Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Sylvana Simons: Zwarte Piet hoeft niet meer terug te komen

  •  
05-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Sylvana300.jpg
Kijken: Presentatrice beargumenteert helder waarom de knecht van Sinterklaas écht niet meer kan ... Hulpsint uit Ommen blijft hardnekkig aan 'traditie' vasthouden ... Jeroen Pauw komt verrassend uit hoek en doet duit in zak tegen Zwarte Piet
Het is pakjesavond maar de discussies over Zwarte Piet gaan door. In Pauw heeft Sylvana Simons vrijdagavond weer eens helder uitgelegd wat er moet gebeuren met de kindervriend, namelijk landelijk beleid maken om hem definitief te veranderen. De rest van de samenleving zou dan vanzelf volgen. In een discussie met een hulpsint uit Ommeren krijgt zij versterking uit verrassende hoek, namelijk Jeroen Pauw zelf.
Simons legt nogmaals uit waarom Zwarte Piet echt niet meer kan en hoe het invloed op haar persoonlijk maar ook op vele andere Nederlanders heeft.
Ik zou willen dat ik kon uitleggen hoe ik al mijn hele leven en met mij velen tussen september en december ons bewegen door het publieke domein. Ik sprak laatst een vriendin van mij. Die heeft een afro en ging naar een feestje. Ze zei: ‘ik doe geen rode lippenstift op en geen gouden oorbellen in want we weten allemaal wat er dan gebeurt’.
Dus zij moet haar zijn aanpassen om vooral niet op die karikatuur te lijken. Wat er heel lang gebeurt is dat we het er heel lang niet over gehad hebben. Ik vind het fijn dat we het er nu wel over hebben en wat ik nog fijner zou vinden is als dat wat gezegd wordt serieus werd genomen. En ik zou het helemaal te gek vinden als we eens met elkaar openlijk durven te praten over die racistische reacties die komen als je je erover uitspreekt.
Daarnaast pleit de presentatrice voor verandering via het Sinterklaasjournaal. Dat zou als ‘kompas’ moeten fungeren voor de samenleving.
(…) Het Sinterklaasjournaal heeft bij uitstek de functie en mogelijkheid. We hebben het hier over iets sinds de zestiger jaren. Dat vind ik een enorm zwaktebod. Ik vind het armoe van ons land. Met één keer door een regenboog varen is alles opgelost. Er is een roep en vraag maar ‘we’ doen het niet. De reden dat je als Sinterklaasjournaal of organisatie dat niet doet, dát is waar dit debat werkelijk over gaat.
Wel zegt Simons het jeugdsentiment en herinneringen die bij het Sinterklaasfeest komen te begrijpen maar dat het tijd wordt voor een inclusief feest voor álle Nederlanders. Zij gaat in discussie met een hulpsint uit Ommeren die verklaart vast te willen houden aan de traditie simpelweg omdat het traditie is. Ook vraagt hij zich af wat voor kleding mensen die voor Zwarte Piet worden uitgemaakt dan aantrekken want ‘hij ziet er toch heel anders uit’. 
Weet u wat ik heel pijnlijk vind en ik kan er heel emotioneel van worden soms. Ik zit hier aan tafel te vertellen over pijn. Het is misschien een pijn die u niet kunt voelen en een pijn die u niet kunt begrijpen maar ik geef het wel aan. Wat u vervolgens doet is zeggen: ‘u hebt pijn…maar…ja ik hoor het wel…maar’.
U wuift het weg en maakt er iets van ‘ja maar dan heb je vast hele gekke kleren aan’. Ik zit hier uit de grond van mijn hart te vertellen en ik weet dat ik dat namens mezelf en heel veel mensen doe van allerlei leeftijden, kleur en afkomst. Het is iets dat we niet langer moeten wegwuiven en waar we heel luchtig over moeten doen. Het gaat over heel veel meer dan alleen het symbool van een man in een gek pakje. Uw maar kwetst mij, uw maar geeft aan dat u eigenlijk wat er voor die ‘maar’ zit niet serieus neemt.” 
Wanneer de hulpsint daarop antwoordt waarom Simons zelf niet als gekleurde piet de straat op gaat, wordt het zelfs Jeroen Pauw te veel. 
Ik vind het een beetje ongemakkelijk om nou heel scherp tegen jou te doen maar dit is toch eigenlijk een beetje onzin wat je nu uitkraamt. Je hoort toch dat er iemand is die zegt: ‘Ik word gekwetst en ik praat niet alleen namens mezelf maar namens veel andere mensen. En dit is niet één iemand. Als je enige interesse voor dit onderwerp hebt, weet je dat we de afgelopen jaren hierover praten. Dan kun je toch niet zeggen: ‘maar ga dan eens zelf Zwarte Piet spelen?’.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (184)

NicoSchouten
NicoSchouten5 dec. 2015 - 9:14

"Dus zij moet haar zijn aanpassen om vooral niet op die karikatuur te lijken." Dus geen gebruik van lippenstift en gouden oorringen. Vreemde redenering, want het laat juist zien dat het gebruik van rode lippen en gouden oorringen geen karikaturale kenmerken zijn, maar normale verschijnselen. Er wordt dus een cirkelredenering gebruikt. Ik heb al vaker geschreven dat ik met aanpassingen geen probleem heb, maar wel met allerlei tendentieuze redeneringen over ZP. Want die verhogen irrationaliteit in de samenleving.

ArnoldX
ArnoldX5 dec. 2015 - 9:14

Nee, de overheid gaat niet over gedrag en tradities ! En de gedachte dat iedereen het met je eens is of kan worden kun je beter loslaten, want dat gaat niet gebeuren.

PocoPoco
PocoPoco5 dec. 2015 - 9:14

Randstad probleempje. Van Groningen tot Maastricht, van Enschede tot Terneuzen .. weinig verschil met voorgaande jaren. Volgend jaar nog maar eens proberen. Voor nu, eindelijk 5 december .. dus we kunnen naadloos over naar het volgende heikele punt: vuurwerk. Gezellig die december maand ;).

peterh2
peterh25 dec. 2015 - 9:14

De zeurpieten kunnen na vanavond gelukkig ook weer een jaar de kast in. Wat een gezeur, er is al zoveel aangepast de afgelopen paar jaar. De 'witte pieten' op het Sinterklaasjournaal gemist, de Sint die door de schoorsteen gaat, de lippen en oorbellen die al verdwenen zijn? Voor deze mevrouw is het pas goed als het totaal geëlimineerd is als feest lijkt wel...

Donutz
Donutz5 dec. 2015 - 9:14

Sylvia, tradities of richtlijnen kun je niet vanaf boven opleggen. Laat ieder mens zelf zij tradities vieren zoals ze willen mits dat niet strafbaar is. Vier je Sinterklaas, kerst, pasen, kwaku festival, offerfeest, carnaval, halloween, gay pride etc. zoals je dat zelf wilt. Hopelijk ook kennis nemend van mensen met een andere mening die soms oprecht moeite hebben met een gebruik (want: kwetsend, desduivels, afgoderij, geen traditie, provocerend, abject, pervers, ...). Daar kun je als individu iets of niets mee doen. Laat mensen in hun eigen waarde en toon respect, begrip of tolerantie voor mensen die er andere tegen aan kijken. Laat in het geval van Sinterklaas iemand dit dus ook vieren hoe ze willen, ook als dat met het fantasiefiguur zwarte piet is en ook als het in een andere vorm is. Ik kijk niet langer naar praatprogramma's, zelden nog onderwerpen waar echt kundige mensen met elkaar in debat gaan. Dat kwam toen de grootste kolder over "massa migratie" door kabinetsleden en politici verkondigd kon worden zonder ook maar enig onderbouwd weerwoord op zulk fact free geleuter. Wat ik hier zo lees is die hulp Sint ook niet bepaald een goed onderlegd redenaar. En de derde opinie, "iedereen doet zijn eigen ding maar" ontbrak zo te horen geheel. Veel wijzer wordt je niet van het geleuter in deze programma's. Het is uitgesproken mening A tegen B met ontbreken van mening C t/m Z. Niet echt de moeite waard.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder5 dec. 2015 - 9:14

Zwarte Piet is een demonstrant geworden. De Pieten die ik tegenwoordig in het straatbeeld tegenkom houden zich niet meer bezig met het uitdelen van pepernoten aan schrikachtige kinderen maar zijn veel meer bezig met discussie over hun zwart zijn met de ouders. De mogelijkheid bestaat nu dat het dilemma straks niet alleen bij ZP blijft maar de discussie zich zal verleggen naar de vraag of we überhaupt nog wel zwarte mensen willen zien. Dat kantelt het beeld 180 graden en is de Witte Piet discriminatie. En de voorstander daarvan een racist. En zoals bij alle sprookjes is daar wel een verhaal omheen te bouwen dat daar bij past.

Nikolai2
Nikolai25 dec. 2015 - 9:14

Sylvana roept eigenlijk op tot het recht om niet gekwetst te worden. Dat zal natuurlijk nooit gebeuren, ieder mens wordt regelmatig beledigd. Want wat Sylvana mij niet kan uitleggen: waarom kan je niet tegen een karikatuur die misschien enigzins op jou lijkt? Ik als dikke man werd voor Bob de Rooij uitgemaakt, en dat was een veel slechter stereotype dan Zwarte Piet. Onbehouden, grof, seksistisch, bot richting homoseksuelen, een grotere ongelikte beer kon je je niet voorstellen. Zwarte Piet is vrolijk, gul, is lief voor de kinderen, vanwaar die ergernis bij zulke prachtige eigenschappen? En de televisie heeft natuurlijk een waaier van idiote blanken beroemd gemaakt, verander ik van uiterlijk dan ben Ik straks Willempie, meneer Wijdbeens, Adje, Jacobse of van Es, maar de aktiegroep tegen negatieve stereotypering van de blanke gaat er niet komen, en groot gelijk, je haalt je schouders op en gaat verder. Ik roep iedere neger/donker persoon/zwarte op dat ook te doen. Want...het woord neger is ook alweer verdacht gemaakt. Ik wil het graag goed doen, maar de tegenstanders van het woord neger zeggen mij nooit welk woord wel voldoet. Over de heer Pauw: het was notabele Sylvana die opriep aan de Ommer Sinterklaas centrale om groene Piet te spelen. Waarom mag deze man de bal niet terugkaatsen? Want ik zie er best een boodschap in: Sylvana is vrij om geen Sinterklaas te vieren, of het te vieren met kleurenpieten, of met zwarte Pieten. Iedereen blij toch? Dat recht om niet beledigd te worden gaat er nooit komen. En dat is maar goed ook. Tenslotte nog dit: als Sylvana reclame maakt voor radio 6, dan laat ze zich met zwarte verf overgieten. Over black face gesproken. "Nu nog zwarter". Waarom mag jij wel met je huidskleur spelen Sylvana, en waarom mag ik dat als blanke niet? Of deug ik alleen als ik me met witte verf overgiet? In dit filmpje vallen mij je prachtige volle lippen op, het doet me als hetero zeker wat, maar een compliment zou ik je nooit durven geven, bang dat jij er een Koloniale oprisping van maakt van een onderdrukker, terwijl het compliment gemeend is.

Frank Straathoff
Frank Straathoff5 dec. 2015 - 9:14

RTL haalt gekleurde Piet van de buis. Communicerende vaten.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten5 dec. 2015 - 9:14

Het argument is dat de kinderen er blij van worden, zijn dat alleen de blanke kinderen of ook de zwarte kinderen?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten5 dec. 2015 - 9:14

Die hulpsinterklaas uit Ommen is de domheid ten top, hoeveel plaat kun je voor je kop hebben!

Armagaddon
Armagaddon5 dec. 2015 - 9:14

>>> Citaat: Jeroen Pauw komt verrassend uit hoek en doet duit in zak tegen Zwarte Piet.. >>> Hmm...dit citaat schreeuwt om een niet misverstane doordenkertje....mean smile..!! >>> Het woord "verrassend" laat in dit verband het lafhartige sluimerend racisme en achterkant van de tong zien...dar objectief gezien Pauw gewoon zich zelf is en van te vore blijkbaar vanzelf sprekend aangenomen wordt voor ZP te zijn, zoals de schijnbare algemene Nederlandse instelling hieromtrent is....snappie...?? >>> Ha....ha....echt werkelijk niet verrassend, in dit blijkbare traditie en achter kinderfeestje verschuilend en getrouwe hypocriete onderliggend en nog steeds sluimerend en uiterlijk onderdrukte racisme..

johanversomeren
johanversomeren5 dec. 2015 - 9:14

Zoals ik het begrepen heb wil mevrouw Simons een wettelijk verbod op het schminken tot zwarte piet. Mijn hemel lief dat ik dit anno 2015 nog mag horen. Een verbod op schminken en kleden als zwarte piet. Het moet niet gekker worden. Gelukkig is het na vanavond weer even voorbij met de pieten-discussie en gaan we weer drie weken discussiëren over de Nederlandse vuurwerktraditie en het verbieden van illegaal (verboden) vuurwerk :-) en het verbieden van legaal vuurwerk vanwege het voortijdig afsteken van illegaal vuurwerk

johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Zo liggen de verhoudingen dus in het Sinterklaasjournaal. De eindredacteur-bedenker Ajé Boschhuizen bepaalt in zijn eentje de strategie en uitvoering. En hij heeft na het programma van vorig jaar ingegrepen. Hij heeft bepaald, dat Piet zwart moet blijven. En hij heeft bepaald, dat “de samenleving er nog niet klaar voor is”. Het voortouw nemen hoeven we van het Sinterklaasjournaal dus niet meer te verwachten. Vorig jaar, 2014, was dus een eenmalige uitzondering. Het programma toonaangevend is in Sinterklaasland. Dat dat ook verplichtingen schept tot toon aangeven heeft hij blijkbaar niet willen overwegen. Het feit,dat het Sinterklaasjournaal achter de ontwikkelingen gaat aanlopen, zoals uit zijn uitspraken blijkt, betekent dus ook, dat het die ontwikkelingen nu gaat vertragen. Misschien is het veeleer tijd voor Boschhuizen om op te stappen, i.p.v. Dieuwertje Blok

Quincy2
Quincy25 dec. 2015 - 9:14

Wat heeft het Sinterklaasfeest qua intentie te maken met slavernij. Vreselijk zoals Sylvana vanuit haar "historisch besef" haar emoties centraal stelt. Niet zelf de slavernij meegemaakt. Alleen van horen zeggen. Brrr enge rationele dame die puur manipuleert met haar uiterlijk en zorgvuldig gekozen rationeel taalgebruik. I wantrouw haar gezonde emotionaliteit. Gespeeld slachtofferschap. Dat Pauw daar intrapt. Waarom pak je haar niet kritisch aan? Collega soms? Het gaat toch om intentie, geen woord daarover bij haar. Wat is de intentie van het feest. Humorloze oninteressante dame die graag slachtoffer speelt. Tenenkrommend. Jammer dat die meneer uit Ommen een beetje bot ontactisch was. Deze dame heeft niet echt pijn om zwarte Piet, misschien ergens anders om. Maar speel het dan niet zo via een kinderfeest.

Bakoe
Bakoe5 dec. 2015 - 9:14

Gelukkig is de ellende weer voorbij en zijn we weer een half jaar verlost van deze discussie. Meestal worden ze zo rond juni weer wakker. Tot volgend jaar maar weer.

frankcasper
frankcasper5 dec. 2015 - 9:14

Zwarte mensen mogen hier niet zijn van de pro pieten. Zwarte mensen mogen niets betekenen in dit land...De wanstaltige rassenhaat druipt er bij de pro pieten af. Iedereen die nu nog ZP in de slavenrol wil zien, is niet beter dan het racistische droesem der samenleving, die racistisch en nazistisch leeglopen in het openbaar of op de sociale media....Het is tuig van de richel.

Nemesis2015
Nemesis20155 dec. 2015 - 9:14

Wat zijn pro Zwarte Pieten toch een stelletje azijn pissers. Je bent toch aan het liegen tegen je kind! Maak er een andere leugen van (gekleurde piet of whatever) en probleem opgelost. Maar nee...het moet een zwarte piet zijn want dat hoort bij de Nederlandse cultuur. Wat een mega BS verhaal is dat toch. Voor wie het niet weet. Sinterklaas is een Turk is en ZP een Moor dus Marokkaan.

JohnVKR
JohnVKR5 dec. 2015 - 9:14

Zeer overtuigend onder woorden gebracht door Sylvana Simons. Rustig, krachtig, persoonlijk. Haar woorden winnen bovendien aan kracht door de bizarre wijze waarop die meneer uit Ommen reageert. De emotie van Sylvana tegen het totale gebrek aan empathie van een hulpsint uit Ommen. Het droevige is alleen: die meneer uit Ommen reageert waarschijnlijk op dezelfde wijze waarop de meerderheid in Nederland reageert. Dat zegt dus helaas veel over het Nederlandse volk. En dat is geen prettige constatering.

RianB
RianB5 dec. 2015 - 9:14

Sylvana heeft het geprobeerd maar ik ben bang dat die strategie niet werkt. Die meneer was helemaal niet met haar bezig. Ik vind het knap dat donkere mensen nog steeds zeggen dat het een feest moet zijn van alle kinderen. Het is toch heel duidelijk dat die zwarte piet bedacht is door blanke Nederlanders. Als men vindt dat die piet een karikatuur is, doe gewoon niet mee met dat feest. Blijf protesteren maar je hoef niet mee te doen. In een sprookje kan en mag alles. Dus vandaag is hij zwart als roet en morgen is hij zwart van roet. Je komt er nooit uit. De zogenaamde pro's willen gewoon niet accepteren dat piet een karikatuur is.

Nikolai2
Nikolai25 dec. 2015 - 9:14

Mijn oplossing is.... Laat iedereen zijn eigen Sinterklaasfeestje vieren. -Zonder Pieten, -Met kleuren Pieten, -Met Zwarte Pieten. Op plekken waar Zwarte Piet omstreden is (ik denk even aan de Bijlmer), dan kan daar wat met kleurenpieten georganiseerd worden. Of die Zwarte Sinterklaas zonder pieten, deze man heeft er zichtbaar lol in. Elkaar niet meer plagen, ik zie ook niet in dat zwarte Piet zijn laatste adem heeft uitgeblazen, hij is en blijft enorm populair. Ik als blanke erger mij ook wel eens aan Carnaval/Blanke Hooligans/de intolerantie van de Islam en zijn volgers, maar af en toe moet ik daarover mijn schouders ophalen. Als er genoeg mensen tegen zijn, verdwijnt het vanzelf. Tot het zover is, organiseer je je leven zodanig, dat je er zo weinig mogelijk last van hebt.

Stientje2
Stientje25 dec. 2015 - 9:14

De vraag van die meneer uit Ommen met zijn Zwarte Pieten bedrijf, vond ik nog niet zo gek. Immers, als je werkelijk bent geïntegreerd, waarom doe je dan niet mee Sylvana en al die anderen met een bruine/zwarte huidskleur? Dan krijgen misschien vele blanke Nederlanders het gevoel van: zie je ze horen er bij, ze doen mee! Bij de intocht van Sinterklaas zag ik een ECHTE Zwarte Piet als verslaggever. Hij deed het geweldig en heb er van genoten! Deze man heeft het goed begrepen. Dat is de toekomst voor ons allemaal. Mee doen, en niet te veel kwijnen over wat eeuwen geleden is gebeurd v.w.b. de slavernij wat ook voor ons, die dat allemaal hebben laten gebeuren (regering), niet te vergeten valt. Misschien dat nu eindelijk onze regering eens zijn excuses aanbied? Maar dit alles heeft niets te maken met een racistische Zwarte Piet. En, al zouden wij Zwarte Piet afschaffen, dan nog wordt racisme niet de wereld uitgeholpen, hoe tragisch dat ook is.

denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

Mooi te zien was hoe "white privilege" werkt aan de houding van Dolf, die het qua lichaamstaal volgens mij eens was met haar betoog, maar in de comfortabele positie was om ervoor te mogen kiezen er het zwijgen toe te doen, wat ik hem overigens niet kwalijk neem gezien de ernst van de reacties van de boze verdedigers van de traditie, dat kan alleen maar als je zelf wit bent, als je het mij vraagt.

Haastig
Haastig5 dec. 2015 - 9:14

Volgens mij begreep vooral pauw het verkeerd. De man bedoelde niet dat Simons als zwarte piet moest spelen maar door zelf als "oranje piet" of "paarse piet" direct een goed voorbeeld kon geven. Dat lijkt me niet zo vreemd.

Stientje2
Stientje25 dec. 2015 - 9:14

Waarom is Zwarte Piet zwart en niet blank? Vannacht lag ik er nog eens over na te denken. Dit, omdat ik niemand wil kwetsen, en de emotionele pijn van Sylvana en anderen probeer weg te nemen. Waar ik eigenlijk niet zo in geloof, omdat die pijn bij haar héél ergens anders zit. Omdat het Sinterklaasfeest over het algemeen wordt gevierd in huiselijke kring, en dan een familielid als Sinterklaas en Zwarte Piet aangesteld werden, mochten die natuurlijk niet herkent worden door de kinderen. Zwart was daarom de beste camouflage voor Piet, en voor Sint dikke wenkbrauwen/grote baard en lang haar. Per slot moest het voor de kleintjes geloofwaardig zijn. Maar wat een telleurstelling toen je wat ouder werd, en weleens had gehoord dat Sinterklaas niet bestond, probeerde je toch te ontdekken wélk familielid achter deze verklede en geschminkte personen zaten. Wat een hilariteit! Was het nou oom Dirk, oom Jan? En de ouders maar blijven vertellen aan de kinderen die op ontdekkingstocht waren, dat het toch écht Sinterklaas was en Zwarte Piet! Omdat zij/ouders het zo leuk vonden als hun kinderen bleven geloven in deze goed heiligman. Leuk toch zo'n Sinterklaasfeest. Volgend jaar gaan we weer verder.

Donutz
Donutz5 dec. 2015 - 9:14

Ik zie hier enkele reacties die neerkomen op dat als je Sylvana respecteerd, naar haar luisterd en begrip toont je dus gehoor zou moeten geven aan haar oproep dat Piet niet meer kan. Ik zie niet in hoe je begrip kunt hebben voor haar en haar mening (dat heb ik) maar het oneens kan zijn met haar conclusies of wensen (stop met zwarte piet). Nu zie ik daarin een paralel met andere mensen die een mening hebben omtrent iets waar ze oprecht emotie, pijn, angst, gekwetstheid etc. mee voelen. Neem anti-moskee, anti-hoofddoek figuren. Ik zie dat ze oprecht pijn hebben, een angst en de symbolen (moskee, hoofddoek) als teken van iets slechts, haatdragends etc. zien. Dat die mensen dat zo zien kan ik begrijpen, maar ik kan het niet met hen eens zijn. Mogelijk dat een individuele uitdrager wat het geloof snode plannen heeft maar het overgrote deel van de mensen bedoeld het niet verkeerd en ervaart het zelf niet zo (islamesering, onderdrukking van de vrouw). Laat die mensen dan lekker. Zolang men zich aan de wet houd en niet uit is op kwetsen is er niets aan de hand. Luister wel naar hen met een andere mening, kijk of je hen kan begrijpen, waar je het mogelijk eens of oneens bent en maak dan zelf een afweging of je er iets of niets mee doet door iets/niets aan te passen. Geef de ander de ruimte op publiek te protesteren, al is de ene setting beter dan een ander (een anti moskee protest voor de moskee tijdens het vrijdagsgebed of een anti piet protest tijdens de sinterklaas intocht zou ik niet netjes vinden en brengt ook het risico van vlam in de pan met zich mee). In een samenleving met begrip, respect en tolerantie naar elkaar lijkt mij dat wederzijds aanhoren en accepteren binnen de grenzen van de wet een gezond iets. Dus dan danken we in dit geval Sylvana voor haar mening en is het aan ieder individu in ons land om daar zelf mee te doen wat ze willen.

Brighid2
Brighid25 dec. 2015 - 9:14

Mijn oudste dochter was gelijk voor een andere piet,zij had van dichtbij mee gemaakt hoe haar vriendinnetje vroeger op school gepest werd met haar donkere kleur. Ik stond er toen ook machteloos bij,hoe meer ik er tegen in ging tegen de pesters of de juffen aan de armen er bij trok,des te erger werd het. Ik kon niets doen. Ik ben begonnen om mee te doen aan de discussie,als witte Nederlander wil ik mijn stem laten horen,nu kan ik dat. Vorig jaar stond mijn jongste dochter tegenover mij,ze was het niet eens met mijn keuze en ik dacht alleen maar 'ieder zijn mening toch?' Dit jaar kwam ze bij me en vertelde me dat ze gelezen had dat kleine kinderen grootgebracht met een andere piet daar helemaal geen moeite mee hebben en ze ging achter me staan. Ze reageert op de voorstanders van de zwarte pieten en ik denk alleen maar,als zij het heeft ingezien,kunnen we bergen verzetten. De jeugd heeft de toekomst en er zijn er velen die al anders willen. Wat ik wel even mee wil geven is dat wanneer er een discussie is dat de witte/blanke Nederlander dan niet over 'wij..als blanke Nederlander' wil praten maar vanuit zich zelf. Er zijn zoveel blanke Nederlanders die tegen zwarte piet zijn,dat zou dan niet meer kloppen. Hou de discussie fair en spreek vanuit je zelf en niet namens de blanke Nederlander want dat gebeurt nog te vaak. Compliment voor Jeroen Pauw,hoe goed hij dit gesprek wist te begeleiden.

noMan2
noMan25 dec. 2015 - 9:14

Weg met zwarte piet! Hoe moeilijk kan het zijn?! Zelfs God heeft niet meer zo'n grote rol in onze maatschappelijke debatten of politiek (een traditie die veel verder gaat dan zwarte piet, zelfs ruim voor de slavernij was God als invloed op alle levensgebieden al een traditie. Trouwens, slavernij zelf is 400 jaar een traditie geweest en daar zijn we ook blij mee dat het afgeschaft is!) dus als we een ALMACHTIG, ik herhaal ALMACHTIG!!!, wezen na 2000 jaar van zijn troon hebben gestoten (Hoeveel mensen gaan er alleen nog maar met kerst of Pasen naar de kerk, als ze al überhaupt gaan? En hoeveel mensen trouwen er nog voor de kerk? Mannen kunnen met mannen trouwen, vrouwen met vrouwen, ook een aangepaste traditie.), dan moet het met zwarte piet toch ook wel kunnen lukken. Mensen die pro-zwarte piet zijn, houden niet vast aan zwarte piet als traditie, maar aan rasisme! Want dat Nederland tradities niet aanpast, dat is complete bullshit! En geef kinderen een doos kleurpotloden en ze gebruiken alle kleuren, behalve zwart en grijs, omdat kinderen dol zijn op kleuren! Dus om te doen alsof je het voor de kinderen doet... Alsof hun kinderen later dan zouden zeggen hoe verschrikkelijk hun Sinterklaasfeest altijd was omdat de Pieten niet zwart waren. Geloven deze ouders dat echt? Dat geloof ik niet. Dan geloof ik nog eerder in Sinterklaas!

jovano
jovano5 dec. 2015 - 9:14

Een klein maar opvallend detail. Als je aan tafel een aantal tegenstanders van Zwarte Piet uitnodigt en de enige voorstander van Zwarte Piet in de discussie nodig je niet eens uit om aan tafel te komen zitten dan zak je voor nij als programmamaker en presentator volledig door de mand. Op de eerste plaats is dat een gebrek aan fatsoen. Hoe kunnen 80 % van de kijkers zich herkennen in deze discussie?

Gert1002
Gert10025 dec. 2015 - 9:14

Slavernij, rascisme, oud Hollandse traditie, etc. etc. Het zal allemaal wel maar ik ben van mening dat de oorzaak van de enorme emotie die deze ZP discussie veroorzaakt een totaal andere reden heeft. Door de EU en vele ander Internationale verdragen hebben de Nederlanders het idee dat ze de controle over hun eigen land kwijt zijn geraakt. In mijn ogen niet geheel ten onrechte. Nu komen er o.a. een VN juffrouw en handvol activisten beweren dat ZP een verwijzing naar de slavernij is en een flinke dosis rascisme in zich heeft. Het probleem is dat practisch 100% van de Nederlanders is opgevoed met ZP en dit kinderfeest als 0% rascistisch hebben ervaren en alleen goede herinneringen aan dit feest hebben. Het grootste deel van de Nederlanders denken nu "what the fuck we zijn al de controle kwijt op ons eigen land en gaan ze nu ook nog bemoeien met welke tradities we hier hebben, dat gaat niet gebeuren".

OlavM
OlavM5 dec. 2015 - 9:14

Sylvana Simons was heel indrukwekkend in het TV-programma “Pauw” op 4 december jl. Zowel qua ratio als gevoel was ze heel overtuigend. Ze bleef fier overeind. Heel veel waardering voor haar!

joke1975
joke19755 dec. 2015 - 9:14

Voor al die mensen die zeggen dat er wel grotere problemen zijn en dat landen maar eerst naar zichzelf moeten kijken heb ik één simpele vraag; Wat is het grootste probleem? Waar moeten we beginnen? Dat betekend natuurlijk ook dat alle andere problemen eerst even moeten wachten tot we het grootste probleem hebben opgelost.

jovano
jovano5 dec. 2015 - 9:14

De discussie zou gaan over een landelijk beleid voor Sinterklaas. Aan tafel zitten enkel mensen die woonachtig zijn in de omgeving van Amsterdam en het Gooi. Weet u dat me dat raakt, heel diep! Dat men bij de VARA denkt dat men een landelijke discussie aan het voeren is, en dat er een perceptie van de wereld is dat achter Amersfoort Nederland ophoudt. En vooral dat de mening van al die andere Nederlanders er niet toe doet. Dat Sylvana 12 minuten spreektijd krijgt om haar mening te verwoorden en de man uit Ommen slechts 1,5 minuut waarbij Jeroen Pauw ook nog het dedain heeft om de man niet te respecteren in zijn mening. Ik voel me wonend in het mooie Overijssel ten diepste gekwetst.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways5 dec. 2015 - 9:14

Het was dit jaar een fantastisch Sinterklaasfeest met veel Zwarte Pieten. Veel meer Zwarte Pieten als vorig jaar. Gelukkig zijn we niet voor een kleine minderheid bezweken. Overal heb ik Zwarte Pieten gezien. Bijvoorbeeld MacDonalds, in veel verschillende centra van diverse steden en op tv.

Matjantoetoel
Matjantoetoel5 dec. 2015 - 9:14

Eigenlijk is het heel simpel: 85% van de Nederlanders wil Zwarte Piet houden. Ja soedah! Dan blijft-ie toch? Zo werkt de democratie. Overigens is het vermeende racistische karakter een kwestie van hineininterpretieren. De tegenstanders projekteren hun eigen voor-oordelen op een onschuldig fenomeen waarvan de voorstanders verzekeren dat ze er geen racistische bedoelingen mee hebben. Maar ja, als je zo geprogrammeerd bent dat je blanken per definitie racisme toedicht dan leg je dat ook in alles wat je waarneemt. Ik zou zeggen: word eens volwassen, hou op met zielig doen en jezelf wentelen in het slavenverleden van je voorouders. Welkom in de wereld van de toekomst waar je gewaardeerd wordt om wie je zelf bent en presteert in plaats van om wat je voorouders waren.

Freeman2
Freeman25 dec. 2015 - 9:14

Heb ik veel waardering voor Sylvana Simons gekregen en voor haar moedige houding tegenover de neoconservatieve meerderheid die in hun belevingswereld geen afstand van het verleden hebben kunnen nemen wat versterkt wordt door de erbij horende haast volledige gebrek aan empathie jegens anderen. Cultuur is wel aan verandering onderhavig doch gaat het nooit makkelijk. Wat blijft het lekker om White Privileges aan te houden. Privileges, snap je? Warvan acte.

Freeman2
Freeman25 dec. 2015 - 9:14

Heb ik veel waardering voor Sylvana Simons gekregen en voor haar moedige houding tegenover de neoconservatieve meerderheid die in hun belevingswereld geen afstand van het verleden hebben kunnen nemen wat versterkt wordt door de erbij horende haast volledige gebrek aan empathie jegens anderen. Cultuur is wel aan verandering onderhavig doch gaat het nooit makkelijk. Wat blijft het lekker om White Privileges aan te houden. Privileges, snap je?

freddieemmer
freddieemmer5 dec. 2015 - 9:14

Het allerleukste aan de zwarte piet discussie vind ik nog wel dat deze zich eigenlijk alleen maar afspeelt in de randstad (met een groot percentage mensen met een donkere huidskleur) wat andere grote steden en in de studio's van Hilversum. Wat de beste man tegen Silvana Simons zei was natuurlijk zo genant dat het haast weer grappig werd,hoe haal je het in je hoofd....... Ik ben er dan ook voor 100% van overtuigd dat deze discussie nog 50 jaar gaat duren,provincialen laten zich slecht de les lezen door mensen die niet buiten de ringweg A4/A10 komen,behalve voor de vakantie naar Terschelling/Ibiza. Een beetje als die megastallen her en der op het platteland,de grootste bezwaren komen van mensen die vaak op 200 km wonen. Die in de buurt zitten denken gewoon: oke,AH/JUMBO betaald zoveel de kg ,omdat mensen (ook die uit A'dam) niet bereidt zijn om voor eten te betalen,dat gaat niet met een beperkt aantal vrije uitloopkippen/varkens dus zit er niks anders op dan een kippen/varkensflat te bouwen wil ik me vreten kunnen verdienen. Met de discussie is het exact hetzelfde. Het "een beetje buiten de werkelijkheid leven "lijkt wel een trend in Randstedelijk gebied.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 dec. 2015 - 9:14

Als ik zo naar de beschouwingen van Sylvana luister moet ik zeggen dat ze wel heel makkelijk invult wat een ander zou denken, het gaat volgens haar om (jeugd) sentiment, wat nu uitmondt in dwang te zeggen dat je fout was, hoezo fout vraag ik me af, in 2015 hebben we een andere samenleving, een knieval voor een kleine groep gekwetsten, aangevuld met steeds meer begripvolle witte mensen en moeten we allemaal sinterklaas vieren want dat is een volksfeest voor iedere nederlander ongeacht kleur of afkomst, aldus Sylvana, volgens mij staat het een ieder vrij al dan niet sinterklaas te vieren anno 2015, maar door het een verplicht nummer te maken meent ze daar rechten aan te ontlenen, het recht om verdrietig te worden over zwarte Piet, dat kinderen niet verdrietig worden van een kleuren Piet vind ik geen argument, alsof ze wel verdrietig werden van z. P., het enige argument dat Sylvana hoort is traditie, dan weer is het gesubsidieerde commercie, wat is het nou, het sinterklaas journaal voldoet niet aan de vraag z. P. af te schaffen, er wordt niet ingegaan op het dictaat van een minderheid, dat lijkt me een goede zaak, je moet niet aan de eerste en beste valse janker toegeven omdat ze zonodig mee moeten in de vaart der onderdrukte volkeren en met klinkend resultaat willen prijken, zwarte Piet heeft niets met slavernij of racisme te maken, het is gewoon een mode verschijnsel, zeker waar Suriname in mijn jeugd nergens problemen mee had.

JoWe62
JoWe625 dec. 2015 - 9:14

Het heeft niets met racisme te maken. Vraag maar eens aan de kinderen. Nee deze mensen denken zelf dat ze de zwarte piet hebben. Het is onze traditie en die moet je niet zomaar opgeven omdat een persoon zoals Quincy zich gediscrimineerd voelt. Als het zo is laat de rechter uitspraak doen. En voordat er geen uitspraak van de rechter is moet eenieder accepteren dat zwarte piet onschuldig is ook wat Quincy vindt.

Mark Gh
Mark Gh5 dec. 2015 - 9:14

Ik heb net eens een aflevering van het Sinterklaasjournaal gekeken (die van 4 december). De Zwarte Pieten hebben daar diverse huidskleuren - van blank tot zwart - waarbij de blanke (nog) niet door de schoorsteen zijn gegaan en de zwarte al heel vaak. Ook Sinterklaas kwam met roet op zijn gezicht (en alleen op zijn gezicht) uit de schoorsteen, hij had van Opa Piet geleerd hoe dat moet. De Zwarte Pieten hebben verder géén gouden oorringen en diverse tinten lippen. Dit vind ik een prima ontwikkeling die recht doet aan de bezwaren van de zwarte bevolking (het is duidelijk dat Zwarte Pieten geen negers zijn, maar zwart zijn van het roet) en ook aan de Sinterklaaslegende. Wat kun je nog meer wensen?

5 Reacties
Pietersen2
Pietersen25 dec. 2015 - 9:14

'Wat kun je nog meer wensen?' Dat alle blanke mannen van middelbare leeftijd, met kleine kinderen hun ideale NL per direct verlaten. Wel eerst een 30 miljard schadevergoeding betalen voor al het leed in de afgelopen 1000 jaar. Zoiets?

Vestij
Vestij5 dec. 2015 - 9:14

Hier kan ik persoonlijk goed mee leven, echter zijn het de extremen aan beide zijde die dit niet goed genoeg vinden. Zeker aan "Zwarte Piet is Blackface"-kant zouden ze zich redelijker moeten opstellen en dit compromis accepteren. Het is hun punt (Zwarte Piet is een neger) dat hiermee namelijk volledig ontkracht wordt. Maargoed, dat zou betekenen dat ook hun moment of fame weer voorbij is en we voorgoed zouden zijn van Gario en Nzume, dat zal hun ego en portemonnee wel niet accepteren.

johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Jij stelt: " Dit vind ik een prima ontwikkeling die recht doet aan de bezwaren van de zwarte bevolking (het is duidelijk dat Zwarte Pieten geen negers zijn, maar zwart zijn van het roet) " In dat geval vreemd dat ze geen zwarte vegen hebben, maar egaal bruin (sic) zijn, en er ook allemaal diep-zwart krulhaar van krijgen.

Haastig
Haastig5 dec. 2015 - 9:14

Mark Gh, za 05 december 2015 11:11 "De Zwarte Pieten hebben verder géén gouden oorringen en diverse tinten lippen." Tja dat snap ik dan weer niet. Dat men evt problemen heeft met de kleur, a la, maar met oorbellen.....? Als die oorbellen slavernij vertegenwoordigen, waarom zou de vriendin van Sylvana dan oorbellen in willen? Ik zeg, maak piet wit, geef 'm geel strohaar, rode mond en oorbellen, een karikatuur van een blanke page, wat is het probleem?

Mark Gh
Mark Gh5 dec. 2015 - 9:14

Wel jammer dat precies géén van de zeurpieten een antwoord op mijn vraag weet te geven.

a.doorgeest
a.doorgeest5 dec. 2015 - 9:14

Waar we in dit land absoluut vanaf moeten zijn wel klagende minderheden die het collectief hun wil willen opleggen. 85% van de bevolking wenst niets aan Zwarte Piet te veranderen. Maak dat nieuwe landelijk beleid maar per referendum over dit onderwerp. Dan is de discussie hoogstwaarschijnlijk voor altijd beëindigd. Zwarte Piet is een toneelfiguur, we kennen hier vrijheid van expressie en meningsuiting. Als je je niet in bestaande tradities kunt vinden, vestig je dan in een land waar je het allemaal zoveel beter vindt. Met dank trouwens aan dubieuze media die niet aan verslaglegging doen - wat de hoofdplicht van media is - maar aan agendabepaling. Eindeloos doorzeuren totdat je een andere maatschappelijke werkelijkheid hebt afgedwongen. Dat dit offensief spaak loopt en de politiek niet over de uitdossing op volksfeesten gaat, behoeft geen betoog. De tol van doorgeschoten individualisering: een narcist wil de maatschappelijke werkelijkheid aanpassen aan zijn gevoelens en meninkjes, en zal nooit bij zichzelf te rade gaan om het eigen gedrag te veranderen c.q. bij te sturen.

6 Reacties
tovapas
tovapas5 dec. 2015 - 9:14

"Waar we in dit land absoluut vanaf moeten zijn wel klagende minderheden die het collectief hun wil willen opleggen." beste Arjan, waar we in dit land absoluut vanaf moeten zijn personen die denken dat democratie hetzelfde is als dictatuur van de meerderheid en daarmee de democratie verraden en verkrachten. Daarnaast gaat het hier over negroide mensen die afstammelingen zijn van door ons Nederlanders tot slaaf gemaakte Afrikanen die nu nog immer bij een volksfeest hun onderdanige rol bevestigd zien en met zwakteboden als argument (traditie/bevalt het je hier niet ga weg) monddood gemaakt worden. Verder toont jouw reactie een ietwat fasistoide inslag want democratie gaat niet over alle neuzen dezelfde kant op en/of kort door de bocht redenaties. "Democratie heeft pas bestaansrecht zodra de meerderheid van nature beseft dat de belangen van miderheden even zwaar wegen" En wat is er mis met een groene Piet, blauwe Piet, witte Piet? Traditie? Dat was met een stuk aan een molensteen verbonden touw om je nek in de plomp gesodemietert worden ook..... En is het sowieso gepast dat witte mensen mee mogen bepalen wat door zwarte mensen als racistisch beschouwd/gevoelt wordt? Dat klinkt hetzelfde als pedofielen laten meebepalen wat in het belang van kinderen is en tegelijkertijd die misbruikte kinderen als lastige minderheid te kaaken zetten. Goed bezig hoor!

MarkHuisman
MarkHuisman5 dec. 2015 - 9:14

Dus als we hier in Nederland een traditie zouden hebben waarbij joden karikaturaal en vernederend uitgebeeld worden en 85% van de bevolking heeft daar geen bezwaar tegen dan zou je ook zeggen: “vrijheid van expressie en meningsuiting. Als je je niet in bestaande tradities kunt vinden, vestig je dan in een land waar je het allemaal zoveel beter vindt”.

LeroyLucas
LeroyLucas5 dec. 2015 - 9:14

Jeetje zeg, wat ben jij dom je heb totaal geen idee hoe democratie werkt. Laat ik het zo zeggen, als ik morgen een democratische referendum zou houden om jou in een gevangenis te stoppen en jou elke dag 100 zweepslagen te geven en 85% van het volk vind het goed, zou jij daar tegen ageren? Natuurlijk zou jij daar tegen ageren. Hoezo denk jij dat omdat een meerderheid iets wil ze ook daar in gelijk hebben. Hoe imbeciel kan je zijn!! Drogreden van de bovenste plank.

LoLiTa2
LoLiTa25 dec. 2015 - 9:14

Beste Arjan, je vertegenwoordigt een klagende minderheid - namelijk de minderheid die minderheden de wil van de meerderheid wil opleggen - en dus dienen we - naar jouw eigen zeggen - van je af te moeten. Werk je even mee?

7anpau1
7anpau15 dec. 2015 - 9:14

Sorry, maar deze hele discussie heeft geen bal te maken met vrijheid van meningsuiting of expressie. Als uw buurman een feestje geeft en u moet de volgende morgen vroeg op en belt aan om te vragen of het een ietsiepietsie zachter mag en de 40 man op het feestje beginnen te zanniken over vrijheid van meningsuiting en expressie en dat u de enige bent die loopt te zeiken en dat u maar een referendum moet houden omdat 90% niets aan het volume veranderen, dan zegt u. Oh ner, neem me niet kwalijk, dan leg ik me daar zondermeer bij neer. Grow the ... up. Er wordt ons vriendelijk verzocht de muziek iets zachter te zetten. Het is een kwestie van beleefdheid, niet van rechten.

Nuanimo
Nuanimo5 dec. 2015 - 9:14

Inderdaad: Laten we ons niet welgevallige meningen verbieden. En de mensen die niet welgevallige meningen verkondigen voor de keus stellen: Aanpassen of verdwijnen. Voor alle zekerheid: Als ik bv vind dat we vluchtelingen niet toe moeten laten, leg ik dan mijn wil op?

pietdeg2
pietdeg25 dec. 2015 - 9:14

Sylvana Simons argumenteert helemaal niet helder maar somt nog maar eens op hoe de tegenstanders erover denken. Daar raakt werkelijk geen hond door overtuigd die dat al niet was. De enige die wel helder argumenteert is nota bene Ad Visser die tegen het traditie-standpunt inbrengt dat tradities veranderen en dat loslaten iets is dat je maar beter zo snel mogelijk in je leven kunt leren.

4 Reacties
123456zeven
123456zeven5 dec. 2015 - 9:14

Maar waarom zou je een traditie waar niets mis mee is willen afschaffen? Zelf niet mee doen is een prive-keuze, anderen het onmogelijk maken is dwingelandij.

Zjenny
Zjenny5 dec. 2015 - 9:14

jouw argumentatie voor of tegen Sylvana ontmaskert jou als een wel erg conservatieve oude blanke man met blonde kuif.

TomPoes2
TomPoes25 dec. 2015 - 9:14

Nog maar een keertje extra luisteren Piet, want de manier waarop ze de zaken op een rijtje zet, is echt méér, dan alleen maar opsommen. Bovendien denk ik dat het wel bijzonder moeilijk wordt voor iedereen die wél begrepen heeft wat ze onder woorden brengt, om nog langer aan deze traditie vast te houden. En die een hulpsint uit Ommeren is een hele aardige joviale Nederlander met een enorm bord voor zijn kop, een "echte Nederlander" dus.

LeroyLucas
LeroyLucas5 dec. 2015 - 9:14

Ook al is het een opsomming van emoties ook daar moet je als gemeenschap iets mee doen. Het weg wuiven omdat je het niet begrijp is geen optie meer!

Zjenny
Zjenny5 dec. 2015 - 9:14

Ik was onder de indruk van Sylvana. Ze verwoordt prachtig wat er speelt en leeft en vraagt daar ruimte en aandacht voor. Chapeau meid!

1 Reactie
Haastig
Haastig5 dec. 2015 - 9:14

Godzilla de Godin, za 05 december 2015 11:18 "Chapeau meid!" Ik denk dat je het vriendelijk bedoeld, maar gezien je doel en intentie kan je beter een minder "beladen" woord gebruiken. Je weet hopelijk toch wel dat "de meid" in dezelfde categorie valt als "de knecht"? Foutje, bedankt!

basOoms
basOoms5 dec. 2015 - 9:14

Niet in beeld Dan doe je alles voor een beetje aandacht.

1 Reactie
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Zoals de waard is ...

Yochnahan
Yochnahan5 dec. 2015 - 9:14

Mevrouw Simons wil de samenleving haar visie op de werkelijkheid opleggen. Dat is totalitair gedachtegoed. Jeroen Pauw gaat het niet om kwetsen. Veel mensen zullen gekwetst worden door zijn opstelling. Het boeit hem niet. Deze discussie gaat om vrijheid. Vrijheid van denken. Vrijheid om te zijn wie je bent. In een vrij land geldt dat niet alleen voor linkse activisten en mensen met een kleurtje. Dat vrije land heet Nederland.

2 Reacties
Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

Dat mevrouw Simons niet de enige is, lijkt niet erg door te dringen. Het is ook niet alleen haar wil, maar die van elke welwillende Nederlander.

johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

De wet wil ons ook zijn wil opleggen. Onder andere, dat we niet mogen discrimineren.

Gijs2
Gijs25 dec. 2015 - 9:14

Ik vraag me af waarom er geen zwaargewichten zoals Han ter Horst de discussie aangaan op TV? Ik zit als pro piet af en toe ongemakkelijk te schamen bij al dat lichtgewicht pro-volk! Daarentegen kan ik ook niet zo goed tegen als men met de Amerikaanse geschiedenis in de hand zwarte piet behandelen.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas5 dec. 2015 - 9:14

Sommige rijksdelen van Nederland liggen in Amerika.

LisanneW
LisanneW5 dec. 2015 - 9:14

De 'laatste' aanval dit jaar van de grote Vara anti-pieten campagne, ingezet daar mevrouw door mevrouw Simons zelf. Ja, dat maakt indruk. "Ze zei: 'ik doe geen rode lippenstift op en geen gouden oorbellen in want we weten allemaal wat er dan gebeurt'." Nou, wat gebeurt er dan? Dat zo ondraaglijk veel pijn doet?

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh5 dec. 2015 - 9:14

Dan kijken ze in de spiegel en zien ze precies dat wat ze elders "een karikatuur van een neger" noemen. Ik kan me best voorstellen dat dat een beetje een pijnlijke gewaarwording is.

Jantje68
Jantje685 dec. 2015 - 9:14

De associatie tussen Zwarte Piet en donkere mensen zit in haar hoofd en niet in dat van mij en heeft er ook nooit in gezeten, net zoals bij de meeste Nederlanders. Dat is de kern en daarom moet je daar ook niet aan toe geven. Dan is het einde zoek. Er zit geen ratio achter. Het komt waarschijnlijk voort uit een eigen minderwaardigheidscomplex. Dit kan ze alleen zelf oplossen. Mensen kunnen oneindig veel associaties maken. Een vrouw die geen kinderen kan krijgen moet er ook om leren gaan dat vriendinnen van haar wel kinderen krijgen. Steeds weer een confrontatie. Die krijgen die kinderen niet om haar te pesten. Ze kan daar alleen zelf mee om leren gaan. Sylvana moet gewoon aan het werk gaan. Zo kan ze rolmodel zijn voor donkere medeburgers. John Williams en Humberto Tan doen een miljoen keer meer tegen discriminatie dan een jammerende Sylvana bij Pauw. Gewoon door zichtbaar te zijn en goed werk af te leveren.

2 Reacties
hannogroen
hannogroen5 dec. 2015 - 9:14

'zit in haar hoofd en niet in dat van mij en heeft er ook nooit in gezeten, net zoals bij de meeste Nederlanders.' Nee stel je ook eens voor dat je een poging zou doen je in te leven in de belevingswereld van iemand anders. Daar zijn veel Nederlanders inderdaad bijzonder slecht in.

denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

" Er zit geen ratio achter. Het komt waarschijnlijk voort uit een eigen minderwaardigheidscomplex. Dit kan ze alleen zelf oplossen." O ja, daar hebben we de overtuiging, want zonder enige onderbouwing, weer dat zwarten geen ratio en een minderwaardigheidscomplex hebben die ze uiteraard aan zichzelf te danken hebben en het dan ook maar zelf moeten zien op te lossen. Volgens mij is dit racisme in optima forma maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn en dat begrijp ik als zwarte Nederlander maar al te goed.

Meta Foor
Meta Foor5 dec. 2015 - 9:14

laatste stuiptrekking om de NL traditie de nek om te draaien. volgend jaar gaan we weer beginnen met dezelfde spelers en dezelfde uitkomst. NL heeft er dus een traditie bij !

1 Reactie
Jaap Vos
Jaap Vos5 dec. 2015 - 9:14

de traditie van wie het hardst kan schreeuwen & de grootste mond heeft gelijk !???? Leuke oude Nederlandse traditie, we zijn er goed in om hem in ere te houden gezien de reactie's.....

CharlesdeValois
CharlesdeValois5 dec. 2015 - 9:14

Bepaalde argumenten, zoals gouden oorbellen die je niet draagt omdat de Pieten die dragen kan agv. een bekender algemener omgangsprinicipe komen. Vrouwen die elkaar in dezelfde geruite blouse tegenkomen kunnen er of om lachen of maken dat ze weg komen. (meestal het laatste)

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois5 dec. 2015 - 9:14

Mogen natuurlijk ook mannen zijn...die elkaartegenkomen.

LisanneW
LisanneW5 dec. 2015 - 9:14

"Sylvana Simons: Zwarte Piet hoeft niet meer terug te komen" En dat is precies het probleem, mevrouw dwingeland vindt dat en wil dat even voor het hele land bepalen. Mevrouw de opperrechter Simons, dring het dan echt niet tot U door dat het effect van Uw eeuwige gejammer en dit soort narcistische statements tegengesteld in aan Uw doel?

4 Reacties
Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

En dat is precies het probleem, mevrouw dwingeland vindt dat en wil dat even voor het hele land bepalen. Mevrouw de opperrechter Simons, dring het dan echt niet tot U door dat het effect van Uw eeuwige gejammer en dit soort narcistische statements tegengesteld in aan Uw doel? Wat een bewuste onwil zoekende reactie op iemand die gewoon duidelijk uiteenzet wat er mis is en waarom. Verdiep je maar totaal niet in de ander. Sinterklaas is zo alleen nog het feest van haatdragend Nederland geworden.

johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Schamperen en kleineren. En een compleet gebrek aan empathie. Als ik jou in een positie aan die tafel van Pauw denk, dan is het de positie van die hulpsinterklaas.

LeroyLucas
LeroyLucas5 dec. 2015 - 9:14

Wauw wat harteloos ben je zeg, maar dit is precies wat ik al van je aan het lezen ben Lisanne. Silvana is het niet voor iedereen aan het beslissen. Zei geeft aan waar het pijn punt is. Maar ik merk al dat jij net zoveel empathie heb als dat huur Sinterklaas. Fijne mens ben jij echt een meerwaarde voor je gemeenschap >:(

Nuanimo
Nuanimo5 dec. 2015 - 9:14

Simons vindt dat zwartepiet niet terug hoeft te komen. U vindt dat zwartepiet wel terug moet komen. Ik zie werkelijk niet in, wat het ene standpunt meer de moeite waard maakt als het andere.

phoosterhuis
phoosterhuis5 dec. 2015 - 9:14

Respect voor Sylvana Simons. Niemand heeft het ooit zo duidelijk gezegd. Grote klasse zoals ze met het onderwerp omging. De hulp-sint uit Ommen ging echt af als een gieter en terecht dat Jeroen Pauw hem kapittelde.

2 Reacties
Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

Precies!

Gert1002
Gert10025 dec. 2015 - 9:14

Ja Pauw weet zijn tafelgasten altijd wel te screenen. Hij gaat echt geen slimme hulp sint uitnodigen. Dat is ook de reden dat ik nooit naar zijn programma kijk. Framen heet dat geloof ik.

LoLiTa2
LoLiTa25 dec. 2015 - 9:14

Het sinterklaasritueel herinnert ons - net zoals, pakweg, de ontkelingsrituelen van Daesh - aan de antediluviaanse tijden toen we met een metafysisch panopticum in ons hoofd in bomen woonden. Ook toen was het een kleine, ontevreden minderheid die ons uitnodigde om de bomen voor de steppe te verruilen. Nog immer zitten we vol wrok omdat we dat zelf niet bedacht hebben.

1 Reactie
peterh2
peterh25 dec. 2015 - 9:14

Het Sinterklaasfeest met IS vergelijken, chapeau! De 21e eeuwse variant van de Godwin... Hoe verzin je het.

Appelmoesje2
Appelmoesje25 dec. 2015 - 9:14

Mevrouw Simons begrijpt niet, net meneer Quincy, dat juist ZIJ het zijn die de afkeer tegen donkere mensen stimuleren. Ik spreek niet namens heel Nederland, maar wat ik om mij heen zie, en ik weet dat dat op meerdere plekken zo is, is dat mensen zich ergeren aan het feit dat een feest waar geen enkel kind ooit een verband heeft gezien met racisme, aangepast moet worden omdat een hele kleine groep dat gevoel wel heeft. De weerstand tegen de aanpassing van Zwarte Piet is zo groot dat mensen zich aan mevrouw Simons en mijneer Quincy gaan ergeren. Het feit dat zij het Sinterklaasfeest als racistisch feest proberen af te beelden schiet bij heel veel mensen in het verkeerde keelsgat. Geen enkele Nederlander, geen enkel kind, ziet Zwarte Piet nog als een slaafje van de Sint. Sterker nog, ga eens bij een intocht kijken waar de meeste kinderen naar toe gaan: Juist, naar Zwarte Piet omdat die heerlijke snoepjes bij zich heeft. Wat is het volgende? De Partij voor Dieren die een verbod wil uitspreken over de Kerstman omdat hij de rendieren misbruikt door ze zijn slee voort te laten trekken? En dat helemaal vanuit het Noorden zonder rustpauze. Als mevrouw Simons het Sinterklaasfeest ziet als een racistisch feest is dat HAAR probleem en zal zij zich moeten wenden aan een psychiater die haar duidelijk kan maken dat het probleem bij HAAR ligt, en niet bij een onschuldig kinderfeest. Het racisme in Nederland ligt niet aan het Sinterklaasfeest. Misschien moet mevrouw Simons eerst eens kijken waar het probleem wel ligt en zich daar druk over maken.

1 Reactie
nielss2
nielss25 dec. 2015 - 9:14

de rendieren spelen de zelfde knechtrol als zwarte piet. ze zullen ook wel vervangen gaan worden.

Taljaard
Taljaard5 dec. 2015 - 9:14

Kom uit een segment van de Nederlandse samenleving waar Sinterklaas per traditie helemaal niet wordt en werd gevierd. Want kinderen bedriegen doe je niet. En de Sint is een Roomse heilige, met heidense smetten. Nederlandse gereformeerden hebben dit feest dus altijd en vanouds genegeerd. Misschien moeten mensen als mevrouw Simons en haar aanhang dat ook maar doen en daar een voorbeeld aan nemen. Gewoon negeren dus (met de klemtoon op de tweede ''e'' van dit werkwoord) en de focus voor het eventueel verwennen van het kroost dan maar verleggen naar de kerstdagen. Zou dat misschien een oplossing zijn? Het doet mij trouwens allemaal sterk denken aan bepaalde kerkelijke twisten over trivialiteiten als het al dan niet dragen van leggings door meisjes en vrouwen, het tempo waarin organisten psalmen spelen, witte dan wel zwarte stropdassen voor predikanten, etc.. Dergelijke eindeloos slepende discussies zijn dus in ieder geval heel erg Nederlands en calvinistisch.....:)

1 Reactie
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Ik weet wel, dat als er geen oplossing komt, er een splijting door de sinterklaasviering gaat lopen. Er zal de groep blijven, die geen verandering accepteert, een groep die Z. Piet vervangt door een aangepaste Piet of zelfs een geheel ander figuur , en een grote groep die het sinterklaasfeest achter zich laat en, inderdaad, kiest voor een kerst met de pakjes, en misschien ook de gedichtjes en het lootje trekken. En de kans is reëel, dat scholen Sinterklaas helemaal niet meer laten begeleiden, of het sinterklaasfeest weer terugverwijzen naar de huiskamer, vanwege de onoverkomelijke controverses. En in vroeger tijden werd Sinterklaas immers ook niet op school gevierd. En ik ben ervan overtuigd, dat als het Sinterklaasjournaal, smaakmaker van het Sintfeest tot en met de klaslokalen, het voortouw dat ze vorig jaar opnam in de verandering van Piet, die ontwikkeling dit jaar had voortgezet, dat het grotendeels zou zijn opgepikt en dat het ons jaren van ellende had kunnen besparen.

richarrd
richarrd5 dec. 2015 - 9:14

Mensen van Afrikaanse afkomst zijn mooie, en bijzondere mensen, zwarte Piet is in de verste verte nog niet een beetje van dat, en daarom doet de zwarte Piet, die de vergelijking met hen moet voorstellen, die mensen geen recht. Het klopt gewoon niet.

2 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

En daarom moet hij veranderen.

JasDon
JasDon5 dec. 2015 - 9:14

Mensen van Nederlandse afkomst zijn mooie, en bijzondere mensen, witte Piet is in de verste verte nog niet een beetje van dat, en daarom doet de witte Piet, die de vergelijking met hen moet voorstellen, die mensen geen recht. Het klopt gewoon niet. Zo ook jouw redenering dus. Hoe de afkomst mensen mooi of bijzonder maakt is mij onduidelijk. Ik weet wel dat mensen die alles op zichzelf betrekken vooral in de marge van het bestaan leven en in mijn ogen alles behalve mooi en bijzonder zijn. Ik heb echt niets met tradities, maar nog minder met de kleinste en meest hypocriete vormen van kleinzerigheid. Mensen van Afrikaanse afkomst die wat maken van het leven zetten door de wol geverfde racisten pas echt in hun hemd. Want niets is meer effectief tegen racisten dan het leiden van een succesvol en vreugdevol leven t.o.v. die van kleingeestige haters die nooit ergens zullen komen of iets zullen bereiken. Hoe kan zwarte piet in godsnaam zo een groot probleem kan zijn in je leven om daar actie over te gaan voeren? Hebben die mensen echt niets beters te doen?

Gringo2
Gringo25 dec. 2015 - 9:14

Het wil er bij het anti-zwartepieten kamp maar niet in dat het afschaffen van zwarte piet ook pijn veroorzaakt. En de groep die pijn voelt bij de gedachte aan afschaffen is vele malen groter. Daarnaast vergroot de beschuldiging van racisme de pijn alleen maar en het tevens daarbij gecreëerde gevoel van onrecht (een valse beschuldiging) zorgt voor een extra volharding in het verzet.

3 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Vergelijking: – De pijn die sinterklaasviierders hebben aan een relatief kleine verandering aan het uiterlijk van Piet. Maar de Pietenfiguur blijft gehandhaafd. – De pijn, die Sylvana Simons – en vele anderen voor haar – hier verwoordt, die negermensen in de sinterklaasperiode aan discriminatie te ondergaan hebben. En lees ook deze (nog) eens: Gerda Havertong uit in Sesamstraat in 1987 al haar kritiek op Zwarte Piet in haar uitleg aan Pino: "Het is elk jaar weer het zelfde liedje: Sinterklaas is nog niet eens in het land of zwarte mensen, grote mensen en kinderen, worden voor Zwarte Piet uitgescholden … Voor veel zwarte mensen, grote mensen en kinderen, is het helemaal geen feest". M.i. Is het van een andere orde van grootte. Rassendiscriminatie is daarom zelfs bij de Grondwet en de Strafwet verboden, om die orde van grootte maar eens aan te geven. Kort geformuleerd: Mensen hebben er fundamenteel recht op om niet op hun huidskleur (ras) te worden aangesproken. Het is een inbreuk op de privacy, een ongewenste intimiteit, kan zeer intimiderend zijn.

Jaap Vos
Jaap Vos5 dec. 2015 - 9:14

Jij moet en zal gelijk hebben he !?????? want jij bent van slot van rekening keihard vooral als jouw onrecht wordt aangedaan. Wat hebben die zwarten toch te zeuren over zwarte piet.......

Robles
Robles5 dec. 2015 - 9:14

Als je als volwassene pijn voelt bij de aanpassing van een kinderfeest moet je toch ernstig gaan nadenken of je wel helemaal fris in je hoofd bent. Kinderen maakt het namelijk helemaal niet uit als dit feest aangepast zou worden. En om de kinderen gaat het uiteindelijk.

johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Het moet me even van het hart: Vorig jaar laaide de discussie over Zwarte Piet voor het eerst landelijk en algemeen hoog op. Het Sinterklaasjournaal nam toen het voortouw door een ontwikkeling te laten zien van zwarte Pieten naar vegen-Pieten en anders gekleurde Pieten. Anchorwoman Dieuwertje Blok verklaarde meermaals, dat het wat haar betreft maar eens afgelopen moet zijn met die Blackface. Het Sinterklaasjournaal is al vele jaren de smaakmaker van het sinterklaasfeest. Op alle basisscholen die ik ken wordt er elke dag met de hele klas naar gekeken. Dag schept verantwoordelijkheid. Vorig jaar werd het tot voorbeeld en richtlijn, tot graadmeter van de nieuwe ontwikkelingen. Dit jaar werd er dan ook algemeen naar uitgekeken met de ogen van: wat zou het Sinterklaasjournaal doen ? Wel, het heeft de vorig jaar ingezette ontwikkeling, tegen de algemene verwachting in, niet voortgezet of zelfs maar gehandhaafd. Het heeft het teruggedraaid, 'terug naaf af'. Alle Pieten weer 'gewoon' bruin met zwart krulhaar, op een enkele uitzondering na. Dat terwijl de discussie algemener is geworden en hoger oplaait. Het Sinterklaasjournaal heeft met die ommezwaai zichzelf gecorrigeerd en daarmee duidelijk gemaakt, dat Zwarte Piet zwart (bruin) is. Dat is deboodschap, de richting die het nu aangeeft. Dit werpt de ontwikkeling voor jaren terug. Het Sinterklaasjournaal had het natuurlijke, algemeen geaccepteerde overwicht om het veranderingsproces te versnellen. Die verantwoordelijkheid heeft het laten liggen.

2 Reacties
ZafferY
ZafferY5 dec. 2015 - 9:14

Ja maar wacht eens even. Het SJ is een kinderprogramma voor de allerkleinsten. Het SJ heeft in het geheel geen maatschappelijke plicht nog verplichting. Het enige wat het SJ moet doen is twee weken lang een flinterdun verhaaltje op touw zetten waar de kleinsten onder ons van kunnen genieten, het is geen politiek platvorm waar men hun gerieven op kwijt kan. Daar zijn genoeg programma's voor. Plus heeft het SJ gekozen voor een invulling die het breedst gedragen wordt door het volk. Want het is ten slotte nog altijd een volksfeest. Geen politiek feest. En als Dieuwertje het niet meer ziet zitten bij het SJ dan zit daar volgend jaar een Nieuwertje. Fijne Sinterklaas avond en tot volgend jaarrrr..

akaNooT
akaNooT5 dec. 2015 - 9:14

Die bruine Pieten zijn natuurlijk raar en wat mij betreft ook helemaal fout; als je de anti-ZwartePieters in de kaart wil spelen moet je vooral met bruine Pieten aan komen zetten! Nee, Zwarte Piet, zoals het woord al zegt, moet zwart zijn, GITzwart, een spannende duivelse griezelfiguur die NIKS maar dan ook NIKS met negers of negerslaven of gekleurde mensen whatsoever te maken heeft. (Er schijnt ook iets met die gouden oorbellen mis te zijn maar daarvan snap ik niks. Kan iemand dat uitleggen?)

annette82
annette825 dec. 2015 - 9:14

Iedereen heeft het recht om zich gekwetst te voelen,maar niet het recht daarmee zijn/haar wil aan anderen op te leggen. Vergelijk moslims en cartoons van Charlie Hebdo/Kurt Westergaard of Orthodoxe christenen en euthanasie enzovoort.

5 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Je formuleert het zo mooi sluitend, maar sluit het ook ? Geldt jouw redenatie bijvoorbeeld ook voor pesten ? Een gepeste heeft ook het recht om zich gekwetst te voelen. Maar mag hij/zij daar dan ook niets tegen ondernemen om het te laten ophouden ? Moet hij/zij het maar 'gewoon' accepteren ? De discriminatie tegenover negers in de sinterklaastijd heeft vaak dezelfde pest-dimensie. En voor zover het onschuldig bedoeld was, gaat dat na alle aandacht die er inmiddels aan besteed is niet meer op. Voor de rest: ouders en scholen kunnen de nieuwe generaties opvoeden, dat het heel kwetsend is.

Armagaddon
Armagaddon5 dec. 2015 - 9:14

>>> Citaat: Iedereen heeft het recht om zich gekwetst te voelen,maar niet het recht daarmee zijn/haar wil aan anderen op te leggen. Vergelijk moslims en cartoons van Charlie Hebdo/Kurt Westergaard of Orthodoxe christenen en euthanasie enzovoort. >>> opmerkelijk weer een wel doordachte rechts redenatie onder ogen te krijgen,,,waarbij appel en peren (fruit..!!)vergeleken worden me penen en aardappels(goente >>> Anders gezegd de democratische inspanningen en protesten en pijn ondervinden uit de slavenhandel van onze voorouders en de terreurdaden die de cartoons oproepen. Tak dat gebrek aan voldoende IQ en vooral EQ IN EVENWICHT in de rechtse primitieve onevenwichtige DUS onderontwikkelde gedachte gang ...echt niet verrassend....smile..

7anpau1
7anpau15 dec. 2015 - 9:14

sorry, maar de vergelijking met Charlie Hebdo, etc. slaat in dit verband nergens op. Sylvana Simons komt toch niet onherkenbaar in beeld met een Kalasjnikov in 1 of andere obscure dreigvideo? Ze loopt al helemaal niet tot de tanden gewapend de sinterklaasjournaalstudio (mooi Scrabblewoord of Wordfeud als u onder de 30 bent) binnen? Ze vraagt gewoon beleefd of men rekening wil houden met de gevoelens van anderen. Als u buurman de muziek hard heeft, en u heeft er last van en belt aan en vraagt of het ietsje zachter kan, wat zou u dan doen als die zo'n reactie zou geven als u en over Charlie Hebdo zou beginnen? De enige juiste, volwassenreactie is, geachte mevrouw Simmons. Wij begrijpen uw verdriet. Sorry dat we daar zo lang zo weinig mee hebben gedaan. We gaan ermee aan de slag, maar wel zo dat de kinderen die nu in Sinterklaas geloven er niets van merken en zo dat het een even leuk feest blijft voor jong en oud. Dan moet u uw wat radicalere medestanders er van overtuigen dat ze hun wild geraas staken omdat dit de kans dat er kinderen voortijdig achterkomen dat sint en piet niet echt zijn wordt vergroot. Djees, is het nu zo moeilijk?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer5 dec. 2015 - 9:14

Game, set and match.

Nuanimo
Nuanimo5 dec. 2015 - 9:14

Klopt helemaal. Doet Simons dat dan?

nielss2
nielss25 dec. 2015 - 9:14

eerst eens onderzoeken op het gevoel, dus zonder grote kosten, hoeveel zwarte mensen pro en contra zwarte piet zijn. en dit voor de diverse groepen zwarte afro mensen. te weten: 1) volledige afrikaanse mensen uit de respectievelijke afrikaanse landen 2) volledige afro surinaamse mensen 3) volledige afro american mensen uit zowel vs als brazilie 4) volledige afro mensen uit de antillen 5) donkere kleurlingen uit de diverse landen hierboven genoemd 6) kleurlingkinderen met een volledig afrikaanse of afro surinam vader of moeder. als blijkt dat er onder deze mensen een weerstand is tegen de karikatuur zwarte piet en ook het hele proces er omheen, met name in de november en decembermaand, dan kunnen we zwarte piet per direct afschaffen. hij is op een oneigenlijke manier in het feest terecht gekomen. en vooral op een wijze uitgebeeld die geen recht doet aan de toenmalige zwarte mensen. noch aan de in 1850 nog aanwezige slaven, noch aan de toen ook al ruimschoots aanwezige vrije zwarten. in plaats daarvan zou je kerst kunnen vieren. zonder rendieren, maar met nieuwe hulpjes van santa claus. een beetje een soort minions, aliens of elfjes.... de rendieren hebben namelijk ook een bepaalde knechtrol, en vooral rudolph. vreemd dat men nu pas die link legt.... dus elfjes ipv rendieren....

2 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

By the way: Die had je al een keer geplaatst. Moeten wij nu allemaal opnieuw onze niet zo malse antwoorden hierop ook weer gaan herhalen ? Je dwingt ons er praktisch toe.

Jaap Vos
Jaap Vos5 dec. 2015 - 9:14

" hij is op een oneigenlijke manier in het feest terecht gekomen. en vooral op een wijze uitgebeeld die geen recht doet aan de toenmalige zwarte mensen. noch aan de in 1850 nog aanwezige slaven, noch aan de toen ook al ruimschoots aanwezige vrije zwarten". Onzin, want als je deze afbeelding ziet zie je een slaaf van Keizerin Catherina van Rusland die eruit ziet als de huidige zwarte piet ! https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet#/media/File:Equestrian_portrait_of_Catherine_I_cropped.jpg Er is dus weldegelijk een link tussen zwarte piet & de slaaf. Sinterklaas kwam eerst alleen maar sinds circa 1860 is er een zwarte piet verzonnen door een leraar en Nederland had toen de slavernij bij lange na niet afgeschaft dat gebeurde als bijna laatste land ter wereld in etappes en als laatste in 1914 in Nederlands Indie https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_slavernij

Ryder
Ryder5 dec. 2015 - 9:14

De zogeheten pro-pieten zouden eens bij zichzelf te rade moeten gaan waarom ze zo opgefokt worden als mensen pleiten voor het afschaffen van zwarte piet. Het gaat blijkbaar heel diep als elke keer weer een stortvloed van racistische uitingen en zwaar aangezette discussies volgen, ook hier. Als mensen zo heftig reageren op zoiets triviaals als het schrappen van een omstreden figuur in een kinderfeest, dan moet het haast wel iets met hun diepste overtuiging te maken hebben zou je zeggen. Een diep verankerd, sluimerend racisme dat bij dergelijke gelegenheden een uitlaatklep krijgt: benadrukken dat je niet racistisch bent maar intussen wel mensen die lijden onder racisme in de hoek zetten en kleineren. Ik wordt daar vrij onpasselijk van. Sylvana Simons heeft het morele gelijk aan haar zijde.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19935 dec. 2015 - 9:14

Jan E. (16:21u) schreef: ___ "De zogeheten pro-pieten zouden eens bij zichzelf te rade moeten gaan waarom ze zo opgefokt worden als mensen pleiten voor het afschaffen van zwarte piet. Het gaat blijkbaar heel diep als elke keer weer een stortvloed van racistische uitingen en zwaar aangezette discussies volgen, ook hier. Als mensen zo heftig reageren op zoiets triviaals als het schrappen van een omstreden figuur in een kinderfeest, dan moet het haast wel iets met hun diepste overtuiging te maken hebben zou je zeggen. Een diep verankerd, sluimerend racisme dat bij dergelijke gelegenheden een uitlaatklep krijgt: benadrukken dat je niet racistisch bent maar intussen wel mensen die lijden onder racisme in de hoek zetten en kleineren. Ik wordt daar vrij onpasselijk van. Sylvana Simons heeft het morele gelijk aan haar zijde." ________ Dat is nogal wat, wat U hier poneert, mijnheer E. Ben ik een 'zogeheten pro-Piet'? Wat betekent dit eigenlijk? Waarom dat 'zogeheten'? Het klinkt behoorlijk sinister, voor mij, die als kind en ook later genoot van de rol van Zwarte Piet in het hele Sinterklaasspektakel. Ik wijs dus deze betiteling eerst maar eens ferm van de hand. U gebiedt me vervolgens 'bij mezelf te rade te gaan waarom ik zo opgefokt raak als (enz. enz.)'. Wat een arrogantie. Ik ben helemaal niet van plan bij mezelf te rade te gaan omdat U dat wilt, en opgefokt raak ik ook al niet omdat er een kleine minderheid is die ZP liever ziet afnokken. Mij gelijkt het veel meer dat diezelfde kleine minderheid uit nogal opgewonden standjes bestaat, die herhaaldelijk de publiciteit zoeken om steeds dezelfde 'diepe gekwetstheid over de figuur ZP' kenbaar te maken. Dan: bij mij gaat het helemaal niet diep hoor, U dicht dat mij en alle andere ZP-vrienden toe. Maar voor mij althans is het: niet waar. Een 'stortvloed van racistische uitingen'? Wat bedoelt U daar nou in 's hemelsnaam mee? Die zijn nergens te bekennen (geweest). De anti-ZP-brigade wijst die figuur af omdat hij racistische stereotypen zou vertegenwoordigen; de mensen die ZP welkom heten zeggen (terecht) dat ZP op geen enkele manier racistisch bedoelde kenmerken in zich herbergt. Is ZP 'omstreden'? Ha ha. Tot een jaar of vijf was die hele malle ruzie er niet. Omstreden was ZP buitengewoon lang ook al niet. Dat werd hij pas toen kunstenaars en activisten vonden dat ZP 'niet kon'. Die groep actievoerders is luid van toon maar klein. Dat omstredene kan je dus het best met een vrachtwagen strooizout van goede huishoudkwaliteit nemen. Heb ik als Piet-vriend een 'diep verankerd, sluimerend racisme' in me? Nee nou wordt-ie mooi. U beledigt me op een sluwe en geniepige manier door Uzelf als psycholoog van de koude grond te gedragen. O, o, dat heb ik nooit geweten, dat ik die gemene trekken in mijn onderbewuste heb, en dat die een uitlaatklep zoeken door mensen in een hoek te zetten en te kleineren. Dat is onacceptabele en nogal brutale quasi-Freudiaanse onzin, die ik uiteraard even belachelijk als onwaar vind. Laat ik de bal dan maar terugkaatsen: volgens mij wordt U 'vrij onpasselijk' van Uw eigen op hol geslagen fantasieën over heel gewone, milde, vriendelijke Hollanders, die de figuur ZP als diegene verwelkomen die hij is: een grappige en slimme helper van Sinterklaas. Bovenstaande overziend zie ik dan ook helemaal niet in waarom Sylvana Simons een zeker moreel gelijk aan haar zijde zou hebben. Ik sta overigens neutraal tegenover haar, ik ken haar niet persoonlijk en als zij vindt wat ze vindt, is dat prima; ik neem haar mening voor kennisgeving aan. In 1970 bestond de Piet-controverse niet; in 1980 evenmin; en in 1990 en 2000 ook al niet. Volgens mij heeft het internet zo zijn nadelen: op veel onderwerpen kan een kleine groep mensen een sneeuwbaleffect op gang brengen, een exponentiëel groeiende opwinding, geruzie, mensen sluiten zich aan die er eigenlijk voorheen helemaal niet mee zaten, en de pleuris breekt uit. En iedereen in die verbale gevechten is natuurlijk Roomser dan de paus, 'holier than thou', zoals de Britten zeggen, en eist haar of zijn morele gelijk op. Uiteindelijk, na zo veel verkwiste tijd en energie, gaan de slimmeren onder de vechtersbazen zich afvragen: hee, waar ging het nou eigenlijk alweer om? En dan krijgen ze het schaamrood op de kaken, want het ging om een mineure kwestie en een mineure groep van mensen die zeiden zich gekwetst te voelen. (Als ik 'de media' zou opzoeken om stemming te maken over alles waar ik me gekwetst over voel, nou, dan zou menig server bezwijken onder alle verhitte debatten. Maar dat ga ik natuurlijk niet doen, want ik ben een zeer vreedzaam ZP-vriend, die gister nog door deze fantasiefiguur toegelachen en van traktaties voorzien werd - mocht U daar iets op tegen hebben, dan mag U dat gerust maar wel met redenen omkleed hier zeggen, hoor.)

LisanneW
LisanneW5 dec. 2015 - 9:14

"lijden onder racisme" Ik ben zo benieuwd wat dat lijden als gevolg van ZP nu eigenlijk inhoudt. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat de vriendin van mevrouw Simons haar gouden oorbellen tijdelijk niet durft te dragen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose5 dec. 2015 - 9:14

Ik vind dat Sylvana Simons het goed heeft neergezet. Ze gaat minder in op de inhoudelijke kant van de zaak maar laat de kant van haar gevoelsleven zien zonder hysterisch te worden. Ze legt rustig en ingetogen uit wat het met haar doet. Sylvana Simons +1

3 Reacties
Quincy2
Quincy25 dec. 2015 - 9:14

Nee te rationeel, emotie vanuit historisch besef terwijl de intentie van het feest niet zo is. Te veel zorgvuldig gekozen woorden en slachtofferschap. Kille dame zonder humor. Ik wantrouw haar echte pijn over zwarte Piet, misschien is er pijn over iets anders. Dat mensen daar intrappen. Pauw trapt er in waar is de kritische houding! Snapt kinderen niet? Want daar gaat het om nu.

Jantje68
Jantje685 dec. 2015 - 9:14

Ik vind het ook heel vervelend voor Sylvana dat ze zich zo voelt. Als je zelf niet lekker in je vel zit zal dat niet veranderen als de ander 5 miljard mensen zich aan jou aanpassen. De oplossing ligt echt bij haar zelf.

Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

Zo is dat! Sylvana Simons +10!

Jantje68
Jantje685 dec. 2015 - 9:14

Waarom is een kerstboom een den en geen eik en waarom valt Kerstmis op de 25e december en vieren ze het in Rusland pas in januari? Geleerden zijn het er helemaal niet over eens of Jezus wel de 25e geboren is. Zelfs niet of die wel bestaan heeft. En waarom hebben we met Suikerfeest geen vrij? Wat maakt het allemaal uit? Zouden onze kinderen echt ongelukkiger zijn als we een eikeboom ipv een deneboom in de huiskamer zetten met het suikerfeest? In de oneindigheid van het heelal in tijd en ruimte is de hele mensheid onbelangrijk. Totaal irrelevant. Maar daar gaat het niet om: ‘Life is what you make it’ en daar in zijn tradities, cultuur en identiteit ZEER belangrijk. ZP aan gaan passen omdat mensen er dingen in zien die er niet zijn is niet acceptabel omdat dit per definitie het einde is van alle tradities en cultuur en vrijheid. Daar kan de mensheid nooit aan voldoen. We zouden allemaal knettergek worden.

1 Reactie
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

"Kerst"-bomen, de oorspronkelijke bomen van het lichtfeest dan, waren in oude tijden geen dennen maar eiken .

Eric Minnens
Eric Minnens5 dec. 2015 - 9:14

Ziek word ik van deze discussie, en wel van mijn blanke medelanders, mijn botte blanke medelanders, te bot voor woorden. Toch zal ik een poging doen: kleine zielen, bord voor hun kop, lekker racistisch, gebrek aan empathisch vermogen, pestkoppen, ik ben blank lekker puh en jij niet, witte bevoorrechten, gebrek aan empathisch vermogen, blijven steken in de ontkenningsfase, per se vasthouden aan een perverse traditie, de onderbuik regeert, gebrek aan empathisch vermogen, alle mensen zijn gelijk maar blanken zijn gelijker dan anderen, steeds hoger opgeleid maar dom als het achtereind van, toegeven is een teken van zwakte dus nooit iets toegeven, gebrek aan empathisch vermogen, ontbreken van zelfreflectie, ik heb een zwarte collega dus ik ben geen racist, blanke ikke en de rest kan stikke, gebrek aan empathisch vermogen, en tenslotte al het bovenstaande bij hoog en laag ontkennen...

1 Reactie
peterh2
peterh25 dec. 2015 - 9:14

En, lucht het op?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 dec. 2015 - 9:14

De cultuur van die hulpsinterklaas is niet mijn cultuur. Hij kan zich dus niet verschuilen achter "de" cultuur. Hij moet er gewoon voor uitkomen dat ie een ongelofelijk zak is...

1 Reactie
Gringo2
Gringo25 dec. 2015 - 9:14

Uw perceptie van racisme is niet mijn perceptie.

Taljaard
Taljaard5 dec. 2015 - 9:14

Op een ander forum vorig jaar was er iemand die mij met dodelijke ernst vroeg; ''Maar weet u dan niet dat wij elke keer dat wij die blackface zien de zweepslagen van uw voorouders weer op onze ruggen voelen BRANDEN?'' (letterlijk citaat, inclusief caps) Sindsdien weet ik dat deze discussie, althans in mijn belevingswereld, de absolute gekte vertegenwoordigt en haar daarom maar beter kan vermijden. Mijn voorouders waren Drentse gereformeerde keuterboertjes, die nog nooit in hun leven een gekleurd mens hadden gezien, die alleen maar kenden uit het bijbelverhaal van de kamerling uit Morenland, en waarschijnlijk niet eens wisten waar ''de West'' (Suriname) lag.' Nagenoeg alle in Nederland verblijvende mensen in die tijd hadden part noch deel aan de slavernij en wisten er ook vrijwel niks van af. Wie dus met verwijten aankomt dat onze voorouders van de slavernij hebben geprofiteerd praat onzin. Wie er wel van profiteerden.....de toenmalige grachtengordel. Overigens, de eerste keer dat ik een zwarte man zag was op kleuterleeftijd. In de trein met mijn moeder. AD 1959-1960 of zoiets. Dacht toen absoluut niet aan ZP, want die kende dit gereformeerde boerenjochie niet eens. Maar wel dat het een boeman was; de Bullebak, die jou zou pakken wanneer je te dicht bij een sloot of een vaart kwam. Zoals mijn ouders mij dat, om begrijpelijke redenen, hadden wijsgemaakt. Dat werd er bepaald niet beter op toen hij zich nog dicht in mijn richting bewoog ook! Omdat de goede man mij natuurlijk, vergeefs maar met de beste bedoelingen, trachtte gerust te stellen. Kroop bijna in mijn moeder en scheet en pieste van angst in mijn broek. Daar later nog vaak genoeg aan herinnerd en om uitgelachen. Dan lijkt mij ZP voor jonge kinderen toch heel wat minder traumatisch.

2 Reacties
Jaap Vos
Jaap Vos5 dec. 2015 - 9:14

"Wie dus met verwijten aankomt dat onze voorouders van de slavernij hebben geprofiteerd praat onzin. Wie er wel van profiteerden.....de toenmalige grachtengordel'. Dit is waar maar daarnaast zaten de grootste slavendrijvers in Zeeland waar tot heel laat werd gehandeld & volgens mij heeft die provincie dezelfde geloofsovertuiging als uw ouders hadden.....

TonNoort
TonNoort5 dec. 2015 - 9:14

Geen idee wat u met deze ontboezeming wil. Is pijn of leed relatief?

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra5 dec. 2015 - 9:14

== Met één keer door een regenboog varen is alles opgelost. == Precies. Die zwarte Piet komt uit een boekje uit 1850. Achttienvijftig. Wat stamt er nog meer uit 1850? De armenwet, de schoolwet, de gemeentewet, de provinciewet. Het netwerk van telegraaflijnen en het Staatsbedrijf der Posterijen, dat *beëdigde postbodes* in dienst had om de post te bezorgen. Telegraaflijnen hebben we al lang niet meer en als je nu ook maar DURFT te zeggen dat de post weer in overheidshanden moet komen, dan ben je achterlijk en ouderwets. Niet meer van deze tijd. Maar het karikatuur van een negerknechtje uit de slaventijd MOET en zal behouden blijven, want "eeuwenoude traditie". Pleur toch op. Het komt uit een boekje! Alle andere boekjes uit 1850 zijn we al straal vergeten! Volgend jaar vaart de stoomboot per ongeluk door een regenboog. Klaar. En hou in godsnaam eens op met dat gezeik!

2 Reacties
denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

"Volgend jaar vaart de stoomboot per ongeluk door een regenboog. Klaar. En hou in godsnaam eens op met dat gezeik!" Helemaal mee eens, en hoe langer het duurt hoe meer ons land zich internationaal te kijk zet als achterlijk.

Nikolai2
Nikolai25 dec. 2015 - 9:14

Zwarte Piet is veel ouder dan 1850. En als hij een slaaf zou zijn, wat doet hij dan met zijn zak en zijn roe? Toch niet bepaald slavenattributen. Zwarte Piet, als duo met Sinterklaas, komt in zwartgeminkte gedaantes voor door heel Europa, zelfs tot in Iran (Hadji Firoez). Heet duo van een zwartgeschminkte en een oude grijsaard die geschenken komt brengen is niet alleen iets Nederlands. Lees eens het boek "zwarte Sinterklazen" van Arnold Jan Scheer.

JanBeet
JanBeet5 dec. 2015 - 9:14

We zijn als Nederlanders niet zo snel met het afschaffen van "tradities". We waren in 1863 ook het laatste land in de wereld waar de "tradities" van slavernij werd afgeschaft omdat het grootste deel van de slavenhouders hier tegen waren. Deze heftige zwarte pieten discussie laat zien dat de geschiedenis zich weer herhaalt. Als tradities zo belangrijk voor ons zijn laten we dan het oorspronkelijke sinterklaas feest met krampus weer invoeren en niet het afgeleiden sinterklaas feest met zwarte piet wat we nu vieren. https://www.youtube.com/watch?v=w-H98nCkCN0

2 Reacties
denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

Wij als natie staan er om bekend pas te stoppen met tradities als Amerika ons tot orde roept ,zoals in 1948 toen we pas stopten de Indonesiërs weer te knechten, toen zij ons daar zoals nu ook weer om mee te doen met het, in strijd met het internationaal recht, bommen te gooien op Syrië ons dat "nadrukkelijk verzoeken". Ik weet zeker dat als Mark Rutte als premier van ons land aan Obama als president van Amerika moet uitleggen dat onze zwarte piet helemaal geen karikatuur van een zwarte persoon is en dat wij dat allemaal niet zo bedoelen en dat 80 % van de bevolking er totaal geen racisme in ziet, dat het heel snel afgelopen is met zwarte piet.

Haastig
Haastig5 dec. 2015 - 9:14

Jan Beet, za 05 december 2015 19:14 "We zijn als Nederlanders niet zo snel met het afschaffen van "tradities". We waren in 1863 ook het laatste land in de wereld waar de "tradities" van slavernij werd afgeschaft". Nee Jan Beet, je kletst uit je nek. Het laatste land dat slavernij strafbaar maakte (en waar desondanks nog steeds overerfde slaven leven) is Mauritanië, in 2007. Ik heb het lijstje van wiki al eerder gegeven, maar het blijkt wederom nodig te zijn: 1863: Slavery abolished in Dutch colonies Surinam (33,000 freed) and the Antilles (12,000 freed).[73] 1863: Slavery abolished in the Dutch colony of Indonesia. 1863: In the United States, Abraham Lincoln issues the presidential order the Emancipation Proclamation declaring slaves in Confederate-controlled areas to be freed. Most slaves in "border states" are freed by state action; separate law freed the slaves in Washington, D.C. 1864: Following the serfdom emancipation reform of 1861 of Western Krai and the January Uprising of 1863-1864, a similar reform was introduced in Russian-controlled Congress Poland[74] 1865, December: US abolishes slavery with the Thirteenth Amendment to the United States Constitution; about 40,000 remaining slaves are affected.[75] 1866: Slavery abolished in Indian Territory (now Oklahoma).[76] 1869, February, 27th: Portugal: King Louis I signs a decree of the government, chaired by the Marquis Sá da Bandeira, abolishing slavery in all Portuguese territories. Accordingly, all slaves in the Portuguese colonies in Africa were set free, resulting in the total termination of slavery across the Portuguese Empire. 1871: Brazil: Rio Branco Law (Law of Free Birth) declares free the sons and daughters born to slave mothers after 28 September 1871.[77] 1873: Slavery abolished in the Spanish colony of Puerto Rico: March 22. 1873: Treaty between Britain and Zanzibar and Madagascar to suppress slave trade.[51] 1874: Britain abolishes slavery in the Gold Coast (now Ghana), following its annexation in 1874.[78] 1877: Slavery had been abolished in Egypt in August 1877. 1882: Ottoman firman abolishes all forms of slavery, white or black.[79] 1884: France abolished slavery in its then Protectorate of Cambodia. 1885: Brazil passes Sexagenarians Law (Saraiva-Cotegipe Act), freeing all slaves over the age of 60, and creating other measures for the gradual abolition of slavery, such as a Manumissions Fund administered by the State. 1886: Slavery abolished in Cuba.[29] 1888, 13 May: Brazil enacts the Golden Law, decreeing the total abolition of slavery with immediate effect, without indemnities to slaveowners, but the financial aid to the freed men and women planned by the monarchy never took place due to a military coup that established a Republic in the country.[80] 1890: Brussels Conference Act – a collection of anti-slavery measures to put an end to the slave trade on land and sea, especially in the Congo Basin, the Ottoman Empire, and the East African coast. 1894: Korea officially abolishes slavery, but it survives in practice until 1930.[81] 1896: France abolishes slavery in its then colony of Madagascar. 1897: Zanzibar abolishes slavery[82] following its becoming a British protectorate. 1899: France abolishes slavery in Ndzuwani. 1900–present 1902: The Ethiopian Empire abolishes slavery (though it was legally and officially abolished by Emperor Haile Selassie in 1942). 1906: China formally abolishes slavery effective 31 January 1910, when all adult slaves were converted into hired labourers and the young were freed upon reaching age 25.[25] 1912: Siam (Thailand) formally abolishes all slavery. The act of selling a person into slavery was abolished in 1897, but slavery itself was not outlawed at that time.[83] 1917: Abolition of the Indian indenture system, within British controlled territories of the British Raj 1922: Morocco abolishes slavery.[84] 1923: Afghanistan abolishes slavery.[85] 1924: Iraq abolishes slavery. 1924: League of Nations appoints a Temporary Slavery Commission. 1926: Nepal abolishes slavery 1926, 25 September: Convention to Suppress the Slave Trade and Slavery bound all signatories to end slavery. 1928: Iran abolishes slavery.[86] 1928: Domestic slavery practised by local African elites abolished in Sierra Leone.[87] Though established as a place for freed slaves, a study found practices of domestic slavery still widespread in rural areas in the 1970s. 1935: Italian General Emilio De Bono proclaims slavery to be abolished in the Ethiopian Empire.[88] 1936: Britain abolishes slavery in Northern Nigeria.[89] 1948: UN Article 4 of the Universal Declaration of Human Rights bans slavery globally.[90] 1952: Qatar abolishes slavery. 1958: Bhutan abolishes slavery. 1960: Niger abolishes slavery (though it was not made illegal until 2003).[91] 1962: Saudi Arabia abolishes slavery. 1962: Yemen abolishes slavery. 1964: The United Arab Emirates abolishes slavery. 1970: Oman abolishes slavery. 1981: Mauritania abolishes slavery.[92][93][94] 2003: Niger makes slavery a crime.[91] 2007: Mauritania makes slavery a crime.[95] 2009: UK, section 71 of the Coroners and Justice Act 2009 2015: UK, Modern Slavery Act 2015 Although slavery is now de jure illegal in all countries,[96][97] de facto practices akin to it continue today in many places throughout the world.[98][99][100][101] Zoals je ziet, Nederland was beslist niet het laatste land dat slavernij afschafte. Nu nog in navolging van de Britten regelgeving voor moderne slavernij.

PromdePom
PromdePom5 dec. 2015 - 9:14

Kijk nou eens naar dit filmpje en geef dan aan waarom het -een leuk, vrolijk kinderfeestje vieren- daar blijkbaar wel kan: http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/Sinterklaas-bouncet-op-Curacao/jplzeuufagww#

1 Reactie
Nikolai2
Nikolai25 dec. 2015 - 9:14

Beste Negers/zwarten/gekleurde medemensen, (niet pejoratief bedoeld, maar ik weet de juiste aanspreektiel niet, weet u het wel dan verneem ik het graag van u, hierna spreek ik even van negers), Langzamerhand denk ik dat deze discussie niet op lossen is. Maar Berndt heeft wel een punt, als Zwarte Piet zo vreselijk/onderdrukkend/schandalig/pervers/verwerpelijk/slecht/koloniaal........is, waarom willen negers op de Antillen (graag?) voor Zwarte Piet spelen? Ik neem geen genoegen met "die negers zijn dom of bounty's", want er waren er een flink aantal aanwezig, en de kinderen deden vrolijk mee. Bovendien heb ik het vaker gehoord, het vieren van Sint Nicolaas op de Antillen. Als u als neger(s) er uit bent, lees ik het hier graag. Voorlopig ga ik er van uit dat de Piet ergernissen perceptie zijn, iets waar je je moedwillig aan kan ergeren, maar het hoeft niet perse. Zie de Antillen.

TonNoort
TonNoort5 dec. 2015 - 9:14

Het gaat niet om racisme het gaat om beledigingen en het opzettelijk veroorzaken van leed. Dat schijnt gewoon te moeten kunnen vinden de voorstanders. Waarom?

2 Reacties
Nikolai2
Nikolai25 dec. 2015 - 9:14

Omdat je ervoor kan kiezen niet beledigd te raken. Daarom!

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar5 dec. 2015 - 9:14

Tja, als je het zo framed heb je makkelijk praten. Dat gekwetste kan ik nog inkomen, maar doen alsof ZP een actieve, bewuste aanval is op de zwarte medemens is echt waanzin.

Lester2
Lester25 dec. 2015 - 9:14

Ik kan gewoon geen sympathie opbrengen voor de tegenstanders van zwarte piet. Het is echt gezeik om niks. Stel je niet zo aan. Heb je niet betere dingen te doen? Zoveel zwarte mensen die het geen ene reet kan interesseren, waarom zou ik dan niet concluderen dat de tegenstanders gewoon zuur zijn? Het is niet alsof dat soort mensen niet bestaan.

1 Reactie
richarrd
richarrd5 dec. 2015 - 9:14

Je maakt je trouwens wel erg druk voor iemand die een discussie rondom zo'n belangrijk feest in de Nederlandse cultuur, afdoet als gedoe om niets. Als u nou degene bent die niets om het sinterklaasfeest geeft, dan snap ik niet waarom u nou degene bent die zich zo druk maakt over het vernieuwen en moderniseren van dat sinterklaasfeest.

denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

"Ik vind het een beetje ongemakkelijk om nou heel scherp tegen jou te doen maar dit is toch eigenlijk een beetje onzin wat je nu uitkraamt. Je hoort toch dat er iemand is die zegt: 'Ik word gekwetst en ik praat niet alleen namens mezelf maar namens veel andere mensen. En dit is niet één iemand. Als je enige interesse voor dit onderwerp hebt, weet je dat we de afgelopen jaren hierover praten. Dan kun je toch niet zeggen: 'maar ga dan eens zelf Zwarte Piet spelen?'." Toen ik dit voorstel die vrij oprecht gebracht werd hoorde, realiseerde ik mij dat er blijkbaar veel witte Nederlanders zijn die denken dat zwarte mensen die ageren eigenlijk jaloers zijn dat ze zelf geen zwarte piet mogen spelen. Alleen zo is zo'n met een royaal gebaar gedane aanbod volgens mij te plaatsen, want die "empathische" jongen uit Ommen "of all places" was zich zichtbaar werkelijk van geen kwaad bewust toen hij aanbood om dan maar zelf het pietenpak aan te trekken.

1 Reactie
Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

"Toen ik dit voorstel die vrij oprecht gebracht werd hoorde, realiseerde ik mij dat er blijkbaar veel witte Nederlanders zijn die denken dat zwarte mensen die ageren eigenlijk jaloers zijn dat ze zelf geen zwarte piet mogen spelen." Toen ik dat hoorde zag ik dat als een teken dat de steun van witte Nederlanders tegen zp behoorlijk groeiende is, als zelfs zo'n figuur als Pauw (en de laatste tijd niet de enige uit tv land) de botte malloterie uit het pro-zp-kamp niet meer kan aanhoren.

denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

Ik vond het hele spannende televisie en ik weet dat dit met het onderwerp te maken heeft, het was heel beklemmend en dat heeft denk ik weer met mijn eigen ervaringen te maken van wanneer ik me kwetsbaar opstelde als ik iets ter sprake bracht wat ik als discriminerend ervoer en wist dat het door de meerderheid niet als zo danig gezien werd. Je weet dat je voor een zeer moeilijke taak staat als je Hollander bent en zwart en witte Hollanders die totaal geen idee hebben dat het überhaupt zo ervaren kan worden moet vertellen wat je dwars zit. Je zit dan ij de "hotseat" want je weet als zwarte Nederlander doordat je dat je hele leven al bent, dat je dan tegenover de witte landgenoten over het algemeen je woorden heel goed moet wegen voordat je een bezwaar maakt want je zou ze zomaar eens tegen de haren in kunnen strijken. De consequentie, ja dat weten wij zwarte Nederlanders heel goed, kan zomaar zijn dat jij ongeacht je prestaties de eerste bent die de laan uitvliegt als er iemand uit moet, dus dan hou je maar gewoon je bek.

2 Reacties
Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

"De consequentie, ja dat weten wij zwarte Nederlanders heel goed, kan zomaar zijn dat jij ongeacht je prestaties de eerste bent die de laan uitvliegt als er iemand uit moet, dus dan hou je maar gewoon je bek." Ik hoop beste Dennis dat de zp discussie juist gaat leiden tot een ommekeer hiervan. Bedenk maar dat de groep die hier de meeste onzin uitkraamt om hun gebrek aan beschaving te benadrukken, niet representatief hoeven te zijn voor alle blanke Nederlanders. Het zijn zieke geesten die menen ergens bovenuit te kunnen stijgen door anderen de grond in te trappen. Maar, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt die wel. Een kwestie van tijd dus.

boeie
boeie5 dec. 2015 - 9:14

"De consequentie, ja dat weten wij zwarte Nederlanders heel goed" Ik denk dat hier het probleem zit. Veel mensen (zoals ik) vinden niet dat ze bij een groep horen die een kleur heeft. Je zult mij nooit horen zeggen: wij "witte" Nederlanders.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 dec. 2015 - 9:14

Het aloude verhaal. Er zijn mensen geraakt, DUS moeten we veranderen. Dat blijft een zwak verhaal in een situatie waarin er geen aanleiding bestaat geraakt te zijn. In een andere situatie waarin er wel een aanleiding is zou het een valide argument zijn.

3 Reacties
denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

"Er zijn mensen geraakt," En er zijn mensen die dat zien maar er gewoon maling aan hebben.

clara51
clara515 dec. 2015 - 9:14

["Het aloude verhaal. Er zijn mensen geraakt, DUS moeten we veranderen."] Je erkent kennelijk niet dat mensen die zich geraakt voelen gewoon tot die WE van jou behoren. Ik bijvoorbeeld. Of zijn die WE van jou alleen de Nederlanders die vinden dat andere Nederlanders zich niet geraakt mogen voelen? En hoort iedereen die zich geraakt voelt niet bij jouw WE? ["Dat blijft een zwak verhaal in een situatie waarin er geen aanleiding bestaat geraakt te zijn."] Vind jij. En dat is precies de kern van de al decennia durende discussie. Als het jou niet raakt, kan/mag een ander volgens jou zich ook niet geraakt voelen. ["In een andere situatie waarin er wel een aanleiding is zou het een valide argument zijn."] Geef eens een voorbeeld?

Nuanimo
Nuanimo5 dec. 2015 - 9:14

Veel voorstanders van zwartepiet zeggen: Er zijn mensen geraakt dus moet het blijven zoals het is.

denmol
denmol5 dec. 2015 - 9:14

Ik heb respect voor Sylvana en veel reacties die zij krijgt zijn voor mij reden om me niet kwetsbaar op te stellen in dit soort debatten want mijn ervaring is dat als ik dat deed ik recht in mijn ballen getrapt werd. Ik werd beschuldigd te simuleren en weggezet als querulant die er alleen maar op uit zou zijn om het feestje van de ander te verpesten met mijn beklag die overigens geuit zou worden vanuit een slachtofferrol. Ik begrijp donders goed waarom er relatief weinig zwarte mensen zijn die zich uitspreken want als je als zwarte je muil houdt dan mag je erbij horen en laat je zien dat jij je plaats kent.

4 Reacties
Freeman2
Freeman25 dec. 2015 - 9:14

Goed gezien Dennis en je opmerking is midden in de roos geland. Kwetsbaar opstellen maakt je makkelijk doelwit voor de supremacisten waar in wezen deze hele maatschappelijke discussie over draait omdat het door perfide mensen met hypocriete bedoelingen gevoerd wordt.

tinekea2
tinekea25 dec. 2015 - 9:14

zo kun je alles goedpraten. als er 3 mensen protesteren moeten we luisteren en als de grote meerderheid niet protesteert durven ze hun mond niet open te doen.

Freeman2
Freeman25 dec. 2015 - 9:14

Grote dank aan de moedige vrouw Sylvana Simons dat ze Henk met zoveel geduld en medeleven voor zijn harde achterlijke opvattingen te woord heeft gestaan. Uit de reacties van Henk was op te maken dat er helemaal niets binnen kon komen omdat de assimilatiedrang bij hem allesoverheersend is en niet aan verstand onderhavig. Jammer dat hij Ingrid niet heeft duren mee voor de spotlichten te nemen want ik wou graag het stel willen zien die steeds keihard op PVV stemt en waarop Wilders zich steeds beroept.

juliusvold
juliusvold5 dec. 2015 - 9:14

Ik werd beschuldigd te simuleren en weggezet als querulant die er alleen maar op uit zou zijn om het feestje van de ander te verpesten met mijn beklag die overigens geuit zou worden vanuit een slachtofferrol. >> De vraag is wat je wilt bereiken in de discussie. Mensen met een 'grote muil (ik citeer jezelf) roepen vaak nogal wat weerstand op daardoor komt hun boodschap niet erg over. Kortom: ik neem Sylvana wel serieus, maar jou (gezien je toonzetting en voortdurende gebruik van ad-hominems) niet.

Cleaude
Cleaude5 dec. 2015 - 9:14

Er wordt beweert dat Silvana helder beargumenteert, maar het is mij nog steeds niet duidelijk waarom Zwarte Piet Racisme zou zijn. Erg veel verder dan haar vriendin met een afro die niet zo stevig in haar schoenen staat komt ze niet. Dat je als donkergekleurde medemens ook wel eens voor zwarte piet wordt uitgemaakt, zou je trots op moeten zijn. Say it loud I’m Black and I’m Proud. Ik zie geen enkele reden om dat als kwetsend, beledigend of racistisch te zien. Daar wordt je alleen maar sterker van. De Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij is helaas niet terug te draaien, daar verandert een blauwe Piet ook niks aan. Ik ben bang dat wanneer men elkaar bij elke scheet die dwars zit, de schuld in racisme gaat zoeken men het tegendeel bereikt. Let op, ik wil argumenten horen waarom Zwarte Piet niet meer kan, echte! Moet ik het weer helemaal afkijken. Voorlopig hou ik het op kul....

3 Reacties
Roberti
Roberti5 dec. 2015 - 9:14

WC eendje.

ton14024
ton140245 dec. 2015 - 9:14

Volgens de PVV Zwarte Piet-wet: ´´Het is hierbij overigens wel duidelijk dat Zwarte Piet in het prentenboek van Schenkman gemodelleerd is naar het beeld van een donkere jongeman.´´ Onze Zwarte Piet is heel wat anders dan de ´Krampussen´ die in andere Europese landen voorkomen.

TomPoes2
TomPoes25 dec. 2015 - 9:14

"Er wordt beweert dat Silvana helder beargumenteert, maar het is mij nog steeds niet duidelijk waarom Zwarte Piet Racisme zou zijn." Dat is natuurlijk niet de schuld van Silvana...

stypulow
stypulow5 dec. 2015 - 9:14

Waarom is het ALLEEN in Nederland een probleem met zwarte piet. Zelfs in landen als Suriname speelt dit probleem niet daar is Piet Zwart.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus5 dec. 2015 - 9:14

Waar heb je dat gehoord? In Suriname en de Antillen hebben ze al jaren zowel Zwarte Piet als Regenboog pieten. Ik heb ze zelf in Aruba mogen zien. Maar als we in Nederland elkaar lekker vrij laten om te vieren wat iedereen wil (dus jij Zwarte Piet en anderen Kleueren Piet en weer andere Geen Piet of Klaas (waaronder ik)), gaan mensen irritant doen. Jij gaat jouw Internet Horden er op storten, Sylvana haar Internet Horden en zo verder. Ook is deze discussie in andere landen gevoerd. Niet altijd over "Zwarte Piet" maar wel andere vormen van black, red, white, etc face.

harryo2
harryo25 dec. 2015 - 9:14

Het probleem heet racisme, meneer. Omdat er in Suriname niet zoveel gemankeerde witte Nederlanders wonen bestaat dit probleem gewoon niet in Suriname.

Geenjoopmaarjaap
Geenjoopmaarjaap5 dec. 2015 - 9:14

Oneerlijk. Een man met 0 tv ervaring neerzetten en dan daart tegenover twee zeer ervaren mensen neerzetten. Nare truukjes. Dat sylvana gekwetst is zal mij aan mijn reet roesten. Straks heeft ze iets anders waar ze over gekwetst is. De dodenherdenking moet minder over joden meer over slavernij, de gouden koets moet binnen, straten van zeehelden moeten veranderd worden naar winnie mandelastraat Ze is zo gevaarlijk bezig met haar oproep om landelijke beslissing. Straks als iemand die haar niet welgevallig is aan de macht is. Wat zal die landelijk beslissen over wat mensen kwetsend vinden.

3 Reacties
Quincy2
Quincy25 dec. 2015 - 9:14

Mee eens.

Fredolo
Fredolo5 dec. 2015 - 9:14

Oneerlijk, zeg je, omdat de hulpsinterklaas 0 ervaring heeft met de media. Daar mag zeker meer rekening mee worden gehouden. En ik ben het ook met je eens, dat het niet van bovenaf moet worden opgelegd. We moeten echter wel luisteren naar de gekwetsheid van met name nakomelingen van slaven. En als je er naar luistert, dan kán je niet anders dan het feest aanpassen.

Jaap Vos
Jaap Vos5 dec. 2015 - 9:14

De slavernij dat is pas oneerlijk & volgens mij heeft Nederland daar vet aan verdiend.....

richarrd
richarrd5 dec. 2015 - 9:14

De Nederlandse volwassenen hebben het sinterklaasfeest gemaakt tot een symbool van oorlog en haat, als zwartepiet dat nog niet was, dan is het het nu wel, en dat allemaal ten koste van de kinderen. Nederland moet zich doodschamen, en dat Nederland dat niet doet, dat is natuurlijk uiterst zorgwekkend. Zwartepiet is een symbool van kortzichtigheid en conservatisme. Conservatisme is stilstand en dat is heel slecht voor mensen, systemen, en culturen. Alles op de wereld, zelfs dieren, zijn bezig zichzelf continue te evolueren omdat dat bij het leven, en de natuur hoort. Evolutie is nodig, en is zelfs de kern van het leven, zonder evolutie zouden wij niet bestaan hebben, dus je mag de evolutie wel dankbaar zijn, dat je mens bent, en dat je in een land als Nederland leeft. En laten we hopen dat we als mens nog veel bereiken, maar met conservatisme redt je dat niet. Misschien zal het Nederlands conservatisme uiteindelijk symbool komen te staan voor de ondergang van de Nederlandse maatschappij. De hele wereld is bijvoorbeeld aan het verduurzamen, en Nederland gaat uit principieele overwegingen niet over op groen, daarom heeft Nederland spiksplinternieuwe kolencentrales gebouwd, en Nederlandse pensioenfondsen investeren massaal in die kolencentrales, terwijl de beleggers van Wall Street de aandelen in fossiele energie massaal van de hand doen. Maar de neergang van de westerse maatschappij, schijnt wel goed te zijn voor de gelijkheid in de wereld, dus misschien is het ook wel ergens goed voor, wie weet.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh5 dec. 2015 - 9:14

Evolutie is nodig, zeker. Die is er ook! De Sylvanas van deze wereld roepen op tot revolutie, en dat gaat altijd gepaard met weerstand. Revolutie is ook niet altijd goed en heeft niet altijd het beoogde resultaat.

JoopR2
JoopR25 dec. 2015 - 9:14

Ik ervraar het, als blanke autochtoon, om met de hetze tegen zwarte Piet mij voortdurend te moeten verdedigen tegen de beschuldiging van racisme. Mijn sympathie voor het sinterklaasfeest heeft niets te maken met racisme en de traditie van zwarte Piet heeft daar maar zeer beperkt mee te maken. Tegenwoordig hebben bepaalde gekleurdfe mede-Nederlanders daar gevoelighedfen bij. Dat heb ik te respecteren. Maar ik denk dat die gevoeligheden komen door de ontstane hetze en niet het gevolg zijn van de sinterklaastraditie. Sint Nicolaas is sinds mensenheugenis de patroonheilige van de zeevaarders (om die reden is hij ook de patroonheilige van de stad Amsterdam, met een kerk tegenoer het Centraal Station, waar vroeger de rede van de zeeschepen was en om die reden komt hij ook altijd per schip aan). Hij had zwarte medewerkers, omdat die hoorden bij de verre anden waar hij mee geassocieerd werd, en die waren niet zijn slaven. Toen de sinterklaas-traditie ontstond kende men in dit land hooguit "zwarten" door de zeevaart, waardoor matrozen uit allerlei landen meekwamen. Dat had met de slavernij niets van doen (ik geef toe dat Holland met de slavernij een zwarte bladzijde in haar geschiedenis heeft, maar dat speelde zich bijna uitsuitend buiten Nederland af).

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo5 dec. 2015 - 9:14

U geeft uw mening. Net als andere mensen hun persoonlijke mening geven. U voelt zich door de mening van andere mensen tekort gedaan. Andere mensen voelen zich door uw mening tekort gedaan. De discussie is dus, wie de meeste rechten hebben om zich tekortgedaan te voelen. En uw antwoord - in de vorm van uw mening - is, dat dat de blanke Nederlanders zijn.

SylviaP
SylviaP5 dec. 2015 - 9:14

Beste Sylvana Eigenlijk had ik deze hele Pieten discussie afgezworen. En waarom? Omdat het hier niet gaat om zwarte Piet. Dit zit veel dieper en erger nog… het laat nog diepere sporen na. Toevallig had ik van de week met iemand een gesprek over wel of niet Zwarte Piet. Hier moest ik lang over nadenken. Nee, omdat ik niet graag iemand kwets. Toch is er voor mij ook een ‘Ja’. En waarom? Omdat het gewoon zo hoort. Net zo goed als dat ik het suikerfeest associeer met heerlijke lekkernijen, het kerstfeest met een boom en het zomercarnaval met opzwepende muziek en een gezellige sfeer. Als kind heb ik Zwarte Piet nooit, maar dan ook echt NOOIT, met een donker gekleurd iemand geassocieerd. Hier zit voor mij en ook voor ons kind een duidelijk verschil in. Ik begrijp van Sylvana dat dit wel gebeurd en zij voelt zich hier rot bij. Dat betreur ik ten zeerste en ik gun haar en ook anderen dit verdriet niet. Toch moet ik ook hier een kanttekening plaatsen, dus ook van mij een ‘maar’… Stel dat dit wel gebeurd. Dat mensen een donker iemand associëren met een Zwarte Piet? Ik denk dat hier het diepgewortelde probleem ligt. Het gaat er niet om dat je aangezien wordt voor die vrolijke kindervriend. Het gaat om het verhaal erachter. Het gaat erom dat mensen zeggen dat je zwart bent en misschien ook wel dom of onderontwikkeld. Want juist die domme pieten of slaafse Pieten zitten je waarschijnlijk het meeste dwars. Toch mag je nooit uit het oog verliezen dat het geen karikatuur is, maar een verzonnen persoon. Toevallig met donkere laag schmink, omdat hij zo zwart als roet van de schoorsteen is. Hij is niet die persoon met die donkere huid, waarvan de voorouders lang geleden verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Hij is gewoon Zwarte Piet. Niet meer en niet minder. Geschminkt om onherkenbaar te zijn voor de kinderen. Als iemand tegen een kind zegt (en deze opmerking heb ik echt voorbij zien komen): ‘jij hoeft niet geschminkt te worden, want jij bent al bruin.’ Dan kun je dat op twee manieren opvatten: racistisch of de waarheid. Als het racistisch is bedoeld, dan zegt dat veel over het karakter van die persoon. Dan ben je net zo’n stuk onbenul als al die anderen die het nodig vinden om donkere mensen die tegen Zwarte Piet zijn voor alles wat verschrikkelijk is uit te maken. Dit soort mensen mogen we met z’n allen veroordelen. Sterker nog, hier zou slechts de discussie over moeten gaan. Dan de andere kant. Ik zou het ook gezegd kunnen hebben, ondanks dat ik beslist niet racistisch ben. Ik zou het gezegd kunnen hebben omdat het de waarheid is. Het kindje met de gekleurde huid, hoeft die vieze schmink niet op, hoogstens misschien een paar zwarte vegen erbij. Zo zou je het ook kunnen zien. Voor mij maakt het namelijk niet uit of een kindje zwart, wit geel of groen is. Het gaat mij om het karakter. En niet alleen bij kinderen. Zo komen we gelijk bij het diep gewortelde probleem. Ik denk dat iedereen eens een poosje blind zou moeten zijn. Blind voor afkomst, kleur of geloof. Mensen puur beoordelen op hun gedrag. Zijn ze aardig? Reageren ze normaal? Zijn ze agressief? Gelukkig zijn we niet blind, maar toch moeten we hier een weg in vinden. We moeten leren om die verpakking van de mens niet als leidraad te zien. Ondanks dat juist al die verschillende verpakkingen mooi zijn. Ieder persoon mag trots zijn op zijn of haar huidskleur, of het nu wit, zwart of een andere kleur is. Maar welke huidskleur je ook hebt, als je rot van binnen bent, ben je voor de mensheid niet waardevol. We moeten stoppen met deze hele discussie. Het gaat niet om zwart of wit. Tegenstanders moeten zich realiseren dat het geen karikatuur van de zwarte mensheid is en voorstanders moeten inzien dat je met sommige reacties de bodem voor racisme voedt. Ieder normaal denkend mens vindt wat er ooit in het verleden tijdens de slavernij is gebeurd verschrikkelijk. Net zoals iedereen het verschrikkelijk zou vinden om nu in een wereld van oorlog, aanslagen, verkrachtingen, moord, dwangarbeid of andere gruwelijke dingen te leven. Wat er in het verleden is gebeurd, dat kunnen we jammer genoeg niet meer veranderen. Maar aan onze toekomst kunnen we nog wel wat doen. Dus gedraag je normaal en heb respect voor elkaar. Slacht elkaar niet af op die sociale media. Betrek ook niet altijd de negatieve dingen op jezelf. Probeer dingen positief te bekijken. Met elkaar, in onze verschillende fraaie verpakkingen zullen we het hier in Nederland leuk moeten houden. Hier is niet speciaal een regenboog Piet voor nodig. We laten de oorbel weg omdat deze aan de slavernij herinnert, maar hij mag wel alle kleuren hebben, zelfs zwart. Want Piet is in het verhaal zwart als roet van de schoorsteen en hij bedoeld het goed. Zoek ook hier niets achter. Onze kinderen groeien al op met het besef dat er meerdere kleuren Pieten kunnen zijn. Dit moet genoeg zijn. Laten we zorgen dat we ze niet meegeven dat hun ouders onze onzekerheden over de mensheid over hun hoofden moesten uitvechten. Laten we ze juist het beeld voorschotelen dat hun ouders hebben gekozen voor saamhorigheid. Dat kleur er voor ons niet toe doet, maar wel een goed karakter. Zij zullen ons voorbeeld volgen.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo5 dec. 2015 - 9:14

U zegt: "Als kind heb ik Zwarte Piet nooit, maar dan ook echt NOOIT, met een donker gekleurd iemand geassocieerd". Als dit het vertrekpunt is van uw denken, dan moet ik u vertellen, dat ik zwartepiet wel altijd heb geassocieerd met zwarte mensen. Vóór uw redenering spreekt dan weer wel, dat ik zeker begreep, dat het een rol was; dat de zwarte mens (die overigens bijna nooit "levend" in mijn directe omgeving te vinden was!) niet echt zo was en dat het, voor zover ik weet, nooit discriminerend bedoeld was. Maar dat neemt natuurlijk niet weg, dat het een karikatuur is. (We hadden tijden in onze klas plaatjes van slavernij voor de ramen hangen; leken, exact afgezien van hun bijna naakte lijven, veel op zwartepieten!) Maar ook, dat we ons moeten schamen, dat we zo'n karikatuur met alle geweld in stand willen houden. Terwijl het nergens, maar dan ook nergens voor nodig is, in tegendeel; juist de traditie biedt ons tal van mogelijkheden om de verbeelding aan te passen aan.

AsUitDeRuimte
AsUitDeRuimte5 dec. 2015 - 9:14

..wat vooral schrijnend is; dat in het gros van de reacties op deze uitzending is te lezen, dat de meeste voorstanders in dit land, net zoals hulp Grutter, het wegwuiven, niet kunnen/willen begrijpen en of er gewoon schijt aan hebben wanneer een ander mens aangeeft dat deze pijn heeft en daarmee ironisch genoeg vaak op schaamteloze wijze precies datgene doen waarvan zij zich doorgaans zo onbeheusd beticht voelen dat ze zich met regelmaat genoodzaakt zien tot nog meer kwetsende uitlatingen over te gaan..vicieuze polder perikelen in de lage landen; "2016 heer wie kum". "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet."(Karma)

2 Reacties
arjenZH
arjenZH5 dec. 2015 - 9:14

Beter lezen graag. De meeste voorstanders trekken de gevoelens van de anti-Pieters helemaal niet in twijfel. De argumenten overtuigen echter niet en het hek is van de dam als er zaken in Nederland verboden gaan worden, omdat er bevolkingsgroepen gekwetst zijn. Daar komt nog eens bij dat de Anti-Pieten zelf anderen kwetsen door hen ten onrechte van racisme te beschuldigen. Een geleidelijke transitie van Zwarte Piet naar een voor iedereen acceptabele variant was de beste oplossing geweest, maar die mogelijkheid hebben de Anti-Pieters met hun militante houding de grond ingeboord. Met het verpesten van een kinderfeest en het aanvallen van anderen maak je nu eenmaal geen vrienden. Nu zijn er alleen maar verliezers.

MollySweet
MollySweet5 dec. 2015 - 9:14

"Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet."(Karma) Tja. Wat gij niet wilt dat u geschiedt... Je weet toch wel dat het leven keihard is en dat er doorlopend dingen geschiedenis die geen mens wil, maar waar dan vervolgens wel weer mee gedeald moet worden? En dat het onzin is te verlangen of verwachten dat het leven een glad pad is waar je met gemak overheen zeilt? Dat dat niet eens de bedoeling van het leven is - zo het leven al een bedoeling heeft? Datzelfde 'karma' van jou komt uit een overtuigingssysteem dat propageert dat pijn en verdriet, tegenslag en teleurstelling juist hele goede leermeesters zijn om een beter, wijzer mens te worden. En jij denkt echt dat het de bedoeling van zoiets als karma is dat elk obstakel in een mensenleven wordt weggenomen? Smooth sailing, zeg maar? Absurd - en wat een verspilling van een mensenleven. Het leven is geen kermis of feestje. Het leven is een hele grote confrontatie. En leren omgaan met pijn is er een heel, heel erg belangrijk onderdeel van.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 dec. 2015 - 9:14

[De Zwarte Piet bashers die hier wonen, en ver in de minderheid zijn, moeten op een ochtend toch eens besluiten dat hun strijd verloren is.] Van wie? [Ze hebben wat bereikt, maar niet alles, en dat gaat ook niet gebeuren.] Oh? [Democratisch gezien hebben de zwarte Piet liefhebbers de macht.] Ah, zo. [Piet als racistisch/Koloniale oprisping afschilderen gaat niet lukken, de geschiedenis heeft geen enkele grond daarvoor.] Ik doe ook geen beroep op afschaffen wegens discriminatie maar op basis van rekening houden met een ander. Overigens: als iets begint als een bosmonster maar dan in de 17e eeuw een pagepakje aangemeten krijgt, net zoals de kindslaven die in rijke huishoudens destijds werden aangehouden, dan is dat niet met elkaar in tegenspraak. Als een 17e eeuwse kindslaaf een pagepak aan heeft en ZP heeft een pagepak aan en er is niet direct een aannemelijke grond waarom ZP een pagepak aan zou hebben anders dan dat zijn uiterlijk naar de kindslaaf werd gemodelleerd, dan moet je wel een erg onvrije bewijsleer voorstaan om niet tot de conclusie te komen dat het uiterlijk van ZP van slaven is afgeleid. Misschien niet de traditie van het hebben van een Zwarte Piet, maar het uiterlijk zeker. [Het staat ook de zwarte Piet bashers vrij om in hun thuisland ] O,Oh: zeg je nou ‘thuisland’ ??? Is dat voor het gros van de mensen met een kleurtje die in Nederland wonen niet Nederland? (trouwens net nog even in Vandale gekeken, het bestaat helemaal niet in de Nederlandse taal. Als je dan zo zuinig bent op je land, probeer dan ook gewoon woorden te gebruiken die zij in haar taal heft opgenomen). ) de zaken zo te organiseren dat er geen Zwarte Piet is, maar voor de Antillen is dat al een verloren zaak want te populair, en in Suriname wordt de Sint ook gevierd, mogelijk wel met kleurenpieten, ga er heen en wees gelukkig. Hartstikke goed wat ze allemaal in de Antillen en Suriname doen, hoeft van mij helemaal niks aan te veranderen. Waarschijnlijk worden daar veel minder zwarte mensen door witte mensen uitgescholden rond 5 december, misschien is dat een reden waarom men de traditie niet hoeft te veranderen. En wat is dat toch met die mensen die zich naar Grote denkers noemen? Albert Einstein, Feynman op GS, nu weer Tesla: probeer uw lichtend voorbeeld te eren door zijn goede naam niet te grabbel te gooien.

1 Reactie
akaNooT
akaNooT5 dec. 2015 - 9:14

"Ik doe ook geen beroep op afschaffen wegens discriminatie maar op basis van rekening houden met een ander." Vertroebeling van de discussie. Wat is het nou, wel of geen discriminatie? De nuancering van het racismeargument door antipieten maakt de hele Zwarte Pietdiscussie m.i. ridicuul. Als u Zwarte Piet geen racisme vindt, is er geen enkele grond om moeilijk over hem te doen. Als u het wel vindt, ga dan de discussie aan. P.S. op wie reageert u eigenlijk (gezien al die citaten)? (de opmerkingen over 'thuisland' e.d. vind ik trouwens net zo idioot als u).

HenkieJa
HenkieJa5 dec. 2015 - 9:14

Ik vind Minions maar niks. Kunnen we deze niet verbieden? Tenslotte voelen zich vele chinezen erg gediscrimineerd door deze verzonnen gele figuur! Ik ben er dan ook voor om mensen die thuis minions figuren of films hebben liggen aan te spreken op hun discriminerende gedrag. Tenslotte willen we toch niet dat chinezen zich gediscrimineerd voelen, en willen we dat de kinderen van chinese afkomst naar school kunnen zonder gepest te worden als minion!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 dec. 2015 - 9:14

Goeie associatie Henk: 'Geel' met 'Chinezen'. Klasse Een verschil: ZP zoals hij er vandaag de dag uitziet is gebaseerd op zwarte mensen, lijk maar naar het kroeshaar en dikke lippen.Minion is niet gebaseerd op chinezen. Na verloop van tijd besluiten de mensen die altijd met veel plezier Minion hebben ingehaald om Minion een moderner uiterllijk te geven, Puttend uit hun oneindige fantasie en hun associatie van de kleur geel met Chinezen, lijkt Minion opeens niet zoveel meer op een minion, maar veel meer op een Chinees! De brainstorm was geweldig: 'Hij moet wel geel blijven' 'laten we een vlecht tot aan z'n billen doen!' 'Ja en een grote gevlochten hoed!' 'Kijk eens, hier heb ik een Kuifje en de Blauwe Lotus' met allemaal goede voorbeelden!' En 100 jaar later gaan er dan gasten zitten verkondigen dat Minion helemaal niet van chinezen is afgeleid, en dat wordt dan bewezen verklaard doordat Minion al bestond voordat we ooit een chinees gezien hadden,

Visionair NL
Visionair NL5 dec. 2015 - 9:14

Ik denk dat we er meer mee opschieten, Zwarte Poiet een positievere rol te geven. http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/zwarte-piet-als-ambassadeur-voor-de-multiraciale-samenleving/

1 Reactie
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Eerst een heel verhaal over het ontstaan van Piet, waarin geen neger of slavernij voorkomt. Vervolgens maak je ineens de sprong van die Pieten naar slecht geïntegreerde negers, en schetst een intelligentere Piet om een positiever beeld van negers te scheppen en daardoor negers beter te laten integreren. Mijn eerste reactie was: wartaal. Mijn laatste is: simplistische wartaal.

LodewijkL
LodewijkL5 dec. 2015 - 9:14

Als er naast Zwarte Pieten ook Witte Pieten zouden worden geïntroduceerd dan is er gelijkheid. Als iemand met een witte huidskleur dan een ander met donkere huidskleur "Zwarte Piet" noemt, kan die dan terugzeggen "En jij bent Witte Piet" of "Jij bent een Witte Clown." Clowns zijn over het algemeen wit geschminkt, maar hoeveel mensen met een witte huid voelen zich daardoor gediscrimineerd of als minder bejegend wanneer die clown blanke mensen als dom uitbeeld zodat iedereen hard om die domheid lacht? Het is een kwestie van identificeren of niet identificeren met.

3 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Maak je nu een karikatuur van de pro-zwarte Pieters, of meen je het serieus ?

johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Heb je nou de hele discussie gemist, of genegeerd, en moeten we met z'n allen nu van voren af aan beginnen om je bij te spijkeren ?

bEngel2
bEngel25 dec. 2015 - 9:14

[...Het is een kwestie van identificeren of niet identificeren met....] nee, het is gezeur van mensen met een te groot ego en een teer zieltje

burgerman
burgerman5 dec. 2015 - 9:14

Misschien moeten we de discussie wat breder trekken. Zelf ben ik vrij klein van stuk, 1.35. En dat is voor een man klein te noemen. Mijn hele leven wordt ik al uitgescholden voor kabouter (speciaal door kinderen trouwens). Kunnen we daar niet iets aan doen. Het is natuurlijk vreselijk als je je gouden oorbellen even niet aankan maar wat doe ik aan mijn lengte? De slavernij trouwens, is al heel lang afgelopen en daar heeft niemand meer last van. Ik echter, ben elke dag opnieuw weer klein. Waarom geen aandacht voor dit vreselijke probleem? Ik ben geen kabouter!

2 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2015 - 9:14

Discriminatie naa rlengte is natuurlijk ook discriminatie, met alle mogelijkheden die het recht daartegen biedt. Maar in ieder geval is de "mooie" traditie van het dwergwerpen al verboden. Nu moet er nog wat aan de traditie van Zwarte Piet gebeuren.

Elon de Boer
Elon de Boer13 dec. 2016 - 8:47

U bent echt een legend