Joop

Tahmina Akefi: ik was de partner van Peter R. de Vries

  •    •  
31-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
734 keer bekeken
  •  
tahminaakefi
Tahmina Akefi, presentatrice bij Rijnmond, heeft bekendgemaakt dat zij de partner was van Peter R. de Vries. In de documentaire ‘De partner van Peter R. de Vries (Vertrouwelijk!)’ treedt ze nu uit de anonimiteit, schrijft Rijnmond.
Kort na de moord op Peter R. de Vries gaf Akefi om veiligheidsredenen een anoniem interview aan de Volkskrant. Daarin vertelde ze onder meer over de briefjes die de misdaadjournalist voortdurend voor haar achterliet.
"Het zijn er meer dan honderd. Ze heeft de brieven op haar woonkamervloer als een tapijt bijeengelegd. ‘Ik weet dat ik nog meer briefjes ga vinden’, zegt ze. ‘Ik vond er ook een toen ik van het ziekenhuis naar huis reed om schone kleren op te halen. Bij elke vondst stort ik even in. Het is alsof ik nu pas besef hoe waardevol ze zijn. Alsof nu pas tot me doordringt hoe bijzonder dat is.’"
Journalist en schrijver Akefi werkte onder meer voor het NOS Journaal, Radio 1 en BBC Persian. Ook schreef ze enkele opiniestukken voor Joop.nl. Ze ontmoette De Vries bij een uitzending van Pauw waar ze allebei te gast waren. Akefi zat daar om te vertellen over haar geboorteland Afghanistan.
"‘Een blikseminslag’ zou De Vries het noemen, die eerste ontmoeting. Ook met haar gebeurt er iets, die avond in de tv-studio. “Ik zat in de visagie-ruimte waar ik werd opgemaakt en toen kwam Peter binnen en hij glimlachte. Als ik het nu vertel, voel ik weer kippenvel. We hebben dat moment heel vaak teruggehaald en hij zei: ‘kon ik het maar opnieuw beleven.’"
Akefi en De Vries wilden in 2022 gaan trouwen. De presentatrice is ervan overtuigd dat de aanslag op haar geliefde voorkomen had kunnen worden. Het systeem heeft gefaald, meent zij.
"Een paar weken voor de aanslag heeft De Vries een gesprek bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “Hij mocht zijn auto niet eens in de parkeergarage zetten en moest 500 meter lopen. Dus je nodigt iemand uit omdat zijn leven op het spel staat, maar een plekje reserveren, dat kon niet. Peter was woedend. ‘Dit is hoe ze met mijn veiligheid omgaan!’, zei hij.”"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Hernandez
Hernandez31 jan. 2022 - 11:38

Wat een mooie en vooral slimme vrouw.

4 Reacties
Uw autistische duider
Uw autistische duider31 jan. 2022 - 15:15

Wat een badinerende en vooral vreemde reactie.

dirk den boer
dirk den boer31 jan. 2022 - 16:09

Mooi, slim en vrigevochten, geworden at erin zat, wat een vrouw!! Wat ik me dan wel onmiddelllijk afvraag, stel je voor dat ze daar in Afghanistan (of buurlanden) was gebleven, wat had ze voor leven gehad? In Burka, met de hak in het veld zwoegen, zonder broer niet naar de markt, echtgenoot wordt door de ouders bepaald, en kijk nou eens wat een lieve man, en wat een liefde, het spat eraf. Maar hoe zit het nu? Waarom vinden wij hier dat allemaal zo gewoon, there is no justice in history, zegt Yuval Harari, maar ook niet in geography natuurlijk, en is het daar eigenlijk overal hommeles, is het de technische voorsprong? Vrijheid?Verlichting? Democratie?? Ik denk toch dat het vooral te maken heeft met onze christelijke wortels, de barmhartige samaritaan, het wie zonder zonde is werpe de eerste steen, enzovoorts,dat is toch uniek op deze wereld? Ik ken tenminste geen ander systeem dat het zo goed gedaan heeft in de wereld. Godgod, wat zitten wij hier goed, dankzij die wortels in een ver verleden......

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2022 - 23:26

Akefi schreef in 2014 een artikel op Joop. Een waarschuwing voor landgenoten die koers wilden zetten richting Europa? Het Paradijs bevindt zich elders. https://joop.bnnvara.nl/opinies/doe-dit-jezelf-en-je-familie-niet-aan

dirk den boer
dirk den boer1 feb. 2022 - 20:03

Wat goed dat je dat opsnorde, Danielle. Het lijkt er wel op dat er heel slecht naar die raad geluisterd werd. En het was dus vooral de moeder hier die dit vond, uit eigen ervaring. Hoe anders was de moeder/dochter verhouding bij Lala Gul, de verschillen kunnen nauwelijks groter zijn.

Jaco38
Jaco3831 jan. 2022 - 11:31

Geen prettig gevoel aan overgehouden, de vraag of de overheid haar verantwoordelijkheid voldoende heeft genomen tav de beveiliging van Peter R vraagt meer diepgang (en vooral deskundige) dan de anekdotische duiding van een - zeer begrijpelijk - emotionele partner. Even los van hoe dat precies mbt verzoek om een parkeerplek is gegaan, is het risico dat Peter liep bij een dergelijke bij derden niet bekende afspraak vele malen kleiner dat het het risico dat hij dagdagelijks liep in zijn voorspelbare patroon. Hij had ook geen veilige parkeerplaats bij de omroep, terwijl dat juist daar veel belangrijker was. Iemand goed beveiligen is alleen mogelijk als deze persoon dat zelf wil en is daarom ook nauwelijks af te dwingen. De inbreuk op de privacy is fors. We weten dat Peter dit zelf afhield.

EenMening
EenMening31 jan. 2022 - 10:05

Peter R. de Vries was een moedig man. Tegelijkertijd was hij ook stronteigenwijs, maar hij had wel vaak gelijk. 15 juli 2021 moet voor Tahmina een inktzwarte dag geweest zijn, toen haar geliefde op straat werd neergeschoten.

2 Reacties
Zandb
Zandb31 jan. 2022 - 11:28

Mening Moedig man, stronteigenwijs maar had wel vaak gelijk..... Nou. U durft.

dirk den boer
dirk den boer31 jan. 2022 - 11:52

Heb je dan niet het volste recht om eigenwijs te zijn, Mening, als je gelijk hebt? Ik zou het ook liever niet eigenwijs noemen , wijs is korter en meer to the point dan.

JohannesV2
JohannesV231 jan. 2022 - 10:04

Uiteraard alle respect voor al het verdriet, maar ik heb de tv uitgezet.

korheiden2
korheiden231 jan. 2022 - 8:35

Ik heb de uitzending gezien. Ik kreeg er een ongemakkelijk gevoel bij. Dat er veel schort aan de beveiliging in Nederland werd wederom duidelijk. Maar om in het openbaar privézaken te delen, dat zou ik niet doen. Ik had de eerste vrouw van Peter R. (waarvan hij scheidde na 35 jaar huwelijk) ook wel willen horen.

3 Reacties
Phil2
Phil231 jan. 2022 - 10:02

Om die reden (ook gegeven op Radio 1 vanochtend) heb ik het niet willen zien. Ik vind TV al een erg voyeuristisch medium. Ik weet: erg ouderwets. Ik ben meer een radio man.

EenMening
EenMening31 jan. 2022 - 11:10

@Phil Radio kan heel spannend zijn, dat weten we van de Tour maar ook van voetbal. Omdat er geen afleidende beelden zijn, concentreer je je helemaal op de verslaggever, zoals Theo Koomen dit op meesterlijke wijze deed.

Markzelluf
Markzelluf31 jan. 2022 - 11:16

Ik heb het niet gezien en misschien verklaart dat het feit dat ik je opmerking niet begrijp: je vindt dat je in het openbaar geen privézaken moet delen, maar je wilt wel weten wat zijn ex-vrouw over de gang van zaken vindt?