Joop

Syrische vluchtelingen schieten slachtoffers Duitse overstromingen te hulp

  •    •  
30-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
syriers
'In het catastrofegebied hebben we ons als in Syrië gevoeld. We hebben toen gedacht, dat kan niet, dat is onmogelijk, we moeten iets bijdragen'
In het door overstromingen geteisterde gebied in Duitsland zijn op diverse plekken Syrische vluchtelingen aan het werk. Op het moment dat ze de eerste beelden van de catastrofale overstromingen zagen, besloten ze te helpen. In bovenstaande video van het Duitse weekblad Die Zeit komen ze aan het woord. Hieronder de vertaling.
Commentator: De mannen die hier in het door overstromingen verwoeste Ahrweiler aanpakken en meehelpen de schades weg te werken, komen eigenlijk uit Syrië. Ze zijn vanwege oorlog en armoede hun vaderland ontvlucht en leven nu in Duitsland. Op het moment dat ze de beelden van de catastrofale overstromingen zagen, besloten ze om te helpen. Anas Al-Akkad is één van de organisatoren van de Syrische groepen vrijwilligers. Hij had op internet tot hulp opgeroepen.
Anas Al-Akkad: “Wat wij van Duitsland weten is dat alles georganiseerd is, mooi is, groen is, en dan opeens… in het catastrofegebied hebben we ons als in Syrië gevoeld. We hebben toen gedacht, dat kan niet, dat is onmogelijk, we moeten iets bijdragen. Dat had ons echt getroffen.”
Commentator: Zoals hier in Ahrweiler zijn ook in andere plaatsen in het rampgebied vluchtelingen uit Syrië aan het werk. Ze zijn daar meer dan welkom.
Bewoonster: “Ik vind het mooi, Ze zijn ongelooflijk flink en vlijtig en vol ideeën hoe je het hier moet aanpakken, dat is echt klasse.”
Commentator: Onder de Syrische vrijwilligers bevinden zich ook enkele die in het overstromingsgebied leven en daardoor hun huis of woning hebben verloren. Na hun vlucht uit Syrië is dat de tweede keer, zoals deze man die in Ahrweiler woont.
Syrische vrijwilliger: “De huizen van Duitsers zijn vernietigd, onze huizen zijn vernietigd, we zijn bij elkaar, we voelen hoe het de Duitsers hier nu moet vergaan, wij hebben dat beleefd en beleven het hier nog een keer. Maar ik moet zeggen, uiteindelijk zijn we hier om te helpen en hand in hand met de Duitsers repareren we alles, wat dan ook, wij zijn erbij.”
Commentator: Gezien de enorme schaden is het duidelijk dat er nog veel werk wacht op de vrijwillige hulpverleners uit Syrië. De organisatoren melden dat zich dagelijks nieuwe vrijwilligers aanmelden die graag willen helpen. Sommige hebben zelfs speciaal vakantie hiervoor opgenomen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

OlavM
OlavM31 jul. 2021 - 11:26

Bijzonder mooi dat Syrische vluchtelingen op zo'n wijze de handen uit de mouwen steken. Hopelijk zal dit het algemene beeld van (Syrische) vluchtelingen in Duitsland ten goede komen. En ook elders.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jul. 2021 - 11:34

Was de hulp van de overheid ook niet een beetje te mager? Ik stond daar echt van te kijken. Goed dat zij het wel zien!

Kaas2
Kaas231 jul. 2021 - 11:17

Weet nooit zo goed wat ik met dit soort berichten moet. Word het geschreven omdat het extra bijzonder is dat een migrant ergens helpt? Zijn deze migranten de uitzondering op de regel? Of wil de schrijver er iets mee verbloemen? Waarom anders een berichtje specifiek over deze groep? Het lijkt mij namelijk niet meer dan normaal dat er geholpen wordt. Net zoals vele geboren Duitsers dat ook doen.

10 Reacties
Norsemen
Norsemen31 jul. 2021 - 12:18

De rede lijkt me toch vrij duidelijk. Vluchtelingen zijn gewoon mensen zoals jij en ik, en niet een soort onmensen zoals ze door de FvD/PVV/JA21 worden gezien.

Mini2
Mini231 jul. 2021 - 12:31

Je hebt gelijk Kaas, en het is ook niet alsof de Duitsers een schuld hebben bij de Syriërs aangezien het juist de Duitsers zijn die ze hebben toegelaten.

Karingin
Karingin31 jul. 2021 - 13:50

Als het zo normaal is dat er geholpen wordt, waarom worden vluchtelingen dan met geweld de grens over geduwd en/of opgesloten in smerige kampen...? En zoals ik hier onder al zei, deze groep wordt altijd weggezet als een stel uitvreters. Jammer genoeg heeft Norsie ook gelijk met zijn commentaar...

Satya
Satya31 jul. 2021 - 15:43

Norsemen Nu wordt er gedaan alsof het bijzonder is dat ze dit doen. Ik verbaas me altijd over hoe weinig Nederlanders voor elkaar doen, in mijn cultuur is dat heel anders. Ik denk dat het beter is om het normaal te vinden dat deze mensen dit doen en schijt aan wat nazi's erover zeggen te hebben in dit soort gevallen. De mensen in nood die geholpen zijn zullen dat onthouden en zeker verspreiden.

Mini2
Mini231 jul. 2021 - 16:57

@karingin Volgens mij komen er hier elke week gemiddeld 500 asielzoekers Nederland binnen..

Norsemen
Norsemen31 jul. 2021 - 18:07

@Satya Positief nieuws is altijd goed, waar het ook over gaat.

JasDon
JasDon31 jul. 2021 - 21:00

@satya "Ik verbaas me altijd over hoe weinig Nederlanders voor elkaar doen, in mijn cultuur is dat heel anders." Dan ben ik benieuwd in hoeverre jouw cultuur voor een vangnet zorgt voor de minder gelukkigen, of deze nu populair zijn of niet, of deze nu een invloedrijke familie hebben of niet, etc.

Kaas2
Kaas231 jul. 2021 - 23:08

Norsemen. Natuurlijk zijn vluchtelingen gewoon mensen. Juist door het specifiek te benoemen dat zij helpen bij deze ramp word gedaan alsof het heel bijzonder is dat vluchtelingen helpen. Alsof een vluchteling allen kwaat in de zin heeft. Sataya, Ik weet niet in welk gedeelte van Nederland jij woont maar hier is het niet meer dan normaal om voor elkaar klaar te staan als iemand hulp nodig heeft. Iedereen kent elkaar hier eigenlijk wel. Volgens mij is dat wat jij beschrijft vooral een stedelijk iets.

Satya
Satya1 aug. 2021 - 8:01

Jasdon Ik zou neem een vliegtuig naar Mombasa en ga eens reizen daar. Je zult versteld staan hoe men elkaar daar helpt. Het Nederlandse systeem is gebouwd op dwang, hoor het geklaag eens over belasting en zie hoeveel mensen van hulp een verdienmodel hebben gemaakt. In Mombasa delen de armen overschot, wat er vaak niet is maar als het er is wordt het gedeelt. Beland met je auto in een greppel, je hoeft geen sleepdienst te bellen, ze tillen je eruit. Bij scheiding familie geen dak bieden zoals hier? Een zeldzaamheid. Kaas Vandaar dat in dit rijke land kinderen niet op schoolreis kunnen

Norsemen
Norsemen1 aug. 2021 - 18:54

Dit verhaal is niet om duidelijk te maken hoe vluchtelingen zijn, maar om duidelijk te maken hoe PVV/FvD figuren zijn.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2021 - 10:46

Dit soort nieuws zal de FvD/PVV/JA21 stemmer toch niet overtuigen dat vluchtelingen normale mensen zijn.

3 Reacties
Mini2
Mini231 jul. 2021 - 12:28

Volgens mij is een overgrote meerderheid in Nederland vóór het opvangen van vluchtelingen, alleen dan wel met mate.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2021 - 14:55

Iedereen minus extreem rechts is toch ook de overgrote meerderheid? Ik snap je reactie niet.

Mini2
Mini231 jul. 2021 - 17:03

@norsemen 'Ik snap je reactie niet' Joh.

Satya
Satya30 jul. 2021 - 18:47

Tja ik vind dat eigenlijk heel normaal. Ik vind het goed dat je het onder de aandacht brengt, jammer genoeg is dat nodig maar burenhulp is iets wat normaal hoort te zijn.

12 Reacties
Nina4
Nina431 jul. 2021 - 9:10

Maar ging het over burenhulp of ging het artikel een beetje dieper?

Mini2
Mini231 jul. 2021 - 10:01

@Nina Ik weet niet welk punt de auteur wil maken, net alsof het raar is dat mensen die hier heen gevlucht zijn ons ook kunnen helpen.

Gaitj
Gaitj31 jul. 2021 - 10:16

@Nina Het gaat over burenhulp en blijkbaar is het nieuws dat die ook door SyrIërs wordt verleend. Wat mij betreft heeft iedereen zijn eigen redenen om mee te helpen. Burenhulp maar ook eigen ervaring kan een beweegreden zijn. Dat geldt voor elke inwoner van een land of een streek.

Satya
Satya31 jul. 2021 - 10:18

Nina Als je zo dichtbij elkaar woont in een land ben je toch verplicht elkaar te helpen?

Satya
Satya31 jul. 2021 - 10:18

Althans een morele plicht.

Khalid3
Khalid331 jul. 2021 - 13:35

Satya@ Je kan ook compliment geven aan de Syrische gemeenschap. Heb jij toevallig hulp geboden aan mensen in Limburg na de overstromingen aangezien jij telkens praat over burenhulp als morele plicht? Of is het voor jou ver-van-mijn-bed-show geweest wat betreft Limburg? Ze zochten destijds vrijwilligers en nog steeds ook. Dan weet je ook dat burenhulp niet altijd vanzelfsprekend is bij sommige mensen. Als je het verhaal logisch begrijpt gaat het over schuldgevoelens van vluchtelingen tegenover hun gastland en door hun mouwen op te stroppen willen ze niet alleen de lusten maar ook de lasten dragen. Duitsland is een groot land en door oproep in hun gemeenschap komen vele vluchtelingen van veraf om te helpen. Op deze manier willen ze de Duitsers bedanken voor hun gastvrijheid. In Duitsland wonen 80 miljoen inheemse Duitsers en met zoveel inwoners hadden ze de boel kunnen opruimen binnen een dag zoals een georganiseerde mierenkolonie.

Karingin
Karingin31 jul. 2021 - 13:48

Het punt is natuurlijk dat migranten/asielzoekers altijd weg worden gezet als waardeloze uitvreters die alleen maar komen profiteren, duh. Dat het nu juist zij zijn die de handen uit de mouwen steken, ondanks dat ze al veel ellende hebben meegemaakt en misschien nog met trauma's rondlopen, is het dus zeker waard om de aandacht op te vestigen

Nina4
Nina431 jul. 2021 - 15:03

Mini Gaitj Satya (het lijkt wel één naam) Als ik het samenvat ontgaat jullie dat het in dit artikel ook om het leed van de Syriërs gaat. Hun behoefte om hun eigen leed om te zetten in hulp. 'Ik vind burenhulp heel normaal" zoals jullie alledrie grosso modo betogen is een wat ongevoelige reactie op die andere kant van het verhaal. Het slaat het verhaal een beetje dood. Zowel het slachtoffer als de helper zijn één in dit artikel dat dus over meer gaat dan burenhulp.

Satya
Satya31 jul. 2021 - 15:39

Khalid Waarom zou ik een compliment geven aan Syriërs en niet aan autochtone Duitsers? Wat maakt die Syriërs anders? Zijn zij niet volwaardig mens dat hun hulp speciaal moet worden belicht? De enige reden dat zoiets nodig zou zijn is dat er teveel racisme is maar dat bestrijd je volgens mij anders. Ken jij mij? Karinghin Dat is toch werkelijk te triest om waar te zijn? Denk je dat je pvv daarmee gaat veranderen? Volgens mij weet iedereen die zijn ogen opendoet wel dat ook migratie achtergrond mensen heel menselijke eigenschappen als burenhulp kunnen geven.

Mini2
Mini231 jul. 2021 - 17:03

@Karingin 'meegemaakt en misschien nog met trauma’s rondlopen, is het dus zeker waard om de aandacht op te vestigen' Ik vind dit argument een beetje zielig. 'Het punt is natuurlijk dat migranten/asielzoekers altijd weg worden gezet als waardeloze uitvreters die alleen maar komen profiteren, duh. ' Jij gebruikt het woord uitvreter om elke vorm van terechte kritiek als 'racistisch' weg te zetten. Het is echter wel een feit dat na 5 jaar maar een kwart van de Syriërs werk als hoofdinkomen heeft, de helft in de bijstand zit. Dat zijn geen cijfers om vrolijk van te worden.

Satya
Satya31 jul. 2021 - 20:11

Nina Allereerst past jouw naam mooi in het rijtje. Daarnaast zijn Syriërs volwaardige mensen die wat mij betreft niet uitgezonderd hoeven te worden. Ik schrijf niet voor niets jammer dat ik het jammer vind dat het onder de aandacht moet worden gebracht. Als Afrikaanse begint het me steeds meer tegen te staan dat deze dingen steeds negatief of positief gemeld moet worden, naast Afrikaanse ben ik bovenal gewoon een jonge vrouw, niets meer of minder als ieder ander mens. Als ik op Twitter foto's voorbij zie komen van helpende mensen die allemaal blank zijn met het onderschrift waar is de multiculturele samenleving nu dan erger ik me net als ik het normaal vindt elkaar te helpen in tijd van crisis, zo is mij dat geleerd door mijn Keniaanse ouders. Net als veel autochtone mensen hun kinderen dat leren.

Satya
Satya31 jul. 2021 - 21:44

Mini Ik denk dat die mensen ook niet erg blij werden van IS en gelijke groepen. IS is in Amerikaanse martelgevangenissen ontstaan. Weet je wie bondgenoten waren van Amerika? Daarnaast komt erg veel geld uit de 3e wereld, veel meer als asielzoekers kosten. Dit geld komt niet op eerlijke wijze. Wel volledig zijn