerderheid van modaal en minder draagkrachtigen.

johannn2
johannn221 aug. 2021 - 23:52

zekernietjoops, Jij stelt: “ Nederland is letterlijk inderdaad klein en werd DUS al meer dan 60 jaar geleden officieel “vol en zelfs overvol” bevonden, met een bevolking van toen ca. 10.300.000. “ En op mijn reactie reageer jij vervolgens met: “ " Wederom iemand – u – die objectiviteit en (wetenschappelijke) feiten ‘gewoon’ negeert en [ enz.] “ Een snotneus als Jan Tinbergen waagde het om, duidelijk in strijd met de wetenschappelijke feiten van jouw tot op heden onbekende bewijs, het als volgt te definiëren: Overbevolking definieerde dr. Jan Tinbergen als “de situatie waarin de balans tussen bevolking en bestaansmiddelen uit het lood was geraakt.” Oftewel niet simpelweg als een aantal mensen, per vierkante km. https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/overzicht-publicaties/het-licht-van-de-statistiek/1940-1960/publieksvoorlichting--1940--/is-nederland-overbevolkt- Mijn voorstel om deze discussie nog enige inhoud te geven is: Jouw”(wetenschappelijke) feiten”dus: Welke wetenschappelijke bewijzen dan? Kom eens op met die wetenschappelijke bewijzen van jou.

johannn2
johannn221 aug. 2021 - 23:54

aanvulling Daarbij uiteraard ook je bron voor je uitspraak: “ Nederland is letterlijk inderdaad klein en werd DUS al meer dan 60 jaar geleden officieel “vol en zelfs overvol” bevonden, met een bevolking van toen ca. 10.300.000. “ .

johannn2
johannn222 aug. 2021 - 14:25

zekernietjoops, Ik wacht nog op je bewijzen, zekernietjoops, Of zijn die plotseling zoek? .

johannn2
johannn222 aug. 2021 - 15:45

zekernietjoops, Correctie voorgaande: moet natuurlijk zijn: je wetenscháppelijke bewijzen. .

zekernietjoops
zekernietjoops22 aug. 2021 - 16:55

Johannn, Al voor de derde keer nu: Men kan met ideologisch verstokten die logica en gezond verstand schuwen en/of afwijzen, lak en schijt hebben aan discussienormen als objectiviteit en objectief/wetenschappelijk vastgestelde feiten, geen normaal gesprek voeren en zelfs geen 'praatje hebben' omdat alles wat logisch en vanzelfsprekend is en gemeenschappelijk uitganspunt en leidraad zou moeten zijn, botweg wordt afgewezen omdat het niet in de kraam te pas komt. Bovendien blijk je - ik neem jouw jijen en jouen maar over - ook nog te lui om zelf wat simpel en nauwelijks tijd vergend onderzoek te doen: Zoek zelf eens op "Vol en zelfs overvol", in combinatie met "troonrede koningin Juliana over overbevolking jaren '50 en noodzaak emigratie". Zolang je geen wezenlijke en houtsnijdende tegenwerpingen hebt - want dat is, gezien objectiviteit en feitelijkheid van wat ik stelde, onmogelijk - ben ik met je uitgepraat maar wil nog wel kwijt dat jouw soort verstokte drammers gevoelloze ergernisgevers zijn jegens het overgrote deel van een al 10tallen jaren getergde en overvraagde bevolking: dus houd vooral op om het, zelfverheerlijkend en ego-strelend, te hebben over "empathie": voor vele miljoenen gestreste en meer en meer wanhopige Nederlanders, heb je die duidelijk totaal niet.

johannn2
johannn222 aug. 2021 - 22:21

zekernietjoops, Laten we het eerst terugbrengen tot het begrip “overbevolking” Overbevolking definieerde dr. Jan Tinbergen (Nobelprijs) als “de situatie waarin de balans tussen bevolking en bestaansmiddelen uit het lood was geraakt.” Oftewel niet simpelweg als het aantal mensen per vierkante km. Hier breng ik toch een degelijk argumént naar voren, Ik ben – dus – óok voorstander van feiten en logica. En ik kom er ook mee. Maar ik hecht er ook sterk aan, dat jij dan, net als ik, óók met jouw feiten en logica op de próppen komt. Niet stug doorgaat met “feiten en logica” te blijven róepen. KÓM ER DAN MEE! Maar dat doe je simpelweg niet. Jij blijft doorgaan met het gooien van uitwerpselen. Tinbergen noemt een objectief criterium voor ‘overbevolking’ Ik heb daarnaast ook nog het altijd meespelende het súbjectieve “het land is vol”-begrip aangeduid; zeg maar het emotionele beléven van overvol zijn, dat los staat van het eerder genoemde objectieve. Jij stelt: “ Al voor de derde keer nu: Men kan met ideologisch verstokten die logica en gezond verstand schuwen en/of afwijzen, lak en schijt hebben aan discussienormen als objectiviteit en objectief/wetenschappelijk vastgestelde feiten, [enz.]” Lieve zekernietjoops, KÓM éindelijk eens met jouw feiten en normen, je onderbóuwing, bronnen zoals dat heet! Maar ik begin inmiddels te geloven, dat jouw (zie je citaat) beschrijving van mij en de mijnen juist uitstekend opgaat voor jouzélf! In goed Nederlands: je gooit met naamkaartjes. Een laatste poging om met logica, gezond verstand, objectiviteit en goede discussienormen tot jou door te dringen Jij stelt: “ Nederland is letterlijk inderdaad klein en werd DUS al meer dan 60 jaar geleden officieel “vol en zelfs overvol” bevonden ” Je onderbóuwing hiervan graag. Jij verbindt overbevolking hier met het aantal mensen per oppervlak. Je brónnen graag. Ik heb dit al bestreden met Tinbergens definitie. Volgens zijn definitie zijn wij zeker niet overvol. Jij stelt: “ Het zou eigenlijk crimineel en zeker immoreel zijn als de gevolgen van door de zoveelste(!) misdadige bemoeienis van wereldoverheerser en bullebak V.S. veroorzaakte totale ontwrichting, vernieling en talloze vermoorde mensen wederom VOORAL in Europa worden gedumpt – bij vooral, zoals altijd al, de minder draagkrachtige bevolking – zonder toch al overbelaste inwoners ook maar iets te vragen. “ Europa (1) heeft actief meegewerkt aan de Afghaanse interventie en (2) behoort tot het rijkste deel van de wereld. Je argumenten graag. .

dirk den boer
dirk den boer23 aug. 2021 - 9:19

Als ik mer er ook mee bemoeien mag: overbevolking is natuurlijk (johan zei het al) een ervaringsgegeven, een waardering, en kan nooit (zelfs niet als de economist Tinbergen er een objectief criterium voor meent te hebben) een simpel, objectief meetbaar feit zijn, zoals in rechtspraak of natuurwetenschap. Een natuurliefhebber of ornitholoog zal NL overbevolkt noemen, een slumbewoner ergens in een (voor ons) overbevolkte afrikaanse miljoenenstad die te eten en te drinken heeft, en ook nog een TV toestel, zal niet snappen waar je het over hebt als je over overbevolking begint.

johannn2
johannn223 aug. 2021 - 13:51

dirk, Dank je Dirk voor je reactie. Die is voor mij een verademing van redelijkheid na bovenstaande belevenis. .

dirk den boer
dirk den boer23 aug. 2021 - 22:17

Ik herinner mij een soortgelijke discussie uit mijn studententijd, Johan. Ene professor de Wit rekende (schatte, best guesstimate) dat we in NL, theoretisch, 5x zoveel areaal nodig hebben om ons te ontspannen, voor natuur, park, sport, graven, wegen, bewoning etc) als voor akker en weide voor ons voedsel. De titel: overbevolking zonder voedselgebrek, want dat areaal voor niet-landbouw services was als eerste aan de beurt om in de verdrukking te komen. Nogmaals: daar zal een slumbewoner in Azie, Afrika of Latijns Amerika anders over denken, die is vaak nooit in de natuur of wildpark geweest ( die laatste zijn er trouwens ook vooral voor ons "overbevolkte" westerlingen). Hoe zou een Hongkonger dat voelen/ervaren?? Ik hoef hier maar 5 km buiten de stad te fietsen, en kom niemand in de verste verte meer tegen, vooral 'swinters niet (behalve op die enkele dagen dat je kan schaatsen, dan ineens overal autos en mensenmassa's).

zekernietjoops
zekernietjoops24 aug. 2021 - 12:30

Johannn, Als de gegevens over en gevolgen van snel toenemende(!) bevolkingsdichtheid in een zeer klein land tijdens de regeerperiode van koningin Juliana al aanleiding waren tot de conclusie “vol en zelfs overvol”, dus onder veel minder drukkende en alarmerender omstandigheden dan nu, is dat ZEKER NU en TEMEER een zeer objectieve maatstaf: omdat die vaststelling niet uit de lucht is komen vallen, maar weloverwogen werd gedaan aan de hand van grondig overleg met deskundigen. N.B. bedenk vooral ook dat de daaruit geconcludeerde suggestie van emigratie ook reden tot grote zorgen moet hebben gegeven tijdens de wederopbouw na de tweede wereldoorlog die ook ik - kind van eenvoudige ouders - als sober en zelfs armoedig heb ervaren: Immers, men zal terdege beseft en meegewogen(!) hebben dat dan m.n. vakmensen die hard nodig waren bij die wederopbouw, zouden emigreren: wat dus ook gebeurd is. En nogmaals - want dat moet, voor lieden die hardnekkig ziende blinde en horende doof blijken, telkens weer herhaald worden - het overgrote deel van de huidige bevolking in een inmiddels in ALLE opzichten nog veel voller land, ervaart DUS dagelijks en steeds drukkender en stresserender de gevolgen van veel te dicht op elkaar zitten en ook, in (veel te!) kleine stukjes ‘natuur’ drukte en ‘elkaar de gaten in de kop lopen’, naast en snel toenemend, in wonen, werk, economie en toekomstperspectief, kortom in vrijwel alles. ‘Objectiviteit’ is zeker hier NIET een exact, dus elkaar wederzijds uitsluitend wiskundig ja of nee met niets daar tussenin, maar hoort, zoals ALLES wat aan gedegen beleid ten grondslag ligt, gedefinieerd te zijn als vanzelfsprekend resultaat van door een duidelijke bevolkingsmeerderheid bestendig en gedurig(!!) ervaren noodzakelijke aannames en vaststellingen aan de hand van gezond verstand, logica en vanzelfsprekende bijdragen van ter zake deskundigen, zoals dus ook in de jaren ’50. DAAROM is het ronduit kwaadaardig dat het een uiterst kleine minderheid van gehersenspoelde verwarden en brutale drammers wordt toegestaan - en dat die zelfs daarin worden aangemoedigd en royaal gesteund - om letterlijk de hele wereld op z’n kop te zetten waardoor, nog mild uitgedrukt, de gemoedsrust, toekomst en zelfs levens van talloze mensen op het spel worden gezet.

johannn2
johannn224 aug. 2021 - 12:59

dirk, Als het universitaire klimaat (..) in jouw tijd vergelijkbaar is met dat in de mijne, dan werd het tegenspreken van de prof., zeker waar het zijn vakgebied betreft, je zacht gezegd niet in dank afgenomen. Democratie is niet invakgroepen uitgevonden. Het Von Humbold-ideaal heeft mede ten grondslag gelegen a.d. Nederlandse universiteiten, maar alleen als je de hiërarchie respecteert. En wat dat inhou wordt bepaald door enz. enz. .

zekernietjoops
zekernietjoops24 aug. 2021 - 19:11

Johannn, Als de gegevens over en gevolgen van snel toenemende(!) bevolkingsdichtheid in een zeer klein land tijdens de regeerperiode van koningin Juliana al aanleiding waren tot de conclusie “vol en zelfs overvol”, dus onder veel minder drukkende en alarmerender omstandigheden dan nu, is dat zeker nu en temeer een zeer objectieve maatstaf: omdat die vaststelling niet uit de lucht is komen vallen, maar weloverwogen werd gedaan aan de hand van grondig overleg met deskundigen. N.B. bedenk vooral ook dat de daaruit geconcludeerde suggestie van emigratie ook reden tot grote zorgen moet hebben gegeven tijdens de wederopbouw na de tweede wereldoorlog die ook ik - kind van eenvoudige ouders - als sober en zelfs armoedig heb ervaren: Immers, men zal terdege beseft en meegewogen(!) hebben dat dan m.n. vakmensen die hard nodig waren bij die wederopbouw, zouden emigreren: wat dus ook gebeurd is. En nogmaals - want dat moet, voor lieden die hardnekkig ziende blinde en horende doof blijken, telkens weer herhaald worden - het overgrote deel van de huidige bevolking in een inmiddels in ALLE opzichten nog veel voller land, ervaart dus dagelijks en steeds drukkender en stresserender de gevolgen van veel te dicht op elkaar zitten en ook, in (veel te!) kleine stukjes ‘natuur’ drukte en ‘elkaar de gaten in de kop lopen’, naast en snel toenemend, in wonen, werk, economie en toekomstperspectief, kortom in vrijwel alles. ‘Objectiviteit’ is zeker hier niet een exact, dus elkaar wederzijds uitsluitend wiskundig ja of nee met niets daar tussenin, maar hoort, zoals alles wat aan gedegen beleid ten grondslag ligt, gedefinieerd te zijn als vanzelfsprekend resultaat van door een duidelijke bevolkingsmeerderheid bestendig en gedurig(!!) ervaren noodzakelijke aannames en vaststellingen aan de hand van gezond verstand, logica en vanzelfsprekende bijdragen van ter zake deskundigen, zoals dus ook in de jaren ’50. Daarom is het ronduit kwaadaardig dat het een uiterst kleine minderheid van gehersenspoelde verwarden en brutale drammers wordt toegestaan - en dat die zelfs daarin worden aangemoedigd en royaal gesteund - om letterlijk de hele wereld op z’n kop te zetten waardoor, nog mild uitgedrukt, de gemoedsrust, toekomst en zelfs levens van talloze mensen op het spel worden gezet.

dirk den boer
dirk den boer24 aug. 2021 - 21:31

Om de portee van die hoogleraar beter te begrijpen Johan: tot in zijn tijd werd over het algemeen aangenomen dat het areaal landbouwgrond ter beschikking per persoon, de beslissende factor was om van overbevolking te spreken,de Malthusiaanse visie dus (mensen gaan door met zich uit te breiden tot de potenties om ze te voeden (met brood, aardappels en kool) te laag werden, en hongersnood, oorlog of ziektes noodzakelijkerwijs voor de nieuwe balans zorgden, denk aan Ierse hongersnood en de pest in middeleeuwen hier). Hij gaf dus aan dat dat in de moderne tijd (met hogere eisen en verwachtingen en kunstmest) anders lag.

johannn2
johannn225 aug. 2021 - 21:27

zekernietjoops  24 augustus 2021 at 21:11 Makker staakt uw wilt geraas. dirk den boer  “ Hij gaf dus aan dat dat in de moderne tijd (met hogere eisen en verwachtingen en kunstmest) anders lag.” En sinds die tijd, in de postmoderne wereldwijde ontwikkelingen, liggen die verhoudingen nog weer heel anders. We zijn niet meer aan onze eigen grond gebonden. Uitgaande van de huidige economische verhoudingen is er althans nu in Nederland geen overbevolking. Maar de rijke westerse landen buiten een groot deel van de wereld uit voor deze welvaart. ‘Wij’ overbevolken dus in feite de wereld. Ook gezien de klimaat- en milieuontwikkelingen is er een wereldwijd begrip overbevolking ontstaan. En er zal een wereldwijde heroriëntatie en herverdeling moeten plaatsvinden als de mensheid wil overleven. .

Greendutch
Greendutch20 aug. 2021 - 9:39

taliban is h e l e m a a l n i e t te vertrouwen, alles wat zij nu zeggen is om banden met andere landen op te bouwen omdat men ook wel weet dat men hulp en goederen nodig heeft. o.a. om drugs te verkopen ook is al bekend dat men ' huizen binnenvalt'??? vraagt naar huwbare vrouwen die zich beschikbaar moeten stellen voor leden van de taliban er zijn al mensen opgehangen, gemarteld en vermoord door de groep die van het conservatieve platte land komt daarom is het goed als andere landen genereus mensen ophalen die gevaar lopen. ik zou bijna zeggen 'daarna een muur eromheen en niets meer mee te doen willen hebben' maar dat kan natuurlijk niet

3 Reacties
johannn2
johannn220 aug. 2021 - 9:43

Greendutch, Voor zeer strenge islamieten als de Taliban mag je liegen tegen 'ongelovigen'. .

rvb2
rvb220 aug. 2021 - 10:19

@Johann: dus de taliban is wat dat betreft vergelijkbaar met de VVD.

dirk den boer
dirk den boer20 aug. 2021 - 10:42

Beter dan een muur eromheen, zou zijn een versterkte enclave, safe haven, aan de rand van Kabul, maar dan niet bemand door blauwhelmen, maar door commandotroepen en luchtsteun, dat kan geen moeilijke opgaaf zijn, gezien de militaire kracht vd taliban, en ook de steun vd VN voor zo'n enclave lijkt me geen punt. In de Atjeh oorlog eind 19de begin 20ste eeuw, had NL ook een versterkte ommuurde basis in Kota Radja, dat was de redding voor heel wat Nederlanders en vertrouwelingen, daarbuiten was je je leven niet zeker. Waarom niet eens meer kijken hoe het vroeger ging, en daar lering uit trekken?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 aug. 2021 - 9:37

Het beulsregime hakt zich per kromzwaard een weg terug naar de meest duistere middeleeuwen. Maar wel met behoud van internet en moderne wapens voor de machthebbers, dat dan wel weer. Een stop op toelevering high-tech spullen zijn wel een passende sanctie lijkt me.

2 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 10:59

Helaas, high-tech spullen komen uit China, die leveren wel.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 aug. 2021 - 13:37

Als USA de digitale stekker uit Windows en Mac trekt bij een regime dat mensenrechtenschennis pleegt, plus geen onderdelen meer levert voor het gestolen US wapentuig en wagenpark waar de Taliban thans mee pronkt, is het snel gedaan met stoer doen.

Freek74
Freek7420 aug. 2021 - 9:33

Slechte strategie ook van de NAVO met Amerika voorop. Haal eerst burgers op, dan journalisten, dan niet militaire medewerkers, dan materiaal en dan pas je militairen. Minpuntje voor Biden die het precies andersom deed. En nu klaagt hij over zijn incompetente voorganger of de Afghaanse militairen. Schande. Dit had Biden veel beter moeten aanpakken.

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 aug. 2021 - 10:51

Ook de NAVO is overvallen met dit unilaterale optreden van de VS dat vooral ,aat zien dat de bondgenoten geen medespelers zijn maar alleen maar speelbal. Tenslotte blijkt de Amerikaanse instelling maar weer eens: Amerika eerst en verder niets.

frankie48
frankie4820 aug. 2021 - 9:29

Dat gebeurde ook bij ons met Nederlanders die vooraanstaande functies hadden vervuld onder het Duitse bewind, en in zoveel andere Europese landen is dit ook gebeurd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Collaboratie

Hallo4
Hallo420 aug. 2021 - 9:27

''Taliban hebben zwarte lijst en gaan van deur tot deur'' Met dank aan EU Macron c.s. die al maanden geleden de Taliban een seintje gaf dat hij in ieder geval op zijn handen zou blijven zitten als ze ongehinderd door zouden lopen naar Kabul. https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2394461-fransen-stelden-in-juni-al-humanitaire-luchtbrug-in-voor-afghanen "Half april kregen wij het voorstel van de ambassadeur om onze medewerkers naar Frankrijk over te laten vliegen en asiel aan te vragen'', zegt directeur Philippe Bertonèche van hulporganisatie Afrane tegen de NOS. Zijn ngo ondersteunt tientallen scholen in Afghanistan. "Ook familieleden mochten mee.'' Nu Macron de gevierde man is omdat hij alles zo goed heeft voorzien en eigen volk tijdig in veiligheid heeft gebracht tapt hij uit een ander vaatje. https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/1056472/eu-wil-opvang-in-eigen-regio-voor-afghanen-macron-waarschuwt-vo

johannn2
johannn220 aug. 2021 - 9:23

Misschien had de USA beter EERST kunnen zorgen voor de evacuatie - en andere landen de hunne laten uitvoeren - VOORDAT ze zich terugtrokken. Nu is er alleen een bescheiden "evacuatielegertje" met sterk beperkte taak. Ondansks Bidens absolute verzekering, dat er onder zijn regering niet opnieuw evacuatie-taferelen zoals in Vietnam zouden plaatsvinden - met rondvliegende helicopters voor noodhulp en zich vastklampende vluchtelingen - is dat nu precies wat er zich afspeelt. .

Flix
Flix20 aug. 2021 - 9:10

Degene die Afghanistan moesten beschermen worden er al uitgevlogen , gisteren werden een paar kinderen geïnterviewd van een afghaanse generaal die zelf de pers niet te woord wilde staan, dat de mensen in zij land aan hun lot overgelaten worden interesseert dit soort mensen niet . Zij gaan wel weer terug zodra het weer rustig is daar . Ondertussen moet het voetvolk maar zien hoe ze de komende tijd doorkomen . In Kaboel is een journalist z.n leven niet zeker er hier kun je de pers gewoon Negeren.

7 Reacties
frankie48
frankie4820 aug. 2021 - 9:37

Beste Flix, Het eerste vliegtuig dat daar weg vloog, zat vol met jonge Afghaanse mannen, terwijl juist jonge Afghaanse vrouwen als ik iedereen mag geloven, onder het regime van de Taliban het zwaar te verduren gaan krijgen. Maar jonge Afghaanse mannen zien dat dus anders!

henk-alexander
henk-alexander20 aug. 2021 - 10:22

frankie48, De vluchtende 'jonge Afghaanse mannen' hebben tijdens de westerse bemoeienis in emancipatorisch opzicht niets geleerd en hebben zelfs het universele principe van 'vrouwen en kinderen eerst' losgelaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 15:20

Het universele principe van ‘vrouwen en kinderen eerst’ is een romantische fantasie

frankie48
frankie4823 aug. 2021 - 8:21

Beste DanielleDefoe, Ach ja, waarom kunnen wij de dramatische verhalen over het misbruik van jonge meisjes en vrouwen in het Islamitische Afghanistan niet als een wereldwijde gebeurtenis zien, dan hoeven wij het verwerpelijke gedrag van jonge Afghaanse mannen meteen op twee fronten niet te gaan veroordelen.

henk-alexander
henk-alexander24 aug. 2021 - 10:31

DanielleDefoe, '(...) Het universele principe van ‘vrouwen en kinderen eerst’ is een romantische fantasie' Nee, meer een keiharde natuurwet die de reproductie van de soort waarborgt.

johannn2
johannn224 aug. 2021 - 20:19

henk-alexander, Wel Henk, heb er toch de geschiedenis eens op nageslagen. Zie onderstaand citaat. [citaat uit onderstaande bron] Titanic "[..] het schip onder water, met de dood van 1.500 opvarenden als gevolg. Opmerkelijk genoeg waren er onder die slachtoffers veel meer mannen dan vrouwen. Zo wist ruim 86 procent van de vrouwelijke passagiers van de tweede klasse het zinken van de Titanic te overleven, terwijl van de mannen uit diezelfde klasse slechts 14 procent de ramp na kon vertellen. Al snel ontstond hierdoor het geloof dat het bij scheepsrampen vroeger traditie was dat vrouwen en kinderen altijd als eerste gered werden. Niets is echter minder waar, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Zweedse econoom Mikael Elinder. Hij onderzocht de aantallen slachtoffers van 18 grote scheepsrampen, verspreid over drie eeuwen, en kwam tot een opmerkelijke conclusie. In vrijwel alle gevallen won de mannelijke overlevingsdrang het toch van het nobele ideaal. Soms liep de gemiddelde overlevingskans van de mannen zelfs op tot het dubbele van de vrouwen. Kinderen brachten het er overigens doorgaans het slechtst vanaf: gemiddeld slechts 15 procent van hen overleefden de ondergang van een schip. De reden dat er op de Titanic relatief juist veel meer mannen omkwamen is te danken aan de kapitein van het schip, zo benadrukt Elinder. Die gaf zijn bemanning namelijk expliciet het bevel om alle vrouwen en kinderen eerst te redden. [einde citaat] Bron: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/vrouwen-en-kinderen-eerst-alleen-op-de-titanic Tot zover jou keiharde natuurwet, Henk. .

henk-alexander
henk-alexander26 aug. 2021 - 10:51

johannn, Een 'keiharde natuurwet' zoals ik die interpreteerde is op grond van een studie (N=18) over een tijdsbestek van 300 jaar weerlegd. Ik kan niet anders dan me neerleggen bij de valide conclusie. Wanneer er sprake is van overleven hoeft het sterke geslacht zich niet meer bezwaard te voelen als het zichzelf eerst redt - nu volgens een empirisch bevestigde 'keiharde natuurwet'.

Joop den Uil
Joop den Uil20 aug. 2021 - 8:52

Dat is de basis van militaire strategie: je vijand vernederen en vernietigen zodat je je kunt concentreren op wederopbouw. Die situatie in Afghanistan zal alleen maar erger worden, ondanks de sussende woorden van Kaag. Bin Laden krijgt dan toch nog zijn doelstellingen gerealiseerd. Wat ik me nu afvraag en helemaal nergens lees: waar staat Saoudi Arabie nu in het machtsspel?

6 Reacties
VreemdeInEigenLand
VreemdeInEigenLand20 aug. 2021 - 9:19

Er is nog geen enkel islamitisch land dat z'n poten heeft uitgestoken. Niet tijdens de arabische lente en niet bij deze crisis. Gelukkig hebben we nog plek genoeg in Nederland. Wir schaffen das.

Salama.
Salama.20 aug. 2021 - 10:17

Het zijn kennelijk maar Afghanen. Als Palestijnen op vergelijkbare wijze onder de voet gelopen zouden worden waren de protesten in de islamitische landen waarschijnlijk heel wat luider.

VreemdeInEigenLand
VreemdeInEigenLand20 aug. 2021 - 10:45

@Salama: Sterker nog, als er een Palestijn 200 kilometer vanaf Tel Aviv van de fiets valt is de wereld al te klein.

Satya
Satya20 aug. 2021 - 21:55

Vreemde in eigen land In Irak worden al jaren heel wat meer vluchtelingen opgevangen als in nederland. Ook in dit geval doet de regio heel wat meer als de aanstichter van deze ellende, het westen, kijk bv naar Quatar. Een land binnenvallen en daarna in veel grotere chaos achterlaten als toen jullie begonnen. Slappe hap. Als je weinig weet en je je info enkel uit een bubbel haalt herhaal je vaak onzin.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 aug. 2021 - 11:53

`Sterker nog, als er een Palestijn 200 kilometer vanaf Tel Aviv van de fiets valt is de wereld al te klein.' Daarvoor hoef je je in eigen land, hier dus, toch niet vreemd te voelen? Emotioneel-irrationele reactie. Potsierlijk en niet ter zake doende ook, en nogal slachtofferig, gelet op het gebruikte pseudo.

VreemdeInEigenLand
VreemdeInEigenLand24 aug. 2021 - 14:19

@Hannes Achterhout: Geen idee waar u het over heeft. U refereert aan mijn naam wellicht? Dat staat los van deze discussie. Over de Palestijnen: Ja het is zo (vooral in Nederland) dat als er vanuit de Palestijnse gebieden 200 raketten worden afgevuurd op Israel de verontwaardiging een tandje lager is dan in het geval Israel reageert met een paar stevige luchtaanvallen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 8:40

Bijltjesdag. Het was te verwachten.