Sylvana Simons, die in korte tijd uitgroeide tot het boegbeeld van DENK, verlaat deze prille politieke partij alweer. In een interview met de Volkskrant zegt ze te weinig steun te hebben gekregen van haar partijgenoten nadat er ernstige bedreigingen tegen haar werden geuit op internet. Daarnaast kan ze zich niet verenigen met het conservatieve karakter van DENK. De partij beweert weliswaar voortdurend progressief te zijn maar de praktijk is anders volgens Simons. Op belangrijke terreinen als vrouwen- en homo-emancipatie laat DENK het afweten.
"Ik ben niet bezig met partijpolitiek en strategisch profileren – wat voor mij bovenaan staat, is een rechtvaardig Nederland. Er is nog veel werk te verzetten als het gaat over bijvoorbeeld homo-acceptatie, loonongelijkheid, migrantenacceptatie en leeftijdsdiscriminatie. Er zijn bovendien genoeg witte mannen die óók gemarginaliseerd worden door het huidige beleid, omdat ze bijvoorbeeld uit een lagere sociale klasse komen. Weet je wat ik onrechtvaardig vind? Dat een postbode uit Brabant zijn baan verliest omdat hij een racistische opmerking heeft geplaatst op Facebook, terwijl mensen als Johan Derksen en Giel Beelen beloond worden met zendtijd als zij racistische grapjes maken."
Simons heeft de partijleiding niet vooraf op de hoogte gesteld en wil het nieuws van de scheiding zelf naar buiten brengen omdat DENK volgens haar “een van de meest gewiekste partijen van Nederland als het gaat om framen” is. “Dat heb ik van dichtbij gezien.” Ze vertelt dat de partij na de ernstige bedreigingen die tegen haar werden geuit alleen maar geïnteresseerd was in de publiciteit die dat opleverde. Partijleider Kuzu zocht niet eens persoonlijk contact met haar nadat de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) besloot in actie te komen om haar te beschermen tegen mogelijke aanvallers. Dat was nadat er een clip op internet werd verspreid waarop te zien was hoe ze in een foto-montage werd gelyncht.
Met haar verlaat ook campagnestrateeg Ian van der Kooye, die onder meer voor het team van Obama werkte, de partij. Ze richten samen de nieuwe partij Artikel 1 op. “De kern van ons programma is dat we politieke thema’s consequent toetsen aan artikel 1 van de Grondwet.” In dat artikel is de gelijke behandeling van alle ingezetenen vastgelegd. Het is ook het artikel waarmee Pim Fortuyn in 2001 zijn populistisch offensief lanceerde door te stellen dat hij het wilde afschaffen. Simons wil een bredere groep minderheden en gelijkheidsvoorvechters aanspreken dan DENK die voornamelijk kiezers met een Turkse achtergrond aantrekt.
Met het vertrek van stemmenkanon Simons lijken de kansen van DENK op een plek in de Kamer verkeken. Bij de Peilingwijzer stond de partij op 0-2 zetels.
Update 24 december 15:00
De partij DENK heeft gereageerd op het vertrek van Sylvana Simons. In een mail aan de leden schrijven de politici dat zij verbaasd en teleurgesteld zijn over het vertrek van Simons.