Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tabaksbestrijders vragen donateurs geld op te hoesten na breuk met kankerfonds

  •  
13-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Longartsen klagen de Staat aan

© 2014-10-22 19:03:36 AMSTERDAM - Longartsen Wanda de Kanter (R) en Pauline Dekker in het Slotervaartziekenhuis. Wanda de Kanter en Pauline Dekker. De artsen dagen de staat voor de rechter om e

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, oprichters van de website TabakNee , verkeren in geldnood nadat KWF Kankerbestrijding eerder dit jaar de financiële hulp aan het duo tabaksbestrijders heeft stopgezet. Het kankerfonds ging over tot de opmerkelijke stap omdat de medici “te activistisch” zouden zijn in het bestrijden van de machtige tabaksindustrie.  De artsen en hun  Stichting Rookpreventie Jeugd werden  ook geroyeerd als partner van de Alliantie Nederland Rookvrij.
De tabaksbestrijders zoeken nu steun van donateurs om hun gezondheidswerk voort te zetten. In een vurige oproep stellen ze onder meer dat de tabaksindustrie sociale media inzet om jongeren aan het roken te krijgen. De stervende rokers moeten immers vervangen worden door nieuwe klanten, dat is het bedrijfsmodel van de industrie die alleen al in Nederland leidt tot 20.000 doden per jaar:
"Help ons de achterkamertjespolitiek van de sjoemelende tabaksindustrie bloot te leggen! Bijna niemand begint te roken na zijn 25e. De tabaksindustrie verleidt daarom kinderen, pubers en jongvolwassenen tot een verslaving waarvan de vreselijke gevolgen pas later in hun leven zichtbaar worden. Dát is het bedrijfsmodel van de tabaksindustrie en daar strijden wij tegen. En dat kan alleen maar keihard. Want een verslaving is keihard. • Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. • Wekelijks steken honderden jongeren onder de 25 jaar hun eerste sigaret op. • Er zijn meer verkooppunten van sigaretten dan van brood en supermarkten verdienen er miljarden aan. • ‘Zien roken doet roken’ en stiekem staan heel veel idolen rokend op Instagram omdat ze worden omgekocht door de tabaksindustrie. • De tabaksindustrie spreekt cynisch van ‘replacement smokers’ – de nieuwe generatie rokers die dode rokers weer moet vervangen. Wij vertellen je graag zoveel meer, maar vragen je nu vooral om jouw steun. Doneer wat je kunt, elke euro is welkom in onze strijd."
De artsen hopen 100.000 euro op te halen om TabakNee, waar onder meer onderzoeksjournalisten graven naar de banden en methodes van de tabakslobby,  in de lucht te kunnen houden.
De actie van de Alliantie Nederland Rookvrij tegen de tabaksbestrijders maakte eerder dit jaar bijtende commentaren los. Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing wees er op dat het de felste bestrijders van de tabaksindustrie, zoals oud-minister Els Borst, zijn geweest die resultaten boekten en dat het activisten zijn die de politiek manen maatregelen te nemen:
"Dekker en De Kanter staan in een fraaie traditie van artsen die niet langer de ravage die anderen hebben aangericht willen opruimen. ‘Te activistisch’, noemde Alliantievoorzitter Floris Italianer hun opstelling evenwel. Het klonk als een vies woord. Hij klonk als een aanschuiver die is vergeten dat hij nooit aan tafel zou hebben gezeten zonder hun lef."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 mei 2019 - 19:33

Ik stel voor dat vaste donoren aan KWF een brief schrijven waarin zij uitleggen dat ze dit jaar niet doneren aan KWF maar aan de TabakNee campagne. De reden is dat KWF te kennen heeft gegeven verkeerde maatstaven te gebruiken bij het vaststellen van wie wel of geen subsidie krijgt. De mate van success dient doorslaggevend te zijn, niet de mate van activisme (wat dat ook moge zijn). Lobbyisten mogen met naam en toenaam genoemd worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 mei 2019 - 16:24

Ahh, net even op de website geweest (en gedoneerd): er worden namen genoemd van de menzun die ondergronds willen blijven.

geronimo3
geronimo313 mei 2019 - 13:16

Ik heb jullie gesteund,ga het gevecht maar aan met de criminele tabaksindustrie,het is de omgekeerde wereld!!!

Keilstra
Keilstra13 mei 2019 - 12:09

Laat mensen roken als ze dat willen. Al die dwingelandij werkt averechts. Waarom zeggen we het één bij cannabis en het andere bij tabak zonder wiet ? 1. "Als je het verbiedt gaat het alleen maar ondergronds en heb je nergens meer grip op." 2. Waarom is wiet roken niet zo problematisch voor de gezondheid en tabak zonder wiet wel ? Wat willen we nou eigenlijk met tabak ? Alleen vrij geven als het vermengd is met cannabis ?

4 Reacties
JasDon
JasDon13 mei 2019 - 14:20

Tabak met of zonder wiet blijft een probleem. Maar de frequentie van het oproken daarvan verschilt nog van elkaar. Nog beter is het - indien je wiet wil consumeren - dit niet te roken maar gewoon te verteren, etc. Roken is gewoon slecht voor je en beschadigd volgens mij bepaalde weefsels zodanig dat ze nooit meer herstellen. Dit had je zelf ook wel kunnen bedenken, natuurlijk. Dus vraag ik mij ten zeerste af wat je drijfveer is. Vaak hoor ik dit soort onzin bijna exclusief van actieve rokers vandaan komen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 mei 2019 - 15:55

Keilstra Laat mensen roken als ze dat willen. Het probleem is de wilsvorming. Tenzij je een verslaving wil omschrijven als 'hele sterke, aan drang grenzende wil'. Heb jij het idee dat de cannabishandel in NL op een of andere manier aan minder regels is gedonden dan de sigarettenhandel?

Keilstra
Keilstra14 mei 2019 - 14:05

@stok Ja ! De wiethandel heeft helemaal geen controle van de voedsel- en warenautoriteit, en de tabakshandel wel. Werkelijk, wiet mag echt alles bevatten (ook chemicaliën) en niemand heeft er problemen mee, althans geen overheidsinstellingen. En dan modern links ..... men pleit gewoon tegelijkertijd voor het vrijgeven van wiet (wat dus met tabak wordt gerookt) en het verbieden van tabak zonder wiet. Tegelijkertijd hè ! Maar ja ...

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 mei 2019 - 16:49

Je kan wiet prima zonder Tabak roken. Tabak toevoegen is not done waar ik woon. Maar goed, ik begrijp best dat de hele 'gedoog-constructie' praktische problemen kan geven op bepaalde gebieden.

WillemdeGroot
WillemdeGroot13 mei 2019 - 9:39

Wat leven we toch in een trieste, door geld gestuurde, tijd. Wat deze dames doen, hoort in principe een fatsoenlijke overheid te doen: daadwerkelijk werken aan gezondheidszorg, in de meest brede betekenis van dat begrip.

Mitsgadersik
Mitsgadersik13 mei 2019 - 9:25

Ik zie de toegevoegde waarde van deze twee dames niet. Er zijn al genoeg anti-rook clubs die hetzelfde doel voor ogen hebben, en wel over de financiele middelen beschikken. Sluit je daarbij aan en probeer via die organisatie je doelen te bereiken, zou ik zeggen.

1 Reactie
KeesVanZundert
KeesVanZundert13 mei 2019 - 10:03

eeuuhh, ze waren daarbij aangesloten maar omdat ze hun werk nogal goed deden, en tegen wat belangen van de tabaksindustrie ageerden zijn ze er maar uit gezet...

Me, Myself and I
Me, Myself and I13 mei 2019 - 9:20

Die aantal rokersdoden is enorm overtrokken. Niet dat roken goed is voor je, het zou zelfs gewoon verboden mogen worden, maar we gooien alles te gemakkelijk op roken. Als iemand in Nederland op 90 jarige leeftijd is overleden aan hartfalen is dit standaard overleden aan ouderdom. Maar als diezelfde persoon heeft gerookt, dan ligt het aan roken. Zelf heb ik astma, dat kwam ook door het roken. Dat ik al astma had op mijn zesde en pas 15 jaar later begon met roken, dat werd maar even genegeerd. Ben overigens allang weer gestopt met roken, maar de astma is er nog steeds. Er zijn onderzoeken naar gedaan en o.a. het Cato instituut geeft al aan dat de cijfers met 60 % overdreven worden. Het meest verdrietige wordt ik van het feit dat de activisten het roken niet serieus genoeg nemen zodat ze erover gaan liegen.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot13 mei 2019 - 10:18

'de activisten het roken niet serieus genoeg nemen zodat ze erover gaan liegen.' ??? Wat zou het belang zijn van twee longartsen met een paar decennia werkervaring zijn om te liegen. Om aan patienten te komen hoeven ze het niet zeker te doen, die hebben ze met dank aan de (tabaks)industrie in overvloed. Voor belangengroepen en de industrie kan ik wel allerlei redenen verzinnen om hierover te liegen..

JasDon
JasDon13 mei 2019 - 11:34

"Er zijn onderzoeken naar gedaan en o.a. het Cato instituut geeft al aan dat de cijfers met 60 % overdreven worden." Wat een onzin weer, het Cato instituut wordt grotendeels gefinancierd door de Koch-broertjes, die gigantisch veel geld in de tabaksindustrie hebben zitten. Heb je ook nog onafhankelijk onderzoek beschikbaar? De rest van je verhaal wordt niet gesubstantieerd en zuig je dus even goed uit je duim.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 mei 2019 - 19:41

Mooie lobbymail. Dat 'zou zelfs verboden moeten worden' (hoe kan ik dan onderdeel zijn van de lobby???) om vervolgens een modern variant van de 'kep een oom van 90.....' het licht te laten zien, en vooral dat de rooklobby wel heel generiek tewerk gaat. Dat is PRECIES de tactiek van de rooklobby. kun je een linkje naar dat rapport sturen? Wist je van het besstaa van dat rapport voordat je vandaag je bericht plaatste? waarom laat jij je informeren door de broertjes K