Joop

Sywert van Lienden werd ‘schathemelrijk’ met mondkapjeshandel

  •  
15-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
DWDD Pop Up Museum 2016

© NLD/Amsterdam/20160128 - opening DWDD Pop Up Museum 2016, Sywert van Lienden

Terwijl Sywert van Lienden tegenover de buitenwereld altijd volhield dat hij geheel belangeloos probeerde om mondkapjes uit China te halen, richtte hij in werkelijkheid verschillende bv’s op om te kunnen verdienen aan zijn handel. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant over Van Liendens geheime coronadeals.
Zo liepen grote orders ter waarde van 100 miljoen euro niet via zijn Stichting Hulptroepen Alliantie, maar via zijn commerciële bedrijf Relief Goods Alliance. Van Lienden beweert dat dat een eis was van het ministerie van VWS, maar topambtenaar Mark Frequin van het ministerie spreekt dat tegen.
"De prijzen die Van Lienden hanteert zijn zeker niet laag, vooral omdat de overheid het gehele transport voor haar rekening neemt. De eerste order van 20 miljoen mondkapjes verkoopt het bedrijf van de ex-gemeenteambtenaar voor 2,78 euro per stuk, de tweede order voor 2,26 euro per stuk."
Volgens een ingewijde schommelde de gemiddelde inkoopprijs destijds tussen de 1,50 en 1,60 euro. “Hij is schathemelrijk geworden met die twee deals”, verklaart een betrokkene tegenover de Volkskrant. Zelf weigert Van Lienden te vertellen hoeveel hij heeft verdiend. Terwijl hij binnenloopt, blijft hij elke mail ondertekenen met de tekst ‘Voor de zorghelden’.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Greendutch
Greendutch18 mei 2021 - 6:01

is het christelijk? om (mis)bruik van de situatie te maken?

Hank Nozemans
Hank Nozemans15 mei 2021 - 20:19

Dus hij importeert een product wat mensen willen en verdient daar geld mee. Wat is in vredesnaam het probleem?? Die ambtenaren hadden het ook zelf kunnen importeren, maar dat was blijkbaar te ingewikkeld voor ze.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 mei 2021 - 6:04

Hank Het probleem is, dàt zoiets voor sommigen geen probleem is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2021 - 6:04

En ze werden ook nog afgekeurd, liggen nu keurig in de opslag om over een tijdje vernietigd te worden. Wat er verkeerd aan is. Hij zou het zonder enig winstoogmerk doen.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid15 mei 2021 - 19:45

Barking up the wrong tree. Misschien moeten ze die uitspraak eens bij de Volkskrant tot zich nemen. Onze geweldige Hugo en het RIVM wilden niet aan de mondkapjes want die waren maar schaars en goederen die schaars zijn, daar moeten we maar zorgvuldig mee omgaan. Van Lienden liet zien dat schaarste enkel maar een begrip is om geen ingrijpende beleidsmaatregelen te treffen voor middelmatige managers die politiekje spelen. van Lienden kon wat Hugo niet kon, en ik ben er van overtuigd dat bijna iedereen met een Havo diploma kan wat Hugo niet kan. Hadden de ambtenaren en Hugo nu gewoon beter hun best gedaan dan had "de markt" het niet hoeven op te lossen. Maar de Volkskrant had vorig jaar al gezegd dat het kabinet een free pass krijgt als het om corona gaat, oftewel de Volkskrant is vrijwillig een staatskrant waar men in N-Korea jaloers op kan zijn. Zal me dus niets verbazen dat een stel rancuneuze middelmatige ambtenaren hun gram nog even willen halen via het huisblad van Rutte 3. Diezelfde ingewijde die nu zegt dat de inkoop tussen de 1,50 en 1,60 ligt zei vorig jaar in het NRC nog dat de inkoop rond de 2,50 lag. Oftewel, hij liegt nu of hij loog vorig jaar, maar een heel erg betrouwbare bron maakt het hem niet uit. Overigens heeft van Lienden zijn mondkapjes over de hele wereld verkocht, dus dat hij wat BV`s heeft opgericht is niet zo heel vreemd. Maar wederom, als je wilt dat de markt het oplost dan moet je je *** ook gewoon als pennenlikker op het ministerie dat anderen er dan geld aan verdienen. Gaan we volgend jaar in het VK ook lezen dat er een of ander IT bedrijf miljarden verdiend heeft aan een digitaal coronavaccinatie app terwijl dat ook gewoon in het gele boekje had bijgeschreven kunnen worden. Waar Hugo de Jonge overigens ook gewoon leugens over mocht verkondigen van de verzamelde media. Echt hoor, ik heb nog nooit zo`n over het paard getilde incompetente ******** gezien.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 mei 2021 - 6:06

Narrigheid Van Lienden is een held!

The Apple
The Apple15 mei 2021 - 18:40

CDA-griezel Sywert van Lienden wordt dus "geheel belangeloos" een aardig centje rijker aan de pandemie, mede dankzij zijn goede contacten bij de media en de overheid en geheel in de stijl en traditie van het CDA. Het is nog niet zo lang geleden dat ik ervoor waarschuwde dat het neo-liberalisme van de pandemie een verdienmodel zal maken

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2021 - 8:03

The Apple Voor mij was dat een 'open deur' intrappen. Voor anderen blijkbaar niet. :) Je hebt nu eenmaal mensen die niets bijleren of van dezelfde soort zijn.

JasDon
JasDon15 mei 2021 - 11:45

Ik kondigde al bij het begin van de crisis aan dat dit de nodige Corona miljonairs zou opleveren. En wat heeft de man precies misdaan? Geld verdiend ten tijde van een oververhitte mondkapjes mark, waar de overheid geen goede strategie had. Er zijn wel grotere misbruikers van de crisis aan te wijzen.

4 Reacties
Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid15 mei 2021 - 19:27

Jups, komt nu beetje over als rancune.

Zandb
Zandb16 mei 2021 - 6:10

JasDon Narrigheid En zo is er altijd wel excuus te bedenken. Ik reed door het rode licht en omdat de politie geen prioriteiten kan stellen, ben ik de klos.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid16 mei 2021 - 9:59

Nee Zandb, We konden volgens Hugo en de zijnen niet aan de mondkapjes omdat ze zo schaars leverbaar waren. En plotseling was daar iemand die wel miljoenen mondkapjes wist te regelen waardoor het ministerie eigenlijk een beetje voor lul stond.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 mei 2021 - 9:54

'En plotseling was daar iemand die wel miljoenen mondkapjes wist te regelen' Mondkapjes? Voer voor de vuilverbrandingsoven zal je bedoelen! Sywert heeft ons gewoon rotzooi verkocht die niet gebruikt kon worden omdat het niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Maar goed, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken en hij heeft het tenslotte allemaal geheel belangeloos en voor niets gedaan. Tenminste, met dat vrome verhaal heeft hij de orders binnen gesleept. Uiteindelijk heeft hij er dik aan verdient. Desondanks staan sommigen als blije mongooltjes te applaudisseren, voor deze doortastende ondernemer.

Björn Borg
Björn Borg15 mei 2021 - 10:26

Het echte geld wordt verdiend door de farmaceutische industrie, die overheden heel succesvol hebben overtuigd dat het handig is om iedereen te vaccineren. Daarbij is de andere optie om het niet door de vrije markt te laten regelen maar door de overheid, waarvan iedereen snapt dat het volslagen kansloos is. De echte 'schuldigen' zijn hier natuurlijk alle mensen die hun angst hun beslissingen laten bepalen.

Phil2
Phil215 mei 2021 - 10:00

Ik ken geen (recente) voorbeelden van iemand die zo in aanzien was gestegen over de laatste jaren door de vaak goeie politieke analyses bij o.m. DWDD... en nu met een enorme klap van zijn voetstuk is gedonderd. Ben nu al benieuwd naar wat Kee en Van Jole te zeggen hebben volgende week.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 mei 2021 - 10:50

Hij heeft, al is het met wat vertraging, inmiddels wel een zeer goed te noemen pensioen geregeld. Maar wel alleen voor zichzelf. Het grote geblaat over "zijn pensioen" uit zijn studententijd heeft dus toch gewerkt.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -15 mei 2021 - 9:34

Hij zal niet de enige zijn die van de onuitputtelijke overheidsbron snoept met medeweten van ambtenaren. Geen controle geen repercussies, dus erin springen.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa215 mei 2021 - 9:24

Goh, iemand heeft n handelsgeest en verdient geld aan iets dat we graag willen hebben. Fout hoor.

6 Reacties
Mini2
Mini215 mei 2021 - 10:08

Het is een mix van afgunst en afkeer aan de persoon Sywert.

frankie48
frankie4815 mei 2021 - 11:36

Beste Lorifa, Dit is de ware broeder toch niet, want hij was net zo vals Judas!

fluffie3
fluffie315 mei 2021 - 12:14

"Wij vangen niets, en een accountant houdt daar toezicht op." "We doen het voor de zorghelden!" "-geheel belangeloos" En dan stiekem achter de stichting een BV'tje hebben zodat je miljoenen binnenharkt. Een jaar lang de altruistische filantroop uithangen zodat er extra deuren opengaan om je zwendeltje te promoten. Dat kun je inderdaad "handelsgeest" noemen Harba, als je geen ethisch besef hebt.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa215 mei 2021 - 16:23

Nog iets over de huizenhandel van Soros?

Zandb
Zandb16 mei 2021 - 6:15

Harba Fluffie beweert natuurlijk maar grote onzin: die oh zo beroemde Nederlandse handelsgeest staat boven alle verdenking.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa216 mei 2021 - 11:07

Zandb. Jouw opmerking raakt kant nog wal.

Bouwman2
Bouwman215 mei 2021 - 9:10

Ik mocht die Sywert niet zo al sinds ie bij het LAKS voorzitter was. Nou kan het natuurlijk best zijn dat dat kwam omdat ik niet zo van activisme houd, of dat mijn vlinderdas achter in de klerenkast ligt bij de ijdelheden maar ik heb altijd wel gedacht: wat een handige slimmerik is me die Sywert. Die is in staat je je ouwe schoenen voor nieuw te slijten. Ik ken die types wel al lang voor ik ze de biecht afneem. . \De wereld vraagt er om voorgespiegeld te worden. Het gaat altijd om beeldvorming. De wereld bedoelt het goed, maar dan ligt naïviteit voor de hand. Kortom, laat Sywert maar schuiven, die komt nog wel eens op een positie elders. .

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 mei 2021 - 10:51

Verrek, ik ben het met de eerste alinea van bouwman eens. Het moet niet gekker worden.

Mokker
Mokker15 mei 2021 - 8:27

Fout in de corona-oorlog. Prima als ondernemers wat verdienen aan hulpmiddelen als mondkapjes, maar dan wel voor eigen rekening risico nemen en niet je connecties bij de overheid misbruiken en die je kosten laten dragen met een verzekerde afzet.

Knertel
Knertel15 mei 2021 - 7:45

Dat wordt verdiend aan de Coronacrisis, ach, zo zit de wereld in elkaar. Je daar druk over maken is weinig zinvol. Helaas. Maar er een sausje liefdadigheid overheen gieten. Walgelijk. Het Goede Doel omschreef het zo treffend: Een pakketje schroot met een dun laagje chroom.

5 Reacties
Mini2
Mini215 mei 2021 - 7:49

'Maar er een sausje liefdadigheid overheen gieten. Walgelijk.' Eens, gewoon open kaart spelen. Maar gezeik krijg je toch wel.

vdbemt
vdbemt15 mei 2021 - 8:38

Nee. Fraai is het niet. Zat hij nou bij de VVD, a lá. Nee. Hij zit bij de PvdA.

Tom Lucassen
Tom Lucassen15 mei 2021 - 8:40

Inderdaad, wees dan een vent en zeg gewoon dat je over de ruggen van anderen schatrijk wil worden. Wat een huichelaar.

Tom Lucassen
Tom Lucassen15 mei 2021 - 8:40

Hij zit bij het CDA trouwens.

Mini2
Mini215 mei 2021 - 8:42

@vdbemt 'Nee. Hij zit bij de PvdA.' Hij zit bij het CDA.

Mini2
Mini215 mei 2021 - 7:28

Ik ken de beste man niet, maar waar de overheid faalde heeft hij wel dingen geregeld. Verder geldt zoals altijd voor mensen die zaken doen met de overheid: blame the game not the player.

3 Reacties
Jozias2
Jozias215 mei 2021 - 8:13

Nou als het artikel in de Volkskrant lees dan is hetgeen hij heeft geleverd afgekeurd door het rivm en heeft hij valse voorwendselen toegepast alsof het belangeloos zou zijn. Dat hij er iets aan verdienen en daar open over zou zijn zou geen probleem zijn.

Mini2
Mini215 mei 2021 - 8:46

@Jozias 'Dat hij er iets aan verdienen en daar open over zou zijn zou geen probleem zijn.' Dan nog zou hij hier gezeik over krijgen, hoe dan ook. Spruitjeslucht.

Zandb
Zandb16 mei 2021 - 6:17

Mini Tja, dat krijg met die vermaledijde vrijheid van meningsuiting: spruitjeslucht. Wat u betreft zetten we de 'grote afzuiger' in werking?