Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dabiq heroverd op IS, ook Mosul maakt zich op voor groot offensief

  •  
16-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

© 2016-10-10 08:16:45 Fighters from the Free Syrian Army fire an anti-aircraft machine gun mounted on a vehicle deploy during fighting against the Islamic State (IS) group jihadists in the nort

Met steun van Turkije hebben Syrische rebellen het dorp Dabiq weten te heroveren op IS. Met tanks en gevechtsvliegtuigen ondersteunde Turkije de rebellen bij de herovering van het noordelijke dorpje, dat in de buurt ligt van de Turkse grens en weliswaar klein is, maar symbolisch van grote waarde. IS kent Dabiq namelijk grote mythische waarde toe, omdat het de plek zou zijn geweest waar de laatste strijd tussen moslims en christenen zou plaatsvinden, aldus een oude islamitische profetie.
Zaterdag werd de aanval voorbereid met behulp van hevige bombardementen. Inmiddels maken Koerdische Pesjmerga-strijders en het Iraakse leger zich ook klaar om Mosul te heroveren middels een groot offensief. Zondagmiddag dropte het Iraakse leger folders boven Mosul met instructies voor de bevolking. Mosul werd in juni 2014 door IS veroverd. De Iraakse troepen werden overdonderd door de snelle opmars van IS.
Mosul was ten tijde van de verovering door IS  met haar 2 miljoen inwoners de tweede stad van Irak. Meer dan de helft van de inwoners is gevlucht en woont nu in vluchtelingenkampen. Het terugdringen van IS gaat langzaam en kost ontzettend veel moeite. Zo is een olieraffinaderij wel vijf keer heroverd, zo vertelt een strijder aan persbureau AP. Bovendien is er vaak weinig over van wat er heroverd wordt: veel is kapotgeschoten.
In The Guardian het verhaal van de inwoners van Mosul die enerzijds vrezen voor de bomaanvallen die zullen komen, maar anderzijds niet durven te vluchten. Als IS-strijders hen betrappen terwijl ze op de vlucht slaan, zijn de consequenties niet te overzien. En zo zitten honderdduizenden Syriërs gevangen tussen twee vuren. Wie vlucht moet zich bovendien – ongezien – door een mijnenveld heen zien te werken. Wie blijft riskeert de kans door IS gebruikt te worden als menselijk schild, of gebombardeerd te worden door het Iraakse leger.

Meer over:

syrië, oorlog, is, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.