Joop

'Sywert van Lienden toucheerde 30 miljoen euro met mondkapjesdeal'

  •  
22-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
766 keer bekeken
  •  
svl
Sywert van Lienden, talkshowgast en co-auteur van het CDA-verkiezingsprogramma ‘Nu doorpakken’, heeft samen met twee zakenpartners vermoedelijk 30 miljoen euro verdiend aan een uiterst lucratieve order van de overheid. Dat rekent onderzoekssite Follow The Money uit na navraag bij zeven importeurs. De bv Relief Goods Alliance die Van Lienden speciaal voor de deal heeft opgericht pakte waarschijnlijk een winst van 30 procent op de met gemeenschapsgeld betaalde aanschaf. Als het klopt dan is dat het dubbele van wat gebruikelijk is. Van Lienden en zijn twee compagnons bestelden 40 miljoen maskers bij twee Chinese bedrijven en verkochten die voor 2,26 euro aan de Nederlandse overheid. Volgens de geraadpleegde ondernemers bedroeg de gangbare inkoopprijs indertijd rond de 1,50 euro per stuk.
Van Lienden wil “uit juridische overwegingen” niet reageren op de onthullingen, zegt hij tegen de NOS maar heeft tegen Follow The Money wel verklaard dat de prijs die hij betaalde aan de Chinese leveranciers hoger lag. Van Lienden suggereerde indertijd dat hij de handel opzette als humanitaire daad en er zelf niet aan verdiende. FTM schrijft :
"De deal van 100 miljoen euro met Sywert van Lienden deed bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de wenkbrauwen fronsen. De inkooporganisatie raadde VWS af om Relief Goods Alliance een opdracht van deze omvang te verstrekken. Volgens het Consortium waren er in de tweede helft van april 2020 al meer dan voldoende mondkapjes ingekocht; in zee gaan met Van Lienden was dus onnodig. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat het LCH protest aantekende tegen de deal. ‘Het LCH heeft meermaals gezegd dat er voldoende in voorraad was. Maar er was politieke druk om te blijven kopen, kopen, kopen.’ Zo drong de Tweede Kamer er op 15 april 2020 – een paar dagen voor de deal met Van Lienden – nog op aan dat Nederland snel meer mondkapjes zou inslaan. Minister Hugo de Jonge ging daarin mee: ‘We hebben nog niet voldoende.’"
De 40 miljoen kapjes die Van Lienden, in de talkshow Op1 aangeduid als ‘chef mondkapjes’, leverde zijn uiteindelijk nooit gebruikt, mede omdat er twijfels bestaan over de kwaliteit van de beschermingsmiddelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Phil2
Phil224 mei 2021 - 9:06

"Nu doorpakken" is geworden tot "Nu door pakken". Nou ja, de fiscus zal ook wel reuze benieuwd zijn hoe de inkomsten liggen en of het een en ander nog te belasten is aan inkomsten, winst e.d.

TwoTone
TwoTone22 mei 2021 - 17:26

30%: Hmm, dat is dus de bruto marge, moeten bedrijfskosten, salarissen, invoer, transport, verzekeringen , div. belastingen nog af. Tsja, de overheid graait zelf ook 51% van een litertje benzine naat binnen.....

1 Reactie
Welp2
Welp222 mei 2021 - 21:54

@Twotone Verreweg de meeste onkosten werden door anderen gedragen. Volgens het artikel van FTM : - De opslag- en transportkosten waren voor de Chinese fabrikant: uit facturen blijkt dat de spullen free on board werden geleverd. - Overige opslag- en transportkosten factureerde Relief Goods Alliance aan VWS, bovendien stelde onder andere opslagbedrijf Flexport gratis diensten beschikbaar - Uitzendbureau Randstad voorzag de ondernemers in deze periode kosteloos van personeel - Een andere kostenpost zou kunnen bestaan uit commissie voor tussenpersonen, maar volgens een goed geïnformeerde bron kocht het drietal de kapjes naar alle waarschijnlijkheid direct bij de fabrieken. Voor persoonlijke beschermingsmaatregelen (PBMs) zijn/waren vrijstellingen voor BTW/invoerrechten mogelijk. Overheidsinstellingen zijn/waren ook vrijgesteld bij de invoer van PBMs [1], waarbij ik vermoedt dat de deal via het ministerie zelf is gegaan. Dus tenzij je met salarissen, de salarissen van het illustere trio bedoeld, vermoed ik dat er niet heel veel andere kosten zijn. [1] https://web.archive.org/web/20200516220856/https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/douane/persoonlijke-beschermingsmiddelen-vrijstelling-douanerechten-bij-invoer-update

Welp2
Welp222 mei 2021 - 17:21

VWS (maar vermoedelijk ook de andere ministeries) waren in staat van chaos waar wel (achteraf beoordeeld) slechte beslissingen uit te verwachten waren. Voeg daar politieke druk aan toe, en je krijgt dat men aan elke bekende strohalm vastklampt, wat in dit geval een politiek bekende was. "Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat het LCH protest aantekende tegen de deal. ‘Het LCH heeft meermaals gezegd dat er voldoende in voorraad was. Maar er was politieke druk om te blijven kopen, kopen, kopen.’ Zo drong de Tweede Kamer er op 15 april 2020 – een paar dagen voor de deal met Van Lienden – nog op aan dat Nederland snel meer mondkapjes zou inslaan. Minister Hugo de Jonge ging daarin mee: ‘We hebben nog niet voldoende.’" LCH=Landelijk Consortium Hulpmiddelen Van Follow The Money [1] (vandaag nog gratis te lezen voor niet-abonnees) [1] https://www.ftm.nl/artikelen/sywerts-mondkapjesdeal-goed-voor-circa-30-miljoen?&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=MondkapjesDealVanLienden

2 Reacties
Welp2
Welp222 mei 2021 - 17:37

Overigens ook interessant om te lezen wie de andere 2 van het "illustere trio" zijn in Quote [1] : Bernd Damme, een ambitieuze jongeling met 1 succes en 2 faillissementen op zijn naam [2] Camille van Gestel, mede-oprichter van het 'duurzame' WakaWaka wat failliet ging, maar later werd doorgestart door een groter bedrijf omdat het merk goed publiciteit zou opleveren. [3] [1] https://www.quotenet.nl/zakelijk/a36507139/sywert-van-lienden-en-kompanen-verdienden-euro30-miljoen-aan-mondkapjes/ [2] https://www.quotenet.nl/zakelijk/a216319/doorstart-een-lichtpuntje-voor-wakawaka-216319/ [3] https://www.quotenet.nl/zakelijk/a215802/groene-lieveling-wakawaka-failliet-215802/

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2021 - 2:01

"VWS (maar vermoedelijk ook de andere ministeries) waren in staat van chaos" Dat zijn ze nog steeds!

Hank Nozemans
Hank Nozemans22 mei 2021 - 17:18

Raar verhaal. Als je een te hoge offerte stuurt, dan loop je meestal de opdracht mis. Of de offerte was wel marktconform of de overheid is totaal incapabel om een fatsoenlijk inkoopbeleid te voeren.

3 Reacties
ZonderNaam2
ZonderNaam222 mei 2021 - 21:59

Ik vrees dat laatste, en de ophef draait mijns inziens teveel om verontwaardiging over de oplichter en te weinig om hoe makkelijk de overheid zich laat oplichten wanneer het om belastinggeld gaat. In zake dat laatste past dit namelijk in een bestaand patroon.

LaBou
LaBou 23 mei 2021 - 10:08

Je vergeet de derde mogelijkheid: het netwerk waarbij de leden elkaar "wat gunnen".

adriek
adriek23 mei 2021 - 13:35

Of de opdracht werd 'gewoon´ aan een vriendje gegund, als dat over de grens gebeurt heet dat gewoon corruptie.

Jan Jansen2
Jan Jansen222 mei 2021 - 16:38

Die VOC mentaliteit zit er nog goed in bij het CDA. Die van Lienden is nou precies de posterboy voor alles wat er mis is met Nederland. En dan die hautaine houding erover, walgelijk soort mens maar daar zit Nederland vol mee, al eeuwen.

MB19
MB1922 mei 2021 - 16:07

Welk nut heeft het om het CDA hierbij te betrekken?

2 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf22 mei 2021 - 21:20

Omdat van der Lienden hoog in het cda zit(hij schreef mee aan het partijprogramma ) en minister De Jonge (uiteindelijk opdrachtgever) ook cda is. Vriendjespolitiek is niet uit te sluiten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2021 - 4:51

Bovendien hebben we met het CDA nogal wat meegemaakt van dit soort dealtjes.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -22 mei 2021 - 15:58

Corona rijmt niet voor niets op Kassa ... Met een blauw wc-papiertje en 2 elastiekjes miljonair worden ; cool

Linkse Rico
Linkse Rico22 mei 2021 - 14:49

Slimme gast. Maakt handig gebruik van de heersende corona hysterie. Men zou beter die sulletjes bij de overheid die zich over de tafel laten trekken eens op het matje laten komen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 23 mei 2021 - 5:35

Was je maar zo ruimdenkend t.o.v. de mensen die nu als fraudeur kapotgemaakt zijn in de toeslagenaffaire.

Grietje Genot
Grietje Genot22 mei 2021 - 14:29

Een voordeel is wel, dat deze kwibus - als-ie met zijn treurige hoofd op de treurbuis verscheen dan doken de kinderen gillend achter de bank en de hond jankend onder de tafel, nog voordat er een bêtise, een enormiteit of een cliché over zijn smalle lippen vloeide - nu een eiland kan kopen, en we daarom nooit en nimmer met hem opgezadeld hoeven te zitten of met hem geconfronteerd hoeven te worden. (Die kletsshows vissen allemaal uit dezelfde incrowd-vijver (het zijn reclamebureau's voor de status quo, een reidans van het kartel), moedeloos word je ervan).

ZonderNaam2
ZonderNaam222 mei 2021 - 14:17

De vraag blijft wel waarom de overheid niet gewoon zelf degelijke mondkapjes in China gekocht heeft? Er moet toch wel iemand op BuZa werken die dat kan regelen (of in ieder geval even een prijscheck kan doen)? Waarom überhaupt met zo'n gladjakker als Van Lienden in zee gaan?

Zapata
Zapata22 mei 2021 - 14:07

Om te kotsen. Mensen die dit mogelijk hebben gemaakt moeten per direct uit hun functie ontheven worden en nooit meer terugkomen. Walging. Kijk die van Lienden is gewoon een Nederlander. Zoals er zoveel Nederlanders zijn. Moreel gedegenereerd en dat al eeuwen lang. Zolang het maar poen oplevert who gives a shit. Ook al gaat dat van de belastingcenten van heel veel anderen en ook al gaat dat over de ruggen van zieke mensen. De VOC mentaliteit. Maar dat een ambtenaren apparaat en ministers hier in mee gaan maakt het ziek. Doodziek.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman22 mei 2021 - 15:57

Het testbedrijf is toch ook al zonder concurrentie aangewezen, kost maar 1,1 miljard, ook onderhands gegund. Staat nu los van die 5 miljard waar de bonnetjes van zoek zijn?

PVDB2
PVDB222 mei 2021 - 16:23

Voor het CDA zijn de tien geboden heilig... Tot dat er veel geld te verdienen valt. Dan gaan ze overboord. En dit is, zover ik weet, geheel wettelijk toegestaan. Voor vele (extreem) rechtse stemmers, die liever ergens anders over zeuren dat het veel overheidsgeld kost, is dit gewoon een slimme handelsmentaliteit. Inderdaad, zoals JP Balkende van het CDA ooit zei, de VOC mentaliteit. Maakt wie je er mee benadeeld, of wat je ze aan doet, wat het kost, als je er maar aan kan verdienen. Want in dit geval ook. Never waste a good crisis. Maar dan om zaken er door te krijgen van een mede CDA lid, zoals deze deal voor producten die dus in feite overstock zijn, (voorlopig) niet te gebruiken en wat dus 100 miljoen over de balk smijten is. Maar dat zullen de eerder genoemde het waarschijnlijk niet mee eens zijn.

Jaap12342
Jaap1234222 mei 2021 - 14:07

Als dit ervoor nodig is om er zeker van te zijn de zelfingenomen kop van Sywert van der Lienden niet meer op de buis tegen te hoeven komen, dan is het het geld waard geweest.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 mei 2021 - 14:01

Hoe wordt je eigenlijk talkshowgast ? Gewoon rijk zijn en huppekee?

2 Reacties
Linkse Rico
Linkse Rico22 mei 2021 - 14:50

Je kan gewoon solliciteren. Je moet er wel een beetje uitzien en wat redelijk uit je woorden komen. Maar proberen kan altijd, alhoewel jou kansen niet heel hoog inschat. Met rijk zijn gaat het je niet lukken. Dat trekt op zich geen volle zalen of kijkcijfers.

Welp2
Welp222 mei 2021 - 22:10

@Griezel in post-gezellig Nederland Talkshowgast kun je worden via een combinatie van ambities, connecties en een vlotte babbel. Daarbij geldt dat er een positieve feedback-mechanisme van deze 3 factoren uitgaat : - als je eerdere ambities zit waarkomen, stel je steeds hogere op - als je goede connecties hebt, wordt het vervolgens makkelijker om meer connecties te krijgen - als je een vlotte babbel blijft oefenen, wordt deze steeds beter

Mohawk2
Mohawk222 mei 2021 - 13:08

Niets te zien mensen, doorlopen! Gewoon een hardwerkende Hollandse vrije jongen van de gestampte pot met zijn poten diep in de klei keihard bezig zijn dagelijks brood te verdienen. We hebben er toch zeker helemaal niets mee te maken hoe iemand hier aan zijn geld komt? En als hij niet gebruik maakt van de grootste crisissituatie sinds tijden om zichzelf van ons geld te verrijken door rookgordijnen op te hangen rondom zijn bezigheden dan doet een andere vrije jongen dat wel. Dan kan het maar beter Sywert zijn, want dat is in ieder geval een ondernemend christen bekend van de tv die niet wegkijkt maar benoemt. Dus ophouden nou met dat gezeur, we draaien overal in de allerbeste lijstjes keihard in de top mee! En dat mag best wat kosten...

3 Reacties
FLex2
FLex222 mei 2021 - 14:47

Met zijn poten diep in de klei? Hij maakt wellustig misbruik van zijn positie. En doet zich voor als barmhartige. Dit soort lui zet christenen al decenia in kwaad daglicht.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2021 - 17:23

'Gewoon een hardwerkende Hollandse vrije jongen ' Amusant hoe dom rechts hier staat te juichen terwijl hun eigen belastingcenten worden verdubbeld. Stockholm Syndroom..

Mohawk2
Mohawk222 mei 2021 - 18:12

Flex & Joe, Blijkbaar druipt het sarcarsme niet van mijn bijdrage af... dat verbaast me.

Kaas2
Kaas222 mei 2021 - 13:02

Slimme ondernemer om zo te verdienen aan de overheid! Zolang de mensen die echt wat kunnen bij het bedrijfsleven werken zal je dit soort zaken gewoon houden. Een gevalletje pay peanuts get monkeys.....

FLex2
FLex222 mei 2021 - 12:51

Je zal maar CDA hebben gestemd om Pieter Omtzigt. En dan deze lakeien in het zadel helpen. Toch bizar dat hij blijkbaar het geld mag houden, terwijl de mondkapjes zijn afgekeurd. Je zou zeggen dat ondeugdelijk waar de deal ontbind. Hoezo word het bedrijf niet vervolgd voor oplichting? Je voor doen en jezelf verkopen als non profit en vervolgens commerciele jas aan. Hoe dan!??!

Thuiszitter
Thuiszitter22 mei 2021 - 12:47

Verdienmodellen overeind houden natuurlijk, kijk toch zo uit naar Rutte 4 , maar niet heus.

Zwerfstein
Zwerfstein22 mei 2021 - 12:30

Corona was vanaf dag 1 toch al een commercieel feestje? Wat dacht je van de corona-testen die nu in omloop zijn waarbij elke rechtgeaarde 'ondernemer' een graantje meepikt? Niet 'sex sells' maar 'fear sells'.

Berend22
Berend2222 mei 2021 - 12:29

Tja dat is nou markt werking. Iets inkopen, geen zak toevoegen, met winst doorverkopen en een mooi verhaal ophangen voor de nodige beeldvorming.

Bert de Vries
Bert de Vries22 mei 2021 - 12:28

Van Lienden is medeauteur van het CDA verkiezingsprogramma.

pk49
pk4922 mei 2021 - 12:24

en weer heeft Rutte en de Jong een welverdiend brevet van onvermogen op zak. Ongelofelijk waarmee deze mensen wegkomen, zonder enig tegensputteren van partijgenoten van de heren.

ton14024
ton1402422 mei 2021 - 12:19

´´ 2,26 euro, kopen, kopen, kopen. meer mondkapjes ‘We hebben nog niet voldoende.’ ´´ Er is dus blijkbaar zeker één Nederlander die zóveel voor een mondkapje betaald heeft. Das geen echte, eruit met die vent.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman222 mei 2021 - 14:13

Waarom ergert deze Sywert zo, Ton? Is dat omdat de "kinderen van de duisternis" zo vaal handiger zijn dan u die zich in het licht koestert?

ton14024
ton1402422 mei 2021 - 14:30

Is dat dan niet waar het om draait? Hoe handig je bent, en je bijdrage aan de samenleving toch, die zijn waardering daarvoor uitspreekt. Ben jij graag de huichelachtige weldoener, oplichter?

Bouwman2
Bouwman222 mei 2021 - 15:02

Ik ken veel mensen die handig zijn voor zichzelf en toch ook een bijdrage leveren aan het collectief, Ton. Dat komt door wat o.m. de sociaal democraten en juffrouw Klompé nastreefden: de zwaarste zaken door de sterkste schouders laten dragen. Iedereen mag het voor zich zelf zo fijn mogelijk maken mits ie niet alles voor zichzelf bewaart. Ik zie niet in wat dat met hypocrisie of criminaliteit te maken heeft. En maak niet alles zo persoonlijk. Het antwoord op de vraag weet je al: Ik ben enkel een dominee, een veldprediker. Een de Bijbel is mijn handboek.

ton14024
ton1402423 mei 2021 - 9:55

En ik gebruik gewoon mijn verstand.

Rode druppel
Rode druppel22 mei 2021 - 12:12

Hier kun je alleen maar respect voor hebben. Dat is zaken doen door echte zakenlieden. De Hollandse koopmannen laten het beste van hun zien. Neoliberalen kijken met bewondering naar deze gewiekste zaken mensen. Helaas heb ik die bewondering voor deze mensen niet. Verafschuw dit verrijken ten koste van anderen.

Bernie2
Bernie222 mei 2021 - 12:08

En dat allemaal door Rutte's marktwerking. Gelukkig zijn de mondkapjes niet verloren gegaan want dankzij 's Rijks bijdrage zijn al die kapjes bewaard gebleven. Wegens onbruikbare- niet werkende rotzooi. Maar dat zal Sywert een zorg zijn. Die loopt fijn binnen. Een zorgcowboy in de dop.

4 Reacties
Mini2
Mini222 mei 2021 - 12:18

'En dat allemaal door Rutte’s marktwerking.' Oh ja, want in Maart 2020 liep niet iedereen 'WAAROM ZIJN ER GEEN MONDKAPJES!!' te schreeuwen?

adriek
adriek22 mei 2021 - 13:41

Met dertig miljoen in de pocket kun je zelfs wel spreken van een zorgcowboy in de top.

Bouwman2
Bouwman222 mei 2021 - 14:46

De markt wordt niet door Mark Rutte veroorzaakt. Hem is dat etiket opgedrukt. Ten onrechte, Rutte is niet het sluwe genie dat er van hem gemaakt wordt, Integendeel, hij is nog steeds de pianist die droomt van de noten, de akkoorden. de vingerzettingen en de aanwijzingen plus hetgeen niet in de noten staat, het "je ne sais quoi" iets unieks te maken. Rutte is een kunstenaar, per geluk verdwaald in de politiek. .Op die manier bedrijft Mark Rutte die zich snel weet aan te passen politiek. Hij laat anderen in verbazing en boosheid achter zich.. Mensen als Rutte zijn zeldzaam, maar hij is opgemerkt, hij is niet ongezien gebleven. Meer dan twee miljoen mensen zagen het. Dat is een op de vijf. Vier op de vijf zagen het niet, Maar als er één is die het vaccin tegen de de pokken vond ( en alle anderen niet) is dat dan reden om je schouders op te halen over of nare namen te geven aan Edward Jenner?

Mini2
Mini222 mei 2021 - 15:56

@Eirda En wie keurt het goed? Wie bij de overheid maakt de keuze om een marge van 30% goed te keuren?

Joop den Uil
Joop den Uil22 mei 2021 - 12:04

De Nederlandse overheid is de schuldige hierin.... een gat in de hand en geen brein. Hoeveel andere artikelen zijn wel niet veel te duur aangeschaft? En wat was de strijkstok ? Parlementaire enquête wat mij betreft maar ben bang dat die alleen gesteund zal worden door PvdA. De rest heeft boter op kop.

Mini2
Mini222 mei 2021 - 11:59

Zoals ik al eerder zei, bij zaken doen de overheid: blame the game, not the player.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman22 mei 2021 - 16:02

Er komt nog een dag dat je meer last dan gemak van de overheid hebt, die dag nadert snel. Het zal een kantelpunt in de maatschappij worden. Kijk ernaar uit, ik verwacht dat het in Frankrijk begint.