Joop

Sywert en het gebroken kompas

  •  
06-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
sywertleugenaar
Te hopen is dat de mondkapjesaffaire verder zal worden uitgediept.
Het Buitenhof-interview met Sywert van Lienden leverde vooral veel mist op. Als ervaren DWDD-gast begon Van Lienden met een compliment aan Twan Huys, “de beste interviewer van Nederland”, aan wie hij graag tekst en uitleg kwam geven. Niets beter dan ego strelen, wist hij uit ervaring. Wat volgde was arrogant slachtofferschap. Maar ook waren er enkele nieuwtjes.
Van Lienden leek zeker te weten dat betrokken CDA’ers van zijn verdienmodel moeten hebben afgeweten bijvoorbeeld, al kon hij niet op zijn bijbel zweren of dat ook echt zo was. Hij sprak “enkele keren” met de persoonlijk assistent van de minister. Twee keer, drie keer? Nee, het waren meer gesprekken geweest, maar hij wist het opnieuw niet zeker. De integriteitscommissie van het CDA was geheel op de hoogte, echter, dat wist hij wel, dat had de redactie bij hem thuis kunnen nazien, dus daar zat het wel snor.
Ook had hij inmiddels, het enige echte nieuws van het interview, na lang nadenken en na zelfreflectie, “een moreel kompas laten opstellen”. Het was jammer dat Twan Huys de gelegenheid voorbij liet gaan te vragen door wie (was het Jack de Vries misschien?) en of dat “om niet”, tegen kostprijs of met speciale CDA-korting gebeurde.
Het is een groeimarkt: een cadeautip voor de zomer. Na een lente waarin de Kamer zich liet voorliegen over te veel onderwerpen om hier op te sommen. Waarin het demissionaire kabinet onlangs mocht besluiten de wens van een overgrote Kamermeerderheid ongestraft naast zich neer te leggen om een verbod op homogenezing in te voeren. (Een onderwerp waar buiten het COC tenslotte toch geen haan naar kraait en schoffering van de Christenbroeders van CU en SGP klaarblijkelijk niet waard was.) Waarin de vorming van een nieuw kabinet stokt op PR-overwegingen en aarzelingen voor de bühne. De “nieuwe bestuurscultuur” verzandde in focusgroep-praat.
Te hopen is dat de mondkapjesaffaire verder zal worden uitgediept en de journalistieke (en parlementaire) belangstelling niet eindigt bij Van Lienden en het interview door meester-interviewer Huys. Het moreel kompas was en is bij velen aan vervanging toe. De geur van corruptie drijft (zonder al te grote overdrijving) door de Haagse straten. Thierry noemde het “het partijkartel”, anderen de “Rutte-doctrine”, “oud leiderschap” of domweg “het old boys network” en “ons kent ons”. Hoe hol de woorden ook klinken mogen en hoezeer ook, al te vaak, ingezet voor eigen politiek gewin, het is tijd de holle vaten inhoud te geven. Een essentiële taak voor zowel de Kamer als de journalistiek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Pater
Pater7 jun. 2021 - 17:17

Als je Baudet gaat citeren over het morele verval van anderen ben je een eind van het padje af.

Bert de Vries
Bert de Vries7 jun. 2021 - 9:14

Over de weigering van de Tweede Kamer om een verbod op homogenezing (marteling) in te voeren: het homohuwelijk werd pas mogelijk toen de VVD in 1999 besloot om zich er niet meer tegen te verzetten. De VVD zit er nog altijd geharnast in. En D66? Nou ja, Kaag heeft zelf gezegd dat ze geen gewone Nederlander is. Van der Lienden? Laat maar lopen. Prooi voor kneuzen. De echte kluif ligt bij het CDA.

Ewout Pool
Ewout Pool6 jun. 2021 - 15:52

Hoewel ik Sywert moreel laakbaar vind, heb ik nog nergens gelezen dat er ook maar 1 wettelijke reden is om het geld terug te vorderen. Er is een hoop geschreeuw, maar weinig dwang. De "fout" die Sywert maakt is zich hier wat van aan te trekken. Zit stil als je wordt geschoren! Over een maand lig je uit de newscycle en over een half jaar is vrijwel iedereen het vergeten. Of geef het hele bedrag terug.

16 Reacties
Zandb
Zandb6 jun. 2021 - 17:06

E-wood Wanneer je met valse voorwendsels een order binnensleept, dan is er sprake van oplichting. Maar wanneer diegenen die opgelicht zijn geen gebruik wensen te maken van hun wettelijk recht om aangifte te doen - omdat ze boter op het hoofd hebben bv. -, dan kan het zijn, dat strafbare feiten onbestraft blijven. Dat u dan die strafbare feiten niet ziet, dat zegt weinig. "Er is een hoop geschreeuw", stelt u. En ik ben blij dat er hard geschreeuwd wordt. Dat leidt hoop ik tot aangiftes en een parlementaire enquête.

Jozias2
Jozias26 jun. 2021 - 17:35

@zandb Dat moet je even onderbouwen want er staat helemaal nergens dat VWS niet op de hoogte was van het feit dat het een commerciële Bv was. Sterker ze geven aan dat ze het wisten en dat het voor de deal niet uitmaakte. Dus als u stelt dat het anders is zie ik graag de bewijzen.

Buitenstaander
Buitenstaander6 jun. 2021 - 18:46

@zandb Grote woorden, zoals vaak, Zandb. Dus toon maar aan dat VWS van niets wist, wat blijkbaar -als we diverse uitingen lezen- niet t geval was... Ja weer een parlementaire enquete, wordt net zo populair als het 'spoeddebat'..

Zandb
Zandb7 jun. 2021 - 6:47

Jozias/Buitenstaander Wat willen jullie nu toch in godsnaam: Of ...... het WVS wist van niets en dan is er sprake van oplichting. Of ...... het WVS was op de hoogte en dan is er sprake van oplichting; corruptie. En...... niet alleen het WVS is hier partij. (Jozias: al -tig keer uitgelegd maar daaraan gaat u steeds voorbij.) Ik word wel een beetje moe van jullie drang om recht te praten wat zo overduidelijk krom is. En tot slot, verbeter me als ik het verkeerd heb, maar nog nooit Buitenstaander, heeft u kunnen aantonen dat ik "grote woorden gebruik". En ook dit keer slaagt u er weer eens niet in. Maar blijf proberen. Het zal vast een keer lukken.

Jozias2
Jozias27 jun. 2021 - 7:25

@zandb Waarom is er sprake van oplichting door van lienden als VWS op de hoogte was? Als de betaalde prijs marktconform was. Wie is er dan benadeeld? Hadden ze voor een andere commerciële partij moeten kiezen die waarschijnlijk nog duurder was? Er waren ook aanbieders die 6x het betaalde bedrag vroegen.

Buitenstaander
Buitenstaander7 jun. 2021 - 7:46

@zandb Valse voorwenselen; geen gebruik etc. En als ze gewoon op hoogte waren van inhoudelijke elementen vd deal? Laten we voorzichrig zijn, voordat we van alles roepen. Er komt onderzoek naar wie wat wist. En dat bedoel ik een beetje met 'grote woorden'. Parlementair onderzoek....

Berend22
Berend227 jun. 2021 - 8:22

Tuurlijk zoek lekker de mazen van de wet op om vervolgens te klagen dat er zoveel regeltjes zijn (bedoelt om die mazen kleiner te maken)

Libertain
Libertain7 jun. 2021 - 8:23

@jozias, ("Dat moet je even onderbouwen want er staat helemaal nergens dat VWS niet op de hoogte was van het feit dat het een commerciële Bv was.") Hier bevestigt u dat er mogelijk sprake van corruptie is betreffende het kring "ons-kent-ons" met doel snelle verrijking. Goed van u.

Jozias2
Jozias27 jun. 2021 - 13:13

@libertain VWS geeft zelf aan te hebben geweten dat het een commerciële bv was. Maar waarom is dat automatisch corruptie?

Zandb
Zandb7 jun. 2021 - 15:33

Jozias Wat nu: Marktconform? Hoe kan in vredesnaam iemand die ideële doelstellingen nastreeft en en dus juist niet marktconform werkt nu 9.000.000.000 winst maken? Zo voordelig is deze deal met Van Lienden, gesteund door onwetenden en goedgelovigen absoluut niet. En met het volgende had WVS ook rekening moeten houden: zij (WVS) waren er als enigen van op de hoogte dat Van Lienden de zaken anders voorstelde dan ze waren en dus talloze mensen besodemieterde, JUIST natuurlijk wanneer dit een gewone deal zou zijn. Waarom doet u zo uw best om daar langs heen te kijken? (Nogmaals, ik geloof er geen barst van dat dit een normale deal was wamt dat is dan wel een heel grote aanslag op het gezonde verstand van de mens.) We zullen zien, als dit nu eens danig onderzocht wordt, wie het bij het verkeerde eind heeft. Maar ik ben er van overtuigd, dat ik dat niet ben, die het verkeerde eindje vasthoudt. Buitenstaander. Nu wordt u redelijker: 1. U vindt dat ik grote woorden gebruik. 2. U stelt voor dat we moeten afwachten of mijn woorden groter blijken te zijn, dan de werkelijkheid is. Het is wel zo, dat het ministerie nu ook van mening is, dat de onderste steen boven moet komen. M.n. omdat het hier gemeenschapsgeld betreft. Ik kan me niet voorstellen, dat in Nederland op deze manier zaken gedaan mogen worden; dat hier niets strafbaars heeft plaatsgevonden. Als dat grote woorden - vooral zonder inhoud - zijn, dan begrijp ik niet waarom WVS verder onderzoek gaat doen; de feiten zijn immers volgens jou en Jozias bekend! Verder wijs ik er op, dat u schreef, dat ik "als zo vaak grote woorden gebruik". Helaas deelt u daar dan weer niet zo veel meer over op te merken.

Jozias2
Jozias27 jun. 2021 - 16:28

@zandb Die 9 miljoen winst is niet gebaseerd op ideologische motieven. Dat is heel duidelijk. Het verschil wat u kennelijk niet wenst te zien is dat van Lienden naar het publiek in zijn media optredens stelde enkel een stichting te zijn zonder winstoogmerk. Dat was ook zo maar daarnaast had hij een BV waarmee hij deze zakelijke deal sloot. Dat laatste heeft hij inderdaad verzwegen voor de media maar NIET voor VWS. Je haalt dus twee dingen door elkaar. En in de zakelijke deal is er van tevoren een realistische prijs vastgesteld op basis van de toenmalige markt situatie. Die prijs was tussen 2,50 en 3,00. Van Lienden voldeed daar aan. Tegelijkertijd waren er vele aanbieders die veel hogere prijzen rekenden. Maar als je de zakelijke deal bekijkt op basis van de informatie van VWS dan was daar op zich niet zoveel mis mee. En dat tijdens de onderhandelingen door valuta wisselingen en overproductie de prijs daalde waardoor van Lienden een hogere marge behaalde dan gedacht dat is nu eenmaal zo maar dat zou bij elk bedrijf het geval geweest zijn. Verder geeft u helemaal nergens aan waarom en hoe VWS in deze opgelicht zou zijn.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jun. 2021 - 17:12

'En in de zakelijke deal is er van tevoren een realistische prijs vastgesteld op basis van de toenmalige markt situatie.' Op grond waarvan? Weet jij hoe ze aan die prijs komen? Heeft er ooit een ambtenaar prijzen in China opgevraagd? Ik weet wel zeker van niet want als een leek als SvL al aan dit soort prijzen kan komen dan kan iedere beetje slimme ambtenaar dat ook. E.e.a toont genadeloos aan hoe laks ambtenaren en politici met belastinggeld omspringen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jun. 2021 - 17:13

'Die 9 miljoen winst' Het was in totaal 20 miljoen winst.

Jozias2
Jozias27 jun. 2021 - 20:25

@joe Wellicht maar het is een aanname want u en ik weten niet waar de prijzen op gebaseerd waren. Maar als de plafond prijs van de aanbestedende dienst te hoog is dan is dat wellicht onkunde maar dat profiteert elke aanbieder daar in gelijke mate van. En aangezien de overheid de grootste inkoper van Nederland is is dat een groot deel van het bedrijfsleven. Maar als dat het echte punt is waarom dan alleen deze hetze tegen vs linden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jun. 2021 - 7:19

'dat profiteert elke aanbieder daar in gelijke mate van. En aangezien de overheid de grootste inkoper van Nederland is is dat een groot deel van het bedrijfsleven.' Wat een zwetsverhaal. SvL heeft zich tegen het advies van het LCH, die wel zelf rechtstreeks in China bestelde, naar binnen weten te ellebogen bij VWS en daar deze belachelijke deal weten te bewerkstelligen. Vlieg op met je 'groot deel van het bedrijfsleven'. De meeste ondernemers hebben i.t.t. SvL c.s. wel een moreel kompas en velen hebben een jaar van sappelen achter de rug. Helemaal voor dat soort mensen is het behoorlijk pijnlijk dat waar zij alle zeilen hebben moeten bijzetten om te overleven er aan de andere kant proleten zijn die zichzelf onder valse voorwendselen persoonlijk lopen te verrijken op kosten van de belastingbetaler. Dat mede dankzij de incompetentie van VWS.

Jozias2
Jozias28 jun. 2021 - 11:28

@Joe Je haalt er vanalles bij waarvan het nog maar de vraag is of het klopt. Uiteraard heeft een deel van de ondernemers het zwaar gehad. Maar er zijn ook duizenden ondernemers die al dan niet bij toeval hele goede zaken hebben gedaan. Ik noem even de tuincentra. Maar ook de producenten van de handgels hebben hele goede zaken gedaan en exorbitante winsten gemaakt. De focus op van Lienden op dit punt is onvolledig en eenzijdig. Die valse voorwendselen ja, richting het publiek wel en dat is moreel zeer laakbaar. Maar bij het sluiten van de deal waren tot zover nu bekend geen valse voorwendselen. Dus die conclusie is niet onderbouwd. En voor wat betreft het prijspeil, kennelijk vond VWS dat destijds een juiste prijs. Als u met uw vrouw een keuken gaat kopen en de verkoper vraagt naar uw budget. U zegt 20.000 euro en de verkoper zegt: mooi ik heb hier een keuken van 19.800 euro, speciaal voor u na overleg met de bedrijfsleider. U bent akkoord en gaat tevreden naar huis. Bent u dan opgelicht als u er later achterkomt dat iedereen deze keuken voor deze prijs krijgt en als u beter had onderhandeld u de keuken ook wel voor 16.000 had kunnen kopen? U kunt met een vervelend gevoel terugkijken maar als de keuken wordt geleverd met de afgesproken kwaliteit en afgesproken prijs bent u niet opgelicht.

Grietje Genot
Grietje Genot6 jun. 2021 - 15:10

Het is een augiasstal.En God en Hercules zijn dood. Het hele bestuur is doordrongen van de cultuur van het neoliberalisme (de ideologische achterneef van het neo-fascisme, (zoals uitgebreid bewezen is in 't prettig onleesbare The naked lunchDe theorie van de Kraal)). Dat zogenaamde neo-realisme van graaien is goed, stelen is beter, belazeren is best. (Maar niet met open vizier, uiteraard, alles stiekem en in het halfduister. Elke CDA'er preekt hel en verdoemenis vanaf de kansel - de buitenlanders zijn uit op onze dochters - en besteelt daarna oude vrouwtjes, stript hun huizen, vreet de tuin kaal, verkracht - larmoyant, och zie die krokodillentranen, en in het voorbijgaan - zeden en normen). Het stond buiten kijf - voor degenen met ogen die zagen - dat het hierop uit zou draaien, dat zogenaamde einde van de geschiedenis; de wolven zagen hun kans schoon, de wezels, de ratten, de knakworstmannetjes en de lieden met één boek niet minder; - met een beetje hulp van bedriegende en leugenachtige politici vreten ze de ruif leeg.

5 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander6 jun. 2021 - 18:48

@Grietje Nieuwsgierige vraag, gelet uw woorden: Bent u familie van Hannes A?

Grietje Genot
Grietje Genot6 jun. 2021 - 20:54

Als het een serieuze vraag is, dan is het antwoord nee. Als het niet-serieus is, ook. Geen gehannes hier.

Zandb
Zandb7 jun. 2021 - 6:50

Grietje Prachtig antwoord.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jun. 2021 - 7:41

Het rechtse adept `Buitenstaander' is kennelijk nogal geobsedeerd door mij.

Bert de Vries
Bert de Vries7 jun. 2021 - 9:20

????

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd6 jun. 2021 - 14:48

Er is in totaal ongeveer een dikke vijf miljard uitgegeven aan COVID die niet goed te verantwoorden is. Lijkt het jou niet veel verstandiger om daar de aandacht op te vestigen?

1 Reactie
ton14024
ton140246 jun. 2021 - 16:35

Dat maakt dan 5,1 miljard J. En dit is dus die aandacht.

gimli55
gimli556 jun. 2021 - 14:08

Wat de schrijver stelt, klopt. Het zou moeten gebeuren, er moet een nieuwe bestuurscultuur komen. Er moet een TK met meer tanden moten komen. Om eindelijk na 40 jaar een destructief en corrupt stelsel te vervangen door een socialer systeem, waarbij alle kosten eerlijker verdeeld wordt. Dat is de wensdroom en noodzaak. Helaas gaat het niet gebeuren, gezien de machtspolitiek van Rutte en Hoekstra, die niet met de PvdA en GL willen regeren, zal het of heel veel tijd kosten of er wordt weer een trukendoos opgetuigd om het neoliberalisme in het zadel te houden. Sinds dit kabinet demissionair is, zijn er geen inhoudelijke en concrete stappen genomen om de bestuurscultuur te verbeteren. De radicale ideeën van Rutte zijn een leugen gebleken en ik zie niet bij Kaag. Er bestaat vast nog institutioneel racisme en discriminatie bij de verschillende instituten. Daar is ook nog niets veranderd, sommige gemeenten bespioneren nog steeds de burgers, ze geven het zelfs toe. Het schip moet eerst tegen de wal botsen om de koers te veranderen, nu ligt het enigszins gestrand door de formatie vast en wordt de status quo behouden. Geen enkele concrete verbetering is er in de laatste 10 weken gekomen, iedere week worden wij weer verrast door nieuwe schandalen of verdieping van de corruptie en asociaal gedrag. Het zal helaas weer de bekende gemiste kans zijn en de bekende aanhangers zullen weer victorie kraaien als Rutte 4 op het bordes staat. De burger is de pinautomaat en de klos, net als het al 40 jaar het geval is. Neoliberalisme is corrupt, asociaal, racistisch en discriminerend.

2 Reacties
adriek
adriek7 jun. 2021 - 8:25

"Neoliberalisme is corrupt, asociaal, racistisch en discriminerend." En we hebben er zelf voor gekozen.

gimli55
gimli557 jun. 2021 - 13:17

@Eirda, En dat klopt als een bus, helaas maakt het mijn verhaal niet minder waar.