Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man gearresteerd om racistisch dreigfilmpje Sylvana Simons

  •  
22-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-11-22 om 18.50.38
Update onderaan artikel
Sylvana Simons wordt na bedreigingen aan haar adres beveiligd. Er zouden zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn getroffen. Dat heeft Kamerlid Kuzu laten weten. Eerder dinsdag was nog niet duidelijk wie voor haar veiligheid verantwoordelijk zou zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (die onder het ministerie van Van der Steur valt) moest daar nog over beslissen.
Afgelopen week werd een racistisch filmpje verspreid waarin het gezicht van Sylvana Simons op lichamen van gelynchte Afro-Amerikanen is geplakt. Dinsdag zou besproken worden of Sylvana Simons als kandidaat Kamerlid onder de verantwoordelijkheid van NCTV zou vallen. Politiekleider van Denk, Tunahan Kuzu, laat dinsdag weten dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen zijn voor de beveiliging van Simons.
Kuzu maakt van de gelegenheid gebruik om premier Rutte aan te moedigen zich met de zaak te bemoeien en een signaal naar de samenleving af te geven. “Bijvoorbeeld dat hij zegt ‘ik accepteer dit niet meer’.” Vice-premier Asscher sprak maandag zijn afschuw uit, evenals de leiders van de andere politieke partijen. Asscher noemde het filmpje ‘weerzinwekkend’ en ‘typisch een zaak voor het OM’. PVV-leider Geert Wilders die zelf wordt beveiligd vanwege bedreigingen, geeft via zijn uitlaatklep Twitter een wel heel vreemde reactie:
Schermafbeelding-2016-11-22-om-20.38.00
Gelukkig is daar GroenLinks-leider Jesse Klaver om hem op zijn hypocrisie te wijzen:
Schermafbeelding-2016-11-22-om-20.43.19
Over de bedreigingen aan het adres van Simons zei Klaver eerder:
"Er mag nooit aan worden getwijfeld dat haar veiligheid beschermd wordt. Dat geldt ook voor iemand die nog niet in de Tweede Kamer zit."
Mogelijk valt Simons onder het Stelsel Bewaken en Beveiligen van de AIVD. De veiligheidsdienst onderzoekt personen die een bedreiging vormen voor mensen die “ongestoord moeten kunnen functioneren vanwege het nationale belang dat ze vertegenwoordigen”. In dat geval zou Simons tot het ‘rijksdomein’ behoren.
Update 20.20
De politie heeft een man gearresteerd vanwege het racistische dreigfilmpje aan het adres van Sylvana Simons. Het gaat om een man van 37 uit Kudelstaart (gemeente Aalsmeer). De man heeft zich zelf gemeld op het politiebureau. De “researchdesk” van de NPO achterhaalde eerder al dat de man geregeld racistische en islamofobische video’s online zet.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.