Joop

Syrische vluchteling stopt als kandidaat Bondsdag na racistische bedreigingen

  •  
30-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Tareq Alaows, die in 2015 in Duitsland arriveerde als Syrische vluchteling en in zo’n hoog tempo integreerde dat hij zich kandidaat stelde voor de parlementsverkiezingen van dit jaar, trekt zich uit veiligheidsoverwegingen voor hem en zijn naasten terug uit de race. Hij zegt in een verklaring geschokt te zijn door de hoeveelheid racisme en haat die in korte tijd op hem afkwam. Alaows stelde zich een maand geleden kandidaat namens de Groenen.
Bij zijn kandidaatstelling verklaarde hij tegenover de media dat zijn stap was ingegeven door zijn ervaringen als vluchteling met de bureaucratische molen waarin asielzoekers terechtkomen. Hij wilde als parlementslid de structurele discriminatie aan de kaak stellen. Alaows wist zich een weg te banen door de poel van paarse krokodillen en verkreeg asiel. Hij hoopte ook op tijd Duits staatsburger te worden om zitting te kunnen nemen in de Bondsdag, het Duitse parlement.
Vanuit de Groenen wordt er met verslagenheid op zijn terugtreden gereageerd. “Het is een schande voor onze democratische samenleving dat Tareq Alaows geen kandidaat kan zijn zonder zichzelf zijn veiligheid en die van zijn familie in gevaar te brengen,” twitterde de co-voorzitter van de fractie Katrin Göring-Eckardt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2021 - 10:20

Het scheelde niet veel of hetzelfde was gebeurt met een juffrouw in de Groenen hier, evenals een dame uit Amsterdam. Zou nog kunnen trouwens. Een neoliberale staat zaait en importeert verdeeldheid door de staat en de sociale democratie aftebreken en te verkopen. Daar komen uitwassen en conflicten van.

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 mrt. 2021 - 7:16

Duitsland is zo racistisch dat hij een kans krijgt zijn leven op te bouwen, zich kandidaat te stellen voor het parlement. Dan liever Syrie, waar je het leven niet veilig bent. Los van de bedreigingen, dat is uit den boze, maar dat is tevens een smaldeel van de bevolking. Niet representatief voor het overgrote deel van de Duitsers. Maar het komt een beetje over alsof je een dakloze in huis neemt die na drie dagen het huis opnieuw begint in te richten omdat 'het meubilair niet meer van deze tijd is'.

3 Reacties
Libertain
Libertain31 mrt. 2021 - 8:24

@Jerry, dit geval van bedreigingen richting de heer Alaows is te vergelijken met het geval Wilders bij ons. Blijkbaar is de Duitse regering niet zo haperig om meteen hetzelfde soort bescherming aan de heer Alaows te gaan bieden dat wij aan de heer Wilders hebben aangeboden. Moeten ze dan gewoon voor de les bij ons komen kijken. Anders jou vergelijking met Syrië zou betekenen dat in het gelijkwaardig geval in ons land, zouden we de heer Wilders moeten adviseren om terug naar Indonesië te gaan keren.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 11:17

Jerry Wat is uw punt nu precies? Nu staat er zoiets als: De man moet niet zeuren en blij zijn, dat hij bedreigd wordt.

Abdu
Abdu31 mrt. 2021 - 18:44

@Jerry Bidet Maar het komt een beetje over alsof je een dakloze in huis neemt die na drie dagen het huis opnieuw begint in te richten omdat ‘het meubilair niet meer van deze tijd is’.” Die “dakloze” is te zachtaardig gebleken. Ik en vele migranten vinden een groot deel van oude bevolking ongeschikt om enige positie invullen waarmee hun facistische ideeen de burgerrechten kan fataal worden. Ze mogen wel ouwehoeren, verder niet. Het zalniet lang duren dat het land te klein zal worden voor hen, mede dankzij dit soort “daklozen”.

Zandb
Zandb31 mrt. 2021 - 6:49

Als dit geen schrijnend voorbeeld is, van wat veel erger is, dan wat rechts verstaat onder de cancelcultuur dan weet ik het niet. Bij de cancelcultuur maak je gebruik van toegestane mogelijkheden om invloed uit te oefenen. En en omwille van de smeer, het geld dus, lukt dat helaas, vind ik, te snel en te vaak, dus onnodig.

EricDonkaew
EricDonkaew31 mrt. 2021 - 0:12

Diep treurig dit.

OlavM
OlavM30 mrt. 2021 - 20:53

Het racistische gif verspreidt zich ook in Duitsland steeds verder. Een teken aan de wand. We kunnen ons niet verbeelden dat het in Nederland beter gesteld is.

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet31 mrt. 2021 - 8:16

Olav, Hier een artikel uit 2018: https://nos.nl/artikel/2260489-bijna-twee-miljoen-asielaanvragen-in-duitsland-sinds-2013.html Dus bijna twee miljoen aanvragen op een bevolking van 80mlj. Nu worden deze mensen niet over geheel Duitsland uitgespreid, dus bepaalde plaatsen veranderen gewoon hevig in korte tijd. Dan moet je niet raar opkijken wanneer de autochtone bevolking daar verschillend op reageert. De een omarmt het, de ander laat het voor wat het is en een derde gaat er tegen in. Een deel daarvan doet middels racisme e.d. Is dat goed? Uiteraard niet. Zou je het moeten proberen te begrijpen waar het vandaan komt? Ja. En dat laatste slaat men voor het gemak vaak even over.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2021 - 10:25

@Jerry Jawel, maar de schuldige is de verantwoordelijke, en dat is de regering die het sociale model op de schroot gooit door de grond van dat conflict te veroorzaken. Niet de individuele vluchtelingen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 mrt. 2021 - 11:16

Paul, Compleet mee eens, maar onder velen is hier 'Mutti Merkel' een heldin. Want wir schaffen das. Dat er ook een keerzijde aan de medaille zit, is minder van belang. Nu zijn dus de echte vluchtelingen de dupe, de oorspronkelijke bewoners en het draagvlak is een compleet weggevaagd. De uitwassen hiervan, zoals echt! racisme wat hier speelt, moet je hard bestrijden. Maar tevens moet je ook kijken waarom zovelen ontevreden zijn. Doe je dat niet, dan wordt het alleen maar erger. Overigens is de persoon in kwestie een toonbeeld van integratie, dat soort mensen zijn altijd welkom.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2021 - 13:11

"Overigens is de persoon in kwestie een toonbeeld van integratie, dat soort mensen zijn altijd welkom." Het ligt vaak niet aan de persoon maar aan de situatie waarin ze terecht komen of vandaan komen. En de situatie waar ze terecht komen ligt onder andere aan de hoeveelheid en selectie van nieuwe mensen en wat voor druk en conflict of niet dat veroorzaakt. In dat opzicht is conflict, inclusief de politieke uitwassen en het racisme, de consequentie van het liberale vrije markt van arbeid beleid. Niet de originele oorzaken. Juist op dat moment kon Merkel niet anders. Immers ze stonden met een massa op het punt de grens te bereiken. Dan kan je geen conflict aangaan met de landen in de Balkan noch kan je die mensen op treinen naar het oosten zetten. Maar dat wil niet zeggen dat zij en haar regering niet daarvoor en erna medeverantwoordelijk waren voor die open grenzen binnen de EU en zachte grenzen er omheen.