Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sywert-achtige praktijken bij EarthToday van Winston Gerschtanowitz

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18661 keer bekeken
  •  
winstonearthtoday

© Screenshot Beau

Zes ondernemers, onder wie tv-presentator Winston Gerschtanowitz en NU.nl-oprichter Kees Zegers, proberen sinds vorig jaar miljarden te verdienen met de organisatie EarthToday die zogenaamd de aarde gaat redden. Dat onthult Quote.

Uit het onderzoek van het tijdschrift blijkt dat de ondernemers op Sywert-achtige wijze te werk gaan. Het ideële imago van EarthToday verhult een lucratief businessmodel dat de zes ondernemers over zeven jaar 3,6 miljard euro moet opleveren. In mediaoptredens benadrukte uithangbord Gerschtanowitz alleen de ‘groene’ missie.

Meter voor meter de aarde beschermen, net zo lang tot de helft van de wereld in goede handen is. Dat is de missie van EarthToday, een organisatie die april vorig jaar publiekelijk werd gelanceerd. Het principe is simpel: voor slechts €1,20 kun je een vierkante meter adopteren. Die kan zich ergens in een tropisch regenwoud bevinden, op de Afrikaanse savanne of op een Nederlands Waddeneiland.

De ondernemers spanden onder meer Jan Terlouw voor hun karretje: de voormalige D66-leider en kinderboekenschrijver deed de voice-over voor een filmpje van het ‘goede doel’. Tegenover Quote verklaart Terlouw dat hij niet wist van de dubieuze motieven van de mensen achter EarthToday. “Dat is weggehouden van me, de mogelijkheid dat er mensen geld mee gaan verdienen. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.”

Medeoprichter Constance Scholten vertelde woensdagavond bij Jinek dat het niet meer dan logisch is dat er flink verdiend wordt aan EarthToday. “Om het bedrijf te financieren heb je gewoon funding nodig, die funders doen het niet voor niets.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.