Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Syrische premier neemt de benen

  •  
06-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Hijab300_02.jpg
Hijab sluit zich aan bij het Vrije Syrische Leger ... Hoogste functionaris tot nu toe die zich tegen Assad keert
De Syrische minister-president Riad Farid Hijab is overgelopen naar het Vrije Syrische Leger. Dat is maandag bekend geworden nadat de staatstelevisie zijn ontslag heeft gemeld. De oud-premier is inmiddels met zijn gezin aangekomen in Jordanië, dat meldt Al Jazeera.
President Assad benoemde Hijab, een voormalige minister van Landbouw, op 23 juni, na de parlementaire verkiezingen in mei. Hijab zou zich niet meer kunnen vinden in de daden van het regime. Hij zou de overstap al maanden hebben gepland om vervolgens een ‘soldaat van de gezegende revolutie’ te worden. De staatsmedia melden dat Hijab eerst ontslagen zou zijn en daarna pas de keuze heeft gemaakt om over te lopen.
Hoewel Hijab niet tot de belangrijkste kringen van Assad behoorde, is het volgens deskundigen wel een belangrijke ontwikkeling. Hijab wordt nu de hoogste functionaris die zich tegen Assads beleid keert.
Vicepremier Omar Ghaliwanji is gekozen om een interim-regering te leiden. De autoriteiten bestempelden de verkiezingen in mei als een belangrijke stap naar politieke hervormingen. De oppositiebeweging beschouwt de verkiezingen echter als een schijnvertoning.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos6 aug. 2012 - 11:29

Tjonge, wat een held zeg.

JAWEH
JAWEH6 aug. 2012 - 11:29

L=A-F-F-E R-A-T..

robheus2
robheus26 aug. 2012 - 11:29

Kraakt het ‘regime’ of functioneren de Syrische regering en haar staatsinstellingen normaal? http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/08/07/kraakt-het-regime-of-functioneert-de-syrische-regering-en-haar-staatsinstellingen-normaal/

denmol
denmol6 aug. 2012 - 11:29

Wat als deze man hier politiek asiel aanvraagt?

1 Reactie
.2
.26 aug. 2012 - 11:29

Naar het internationaal gerechtshof. Een premier is geen generaal, maar schone handen zal deze man zeker niet hebben. Het is voor mij als buitenstaander een lastig conflict, maar ik zie dit toch echt meer als eigen hachje redden door over te lopen. Overlopers in dit stadium hebben geen schone handen meer.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 aug. 2012 - 11:29

Een paar weken geleden vroeg ik me hier af waarom Saoedi-Arabië de Syrische opstandelingen steunt. SA is zelf ook een dictatuur, dus daar gaat het niet om. Gisteren kreeg ik het antwoord: SA is voornamelijk soennitisch (dat wisten we al), en nu blijkt dat Assad c.s. voornamelijk sjiieten zijn en de opstandelingen voornamelijk weer soennieten. Ik heb weinig op met Assad omdat hij een dictator is, maar ik krijg nu toch het gevoel dat het westen zich laat meeslepen in een regionaal conflict tussen twee religieuze substromingen. En dat vind ik een slechte zaak.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger6 aug. 2012 - 11:29

***Ik heb weinig op met Assad omdat hij een dictator is, maar ik krijg nu toch het gevoel dat het westen zich laat meeslepen in een regionaal conflict tussen twee religieuze substromingen. En dat vind ik een slechte zaak.*** Het is een hele moeilijke situatie. Er is nog weinig over de Koerden in het noorden gezegd, maar die gaan ook nog een belangrijke rol spelen in dit conflict.

robheus2
robheus26 aug. 2012 - 11:29

Het westen heeft haar eigen agenda, net zoals in Libië. Bovendien is men vrijwel rechtstreeks betrokken bij dit conflict via NATO land Turkije. Het is het westen en de "vrienden van syrië" klup die de misdaden daar door de terroristen gepleegd (maar vaak dan weer toegescheven aan de regering, en wat door westerse media klakkeloos als waarheid wordt overgenomen) schoonpraten, en zelfs ondersteunen. Steun dus aan terroristen. Hoezo oorlog tegen terrorisme? Over de achtergronden, lees het onderstaande verhaal: http://www.boublog.nl/07/03/2012/van-het-leviathan-gasveld-tot-de-gaspijp-naar-homs/