Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Syrische oppositie in Genève voor vredesbesprekingen

  •  
31-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geneve
De grootste oppositiepartij Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) in Syrië is in Genève aangekomen voor vredesbesprekingen met de VN. In Zwitserland vindt momenteel een vredesoverleg plaats tussen strijdende partijen waar het HNC eerst niet bij aanwezig wilde zijn.
HNC-vertegenwoordigers zullen met Staffan de Mistura, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië spreken over de toestand in het land. De partij zegt pas met andere Syrische partijen te willen onderhandelen als er een VN-resolutie getekend wordt die stelt dat gevangen vrijgelaten worden, gebieden met burgers niet meet bestookt en hulpgoederen moeten doorgelaten worden.
Daarnaast vragen ze zich af of de internationale gemeenschap echt wil helpen en beloftes aan het Syrische volk waar gaat maken. Ook betwijfelen ze of de regering zelf aan de ‘humanitaire verplichtingen’ gaat voldoen. Het HNC weigerde eerder überhaupt naar het overleg te komen maar heeft  ermee ingestemd om enkel met Mistura te spreken.
Dit is de derde poging van de VN om vrede te bewerkstelligen in Syrië middels onderhandeling tussen strijdende partijen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks1 feb. 2016 - 12:41

Voor meer achtergrond informatie zie Tegenlicht: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/wijze-lessen-uit-het-midden-oosten.html

paul2
paul231 jan. 2016 - 21:15

Weer eens wat aanslagen daar vandaag.De door het Westen van wapens voorziene soennietische vredesapostelen zaaien weer dood en verderf in een van de weinige MO landen waar christenen gewoon naar de kerk konden. En dan wil NL mee gaan doen om zonder rechtsgeldig mandaat in Syrië zelf te gaan bombarderen,zodat deze soennieten straks daar aan de macht komen ? Oorlog wordt door VS gewoon gaande gehouden om Westerse aanwezigheid te continueren. Recent rapport VS universiteit:''Al Nusra hodt zich nu nog rustig ,maar straks als IS weg is (roffelderoffel) vormen zij een grotere bedreiging voor VS dan IS.'' Weet u het vast, nieuwe vijand wordt al klaar gestoomd voor de media opdat wij ons niet terugtrekken.Al Nusra,''de gematigden'',die wij eerst bewapenden... http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/541793/al-nusra-is-een-groter-gevaar-voor-de-vs-dan-is.html

Roelf Turksema
Roelf Turksema31 jan. 2016 - 18:15

HNC, laat me niet lachen......Saudi en Turkije bedoel je. Hebben ze zelf ook nog iets te bieden in de vorm van wapenstilstand? Gevangenen uitwisselen? Nee, gevangenen hebben ze niet uit te wisselen, die hebben ze namelijk niet........ Was er verder nog iets te melden? Nou reken maar. Maar dat krijg je helaas niet te lezen als je er zelf niet naar zoekt.....

3 Reacties
Lo de wijk
Lo de wijk31 jan. 2016 - 19:53

Inderdaad, de parijen die IS en Al Nusra steunen zeggen dat ze willen dat Rusland ophoudt de bevolking te bombarderen. Ze zien de terroristen blijkbaar als de "bevolking." "Bloedbad Damascus bemoeilijkt VN-vredesoverleg verder" http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Bloedbad-Damascus-bemoeilijkt-VN-vredesoverleg-verder-2754476W/?masterpageid=158493

Lo de wijk
Lo de wijk31 jan. 2016 - 19:55

PS: Uit dat artikel: "HNC, een groep oppositiepartijen gesteund door Saudi-Arabië".

Roelf Turksema
Roelf Turksema31 jan. 2016 - 21:45

Hun woordvoerder is ook Saudiër. Even voor de goede orde.......niemand uit Syrië die het woord wil voeren namens de vredelievende ongewapende opstandelingen? Helemaal niemand?????

Frans Akkermans
Frans Akkermans31 jan. 2016 - 15:32

Ik vrees dat de strijdende partijen denken dat er op het slagveld nog wat te winnen valt. Er heeft nog niemand verloren.

Sardar2
Sardar231 jan. 2016 - 15:11

[vredesbesprekingen] Ik noem het geen vredesbesprekingen, maar een tweede strijdlinie, in politieke niveau dan. En dat is al grote winst voor Assad, Rusland, Iran en Hezbollah en het begin van politieke zelfmoord voor sektarische gewapende bendes. Assad en zijn bondgenoten waren de enigen dia al vanaf het begin opdrongen op een politieke oplossing. De reden hiervan is dat behalve Daesh, Al Nusra (Al Qaida) en een paar kleine links en democratisch seculaire groeperingen, de rest van Syrische sektes drijven op wapen en oorlog en geen politieke beleid. Ze hebben geen eigen politiek en zijn in dienst van Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar. Op tafel zal duidelijk worden wie wat zoekt in Syrië. En volgens mij is dat al voldoende om rechtvaardiging te creëren voor het verwijderen van veel gewapende sektes uit Syrië. Ik verwacht een verharding en verschuiving van conflicten van gewapende sektes naar landen toe, naar Turkije en zeer waarschijnlijk naar Saoedi-Arabië en haar bondgenoten. Anders zal het naar een versterkte Syrische regime leiden die samen met Rusland en het Westen Daesh moeten opruimen. Hier heb ik wel twijfels of het westen en zeker ook Rusland zo’n doel nastreven. Wat nu de gewapende sektes ertoe beweegt om rondom tafel zitten is geen politieke oplossing, maar erkenning en het behoud van hun huidige terreinwinst, die dreigen verloren te gaan. De eisen die er gesteld worden zijn ook gericht op het stoppen van aanval van Assad en bondgenoten en een adempauze om zich nog meer bewapenen en versterken en natuurlijk wat ze in oorlogveld niet hebben kunnen waarmaken: het vertrek van Assad. Ik hoop het regime van Syrië, als verstandig is, zal toelaten waar islamitische sektes beheersen, de kans krijgen voor de ogen van internationale opinie hun gewenste bestuurlijke vormen tentoonstellen. Ik ben er zeker van dat de internationale opinie zal geen verschil zien tussen alle islamitische sektes met o.a. Daesh. Kortom, er is nog geen “vredesbesprekingen” maar een strijd op tafel. Nu nog even afwachten wie het ziet als oplossing!

Ulltrafox
Ulltrafox31 jan. 2016 - 11:52

@nick Ros Ik begrijp uw logica niet helemaal. Ook al zou er geprobeerd worden om Syrië te Balkaniseren, dan lijkt me dat vooraf al vergeefse moeite. Turkije zal nooit en te never een Koerdische staat accepteren.. En reken maar dat Irak daar ook niet op zit te wachten, want dan zijn er nog meer klanten voor dit produkt in Irak. Als er al sprake zal zijn van een versnippering, dan is dit een tussenoplossing, waarbij uiteindelijk het Seculiere Syrië van Assad, onder wiens bewind de christelijke populatie als enigste kon groeien onder alle andere islamitische landen, het loodje moet leggen. Moet je nu kijken wat er van over is gebleven. De christenen in Syrië.....wat zullen die Europa en de VS dankbaar zijn voor de opstand die uitbrak jaren geleden en hun steun voor de zogenaamde gematigde rebellen. De EU en de VS noemen de variant van Al Qaida, Al Nusra al gematigd. Syrië is een land wat van de VS van de kaart geveegd moet worden omdat ze een oliepijplijn vanaf het zuiden dwars door het land willen aanleggen. En Assad was daarop tegen. En omdat je niet tegen de belangen van de VS en SA in mag gaan, moet je daarom maar acteren in de volgende tragedie van de zogenaamde Arabische lente en als een soort dominosteen omvallen. Het beste voor Syrië is dat het zich blijft verzetten tegen deze onwettige buitenlandse inmenging en blijft in het blok China Rusland Iran plus elk land dat inziet hoe smerig de EU en de VS dit spelletje met Turkije en ook ISIS spelen. Het beste voor de mensen in Syrië is een regering dat zich blijft inzetten voor de scheiding van religie en staat, zoals het seculiere regime van Assad, waar vrouwen nog zonder hoofddoek en met make up op kunnen rondlopen. Precies zoals we dat in Nedeland gewend zijn. En dat willen we kapot laten maken door zogenaamde democraten van de EU en de VS? Wat onze wereld ervoor terug heeft gekregen voor deze westerse politieke inzichten dat zijn landen die totaal in puin liggen en onbestuurbaar zijn. Landen als Libië Somalië Syrië Irak en Afghanistan zijn leveranciers van menselijke ellende in bootjes etc en exporteurs, broeinesten van terreur en terroristen Het westen en de westerse logica hebben het allemaal aan zichzelf te danken. Als het simpelweg hanteren van een reden als het hebben van een 1 partij stelsel of een dictator de reden is om een regime omver te werpen en een land plat te bombarderen, waarom hebben we dan niet eerder dit principe losgelaten op een hele hoop Golfstaten?

Nick Ros
Nick Ros31 jan. 2016 - 10:11

֎ Honderd jaar geleden zijn er in die regio met wat krijtlijnen grenzen vastgelegd, die nu allang niet meer bestaan. Opnieuw kunnen wij nu krijtlijnen gaan toepassen. Syrië raakt 2 of 3 provincies kwijt, die worden samengevoegd met Noord-Iraaks gebied, tot Koerdenland, zodat de Koerden hun staat krijgen. Via olieopbrengsten kunnen ze dan hun land op gaan bouwen. Verder wordt Koerdenland een gastland voor andere ontheemden. Een deel van Turks Hatay komt ook bij Koerdenland, omdat een zeehaven niet mag ontbreken. Hiermede is al 70% van het probleem opgelost. Erdogan wil ook wel rust in het land, wil ook wel af van bepaalde Koerden, kan deze dan over de grens zetten naar Koerdenland en een stalen gordijn bouwen tussen Koerdenland en Turkije. Maar dan moet je → Erdogan daarbij wel optimaal bij betrekken, als de grote oplosser. Assad wordt dan een tijdelijke franchiser met wat Russische invloed, totdat er een aanslag komt of een staatsgreep.

Armond
Armond31 jan. 2016 - 10:03

En wie zijn de oppositie volgens Saoedi Arabië?

1 Reactie
Nick Ros
Nick Ros31 jan. 2016 - 10:58

Hier maak je de eerste fout. Kleur shirtje, rugnummer en naam sponsor.