Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Syrië houdt mogelijk wapens achter

  •  
06-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
syrieluchtmacht
Groot deel van luchtmacht gestationeerd op Iraanse bodem ... Ricine ontbreekt op lijst chemische wapens
Wapeninspecteurs zijn vandaag in Syrië begonnen met het weghalen en vernietigen van chemische wapens, dat melden Britse media zondag. Tegelijkertijd schrijft het Duitse Weekblad Der Spiegel, dat Syrië beschikt over de mogelijkheid: “een groot deel van zijn luchtmacht op veilige Iraanse bodem te stationeren en indien het nodig is daarop terug te vallen”. Hiertoe zou in november 2012 een geheime overeenkomst zijn gesloten met Iran.
De Syrische regering heeft aan inspecteurs  een verklaring afgegeven die spreekt van honderden tonnen sarin, mosterdgas en het zenuwgas VX. Volgens Der Spiegel komen deze aantallen overeen met de gegevens van westerse inlichtingendiensten. Het document bevat echter  geen vermelding van de giftige stof ricine, die eveneens onder het verbod van chemische wapens valt. Volgens experts beschikt het regime in Damascus over voorraden van de gevaarlijke stof, die als wapen kunnen worden gebruikt.
cc-foto: a. anis

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

insignia
insignia6 okt. 2013 - 11:52

Goh, welk land ken ik dat ook het grootste deel van zijn operationele luchtmacht op het grondgebied van een ander land gestald heeft?

johanw2
johanw26 okt. 2013 - 11:52

Zo, dus _dat_ is de smoes die men achter de hand hield om het land alsnog binnen te vallen, nadat de dreiging van een chemische vergelding op de Amerikaanse invasietroepen of hun handlanger Israel opgeruimd was.

[verwijderd]
[verwijderd]6 okt. 2013 - 11:52

''Volgens experts'', die kennen we, mr. Smith and mr. Goldstein. Laat je niets wijsmaken, wederom, ricine zit ook in bepaalde oliën, dat hoort eigenlijk als chemisch afval te worden afgevoerd. Gebeurd nooit. Gewoon consumenten olie. http://en.wikipedia.org/wiki/Castor_oil Wie Breaking bad gister nacht heeft gezien weet hoe gemakkelijk men dat maakt. Voor Piet: niks research, gewoon parate kennis. Voor de rest, wat wil je, oorlog? Nog meer doden? Nog meer miljarden dollars in die bodemloze put? Heb een beetje vertrouwen en geduld.

1 Reactie
Ines25
Ines256 okt. 2013 - 11:52

Er staat niets over op de website van de "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons". Wel veel andere informatie waar de organisatie duidelijk enthousiast over is: http://www.opcw.org/

[verwijderd]
[verwijderd]6 okt. 2013 - 11:52

Ik

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger6 okt. 2013 - 11:52

Ik?

[verwijderd]
[verwijderd]6 okt. 2013 - 11:52

Groot deel van luchtmacht gestationeerd op Iraanse bodem Hoe vliegen die dan terug ? Over Irak of Turkije ? Daar staan patriots.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger6 okt. 2013 - 11:52

Over Iraq. Net zo als wapen en troepentransport vluchten van Iran naar Syria. Iraq vindt het niet fijn maar doet er weinig tegen. Het zou trouwens best kunnen dat Iran de vliegtuigen en helicopters confiscates na een eventuele val van het Syrische regime. Dat hebben ze destijds ook met meer dan 100 vliegtuigen van Iraq (die mochten vlak voor de VS inval naar Iran) gedaan