Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sywerta: miljoenen euro's publiek geld verdwenen bij Italiaanse mondkapjesdeal

  •  
19-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ITALY - VIRUS - HEALTH - VACCINE

© Health Minister Roberto Speranza (L) and Special Commissioner for the Covid-19 emergency Domenico Arcuri (R), meet with journalists after medical workers of the Spallanzani infectious disease

De Italiaanse financiële recherche voert een onderzoek uit naar de praktijken van topambtenaar Domenico Arcuri, die bij het losbarsten van de pandemie belast was met de aankoop van beschermingsmiddelen. Hij wordt er van verdacht, samen met andere pandemieprofiteurs, miljoenen euro’s aan publiek geld in eigen zak gestoken te hebben. Hij zou daarbij geholpen zijn door een medewerker van de publieke omroep RAI. De in China bestelde mondkapjes werden uiteindelijk niet gebruikt. Volgens justitie is zijn ze zo slecht dat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormen.
"800 miljoen mondkapjes uit China vormen het hart van het onderzoek naar coronacommissaris Domenico Arcuri. De zakenman kocht de mondkapjes, die na keuring niet aan de normen bleken te voldoen, namens de Italiaanse staat van drie Chinese consortia. Hij betaalde hiervoor een bedrag van 1,25 miljard euro aan publiek geld. Bij de deal traden Italiaanse bedrijven op als tussenpersonen, waarbij zij tientallen miljoenen aan commissie zouden hebben opgestreken. "
Een belangrijke rol in het sluiten van de dubieuze deals was weggelegd voor Mario Benotti, een vriend van Arcuri en journalist van RAI. Hij zou de contacten hebben gelegd tussen Arcuri en de betrokken bedrijven. Ze zouden onderling 77 miljoen aan publiek geld buitgemaakt hebben. De rechercheurs ontdekten dat de twee in de eerste vijf maanden van 2020 duizenden keren berichten en telefoontjes hebben uitgewisseld. Eerder dit jaar werd al bij drie verdachten huiszoeking gedaan en beslag gelegd op 32 miljoen euro verdacht geld. Een woordvoerder van Arcuri verklaarde eerder dat de topambtenaar onschuldig was en juist slachtoffer van oplichting. Arcuri, een consultant die eerder onder meer ceo was van de Italiaanse divisie van Deloitte, was speciaal commissaris voor de bestrijding van de pandemie.
Toen Mario Draghi in februrari van dit jaar aantrad als nieuwe premier was een van zijn eerste daden het ontslag van Arcuri die was aangesteld door zijn voorganger Conte, leider van de populistische Vijf Sterren beweging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Division Bell
Division Bell19 okt. 2021 - 11:04

Dit soort zaken zullen nooit veranderen in Zuid Europa. We kunnen beter proberen Italië uit de EU te gooien dan de Polen als we meer gerechtigheid willen.

2 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2021 - 12:17

Gelukkig is het in Nederland beter geregeld bedoel je?

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 17:09

NL staat na 10 jaar Rutte internationaal bekend als zowel narcostaat als belastingparadijs. En wellicht zegt de naam Swyert van Lienden je iets..

Winterdepressie
Winterdepressie19 okt. 2021 - 10:22

T'is toch wat met die mondkapjes. Straks horen we nog dat ze marginaal tot geen effect hebben in bestrijding van een virus.. Oh wacht!?!?!?!

ton14024
ton1402419 okt. 2021 - 9:09

Maar 77 miljoen kunnen pakken waar voor 1,25 miljard wordt opgelicht? Das net 5% voor die Italiaanse maffia.????Gelukkig hebben wij de betere politici, sorry, maffia. Hier pakken ze dik een kwart????

Joop den Uil
Joop den Uil19 okt. 2021 - 9:06

ik ben heel benieuwd hoe deze maffiozi gestraft zullen worden in Italie; Leuk om dat met Nederland te vergelijken...

Wegkijker2
Wegkijker219 okt. 2021 - 8:55

''miljoenen euro’s publiek geld verdwenen'' En niet alleen in Italië. In Nederland zijn er tot op heden ca. 140.000 bedrijven van de rijken er als de kippen bij geweest om NOW regeling 1,2,3 etc. coronasubsidie aan te vragen bij het UWV voor hun personeel dat niet in zwarte dienst was en dus in de boeken staat. https://www.nu.nl/economie/6162856/tijd-dringt-voor-ontvangers-now-om-berekening-aan-te-vragen.html#coral_talk_wrapper Een enorme prestatie volgens de verantwoordelijk minister D66 Koolmees waarmee Nederland op ''progressieve'' wijze is gered. https://nos.nl/artikel/2382688-koolmees-niets-te-doen-aan-booking-com-kamer-woedend-over-bonussen Maar nu de miljarden terugbetalen als achteraf is gebleken dat er minder/geen coronaschade schade is geleden door rijke ondernemers. Liefst 55.000 ondernemers hebben daar een probleem mee. Te druk waarschijnlijk ondanks weinig werk voor hun arbeiders. https://www.nu.nl/economie/6162856/tijd-dringt-voor-ontvangers-now-om-berekening-aan-te-vragen.html Nu maar hopen dat het niet massaal huilebalken wordt dat ze failliet gaan als ze de poen om wat voor reden dan ook niet kunnen terugbetalen. Het zou wel tijd worden, al jaren is het aantal faillissementen niet zo laag geweest dankzij miljarden steun aan de bedrijven van de rijken. https://www.nu.nl/economie/6156749/aantal-faillissementen-op-laagste-punt-in-dertig-jaar.html#:~:text=Vorige%20maand%20zijn%20er%20in,de%20Statistiek%20(CBS)%20maandag.

adriek
adriek19 okt. 2021 - 8:24

Never waste a good crisis...

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 okt. 2021 - 8:01

Volgens mij is het Italië pas verdacht wanneer je er niet aan verdiend hebt.

Joop16
Joop1619 okt. 2021 - 7:34

In Nederland staat nog een post van dik 5 miljard euro (belastinggeld) open. Een post waar de Rekenkamer geen verantwoording van kan terugvinden. Zitten vast vergelijkbare zaken tussen. Follow the money!

1 Reactie
Libertain
Libertain19 okt. 2021 - 10:22

Moesten die gelden mogelijk nog naar Italie? Misschien zit ergens een verband tussen de Italiaanse mondkapjes maffia en de Nederlandse mondkapjes maffia?