Joop

Sywert verdiende ook miljoenen over de rug van 'de zorghelden'

  •    •  
10-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3214 keer bekeken
  •  
sywertleugenaar
Pandemieprofiteur Sywert van Lienden heeft na zijn omstreden mondkapjesdeal met de overheid, ook honderden andere klanten een loer heeft gedraaid, waaronder zorginstellingen in nood. Zij dachten tegen kostprijs beschermingsmateriaal in te kopen bij een stichting zonder winstoogmerk – Hulptroepen, ‘voor de zorghelden’ – maar kregen een factuur van de commerciële vennootschap Relief Goods Alliance. Dat ontdekte onderzoeksplatform Follow The Money (FTM).
Van Lienden en partners Bernd Damme en Camille van Gestel beperkten zich niet tot de inkoop van inferieure mondkapjes, maar legden zich ook toe op sneltests. ‘Heel goedkope, betrouwbare testjes, die continu beschikbaar zijn, waarmee je jezelf kunt checken als je even een loopneus hebt,’ aldus Van Lienden begin oktober vorig jaar in het tv-programma WNL op Zondag. Dat werd onder meer gezien door de Groningse zorginstelling De Hoven die op dat moment met een aantal besmettingen kampte en naarstig op zoek was naar een manier om een grotere uitbraak te voorkomen. Ze bestelden bij Hulptroepen voor 12.900 euro een lading sneltesten.
Had De Hoven kunnen weten bij een commerciële partij die met woekerwinsten werkte in te kopen? Nee, zo maakt FTM nog eens duidelijk. Het onderzoeksplatform wijst erop hoe in februari 2021, ruim vier maanden na de aankoop, Van Lienden in het Radio 1-programma Met ’t Oog op Morgen nog altijd doet voorkomen om niet te werken: ‘We moeten daar wel een bedrag voor vragen, en we hebben iets nodig voor de klantenservice en de website, maar het is wel een stichting, ja,’ herhaalt Van Lienden, die benadrukt ook aan de sneltesten ‘niets te verdienen’.
Het is dezelfde tactiek die Van Lienden en partners hanteerden bij hun mondkapjesdeal met de overheid: spreken vanuit de non-profit stichting, maar vervolgens factureren vanuit de haastig opgezette commerciële bv met nagenoeg dezelfde naam. Geen van de kopers wordt duidelijk gemaakt dat de overeenkomst niet zoals aangeprezen ‘tegen kostprijs’ is. ‘Vele honderden, en waarschijnlijk meer dan duizend bestellingen [zijn] door RGA bv gefactureerd,’ schrijft FTM dat de som opmaakt:
"Dit houdt in dat er mogelijk enkele miljoenen euro aan omzet via RGA is gestroomd, bovenop de honderd miljoen die het ministerie van VWS in het voorjaar van 2020 overmaakte. Ook de winst die voortkomt uit deze bestellingen kunnen de drie aandeelhouders van RGA – Van Lienden, Damme en Van Gestel – als dividend aan zichzelf uitkeren."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 18:11

Hij is een achtenswaardig lid van het CDA. Het onderzoek van Spies luidt dan ook: Sywert heeft zich niet helemaal netjes gedragen, maar de samenleving mag ook haar excuses weleens aanbieden aan Sywert. "Kom maar jongen........, kun je het volgend jaar nog wat doneren?"

Sonic2
Sonic210 jul. 2021 - 22:21

Sywert van Lienden is een doodnormale CDA'er. Rutte een doodnormale VVD'er. Wilders en Baudet zijn twee totale krankzinnigen en hun stemvee is ook de weg kwijt. Dat zijn drie/ vier typeringen. Net hoe je er tegen aan kijkt. Maar het zijn wel dingen die je duidelijk moet benoemen en aanwijzen. Want het laat zien hoe rechts en ultra rechts is verloederd. De zorg is voor dit soort mensen een markt. Waarin je kunt ondernemen. Van Lienden is een opportunist en dus doet hij opportunistische dingen. Oorzaak en gevolg. Heel veel mensen blijven altijd hangen in het frame " links verwaarloost de arbeider en nationalistische rechts benoemt de zaken" . En in dat enige frame blijven ze hangen. Van Lienden staat symbool voor een bepaalde groepering in de maatschappij

The Apple
The Apple10 jul. 2021 - 20:56

Marinus C.:"Sywert is maar een van de vele van de parasitaire klasse die zich op dergelijke schandalige manier ten koste van de samenleving verrijken. Beter dan ons uitleven op Sywert zouden we ons bezig kunnen houden met de vraag hoe we deze groep aasgieren voorgoed een halt toe kunnen roepen." Oftewel; hoe lang gaat het nog duren voor de mensen leren inzien dat het gaat om de voorspelbare uitwassen van vrij ondernemerschap binnen een kapitalistische economie?

Ivan61
Ivan6110 jul. 2021 - 18:51

Ik ben benieuwd welke programma hem weer podium gaat geven. Alles afpakken en pasje van de Voedselbank geven is de kortste en snelste oplossing.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 jul. 2021 - 11:56

Sarajlijla Wat u voorstelt is in Nederland godsonmogelijk. Doet dat er ook iets toe, in uw beleving?

Marinus C.
Marinus C.10 jul. 2021 - 13:28

We moeten er voor oppassen dat we ons niet te veel concentreren op Sywert van der Linden. De man mag wat mij betreft helemaal de vernieling in geholpen worden, hoor , daar niet van, die verdient niet beter dan dat. Nu ja, de vernieling in; teruggebracht worden tot het bijstandsniveau uit de tijd dat je met de bijstand ook nog een bloemetje op tafel kon veroorloven, ik ben een deugmens tenslotte. Maar goed, Sywert is maar een van de vele van de parasitaire klasse die zich op dergelijke schandalige manier ten koste van de samenleving verrijken. Beter dan ons uitleven op Sywert zouden we ons bezig kunnen houden met de vraag hoe we deze groep aasgieren voorgoed een halt toe kunnen roepen. En voor iemand begint over motors van de economie. De Sywerts van de wereld dragen helemaal niets bij aan de economie, die kosten enkel bakken met geld.

6 Reacties
adriek
adriek10 jul. 2021 - 14:48

Hij lijkt slim (sluw) genoeg om de nodige miljoenen weg te sluizen. Sywert zit waarschijnlijk over enkele jaren - met een bijstanduitkering en door de staat betaalde ziektekostenverzekering - op de Bahama's in een miljoenenvilla van het leven te genieten.

Richard58
Richard5810 jul. 2021 - 15:56

Dat er meer Sywerts zijn maakt nog niet dat we ons niet meer op de bekende boefjes, lees Sywert en kompanen, moeten concentreren. De bekende riedel om de aandacht af te leiden. Sywert hebben we in het vizier en het wordt tijd om de trekker over te halen, zo simpel is het en dan pas de volgende boef etc.etc.

Zandb
Zandb10 jul. 2021 - 16:50

Marinus Ik weet alleen van dat Van Lienden de zaak belazert. Van andere mensen weet ik dat niet, dus wanneer dat duidelijk wordt, kan ik me daar ook druk over maken. Tot het zo ver is, vind ik dat we Van Lienden kneiterhard moeten aanpakken ook al zouden er velen als hem zijn. Dat tegenhouden van die aasgieren is niet in eerste instantie uw of mijn verantwoordelijkheid; was dat maar waar.

Marinus C.
Marinus C.11 jul. 2021 - 10:49

Eirda Ik ben er ook bang van. @Richard Ik bedoel het letterlijk als ik zeg dat woe ons "niet te veel" op SvL moeten concentreren. En ook dat die man er wat mij betreft financieel geruïneerd en liefst ook met een strafblad vanaf komt. Ik zie niet precies hoe dat onder "de aandacht afleiden" valt. Ik wil juist een situatie waarbij het vanzelfsprekend is dat de SvL-en van de samenleving keihard aangepakt worden indien ze betrapt worden, en dat wat nu enkel een moreel failliete actie is, een strafrechtelijke zaak wordt "Dat tegenhouden van die aasgieren is niet in eerste instantie uw of mijn verantwoordelijkheid; was dat maar waar." Het idee van democratie is dat de bevolking regeert, dus dat is niet helemaal accuraat. Ja, ik ben ook cynisch over de staat van de NL democratie, maar zo zou het moeten zijn, dus.

Zandb
Zandb12 jul. 2021 - 6:55

Marinus Ik bedoel, dat wanneer ik er werkelijk verantwoordelijk voor was, ik er ook werkelijk iets aan zou kunnen doen. Nu ben ik heel indirect verantwoordelijk en kan ik alleen heel indirect iets doen, letterlijk en figuurlijk met mijn stem. Dat is geen cynische reactie. Dat betekent dat mijn handen jeuken.

Marinus C.
Marinus C.12 jul. 2021 - 9:15

@Zandb. We zijn het niet oneens; u heeft het over hoe het is en ik over hoe het zou moeten zijn, denk ik. Natuurlijk komt SvL hiermee weg en dat is ook waar het kabinet voor staat. Het enige wat hij "verkeerd" heeft gedaan is dat hij betrapt is.

Joopinie
Joopinie10 jul. 2021 - 12:00

De grootste verontwaardiging zal wel bij Sywert liggen: "Zo drijft iedereen op alle vlakken toch al decennia lang handel in dit land? Zo werkt het toch al lang in de zorg? Wat deed ik dan anders?" .

2 Reacties
adriek
adriek10 jul. 2021 - 14:49

Hij handelt - inderdaad - zoals gebruikelijk, zijn winsten zijn zelfs bescheiden te noemen. Het grote verschil is dat hij zegt / suggereert 'om niet' te werken en daarmee belazer hij zijn klanten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 6:56

Bescheiden?

johannn2
johannn210 jul. 2021 - 11:40

Is er inmiddels niet genoeg bewijs beschikbaar voor het OM om een zaak wegens oplichterij te starten? .

2 Reacties
adriek
adriek10 jul. 2021 - 14:49

Nee, alles zit juridisch keurig in elkaar.

johannn2
johannn210 jul. 2021 - 19:47

Eirda, Dank voor je antwoord, maar zou je iets specifieker willen zijn? .

Joop den Uil
Joop den Uil10 jul. 2021 - 11:03

aantal opmerkelijke zaken: - na een verhaaltje op WNL stromen de opdrachten binnen: mooie -gratis- reclame blok dus - in het hele artikel komt ''CDA'' niet voor , terwijl toch die club hem een platform gaf - er zou toch een onderzoek/rapport van het Ministerie komen over deze deal ? - dit artikel (met in mijn ogen een nog brutalere winst dan de 100 miljoen factuur) komt pas weken na die eerste openbaring. Zal me niets verbazen als de JSF ook door deze Sywaffia is aangeschaft. En de restauratie van het 2e Kamer Gebouw. Wie dicht bij het vuur zit wordt lekker warm.

Libertain
Libertain10 jul. 2021 - 11:02

Sywert van Lienden is de ware personificatie van de reden waarom toen onze goede zorgstelsel moest nog met veel fanfare op neoliberale wijze “marktconform” omgebouwd worden. Om de malafide profiteurs in de gelegenheid te stellen om waanzinnige winsten op de rug van de zieke mensen te gaan kloppen en tevens het belastinggeld voor het zorg buit te maken.

OlavM
OlavM10 jul. 2021 - 10:47

Inderdaad lijkt hier in strafrechtelijke zin sprake te zijn van oplichting. Ik heb nooit veel opgehad met Sywert van der Linde, maar toch niet eerder commentaar gegeven over deze kwestie. Dit onbeschaamd profiteren van een pandemiesituatie gaat wel erg ver, zeg ik nu voor het eerst.

2 Reacties
ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 11:25

Ik zie het niet, dus laat eens zien.

lmgikke
lmgikke10 jul. 2021 - 18:29

Ton14024. Het artikel lezen wellicht? ogen open doen en kijken?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jul. 2021 - 9:43

Bij ons noemen ze mensen als Sywert van Lienden een zwans.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jul. 2021 - 10:14

Mening Hoe u Van Lienden wil noemen, dat is uw zaak. Daar ligt hij niet wakker van. Dat we hem blijven onderzoeken en zo gauw dat kan, hem bestraffen of terug laten betalen of..... Daar gaar het om.

Bouwman2
Bouwman210 jul. 2021 - 9:33

En de Sywert saga gaat maar door....... Het is het gruwelijke verhaal dat de broers Grimm optekenden. Over de dochter van de molenaar van wie men zei dat ze van stro goud kon spinnen.....

3 Reacties
vdbemt
vdbemt10 jul. 2021 - 10:09

Weet je, Bouwman. Ga een boek schrijven. Een surrealistisch boek. Je laat hier telkens weer zien dat je daar goed in bent. In een boek past het. Op een opiniesite niet.

LaBou
LaBou 10 jul. 2021 - 10:43

Een mooi verhaal, dat sprookje. Helaas maakt SvL van goud stro ipv van het omgekeerde.

Marinus C.
Marinus C.11 jul. 2021 - 10:55

Het is gewoon het volgende voorbeeld van een moreel failliet persoon die een noodsituatie misbruikt om bakken geld te verdienen met woekerprijzen en oplichting. Zoiets als die boeren die je in de oorlog mensen een gouden horloge aftroggelden voor 2 suikerbieten. Dat is geen kwestie van zakelijk inzicht, dat is meer het hebben van de persoonlijkheid van een stuk dubbelzijdig gebruikt WC-papier.

frankie48
frankie4810 jul. 2021 - 9:11

Dit kereltje is echt over lijken gegaan, een doortrapte huichelaar die zonder oog voor enige ethiek of moraal besef, alleen aan zijn eigen belang heeft gedacht.

2 Reacties
ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 11:21

Ja vast, maar niet echt, dus lopen ze vrij rond. Niet meer dan een slechte definitie van oplichting.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jul. 2021 - 11:36

we leven in een tijd dat voor rijken de wet niet geldt

Knertel
Knertel10 jul. 2021 - 9:11

Waarschijnlijk kan in dit geval worden gesproken van oplichting in de strafrechtelijke zin. Het zou echter ook goed kunnen dat de heren van liefdadigheid zich op de één of andere manier hebben ingedekt middels de beruchte kleine lettertjes. Of dat de kopers geen nadeel hebben ondervonden, omdat de prijs, weliswaar anders dan zij dachten (kostprijs), marktconform was. Ben zeer benieuwd of er deze keer nog steeds lieden zijn die de handelswijze van de heren van Weldadigheid willen verdedigen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias210 jul. 2021 - 10:39

@knertel, Nee hoor. Verschil is nu dat waar eerder de contractpartner bij de deals wist dat het een bv betrof met marktconforme prijzen. In dit geval richting de contractpartner een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven. Dit voor wat betreft de zakelijke kant, als de informatie klopt. Dat het profileren in de media moreel laakbaar was heeft volgens mij niemand verdedigd.

ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 11:08

Als ik iets bestel bij Jantje en ik betaal aan Pietje wie gaat mij dan verdedigen?

ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 11:10

Lees bijstaan i.p.v. verdedigen.

chwiedijk
chwiedijk10 jul. 2021 - 8:57

Sywert schijnt een christen te zijn...

1 Reactie
vdbemt
vdbemt10 jul. 2021 - 10:11

Het ligt in lijn met een CDA dat maar wat graag profiteert van de tabaksindustrie.